Monster

Egyes anime sorozatok, filmek, OVA-k megtárgyalása
Avatar
whitenoise
Haladó
Haladó
Hozzászólások: 43
Csatlakozott: 2005.03.11. 11:29

Monster

Hozzászólás Szerző: whitenoise » 2006.09.02. 10:09

Mindenkinek csak ajánlani tudom ezt a nagyszerű munkát. Egy zseniális manga megfilmesítése, és hű marad az eredeti minőségéhez.

A sztoriról annyit, hogy a címmel ellentétben nincsenek benne szörnyek, viszont az általam valaha olvasott/látott krimik legjobbja. Nem rövid (74 rész), de olyan történetet sző, ami még az animeszüzeket is elvarázsolja.

(három "újonc" barátommal kezdtük el nézni (én már olvastam előtte a mangát, úh. tudtam mivel kell beetetni őket :lol: ), teljesen rákattantak, a végén már napi 10-15 részt toltak egyben:D )

Avatar
Keshik
Profi
Profi
Hozzászólások: 205
Csatlakozott: 2004.03.18. 09:48
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Keshik » 2006.09.03. 14:56

Whitenoise !

Én is egyetértek veled, hogy ez egy nagyszerű anime, és egyben adaptáció. De azért szvsz nincs igazad abban az állításban, miszerint az animeben nincs egy vagy több szörny, szörnyeteg. Persze, ha azt akartad mondani, hogy a fantasy és/vagy sci-fi műfajból megszokott horrorisztikus, állatszerű, neadj isten mutáns szörnyek hibádzanak belőle az már más. De ha nem erre gondoltál, amit kétlek, akkor messze alábecsülöd ezen sorozat nézőközönségét, ugyanis maga a sztori egyik tanulsága az, hogy az ember a legnagyobb szörnyteg mind közül, és erre nme csak egy példát ad. Másrészt beetetésnek ezt az animet csak akkor javaslom, ha erre a műfajra fogékony nézőről van szó, egyébként minden más alkalommal vmi humorosabbat javasolnék, mint pl. a most még futó Ouran high school host clubot.

Szerintem egyébként ezen cím nagy vonzerejét a megszokottnál lassúbb kibontakozáson kívűl a milieu kiválasztása teszi zseniáloissá, és vonzóvá a nyugati kultúrát képviselő fogyasztók számára. Ugyanis szémunkra igen csak ismerős környéken játszódik az egész: Nyugat és Kelet Németország, Csehország. Ami egyben ismerős múltképet, életfelfogást is jelent. MEg egyébként is, európai nmezetekként könnyebb megérteni a motivációkat, emberi háttereket, és a közelség miatt könnyebb azonosulni is velük. Egyébként a zene is zseniális, meg az egész atmoszféra amit megteremtett. ÉS nme utolsó sorban ezen a tájon előnyére válik az is, hogy kevés távolkeleti származású karakter bukkan fekl benne, amely inkább a feszültség fokozását szolgálta, hiszen kívűlállóként sokkal nehezebb élni a mindennapokat, elismerést szerezni stb.

Szó mint szó, ez az anime soha sem fog szerezni széleskörű ismertséget, iknább cask a rajongói táborokon belül.
"Before we let euphoria
Convince us we are free,
Remind us how we used to feel
Before when life was real."

The Delgados- The light before we land

Avatar
benji
Szakértő
Szakértő
Hozzászólások: 113
Csatlakozott: 2006.11.17. 10:27
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: benji » 2006.11.29. 12:41

Keshik írta:Szó mint szó, ez az anime soha sem fog szerezni széleskörű ismertséget, iknább cask a rajongói táborokon belül.
Ebben nem vagyok biztos. Éppen a realista ábrázolásmód miatt erre vevők lehetnek olyan nézők is, akik egyébként a "gyerekes ökörség" prekoncepció mentén viszonyulnak az animékhez. Amikor nyáron néztem a sorozatot, arra gondoltam, hogy ha ebből filmet csinálnának, valószínűleg sokakat a képernyő elé lehetne szögezni vele fő műsoridőben. Később interneten olvastam, hogy az amerikai New Line Cinema megvásárolta a megfilmesítés jogát, és talán 2007-ben lesz is belőle valami. Nem tudom, hogy sorozat lesz-e, vagy mozifilm; ha sorozat, akkor milyen terjedelmű, mennyire fogja követni a mangát; eredeti helyszíneken fognak-e forgatni? Amerikában valószínűleg nem jelentetik meg az animét a film előtt. De a film mindenképp megdobhatja a nézőtábor létszámát, ha később az animét is műsorra tűzik.

