Új animék - frissen, ropogósan =)

Általánosságban az animékhez kapcsolódó témák.
Avatar
Catrin
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1093
Csatlakozott: 2008.08.12. 11:00
Nem:
Kapcsolat:

Re: Új animék - frissen, ropogósan =)

Hozzászólás Szerző: Catrin » 2020.05.11. 17:57

Leara írta:
2020.05.11. 17:48
egyik párosnak se tudok szurkolni, így számomra egyelőre az egyetlen élvezhető dolog ebben a sorozatban a hangulata.
Erre pedig én írom, hogy :goodpost: ... A varjús lány (igen, még a nevüket sem tudom magamtólXD) valami elképesztően unszimpatikus, a többiek pedig szimplán csak bénák. Mármint románc fronton... a többi téma/sol okés, csak jó lenne közben megkedvelni a karaktereket.

Avatar
pintergreg
Profi
Profi
Hozzászólások: 345
Csatlakozott: 2017.04.11. 21:04
Nem: Férfi

Re: Új animék - frissen, ropogósan =)

Hozzászólás Szerző: pintergreg » 2020.05.12. 15:12

Viszont a hangulata nagyon jó, főleg ez a rész tetszett. Komolyan a legjobbnak éreztem valahogy, Chika nagyot dobott az egészen. Amúgy hiányolom a kohéziót a részek között. Főleg az 5. kezdődött úgy, hogy egy percig csak lestem, hogy hol vagyunk a sztoriban. Ami nem véletlen, mivel kihagyták eddig a fejezetek felét,
SPOILER
Chika a 36. fejezetben jelenik meg, a csajok a 38.-ban futnak össze vele Ouzumi lakásán, a 39-ben vágja Ouzumihoz a ládát Haru, majd agonizál azon, hogy alaposan túlreagálta, de végül Minatoval sétálgat, mert ő csak a 40.ben lép le, ahogy Chika is és ezzel egy szakasz lezárul.
Amikor azt mondtam, hogy nem kell minden panelt animálni, akkor arra gondoltam, hogy az elejét még alaposan, aztán el lehet hagyni mellékszereplőket, nagyon nem így...

Az idő múlását sem érzékelteti semennyire. Mondjuk az a mangában is hézagos, helyenként ugrik pár hetet simán, de ez itt ez sokkal zavaróbb.

Egyébként volt az a rész amikor Shinako a párnát szorongatva azon elmélkedik, hogy miért is akadt ki... na, az már tekintélyes előrelépés ebben a sztoriban. :D Főleg az animében, ahogy elnézem.
"If you immediately know the candlelight is fire, then the meal was cooked a long time ago." | MAL | Snitt
Kép

Avatar
Ricz
Nagymester
Nagymester
Hozzászólások: 909
Csatlakozott: 2016.12.24. 01:12
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: sajnos a Föld nevű bolygón
Kapcsolat:

Re: Új animék - frissen, ropogósan =)

Hozzászólás Szerző: Ricz » 2020.05.19. 11:31

Arte 01-06. részek

Oké, félúton vagyunk, szóval ideje megereszteni valamit róla...
Kicsit olyan érzésem van ezzel kapcsolatban, mint az Eikoku Koi Monogatari Emma két évadával, ami mint viktoriánus kori Anglia korrajza jól működik, a sztori látja kárát, mert nem igazán van egy íve, és ami van, az sem kiemelkedő, emiatt a sorozat is lassú. Na, az Arte ugyanez pepitában csak reneszánsz korral, egy kis Nodame Cantabilés beütéssel és pár hiányossággal.
A hiányosságok közé tartozik, hogy egyes dolgokra nem kapunk magyarázatot. Addig minden rendben, hogy a céhek, műhelyek nem láttak szívesen nőket a berkeikben, emiatt nem is nagyon voltak művésznők a korban. Akiről Arte karakterét mintázták, az még fél évszázadig meg se született, a század végén kezdett el tanulni és már a korai barokk során tevékenykedett. De még őt sem szívlelte a kora, amíg nem bizonyított, és leginkább ezt az utat látjuk. Rószaszines ködben.
A hiányosságok egyike, hogy nem kap az ember sarkalatos pontokra magyarázatot, és olyan az egész, hogy "okay, I guess ez így ment". Pl. a karneválnál a boncolás, hogy miért baj, ha nő is részt vett ezen. Aki tanult történelmet, vallástörténetet, annak magától értetődik a válasz, de egyébként a nagy közönségnek még valami porhintésszerű válasz sem jut.

