Trigun

Egyes anime sorozatok, filmek, OVA-k megtárgyalása

Megölnéd a pókot, hogy megmentsd a pillangót?

Mindállat
36
36%
A pillangót ölném meg /... és nem láttam a Trigun-t/
3
3%
Nem. Megpróbálnám megmenteni mindkettőt.
54
55%
Megölnék mindenkit. >:) /én se láttam a Trigun-t/
6
6%
 
Szavazatok száma: 99

Avatar
Titkos
Grafomán
Grafomán
Hozzászólások: 6126
Csatlakozott: 2003.04.20. 12:27
Nem: Férfi

Re: Trigun

Hozzászólás Szerző: Titkos »

Ja, hogy már megy a mozikban? :dirr: Nem mintha nem figyelném, de eddig kb. az ment, hogy: "Coming soon....coming soon....still coming soon." XD (Vagyis ami már úgy 8 éve is, csak most kissé hihetőbben, mert volt trailer is, meg képek. XD) Ha kijön a DVD, természetesen megnézem. :)
Kép
Avatar
Catrin
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1237
Csatlakozott: 2008.08.12. 11:00
Nem:
Tartózkodási hely: Hualian egyik szentélyében
Kapcsolat:

Re: Trigun

Hozzászólás Szerző: Catrin »

Titkos írta:Apropó Catrin, ha jól értem, te olvastad, talán végig is. Akinek bejött az anime, megéri belevágnia és végigolvasni? Ad bármi érdekes pluszt a világhoz, karakterekhez, vagy lényegileg ugyanazt a történetet nyújtják el benne huszon-harmincvalahány (most nem néztem meg, hogy a Trigun + Trigun maximum összesen hány kötetet számlál XD) köteten át, amit az anime 26 rész alatt letudott? Mert nekem így néha-néha eszembe jutott, hogy "hmm, lehet végig kéne olvasni", de mivel az anime nem csak a legvégén, de már közben is eléggé eltér (ha jól tudom, a Holdlyukasztós rész után már élesen másfelé kezd menni, de ugye már az első felében is fillerezgetnek, meg minden...), ezért akkor már a legelejétől kellene olvasnom, erre viszont csak akkor szánnám rá magam, ha tényleg van benne plusz érdemi tartalom, esetleg az anime "hibáit" is javítja, pl. több Knives szereplés/filozófia, meg ilyesmi.
Aham végigolvastam, csak 16 vagy 17 kötet, azért vagy, mert a sima Trigunnak ugye van a 3 és a 2 kötetben kiadott verziója is (utóbbit választott pl. a DeltaV is), a T Maximum pedig 14 kötet. Viszont nagy hasznodra nem leszek szerintem, mivel már nem tudom hány éve olvastam, 5-6 tuti, és eléggé daráltam anno, szóval nem sok maradt meg a mellék konkrétumokból. Nekem megérte, mert megakartam ismerni és szeretem a Trigunt annyira, hogy egyszer begyűrtem a mangát is, szumma tetszett az egész ebben a formában, de én gyengébbnek tartom az animénél. Történetileg jobb a manga, kidolgozottabb, a karakterek is, a menete is, de a hangulata és 1-2 főbb esemény nekem animében sokkal jobban tetszett. Mangában nem hozta vissza annyira azt a fanolást, azt a varázst, amit az anime látványa, hanghatásai, már sokadjára látott eseményei adnak (hozzáteszem, hogy én már 5ször láttam az animét, kb. kétszer az Animaxon, kétszer DVD-ről, ebből egyszer (2-3 éve) párommal, most pedig pont Junchi kihívása előtt gyors revaccsoltam, mert nagy kedvet kaptam hozzá). De a mangát is tervezem majd rereadingelni.
Szumma ugyanazon a kereten megy végig, mint az anime, nem véletlen, hogy Nightow rábólintott a sorozatra, később pedig - annak ellenére, hogy 2007-ig húzta - kvázi eljutott majdnem ugyanoda. De pár konkrétum:
SPOILER
- Nyilvánvalóan a mangában mindenki többet szerepel, ilyen random epizódok nem igazán vannak, ellenben a Gun-ho Gunst nagyon nyomatják. Ez az amiről nem sok maradt meg bennem, csak, hogy eltér 1-2 karakter az animében lévőktől, lesz aki jobban elhúzódik, lényegesebb, Chapel pl. nem külön kari, hanem Wolfwood. A halál menet pedig ugyanaz a vége előtt (aszem 4 kötettel) meghal Wolfi. Másképp, de hasonlóan drámaian, bár közel sem annyira nyálasan, mint az animében, nincs templomos szenvedés, helyette kanapén piálnak Vashsal, sőt előszex sincs Millyvel, amit én mondjuk sajnáltam - a lányok a mangában amúgy is még díszletebbek, kár. :( Utsó kötet elején Legatónak is annyi. Nagyon hasonlóan kikényszerítve, leszámítva, hogy előtte lenyomnak egy nagy fightot Vashsal, Legato pedig sokkal ingerlékenyebb, agresszívebb, hiányzik az a higgadtsága, amit az animében lenyom. Szerintem Nightow epicebbre akarta rajzolni Legato halálát, de a kevesebb több, az anime jóval hatásosabb, persze kevésbé látványos.

- Knives a mangában sincs eleinte túltolva, de a múltjukat jobban megmagyarázzák, bár Tessláról, az először "kikelt" energia lényről nem sok maradt meg bennem, mindenesetre arra jó volt, hogy Knivesnak értelmesebb célt adjon a póköléses jelenetnél. Mondjuk szerintem az animéből is lejön abból a kevéske dumájából, hogy mi baja az emberekkel, ahogy te is írtad pusztuljanak ők, az energia lények helyett. Aztán a mangában vele is egyre látványosabb - angelarmos - összecsapások lesznek, ami miatt fogy az energiájuk, Vashnak ezért feketedik be a haja, Kinvesnek pedig azért nem, mert táplálja magát valami fával (ha jól emlékszem). A végén Kinves és Vash természetesen harccczzzolnak, aztán rémlik nagy egymásba karolt (talán Vash okozta zuhanás, hatalmas robbanás, és hogy bele kellett volna halniuk, de Vash túléli, mert Knives hagyott neki egy kis fát, mielőtt teljesen belehalna az energia veszteségbe, Knives pedig elpárolgott. Úgy értelmeztem, végül a tesóért önfeláldozta magát. Szóval nem volt meg az a jelenet, hogy Vashnak felügyelnie kellene ezentúl a kiszámíthatatlan tesójára, nem kapta meg ezt a plusz terhet vagy feladatot.
Szóval a manga azért jobb, mert nincs az a sok lyuk benne és helyén van a menete, van íve. Viszont azért rosszabb, mert hiába próbált Nightow fullepic lenni, annyira túltolja, hogyha nem áll rá a hülye firkálására az agyad, akkor csak szenvedsz a jeleneteitől, így pedig nehezebb az egészet megkedvelni. XD Azért az animés eszközök sokat nyomnak ilyen szempontból az élvezhetőségen.
Avatar
Titkos
Grafomán
Grafomán
Hozzászólások: 6126
Csatlakozott: 2003.04.20. 12:27
Nem: Férfi

