Psycho Pass

Egyes anime sorozatok, filmek, OVA-k megtárgyalása
Avatar
Catrin
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1094
Csatlakozott: 2008.08.12. 11:00
Nem:
Kapcsolat:

Re: Psycho Pass

Hozzászólás Szerző: Catrin » 2016.01.31. 23:38

Egyetértek a műseinen bélyeggel, a példaként felhozott Speed Grapher különösen súlyos ezen a téren, pontosabban egy seinen csomagolásba bújtatott shounen. Ennek ellenére mindkettő kedvenc/kedvelt sorozatom, mert ezeknél valahogy nem tudtam fennakadni a hatásvadászaton, meg a sablon szövegeken. Talán azért, mert ennek a kategóriának is megvan egy sajátos hangulata, mert szeretem, ahogy próbálkozik és ahogy végül valami élvezeteset, kikapcsolót generál. Viszont wwhite szerintem ha eddig nem tetszett, ezután sem fog javulni a helyzet. Még úgyse, hogy a második fele/vége sokkal jobb, mint az első (mivel folytatódik a filó-jampi, kevesebb fájó epizodikussággal, feszültebb/nyomasztóbb akcióval és jól ismert utopisztikus/disztopikus kérdésekkel).

Avatar
Surci
Fanatikus
Fanatikus
Hozzászólások: 1802
Csatlakozott: 2004.03.05. 18:42
Tartózkodási hely: SkyEye Corporation

Re: Psycho Pass

Hozzászólás Szerző: Surci » 2016.02.02. 00:04

A Psycho-Pass is tipikusan olyan cucc, hogyha a valakinek nem jön be, ne adj isten zavarja az ilyen típusú körítés, akkor önmagában a tartalom (Urobutcher ide, néhol azért valóban helytálló társadalomfilozófia oda) nem fogja tudni eladni, mert ahhoz a legtöbbször valóban túl sekélyes és érezhetően sokszor próbál élni a DEEPNESS-t erőltető elemekkel. Magyarul megvan benne a potenciál, főleg a világában, hogy egy valóban komoly mondanivalóval bíró cucc legyen, ám ezeket nem használják ki eléggé, inkább a hatásvadászattal próbálják megfogni a nézőt. Vagyis ha nem tudod fejben lekapcsolni szőrszálhasogató receptoraidat, és önmagáért a látványért, feelingért, akcióért vagy a karakterekért nézni a show-t, akkor nem fog annyira bejönni, amennyire a készítők szerették volna hogy seinenként üssön. Ez viszont már ízlésfüggő, nálam azért működött, mert a filótartalom csak hab volt a tortán, és enélkül is bőven bejön a világa, meg az a pár karakter, akik miatt még a sokkal-sokkal rosszabb 2. évadot és a fullfanszervíz mozit is képes voltam nemhogy végignézni, de még fanolni is, és ugyanígy várom a nagyon a 3. szezont. Szal olyasmi ez, mint pl. a Fate/Zero, vagy a fent említett GiTS: Innocence, hogyha valamiért nem fog meg a hangulata vagy a karakterei, akkor bőven lesz időd azon agyalni hogy ez így miért nem logikus, ennek vagy annak a karakternek a reakciói miért nem olyanok amilyennek az ember elvárná őket, hogy a deep szövegek valójában csak pszeudófilozófiai blablák, stb... lásd a fenti, gimis csaj-sorozatgyilkos vonalat, ahol beleakadtatok abba hogy miért kell a mívészkedős gore, vagy miért nem mondjuk egy fujoshi vagy akár egy 40 éves salaryman az, akivel ezt szemléltetik és ennek az oka bizony a fanszervíz- nekem meg pl. fel se tűnt, mert a funkcióját mint történeti elem szvsz betöltötte, hiába nyilvánvalóan fanszervízelem. Sza egyetértek Catrinnal, ha eddig nem tetszett, ezután sem fog. De vannak jó pillanatai.
wwhite írta:Nekem igazából nem is az a legnagyobb gondom, hogy pozőrködik, hanem hogy az ideái és céljai elég felszínesnek tűnnek, és nem is igazán érdekesek. Mármint nekem úgy tűnik, hogy igazából minden karakter a saját döntései alapján cselekszik és annak következményeit issza még egy ilyen Sybill által futószalagosított rendszerben is (Akane folyamatosan dacol a pozíciójával és feladataival, Kougami is az elvesztett bajtárs miatt angstel, a csapatvezető is a múltbeli eseményeket akarja elkerülni), szóval ezeknek a saját döntéseknek a "kihozása" olybá tűnik nekem, mintha Makishima egyszerűen nem értené az emberi karaktert.(...) Az (amúgy valóban meglévő) apátiából való felrázásnak meg szerintem nem az a módja, hogy "az emberi nagyság kikényszerítése" címszó alatt Fűrész-szerű döntésekre kényszerítek valakit, mert ezek nem olyan szituációk, amikkel a mindennapi életben találkozol (=szerencsére nem kell mindig élet-halál felett döntened és ettől nem lesz senki kevesebb).
Az a baj hogyha nagyon belemennék, akkor már spoiler lenne, de Makishima nagyon is érti az emberi karaktert, mert az ő célja nem a döntésnek, mint olyannak a kikényszerítése, hanem a döntés felelősségének felismertetése. Ep.11 végén
SPOILER
is pontosan arról volt szó, hogy megadta a lehetőséget Akanénak, hogy megmentse Yukit az ő saját, szabad akaratából, amikor evidens volt, hogy itt a Sybill csődöt mondott, és szembe kell mennie az eddig minden döntést helyette meghozó rendszerrel. De Akane nem bírálta felül a rendszer döntését, mert egyszerűen úgy volt kondicionálva nemcsak társadalmilag, de még ebben a munkakörben is, hogy a döntés minden esetben a Sybill-é, ő meg csak egy fegyvertartó állvány. És a lényeg szvsz nem az, hogy Akane nem ölte ott meg Makishimát, hanem ami utána következett. Mert ez egy pofonegyszerű szituáció volt, amire evidens, hogyan kellett volna minden normális embernek reagálnia (lesz még ilyen a továbbiakban is). Az pedig a másik oldala, hogyha Akane ott agyonlövi Makishimát, a Sybill gyilkosnak fogja bélyegezni, hiába hozott helyes döntést. És jelen esetben Akane kevesebb lett egy baráttal, amiről egyedül ő tehet, Makishima ugyanis pontosan azt várta tőle hogy lelövi - ez egy kétesélyes játszma volt, nem véletlenül mondta hogy mekkorát csalódott, ha már egy ilyen szituáció sem elég ahhoz hogy a rendszer ellenében az emberi moralitás alapján döntsön valaki szabad akaratából. Makishimának ez a célja, szándékosan helyezi magát a gonosz szerepébe, hogy megtudja, van-e egyáltalán bárki, aki képes szembeszállni vele a moralitás talaján akár a rendszer ellenében is. Egyébként nem érzem helytállónak a Fűrészes hasonlatot: ott két-három-akárhány individuum áll egymással szemben és a saját moráljuk-értékrendjük alapján döntenek, itt meg a teljes rendszer áll szemben egy nyilvánvaló anomáliával, amit a rendszer által passzivitásra és a felelősségre való képtelenségre kondicionált individuum akkor sem képes kiiktatni, ha lehetősége van rá, mert egyszerűen nincs hozzászokva ahhoz hogy ilyen súlyú döntéseket meghozzon.


És ha ugyan legtöbbször az, ebben a jelenetben nem volt pszeudofilozófia Makishima mondandója. Legjobb jelenet az egész sorozatban.
wwhite írta:11. részen ráadásul még fel is húztam magam, mert oké, hogy a Dominatorök rosszul olvassák az embereket... de egy bazinagy borotvapengét tart valaki nyakához, ami már vizuálisan is elégnek kell, hogy legyen minimum egy bénító nyalábhoz.
A Dominator olyasmi mint egy felfejlesztett hazugságvizsgáló: az emberi pszichét olvassa, hogy bizonyos stresszhelyzetek, előre eltervezett, de meg nem valósított elképzelések milyen eséllyel vezetnek a jövőben bűncselekmény elkövetéséhez. És akár a poligráf, ez is kijátszható. Pl. a Makishimához hasonló pszichopaták által, akik az ilyesmit nem fogják fel bűnként, nem okoz nekik stresszt, stb. Nem képeket ismer fel, és senki nem figyeli a képeket valami monitorszobából online, hogy leokézza a Dominator döntéseit, hanem egy állandó protokoll fut bennük, amik alapján döntést hoznak. Magyarul nem a szituációt ismeri fel, hanem a szituációban részt vevő személyek pszichés adatait olvassa és kategorizálja mindenféle szempontok alapján (sajnos hogy ezt konkrétan milyen adatokra alapozza - arckifejezés, stresszhormonkibocsátás, stb... - az nincs kifejtve pontosan az animében).

