Gundam - UC; SEED, meg ami még van

Egyes anime sorozatok, filmek, OVA-k megtárgyalása
Avatar
Junchi
Félisten
Félisten
Hozzászólások: 2315
Csatlakozott: 2007.06.23. 14:28
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Azuchi

Re: Gundam - UC; SEED, meg ami még van

Hozzászólás Szerző: Junchi » 2017.01.29. 08:51

^Vicces sztori egyébként, szal pont azon vigyorogtam a Zeta előtt, mennyire eltérnek az egyes Gundamekre leadott értékeléseink. Azt vettem észre, hogy amit én jobbra értékeltem (08th MS, 0080), azt te jóval kevesebbre és vice versa: amit én nem tartottam olyan sokra (0079, 0083), annak te annál jobb pontszámot adtál, úgyhogy el is könyveltem magamnak a Zeta indulásakor, hogy "na, erre Catrin 5 pontot adott, tehát akkor nekem tetszeni fog". :D Nem jött be végül a kalkuláció, combo breaker lett a vége.

Egyébként a Char's Counterattack filmet szeretném mostanság megnézni, úgyhogy kérdezem, mennyire lenne nagy bűn a megértés és egyebek szempontjából, ha teljesen kihagynám a ZZ sorozatot?

Avatar
Catrin
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1194
Csatlakozott: 2008.08.12. 11:00
Nem:
Tartózkodási hely: Hualian egyik szentélyében
Kapcsolat:

Re: Gundam - UC; SEED, meg ami még van

Hozzászólás Szerző: Catrin » 2017.01.29. 09:42

Hehe, ezen én is nevettem, dettó agyaltam is: 5-t adtam a Zetára? Neh, arra már kizárt, hogy Junchi 7-t adjon, akkor tuti 3-t fog. XD De úgy fest megtaláltad az egyetlen közös Gundam nevezőnket.:D (Jah, a Char filmmel szerintem megint nem lesz szerencséd.)

A ZZ-ben egy dekát nem szerepel Char, a többiek minimalitását és a sztorit hagyjuk már... A CC film sem reflektál rá. Szóval semmiről sem maradsz le, ha kihagyod.

Avatar
Junchi
Félisten
Félisten
Hozzászólások: 2315
Csatlakozott: 2007.06.23. 14:28
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Azuchi

Re: Gundam - UC; SEED, meg ami még van

Hozzászólás Szerző: Junchi » 2017.01.30. 13:59

^Nojsz, akkor már szedem is lefele. (Lehet, hogy ez is mellényúlás lesz, de valahogy érdekel az összes non-recap Gundam, amiben Chart is szerződtetik valamilyen mókára, és ez az utolsó, amit még nem láttam.)

Majd elfelejtem, a Seedről meg nem is írtam semmit, hogy akkor azzal most mi is lesz, bár ez most inkább Surcinak szól. (Catrin mondjuk nekem sosem említette a Magzatot, szal lehet sejt valamit/ismeri már az ízlésemet annyira, hogy... noss, sejtsen valamit. :D) A Zeta látványos elhasalása ellenére is fenntartom még annak a lehetőségét, hogy abszolváljam (a Destiny nélkül), de semmiképp sem most (majd valamikor az év második felében). Amiért mégis érdekel (egy kicsit), az azért van, mert egyrészt tetszik a karakterdesign, másrészt a 2000-es évekből egyetlen Gundamet nem láttam még és kíváncsi lennék, hogy ebben az évtizedben milyen tendenciák uralták ezt a franchise-t, mely kliséket erőltették jobban, etc. Fenntartom annak lehetőségét is, hogy hátha ez egy olyan cucc, aminek kivételesen jót tett az, hogy hagyták valamennyit érni és közelítették meg a dolgot kevésbé retrós szemlélettel.

Avatar
Catrin
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1194
Csatlakozott: 2008.08.12. 11:00
Nem:
Tartózkodási hely: Hualian egyik szentélyében
Kapcsolat:

Re: Gundam - UC; SEED, meg ami még van

Hozzászólás Szerző: Catrin » 2017.01.30. 16:36

Áááhh, csak a többi felé jobban hajlottál, de még mindig tény, hogy a Seednél szórakoztatóbb Gundam tévét nem gyártottak, szóval hajrá ősszel! :D

Avatar
Junchi
Félisten
Félisten
Hozzászólások: 2315
Csatlakozott: 2007.06.23. 14:28
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Azuchi

Re: Gundam - UC; SEED, meg ami még van

Hozzászólás Szerző: Junchi » 2017.02.05. 08:03

Char's Counterattack múvi

Kevés hiányzott csak ahhoz, hogy ne 1/10-zel jelöljem MAL-on, de, hogy mégse az érzelmeim vezéreljenek, maradjon némi racionalitás is, így egy gyenge 3/10-zel tudtam végül jutalmazni.