Re: Trigun

Hozzászólás Szerző: Titkos »

Catrin: Köszi a részletes magyarázatot! :D
SPOILER
Amúgy így elolvasva a manga spoilereket, úgy látom, hogy tényleg egész korrekt lett az anime-original lezárás is. :) A két legnagyobb különbség talán az, hogy a mangában maga Wolfwood is egy Gung-ho Gun, illetve a végső Vash-Knives csata kimenetele. Btw, ez utóbbiban azért valahol szép, hogy Knives gondolt a testvérére, bár nekem az animéből is az jött le, hogy ott sem megölni akarta elsősorban, hanem "átállítani a sötét oldalra", a Gung-ho Guns leginkább csak arra kellett, hogy olyan életveszélyes helyzetbe hozza velük Vashot, ahol végül kénytelen lesz ölni. (Ez ugye Legatóval össze is jött neki, bár azt sosem értettem, hogy miből gondolja, hogy "ha egyszer ölni fog, utána már folytatni is fogja" és Vash sem döntött így, hiszen attól, hogy megölte Legatót, nem ment át mészárosba. XD)
Btw, még pár kérdés, így vegyesen az animéből/mangából:

1. Mi a fenét énekelnek az openingben? XDDDD Tudjátok, arra az egyetlen szöveges részre gondolok a dalban, ami az eleje és vége felé szólal meg. Úgy hangzik, mintha valaki azt ordítaná, hogy "TURBOK!" XDDDD Van valami leírt szövege annak és annak a szövegnek van bármi értelme? XD

2. Vash és Knives közül melyikük az öcsi és melyikük a bátyus? Ez nekem sosem volt egyértelmű, bár lehet, hogy csak simán tesók, elvileg egyszerre "született" ikrek, ha jól rémlik.

3. Nem emlékszem már, hogy az animében hivatkoztak-e így rájuk, de ha jól tudom, az ő fajuk "plant" néven fut. Na most ez egy baromira eltalált név (nem tudom, hogy japánul is így hívják-e őket, tehát "engrish" nevük van, vagy pedig valami japán nyelven hasonló kétértelmű kifejezés), ugyanis egyfelől "plant", mint "növény", utal arra, hogy ők ilyen növényszerű létformák,
SPOILER
és így a mangában sem hülyeség, hogy fából szívják az erejüket, meg ilyesmi
ugyanakkor az emberek kvázi áramfejlesztőnek használják őket, tehát "plant", mint "erőmű". Csak fanoskodni akartam egy picit ezen zsenialitás fölött. :3 XD Ja és a kolonizáló hajó/program neve meg "Seeds", ami ugye plant embriókat is szállított és hát a "seedből" nő ki a "plant", értitek... XD

Mindenesetre Catrinnak még egyszer köszönöm a mangás összefoglalót, akkor egyenlőre nem sietek a pótlásával, talán majd egyszer végigtolom. :)

