Dirty Pair

Egyes anime sorozatok, filmek, OVA-k megtárgyalása
Avatar
Dodgers
Sensei
Sensei
Hozzászólások: 535
Csatlakozott: 2011.03.07. 09:00
Nem: Férfi
Kapcsolat:

Re: Animeajánló, milyen animét nézel mostanában?

Hozzászólás Szerző: Dodgers » 2015.08.20. 17:03

Dirty Pair Flash 1-2-3; Dirty Pair 2; Dirty Pair: Project Eden

Nem tegnapelőtt hallottam először a DP franchise-ról mint olyanról, viszont kimondottan sok időnek kellett eltelnie ahhoz hogy egyáltalán belenézzek valamelyik inkarnációjába, így voltam annyira lusta hogy nem rögtön a 26 részes TV sorozattal kezdtem az ismerkedést, hanem a Flash szócskával megtoldott állomással, ami lényegében egy, a szériát audiovizuálisan a '90-es évekbe átemelő, 3 OVA-n keresztül összesen 16 részes reboot. Amit aztán követett az "eredeti" Dirty Pair vonulat 10 részes OVA-ja, a DP 2, majd a mozifilm, ami a Project Eden alcímet viseli. Maga a DP egyébként (tudomásom szerint) leginkább abban brillírozott a maga idejében, hogy ez volt az első kimondottan "kemény csajok rendbetesznek dolgokat" jellegű sztori, maga a Flash pedig reboot mivoltából fakadóan egy új próbálkozás volt, 2-3 évvel fiatalabb szereplőpárossal (az eredetiben 19-20 éves Kei és Yuri, a Flash-ben pedig 16-17 körül vannak). Ezzel nem is lenne gond, azonban azzal már igen, hogy szerintem a DP formula olyasmi, amivel piszok könnyű unalmas és érdektelen végeredményt összehozni, mégpedig azért, mert általánosságban véve a stílusa leginkább a vasárnap délutáni akciósorozatokat idézi annak minden mélységével együtt, mégha annak egy kicsit könnyedebb, humorosabb oldaláról is megközelítve. És valahol pontosan ezért gondoltam úgy, hogy inkább célszerűbb egyszerre három DP inkarnációról írni: egyikük sem olyan mélyenszántó, vagy akár összetett darab hogy külön-külön TL;DR bekezdéseket lehet firkantani róluk (szerintem, bár aztán fene tudja másnak hol kezdődik a TL;DR), viszont mégis van annyi eltérés köztük, hogy csak egyről írni elvesztegetett lehetőség lenne.

Nem olyan elvesztetegett mondjuk, mint a Flash volt általánosságban: gondolom egy páran ismerik azt a jelenséget a '90-es évekből, amikor fogtak egy franchise-t, és úgy döntöttek hogy készítenek belőle egy "Kids" verziót ilyen-olyan okból fakadóan, a Flash-el pedig lényegében pont ez történt, hiszen egyrészt egy új, "másabb" kezdet ugye a reboot szándékból fakadóan, másrészt a fiatalabb szereplőpáros révén a fiatalabb közönséget is meg lehetett célozni. A gond pedig az, hogy mindezt túl jól csinálja, hiszen a duó mindkét tagjánál negatívan túlteng a kamasz anime karakterekre olykor jellemző üres oktondiság és flegmaság, és őszintén szólva a Flash 1 kimondottan rossz munkát végez a kikupálásukat illetően: az egy dolog hogy a központi plot borzalmasan érdektelen és semmitmondó még az akciójeleneteket illetően is, viszont a humora is pontosan ugyanúgy feledhető, és a szereplőábrázolás terén se képes arra hogy keresztülvigye a "kezdő ripacsokból fejlődésre képes ügynökökké válnak" célkitűzést, vagyis bebukja pont azt a szándékot amivel az eredeti DP (állítólag) brillírozott. Természetesen nekem se voltak illúzióim arról, hogy pont a DP fog jeleskedni a szereplők jellemének boncolásában, de abban az értelemben kimondottan fájó pont ez, hogy a három Flash OVA közül pont az első a "legkomolyabb", és koncentrál a leginkább arra hogy a szereplőket jobban megismertesse akár az ellenséges oldalról is, szóval nem árulok el nagy titkot, hogy az értékelés nem fog 5/10-nél fentebb kúszni. Nem is lett így, sőt, egyedül a korrekt audiovizuális vonulatnak köszönhető az hogy 4/10-nél nem adtam alább.