És van még egy másik elképzelés (ami nem a fenti alternatívája, hanem egyedül Makishimára vonatkozik) de az már nagyonnagyon spoiler, így amíg végig nem nézed/nem dobod, addig nem térnék ki rá.
今度こそ... 決着をつけてやる! - This time... I'll end it all!
-----------------------------------------------------------------
Kép
MAL

wwhite
Szakértő
Szakértő
Hozzászólások: 115
Csatlakozott: 2013.01.03. 22:02
Nem: Férfi

Re: Psycho Pass

Hozzászólás Szerző: wwhite » 2016.02.06. 22:22

Na, igazából két jó érvet is találtam, miért fejezzem be az animét (legalábbis az első évadot), szóval most már tudok érdemben is reagálni a legutóbbi kommentekre. Egyáltalán nem áll szándékomban továbbiakat rúgni a sorozatba, mert egyrészt a véleményem nem változott sokat és nagyjából már leírtam a problémáimat, másrészt örülök és tiszteletben tartom, hogy másoknak tetszik a cucc, harmadrészt a lenti két idézet tök jól elmondja, mit gondoltam a későbbiekben is:
Surci írta:A Psycho-Pass is tipikusan olyan cucc, hogyha a valakinek nem jön be, ne adj isten zavarja az ilyen típusú körítés, akkor önmagában a tartalom (Urobutcher ide, néhol azért valóban helytálló társadalomfilozófia oda) nem fogja tudni eladni. [...] Vagyis ha nem tudod fejben lekapcsolni szőrszálhasogató receptoraidat, és önmagáért a látványért, feelingért, akcióért vagy a karakterekért nézni a show-t, akkor nem fog annyira bejönni, amennyire a készítők szerették volna hogy seinenként üssön. [...] hogyha valamiért nem fog meg a hangulata vagy a karakterei, akkor bőven lesz időd azon agyalni hogy ez így miért nem logikus, ennek vagy annak a karakternek a reakciói miért nem olyanok amilyennek az ember elvárná őket, hogy a deep szövegek valójában csak pszeudófilozófiai blablák, stb...
Catrin írta:Viszont wwhite szerintem ha eddig nem tetszett, ezután sem fog javulni a helyzet. Még úgyse, hogy a második fele/vége sokkal jobb, mint az első (mivel folytatódik a filó-jampi, kevesebb fájó epizodikussággal, feszültebb/nyomasztóbb akcióval és jól ismert utopisztikus/disztopikus kérdésekkel).
Szóval igen, mindent egybevetve azért a második felét én is jobbnak éreztem, még ha nem is tudtam a későbbiekben sem elvonatkoztatni egy-két számomra fájó dologtól és a
SPOILER
vége is elég antiklimatikus lett, de gondolom amiatt, hogy legyen matéria a második évadra is. Btw az nagyon vicces, hogy a végén a Witch Hunter Robin megint beköszönt, ahogy alapsettingként az elején. :o
Surci írta:
SPOILER
Ep.11 végén is pontosan arról volt szó, hogy megadta a lehetőséget Akanénak, hogy megmentse Yukit az ő saját, szabad akaratából, amikor evidens volt, hogy itt a Sybill csődöt mondott, és szembe kell mennie az eddig minden döntést helyette meghozó rendszerrel. De Akane nem bírálta felül a rendszer döntését, mert egyszerűen úgy volt kondicionálva nemcsak társadalmilag, de még ebben a munkakörben is, hogy a döntés minden esetben a Sybill-é, ő meg csak egy fegyvertartó állvány. És a lényeg szvsz nem az, hogy Akane nem ölte ott meg Makishimát, hanem ami utána következett. Mert ez egy pofonegyszerű szituáció volt, amire evidens, hogyan kellett volna minden normális embernek reagálnia (lesz még ilyen a továbbiakban is). Az pedig a másik oldala, hogyha Akane ott agyonlövi Makishimát, a Sybill gyilkosnak fogja bélyegezni, hiába hozott helyes döntést. És jelen esetben Akane kevesebb lett egy baráttal, amiről egyedül ő tehet, Makishima ugyanis pontosan azt várta tőle hogy lelövi - ez egy kétesélyes játszma volt, nem véletlenül mondta hogy mekkorát csalódott, ha már egy ilyen szituáció sem elég ahhoz hogy a rendszer ellenében az emberi moralitás alapján döntsön valaki szabad akaratából.
SPOILER
Nekem inkább úgy tűnt, hogy azon is van egy másik fontos hangsúly, hogy Akane egyáltalán nem akar embert ölni (ld. a sorozat egészén végigfutó hitvallása) - ezért írtam, hogy egy ilyen helyzetben való döntési képtelenség nem csak azt mondja, hogy Szibillát követi feltétel nélkül, hanem hogy szerencsére nem vagyunk arra kényszerítve, hogy arról döntsünk napi szinten, ki él és ki hal meg, ráadásul Akane akkor szembesült először az anomáliával, tehát teljesen összezavaradott, hogy most akkor miért nem működnek a Dominatorök, amitől megint úgy tűnik, mintha Makishima elvárásai leegyszerűsítették volna a helyzetet. Lehet, hogy akkor épp az a döntés lett volna a helyes/érthető, hogy lelövi, és persze Akane - akkor még - hisz a rendszerben, de szerintem más faktorok is bőven belejátszottak a döntésébe (a nagyon markáns ideáljai/nem akar lelőni senkit és hisz az igazságszolgáltatásban, a Szibilla-rendszer hibáival való első szembesülés, tapasztalatlanság stb.), amiket a jelenet nem tematizált. Azzal pedig nem értenék egyet, hogy Akane csak magának köszönheti, hogy a barátnője meghalt, mert ez inkább a szituáció Makishima-féle olvasata.

A Dominatorök működési elvével kapcsolatosan az anime másik fele valóban sokkal több mankóval szolgált, így a korábbi hozzászólásom ezen része tárgytalan. Viszont:
Surci írta:És van még egy másik elképzelés (ami nem a fenti alternatívája, hanem egyedül Makishimára vonatkozik) de az már nagyonnagyon spoiler, így amíg végig nem nézed/nem dobod, addig nem térnék ki rá.
Erre kíváncsi lennék. :)

Avatar
Surci
Fanatikus
Fanatikus
Hozzászólások: 1802
Csatlakozott: 2004.03.05. 18:42
Tartózkodási hely: SkyEye Corporation

Re: Psycho Pass

Hozzászólás Szerző: Surci » 2016.02.06. 23:15

SPOILER
[quote="wwhite"]Azzal pedig nem értenék egyet, hogy Akane csak magának köszönheti, hogy a barátnője meghalt, mert ez inkább a szituáció Makishima-féle olvasata.
[/quote]

Talán nem teljesen, hiszen azért mégsem ő tartotta a borotvát Yuki nyakához, de felmenteni akkor sem lehet, hiszen egyrészt a szitu adott volt, a lehetőséget megkapta, de nem tudott élni vele, egyszerűen túl gyenge volt. Ráadásul azt is tudta hogy kicsoda Makishima, nem valami átlag zsebes vagy hasonló, hanem a mastermind a gyilkosok mögött, szal ha a csicskái képesek voltak elég kemény dolgokat elkövetni, akkor ő miért ne tudná megtenni ugyanezt, vagy akár durvábbakat? Akanét meg lehet érteni, ez esetben viszont felmenteni akkor sem tudom (bár sajnálni sajnálom szegényt).

wwhite írta:Surci írta:
És van még egy másik elképzelés (ami nem a fenti alternatívája, hanem egyedül Makishimára vonatkozik) de az már nagyonnagyon spoiler, így amíg végig nem nézed/nem dobod, addig nem térnék ki rá.

Erre kíváncsi lennék.
SPOILER
Van olyan teória, hogy miután egyrészt kiderült később, hogy Makishimát magába akarja integrálni a Sybill, másrészt pedig az ismerőse-egykori tanítványa már Sybill-tag, így előfordulhat hogy azért nem unlockolt a raktárban, mert a Sybill beazonosította a nevet és/vagy az arcot (később ugye kiderül, hogy egy adott Dominator képes a Sybill szeme-füleként működni, ha a rendszer konkrétan jelen akar lenni benne), és direkt nem engedte kilőni, mert később tervei voltak vele. Ennek viszont ellentmond az, amit Makishima megjegyzett Akanénak, hogy gyerekkora óta bármit tehet, sosem fordult még elő, hogy bármilyen Psycho-Pass scanner akár a legcsekélyebb módon is felismerné, vagy a Psycho-Pass-a elfelhősödne. Én az előző kommentemben említett, állandó Dominator-működési és osztályozó protokollt tartom kizárólagosnak.
今度こそ... 決着をつけてやる! - This time... I'll end it all!
-----------------------------------------------------------------
Kép
MAL

Avatar
Junchi
Félisten
Félisten
Hozzászólások: 2160
Csatlakozott: 2007.06.23. 14:28
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Azuchi

Re: Psycho Pass

Hozzászólás Szerző: Junchi » 2017.02.24. 10:04

Szörnyű nagy dilemmában vagyok. Itt volt 2012-ben egy olyan anime, ami sok szempontból szembe tudott menni a mai trenddel és elfuserált normákkal, erre én meg ugyanezzel a lendülettel dobom. Okaim persze voltak rá, de mostanság tört elő bennem az az érzés, hogy ezt a cuccot egyszerűen nem előnyös a dobottak között látni, így ha törik, ha szakad, ha változik is róla érdemben a véleményem, ha nem - azért is befogom befejezni.