Az önmegvalósítás feminista vonalát nem tartom olyan nagy problémának, mert bár hangsúlyos, alapból a közeg és a kor meghatározó. Akkor két út volt lényegében: a könnyebbiknek tekinthető kurtizáné és amit Arte jár ezen a téren. Aki meg maradt a háttérben és gyakorta mecénás volt, támogatója ennek-annak, közvetett ráhatást tudott kifejteni.
SPOILER
(Megjegyzés: a spártai királyságnál is gyakorta emlegetik a Taigetoszt, a rettenthetetlen katonaállamot, és a kettő királyi rendszert és egyszerű politikai rendszert, de az igazság az, hogy a Taigetoszon, csak ott hagyták sorsára a nem kívánatos gyereket, a rettenthetetlen katonaállami képet egy blöffre húzták fel és abból az imidzsből nyerészkedtek, a kettős királyi rendszer bár stabil volt, de a törvények szerint az elhunyt férj után az özvegy örökölt, a nőknél volt a nagyobb vagyon, ennél fogva a politikai befolyásolás is. Sz'al ennyit a korának macsóállamáról...)
Persze ez inkább a jobb módúakra vonatkozik, mintsem a kor nagy átlagára, és ezt sem igazán propagálja magáról. Nem is csoda, ha más olvasatnak is bőven marad hely.

Ami kicsit viszont szemöldök felvonós, az a mostani részek egyik eleme volt. Elvileg eltelt már minimum fél év, de lassan egy is, de még mindig nem elég ismert tény a város mesteremberei és inasai közt, a céhen belül és kívül, hogy Leonak a tanonca egy nő. A hatodik rész calciós jelenetei és "fő konfliktusa" (ami igazából annyi volt, hogy volt egy orrontó inas meg egy csendben kétkedő céhmester) emiatt egy kicsit hiteltelen már, pláne az Ubertinós eset óta. Az ilyenek azért elég jól terjedtek városon belül, mint hírek.
A másik, de ez eléggé apróság, az a calcio megjelenése. III. Henrik francia királyt idézve erről a sportról: "Háborúnak túlságosan kis léptékű, játéknak meg túlságosan durva." Ez a foci egy korai formája, amiben szabad volt a kezezés, a labda kézbe vétele, de még az is, hogy összevered a másikat a pályán. Ehhez képest egy Bud Spencer és Terence Hill filmet idéző légyottot látunk játék címszóval, és ebbe rohan a végén bele Arte, hogy játszana. Na jól van, ez azért a "hagyjuk már" kategória... :dirr:

Viszont még mindig karmolom a cuccot, kifejezetten élvezem nézni.
"A vérfürdő a második legkimerítőbb tevékenység a futball után."
Kép
MAL || Librarian Warrior

Avatar
Junchi
Félisten
Félisten
Hozzászólások: 2158
Csatlakozott: 2007.06.23. 14:28
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Azuchi

Re: Új animék - frissen, ropogósan =)

Hozzászólás Szerző: Junchi » 2020.05.19. 21:00

Tenki no Ko, avagy jöjjön egy "kis" RAGE!!!!!!44

Még friss az élmény, annyira, hogy a rituális öngyilkossági kísérletem nyomai is látszódnak, mert az agysejtjeim bő 80%-át elpárologtatta ez a 105 perces, kínokkal és verejtékkel megtöltött utazás, mert megint voltam olyan perverz és kíváncsi, hogy jegyet váltottam Shinkai legújabb shinkaiságára. Pedig a legutóbbi Kimi no na Wa után bíztam benne, hogy rálelt valami elfogadható, decens ösvényre. A vonat végül nem csak kisiklott, de bele is vágódott egyenesen a tóba. Innentől elspoilerezem az egészet, szóval azt javaslom, csak akkor böngéssze át a kedves olvasó a lent található jegyzőkönyvet, ha már abszolválta az említett filmet, vagy nem zavarja a kémiai töménységű légterelő-koncentrátum.