Avatar
ak
Veterán
Veterán
Hozzászólások: 654
Csatlakozott: 2006.02.16. 08:26
Nem: Férfi

Hozzászólás Szerző: ak » 2006.11.29. 13:11

Szerintem Keshik mondja jól!

Kezdésnek nem éppen a legjobb választás, mert tényleg elég lassan bontakozik ki. Az első 6-7 rész beletelt 2 hetembe, persze utána már teljesen más volt. Egyben pozitívuma és negatívuma is a komolyság, mert sokan inkább csak a kikapcsolódást keresik az animekben (tapasztalataim alapján) és nem sok embert ismerek aki szereti magát a krimi műfajt..., mégha ha tényleg lebilincselő is.

Minezek ellenére a remekül kitalát sztori és a hangulata miatt teljesen egyedi, ezért mindenkinek bele kéne néznie és azután döntenie...

(Mellesleg én magam sem vagyok egy krimi kedvelő, de ez bejött! :D)
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára ak 2006.12.01. 00:36-kor.
Let's begin, de gozaimasu!

Avatar
benji
Szakértő
Szakértő
Hozzászólások: 113
Csatlakozott: 2006.11.17. 10:27
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: benji » 2006.11.29. 13:53

Nekem bele telt nem egészen 5 napomba... a 74 rész (bár nagyon nehezen szánom rá magam hosszabb sorozatokra, ezzel is majd egy éve szemeztem már). Szóval nem vagyunk egyformák. :D

És kriminek ugyan krimi, de engem inkább a lélektani vonatkozása ragadott magával. Úgy látszik fogékony vagyok az ilyesmire.

Avatar
Keshik
Profi
Profi
Hozzászólások: 205
Csatlakozott: 2004.03.18. 09:48
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Keshik » 2006.11.29. 23:47

benji !
Éppen a realista ábrázolásmód miatt erre vevők lehetnek olyan nézők is, akik egyébként a "gyerekes ökörség" prekoncepció mentén viszonyulnak az animékhez.
Ez igaz, de ehhez az adott célközönséget valahogy le is kell ültetni a TV/PC elé, nemde ?! Te aki szereted az animációt mint médiát keresgélsz a kínálatban, és rá-rátalálsz egy-egy gyémántra. de az aki nem rajjong az animációért, azt úgy kell leültetni, hogy nézze meg, mi is ez. Ettől nme lesz népszerűbb, sem a Monster mint cím, sem lesz nagyobb az elismertsége az animenek ( animációnak) mint médiának, hisz már eddig is születtek nagyszerű alkotások, és jópárat a nyugati Kultúra us díjazott, lásd csak most pl. a legfrisebb címet, a Paprikat, amelyet a héten vetíteni is fognak az anifesten ( na oda tessék elcipelni az arra vevőket, mert ez is eg jófajta pszichotriller ). És ha megnézed nem emélékszem hogy a Monstert pl. vetítették volna USAban TV-n, pedig ott már mennyivel népszerűbb az anime, hisz ez az anime rajongók körében eg yviszonylag alacsony létszámú célközönséget szolgál ki, azokat ugye akik szeretik a mélyebb, bonyolultabb sztorit, realista karakterábrázolást stb. Erre ugye kicsi az igény, hisz az animek többsége bárhogy is nézed a gyerekek és kamaszok számára készül, és őket ugye jobban érdekli, hogy legyen benne vmi "cool factor", fülbemászó zene, egy egyszerűbb sztori is megteszi, mégha annyira sablonos is, és láttuk százszor, meg hozzácsapunk némi viszonylag sekélyes moralizálást, vagy a háborúról, vagy a környezetről és máris sikerformulád van, jah és ugye kifelejtettem azt hogy kell az a harc, ilyen vagy olyan formában, vagy valódi, vagy versengés formában, ahol a jófiúk és rosszfiúk összemérhetik erejüket, és akár a végén ki is békülhetnek bla-bla-bla ... És ha ezek után belegondolsz, rájössz, hogy miért vagyok én és még a Monster sok rajongója azon a véleményen, hogy ez a "kultikus" címkét sosem fogja levetni magáról a valódi népszerűség kedvéért. Ha pedig el is készül afilm és sikeres lesz, az ugye nem feltétlenül fogja egyben nagyon népszerűvé tenni az animét, mert az továbbra is anime marad, és a célközönsége sem bővül ezáltal, az eg yszinten beáll, oszt onnan nem nagyon mozog föl vagy le.
"Before we let euphoria
Convince us we are free,
Remind us how we used to feel
Before when life was real."