Illetve akkor már Junchi szövegét is áthoztam ide a "közösből":
Junchi írta:
Titkos írta:Btw, a vége? :D
Igen, ennyit filozofálgattak volna róla anno emberek? :D Nem to'om, nekem elég egyértelmű, hogy
SPOILER
ha megölnek valakit, nem fáslizzák és kötik be a sérülések helyét, szóval tök adja magát, hogy Vash csak telibe lyuggatta Knives-ot, de egyébként nem ölte meg. Úgyis az volt a lényeg, hogy szembeszáll végül vele, fegyvert mer szegezni rá, de közben azért igyekszik hű maradni az elveihez, ahogy az is az életben maradása mellett szól, hogy ha Vash egészen eddig kibírta a szuperhumán mivolta miatt a korábbi sérüléseket, akkor Knives se halljon már bele ennyibe.
Spoilerhez: Igen, valahogy így. :) Amúgy talán túloztam picit ezzel a filozofálgatással, de tény, hogy azért többen is jól "elrágódtak" azon a bizonyos utolsó részen, annak is főleg a legvégén anno. Pl. felmerült tök jogos kérdésként, hogy
SPOILER
oké, tök jó, hogy Vash végül lenyomta Knives-ot, de hogyan tovább? Egyszer magához tér, egyszer felépül, emberbarát sosem lesz belőle, a konfliktus tehát kvázi nem megoldódott, csak "eltolódott". Ezt a problémát én úgy oldottam fel magamban, hogy tökmindegy, mert ahogy anno Muffin, most meg te és Catrin is megfogalmaztátok, a lényeg az, hogy most már Vash az erősebb kettőjük közül, tehát Knives akárhogy ugrál, max másodjára is ki lesz porolva a segge, ha nagyon nem fér a bőrébe. XD Mondjuk annyiból nem értek egyet Catrinnal, hogy "mindig is Vash volt az erősebb, csak egészen a történet végéig nem mert Knives-al szembeszállni", mert azért amikor pl. először találkoznak (sőt, másodjára is), látszik, hogy Knives profin használja a "varázserejét", kvázi Vash karját is ő irányítja, Vash épp csak feltartja a Hold felé, hogy mégse a bolygót érje a teljes detonáció. A legvégén viszont már más a helyzet, Knives-al egyenrangú szinten használja az "angyalstukkert" és ott már valóban győz is. Persze olyan szempontból igaz lehet ez az elmélet is, hogy lelkileg nem volt elég erős a szembeszálláshoz. Illetve egy Muffin-elmélet szintén jó régről, de van benne valami: a végső harc során, amikor egymásra lőnek, a két összeérő sugár egy jin-jang jelet formáz. (Komolyan, nézzétek vissza, ha nem tűnt volna fel! :D) Mufurc ebből anno kihozta, hogy igazából ez tutira nem véletlen, szerinte ezzel azt próbálták érzékeltetni, hogy ekkor, a végső csatában fordult meg kettőjük között az erőviszony, illetve fogalmazhatunk úgy is, hogy ekkor állt helyre a harmónia, ami eddig Knives túlereje miatt disszonanciában volt. (Oh yeah, túlmagyarázás for the win! :3 XDDDD) Viccen kívül: magam sem tudom, hogy ez így ebben a formában teljes mértékben igaz-e, ráadásul Muffin híresen szerette túlmagyarázni/túlelemezni minden kedvencét, viszont ez az elmélet legalább nem hangzik hülyeségnek, úgyhogy akár még lehet is benne valami. XD Tehát akár úgy is értelmezhetjük, hogy tökmindegy, hogy mi lesz azután, hogy Knives felébred, mert a "varázserő" most már Vash kezében van, ő meg nyilván nem fog visszaélni vele. Tehát ha Knives próbálkozna is bármivel, azt Vash olyan lazán "hatástalanítaná", mint ahogy korábban ő nem tudott ellenszegülni Knives-nak. :)
Ja, illetve írtad, hogy Vash milyen gyerekes. Ez igaz, viszont tegyük hozzá, hogy azért az anime nem egyszer keményen rá is mutatott arra, hogy ez az életforma bizony nem mindenkinek járható út, még Vash sem tudta ugye megúszni... Szóval mivel nem valami Jézusba oltott Gary Stu volt a főhős és az anime nem próbálta azt lenyomni a néző torkán, hogy "ő az Isten és igazából mindenkinek így kéne élnie, mert akkor bekövetkezne a bolygón a világbéke!", ezért engem egyáltalán nem zavart, sőt. :) Inkább úgy jött le, hogy "van ez a fazon, kissé hülye és gyerekes, de tiszteletreméltó, hogy ennyire hisz az elveiben és próbál azok szerint élni, még úgy is, hogy valahol talán ő is tudja, hogy ez túlzott idealizmus". (Egyébként szerintem a "western setting" sem véletlenül lett választva, lehetett volna akár napjaink Japánja is, vagy bármilyen más közeg, viszont ebben a "hátbalőnek két dollárért" világban éles kontrasztot alkot Vash "irgalmas szamaritánus" felfogása, szóval a nem emberi mivoltán túl ezzel is érzékeltetve van, hogy mennyire kilóg ő a sztoriból. :D)
Kép
Avatar
Catrin
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1237
Csatlakozott: 2008.08.12. 11:00
Nem:
Tartózkodási hely: Hualian egyik szentélyében
Kapcsolat:

Re: Trigun

Hozzászólás Szerző: Catrin »

Titkos írta:Catrin: Köszi a részletes magyarázatot! :D
Szívesen! Bánkódom is, hogy már megkopott az emlékezetem...-.-
Titkos írta:
SPOILER
a mangában maga Wolfwood is egy Gung-ho Gun
SPOILER
Nem, ez nem különbség, az animében is kiderül, hogy az, csak ott kapott még egy ilyen "mentor" figurát is. A mangás múltjára már nem emlékszem, SHIIIT.
Titkos írta:
SPOILER
bár nekem az animéből is az jött le, hogy ott sem megölni akarta elsősorban, hanem "átállítani a sötét oldalra"
SPOILER
Igen, egyetértek, azért a testvéri kötődés mindenhol érzékelhető, fáj is neki, hogy nem sikerül a terve.
1. LOL, passz, lehet nem is szó, csak valami benyögés, de tényleg szóljon, aki talál erre valamit, mert random én is belehallok hülyeségeket. XD

2. Szerintem mivel "egyszerre kikelt" ikrek, így nincs meghatározva, hogy melyik-melyik. A magyar szinkronban Knives szájába többször adták az öcsém, öcskös szavakat, Vashéba pedig a bátyót, bár mintha egyszer Vash is öcsizte volna Knivest... De tesónak is. Rám innen ragadt az öcsi. A japánnál nem emlékszem öcsizésre, de passz.

3. Az animében is használják a plant kifejezést rájuk (igen, így engrishül), néhány áramfejlesztőnél ki van írva vagy a monitorra vagy valamelyik gépre, legalábbis a lebegős Seeds hajónál tuti. Plusz a végén Knives is azt mondja Vashnak, hogy te nem ember vagy, hanem plant, csak ezt magyarban energiának fordították (ami amúgy nem akkora baj). Amúgy én is fanoskodom az egész ötlettől. :D
Titkos írta:
SPOILER
Mondjuk annyiból nem értek egyet Catrinnal, hogy "mindig is Vash volt az erősebb, csak egészen a történet végéig nem mert Knives-al szembeszállni"
SPOILER
Hm, szerintem nem így írtam, hogy mindig is ő volt, de ha igen, akkor nem így értettem. XD Arra gondoltam, hogy az utolsó találkozásuk óta Vash az erősebb, mivel akkor Kinves félig fölrobbant, és abból az anime végére épphogy csak felépült. Amúgy tetszetős gondolat a jin jang jel túlmagyarázása, de szerintem csak jól nézett ki. XD Főleg úgy, hogy Vasht állóképességre erősebbnek tartom, Kinvesnak viszont az angelarm tudása a nagyobb. A jin jang jelenet után Vash kerül a földre, mert az ő pisztolyában nem marad golyó, Knives pedig lelövi, megszerzi mindkét fegyvert és lőni akar egy dupla angelarmot a tesóra... Vasht pedig csak a belső sugallataXD, azaz, hogy Wolfi fegyvere ott fekszik mellette, menti meg, amivel megsorozza kicsit Kinvest. Utána még kap pár lövést a jómadár, aki csak néz ki a fejéből, és annyi neki. Lehet bekötözni. Szóval a csata szvsz nem is az erőviszonyokon, hanem inkább az erősebb lelki jelenléten múlt, ahol most Vash tette magát jobban oda. (Àhh, még véletlenül sem a szerencsén. XD)
Vash gyereksségéről pedig utolsó gondolatom, ahogy már írtam, nekem az, hogy ő nem ember, akkor nevezzük nevén: gondolkodó plant, kb. felmenti az alól, hogy agyilag nem úgy fejlődik és tanul, mint egy ember. Hogy az idealizmushoz való ragaszkodása érthető, és sokszor nem játssza a hülyét, hanem ténylegesen az, legalábbis emberi logikával nézve. De nem mentegetem tovább, csak ez jött le.^^
Avatar
iskariotes
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1164
Csatlakozott: 2007.04.11. 10:37
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Springfild, Evergreen Terrace 742