Egy Caps Lockos, fegyvereimet bekészítő, szarvaimat kiengedő, szemeimet vérben forgatva tartó post is kevés lenne ahhoz, hogy áttudjam adni, mennyire borzalmas is volt ez a film, de amivel igazán felhúzott, hogy Char karakterét 100%-ban sikerült kiforgatniuk. "Enyhén" érzem csak ugyanazt, mint amit a Star Wars rajongók a Baljós árnyak kapcsán, az eredeti trilógia fényében (csak én épp egy karakterrel), de mivel ott a kényelmes "nem veszek a létezéséről sem tudomást" opció, így nem is tekintek rá úgy, mint a moslékra, ami lerombolt egy általam nagyon kedvelt szereplőt.

Avatar
Catrin
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1194
Csatlakozott: 2008.08.12. 11:00
Nem:
Tartózkodási hely: Hualian egyik szentélyében
Kapcsolat:

Re: Gundam - UC; SEED, meg ami még van

Hozzászólás Szerző: Catrin » 2017.03.13. 15:47

Gundam Orphans 2. évadról apró gondolatok:

1. unom, mint az első felét, az egész háború érdektelen, a rengeteg karakterből senki sem lett elmélyítve, 4/10 körül lesz ez is
2. az openingek ZSENIÁLISAN menők, még mindig (annyira nem tudom megunni őket, hogy még a linkelésre is állandóan késztetést érzekXDXD)
3. Mikazuki szórakoztató arc
4. elképesztően lazán kezelt szexualitás, ami Mikazukin kívül a második legszórakoztatóbb dolog az egészben, de...

És akkor egy kis kifejtés a 3. és 4. pontokhoz, mert szumma ennyi köt le az egészből (pedig lehetett volna ez az Orphans sokkkkal jobb is, ha a kötelező, futó pillanatok helyett tényleg a karakterekre koncentrált volna).

3. Mika minden minimalizmusa ellenére emlékezetes Gundam főhős lett, sőt megkockáztatom, hogy a leglazább, így számomra a legszórakoztatóbb is. Félelmetesen higgadt és egyszerű, mégis nehéz róla nyilatkozni, komolyan érzékelni kell ezt az arcot, hogy felfogjuk. Egyszerűen anélkül összetett a srác, hogy rajta időzne a sorozat: mivel nonstop kawaii fapofa, érzéketlenül figyelmes, infantilisen kedves.
Mikazukit megnyomorítja a Gundam, de totálisan célorientált, az 50 rész alatt egyszer nem hisztizik, csatán egyszer sem érzelgősködik, akár egy gép is lehetne... aztán mégis ránk cáfol. Az az alapvetően nasi FALATOZÓ feje, az a halál higgadt szókimondása (nem beszél, de amikor mégis, akkor asztalt csapkodós LOL-t és WOW-t kiváltó karakter), az a full-laza gyilkolása (akárhányszor öl, félelmetesen tökölésmentesen, rezzenéstelenül teszi, nem csak a Gundamet vezetve), az a lenéző, hidegvérű hangvétele, ami akkor kapja el, ha csatában valaki feltartja, az a kedvessége, amivel társai felé fordul, az a közelség, amivel fogadja a lányokat, az a testvériség, amivel feltétel nélkül számít Orgára. Egy nagy gyerek, akinek rendkívül szűk, mégis otthonos ez a háborús világa.