Át is jutottam végül sikeresen az alapsorozaton, majd folytattam a második évaddal és megkoronáztam mindezt a mozifilmmel. Hogy mit kaptam végül? Egy lehetőségekkel megrakott, pár emlékezetes jelenettel felhúzott animét, rengeteg pszeudo-intellektuális húzással, sekélyes kivitelezéssel és annyi hatásvadászattal, amennyi a csövön kifér.

Egy egyszerű "hasonlattal" érve a Psycho-Pass olyan, mint mikor egy szörnyen hepehupás és kanyargós útvonalat választunk, hogy eljussunk A-ból B-be, holott megtehetnénk azt egy sima egyenes szakaszon is. Elképesztő, mikor az ember szinte LÁTJA a készítők gondolatait, hogy most valami forradalmit akarnak alkotni, a nemes cél érdekében pedig igyekeznek mindent bedobni a közösbe. Hamar kiderül azonban, hogy mindez csak álca - amint a dolgok mélyére nézek, rájövök, itt egy hatalmas mellébeszélés és nagyzolás zajlik, ami bár rendelkezik értékekkel, de az erényeit játszi könnyedséggel semlegesítik a hibái, míg el nem jutunk egy középszerű anime formulájához.

A hatásvadászat intézménye az animék világában távolról sem ismeretlen jelenség, többek között ez az oka annak, hogy a cyberpunk műfajjal egyszerűen nem tudok az esetek 90%-ában mit kezdeni, amennyiben a japán iparosmunkákat tartom szem előtt. A PP külön vizsgabizonyítvánnyal is rendelkezik, ugyanis az egész franchise felfogható egy naaaagy pózerkedésnek, ahol mindent muszáj felnagyítanunk, minden gondolatébresztő témát százszor körbe kell csámcsognunk és erősen törekednünk kell arra, hogy a külvilág felé azt híreszteljük, milyen nagyon értelmesek is vagyunk. A kezdeti hógolyó aztán lavinává duzzad, ami egy ponton már a komolyan vehetőséget is erősen veszélyeztette, míg a második évadra át is mentünk abszolút röhejesbe.

Na de: Adott egy szokásos ellen-utópia, adott egy marék karakter és egy rendszer, a Sybil, ami meghatározza életünk minden mozzanatát: beskatulyáz, a lélekképed alapján megítél, szükség szerint elítél, és azt a látszatot kelti, hogy egy kikezdhetetlen szerv, amire ennek a társadalomnak szüksége van, hogy naprakészen likvidálni lehessen a közösség szemetét. A rendfenntartó erők pisztoly helyett magát a Sybilt tartják kezükben, egy alapos színképvizsgálat után pedig könnyen eldönthető, hogy az adott illető rászolgált e a büntire (ami rendszerint abban végződik, hogy cafatokra robbannak, mert hát a sima halál túl main stream...) vagy sem. A karakterek közt pedig ott bujkálnak a kételkedők, a lázadók, a rendszert vakon követők, a dolgukat csak úgy végzők, a háttérben a szálakat irányítók, meg a többiek.

Eddig a pontig egy rendkívüli lehetőségekkel kecsegtető sorozat - a probléma ott kezdődik el, mikor eljutunk a kivitelezés szférájáig. A PP-nek lényegében egy központi gondolata van: szükség van-e a Sybil-rendszerre (vagyis inkább, hogy szükség van-e rá a jelenlegi formájában)? Gondolatébresztő házigazdánk Makishima Shougo, a PP ügyeletes szarkeverő "bad boy-a", aki a sorozat talán legérdekesebb színfoltja, de csakis az anime sajátján belül, elvégre komolyabb vetélytársai nincsenek sem a karakterek között, sem a többi elem tekintetében. Makishima addig működik, míg chaotic neutral, ezt a köpenyt lerántva róla viszont egy nehezen komolyan vehető figura, amit a sorozat alatt konstans növekvő Gary Stu traitjei csak tovább erősítenek, hogy a filozófusokat random beidézgető habitusáról már ne is beszéljünk. Szóval igen, hiába van egy morálisan nagyon is értékelhető, a PP világára egyértelműen reflektáló ideológiája, ha átesnek a megvalósításnál a ló túloldalára, az pedig külön nem előnyös, hogy ezt az előre betanult gondolatsort több ponton is UGYANÚGY közvetíti az anime, épp csak egyik esetben Kougaminak, másszor Akanének, harmadszor meg csak úgy önmagának. Nem tudunk meg új információkat közben, nem ad egy eltérőbb árnyalatot, nem közvetíti az ideológiájának egy másabb jellegű interpretációját. Minden ugyanúgy zajlik, ráadásul nagyon tolakodó mód rágja a szánkba a hallottakat. Innen, hogy vegytiszta pozőrködés a móka vége, itt még azonban korán sincs ám befejezve. Külön "kedvenc" jeleneteim is vannak, a tényleges favorit egyértelműen Kougami és Saiga reggelizés közben elkövetett merénylete, ahol a bürokráciáról cserélnek komoly eszméket, majd áttérnek valami teljesen másik témára, de Saiga aztán újra visszahozza a témát "még egy kicsit a bürokráciáról..." kezdettel. Ja, és persze az is naaaagyon fontos vitatéma, hogy ha Makishima is itt lenne velük, akkor vajon melyik filozófust vagy irodalmi művet idézné szóról-szóra. Szóval ez így, ebben a formában nem mély, nem érdekes és még csak véletlenül sem intelligens, hanem - ismét csak - pozőr, de olyannyira, hogy az már szinte nevetséges, és az egész nyomorult anime TELE van ilyenekkel, a dialógusok valami überkínosak az esetek 90%-ában. Színtiszta nagyzolás és mellébeszélés, ami azért is érdekes, mert sokszor akkor jönnek ezekkel elő, mikor előtte még a sztori továbbvitelét segítő eszmecsere zajlott, de aztán valaki hopp, nem bír magával és máris kezdődik a pszeudo-intellektüell karakterek "magvas" dialogizálása.

A karaktereket szinte már érintettem is a fenti gondolatsorral, sokszor tényleg csak annyit éreztem, hogy egyik-másik szereplő azért létezik, hogy legyen egy hús-vér automata, akibe még pénzt sem kell dobni, rögtön szolgamód nyomja ezeket az előre betanult szövegeket. Ezeken felül sem került közel hozzám egyik karakter sem, kivéve talán Akanét, akinek viszont nagyon kellett ez a 33 rész+movie, de teljesen megkedvelni még így sem sikerült, pedig a karakterfejlődése nem volt végső soron rossz, még ha egy kissé egyenletlen is. A többiek viszont a cringeworthytől a sekélyesig bejárják a teljes tengelyt, ráadásul nekem valamiért a random amerikai sorozatok sztereotip jellemei ugrottak be egyik-másik arcról, mint a ballonkabátos, sokat megélt vénróka, a szabályokat vakon követő, józan ésszel csak nyomokban rendelkező fickó (ez az egész
SPOILER
apa-fiú dolog meg olyan légből kapott és megalapozatlan lépés volt, hogy csak lestem),
a biszex slut, meg a kúlos csávó, aki 24/7 nyomja a kúlos dumákat még rázós helyzetekben is. (A második etap meg aztán még inkább csapnivaló lett ezen a téren a vámpírlord fószerrel, a shy analitikussal, akiből a jóég tudja, hogy lett enforcer a rendfenntartósoknál, meg Mikával, aki egy külön jelenség, a vernivaló fajtából.) Ja, meg volt valami Yayoi nevű csaj, aki ugyan kapott egy külön részt, de amúgy a készítők levegőnek sem nézték, bár az S1 végére kellett az
SPOILER
out-of-nowhere after-sex jelenet a bi-vel, mert... miért is? Aki tudja, ossza már meg velem, kérem.
Na, és ha már így szóba került a második évad: a folytatás iskolapéldája annak, hogyan kell egy sorozat kevés érdemét is elvenni, a defektjeit pedig tovább fokozni. A PP S2 még inkább próbálja az értelmesség és komplexitás látszatát kelteni, de még az első sorozatnál is nagyobbat bukik, sőt az amatőr forgatókönyvírás egyik oszlopos fellegvára is lehetne akár. A felszínen látszólag itt is minden működik - van hogy izgalmas, máskor merengő, de a mögöttes cselekedeteknek totálisan. Semmi. Értelme. Nincs. Az ottani rocfiú egész terve véletlenek és feltételezések sokaságából ered, ráadásul hiba nélkül. Sokszor nem is a rendfenntartó erők inkompetenciája játszott a kezére, hanem maga a plot, szal hogy van pölö az, hogy bevonjuk a buliba az egyik korábbi zsaru csajt, aki ezzel a rendszer ellen fordul, DE a felügyelői hatáskörét nem tudja a Sybil megszüntetni? Nem tudják a fegyverét kikapcsolni, meg egyáltalán az összes többit, amit később ezek összegyűjtenek? NONSZENSZ!! Aztán az a nagymamás szegmens, meg az edgy vámpírcsávó, aki folyamatosan azon ügyködik, hogy
SPOILER
befeketítse főhősnőnk színképét, mert... miért is? Hogy az anyja közben világosba maradjon? Ez nálam a "mert csak!" szinonimája és a fullretard forgatókönyv intézménye.
Végül a mozifilm, ami biztatóan indult (az amúgy is érdekelt, hogy most akkor milyen állapotokat kell elképzelni a Japánon kívüli országokban, ott is Sybil van?), a rendszer terjeszkedik és már exportálják is, de aztán nem lett belőle több, mint egy natúr akciófilm, ahol az akció része még rendben is volt, de a "film" része már kevésbé.