Annyi baj legyen lehetne mondani, mert a Flash 2 valamelyest kiküszüröli a csorbát, annyira, hogy szerintem egyenesen a legjobb állomásáról van szó a reboot inkarnációnak, és ezt "pusztán" annak köszönhető, hogy bizonyos szintig egy alapvető stílusváltás történt, és a komolykodást felváltotta egy könnyedebb, az akciót/humort jobban előtérbe helyező megközelítés. Ennek köszönhetően a szereplők egy erős kategóriával tűrhetőbbek lettek (Kei és Yuri mondjuk még mindig ripacs, de legalább jobban átjön a "kemény ügynök csajszi" jelleg mint korábban), a humor és az akció is jobban működik, és ami a fő, még a központi sztori is a leginkább működő eset a három Flash OVA közül, hiszen a megvédendő célszemély egy kissé ekcentrikus figura, aminek köszönhetően több lehetősége van a sztorinak a stílusváltást kamatoztatni. Persze a Flash 2 sem egy kaviárcsámcsogós élmény, de ebben az esetben kis túlzással abszolút mellékes dolog, hiszen a Flash OVA-k közül itt műküdik a leginkább az "agykikapcsolós szórakozás a '90-es évekből" jelleg, ami a rebootot illetően egy dicséretnek is megfelelhet. Az értékelést illetően először 6-7 között vaciláltam, mert a főszereplőpáros még mindig nem volt olyan amilyennek szerettem volna (többek között azért, mert még mindig Kei a kompetensebb a duóban, miközben Yuri-nál még mindig túl sokat koncentrálnak az elkényeztetett kishercegnő vonásra), viszont egy bizonyos DP inkarnáció megnézése után inkább maradok a 6.5/10 osztályzásnál, amit itt nem lehúzásként értek, akármennyire is tűnik alacsonynak a pontozás.

Ezek után bizakodva, akár csodára várva ültem le a Flash 3 elé, a csoda pedig jött, csak pont nem abban a formában amilyenben szerettem volna. Nem arról van szó, hogy visszazuhant a színvonal az F1 "dicsőséges" produkciójának szintjére, hanem arról, hogy az F3 mint folytatás csak részben teljesíti be azt, amit egy folytatásnak el kellene érnie. Fogni ugyan fog dolgokat az előző két OVA-ból, viszont az abból való okulás és színvonal növelés helyett inkább a kettő között helyezkedik el pont annyira, hogy a kettő "átlagát" adja. Központi sztori mondjuk nincs az F3-ban mert epizódikus ezúttal a cselekmény, de nem is ez a gond, hanem az, hogy csak az első és az utolsó epizód olyan amire azt tudnám mondani, hogy *talán* méltó az F2 erőfeszítéseihez, a közbensők ugyanakkor nem követik el a bénán komolykodás esetét, viszont minden más téren már jobban hajaz arra az unalmas semmire ami az F1-et jellemzi. Azt meg sem említem, hogy a főszereplőpáros megintcsak nem olyan amilyennek szerettem volna, de az értékelésnél kevesebb szerepet játszott most mint az F2 esetében volt vagyon, így pedig egy 5/10-el honoráltam. Még mindig jobbnak tartom mint az F1-et, de az F2 után pont nem ez a fajta "furcsa" folytatás volt az, amire vágyakoztam volna.