4. Feltűnően uniszex ez a Gundam, még a szokásoshoz mérten is, sőt azt vesszük észre, hogy mindenféle erőlködés nélkül szolgálja ki az otaku és fujoshi réteget. Szinte kár, hogy erre a vonalára sem ment rá még jobban, mivel az akcióra és mondvacsinált gundamos konfliktusdumákra szánt idő hazavágja az egészet, a kapott kapcsolatok így pedig nem többek fankorbácsolásnál. Na de miről is beszélek? Nézzük sorban:
Már az első évadban kaptunk izmos, félpucér pasikat, ami azóta is időközönként, mindenféle bishicsillogás nélkül, keményen jelen van (nyálcsorgatás a lányoknak ON, milyen kár, hogy sunriseék még mindig csesznek mellbimbót rajzolni). Majd ezt ellensúlyozva kaptunk egy űrstiricit, saját háremmel, aminek szebbnél szebb (pilóta) lányok a tagjai. Mindegyik nő szereti, több gyerekük is van, a legnőcisebb pedig állandó társként lóg a faszin. (Illetve lógott, amíg ki nem írták őket most a második évadban, jó mártírosan, "észbe kapva", hogy kezdjünk a dráma fronttal valamit.xd) Ezek mintájára fellelhető több brománc is, legerősebb a MikaxOrga, de ők szigorúan testvéries hangulatot árasztanak magukból, ami ugyanúgy örömtelivé teszi az openingben azt a kézfogós jelenetet, mintha a BL rajongók többet látnának bele. Ellenben velük, van még olyan haver-pár, aki már bátrabban shipelhető. Cserébe kapunk Mikazuki háremet és egy loli love sztorit.
Mikazukiba két lány is szerelmes lesz, a fiú pedig egyiket sem bánja, mindegyiket ugyanolyan egyszerűen, tettre készen, mindenféle érzelgősség vagy shounenkedés nélkül, kedvesen fogadja. A lányok nem csak összebarátkoznak, hanem támogatják is a másik Mikazuki iránti vonzalmát. Segítik egymást, összetartanak, féltékenyek is, de sosem rivalizálnak, sőt mindketten elsőbbséget próbálnak adni a másiknak. Iszonyat irreális mi? Ez a Gundam már csak ilyen. Talán mondanom sem kell, hogy a fiatalokra hatást gyakorolt az űrstrici háreme, kimondatlanul, tettekben. Emlékezetes az a közvetlenség, amit legutóbb is nyújtott az epizód. Ahogy múltkor Mika offscreen lefeküdt Atrával, hogy gyereket csináljanak, ahogy Atra biztatja Kudéliát, hogy ő se maradjon ki, ahogy Mika megkérdezi Kudéliától, hogy te is szeretnél-e. Mindezt olyan infantilisen és durva vonzódás nélkül, mintha az óvoda homokozójában játszanának. Amúgy hány évesek is, 16? Komolyan, ezeken a jeleneteken szórakozom a legjobban. Annyira lazán van integrálva, részben abszurd, részben hiánypótló, az egész Orphans szexualitás bizarrul nyitott, és ez benne a vonzó (illetve ezen tud elidőzni az ember, amikor minden más szegmens nem köti le). Kíváncsi vagyok tényleg lesznek-e Mikának gyerekei, ahogy arra is, kik élik túl ezt az évadot, mindegy. Mikánál benne van a pakliban, hogy olyan gundam sorozat főhős legyen, aki az utolsó részben meghal. Meglátjuk.
És akkor a loli vonal, merthogy ilyen még nem volt, de ekkora lazaság mellett ebbe a Gundambe ezt is be kellett pakolni. Adott a szőke (hol ellen, hol nem) bishink, akinek végre a rémes múltja is kiderült (többek között egy rangos faszinak volt gyerekként a szexrabszolgája, nevermind), és akit én csak úgy nevezek, hogy Sakurai Takahiro, mert a karakter nevét mindig hol így, hol úgy, de félre mondom. Szóval itt a sorozat legdurvább bishounenje, aki a bishounen haverjának 9-10 éves húgát azzal szédíti, hogy örökre együtt lesznek, szépségesen, a loli akár egy hercegnő, úgy várja ezt a szép új világot, és nagggyon durván szerelmes a Takahiróba. Olyannyira, hogy minden érintett otaku kedvéért kacéran az ölébe ül és nem ragozom. Múltkor annyira elfajultak az indulatok, hogy a tesós kavarás miatt a loli le akarta szúrni szőke hercegét, de nem tudta megtenni, így magát akarta leszúrni, de Takahiro fürgébb volt és tenyerével hárította a kést, amit offscreen kiss követett. Ennyit róluk. Nem örülök nekik, de tény, hogy még mindig ők a sorozat második dolga, ami hatással van rám, más kérdés, hogy negatívan, szerencse, hogy ritkán szerepelnek, és érdekel, milyen véget szánnak nekik (meglepne, ha nem halálosat).

Összességében nem bánom, hogy mindent ennyire egybe akart pakolni ez a Gundam, de hogy végül nem sok erény kerekedett belőle az fix. (Finoman fogalmaztam? Gondolom, a fenti 4/10 hintésem után ez a sok rizsa tovább süllyesztette az esetleges olvasókban a dolgot.XD Kérdezem, hogy akik esetleg még nézik, találtak benne valamit, amire azt mondhatják, hogy érdemes volt követni? Esetleg kedvelik? Nos, én annyit mondok, hogy a 3. és 4. pontok miatt emlékezetes lett ez a Gundam, de érdemesnek nem érdemes... kivéve az OPENINGEKET XDDD)

Jah, és az olyan átlagosnak ígérkező love lehetőségeket nem is meséltem, mint pl. a standard tragikus párt. Ahol adott pilótánk nagy szerencsétlenkedve végre fogadja adott pilótanőnk szerelmi támadásait, aminek naná, hogy pont abban az epizódban tragikus lesz a vége. Csak a szokásostól eltérően itt nem a faszi, hanem a csaj halt meg. Plusz ott volt az első évadban Orga és a dokinő, akikről azt feltételezte az ember, hogy egyszer még lehet belőlük valami, aminek a lehetősége azóta is jótékonyan mínuszban csüng.

