Kiseijuu/Parasyte

Egyes anime sorozatok, filmek, OVA-k megtárgyalása
Avatar
alvaro
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1034
Csatlakozott: 2007.05.09. 09:12
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: gyászmenet
Kapcsolat:

Re: Kiseijuu/Parasyte

Hozzászólás Szerző: alvaro » 2016.02.13. 10:16

Még mindig élvezem a sorozat, és még vicces pillanatai is vannak... 17. rész eleje fele, amikor Tamura Reiko

SPOILER
harcol a többi parazitával, és a fél fejét otthagyja, hogy intézkedjen helyette. Egyrészt milyen szépen kiakadt a részeg párocska, akik mellett szellemi képességeinek nem igazán a birtokában fél fejjel elrohant (aztán jól meg is trollkodta őket :D), másrészt annyira szerettem volna belenyomni egy csokor pókliliomot a maradék fejébe, ANNYIRA adta magát :LOL:

Avatar
alvaro
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1034
Csatlakozott: 2007.05.09. 09:12
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: gyászmenet
Kapcsolat:

Re: Kiseijuu/Parasyte

Hozzászólás Szerző: alvaro » 2016.02.17. 16:51

Na, végignéztem a sorozat, sőt nem elégedtem meg ennyivel, hanem a belőle összeütött két részben ~3.5 órás live actiont is hozzánéztem (a mangát sajnos még nem, de van, ahol hasznos lehetne szerintem). A dolog szépséghibája, hogy a live-hoz talált felirat minden bizonnyal google translate segítségével készült :knife: Időnként könnyesre röhögtük magunkat rajta, de a megértést nagyban nem mozdította elő, konkrétan volt, ahol a japánt jobban értettem, pedig én aztán...

Hát. Kezdjük a legelső, legnyilvánvalóbb dolognál, ez pedig a karakterdizájn. Ebben az animét kinevezem etalonnak a kettő közül. Szerintem amúgyis kifejezetten jó. Az elején azt mondtam, hogy egyetlen karaktert rajzoltak igazán szépre, Kanát (akiről ráadásul azt mondjátok, a mangában egész másmilyen). Nos, a végére teljesen megszoktam őket, főleg az élőszereplős darabbal összehasonlítva. Shinichi teljesen cool srác, hamar összejkapja magát, és úgy is néz ki. Viszont a szerepére választott színész, hát... mondjuk ki, borzasztóan néz ki. Főleg a sírós változata, akihez sokkal több "szerencsénk" van, mint az animében. Fogtam a fejem, mikor Murano annyira örült, hogy visszakapta. Ne. Ez a gyerek inkább ne sírjon, elég ronda anélkül is :vigyor:

Másik azonnali fájdalom: Migi hangja. Az animében szerintem kiválóan hozta a seiyuu az idegent. A "Shinichi!"-zése is szuper. Hogy miért nem lehetett egy CGI létformához újra felkérni, ezt fel nem foghatom. Az a genkisrác-hang az élő változatban nagyon illúzióromboló.

Nagyon jó tükör volt viszont a történetvezetés miatt a szemmel láthatóan elkapkodott live verzió. Itt kéne a manga, hogy vajon a nagyobb hűség miatt keverték-e össze az események sorrendjét, de egy-két pont kivételével jóval gyengébb volt. Az anime általában jól kihasználta az adott időt a történet felépítésére, a karakterek kibontására. Az eseményeknek logikus hátterük van. Egy apró példa, ami megragadt a fejemben, az a "hajszál-teszt". Az animében gondosan felvezették ezt is, más kérdés, hogy aztán milyen szépet bukott, ha valaki nem tudta használni. Ha tökegyedül vagyunk valakivel, akiről gyanítjuk, hogy olyan emberevő szörny, ami ellen esélytelenek vagyunk, biztos az a legbölcsebb, ha lebuktatjuk? (Ezt mondjuk a szemüveges csajtól is megkérdezném a rajzteremben.) :o_O: Na de a live-ban egyetlen szó nélkül egyszer csak minden magyarázat nélkül bukkant elő ez a teszt, ráadásul negatív eredménnyel. Aki nem látta az animét (/mangát, gondolom), annak soha nem derülne ki, mi a lényege ennek az egésznek.

Hogy ne legyen még durvább a kapkodás, úgy döntöttek, hogy fontos szereplőket egy az egyben kivágnak, a hozzájuk köthető összes eseménnyel együtt. Így tűnt el Kana, hogy ne kelljen a "szép" karaktert fájdalomtól összegörnyedve nézni az elcseszett élő változatban (na jó, ez most rosszhiszemű volt..). Ugyanerre a sorsra jutott Shinichi apja is, a teljes utazásával, kórházi tartózkodásával és összezuhanásával együtt. Vele ment Joe és "hátasa" is (bocs, nem jut eszembe a parazitaállú fazon neve :o).

Viszont pár ponton az élő változat megpróbált javítani az anime hibáin. Ami azért volt egy-kettő. Ehhez már kell a spoiler tag, azt hiszem.