A történet maga... végtelenül banális, extrém módon komolyan vehetetlen, káprázatosan felszínes, mesébe illően giccses és "ha nem látnám, el sem hinném"-mód röhejes. Kezdjük azzal, amivel a film is indít, vagyis, hogy Hodaka (az MC) szökésére mi is a pontos magyarázat? Az, hogy nem jött be neki a település, ahol addig élt, meg a szülői háttér sem volt számára elfogadható? Rendben, megesik... de ezt miért nem fejtették ki kicsit bővebben is? Egy jelentéktelen, másnak odaböfögött félmondatból derül ez ki, vagyis az egész csak arra kellett, hogy a csávó megérkezzen Tokióba (a lehetőségek földjére, haha), az új élet reményében.

Nagyszerű. Munkát nem talál, mindenki levegőnek nézi, beleköt, nem veszik komolyan. DE, micsoda szerencse, hogy Tokióban csakis két szélsőséges embertípus él: az előbb említett halmaz, meg azok, akik viszont földre szállt angyalként bánnak vele, egyből be is fogadják, szállást és kaját tolnak a segge alá, és láss csodát, még a helyi McDonaldsban az éppen ott dolgozó part-time-os Hina (azaz a film másik főszereplője) megsajnálja, és odatol neki egy Big Mac-et.

A film a következő pár percben... , bár ez főleg annak köszönhető, hogy az előbb említett befogadó férfi-nő páros (Keisuke-Natsumi) még egészen kedvelhető karaktert kaptak, bár sajnos az ő jeleneteik sem tudták ezt a valamit megmenteni.

Aztán valahogy odakeveredik a csávó megint Hinához, aki épp egy kétes melót készül elvállalni a nagyobb pénz érdekében, de Hodaka reflexből kapcsol, on-ra tolja a white knight üzemmódot és kimenekíti a csajt a szándékosan unszimpatikusra és csúnyára rajzolt karakterek karmai közül. A bulit mondjuk csak azért ússzák meg, mert a csávó talált egy pisztolyt (értitek...) a szemétben, amivel megfélemlítette a támadóit. A pisztolyos dolognak egyébként később lesz még jelentősége, de még milyen, a hajam csak ekkor kezdett igazán őszre váltani. Egyébként utána Hina elmondja minden szörnyűségnek a srácot, nagy morci közepette ott is hagyja a fenébe, hogy pár másodperc múlva már újra tök normálisnak, egyenesen szimpatikusnak és hősnek lássa. :roll: Top-tier writing!

Plot thickens, a csajnak van egy különleges képessége, amivel száműzi az esőt és helyette elhozza a napsütést. Hamarosan aztán egy vállalkozást húznak fel ők hárman a szuperpóver köré. Igen, hárman, mert Hinának van egy cross-dressing fétises öccse is, aki... nos, fiú és cross-dressing fétises. A szekér szépen halad is, egyre csak jönnek a szép időjárást rendelők, viszont mindennek megvan a maga böjtje. A cucc felénél egy kis háttérsztori: kiderül, hogy Hina képességének ára lesz, mert hát meg kell ágyazni valahogy a későbbi OMGDRÁMÁNAK, tehát valami kell, hogy történjen a csajjal. A rendőrség közben elkezdett Hodaka után nyomozni, mivel a kis pisztolyos mutatványát felvette az egyik térfigyelő kamera, bár hogy mi a francra vártak ezek hetekig, arról lövésem sincs.

Közben van még egy sub-plot Keisukével, meg az asztmás kislányával, de ez is olyan vékony földdarabon áll, hogy a létjogosultsága szinte megkérdőjelezhető. Apropó, létjogosultság! Emlékeztek még a pisztolyra? Én igen, sajnos az anime is. Szóval van egy dandy-hajú(!) nyomozó, aki kézbe veszi az ügyet, bár a Hinánál megbújó Hodakára nem találnak rá. Közben az eső valamiért nem akar elállni egész Tokióban, és mivel Hináék sem tolják már a biznisz szekerét, ezért érezni, hogy valami történni fog. Igen, a csaj eltűnik, mivel ő valami emberáldozat, aki a jelenlétével okozza ezt a szűnni nem akaró esőzést. Közben eszembe jutott, hogy mennyi céltalan fanservice-jelenet van az egész filmben, de mind közül a legszebb, mikor a nagy bujkálásuk közepette a hotelban Hina pont a vízzé változó melleit mutatja meg, mint bizonyítékot, mire jön egy kötelező "Hova nézel?" - "Én sehova! *blushing*" kezdetű és végű fun, nehogy véletlenül kizökkenjünk a jelenetből ugyebár.