All in all, a PP egy remek lehetőségekkel kecsegtető, alapvetően érdekes témát és világot feldobó, többnyire szórakoztató sorozat, ahol a béna kivitelezés az, ami végső soron rányomja a bélyegét az egészre. Verdikt:
S1: 6 (alá)/10
S2: 4 (alá)/10
Film: 5/10

Avatar
Surci
Fanatikus
Fanatikus
Hozzászólások: 1802
Csatlakozott: 2004.03.05. 18:42
Tartózkodási hely: SkyEye Corporation

Re: Psycho Pass

Hozzászólás Szerző: Surci » 2017.02.25. 23:40

Örülök hogy végülis rászántad magad, és végignyomtad az egészet, a fenti írás meg teljesen helytálló kritika, belekötni se nagyon tudok, függetlenül attól hogy a saját szubjektív szempontjaim (Akane és Makishima karaktere, komolyanvehető feeling, stb...) miatt ez a cucc a kedvencek között szerepel. Amikor megláttam CW-n, már akkor az érdekelt leginkább, meglesz-e majd legalább fél oldal a PP-postban a hatásvadászatot ekéző rész, hát... kicsit túl is szaladt a kereten :D Szal ja, ez a PP leggyengébb pontja: annyira nagyon komoly és DEEP akar lenni, hogy sokszor pont az álfiló miatt lesz komolyanvehetetlen. Elég darkos ez hangulatilag és a világa is kellően disztrópikus, szal kissé viszafoghatták volna magukat, a kevesebb több lett volna... Btw az is örvendetes, hogy ezek ellenére az objektív erényei nem kerülték el a figyelmedet.

Na de miért is írom ezt a postot? Hogy választ adjak az anime egyik lényeges kérdésére:
Junchi írta:
2017.02.24. 10:04
az S1 végére kellett az
SPOILER
out-of-nowhere after-sex jelenet a bi-vel, mert... miért is? Aki tudja, ossza már meg velem, kérem.
ÉN tudom! Hogy a szőkének legyen egy jó napja, nekem pedig méééééég jobban tetsszen a sorozat :dirr:

És egy kérdés: ezek után a recommended-listára feltennéd-e?
今度こそ... 決着をつけてやる! - This time... I'll end it all!
-----------------------------------------------------------------
Kép
MAL

Avatar
Junchi
Félisten
Félisten
Hozzászólások: 2160
Csatlakozott: 2007.06.23. 14:28
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Azuchi

Re: Psycho Pass

Hozzászólás Szerző: Junchi » 2017.02.26. 09:00

Surci írta:
2017.02.25. 23:40
Btw az is örvendetes, hogy ezek ellenére az objektív erényei nem kerülték el a figyelmedet.
Naná, ha egy animében vannak pozitívumok, akkor azokat is megszoktam említeni, és azért a PP-ben sem kellett ezeket feltétlen nagyítóval keresgélni, például az a végelszámolásnál jótékonyan hatott, hogy mennyit kattogott az agyam az első évad során azon, vajon tényleg elképzelhető-e az, hogy egy egész társadalmat egy ilyen rendszer mint a Sybil irányítson. Hell, egyáltalán, hogy megszülethessen ez a gondolat és azt végül elfogadja az ország vezetősége és a társadalma egyaránt. Az animének meg szerintem külön jót tett, hogy a távoli, 100 évvel későbbi jövőbe pakolta a szettingjét, szal ha a közeljövőre erőltette volna a sztorit, úgy számomra abszolút hiteltelen lett volna az egész.
Surci írta:
2017.02.25. 23:40
ÉN tudom! Hogy a szőkének legyen egy jó napja, nekem pedig méééééég jobban tetsszen a sorozat :dirr:
KEK. :thumb:
Surci írta:
2017.02.25. 23:40
És egy kérdés: ezek után a recommended-listára feltennéd-e?
Welp, ha azt nézem, hogy azért minden bűne ellenére is egy olyan sorozat, ami próbálkozott legalább kilépni a mai elfuserált trendek uralta közegből, akkor (ha kicsit keserű szájízzel is, de) igen. Van benne annyi anyag, ami a nyitottabb szemléletű, kísérletezőbb kedvű "újoncok" számára már megnyerő, míg a sokat megélt vénrókák számára még nem elég elcsépelt és túltoltan main stream.

Avatar
iskariotes
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1036
Csatlakozott: 2007.04.11. 10:37
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Springfild, Evergreen Terrace 742

Re: Psycho Pass

Hozzászólás Szerző: iskariotes » 2017.04.04. 22:41

Még mielőtt leírom, a véleményemet három kis elővetést teszek amik, csak úgy eszembe jutottak a sorozattal kapcsolatosan és vagy alatt.
1. A Star Trek Voyager egyik részében a hajó legénysége egy bolygón építgeti a diplomáciai kapcsolatokat. A piacon B'Elanna-ba ütközik egy helyi lakos, aki később erőszakos bűncselekményt követ el. A helyi rendőrség pedig letartoztatja B'Elanna-t mondván erőszakos képzetei voltak a fejében, amikor meglökték, amik "átragadtak" a fizikai bűnt elkövetőre, tehát a bűnös egyértelműen az USS Voyager főgépésze. Kathryn Janeway kapitány így érvel a bíróság előtt:
- Ahonnan én származok a Földről, ott mindenkinek felelnie kell a tetteiért! Senkit nem lehet elítélni olyanért, amit nem követet el.
- Nos, ez érdekes. De nálunk mindenkinek felelnie kell a saját gondolatáért. - Mondta a bíró.

2. A Sztálini diktatúra éveiben egy neves professzort bevittek a Lubjanka-ba, semmilyen vád nem hangzott el ellene. Pár óra múlva megjelent egy tiszt és így szólt:
- Vádlott álljon fel!
- Na de kérem, én maximum gyanúsított lehetek. Eddig semmilyen vád nem hangzott el ellenem.
A tiszt erre megkérte, hogy fáradjon az ablakhoz, ami az utcára nézett és arra kérte, mondja el mit lát:
- Embereket, állampolgárokat, elvtársakat. - mondta a prof.
- Téved. Akik ott kint sétálnak azok a gyanúsítottak, akik itt bent vannak azok a vádlottak.

3. Az egyik legismertebb Batman történet a Batman: The Killing Joke címet viseli. A történet alapvetően arról szól, hogy Joker (ki más?) azt mondja, hogy egyetlen egy nap leforgása alatt bárkiből örült bűnöző válhat, és ehhez nem kell más csak egy rossz nap. A történet vége felé, amikor Joker és Batman beszélgetnek, a bohóc azt vágja ellenfele szemébe, hogy Batman is csak egy rossz nap miatt született meg, ahogyan ő is. Egyikük sem létezne, ha nem lett volna az a „egyetlen rossz nap” - véli Joker.


No, eme hosszadalmas kis bevezető után rátérek magára a PP-re. A sorozat valahol a cyberpunk és az utópia közt lebeg, de végül is egyik sem az (meg kell jegyezni csak az első szériát láttam, tehát a világról nem tudok nyilatkozni). Cyberpunknak azért nevezem, mert egyértelműen a jövőben játszódik és a cyber tér létfontosságú vált valamint élőszövettel történik a hálóra való csatlakozás, de hiányoznak belőle a klasszikus cyberpunk elemek. Így nincsenek túlzsúfolt városok, nincsen mérhetetlen szegénység és a bűnözés sem harapódzott el.
Továbbá nem tudom disztópiának sem nevezni. Az életkörülmények nem nyomorúságos. A szegénység láthatóan nagyon alacsony szinten van, a különböző járványokról nincs is szó. A környezeti szennyeződést sem lehet látni a világban. Az ország nem diktatórikus rendszerben működik, az erőszakot pedig kvázi felszámolták.
A legtöbb cyberpunknak a társadalmi kép általában úgy néz ki, hogy létezik a társadalom tetején egy 0,1% hihetetlen gazdag és befolyásos elit. Egy alig 5-10% középosztály, ami gyakorlatilag a 0,1%-t védő erőszakszerveként éli a minden napjait. Valamint egy 90-95% mélyszegénységben élő alsóosztály. A leggyakrabban pont ebből az alsó osztályból törnek ki páran, akiket aztán pár középosztálybeli is támogat illetve egy felső osztálybelivel kiegészülve. Az, hogy a forradalmuk, lázadásuk végül is mire fut ki már eléggé változó.
Ezzel szemben a PP-ben ilyenre nincs példa. Az elit köszöni meg van, talán a társadalom 5-10%-t teheti ki, a középosztály hatalmas 90-95%-os akiknek mindenük meg van: biztos anyagi egzisztencia, biztos élelem forrás és szabadidő eltöltése. A maradék 0,1% szegény pedig itt nem játszik.