Na, kiírtam magamból. :hammer:

Avatar
Leara
Törzskommentelő
Törzskommentelő
Hozzászólások: 495
Csatlakozott: 2017.02.11. 20:26
Nem:

Re: Gundam - UC; SEED, meg ami még van

Hozzászólás Szerző: Leara » 2017.03.13. 19:55

Catrin írta:
2017.03.13. 15:47
Gundam Orphans 2. évadról apró gondolatok:
Ahogy múltkor Mika offscreen lefeküdt Atrával, hogy gyereket csináljanak, ahogy Atra biztatja Kudéliát, hogy ő se maradjon ki, ahogy Mika megkérdezi Kudéliától, hogy te is szeretnél-e. Mindezt olyan infantilisen és durva vonzódás nélkül, mintha az óvoda homokozójában játszanának. Amúgy hány évesek is, 16? Komolyan, ezeken a jeleneteken szórakozom a legjobban. Annyira lazán van integrálva, részben abszurd, részben hiánypótló, az egész Orphans szexualitás bizarrul nyitott, és ez benne a vonzó (illetve ezen tud elidőzni az ember, amikor minden más szegmens nem köti le).
Mit akarsz, én tegnap óta ezen röhögök, annyira kínos volt az egész jelenet, hogy túltesz a legtöbb vígjátékon XD.
Catrin írta:
2017.03.13. 15:47
Plusz ott volt az első évadban Orga és a dokinő, akikről azt feltételezte az ember, hogy egyszer még lehet belőlük valami, aminek a lehetősége azóta is jótékonyan mínuszban csüng.
Ne is mondd, kb. az egyetlen páros, amelyiknek szorítok/szorítottam, erre semerre sem halad az egész... nem ezt szoktam meg a Gundam sorozatoktól :D.

Mondjuk minden hülyesége ellenére sem bánom, hogy követem a sorozatot, vannak azért jó jelenetek + jókat derülök az abszurditásokon XD.

Avatar
Catrin
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1194
Csatlakozott: 2008.08.12. 11:00
Nem:
Tartózkodási hely: Hualian egyik szentélyében
Kapcsolat:

Re: Gundam - UC; SEED, meg ami még van

Hozzászólás Szerző: Catrin » 2017.04.02. 21:57

Orphans VÉGE

Uhh, az a helyzet, hogy a 4/10, amit az első évadhoz hasonlóan adni akartam kvázi 6/10-re váltott az utolsó néhány epizóddal. Annyira örültem, hogy tényleg nem Orgáék nyernek, és ahogy sorban meghalnak Mikazukival együtt. Végre valami új Gundam-vég, tetszetős tálalással. Hangulatos volt az egész. Lolihappy sem lett. Kár, hogy BL-fronton nem kaphattunk már semmit. Atrának pedig tényleg lett gyereke Mikától, jó volt látni a többieket is, a nyomoroncot is szétzúzták végre. Hajj. Kész vagyok.

Mikazuki attól tartok bekerül a kedvenceim közé (legalábbis gundam-ügyben), mert nagyon nagy arc, egyik legemlékezetesebb Gundam főhős lett. Az új openingekért továbbra is élek-halok, de ezek sem tudják feledtetni a tényt, hogy az évad jelentős részében hülyére untam az agyam, úgy döcögött az egész. Egyezzünk ki 5/10-ben.

Avatar
Junchi
Félisten
Félisten
Hozzászólások: 2315
Csatlakozott: 2007.06.23. 14:28
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Azuchi

Re: Gundam - UC; SEED, meg ami még van

Hozzászólás Szerző: Junchi » 2017.05.06. 17:47

Na, véletlenül sikerült ráakadnom egy japán karakter-népszerűségi pollra, aminek azért örültem, mert kíváncsi voltam, globálisan hogyan vélekednek az ottaniak a Gundam karakterekről (tehát nem külön sorozatokra vagy idővonalakra lebontva, hanem úgy echte). Egész tűrhető lista.

Char első helyezése nem lep meg, ő egyszerűen egy jelenség odahaza (meg amúgy is ott van, ahová való :3), Karn magas helyezése láttán szintén beörvendtem (bár nálam a Turn A-s Dianna a legjobb női kari, aki viszont kínosan hátul [35.] végzett...), de a legnagyobb meglepetés Ranba hatodik(!) helyezése. Érdekes, én a 0079-ben nem kedveltem túlságosan, az Origin miatt nőtt inkább nagyobbat a szememben. További yeey, hogy Shirou a 08MS-ből megelőzte azt a nyomorék Kamille-t, illetve kerültek olyanok is egész jó pozíciókba, akikről nem is gondoltam volna, de egyáltalán nem bánom (Norris a 08MS-ből). Egyébiránt Saylát magasabbra tippeltem volna, mint huszadik, azon a jellegtelen 0083 Gatón meg nem tudom, mit esznek ennyire... Shinn Asuka meg WTF, őt nem pont rühelli a nép? Nem volt szerencsém a Seed Destinyhez, de ennek a fickónak már akkor tudtam a nevét, mikor még a Gundamezés közelében nem voltam. :D

Na mindegy, egész vállalható lista, még ha hiányoltam is róla bizonyos karaktereket (Emma, Harry).