Re: Trigun

Hozzászólás Szerző: iskariotes »

Nicolas D. Wolfwood
SPOILER
Wolfwood a mangában is árva és árvaházban nevelkedik fel. Ott választja ki Chapel the Evergreen Wolfwood-ot az Eye of Michael "rend" számára. Az Eye of Michael nem volt más mint az egyház keretein belül működő szekta akik imádták Knives-t. Aki bekerült ebbe a társaságba azokból lehetett később Gung Ho Guns /bár nem mindenki esetében volt ez feltétel/.
Az is különbség az animétől, hogy ott 20 korai 30-asnak látszik Nicolas, de valójában csak a tízes évei végén jár. A differencia azzal magyarázható, hogy az Eye of MIchael tagjai rendelkeznek egy fajta "elixirrel" ami gyorsítja a sebek, sérülések gyógyulását. De ennek a regenerálódási folyamatnak az a hátránya, hogy az életerőt szívja el a testből. Tehát aki sokat használja annak az élete gyorsabban fogy el és ez okozza Wolfwood halálát is.
Chapel-re visszatérve! Az Eye of Michael tagjai több speciális testbeültetést kapnak például hogy jobban és pontosabban tudjanak célozni a harcban. Ez egyébként jól látszik az animében. Itt egy kép a mangabeli Chapelről. Megkel jegyezni, hogy itt már tolószékben ül.
Végezetül két érdekesség Wolfwoodról:
1. A japán verzióban a lelkész kanszai tájszólásban beszél.
2. A D a következő jakuza szlenget jelőli: Dokonokuminomonjawaresumakinishiteshizumetarokakora.

Ki az erősebb?

Magam részéről mindig is úgy gondoltam, hogy egyformán erősek egyik sem gyengébb vagy erősebb a másiknál. Maximum annyi lehetett köztük a differencia, hogy Knives az erejével tudatosabban tudott bánni, vagy inkább ő akarta azt az erőt míg Vash egész egyszerűen megtagadta saját magától azt az erőt. Itt arra gondolok, hogy a Tájfun egészen Legato-val való összecsapásáig saját magát emberként definiálta, nem pedig Plantként. Ahhoz, hogy végül szembe mert szállni Knives-sal az is kellett, hogy elfogadja saját magát.
A végső nagy párbajhoz meg azt teszem hozzá, hogy ott a küzdelem elején mindketten egy szintről indulnak, de ha voksolnom kellett volna akkor inkább Knivesra tettem volna. Meg is mondom miért. Knives az elmúlt évtizedeket semmi mással nem töltötte mint erőfelszedéssel /jó oké bekapott egy nagy lövést és volt honnan mit felépíteni/, de Vash ezzel szemben csak veszített az erejéből. Tehát az utolsó mindent eldöntő küzdelemre érkezett egy sebekkel tele lyukasztott x ideje vándorló (egész pontosan nem tudjuk, hogy Knives milyen messzire is volt attól a kis várostól ahol Vash gyógyulgatott Vash) és szembe találta magát a teljesen kipihent és 100%-san feltöltött Knives-sal. Ha valami mégis Vash mellett szólt az a sokkal több harci tapasztalata volt.
Az, hogy végül is Vash nyert azzal tudom magyarázni, hogy a végső csapást egy emberi fegyverrel vitte be, tehát Knives legyőzte a fajtársát, de az ő általa mélyen lenézett emberek által készített fegyver volt az ami megpecsételte a sorsát.

Mi lesz Knivessal?
Szerintem a válaszhoz vissza kell menni pár a hajóra, pontosabban arra a pillanatra amikor Rem a két kis kölköt belezsuppolja a mentőkabinba. Ott azt mondja Rem a szinkronba: Vash! Vigyázz Knivesra! Én ezt úgy értelmezzem, hogy arra lett felszólítva, hogy törődjön Vash Knivessal óvja meg a veszélyektől és a bajoktól. Ezzel szemben ha feliratosan nézzük ott azt írják, hogy: Vash! Rád bízom Knivest! Amit úgy értelmezek, hogy Rem Vashnak szabad kezet add arra nézve, hogyan és miképpen segíti Knives-t a felnövésbe és az életben. A végső harc után Vash végre megérti ezt az üzenetet amit kapott és onnantól kezdve Knives felé is így fordul.
Illetve azt is ide fűzzöm, hogy Knivesnak az volt az egyik legnagyobb problémája, hogy az emberek kihasználják szegény fajtásait csak és csupán azért, hogy életben maradjanak. De az utolsó részben Milly-ék vizet találnak ergo, ha még nem is az egész bolygó, de egy kisváros már biztosan tudja magát függetleníteni a Plantok által termelt energiától. Tehát, ha az emberek összefognak akkor jó útra tudnak térni.
Ezzel párhuzamosan Knivesnak is be kellett látnia azt, hogy a bolygó legkeményebb gyilkosait uszította Vashra és ő mégis életbe marad. Szövetségesei elfogytak, búvóhelye sincsen az egyetlen ikerfivére legyőzte, szóval kár a gőzért. És ahogyan ti is írtátok, ha ez még mindig semmi lenne akkor ott az elfenekelés.

Trigun opening: Előadja Tsuneo Imahori a számcíme H.T. (Humanoid Taifun) és a keresett szó: rabo. De mivel a japánok nem ejtik ki az r hangot ezért nem lehet tisztán érteni. Egyébként a szó portugálul farkot jelent, de kétlem hogy ennek bármilyen köze is lehetne a dologhoz.

Ha valamit nem tettem spoilerbe, de kellett volna akkor bocsi és akkor beteszem, hogy legalább másnak ne rontsam el az olvasását.
"A barát olyan ellenség, aki még nem támadott meg." /Madagaszkár pingvinjei - Kapitány/
"Semmit sem tenni könnyű - megbocsátani viszont nehéz." /Avatar az utolsó léghajlító - Aang/
Avatar
Ayla
Félisten
Félisten
Hozzászólások: 2054
Csatlakozott: 2007.02.18. 16:59
Tartózkodási hely: sehol és mindenhol

Re: Trigun

Hozzászólás Szerző: Ayla »

Trigun Stampede (avagy a remake)

Moderátorok, lehet érdemes lenne idevágni az új sorozatról írt eddigi hozzászólásokat.