The Delgados- The light before we land

Avatar
benji
Szakértő
Szakértő
Hozzászólások: 113
Csatlakozott: 2006.11.17. 10:27
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: benji » 2006.12.01. 09:32

A legtöbb megállapításoddal egyetértek. A Monstert valóban nem vetítették USA-ban - spekulációk szerint épp a készülő film miatt. Persze ez nem jelenti, hogy nem is fogják. Hogy a film milyen hatást gyakorol a nézőtáborra... fene tudja. Egy biztos: kevesebben nem lesznek tőle.

Az animáció mint kifejező nyelv elfogadottsága önmagában egy külön topic témája lehetne. Én úgy látom, hogy az idősebb korosztály azért zárkózottabb, mert az ő korukban legfeljebb klasszikus gyerekmesék (vagy nagyon kísérleti art filmek) készültek ebben a formában, és bennük ez a kép él. Idővel ez változni fog: a mai egyre szélesedő otaku tábor is felnő egyszer. Nyilván 30 évesen ők se fognak Pokemont nézni, meg a legtöbb animét meg se nézik, mert 100x látták már más címen más szereplőkkel. De ha találkozik egy érdekes animével, nem fog átkapcsolni másik csatornára pusztán azért, mert rajzfilm. Persze ezt magamból kiindulva mondom - 30+ évesen mást keresek egy animében, mint tizenéves koromban.

Avatar
Andro
Fanatikus
Fanatikus
Hozzászólások: 1823
Csatlakozott: 2003.07.27. 13:14
Nem:
Tartózkodási hely: sajnos még mindig nem Tokióban :(
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Andro » 2007.04.04. 06:09

Én most estem neki és nagyon magával ragadott. Igazi lélektani krimi és a drámai elemeket sem hanyagolja. A grafika és a zene pedig szerintem tökéletesen illik a történethez.
Kép

Avatar
Xelloss
Nagymester
Nagymester
Hozzászólások: 939
Csatlakozott: 2006.05.03. 10:35
Tartózkodási hely: A hátad mögött

Hozzászólás Szerző: Xelloss » 2007.04.05. 11:42

Az összetettsége miatt is érdekes, meglepően sokat kanyarog a történet, a végét pedig elég izgalmasan zárták le. Bár az ending nem volt valami jó.

Avatar
Corot
Szakértő
Szakértő
Hozzászólások: 120
Csatlakozott: 2006.12.29. 00:09

Hozzászólás Szerző: Corot » 2007.11.23. 16:11

Az első endinggel nekem nem volt bajom, de a második, na attól a falat kapartam. Egyébként csodálkoztam, hogy az opening végig ugyanaz maradt, ami elég meglepő egy 74 részes sorozatnál.