Avatar
Junchi
Félisten
Félisten
Hozzászólások: 2315
Csatlakozott: 2007.06.23. 14:28
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Azuchi

Re: Gundam - UC; SEED, meg ami még van

Hozzászólás Szerző: Junchi » 2017.08.01. 10:00

Seed

Nem gondoltam volna, hogy fogok még valaha Gundam sorozatot nézni, de úgy esett, hogy Surcival megint alkudoztunk, úgyhogy ismételten elő kellett túrni az eredetileg feledés homályába szánt óriásrobot-slusszkulcsot a kupac legmélyéről, hogy gépbe pattanva megint jól megerőszakoljam az agysejtjeimet, növelve viszont az ego-territórium "ismét igazolást nyert egy korábbi megállapításom" alparcelláját azzal kapcsolatban, hogy ez a franchise továbbra sem működik sorozatként, szóval most már bizonyos vagyok abban, hogy ezen álláspontom mellől ha akarnék, sem tudnék tágítani.

Persze kicsit úgy érzem most magam, mint az eltévedt utazó, aki merő véletlenségből pont rossz helyen kötött ki, elvégre tisztában vagyok vele, mennyien szeretik itt a Seedet, de a véleményem ettől még adott, és nem titok, nem lesz éppen pozitív kicsengésű az alant elterülni készülő tl;dr. Kezdjük is rögtön a negatívumok pusztító lavinájával, már csak azért is, mert a szakadék legmélyén azért kincsek is lapulnak, ha nem is túl sok.

Szóval... ha röviden kéne összefoglalni, mit gondolok a Seedről, akkor azt mondanám, kicsit máshogy volt szar, mint a 0079 vagy a Zeta, mégis lényegében ugyanarról szól a fáma. A továbbiakban erősen ezt a kettőt veszem referenciának, ugyanis nehéz egy olyan sorozatot nem összehasonlítani az elődökkel, ami ennyire gátlástalanul plagizálja saját felmenőit. Csavarhatjuk, csűrhetjük ezt akárhogy, a Seed lényegében akkor sem lesz több, mint egy (2000-es évekre vett) modernizálása a klasszikus Gundamnek, mint olyannak. A probléma forrása persze nem is igazán az eredetiség teljes hiánya, sokkal inkább az, hogy szinte minden, ami a régiben bökte a csőrömet vagy egyetemesen volt kínos, azokat ide is átimportálták, ráadásként pedig kiegészítették további baromságokkal. Gondoltam rá, hogy külön word-doksiba kigyűjtöm menet közben az összes mellettem elsuhanó shortcomingot, de egy ponton túl már fölöslegesnek tartottam: annyira itt van minden a fejemben, hogy help guide nélkül is kompletté válik a pusztító haragom.