Természetesen az adott világ túl szép, hogy igaz legyen és ehhez a társadalmi „harmóniához” egy - úgy gondolom - elég komoly árat fizet a társadalom: méghozzá azt, hogy kvázi bármikor legyilkolhatja őket a hatóság, elég hozzá „egyetlen rossz nap” is. A sorozat egy percig sem akarja azt bizonygatni, hogy a rendszer helyesen működne, sőt már az első epizódban bemutatják a problematikát. A lakosság gyakorlatilag egy szuperszámítógépre bízza az ügyészségi munkát, a bíróságot és az ítélet kiszabását. A jó nép hisz abban, hogy egy érzelmektől mentes rideg gép pártatlanul és hibátlanul fog dolgozni csupán az emberek agyhullámai kellenek hozzá. Szinte teljesen magukévá teszik Jézus szavait: (Ne ítéljetek, hogy ne ítéltessetek. Máté 7:1).
Ezzel párhuzamosan pedig a saját etikai értékrendszerüket is leépítik. Csábító, hogy ott álljunk meg ahol a sorozat fő gonosza is megállt, de a kialakult helyzet másra is kihat. Az erkölcsöt nem csak a fizikai bűnök elkövetésében lehet tetten érni, hanem szellemileg is. Ha valakik könyveket égetnek el, ebben a rendszerben már nem tartozik bűn kategóriájába, hiszen a rendszer nem szól semmit. Mondhatni az állampolgárok békés tudatlanságban élhetik a minden napjaikat, hiszen nem kell etikai/morális kérdésekben döntést hozniuk.

De a Szibilla rendszer további etikai kérdéseket vett fel. A rendszer már akkor jelez, amikor még talán meg sem történt a bűncselekmény. Valakit pedig elítélni egy olyan tettért amit még el sem követett? Hát mindenkinek felelnie kell a saját gondolatáért. Ez pedig olyan abszurd elvárás amire még egy vulkáni sem képes, talán egy Kyubey de ő is csak azért mert nem tudja értelmezni az emberi bűn fogalmát. További gyenge pontja a rendszernek, hogy nem tesz különbséget az egyének közt. Így valaki már 4-5 évesen is bekerülhet a rendszerbe és a rendszer azt sem veszi figyelembe, hogy az adott egyén mennyire hasznos a társadalomnak. A Szibilla klasszikus diktatórikus logikával gondolkodik: inkább pusztuljon pár ártatlan sem, hogy pár gaz megszabaduljon. Természetesen a rendszer még így is tudd hibázni, hiszen emberek alkotják.

A kialakult rendszerre és a felmerülő problémákra öt különböző választ kapunk:
1, Kogami és Mózes II. könyve (Exodus könyve) 21:23-25
„23. De ha veszedelem történik: akkor életért életet adj. 24. Szemet szemért, fogat fogért, kezet kézért, lábat lábért; 25. Égetést égetésért, sebet sebért, kéket kékért.”
Kogami hitt a rendszerben és a rendszer is hitt ő benne. Nem véletlenül lett nyomozó, sőt sikeres nyomozó lett, de elbukott. Elbukott, mert évekkel korábban szembe találta magát a rendszer fogyatékosságával. Egy elmebeteg darabolós gyilkost nem talált meg, sőt rájön, hogy aki segítette az még mindig szabad lábon van. Tehát döbbent rá a rendszer nem jó. Kogami azt a döntést hozta, hogy ha ő a saját zsinórmértékének megfelelően akar cselekednie, akkor ki kell lépnie a rendszerből. AZ addigi fél perifériára sodródott életét teljesen eldobja, inkább lesz, csatorna töltelék semmint igazságot ne szolgáltasson. Számomra leginkább az a furcsa, hogy Kogami mindent eldobott csupán azért, hogy egy valakit meg tudjon büntetni. Nem-e ezzel ártott többet a társadalomnak, hiszen a szaktudásával több bűnözőt fogtak már el sikeresen.
2, Ginoza és tükör szerepe
Talán a csoportból Ginoza-nak jut a legnehezebb szerep. Előbb az apját „veszti” el majd a társát. Ginoza talán nem is hisz magában a rendszerben. Látta, hogyan és miképpen bukott el két olyan ember is, akiket nagyra tartott. Egyedüli megoldásnak azt látja, ha minél távolabb helyezkedik az ügyektől amolyan békés szemlélője az eseményeknek. De ez egyre jobban frusztrálja belül. Kénytelen látni, hogy apja is és Kogami is csak úgy szárnyal a bűnügyi helyszíneken. Ginoza is szeretné megosztani gondolatait és véleményét az adott szituációról, de tudja, ha elkezd „gondolkodni bűnözői fejjel” akkor hamar ő is azzá fog válni. Szerencsétlenségére pont az vezeti el a bukásához a ki nem mondott szavak és meg nem tett tettek.
A két nyomozó példája pedig egy további problémát is felvett a Szibillával kapcsolatosan. Mind kettőjüket a rendszer választotta ki erre a hivatalra és mind ketten elbuktak. A rendszer szándékosan választott rosszul vagy ezt a sorsot egyik nyomozó sem kerülheti el?
3, Masaoka - a régi róka
A volt nyomozó régen nem hitt a Szibillában, de ahogyan teltek az évek a rendszer egy kicsit bedarálta és talán saját maga is elkezdett bízni a rendszerben. Míg Kogami kibukott a rendszerből, Ginoza belefásult a rendszerbe. Addig Masaoka nem értette a rendszert vagy inkább a rendszer nem értette meg őt. Masaoka gondolatai voltak a legegyedibbek pont ezért a Szibilla nem tudott mit kezdeni vele. Az igazat megvallva a legnagyobb bűne az volt, hogy nem úgy gondolkodott, ahogyan azt elvárták volna tőle. Talán a még tökéletesebb rendszer majd az olyan autonóm gondolkodókat is be tudja majd regisztrálni, mint Masaoka. Amúgy amikor megláttam rögtön az ugrott be, szegény öreg biztos meg fog halni, a sorozat vége felé pedig kezdtem azt hinni talán mégse, aztán de.
4, Makashima és a szabad akarat
Míg az előző három személy így vagy úgy, de bizonyos szempontból legitimálták a rendszert, Makashima magát a rendszert tagadta meg. Vagy talán a rendszer tagadta meg őt. Esetleg mind kettő egyszerre. Makashima hinni akart abban, hogy a rendszert meg lehet változtatni és hinni akart abban, hogy az emberek vágynak a szabadságra. Bár roppant művelt társadalomtudományok terén bizonyára nem kellő képen vizsgálta meg XX. századi diktatúrák alaprajzát. Ha megette volna bizonyára feltűnt volna neki, hogy egy jól működő diktatúra (érsd politikailag, gazdaságilag és kulturálisan) a büdös életben nem döntötték meg a lakói. Változások csak akkor került sor amikor valami paradigmaváltás történt a világban. Ha ezt figyelembe vette volna, akkor azt a tokiói kis bulit hagyta volna és rögtön a zabföldekre ment volna káoszt előidézni. Amúgy meg teszem fel a kérdést, milyen pihent agyú állam nem védi az ország legfontosabb élelmiszer raktárát?
5, Akane és a haszonelvűség
Akane nem idealista már a sorozat kezdet kezdetén csalódás éri a rendszerrel kapcsolatosan. Onnantól kezdve pedig folyamatosan romlik a megítélése a rendszerrel kapcsolatosan. Ezzel talán mind a négy a már fentebb említett jó madárral egy térfélen van. Csakhogy az előbbiek nem tudtak és talán nem is akarták megérteni vagy elfogadni a rendszert, addig Akane ezt megteszi. Mi a nagyobb haszon? Elfogadni vagy sem? Mivel lehet a nagyobb jót szolgálni? Azzal, hogy az embereknek megmutatjuk az igazságot vagy azzal, ha eltitkoljuk előttük azt? Mi a célra vezetőbb? Egy gyilkost szabadon hagyni vagy egy ártatlant megölni?
Akane a társai és ellensége összes kételyére választ add, ha legalábbis elsőre nem is megy neki. Elfogadja, hogy a rendszer nem tökéletes és mindig lesznek olyanok, akik megússzák a bűneit, de tudja azt is, hogy lesz pár olyan ember, aki azért fog megmenekülni, mert ő nem követi vakon a Szibilla utasítását. Elfogadja, hogy ez a munka nagyon sok stresszel jár és tudja azt is, hogy ebbe bele lehet bukni. Ugyan akkor nem akar egy élő Thomas tétel lenni, aki attól retteg, hogy megbukik így egy nap valóban meg bukik. Elfogadta, hogy nem mindig kell és van lehetősége önálló gondolataival elő állni, de felmérte azt is, hogy ha van rá lehetőség, akkor élni kell vele. Valamint bemutatja, hogy embernek igenis van szabad akarata. Szabadon döntött arról, hogy nem éli ki bosszúvágyát, szabadon döntött a saját életéről, hogy felügyelőnek áll be. Attól, hogy valakinek nem minden nap kell élet halálkérdésekben kockára tenni szabad akaratát még rengeteg olyan eset van, hogy döntést kell hoznia.