Na de a sorozatról: Ma fejeztem be és le vagyok nyűgözve. Már régen találkoztam olyan animével ami ennyire lekötött volna. Kb. két hét alatt végeztem ki (nagyon gyors voltam magamhoz képest), azt persze hozzá kell tennem, hogy minden más animét félretettem. Ha egyszerűen akarnék fogalmazni, akkor azt mondanám nagyon jó. Imádom a krimiket. Ezzel az animével már régóta szemezgettem, de az a 74 rész nagyon ijesztő volt a számomra. De most, hogy már végignéztem egyáltalán nem tűnik olyan hosszúnak, egyetlen percét sem találtam unalmasnak, vagy vontatottnak. Voltak jelenetek, amiket először nem nagyon tudtam hova tenni, nem értettem hogy mi köze van ennek vagy annak a történethez, de zseniálisan kavargatták a szálakat és végül minden egyes részlet összeállt. Nagyon tetszett, hogy több szálon futtaták a történéseket. Rétestészta érzésem sem volt (aminek a veszélye azért fennáll egy ilyen hosszú sorozat esetében), pedig voltak olyan részek ahol több epizódon keresztül húzták az ember idegeit.
Ugyan maradtak homályos foltok a végén (legalábbis számomra), de teljes egészében ez egy zseniálisan jó anime.
Légy önmagad! - mindenki más már foglalt. /Gilbert Perreira/

Shalandar
Újonc
Újonc
Hozzászólások: 1
Csatlakozott: 2012.01.02. 14:50

Re: Monster

Hozzászólás Szerző: Shalandar » 2012.01.02. 14:59

Sziasztok, nagyon szeretném megnézni de sajnos csak a 26dik részig van hozzá feliratom és igy nem az igazi :)
Valaki tudna segiteni felirat ügyben ? :)

Avatar
Cruel Angel
Félisten
Félisten
Hozzászólások: 2036
Csatlakozott: 2003.11.17. 14:33
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Két hely között valahol / e két hely Mennyország s Pokol

Re: Monster

Hozzászólás Szerző: Cruel Angel » 2012.01.02. 15:26

Attól függ, hogy milyen nyelvű feliratra van szükséged. d:
Kép

Avatar
Corot
Szakértő
Szakértő
Hozzászólások: 120
Csatlakozott: 2006.12.29. 00:09

Re: Monster

Hozzászólás Szerző: Corot » 2012.01.18. 13:11

jerry0503214 írta: Az első 6-7 rész beletelt 2 hetembe, persze utána már teljesen más volt.


Én kb. 2 hét alatt néztem meg az egész sorozatot! :D
jerry0503214 írta: ...sokan inkább csak a kikapcsolódást keresik az animekben (tapasztalataim alapján) és nem sok embert ismerek aki szereti magát a krimi műfajt...
A Monster inkább pszichológiai thriller, mint sima krimi és nyilván, aki kikapcsolódásra vágyik, ne ezt az animét vegye elő. Számomra az egyetlen gyenge pontja a "könyvtáros" jelenet volt, illetve a jelenet "előszele", úgy érzetem ezt a részt kicsit túlhúzták, de egyébként végig nagyon izgalmas volt.
Légy önmagad! - mindenki más már foglalt. /Gilbert Perreira/

Avatar
Cruel Angel
Félisten
Félisten
Hozzászólások: 2036
Csatlakozott: 2003.11.17. 14:33
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Két hely között valahol / e két hely Mennyország s Pokol

Re: Monster

Hozzászólás Szerző: Cruel Angel » 2012.01.18. 14:34

@Corot: Fun fact: Jerry05... egy spambot, aki korábbi hozzászólásokat ollóz össze és posztol újra témákban.
Kép

Avatar
Corot
Szakértő
Szakértő
Hozzászólások: 120
Csatlakozott: 2006.12.29. 00:09

Re: Monster

Hozzászólás Szerző: Corot » 2012.01.18. 16:11

:shock: :shock: :shock: Mik vannak! Egy előnye azért van, kicsit mozgalmasabb lett a Monster téma!!! :lol:
Légy önmagad! - mindenki más már foglalt. /Gilbert Perreira/

Avatar
Risa
Profi
Profi
Hozzászólások: 249
Csatlakozott: 2017.06.23. 20:01
Tartózkodási hely: 井戸の底

Re: Animeajánló, milyen animét nézel mostanában?