Ha félre is tudnám tenni egy pillanatra a 0079 forgatókönyv-átimportálását, akkor sem leszünk semmivel előrébb, mert így is meg kell küzdenünk egy csomó égbekiáltó problémával. Elsőként mindjárt a karakterekkel, akik egyetlen dologra voltak csak jók, hogy felszökjön a vérnyomásom a fellegekbe. Nem mondom, hogy ritkán látni animékben ennyire inkompetens, unszimpatikus, fájóan üres vagy rosszul megírt bandát, mert ez nem igaz, de a Seed egy külön kategória, ha verni való karakterekről van szó. Csinálok is mindjárt egy kedvelhetőségi felsorolást, ami föntről lefelé haladva a tűrhetőtől a pokol tornácáig terjed, ha intervallumot is kell megadni mellé:
- Athrun. Ő volt az egész sorozatban az egyetlen olyan szereplő, akiben nyomokban karakter-elemeket is felfedeztem. A Kirával való konfliktusa mondjuk szót sem érdemel (pedig olyan aranyosan igyekeztek a cucc 2/3-ában ezzel foglalkozni, de kérdem én, miért nem kaptunk legalább EGY nyomorult flashbacket a közös múltjukból? [Nem, az a madaras két másodperces snitt nem számít!] Akár egy egész epizód is foglalkozhatott volna velük, hogy végül is hogy kerültek át az "ellentétes" oldalra, meg stuff, de neeem, inkább a már meglévő jeleneteket mutogatták 200-szor vagy azt, ahogy torkukszakadtából üvöltik egymás nevét.), de a belső vívódása, a céljai, a bizonytalansága, a developmentje, meg a többiekhez való viszonya úgy aránylag rendben volt.
- Kira. A.k.a Amura Ray 2.0. Egyetlen dolgot díjaztam csak benne (amitől viszont messze több, mint Amuro vagy a Zetás Kamille), hogy a belső konfliktusait és siralmait igyekezett magában megoldani (helyenként inkább besöpörni bizonyos dolgokat a lelki szőnyege alá), és nem kivetíteni a hisztijét másokra, meg nála legalább nem éreztem azt, hogy jobban érti a világ működését mint bárki más. Ezt leszámítva nem volt valami emlékezetes figura, a sírás-rívása meg egy pontig oké, de a vége felé már nagyon nem volt az. Ja, és "csak a szex adhat neked erőt és minden lebíró akaratot." - Gondolatok a Kira-krónikákból, miközben épp csatában vagyunk és robotot irányítunk. Kérdezzétek még Flayt.
- Cagalli. Helyenként már-már túlságosan is érzelmes, de nála jobb kapocs nem igen akadt a többi karakter összefűzésére. Kár, hogy közben magát Cagallit valahol elfelejtették.
- Lacus. Mehh... Az elején még egész szimpatikus volt, de aztán csak a La Résistance-hoz kellett, mint kulcsfigura, a Kirával való kapcsolata meg valami félelmetesen hektikus.
- Mu, Ramius, Natarle: Egy mondatos karakterek. Mu elmehetne valami random amerikai ifjúsági sorozatba a NEM kúlos szövegeivel, stílusával, meg kinézetével, Ramiusnak a sorozat utolsó felében tudtam csak megjegyezni a nevét (addig állandóan Misatóztam), Natarle meg... kapott egy jó jelenetet az utolsó előtti részben, nah.
- Le Creuset. Most már erősen a pokol peremén járunk, mindjárt itt is van az ügyeletes Char-klón, aki egy szégyen a nagy elődjére nézve. A múltja mondjuk nem éppen kellemes, de ettől még mint karakter, totális bukás, főleg a zavaros, idétlen szövegei, meg a céljai, aminek a lényegi kivonata végül is annyi, hogy PUSZTULJON MINDEN EMBER!!!!!44
- Yzak, Dearka, Nicol. Avagy Athrun pajtásai, a
SPOILER
nonszensz pálfordulások mesterei (kivéve Nicolt, mert őt kinyírja Kira). "OMG, a Naturalok is emberek, hát ez... teljesen új info". Heel-face turn!
- Waltfeld. Aki
SPOILER
meghalt, de most már jobban van.
- Patrick Zala. Athrun édiapja, de rá később még visszatérek a sztori-fricskázós szegmensnél.
- Flay. Az anime-történelem egyik legnagyobb r*banca (a szó legszorosabb értelmében), ezt kőbe is merem vésni. Komolyan, egy ponton már azt éreztem, hogy a készítők direkt erőltetik azt, hogy minél unszimpatikusabb legyen, miközben a sorozat 2/3-ában valahogy mindig reflektorfényben volt ez az aljas, manipulatív, mentálisan zavart csőd.
- Azrael. Miért nem kapott valami sokkal, SOKKAL brutálisabb halált? Komolyan, Flay(!) elviselhetőbb lett, miután ez a pöcs bekerült a műsorba.
- A három fogyatékos földi Gundam-pilóta. Éééés elérkeztünk a kénköves pokol legaljára, a Seed objektíve legrosszabb hármasához. Sokat mondjuk nem kell pötyögnöm róluk, mert azt nagyon díjaztam az anime részéről, hogy ők is úgy kezelték ezt a három gyökeret, mint a feletteseik: egyszerűen legyenek biológiai CPU-i a három új Gundam modellnek, aztán, hogy éppen drogozzák őket, meg csak fel vannak használva, már nem érdekes - nem szórakoztak azzal, hogy sajnáltassák őket, ahogy sanyarú múltidézések sem voltak, mert tudták nagyon jól, mennyit ér ez a három gyerek, a halálukat sem vitték túlzásba, bekapták az első komolyabb támadást, aztán meg is haltak, mint a többi noname senki. Vegytiszta időhúzásnak viszont megfeleltek.

Ennyit a karakterekről, szedjük szét inkább a többi komponensét is, elvégre most jön még csak a java. :D

Ami megkülönböztetett jelleggel borított ki, az a fanservice. A régi Gundamekben (egy-két zuhanyzós jelenten túl) nem tapasztaltam semmi hasonlót, itt viszont... valahányszor belelőnek a White Base-be Archangelbe, Ramius mellei bele kell, hogy rezegjenek (ugyanazt a jelenetet vagy tízszer felhasználva, of course), mindegyik női karaktert legalább egyszer meg kell mutatni alsóneműben, and so on. Nem mondom, hogy mennyiségileg túllőttek vele a célon, de ezek erősen hangulatromboló megoldások tudtak lenni, főleg annak fényében, hogy az életük múlik egy-egy csatán. Tovább ront a komolyan vehetőségen a rémes színhasználat, és most nem csak a shiny-színes hajakra gondolok, hanem a rózsaszín robbanásokra, a rózsaszín Gundamre (anyám borogass), a zöld-kék-lila-piros-sárga sugarakra (főleg, mikor ezeket egyszerre lövik el, akkor akad ki igazán a cringe-o-meter), a többi mobile suit színére, stb. Nem tudom ezt hogy gondolták komolyan, de nekem ez (is) erősen illúzióromboló volt. Az igazán nagy negatívum azonban az animében látott konfliktus, ami teljességgel hiteltelen, alaptalan és céltalan.
Kezdjük ott, hogy miért nincs normálisan (mit normálisan... sehogy sincs) kifejtve az egész háború kirobbanásának körülménye? Most az, hogy leatomozták a földiek az egyik Coordinator-kolóniát, az miért vezetett végül oda, amit látunk az animében? Hol vannak erre a mögöttes indokok, a motivációk, a miértek? A másik, hogy végső soron az EGÉSZ anime oda fut ki, hogy az Orb (és vele az összes főbb szereplő) a jóságos, semleges, pacifista brancs, akik a háborút szeretnék lezárni a két fél között, VISZONT mind a földi, mind a kolóniákat egybetartó vezető egy rasszista, gyilkolásmániás, megalomán kulcsfigura, annyira fekete karakterek, amennyire csak lehet. Igen, Patrick Zaláról és Azraelről van szó, akik kvázi ugyanaz a karakter, csak az ellentétes oldalon. Mindez mire jó? Hát arra, hogy a végére aztán mindenki, aki csak él és mozog, egymásnak essen, egy "grandiózus" (értsd: kaotikus) űrcsata kereteiben leszámolhassanak azzal, aki épp a célkeresztbe kerül. Lényeg, hogy legyen sok pew-pew és boom-boom, de közben mellőzzünk mindenféle stratégiákat, meg koreográfiát. (Oké, hogy ezek óriásrobotok, valós referenciák nélkül, de azért mást is szívesen látnék néha, nem csak eszetlen lövöldözgetést, meg robbanásokat. Mindenesetre nem hazudtolta meg saját mivoltát a cucc, vérbeli Gundammel van ezúttal is dolgunk.)