Részemről:

Opening
Az első három alkalommal, mikor hallottam, azt hittem savat öntök a fülembe, mert ez pont az a fajta szívszorongató hapsiénekelt nyálas valami, amit ki nem állhatok. Aztán az ötödik résznél, már azon kaptam magam, hogy dúdolgatom és alig vártam, hogy elindítsam az animét...

Grafika
Hoppácsak. Röviden, a Disney Kincses bolygója zuhant be a képernyőre, csak még egyszer annyi tehetséggel és nem mellesleg plusz x évnyivel jobb digitális rajzolási technikákkal. Az animáció önmagában sokkal organikusabb, mint akármilyen anime, így az első két részben néha elfogott a legérdekesebben ható kényelmetlenség, kicsit ahhoz hasonló mint amikor leültem Avatárt nézni és az agyam nem tudta, hogy animét néz-e vagy sem. Ezzel is ez volt a helyzet, DE mivel itt a tér az science fiction, valahogy könnyebben lecsúszott a dolog, s most már fel sem tűnik.
Ja ha eddig nem esett le, gyönyörű a grafika, főleg a nagyon mecha és űr részeknél látszik igazán, hogy mennyivel, úgymond jobban tud most teljesíteni ez a mű, mint az első meganimálása során.

Karakter design
Mondjuk ki: a K-Pop úgy határozza meg minden cool szereplő megjelenését animeszerte az elmúlt pár évben, ahogy van! Vash akkora K-Pop sztár, hogy még most is elpirulok. Emlékszem, mikor a régi Trigun-t néztem, és ment a fangörcs, hogy Vash milyen szexuális és a pap még nála is jobban - valahogy sosem láttam. Sőt, Vash idősebbnek hatott mint a pap bácsink.
Na de a jelenlegi Vash az valami szívdöglesztően stílusos, a papunk meg olyan lezseren Christian Loubutin inspirált mamuszban vagy miben harcolgat, hogy azt hiszed éppen csak lóg a középsuliból és a szülei jól tartják zsebpénzen.
Mindez nem rossz vagy jobb a régi megjelenéseikhez képest, ez más. Új és eredeti. Visszanézve a régit. most még jobban árulkodik az akkori divat : )

Történet
Bevallom őszintén a Trigun sztorijából csak a csattanó maradt meg illetve a sokk. A történetszál és minden más teljesen kiesett. Persze mindezek mellett, így is, részről részre becsordogál valahogy az eredeti történetszál (anime, nem manga, mangát nem olvastam sosem), így igen, ez másképp van feldolgozva. Szerintem így sem fog veszíteni a finálé okozta sokkeltésből, önmagában véve ugyanazt a hangulatot építi, mint az első kiadás, mint bármilyen más poszt apokaliptikus/space sci-fi: vánszorgóan nyugis.

Én itt tartok.

És ti?
Shotaaa!! Lolííí! Shotaa!! Lolíí!! Sho- LOLI! :D He. | hol vagy, Pantalaimon?
Avatar
Titkos
Grafomán
Grafomán
Hozzászólások: 6126
Csatlakozott: 2003.04.20. 12:27
Nem: Férfi

Re: Trigun

Hozzászólás Szerző: Titkos »

Ayla írta: 2023.02.17. 23:25 Trigun Stampede (avagy a remake)

Moderátorok, lehet érdemes lenne idevágni az új sorozatról írt eddigi hozzászólásokat.
Popovics írt róla 1-2 mondatban, illetve Catrin fanolta az openingjét, ezek szerintem még elférnek azokban a topicokban, viszont való igaz, hogy van Trigun topicunk, szóval a továbbiakban arra szeretném kérni a többieket, hogy ha véleményezni kívánják az új sorozatot, akkor arról nyugodtan jöhetnek a postok ebbe a topicba. :)
Ayla írta: 2023.02.17. 23:25 Én itt tartok.

És ti?
Egyenlőre az első részét néztem meg és sajnos amiket itt jósolgattam kb. fél éve azoknak jelentős része bizony eddig beigazolódni látszik. :/ (Kivéve talán a harmadik pontban szereplő "túl darkos a cucc" észrevételt, aminél azért valamilyen szintén rám cáfolt a sorozat, de bár ne tette volna... Na, majd mindjárt magyarázom, ha odaérük.)

Karadizájn: Nem a világ legrosszabbja, de szvsz minden szempontból erős visszalépés a régi dizájnokhoz képest. Amúgy örülök, hogy ezek szerint nem csak én láttam bele a cuccba, hogy kb. mindenki vagy "nyálbish" vagy "prettygirl" lett, mert tényleg így éreztem.

Vash: A régi Vashban kb. volt egyfajta Doctor Who-féle Doktor-feeling, egyszerre érződött hol hülye kamaszgyereknek a komolyan vehetetlen túljátszásai miatt, hol pedig egy idegen, ősi, soha meg nem érthető "lénynek", akivel valami nagy tragédia történt a múltban és mi nézőként épp csak kezdjük felfogni ennek súlyát. (Hehe, micsoda párhuzam az "utolsó Time Lord", illetve az "utolsó Plant" között ugye... :D) Esetenként pedig kifejezetten ijesztő volt, szal az pl. örökre megmaradt bennem, amikor az egyik aktuális genyó direkt arra játszott, hogy istenesen felb*ssza Vash-t és ez olyannyira sikerült is neki, hogy nem sokkal később már egy világító szemű szörnyeteg nyomta a szemébe a fegyver csövét és ezt a "szörnyeteget" csak az rántotta vissza az ölési vágytól, hogy ha meghúzza a ravaszt, akkor a gonosszal együtt Rem is "meghal" benne. (Na, kíváncsi leszek, hogy ha ez a jelenet így benne lesz az új sorozatban, akkor ez a mostani Vash hogyan fogja ezt nekünk prezentálni.) Az új Vashban egyenlőre ebből semmit nem látok, egy sima "K-pop idol", akit ledobtak a sivatagba. XD