És ha már a "vágyakozás" szóba, azt az űrt hellyel-közzel sikerült betöltenie az "eredeti" csapásirányba tartozó, 10 részes Dirty Pair 2-nek, amiről már első látásra lerí hogy egy másik állatfajról van szó, hát még az OVA befejezése után. Gondolok itt legfőképpen arra, hogy minden aspektusáról szinte ordít az, hogy a '80-as évek egyik termékéről van szó. Nem arról van szó, hogy hirtelen színpadra való sztorivá vált a DP, sokkal inkább arról, hogy a "vasárnap délutáni akciósorozat" jelleg (a negyedik, elég WTF-es negyedik résztől eltekintve) ezúttal már működik annyira hogy még a Flash 2-re jellemző "gyerekességnek" sincsen nyoma, a helyét pedig egy alapvetően komolytalan, és valahol mégis komolyabb hozzáállás vette át, ami még a főszereplőpárosra is jellemző. Azt már a Flash 1-2-3 esetében is feltételeztem, hogy a főszereplő kishölgyek ábrázolása nem egészen élte túl a "kilencvenesedést", a DP2 pedig erről győzött meg, amikor sikerült olyan mértékben kiegyensúlyozniuk a lányok "profi ügynök/léha-forrófejű tini" kettősségét, hogy mindkét aspektus nagyjából meggyőzőre sikeredett a franchise keretein belül. Központi plot mint olyan az F3-hoz hasonlóan itt sem található meg, viszont ez kompenzálva lett az említett hangnemből fakadó lehetőségek kihasználása végett (értsd: annyira "cheesy" '80-as évek az egész OVA, hogy szerintem viszonylag jól működik), sőt, odáig megyek, hogy az általam eddig látott DP-k között a DP2-t "vádolnám meg" azzal hogy a legjobban sikeredett próbálkozás. Sőt, olyannyira jól, hogy ennyi szövegelés után egyedül a DP2 esetében tartom érdemesnek megemlíteni, hogy kell egy bizonyos fajta megközelítéssel élni az OVA megnézéséhez: nem szabad komolyan venni egy percig sem, mert a látszólag "érettebb" célközönség-megcélzás ellenére sem olyasmiről van szó, aminél órákig lehetne társalogni a sztoriról vagy a szereplőkről. Nem mintha a három Flash OVA után el is vártam volna ezt a DP2-től, de akárhogy is, az értékelést illetően még most is vacilálok a 7-7.5 között, azonban ezúttal (még) nincs olyan inkarnáció, ami egyik vagy másik irányba billentené a mérleget, úgyhogy egyelőre maradok a 7-7.5/10-nél (újabb nagyszerű érv amellett, hogy az számokon alapuló osztályzás nem mindig a legjobb). Ja, és ez volt az az inkarnáció ami végül 6.5-re tette érdemessé a Flash 2-t.

Akárcsak a Flash 2 esetében, úgy a DP2 után is vártam a csodát, és bíztam abban hogy a DP képes lesz egy viszonylag stabil színvonal megtartására, de az F3-hoz hasonlóan a Project Eden alcímet viselő, mozibka szánt inkarnációnak is sikerült meglékelnie az elvárásaimat, azonban egy kicsit kacifántosabb módon mint azt az F3 tette. Míg az F3-nál az előző két OVA "egyesítésének" túlzottan szó szerint vett átlaga volt a gond, addig a PE esetében egy jóval alapvetőbb gondról van szó, nevesítve arról amit már pecegettem a DP formuláját illetően az első bekezdésben, azonban azt máshogy megközelítve. Az előző inkarnációk kapcsán nem említettem meg, de mindegyikre igaz volt, hogy az egyes epizódok nem voltak hosszabbak fél óránál, viszont a PE közül másfél órás terjedelme erőteljes ugrás ilyen tekintetben, és sajnos pontosan ez az a pont ahol az PE orra bukik: ha a movie alapján lehet ítélkezni, akkor a DP nem alkalmas arra, hogy ilyen hosszú terjedelem alatt szórakoztató tudjon maradni. Így hiába a DP2-re is jellemző stílus, ha egyszerűen olyan hosszú lett a movie hogy egyre laposabbá és vontatottabbá válik a cselekmény, a végén előidézve azt a "bizsergető" érzést amikor alig emlékszik az ember arra hogy mégis mi történt a movie során (jó a lolrománc azért rémlik, és olyan is lett mint a "lol" szócska sejteti), ami egy kissé gáz, tekintve hogy az audiovizuális vonal itt is jeleskedik. A mozi antagonistájaként szolgáló Wattsman viszont annyira szórakoztatóan éli a maga kis világát, hogy szinte sajnálom hogy nem a DP2 valamelyik részében tűnt fel inkább, de ez sem menti meg a moviet attól, hogy egy kőkemény 5/10-el jutalmazzam meg.