Hozzászólás Szerző: Risa » 2018.05.06. 15:17

Monster

Alapvetően nagyon tetszett, de ennél valahogy mégis többet vártam. Amiben egyértelműen nagyszerű volt az anime, az az atmoszférája. Kiválóan visszaadta a 80-as, 90-es évek Közép-Európájának hangulatát, még olyan részletekben is, mint a vasútállomáson megható mesékkel lejmolni próbáló figurák, tisztában volt a németországi török kisebbséggel, a különböző politikai viszonyokkal, szóval látszott, hogy Urasawa tényleg foglalkozott a témával. Imádtam a karakterdizájnt!! Változatos arcok, testalkatok, életkorok - majdhogynem olyan volt, mintha nem is animét néznék, hanem egy élőszereplős sorozatot. (Ennek kapcsán amúgy el is gondolkodtam azon, hogy ha ez a cucc nem japán anime lenne, hanem valami német krimisorozat, akkor is ennyire nagyra tartanánk-e, vagy azt mondanánk, hogy meh, olyan, mint a többi.)

Sokan kritizálják Tenmát, hogy nem fejlődött a karaktere, és
SPOILER
hogy a legvégére se tudott eljutni odáig, hogy elsüssön egy pisztolyt,
de én abszolút nem értem a kritikát. Mégis hova fejlődött volna a karaktere, amikor kb. jézusi jellem? XD Mármint komolyan, egy rendes, lelkiismeretes, igazi jó ember, a szó legnemesebb értelmében, aki még akkor sem tudott rossz emberré válni, amikor az élete romba dőlt. Nem értem, miért szurkolna bárki is azért, hogy ez az erkölcsileg makulátlan férfi (aki jellemében tbh goals) elinduljon lefelé a lejtőn. Azt viszont aláírom,
SPOILER
hogy a pisztolyt elszántan szorongató, de azt elsütni képtelen jelenetei (ráadásul Ninától is kaptunk ilyeneket) egy idő után önismétlővé és szinte már nevetségessé váltak.
Igazából ez az egyik pont, amit bírálnék az animében. Egy kicsit túl terjengős lett, és sokszor ismétlődött ugyanaz a konfliktus, vagy ugyanaz a cselekménymintázat. Pl. az is, hogy a legizgalmasabb résznél megszakad egy jelenet, aztán vagy nagyon soká kerül elő a megoldása, vagy elő se kerül. Én ezt az egész neonáci szerveződést (mármint az anime jelenében) mellékvágánynak éreztem. Persze belepasszolt a miliőbe, de úgy éreztem, enélkül is működött volna a történet. Zavartak olyan apróságok,
SPOILER
mint Johann crossdressingelős fázisa, ami szerintem egy európai férfi esetében (bármilyen szép és feminin is az arca) már stretch. Japánoknál ez működhet, de európaiaknál nem nagyon. Kicsit az is bosszantott, hogy Tenma nem próbálta álcázni magát, ami még annyira nem is lenne gáz, ha nem lenne ázsiai. :'D L/Runge viselkedésétől a falat kapartam, rettenetesen bökte az igazságérzetemet, hogy sokáig mennyire nem volt hajlandó más opciókat is számbavenni a saját elképzelésein kívül - úgy is, hogy már többen tanúskodtak amellett, hogy Johann létezik, arra meg kb. mindenki esküdözött, hogy Tenma egy áldott jó ember. Bármennyire is érdekes volt az a konklúzió, hogy végeredményben az ikrek anyja volt a szörnyeteg, igazából nem értettem, hogy az a bizonyos gyerekkori epizód miért késztette minderre Johannt, hiszen azt is nagyon sokféleképpen lehetne magyarázni.
És akkor Johann karaktere.
SPOILER
Végig arra vártam, hogy lesz legalább egy rész, ahol végre belelátunk kicsit az ő fejébe is, és megismerjük a valódi motivációit. Nagyon rosszul esett, hogy ilyet nem kaptunk. Bár a titokzatosság nagyon fontos része volt a karakterének, ez nekem így kicsit kevés volt. Furcsa volt, hogy egy-két hullajelölt mellékszereplőnek világosabbak voltak a motivációi, mint az egész cselekmény mozgatórugójának. És bár dramaturgiailag jogos lehet az ikrek valódi nevének ki nem mondása, én mégis szerettem volna, ha megtudjuk a választ, pláne hogy Johannra mekkora hatással volt, amikor a könyvtárban megtalálta azt a bizonyos mesekönyvet a név nélküli szörnyetegről. És a cliffhanger véget is kicsit olcsónak találtam, túlságosan is horrorszerűnek. Alapvetően úgy éreztem, hogy az anime inkább realisztikus szeretne lenni, mint misztikus, és inkább a nyomozáson, az igazság kiderítésén van a hangsúly, nem pedig a pszichothriller elemeken, és ezt a végződés eléggé hazavágta nekem.