Innentől kezdve aztán nincs megállás a shinkaiságokban: Hina eltűnésével megszűnik az esőzés, közben Hodakát elkapják a rendőrök, de ő még a kihallgatás előtt kereket tud oldani egy rendőrőrsről(!), mert senki nem bír egy 16 éves gyereket feltartóztatni, majd jön egy olyan üldözéses jelenet, ami viszont Shinkaitól teljesen új, ellenben egy C-kategóriás akciófilm simán elpirulna mellette. Ja, egyébként az egész filmben senki nem veszi komolyan a rendőröket, Hinával például simán elröhögcsélnek Hodaka helyzetén. Következő jelenet: Jön egy Forrest Gumpot lazán alázó maratonfutás a síneken (persze itt sem tudja senki feltartóztatni a srácot, mert... IT'S A POWER OF LOVE AND FUCK YOU!) Van egyébként az egyik magasabb toronyház tetején egy szentély, ahonnan Hina elérheti az ereje forrását, ide tart most a srác, miközben a rendőrök valamerre elkalandoztak. (Mondjuk az üldözéses résznél volt azért egy egész szellemes megoldás, mikor Hodaka megpróbál megpattanni egy biciklivel, de az pechére oda van láncolva az oszlophoz.)

Eljut végül oda, de ott már várja Keisuke. (Mondjuk hogy honnan tudta, hova a fenébe kell jönnie, ne kérdezzétek...) A rendőrök aztán szintén odatalálnak, és jön egy olyan jelenet, amire nincsenek szavak. De most lesznek: Keisuke megpróbálja meggyőzni a srácot, hogy hagyjon fel ezzel a Hina őrülettel és adja fel magát, de főhősünket sajnos csak a punci érdekli, így figyelmen kívül hagyja a bölcs felnőtt szónoki képességeit. A rendőrök aztán befutnak, de várj, Keisuke mégis meggondolja magát, simán a rend éber őrei ellen fordul, hogy biztassa a csávót, igenis menjen fel a szentélyhez és hozza vissza a lányt. Egyébként valahogy a pisztoly is pont itt van, a rendőrök meg nem érnek semmit, szóval kezdem azt érezni, hogy Shinkainak volt valami összetűzése korábban a kékekkel. Lehet pont az ízlésrendőrség volt az, és bevitték, amiért szar filmeket ír és rendez, szóval max jelezni tudom, hogy én nekik szurkoltam.

Hodaka aztán feljut a felhők közé, ahol Hina van, könnyek, nyálas zene, kézfogdosás, boldogság, mert ez a szerelem ereje, mindezt a korai őszülésemre vezettem vissza. Hodaka végül ráveszi a lányt, hogy ne aggódjon már annyit az ereje miatt és szálljon le a fellegekből (literally), aminek hatására Tokiót elárasztja a víz (ami egy metaforája lehet mindazon könnycseppjeimnek, amiket elhullattam, miközben ezt a szarságot néztem). Nem, de most komolyan, ezek közös megegyezéssel eldöntötték, hogy vesszen a város, meg gondolom százezrek élete, itt csak egy dolog fontos: a mágikus és határtalan sze-re-lem. Jaj, eszem a szívüket!

Aztán itt még nincs vége, mert bejátssza azt, amit a Kimi no na Wánál is: van még vagy 20 perc hátra a filmből, jön egy time jump, előtte azért mindenkit letartóztatnak, úgyhogy Hodaka megfigyelés alatt van. Leérettségizik, majd visszatér a félig már elsüllyedt Tokióba, aztán - kitaláljátok? Na? Lehet tippelni! Megvan? Éééés: újra találkozik Hinával! Nyálas zene again, könnyek again, bullshit-o-meter megáll a legvörösebb tartományban, ahová a "Shinkai" kifejezés lett gravírozva, mert mutató itt még sosem járt korábban.

Úgyhogy ennyi. Én megmondom őszintén, próbáltam (valamelyest) pozitívan hozzá állni a dologhoz, mert a decens Kimi no után azt hittem, Shinkai rátalált végre egy jobb útra, de tévedtem. Itt szinte minden ugyanaz: a grafika valóban szép, az esőt mindig egész jól megjelenítette műveiben, ami visszatérő motívum, de ez a film még a szuper-alacsonyan pozicionált Shinkai-mércéhez képest is durva.

2/10

Válasz küldése