Wolfwood: Wolfwood a régiben amolyan kontraszt volt, Vash "kisfiús" stílusával szemben ő volt "a férfi", akinek már borostája van, aki már bagózik és akit már kellően megtört az élet, sőt, dacára Vash 100+ évének (vagy mennyi is telt el pontosan az eredeti animében a lezuhanástól kezdve a sorozat kezdetéig...?), mintha Wolfwood rendelkezne több élettapasztalattal kettőjük közül. Na, őt még csak a trailerben láttam, de ebből semmi nem jött át, kb. ő a "fiúbanda" másik tagja, akinek a menedzser mondta, hogy mivel ő lesz kettőjük közül a "macsóbb", ezért ő cigizni fog és kb. ennyi... XD

Meryl & Milly: Lehetetlen róluk külön beszélni, hiszen egyfajta helyi "Asterix és Obelix" voltak ők. A kis töpszli (nyomokban Lina Inverse-t tartalmazó XD) volt a főnök, aki egyben az "észt" is képviselte, míg a nagydarab, melák, ám érzékeny és kedves Milly volt a "szív". Mindemellett pedig ők voltak egyrészt "a néző", akiknek a szemein keresztül először találkozunk Vash-al, majd idővel szép lassan megismerjük múltja árnyait, illetve magát a world-buildinget is jellemzően az ő tapasztalataikon keresztül mutatták be az alkotók. (Nem utolsó sorban Meryl Vash, míg Milly Wolfwood love interestje lett idővel.) Meryltől konkrétan majdnem hülyét kaptam ebben a változatban. Oké, eredetileg is talán őt csíptem a legkevésbé a főszereplők közül, valahogy mindig túl "kevésnek", túl semmilyennek éreztem, de mivel Milly-vel együtt ő hivatott képviselni a sorozatban az átlagembert, ezért valahol értettem, hogy talán szándékosan lett ilyen "plain"-re írva, plusz azért a sorozat második felére ő is jobban összekapta magát. Illetve mivel rendszerint folyamatosan duóban működtek együtt Milly-vel a fenti Asterix-példa alapján, ezért jellemzően működött a "Meryl épp agyfaszt kap valamin és őrjöng, amit Milly valami bárgyú kedvességgel tompít" húzás. XD Na, őket is sikerült "gagyisítania" az új sorozatnak. Meryl szerintem még alacsonyabb, mint a korábbi változatban, plusz ezzel a kerek fejjel és rúzzsal a száján (OMG, miért??? ^^" XD) úgy néz ki, mint valami "koravén loli". XDDD Valahogy a stílusa, fejei is idegesítőbbek, ha a régi sorozatra azt mondom, hogy ott még éppen tolerálható volt, akkor itt erősen nyugtatót kell szednie a kedves nézőnek, hogy el bírja viselni tudálékosságát vagy épp őrjöngéseit. A dizájnja meg kb. mint a srácoké, csak nála értelemszerűen nem a "K-pop boy band", hanem a "cuki idol girlgroup" volt az irányadó, de számomra ugyaneolyan blöe. ^^" XD

Na és Milly? Kérlek szépen, Milly ebben a változatban nem létezik (legalábbis eddig epizódban, trailerben, promó poszteren és videóban sem láttam sehol, szóval ha lesz valami "meglepetésük" vele kapcsolatban, akkor nagyon jól elrejették, de kétlem...), Asterix mellől "kilőttük" Obelixet, ez van. Na, de nyugi, nem maradt betöltetlenül a szerep! Becastingoltuk a helyére Robert de Niro-t! XDDDDDDDDD (No, really!) Valami sótlan fazon, aki természetesen semmit nem örökölt Milly stílusából, helyette a szokásos "minden amcsi B-filmből ismerjük" jellegű "veterán, tökös újságíró". Micsoda, "újságíró"? Ja igen, időközben két "női" főszereplőnk pályát is módosított: a régiben még biztosítótársaságként működtek és eredetileg azért eredtek Vash nyomába, hogy leállítsák "féktelen pusztítóhadjáratát", illetve ha jól rémlik, vele akarják kifizettetni a károkat, mert a biztosító már nem bírja... XDDD Mr. De Niróval (*még mindig röhög* XD ha már western, miért nem Clint Eastwood? XDDD) persze a csapatdinamikának is lőttek kettőjök között, mivel ahhoz, hogy ő "tökös, vén rókának" tűnjön, Meryl-t "le kellett fokozniuk", szóval most már nem is ő kettőjök közül a dominánsabb, hanem mint "újságíró újonc" mutatják be a sztoriban, ergo De Niro legtöbbször beszólogat neki, basztatja, vagy harc esetén simán megragadja a kapucnijánál fogva és bevágja egy sikátorba, mint valami gyereket. Ööö, oké. Közben a nevén sem hajlandó hívni Merylt, és folyamatosan "újoncozza", úgy néz ki, Orange-ék egyedül hollywoodi klisékkel tudták eddig gazdagítani a sztorit. De Niro amúgy leginkább a "baromi unalmas" jelzővel illethető, tipikusan attól szenved ő is, mint bármelyik OC, akit beleírnak egy olyan fanficbe, ami egy már létező franchise-on alapul, hiszen tulajdonképpen itt kb. ez történt.