Ezzel együtt nagyon élveztem a sorozatot, izgalmas volt, végig lekötött. A végén a Ruhenheimban játszódó részek eszméletlen erősek voltak, szinte tapintható volt a feszültség, és ott kedveltem meg igazán Grimmer karakterét is (addig is szimpatikus volt, de nem értettem, mit eszik rajta annyira mindenki :'D). A seiyuuk mind remekeltek, a zenék végül is rendben voltak, bár örültem volna, ha nem az opening zenéjét használják fel más hangszerelésben gyakorlatilag az összes zenés jelenethez. XD Az anime egyediségét végül is egy 8/10-zel értékelem, de őszintén szólva a zavaró dolgok miatt közelített a 7-eshez. Bár a monumentalitása is az egyik erénye, úgy érzem, hogy a tempót kicsit még feszesebbre véve, és a vadhajtások helyett a főbb karakterekre összpontosítva még sokkal jobb is lehetett volna. 74 résztől sokkal jobban kifejtett és lezárt szálakat vártam volna.

Avatar
Junchi
Félisten
Félisten
Hozzászólások: 2267
Csatlakozott: 2007.06.23. 14:28
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Azuchi

Re: Animeajánló, milyen animét nézel mostanában?

Hozzászólás Szerző: Junchi » 2018.05.06. 17:00

Risa írta:
2018.05.06. 15:17
SPOILER
Bármennyire is érdekes volt az a konklúzió, hogy végeredményben az ikrek anyja volt a szörnyeteg
Nem to'om, de szerintem pont az volt az egész sztori/mondanivaló lényege, hogy nem lehet egyértelműen senki konkrétat szörnyetegnek címkézni, inkább az aktuális helyzethez kötött morális kérdések döntenek, illetve nagyon fontos volt ebben a cuccban a másik fél szemszöge, hogy ő éppen hogyan lát/ítél meg bizonyos karaktereket. Ugye nem kell nagyon taglalni, hogy Tenmát is skatulyázgatták szörnyetegnek, már rögtön az elején például, ami végül is elvezetett ahhoz, amihez.

Johanhoz: Kissé ködösek az emlékeim (nem tegnap volt a revaccs sem...), de valami olyasmi a helyzet, hogy
SPOILER
a Kinderheimosok nem tudták végül Johanból előhozni azt a szörnyeteget, amit elszerettek volna érni a mesékkel, meg a beszélgetésekkel az emberi lélek sötét oldaláról, de Ninából sem. A kísérletek alatt mintha még együtt lettek volna, utána jött asszem a Vörösboros Mészárlás, ami végül Ninából nem hozta ki a kívánt eredményt, ellenben Johanban ekkortájt indult meg egy gondolat, hogyha kettejük közül csak így simán odadobta egyiküket anyu (aki végül is nem tudta, hogy kit ajánl fel, ugye a crossdressing miatt), meg ezekben a "jótét lelkekben" sem lehet egészen bízni a Kinderheimban, akik most a fényt is elvitték mellőle (Nina), akkor innen már nincs is visszaút. Mindezeken (Nina vörösboros távolléte alatt) pedig volt ideje gondolkodni, és mivel a tag mentálisan durván zavart, önmagát és a cselekedeteit a könyv névtelen szörnyetegéhez hasonlítgatta, ezért én olyan nagy motivációkat spec sosem vártam felőle.
Ami Grimmert illeti: Nekem már elsőre is egy érdekesebb fickónak csapódott le, de ott, annál a
SPOILER
bizonyos utolsó pillanatánál lett kedvenc, mikor végül elmeséli, mi lett a Magnificent Steiner vége, ami kiváló reflexió volt az egész karakterére nézve.