SPOILER
A legnagyobb szabású ilyen próbálkozása Tami halála (bocs, tövidítem, mert más neve volt a két változatban, az élőben megtartotta a Tamiya Ryoko nevet). Itt erősen belenyúltak a történet vezetésébe, és párhuzamos szálra tették a Polgár Jenő hivatali vérengzéssel. Amit hatékonyabban csináltak, mint az animében, miközben Tami a másik helyszínen épp elmondta, milyen törékenyek is ők. Amit így remekül aláhúztak a párhuzamos eseményekkel. Aztán Tami valamit magyarázott, ami nem teljesen jött át, de próbált együtt élni az emberekkel, és nagyon csalódott volt az eredménnyel. Éljen a google translate. Nem tudom, mindenesetre elhittem neki, hogy ezt tragikusan élte meg. És lám, így jobban jött ki a halála, mint az animében, ahol egész egyszerűen nem értettem, miért csinálta, mikor lazán meglóghatott volna a gyerekével együtt. Teljesen fölösleges áldozatnak tűnt, mert előtte egész egyszerűen nem úgy viselkedett, hogy ez hihető legyen. Egy parazita nem cünderézik, vazz. Szóval itt (nekem) jobb lett a live. Sőt, az ominózus eset előtt Kuramorival való találkozása ürügyén még szülői tanulmányokat is folytatott. Az kifejezetten tetszett, amikor aztán a tanultakat alkalmazva (de látszólag már félig-meddig átérezve) elkezdett gügyögni a gyerekének, aztán a tükör fele fordult "most meg mi a f@szt csinálok?" arccal :D

Arra is megpróbáltak valami magyarázat mutatni, hogy mi a nyavalyáért nem csapta szét Gotou (akkor még Miki) szívét Shinichi/Migi. Ez is érthetetlen volt az animében, de sajnos a live se járt teljes sikerrel. Megzavarták, valaki járt a közelben. Na bumm, Miginek ez nem kerül egy fél másodpercébe se, azok a járókelők nem vettek volna észre semmit, ha eddig nem tették.


Aztán volt pár fájdalmas és érthetetlen változtatás, amivel semmi jót nem tettek, legfeljebb az élményből vagy a hitelességből vágtak le egy jó darabot.

SPOILER
Ilyen volt Tami nagy harca az ellenzékével. Azon jól szórakoztam az animében. Intelligens, számító és nehezen kiszámítható ellenfél volt Tami, a maradék fél fejével pedig humorosan gyengeelméjű. Ráadásul ahogy festett az elvágott fejével és a mégis mögötte normálisan lelógó hajával, tényleg tiszta Homulilly volt... :thumb: Na, ezt egy kb. egy másodperces villámháborúra redukálták, 3 kis darabkát elhagyott üldözés közben, azok meg slatty, átütötték a másik három parazita szívét, kész, vége. Semmi kiszámított öncsonkítás, beszivárgás, egymás ellen fordítás. Ráadásul azok a darabok olyan picik voltak, hogy ha már a fél Tami sem volt épelméjű, azokból nem nézem ki azt se, hogy jól célzott lövedéket játsszanak.

A másik fájdalmasan szörnyű rész az a végső Gotou-harc volt. Igen, a harcokat nem hozták jól. Azt se, amikor Gotou a polgármester halála után leölte a teljes rá vadászó osztagot, mert hát abból meg semmit nem mutattak. Na de a végkifejlet rettenetes volt. Kezdjük a felvezetéssel, Shinichi fél karral beesik egy csűrbe, és eldől, mint a zsák. Oké, nem akarnak még egy szereplőt behozni, nem lesz helyi néni, rendben. De akkor minden magyarázat nélkül megjelenik Satomi(!!!!!!!), és hoppá, itt a hiányzó szexjelenet! Pedig isten bizony már meg is magyaráztam, miért maradt ki a live-ból (nem kapott elég időt kettejük kapcsolata és annyi után úgyse tudnák megetetni a nézővel, hogy AZ a srác [ugye dícsértem a kinézetét már az elején?] komolyan tetszik neki, láthatóan semmi oka nincs rá :D), erre bamm, nem beteszik a vége előtt? Ja, és a csajnak semmi meglepetést nem okozott, hogy Shinichit egyszer csak fél karral találja, mintha a legtermészetesebb dolog lenne a világon!

És, másnap fight! A csonkján megjelenő pici szem itt Gotou érkezésére figyelmeztette, akit becsalt egy nukleárishulladék-megsemmisítőbe (2015-ös helyesírás szerint mehet egybe, de az nem tetszik). Itt már fogtam a fejem, hogy ez most akkor mire volt jó, talán kényes téma Japánban az illegális szemétlerakás, vagy Fukushima sajtóját akarták a készítők meglovagolni? Nagy hiba volt, mert ha mérgező anyagot böksz valakibe, az előtte kint volt, utána pedig bent. Ha pedig körülötted minden sugárzik, nos... mondjuk úgy, hogy az kint ugyanúgy van, mint bent. Ráadásul úgy tűnik, nyílt lángon égették az atomhulladékot, ami megint eszement baromság. Szóval egyszerűen nem értem, ez mi a francra volt jó, de tényleg. Hozzátenni nem tett hozzá, elvenni viszont sikerült az élét.