További aranyosságok a Newtype itteni megfelelői, ami most Coordinator néven fut, a seed rage nevű oltári deus-ex-machina vagy az, hogy sokszor egyszerűen segghülyének nézték a publikumot. Példák: Mikor a Földön harcoltak a három hülye gyerekkel, miért nem mentek egyszer sem utánuk egy-egy harc után, hogy kiderítsék, honnan küldik ki őket vagy mindjárt kifilézni mindhármat, ha már ott vannak? Miért hagyták a foglyot egyedül az egyik szobában, ahol egy kés van a tálcán és egy pisztoly a valamiért nyitva hagyott fiókban? Miért dobtak be egy rakat zavaros vagy teljesen fölösleges sub-plotot, amivel érdemben semmit nem tudtak kezdeni? (Az, hogy Kira Cagalli testvére most... miért, minek kellett pölö az? Tuti csak azért, hogy a Kira×Cagalli kiessen a képből, más magyarázatom nincs rá.)

Ezeken felül is tudnám még mivel folytatni a dolgot, de nem teszem, már csak azért sem, mert lassan ideje lenne zárni hosszasan elnyúlt soraimat. Adós vagyok még a Seed (kevéske) érdemeivel, bár ezeket fentebb valamennyire meg-megpiszkálgattam már, de azt muszáj még hozzátennem, hogy a sorozat tempójával egész elégedett voltam. Persze itt is volt egy halom fölösleges csata, meg Gundam-pénisz méregetés, de tempóban nekem sokkal kellemesebb volt, mint a 0079 vagy a Zeta, itt azért jobban megmutatkozott a kor előnye a régi standardekkel szemben, hamarabb jutottunk el A-ból B-be.
A hangok/zenék úgy aránylag rendben voltak, bár nekem Cagalli seiyuuja egyáltalán nem jött be, azt meg külön nehezményeztem, hogy Kuwashima Houkou két főbb szereplőt is szinkronizált egyszerre. Miért? Nem volt Flay vagy Natarle szerepére más alkalmas személy?

Sokat töprengtem menet közben, hogy mit szüljek a végére, már ami a verdiktet és a pontszámot illeti, végül arra jutottam, kap egy jóindulatú, aranyszívű 5/10-et, tehát annyit, amennyit a 0079 és a Zeta is, jelezvén, hogy végső soron ugyanennyit ér a Seed a szememben: Volt, amiben szignifikánsan gyengébben vizsgázott, mint az említett kettő, másban viszont lényegesen többet ért el.

Avatar
Junchi
Félisten
Félisten
Hozzászólások: 2315
Csatlakozott: 2007.06.23. 14:28
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Azuchi

Re: Gundam - UC; SEED, meg ami még van

Hozzászólás Szerző: Junchi » 2018.07.20. 08:04

Origin ep6

Ezzel teljes lett végre a nagy előzménysztori, és azt kell mondjam, mérföldekkel jobban bejött, mint anno a 0079. A furcsa új grafikát szokni kellett ugyan, az első felvonást meg túl kellet valahogy élni, de utána egyszerűen nézette magát az egész. Az űrcsaták rugalmasak, erőteljesek és látványosak, a további sikerhez pedig a kiválóan megírt, nagyívű forgatókönyv, Char karaktere, a rengeteg nosztalgikus elem és a grandiozitás együttesen járulnak hozzá, letéve az asztalra minden idők (szerintem) egyik legjobb Gundamét. Egyedül talán a 08th MS Teamet rangsorolnám előbbre, a többit olyan látványosan utasítja maga mögé, hogy az már szinte nem is kihívás.