Végül pedig annyit megint feltűnt, hogy Japán el van zárva a világtól, mintha az ország még mindig nem tudta volna feldolgozni, hogy a határaikat ki kellett nyitniuk.
A sorozat grafikájával nagyon meg voltam elégedve, a zené jók voltak, bár az első openingtől a falat kapartam.
"A barát olyan ellenség, aki még nem támadott meg." /Madagaszkár pingvinjei - Kapitány/
"Semmit sem tenni könnyű - megbocsátani viszont nehéz." /Avatar az utolsó léghajlító - Aang/

Avatar
Surci
Fanatikus
Fanatikus
Hozzászólások: 1802
Csatlakozott: 2004.03.05. 18:42
Tartózkodási hely: SkyEye Corporation

Re: Psycho Pass

Hozzászólás Szerző: Surci » 2017.04.05. 15:03

Ejha micsoda gondolatok, már megérte megnézetni :D

A PP társadalomképe nekem pont azért tetszik jobban a legtöbb disztrópiánál, mert semmiféle elnyomással nem operál (nem totalitarizmus mint mondjuk az 1984-ben, nincs kikényszerített gondolatrendőrség mint az Equilibriumban, nincs olyan szintű genetikai és társadalmi tervezés mint pl. a Szép új világban, stb...), ellenben mindenkinek azt nyújtja, amitől ténylegesen elégedett lehet az életével, levéve a vállukról minden felelősséget. Ergo mindenféle külső kényszer nélkül teszi konformistává az átlagembert, és ez azért elég csábító lehetőség, elvégre kinek hiányoznak a nagy dilemmák? Még csak azt sem gondolom, hogy ez szándékos kondicionálás, csak mivel hangsúlyos döntéseket igénylő helyzetekkel nem igazán találkozik az átlagjúzer, ezért magától válik kritikus szituációban döntésképtelenné.
SPOILER
mondjuk itt, miután kiderült hogy nem egy szuperszámítógép a Sybil, hanem egy rakat pszichopata, akiknek igenis vannak távlati céljaik (lásd PP movie), még ez sem elvethető...

Gondolati téren az sincs behatárolva hogy mit szabad gondolni, inkább azt figyeli statisztikai alapon a rendszer, hogy mi az a "negatív gondolati mennyiség" (elsötétült pszicho-kép), ami még nem okoz visszafordíthatatlanul nonkonform elváltozást az egyén életfelfogásában. Amint ezen túlmegy, akkor kapcsol be a riasztás. De a rendszer eleve úgy van tervezve hogy mitől lehetnének nonkonform és a társadalomra bármi módon veszélyes gondolatai bárkinek, ha egyszer mindent megkap a rendszertől, amitől kielégítő élete lehet? A boldog gondtalanságban élő tömegeket védi ez az egész, szal elég nehéz ellene szegülni, ha a közérdeket vesszük alapértéknek. A rendszer belső logikája ami embertelen, de az eredményei (elnyomás nélküli jólét) legitimálják - Uro és az utilitarizmus. Nyilván a főszereplők révén, egy sor nonkonform individualista szemszögéből végigkövetve a sorozatot jóval nagyobb a kontraszt, és könnyű lenne rávágni hogy "hát igen, le kéne kapcsolni a Sybil-t", de ha megszavaztnák a néppel hogy maradjon-e, sztem nem kérdés hogy elsöprő fölénnyel nyernének az igenek. Szal individualistaként számomra érthető Makishima értékrendje - a módszerei és a szélsőségesen társadalomellenes megközelítése már nem - de imho elkövette azt a hibát, hogy saját magából indult ki, amikor a szabad akaratot vette egyedüli alapértéknek. Nem mindenkinek való ez, mert nem mindenki tud élni vele, ellenben a rossz döntésekkel még egy rakat bajt is hozna a saját fejére. Ezt ismerte fel Akane és fogadta el a rendszert annak ellenére, hogy nem ért egyet annak filozófiájával. Mondjuk a naivitása megmarad egészen a legvégéig, lásd "egyszer majd úgyis le fogják kapcsolni magukat", hát... az átlagember értékrendjének (még) nem kellően beható ismeretéről árulkodik.
iskariotes írta:
2017.04.04. 22:41
Változásokra csak akkor került sor amikor valami paradigmaváltás történt a világban. Ha ezt figyelembe vette volna, akkor azt a tokiói kis bulit hagyta volna és rögtön a zabföldekre ment volna káoszt előidézni.
Kicsit LOL, mert ez lett volna a logikus,
SPOILER
hisz ha ez egy szuperszámítógép, a programnak biztos hogy vannak biztonsági másolatai, másodlagos vésztartalékrendszerei és hasonlók, így egy központ kiütése nem tesz alapvető kárt benne. Azonban ha sikerrel jár az akciója, és a teljes agytrösztöt kiiktatják a pincében a társai, akkor nyer, mert ezek nem pótolhatóak - de ugye ezt az infót csak később tudta meg a Sybilről.
iskariotes írta:
2017.04.04. 22:41
Végül pedig annyit megint feltűnt, hogy Japán el van zárva a világtól, mintha az ország még mindig nem tudta volna feldolgozni, hogy a határaikat ki kellett nyitniuk.
Mert az első sorozatban még nincs infó a külvilágról, az a moziban kerül elő, amit emiatt szintén javaslok megtekintésre. A közte játszódó S2-t hát... maradjunk annyiban hogy nagyon nem ajánlom, hatalmas visszalépés az S1-hez képest. Mondjuk a mozi érthető anélkül is, csak lesz benne 3 új kari, akik közül kettőről az S2-ben se tudunk meg a világon semmit, meg Shimotsuki Mika (az új, irritáló felügyelőnő), aki kb. ugyanazt csinálta ott, mint a moziban kevesebb screentimeot igénybevéve: Akanét cseszegette. Úgyhogy 99%-ban nézhető a múví az S2 nélkül is.
今度こそ... 決着をつけてやる! - This time... I'll end it all!
-----------------------------------------------------------------
Kép
MAL

Avatar
iskariotes
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1036
Csatlakozott: 2007.04.11. 10:37
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Springfild, Evergreen Terrace 742

Re: Psycho Pass

Hozzászólás Szerző: iskariotes » 2017.04.08. 14:45

Surci írta:
2017.04.05. 15:03
A PP társadalomképe nekem pont azért tetszik jobban a legtöbb disztrópiánál, mert semmiféle elnyomással nem operál (nem totalitarizmus mint mondjuk az 1984-ben, nincs kikényszerített gondolatrendőrség mint az Equilibriumban, nincs olyan szintű genetikai és társadalmi tervezés mint pl. a Szép új világban, stb...), ellenben mindenkinek azt nyújtja, amitől ténylegesen elégedett lehet az életével, levéve a vállukról minden felelősséget.
Az elmúlt napokban azon agyaltam, hogy minek is lehet nevezni ezt a rendszert, hát okosabb nem lettem, de azért leírtam amire jutottam.
Elsőre talán furcsán fog hangzani, de a PP világa (és itt és a következőkben csak Japánt értem alatta) egy nagyon radikális forradalmi vízió megvalósítása. A forradalom célja pedig nem más, mint az emberi természet megreformálása vagy inkább a biopolitika legmagasabb való űzése. A történelem során már páran próbálgatták ezt több-kevesebb céllal. Itt azonban ezt tökélyre fejlesztették, és ahogyan mondjuk az iszlám radikális forradalmárok úgy ők se nagyon változtattak a látszaton: parlament az van pipa, magán tulajdon (még van) az van pipa sőt szinte biztos, hogy császárságot sem bontották el.