Grafika: Személyes véleményem, de amennyire hülyét kapok pl. a Shaft stúdió "csesszünk szét egy újabb címet a saját vizuális maszturbációnkkal" stílusától, úgy az Orange-nál is kezd idegesíteni ez a "3D CG, minden 3D CG, ez a jövő, muhahahaha!!!!" Szó se' róla, azért az látszik, hogy legalább grafika szempontjából odatették magukat, hálistennek ez a végeredmény nagyon messze van mondjuk egy Berszark 2016-tól, sőt, még azt is meg merném kockáztatni, hogy ez jól néz ki. Amiért mégsem merem, az az a tény, hogy sajnos míg a táj, hátterek, meg épületek tekintetében működik is ez a megoldás (vagyis élettelen dolgoknál), addig a karaktereknél egyszerűen változatlanul hülyén hat. Darabosan mozognak, fura "mellékmozgásokat" végeznek, stb. Ennek még kell úgy 5-10 év szerintem, mire tényleg hihetően fog egy animében egy 3D-s kari mozogni ezzel a technikával. Valahogy miközben nézem a mozgásukat, kb. a Kiss x Sis-ből ugrott be az endingnek ez a szegmense, oké, ez nem Orange, utóbbiaké ettől nyilván jobb, de ugyanez a 3D CG technika és ugyanúgy nem működik. Pl. az első részben, amikor bent vannak a Plantnél és Merylre ráfogja a fegyverét a katonai rendőr (a sztorinál mindjárt magyarázom, már nem kell sokat várni... XD), próbáltak ilyen humoros "beugrok a másik fazon háta mögé" mozgást előadni, ami 2D-ben általában parádésan működni szokott, itt viszont pontosan a 3D miatt egyszerűen másképp volt nevetséges: szerencsétlen Meryl úgy kezdett rángatózva mozogni, mint valami csontok nélküli gumiember, vagy mint azok a felfújható "hurkaemberek", amiket egyes boltok előtt, meg hasonló helyekre raknak ki, mint látványelemet, folyamatosan fújják beléjük a levegőt és attól látványosak, hogy össze-vissza tekeregnek, mert belül üresek. Na most ez egy "élő ember" karinál elég hülyén néz ki... Vagy hasonló volt Vash jelenete az epizód vége felé, amikor már könnyezve vonyít, hogy valaki dobjon neki egy golyót, mert így nem tud párbajozni és az is olyan volt, mintha a régi sorozatból próbálnák Vash valamelyik "túljátszós", szórakoztatóan debil jelenetét 3D-ben visszaadni, csak éppen pont a technika kötötte meg a kezüket, egyszerűen 3D CG-ben egy 2D-s Looney Tunes poén nem fog működni, hiszen a 3D-t alapvetően pont azért találták ki, hogy "reálisabb" legyen tőle a filmed. Vagy akkor el kellett volna vinniük az egészet egy ilyen "Christopher Nolan's Trigun" irányba (XD) és akkor tényleg full realista irányt venni, ahol a poénok is inkább csak szóbeliek, képileg max annyik, amit egy valódi ember is elő tud adni. Vagy hagyni kellett volna ezt az egész CG-t a fenébe, aztán One Piece stílusban jöhetett volna a "bécsi kapuvá tátom a számat", meg "úgy sírok, hogy két "mini folyó" folyik végig a szemeimtől az államig" és hasonló húzások. XD Értem én, hogy ezek az ábrázolásmódok 1-2 sorozattól eltekintve ma már eléggé ritkák az animék körében, de már csak a klasszikusnak adózó tisztelet miatt is én inkább az utóbbi megoldást választottam volna. Így nekem csak egy "mehh" az egész látvány, hiába nem néz ki amúgy rosszul.

Történet: Az egy dolog, hogy sokkal jobban rohannak, mint az eredeti sorozat tette, ezt betudom annak, hogy lehet csupán fele annyi epizódszám áll a rendelkezésükre, illetve ha jól rémlik, azért az eredeti sorozatban is sokat fillereztek a mangához képest, nem egy olyan sztorit beleraktak a sorozat első felébe, ami nem, vagy nem akkor történt meg a mangában. A manga mintha jóval hamarabb eljutott volna a "lyukat pörkölök a Holdba" pontig, ahonnan elkezdett igazán komolyra fordulni a sztori. Ami már jobban zavar, hogy (ha már Ayla a "sokkolásokat" emlegette a réginél), a régi cucc egyik "első nagy sokkja" az volt, amikor az egész Vash-Knives történet kiderül, ami kb. a sorozat felénél következett be. Ezek meg itt ellövik az első epizódban. (Oké, nem a teljes részletességgel való bemutatást, de kiderült, hogy Knives kavarta a szart, kiderült, hogy csak ők és a Plantek élték túl, stb. Gondolom később majd kapunk itt is egy epizódot, ami a teljes háttértörténetet elmeséli a hajón töltött gyermekéveikről, legalábbis nagyon ajánlom nekik, beletéve többek között azt a bizonyos "megölnéd-e a pókot, hogy megmentsd a pillangót?" jelenetet is, de ez így nekem egyenlőre megint csak egy "mehh".) Valamint a felnőtt Knives-t sem voltak restek már az első rész végén ellőni, pedig emlékszem, a régiben mekkorát ütött, amikor Vash először hallja talán az egyik Gung-ho Guntól Knives nevét (vagy talán magától Legatotól) és mi nézők semmit sem tudunk még róla, ám a Vash arcára kiülő rettenet pontosan jelzi, hogy illendő lesz nagyon félnünk...

Szóval na, egyfelől én pártolom, hogy próbálják azért a fillereket valamilyen szinten csökkenteni, de ez nekem kicsit sok volt egyetlen epizódra, hogy sikerült már a nyitórészbe belesűríteni az összes főszereplőt, a Planteket, az életet a "westernbolygón", valamint Vash és Knives háttérsztoriját. (Apropó westernbolygó: itt is túl hamar lelőtték a dolgokat szvsz. A régi sorozatban úgy a negyedéig/feléig nem is tudtuk meg, hogy egyáltalán hol járunk, mi ez a westernplanéta, ez most a jövő, a múlt, alternatív dimenzió, vagy mi? Utána derült csak ki, hogy egy másik bolygó, amit az emberek megpróbáltak kolonizálni. Ja, amúgy az újban valamiért már nem "Planet Gunsmoke" a bolygó neve, hanem "Noman's Land". Ez utóbbi lényegtelen mondjuk, maximum az ilyen habzó szájú Trigun fanok ragadnak kést miatta, mint én, de attól még újabb furcsaság az "ezt most miért kellett???" listán. XD)