8/10 a verdikt, ennek örömére pedig újra a Vörös üstökös tündököl az avataromon. :D

Avatar
Junchi
Félisten
Félisten
Hozzászólások: 2315
Csatlakozott: 2007.06.23. 14:28
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Azuchi

Re: Gundam - UC; SEED, meg ami még van

Hozzászólás Szerző: Junchi » 2018.12.12. 17:31

Bepróbálkoztam nemrég ezzel a Gundam Unicorn nevű csodával, mivel a rövidebb, non-sorozat Gundamekről lényegesen jobb véleményen vagyok, mint az önismétlő, elhúzott, vérkínos sorozatokról, ráadásul ez is UC timeline, szal miért ne, de... bár ne tettem volna.

Igazából két rész elég volt ahhoz, hogy lássak mindent, amit ez a hét epizódos OVA feltud ajánlani: Ugyanaz az elcsépelt, ezerszer látott szetting, ugyanaz a fullklisé sónen MC, a béna, mesterkélt konfliktus, az asspull newtype-osdi, a felesleges túlmisztifikálások bizonyos dolgokra (itt most Laplace doboza néven fut ez), a véget nem érő robo-pénisz méregetés, a satöbbi. (Ráadásul elsőre leesett, hogy
SPOILER
Audrey = Mineva,
bár ebből azért nem csinált olyan nagy rejtélyt az OVA sem, tekintve, hogy a második epizódban lehullott a lepel.)

Az itteni Char-klón meg... szóval Charként nem lenne sem hiteles, sem in-character, amit itt művel, klónból meg láttunk már eleget ahhoz, hogy mostanra baromira zavarjon. Nem, kérem szépen, Charból csak egy van, akit az eredeti MSG-ben, az Originben, meg esetleg a Zetában Bageenaként vagyok hajlandó elfogadni. A többi egyszerűen csak nem.

Catrin, te pedig egy hősnő vagy a szememben, hogy képes voltál anno kvázi az összes Gundamet végignézni. Nekem, ha lekötöznének, kipeckelnék a szememet és negyven liter kávét lenyomnának a torkomon, sem menne ez a mutatvány.

Avatar
Catrin
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1194
Csatlakozott: 2008.08.12. 11:00
Nem:
Tartózkodási hely: Hualian egyik szentélyében
Kapcsolat:

Re: Gundam - UC; SEED, meg ami még van

Hozzászólás Szerző: Catrin » 2018.12.20. 18:47

Junchi írta:
2018.12.12. 17:31
Catrin, te pedig egy hősnő vagy a szememben, hogy képes voltál anno kvázi az összes Gundamet végignézni. Nekem, ha lekötöznének, kipeckelnék a szememet és negyven liter kávét lenyomnának a torkomon, sem menne ez a mutatvány.
:D Pedig a sorozatok egészen nézették magukat úgy egymás után (és hát akkor még jóval több időm is jutott ilyesmikreXD). A kihívást inkább a baromi sok kieg. cuccának a begyűrése jelentette (mármint a nagyobb egységekhez tartozó specialok, ovák, filmek, hogy ezekből is kb. az összeset lenyomjam - nem is sikerültXD).
Persze egy időre bőven elegem lett a cuccból. De már kezdek azon filózni, hogy jövőre behozom az azóta keletkezett hátrányaimat.

Avatar
SaiyaGin
Szakértő
Szakértő
Hozzászólások: 133
Csatlakozott: 2018.10.25. 19:50
Nem: Férfi
Kapcsolat:

Re: Gundam - UC; SEED, meg ami még van

Hozzászólás Szerző: SaiyaGin » 2021.06.06. 09:50

Nemrég beharangozták, hogy a Seed kezdetének huszadik évfordulójára való tekintettel mégiscsak lesz valami a sorozathoz kapcsolódó, tizenvalahány éve rebesgetett filmből, és a héten az is kiderült, hogy ez a film a Destiny folytatása lesz.

Csak mérsékelten vagyok optimista, a Destiny-hez szerintem kb. ugyanannyira lehet nem erőltetetten ható folytatást kitalálni, mint a DBZ-hez, de azért gondoltam szólok, tudjatok róla.

Avatar
Surci
Fanatikus
Fanatikus
Hozzászólások: 1854
Csatlakozott: 2004.03.05. 18:42
Tartózkodási hely: SkyEye Corporation

Re: Gundam - UC; SEED, meg ami még van

Hozzászólás Szerző: Surci » 2021.06.06. 15:21

SaiyaGin írta:
2021.06.06. 09:50
a Destiny-hez szerintem kb. ugyanannyira lehet nem erőltetetten ható folytatást kitalálni
A Destinyvel az a baj, hogy az már önmagában egy rókabőrlenyúzó erőltetett és teljesen felesleges folytatás volt, na most 20 évvel az aktuaitása után készítenek ENNEK még egy folytatást, na gondolhatjátok...
今度こそ... 決着をつけてやる! - This time... I'll end it all!
-----------------------------------------------------------------
Kép
MAL

Válasz küldése