I.Minek lehet nevezni a Szibilla rendszert?
Mivel ilyen még nem létezett a történelem folyamán, így precíz fogalmat nehéz találni rá, de több mai is használatos fogalommal talán körbe írható, hogy mennyire is kiterjedt ez a hálózat.
1, Árnyékkormány. Bár hivatalosan senki nem választotta meg őket, de mégis annak lehet őket tekinteni, hiszen a mozifilmből kiviláglik, hogy még az ország külpolitikáját is befolyásolni tudják. További érdekesség, hogy a minisztérium vezetője egy és ugyan az a személy, tehát neki párton kívüli személynek kell lennie, akit minden politikai oldal, elismer. Nyugodtan kijelenthető, hogy a felelős kormányzat megszűnt létezni. Könnyen lehet, hogy maga a Szibilla rendszer egyfajta árnyék shogunként igazgatja az országot.
2, Demokratikus centralizmus. A rendszer tagjai egy vita keretén belül megvitatnak egy témát. A vitában mindenkinek ugyan annyi joga van, és bármelyik fél elmondhatja gondolatait az ügyről. A tanácskozás addig folyik, míg ki nem alakul egy egységes álláspont vagy legalábbis meg nem szavaznak egy hivatalos konszenzust. Ezek után a tanács tagjai már nem térhetnek el a döntéstől.
3, Kettős végrehajtó hatalom. Gyakorlatilag azt jelenti, hogy a végrehajtó hatalmat két különböző ember két különböző státusszal látja el. A PP világában még mindig létezik a miniszterelnöki intézmény, de sok kérdésben és ügyben a Szibilla rendszer jár el.
4, Kollektív vezetés. A lényege, hogy a vezetés nem egyetlen egy ember kezében összpontosul. A Szibilla-t úgy is fel lehet fogni, hogy a kollektív vezetésnek is köszönhetően nem tud senki tejhatalomra kerülni a rendszeren belül, így ha valaki még egyeduralomra is törne a többség a rendszeren belül talán elég erőt tudd felmutatni ellene.

II.A rendszer társadalmi szerződésének sikere három tényezőből tevődik össze, amikből kvázi már-már egy tökéletes jóléti állam sejlik fel:

1, Erkölcs. A rendszer gyakorlatilag felszámolta az erőszakszerveit. A konform-uniform viselkedés szinte magától kikényszeríti a drogok vagy éppen magán erőszak elhagyását. Ahogyan a movieból kikövetkezhetjük, a társadalom büszke lehet saját erkölcsi erejére, hiszen az országukban rend és béke honol nem kérdés, hogy jelenleg az erkölcs nyert ebben az országban.
Azzal, hogy a rendszer nagyon sok mindenben dönt a polgára helyett a tolerancia/intolerancia szint megváltozik. Manapság mindenki saját maga értékeli, hogy egyes cselekedetek mennyire drasztikusak vagy sem. Mit tolerálunk vagy mit nem. A rendszer helyettünk dönt ebben is, tehát ha valami nem tetszik számunkra, de a rendszer nem szól, azt még tolerálni kell. De mivel mindenkinél ugyan akkor jelez a rendszer így senki sem érzi azt, hogy egyesekre más törvények hatnak, mint rá.
2, Politikai forradalom. Az erkölcs részét talán nem kell magyaráznom, de mi van a másikkal? Mivel a Szibilla rendszer maga választja ki azokat az embereket, akiket alkalmasnak ítél politikai pályára, így a szavazok, joggal hihetik el, hogy a legmegfelelőbb jelöltek közül választhat. Azt hiszem mi is szívesebben szavaznánk olyan jelöltekre, akikről tudjuk, hogy erre a pályára lettek tudományosan kiválasztva semmint azért mert épp megfelelő színben indul.
3, Szex. Egyrészt a technológia fejlődésével a nemi együttlét és a szerelem határvonalai egyre jobban elhomályosodnak másrészt a Szibilla már a párválasztást is tökélyre fejlesztette. Ezzel kvázi az emberi lét egyik legnagyobb problémájáról vette le a terhet.

III. A rendszer előnyei
Természetesen a forradalom győzelme érdekében az emberek önként mondtak le bizonyos alapvető jogaikról. Így ebben a világban az állam tudja, hogy ki hol és mikor van. Tisztában van lelki egyensúlyával, kvázi mindenkiről tudd mindent. Mondhatni a mindenért cserébe mindent add. A legtöbb totalitárius rendszer (csak szeretett volna) mindent tudni, de nagyon keveset tudott érte adni. Ezért nem csoda, hogy a polgáraik hamar elfordultak tőle.

1, Biztos jövő kép. Már akár fiatal korban is felismerheti egyik másik állampolgárnak a képességét, így már fiatalon azzal a tudomány területtel foglalkozhat, amiben a legjobban ért anélkül, hogy felesleges köröket kelljen futnia más tantárgyakban.
2, A társadalom stabilitása és bizalmi tőkéje megnő. A társadalom stabil az erőforrások jól vannak szét osztva, a munkanélküliséget gyakorlatilag felszámolták így az anyagi javak is egyenletesebben vannak elolvasztva, mint jelenleg.
Ebből fakadóan a polgárok bíznak egymásban, tudják, egy üzletben a másik félben meglehet bízni, ha nem így lenne, már nem élne. Ez a bizalmi légkör pedig erős gazdasági prosperitást vált ki az országban. Így a még gazdagabb Japán még többet tudd adni a polgárainak, akik így még inkább bíznak egymásba és így tovább és így tovább.
A társadalom további előnyt szerez azzal, hogy felszámolják
3, Klientúra és nómenklatúra valamint az oligarchak felszámolása. Lévén a rendszer nevezi meg, hogy ki mire alkalmas így sokkal nehezebb klientúrát kinevelni, hiszen aki nem tölthet be a kategóriás állást, azt nem lehet oda kinevezni. Ez elég komoly előnyökkel tud járni.

IV. A rendszer hátrányai
Természetesen Szibilla rendszer nagyon sok előnnyel kecsegtet, de komoly hátrányai is vannak.
1, Az alkotmányos kormányzat vége. Maga a rendszer kívül esik az alkotmány keretein, pontosabban az fölött áll. Az állampolgárok nem ítélkezhetnek a rendszer felett és ez által a rendszer nem is felelős a polgárainak. Gyakorlatilag kontroll nélkül végezheti a munkáját, a fékek pedig vagy eleve nem léteznek, vagy ha mégis azok nagyon gyengék. Ezek mellett semmilyen felügyeletet nem kapott a rendszer.
2, Verseny megszűnése. A kiépített világban mindenki oda kerül, ahová a rendszer besorolja, gyakorlatilag megszűnik a verseny a felek közt. Mivel a Szibilla például az arra legalkalmasabbakat választja ki nyomozónak így feltételezhetjük, hogy tudásuk, műveltségük és fizikai erőlétük megegyezik. Ez által nyomozok, reakciói közel azonosak lesznek és ezzel a túlélési esélyük csökken.
3, Bíráskodás funkciójának és folyamatának a halála. Mint ahogyan megtudjuk a sorozatból bírásosakat felszámolták, hiszen azt a Szibilla vette át. Bár az állampolgárok legitimálják ezt a rendszert, de gyakorlatilag minden fellebbezést adta lehetőségről lemondtak. A rendszer a sorozat folyamán a Makashimaval folyamatosan tévedett és azt is láttuk, hogy a rendszer képes lett volna akkor Akaneval is végezni, ha akartak volna.
Továbbá az is érdekes problémát vet fel, hogy a rendszer tagjai felett ki ítélkezhet? Elvileg itt bűnözök, ítélik, meg az embereket nem lehet kizárni annak az esélyét sem, hogy egy belső forradalom keretében egyes tagok más ítéleteket fognak hozni, mint amelyek jogosak lennének. Nyugodtan mondhatjuk, hogy akik bekerülnek, a rendszerbe azok egy életre mentelmi jogot kapnak.
Bónuszként szerepelhet itt az is, hogy a rendszer tagjai gyakorlatilag csak azért kerültek be a hálózatban, mert bűnelkövetői együtthatójuk 0 volt. Tehát semmilyen műveltségi vagy végzettségi színvonalat nem követelt meg a rendszer a tagjaitól. Un abszurdum analfabéták tömkelege ítélkezhet orvos doktorok élete felett.
4, Centralizált állam. Természeten az, hogy egy állam centralizált még nem probléma. De ebben az esetben minden döntés és minden tudás egy központban érkezik meg, így az ország nagyon könnyen sebezhetővé válik egy ellenséges támadás következtében.
5, Korlátlan diszkrecionális jogkör. A rendszer mozgástere korlátlanul és korlátozatlanul nagyra nőtt. Mivel ilyen széles jogkörökkel rendelkezik így fen áll az ésszerűtlen és a diszkriminatív döntések meghozatala. Nincsen biztosíték arra nézve, hogy valakit azért száműznek rossz munkakörbe, hogy ne tudja leleplezni a hálózat mögött rejtőzködő valóságot.
6, Hatalmi ágak összeolvadása. Gondolom a fentiekből ez nem meglepő, hogy a rendszer szinte teljesen összeolvasztja a hatalmi ágakat. Nem csak az által, hogy ő egy maga a bíróság és nem csak azzal, hogy a kormány tagja is. Véleményem szerint leginkább azzal éri el ezt a hatást, hogy a politikusokat korrumpálja. Természetesen nem pénzügyileg, hanem magával a kiválasztással. Sok politikus érezheti úgy azért kerülhetett oda ahová, mert a Szibilla kiválasztotta őt erre a tisztségre tehát neki lojálisnak kell hozzá lennie.
7, Permanens forradalom. A rendszernek folyamatosan igazolnia kell saját magát és folyamatosan meg kell újulnia. Mivel egyre több területet olvaszt magába (akár fizikálisan akár fogalmi szinten) így egy idő után, de szembe kell néznie a rendszer határaival is. Ha ezt nem teszi, meg könnyen felbomolhat a kiépített szép új világ.
8, Politikai erőszak. Mivel a rendszer egyik alap eleme az erőszak (hiszen a kivégzést nehéz másnak nevezni), így egyértelmű, hogy bárki, aki ellenszegül a Szibilla akaratának az vagy törvényen kívüli lesz és ebből adódóan kvázi bármikor kivégezhető. A professzort gyakorlatilag azért tették be a börtönbe, mert egy kicsit másképpen gondolkodott, de nehezen tudjuk elképzelni, hogy bárkit is bántott volna.
"A barát olyan ellenség, aki még nem támadott meg." /Madagaszkár pingvinjei - Kapitány/
"Semmit sem tenni könnyű - megbocsátani viszont nehéz." /Avatar az utolsó léghajlító - Aang/

Avatar
Surci
Fanatikus
Fanatikus
Hozzászólások: 1802
Csatlakozott: 2004.03.05. 18:42
Tartózkodási hely: SkyEye Corporation

Re: Psycho Pass

Hozzászólás Szerző: Surci » 2017.04.08. 23:32

:goodpost: Jól összeszedted!