Avatar
Risa
Profi
Profi
Hozzászólások: 249
Csatlakozott: 2017.06.23. 20:01
Tartózkodási hely: 井戸の底

Re: Monster

Hozzászólás Szerző: Risa » 2018.05.06. 17:24

Igen, itt egy kicsit rosszul fogalmaztam, mert az "igazából nem értettem, hogy az a bizonyos gyerekkori epizód miért késztette minderre Johannt, hiszen azt is nagyon sokféleképpen lehetne magyarázni" félmondattal pont erre gondoltam. Nekem pl. nem volt egyértelmű, hogy
SPOILER
az anya nem tudta megkülönböztetni a gyerekeit. Én úgy is tudtam értelmezni, hogy azért lökte oda Ninát, mert úgy gondolta, hogy esélyesebb, hogy ő ép ésszel kijön a megpróbáltatásból (és így is lett, Johannt pedig, akit ezzel úgymond kevesebb trauma ért, mentálisan teljesen tönkretette ez az egész).

Nekem pontosan ezért kellett volna valami Johann-nézőpont, hogy ő mégis mit látott ebben pontosan, mert így csak találgatok. Ami persze lehet egy írói cél, de én a nyugati setting miatt valahogy kevesebb japános maszatolásra, és több egyértelműsítésre számítottam.

Igen, Grimmer karaktere a végére nagyon összeállt.

Avatar
Catrin
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1175
Csatlakozott: 2008.08.12. 11:00
Nem:
Tartózkodási hely: Hualian egyik szentélyében
Kapcsolat:

Re: Animeajánló, milyen animét nézel mostanában?

Hozzászólás Szerző: Catrin » 2018.05.06. 17:40

Örülök Risa, hogy végül megszületett ez az összegző post, és hogy szumma tetszett. :D Eléggé egyetértek abban a tekintetben, hogy azért ennél a hosszúságnál jobb lett volna a konfliktus ismétlések helyett egy kicsit többet kapni Johan karakteréből a végére. Ha még nagyobbat szólt volna. A "horror-szagú" zárásról pedig nem tudom eldönteni igazán, hogy kedvelem-e vagy sem, de talán előbbi. (Annak viszont külön örültem, hogy Tenma
SPOILER
a végén is megmenti a kis monsztáját
- totálisan hozta magát, tényleg jó, hogy nem lett belőle egy bűnösebb karakter, persze a túlhúzott tökölős jelentek nem voltak élvezetesek, de kellettek, még ha a kevesebb, több is lett volna.)
Junchi írta:
2018.05.06. 17:00
Risa írta:
2018.05.06. 15:17
SPOILER
Bármennyire is érdekes volt az a konklúzió, hogy végeredményben az ikrek anyja volt a szörnyeteg
Nem to'om, de szerintem pont az volt az egész sztori/mondanivaló lényege, hogy nem lehet egyértelműen senki konkrétat szörnyetegnek címkézni, inkább az aktuális helyzethez kötött morális kérdések döntenek, illetve nagyon fontos volt ebben a cuccban a másik fél szemszöge, hogy ő éppen hogyan lát/ítél meg bizonyos karaktereket. Ugye nem kell nagyon taglalni, hogy Tenmát is skatulyázgatták szörnyetegnek, már rögtön az elején például, ami végül is elvezetett ahhoz, amihez.
Szerintem a kettő gondolatban együtt van az igazság: egyrészt igen, a manga kvázi mindenkinek megmutatja a szörnyeteg oldalát, valahogyan, valakiknek a szemében mindenkiből azt csinál, ez szumma elég egyértelműen végigmegy rajta, és működik, mint üzenet. De. Johan esetében, az ő szálának a konklúziójaként, igen is az egyik legjelentősebb szempont, hogy
SPOILER
a szemében az anyja volt az igazi szörnyeteg. És pont ez az anyai tett adta a kísérletekhez hozzá azt a momentumot, amitől Johannál elszakadt a cérna, amitől végül ő vált a meséhez hasonló szörnyeteggé.
Az meg, hogy az anyjuk nem tudta, melyikük az, ebben kételkedem. Tényleg bizonytalan magában a jelenetben, de nem hiszem, hogy a crossdress ezen bármit is elfedett vagy oldott volna (egy igazi hajat és egy parókát, legyen akármennyire jó, plusz a két gyerekemet, legyenek akármennyire ikrek, figyelve csak nem cserélem össze). Kis vitatkozás magammal: de, lehet, simán nem figyelhetett, simán lehetett véletlen, hogy melyiküket tolja oda. De simán lehetett az is, hogy végül csak sztereotipan fiús anya ő is, és ezért dönt végül úgy ahogy, vagy, amit Risa is írt, hogy Johant gondolta a gyengébbnek/az is volt, ez is sztereotip btw (Urasawa ezt tényleg a nézőre bízza, ahogy sajnos vagy nem sajnos mást is).
Persze Johan szemszögéből mindkét esetben ugyanaz a lényeg: a saját anyja eldobja a lányát, az ő testvérét (hogy őt védje!?!) = ha tudatos volt a választása, akkor csak rosszabb, és Johan hihette/nekem úgy jött le, hogy hitte, hogy tudatos volt.
Kíváncsian várom most a manga olvasásánál lesz-e, ami másképp csapódik le nálam.