Maga az epizód története amúgy teljes mértékben az Orange saját agymenése volt, amíg az eredeti sorozat első részében (és tán a mangában is, bár erre már nem esküszöm meg) egy nagydarab, mohawk-frizurás fazonnal küzd meg Vash, aki valami fémbumerángot dobál (ebből is látszik, mennyire "realista" ennek a cuccnak a világa, simán 3D CG-re termett... :dirr: XD), addig itt helyette megjelenik a "katonai rendőrség", akik Vasht keresik és végül kapunk egy westernpárbajt. Na, ez az egész "katonai rendőrség" szál szvsz úgy röhej, ahogy van. Egyrészt ha egy "törvényen kívüli" westernlanden játszódik a sztori, ahol maximum városonként egy sheriff van és az is csak addig, amíg valaki le nem lövi, akkor mi ez, hogy hirtelen 6-8 lovas fazon jelenik meg, mint "helyi rendfenntartó erő"? Akkor nem kéne mindenkit helyből letartóztatniuk, pl. Merylt is, aki a "körözött bűnöző" Vashnak segít? Na ja, ezért ne vigyél több logikát egy olyan sztoriba, aminél az eredeti készítő sem ilyen irányba tervezett elindulni, mert egyből belebuksz... A párbaj is vicces, ami eredetileg szokásos pisztolypárbajnak indul, ám kiderül, hogy a rendőr bácsi csupán "trükközik", mert valóban csak simán őrült, ezért colt helyett előkap egy bazookát, ami repeszgránátot vagy mit lő fel az égre, aztán a repeszek visszazuhanva a város felé mindenkit kinyírnak, hacsak Vash valamilyen módon addig meg nem semmisíti mindet, mielőtt földet érnének. :dirr: (spoiler: de megsemmisíti mindet XD) Na, ez ugyan ilyen "Orange original story" volt a Trigun világában, de első epizódos összecsapásnak nem is volt rossz, viszont amit nem értettem, hogy minek kellett ebbe rendőr ? Magukat "írták a sarokba" (hmm, a "writing yourself into a corner" nem hangzik annyira jól magyarul... XD) ezzel a hülye rendőrség-szállal, ezek a lovas-palástos ürgék simán lehettek volna mondjuk "Random Józsi és barátai, a helyi bűnbanda" és akkor minden passzolt volna. XD

Opening: Kb. a sorozat egyetlen pozitívuma számomra, bár annyiból ez is sántít, hogy szvsz a Trigunhoz nem sok köze van hangulatban, még akkor sem, ha az érzelmesebb "hajj, bátyám, mi lesz vélünk????" vonalra fókuszálunk a westernlövöldözés helyett. Önmagában mondjuk hallgatható, mind a zene, mind a vizuális oldala rendben van, sőt, azt is megértem, hogy (Aylától idézve), miért pont "szívszorongató hapsiénekelt nyálas valami", hiszen ha a karakterek dizájnja is J-pop-os fiúbandáktól, meg idol lánycsapatoktól lett "kölcsönvéve", akkor ehhez a stílushoz ilyen opening passzol, de ja, azért hangulatban itt is eléggé messze kerültünk, az eredeti rockos opening + Ennio Morricone westerntémáira hajazó ED párosától. Ettől mondjuk én egy jó számnak tartom, ha a Vinland Saga ebben a szezonban az openingjével nem vert volna le minden mást még évekre is visszamenőleg (XD), akkor most simán azt mondanám, hogy a Trigun OP-ja ott van a szezon legjobbjai között. Így "csak" egy feelinges szám.

Szóval na, összességében ez még idővel lehet önmagában nézve egy jó/tűrhető sorozat, de az eddigiek alapján nem fűzök hozzá túl nagy reményeket. Ha nem jöttek volna ki ilyen remake-ek pont az elmúl 1-2 évben, mint az Urusei Yatsura 2022 vagy az új Bastard széria, akkor még lehet elintézném annyival, hogy: "Na jó, hát eléggé másmilyen, mint a régi, de legalább nem egy Dragonball Super vagy Berszark", viszont így, hogy a fenti címek kijöttek és (főleg az UY) utat mutatott azoknak, akik régi, nagy címeket kívánnák remakelni, abban a tekintetben, hogy mekkora alázat és alapmű-ismeret kell egy ilyen bevállalásához...szóval ezek fényében ez az új Trigun eddig elég gyengén muzsikál.

Illetve van itt még valami: Az számomra is világos, hogy egy remake pont attól "RE-MAKE", hogy újragondolnak benne dolgokat, nem pont olyan lesz, mint a régi, stb-stb. Hiszen akkor minek csinálnák meg ugyebár? Viszont a Trigunnál már az a helyzet, hogy szerintem eddig olyan szinten átalakították a sztorit, hogy ez már csak nagy vonalakban nevezhető egyáltalán Trigunnak. Oké, benne van Vash, illetve a 4-5 fontosabb szereplő végülis mind megjelenik (de tényleg, Millyvel mi van?), de valahogy hangulatban, meg eddig eseményekben is annyira más az egész, hogy eddig talán egyedül az űrhajós háttértörténet jelenetei voltak azok, ahol éreztem azt az "igazi Trigun-feelinget". (Aztán lehet, hogy mire odaérünk majd, hogy azt részletesen kifejtsék, lehet kiderül, hogy ezen a szálon is "spóroltak" az írók és mondjuk Knives-ban nem pszichológiai okok egész sora indította el a tragédiát, hanem szimplán mindig is őrült volt, ahogy az első epizód filler-rendőrbácsija is, ki tudja ugye... :dirr: ) Szóval ja, eddig olyan "félgőzzel menő", "megúszós" húzásnak tűnik nekem ez a széria, ráadásul nem is igazán értem, hogy ha FMA-módra ott volt a manga sztoriszála, akkor miért nem abból csináltak animét, miért kellett helyette ezt a "saját fanficet" erőltetniük, amikor már az első epizódban is nem egy ponton rezgett a léc...? Ez nekem így picit "a Netflix Vajákja" vagy "az Amazon Hatalom Gyűrűi" sztori, amikor ott van egy egész "legendárium", amiből önmagában kitelne egy komplett sorozat, de "neeeem, nekünk van "saját víziónk!"", hát oké, csak az jellemzően mindig "olyan is lesz" végül... ("Saját vízióra" amúgy tudom ajánlani a saját világ kitalálását saját karikkal és akkor azon belül annyit lehet "víziózni", amennyit jólesik...) Mindenesetre nem szeretném, ha a 3D CG túlzott erőltetése mellett most már ez a történetmesélési formátum is divatba jönne, hogy "előkapunk valami népszerű brandet, majd kb. a neveken kívül minden mást újraírunk benne", legalábbis én nem akarnék mondjuk 10-15 év múlva egy "FMA: Brotherhood - The XY Studio Version" és ehhez hasonló agymenéseket látni... A Trigun esetében meg remélem, hogy tényleg kapunk valami közepesen élvezhető sztorit majd, ami legalább önmagában működni fog, de én "sajnos" nem tudom nem a régi sorozathoz hasonlítgatni, ahhoz túl meghatározó volt az a cím.
Kép
Válasz küldése