A "probléma" az, hogy a rendszer hátrányai nem igazán érdeklik az átlagjúzert, mivel javarészt nem tapasztal belőle sokat, ellenben az előnyeit és az általa biztosított jólétet élvezi és elvi dolgokért nem fogja feladni. Egy ilyen, a társadalom túlnyomó többsége által legitimált rendszert sosem fognak maguktól leváltani, és a Sibyl tesz is róla, hogy ne is akarják. Több módon is bukhat egy rezsim, csak 1. kérdés, hogy ami utána jön, az jobb lenne-e (nem), 2. nagyjából minden krízishelyzet ellen be van biztosítva:

1. politikai válság: míg vannak választások, a kirakatban változhatnak az arcok, a nép elzavarhatja az esetleges korrupt vagy tehetségtelen politikusokat, vagy leválthatja, ha csak simán megunta a képét, levezetve ezzel a jóléti rendszerekben amúgy is kevés belső feszültséget, de háttérhatalomként a Sibyl mindvégig garantálja a politikai stabilitást. Rendszerellenes mozgalmak-pártok nem kerülhetnek be a döntéshozók közé, azokat még előtte levadásszák. Lásd Yayoi-t is, akinek elég volt arról énekelgetni hogy "nem tetszik a rencer" aztán már vitte is el a nínósautó.

2. gazdasági válság: minden alapanyagot és élelmiszert képesek szintetizálni, és elvileg korlátlanul előállítani. Valószínűleg energiával is hasonló a helyzet, így ez nem fenyegeti a jólét, azaz a legitimáció csökkenését.

3. az elnyomás növelése miatti elégedetlenség: kizárt, mert felesleges, és ezt a Sibyl is tudja. Egy jóléti társadalmat nem lehet terrorral egyben tartani, ráadásul a leépített erőszakszervezetek miatt hatékonyan védekezni se tudna az esetleges össznépi lázadással szemben, így ilyen irányba nem fog elmozdulni.

4. külső intervenció: ezt épp most védi ki a rendszer, ezért is örültem hogy kaptunk némi kitekintést a világra, ha már a mozi maga csak egy nagy eksönfeszt. Délkelet-Ázsiába eleve behívták, ott már egy ütközőállamot ki is épít (a világ többi része gondolom ezután jön majd).

Így nem igazán marad más, mint egy terrortámadás azon kevesek részéről, akik tudnak a Sibylről, de jelenleg egyedül Akane képes úgy a közelébe férkőzni, hogy ne kapcsolják le túllépett bűnelkövetési együttható miatt, de ő meg nem akarja (ill. ha akarná, imho ugyanúgy elborulna a lélekképe és beriasztana a rendszer). És utána anarchia következne, amikor mindenki visszasírja a régi rendet, csak most már nincsenek meg annak alkotóelemei, így max egy ezt beígérő diktátor kerülhetne hatalomra, annak minden emberi hibájával. A Sibyl még ebben is inkább megfelelő, mert bár emberek alkotják, mentesek mindenféle emberi vágytól, így korrupció, közérdekkel ellentétes szempontok és hasonlók nem játszananak szerepet a döntéseikben. Egyszerűen csak hatalomra akarnak kerülni, és ott is maradni, míg a saját jólfelfogott érdekükben ezt a hatalmat a legtöbb polgárnak megfelelő módon használják, akik meg belekerültek a darálóba, ők a kisebbség, és megszívták. A megoldás a rendszer magasabb toleranciára való kalibrálása lenne: pl. a rendszerellenes gondolat önmagában nem büntetendő, csak ha aktív ellenállás kifejtésére irányul: pártalapítás, rendszerellenes agitáció, terrortámadás, stb. Ill. akinek nem teccik, az elhagyhatja az országot.

De ezek csak a saját head-canonomból jönnek, mert soxor hallom hogy "nem halad a cucc a Sibyl megdöntése felé". Imho nem is biztos hogy arra kéne haladnia, mert ami helyette/utána jönne, az sokkal rosszabb (ezt Akane is belátta). Urobutcher rendesen összerakta ezt a rendszert is...
iskariotes írta:
2017.04.08. 14:45
A professzort gyakorlatilag azért tették be a börtönbe, mert egy kicsit másképpen gondolkodott, de nehezen tudjuk elképzelni, hogy bárkit is bántott volna.
A vicc az, hogy akkor billent át, amikor annak az ellenségnek bélyegzett Kougaminak segített, aki ha csak hallgatólagosan is, de elfogadta a rendszert, azért, hogy a rendszer által fel nem ismert ellenséget kézre kerítse. Azaz pont a Sibyl érdekében kifejtett tevékenysége miatt minősítették ellenséggé.
今度こそ... 決着をつけてやる! - This time... I'll end it all!
-----------------------------------------------------------------
Kép
MAL

Avatar
Surci
Fanatikus
Fanatikus
Hozzászólások: 1802
Csatlakozott: 2004.03.05. 18:42
Tartózkodási hely: SkyEye Corporation

Re: Psycho Pass

Hozzászólás Szerző: Surci » 2018.03.18. 19:04

VÉÉÉÉGRE!!(???) ismét mozgás van a Psycho-Pass háza táján, ami miatt nemtom hogy örüljek-e vagy a szkeptikus énemet szedjem elő. Az mindenképpen örvendetes hogy nem engedik el ezt a világot, az elszúrt S2 miatt azonban óvatos duhaj vagyok. Egyenlőre 3 mozit jelentettek be, kronológiailag is összevissza fognak játszódni, mert az első (Gino&Mika) az S2 és a movie után, a Masaoka-féle az S1 előtt, a Kougami-film meg akárhol lehet - mondjuk örülnék ha a múltjára fókuszálnának, de olyasmit is olvastam hogy a mozi után, a dzsungelben fog akciózni. Akanét SEHOL enm látom, ez kissé elszomorít, de lehet hogy mellékszereplőként még előkerül, aminek nagyon nem lennék ellene.

Ill. a fő kérdés hogy mi lesz a scripttel, mert egyenlőre nem látom Urobutcher nevét - igaz másokét sem...
今度こそ... 決着をつけてやる! - This time... I'll end it all!
-----------------------------------------------------------------
Kép
MAL

Avatar
annarancs
Törzskommentelő
Törzskommentelő
Hozzászólások: 457
Csatlakozott: 2016.09.03. 00:45
Nem:

Re: Psycho Pass

Hozzászólás Szerző: annarancs » 2020.05.02. 15:59

Ezen felnevettem. xD A 2. évadot nem kell senkinek sem bemutatni. Az utána következő filmek valamivel jobbak nála, és már kezdik felvázolni azt az új irányvonalat, ami a 3. évadban teljesedett ki. Ha egyfajta evolúciós fegyverkezési versenyként tekintünk a Sibyl System és az azt kijátszani vágyók ellentétére, akkor még szemet is tudok hunyni afelett, hogy túl sokszor volt lépéshátrányban a rendszer az utolsó sorozatban (és a hozzá tartozó, egyelőre befejező mozifilmben). Az első széria bemutatja a rendszer működését, valamint az akkor még egyedüli gyengeségeként ismert jelenséget, míg az utána következő iterációk további hibákat próbálnak keresni és megoldani, több-kevesebb sikerrel. Maradtak még elvarratlan szálak, így én számítok valamilyen folytatásra (pl. részletezhetnék, hogy pontosan mi történt Akanéval, de csak sima munkahelyi Akane+Kougami fluffnak is örülnék [mondjuk romantikusan szétverhetnék együtt egy kupac rosszfiú hátsóját :3]). A képhez visszatérve: 0. helyre betenném a Top Secret: The Revelation című 2008-as animét, számomra ez a Psycho-Pass nem hivatalos előzménye. Abszolút megértem továbbá azokat, akik ebből a franchise-ból csak az első évad létezését hajlandóak elismerni, de érdemes lehet túltenni magunkat a folytatások hullámzó minőségén a teljesebb kép és a FLUFF érdekében.

Válasz küldése