Avatar
matta
Gyakorlott
Gyakorlott
Hozzászólások: 51
Csatlakozott: 2017.02.16. 15:20
Nem:
Tartózkodási hely: Sp-Bp-Db vonal

Re: Animeajánló, milyen animét nézel mostanában?

Hozzászólás Szerző: matta » 2018.05.07. 14:52

Örülök, hogy szóba került a Monster, mivel nagyon tetszett és most
feldobtatok sok olyan gondolatot, ami bennem anno fel sem merült.
Én sokkal fekete-fehérebben láttam az egészet és igenis megcimkéztem a szörnyeteget. Elfogadtam tényként, hogy Johan, mint szörnyeteg van és kész. Hozzá képest eltörpült a többi negatív karakter, akármilyen gonoszságokat is tettek. Ezzel a hozzáállásommal pedig jó nagyot koppantam a végén, nekem igen ütős fordulat volt.
Catrin írta:
2018.05.06. 17:40
SPOILER
Az meg, hogy az anyjuk nem tudta, melyikük az, ebben kételkedem.
Szerintem van még egy lehetőség.
SPOILER
Én simán el tudom képzelni, hogy a választás még akkor is lehetett gyakorlatilag véletlenszerű, ha tudta, hogy melyik gyereke melyik.
Nekem úgy rémlik, hogy relatíve gyorsan kellett dönteni. A korrigálás talán csak annak a jele, hogy egyszerűen képtelen volt választani. (és itt akár Mr.Nobody-ba is fordulhatott volna...) Ha feltesszük, hogy egyformán szerette a gyerekeit, akkor az ő szemszögéből lényegében szimmetrikus a helyzet. A gyerekek szemszögéből persze nagyon nem.

Azt még akkor is nehezen tudom elképzelni, hogy direkt Ninát küldje, ha feltételezi, hogy ő a kevésbé sebezhető. Ha nagyon jól ismerte a lelkületüket, ez még akkor is lutri, ami vagy bejön vagy nem. Ennek ellenére szimpatikus az a gondolat, hogy ennyire jól kiismerte őket és egy teljesen sarokba szorított helyzetben képes volt ennek fényében dönteni.

Ez anyu "de-monszterizálása" lenne, ami meglehetősen furcsa olvasatnak számítana, ráadásul a döntést végül ő hozta meg, ez adott. Azért gondoltam felvetem, mint lehetőség.

Válasz küldése