Amit viszont semmiképp nem értek, az szintén ide kapcsolódik, és ez szerintem az egész, amúgy jó sztori legggyengébb pontja.

SPOILER
Az pedig Migi visszatérése. Az animében Gotou picire szétszabdalta, a live-ban még azt is mutatták, hogy összeszáradt. Mégis hogy került Gotou testébe, méghozzá öntudatos mennyiségben??? Azt tudnám elképzelni, hogy a mangában Gotou szándékosan építi be az uralma alatt álló sejtek közé, hogy ettől erősebb legyen, de semmi ilyesmit nem mutattak egyik khm, animált változatban sem. Sőt, az élő változatban ez kifejezetten lehetetlen is lett volna.


Szóval úgy néz ki, mint egy nagy kövér deus ex machina, ami azért rosszul esett egy ilyen jól felépített történetben.

Ezzel együtt az animét megtartom a vinyón, mert ez egy nagyon jó sorozat.
A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára alvaro 2016.02.19. 18:18-kor.

wwhite
Szakértő
Szakértő
Hozzászólások: 115
Csatlakozott: 2013.01.03. 22:02
Nem: Férfi

Re: Kiseijuu/Parasyte

Hozzászólás Szerző: wwhite » 2016.02.19. 16:56

Én még csak a 8. résznél járok, ezért nem is nagyon merek semmit sem olvasni a topicban, de egy gyors dolog: ez az anime miért néz ki úgy, mintha egy ügyesebb fanartos munkája lenne? Nagyon gyenge az artwork, kifejezetten zavaró. Amúgy az anime nem rossz eddig.

Avatar
Vree
Törzskommentelő
Törzskommentelő
Hozzászólások: 414
Csatlakozott: 2006.03.06. 18:21
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Kiseijuu/Parasyte

Hozzászólás Szerző: Vree » 2016.02.20. 17:36

^Ezt nem vágom, hogy miért mondod - mangák nagy százalékánál (lásd bármelyik klasszikus typusú románc sodzsó pl) de még a neves mangák közül is sok (mondjuk az Attack on Titan) valóban mutatja, hogy a művész még csak középhaladó vagy összedobta, de itt nem éreztem, hogy nagyon szembeszökő bakik vagy részlethiányok lettek volna. Konkrétan mi bántotta a szemed?

wwhite
Szakértő
Szakértő
Hozzászólások: 115
Csatlakozott: 2013.01.03. 22:02
Nem: Férfi

Re: Kiseijuu/Parasyte

Hozzászólás Szerző: wwhite » 2016.02.21. 00:36

Hát... úgy minden. Az arcok elrajzoltak és torzak, a szemek sokszor sem formára, sem irányra nem egyeznek stb. És az egésznek van egy ilyen igénytelen jellege, ami engem nagyon zavar. Vannak sorozatok, amik kifejezetten nem akarnak szépnek látszani - ld. Kemonozume, ahol ez koncepció -, de itt ez szimplán csak trehányságnak tűnik, vagy ha koncepció, akkor meg rosszul van kivitelezve.

Btw Kanával miért haverkodik Izumi-kun? Egy ilyen idegesítő és teljesen rosszindulatú (ld. bullying) csajból én egy percig nem kérnék.

Avatar
Catrin
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1096
Csatlakozott: 2008.08.12. 11:00
Nem:
Kapcsolat:

Re: Kiseijuu/Parasyte

Hozzászólás Szerző: Catrin » 2016.02.22. 18:55

wwhite írta:ez az anime miért néz ki úgy, mintha egy ügyesebb fanartos munkája lenne?
XD Még mindig jobb mintha egy ügyetlenebbé lenne cough dé cough bé cough shit cough.

Sajnos tényleg azt kell mondanom erre, hogy ez totál átlagos és standard látványvilág, aminél jóval rosszabbak is vannak. Ettől még persze nem kell örülni neki és beérni ennyivel, de ez van. Szerintem kicsit túl panaszkodjuk ezt, azért a Kiseijuunak elég jó az animációja és vannak bőven jobban rajzolt jelenetei is, ahogy ezt az általad linkelt rajzolást a szezonos, de még a régebbi cuccok többségében is fellelhetjük hol kisebb, hol nagyobb mértékben. De folyamatosan, minden jelenetnél tartani egy igazi minőséget, na arra nem sok anime képes. Egyszerűen nincs meg rá se a megfelelő idő, se a megfelelő anyagi és sokszor humánerőforrás sem.

+ A Kanás megjegyzéssel nagyjából egyetértek, bár különösebben nem zavart/érdekelt ez a kapcsolat.

Válasz küldése