Summa summarum, egyedül a Dirty Pair 2 volt az az inkarnáció, ami eléri azt a szintet, aminél akár ajánlani is lehetne ha valakinek éppen egy könnyed agykikapcsolás hiányzik (eleve az OP és az ED a legjobb, amit eddig láttam a franchise-ból), de ami a DP átfogó sorsát illeti a megítélés szempontjából, egyedül a 26 részes (plusz a két utolsó rész mint OVA) TV sorozatban van reményem, mert a PE-ből okulván egyelőre eszem ágában sincs megnézni a hosszabb mint fél óra "Affair of Nolandia" és a "Flight 005 Conspiracy" OVA-kat. Jól elvoltam a DP2-vel, de összességében amolyan cáfolatnak jön le a franchise a "minden anime annyira jó volt annak idején, minden modern anime pocsék" mantrát illetően, és még csak nem is arról van szó hogy eljárt volna a feje felett az idő.
Kép Kép

Avatar
Titkos
Grafomán
Grafomán
Hozzászólások: 5961
Csatlakozott: 2003.04.20. 12:27
Nem: Férfi

Re: Animeajánló, milyen animét nézel mostanában?

Hozzászólás Szerző: Titkos » 2015.08.20. 17:46

Sajna most nincs időm ezt az egészet átolvasni (de majd pótlom, mert már csak DP-fanként is muszáj :vigyor: ), de így átfutva gyorsan: jól értelmezem, hogy akkor te először lenyomtad a DP Flash-t, majd utána az "igazi" DP OVA-ját és mozifilmjét? Mert ez így kb. olyan, mint mondjuk a Star Wars-t a classic trilogy helyett a prequel-el kezdeni, majd utána a New Hope-ot kihagyva (ez lenne a DP-ben mondjuk az eredeti, 24 részes TV sorozat XD), folytatni a sztorit a Birdalommal és a Jedivel. XD (Azzal a különbséggel, hogy a DP-ben nincs összefüggő sztori, de a WTF-élmény így is garantált, ha ebben a fenti sorrendben nézed. XD) Szerintem jobb lett volna ezt időrendben nézni, ahogy megjelentek, vagyis eredeti TV sorozat, utána a mozifilm, utána a 10 részes OVA. (Ja, meg igen, a Nolandát, illetve a 0005-öt.) Aztán az embernek ezen a ponton kell lezárnia a lelkében, hogy az "igazi" történet ezzel véget ért és ha még van gyomra hozzá, esetleg ezután próbálkozhat a Flash OVA-kkal. (Amit a DP fandom jobb érzésű tagjai egyszerűen csak "az inkarnáció, amiről nem beszélünk" titulussal illetnek. :dirr:) Aztán az más kérdés, hogy ahogy látom, neked közel sem jött be annyira az egész franchise, mint mondjuk nekem, de nem tartom kizártnak, hogy ez részben azért történt, mert a Flash már eléggé "elvette a kedved", mire a "jó részéhez" értél. ^^" XD (Ja, igen: az OVA OP-ja nekem is talán a kedvenc DP zeném mind közül, de azért ne mondd, hogy az Over the top semmilyen hatással nem volt rád. XD Nálam erős második. :D)
Kép

Avatar
Dodgers
Sensei
Sensei
Hozzászólások: 535
Csatlakozott: 2011.03.07. 09:00
Nem: Férfi
Kapcsolat:

Re: Animeajánló, milyen animét nézel mostanában?

Hozzászólás Szerző: Dodgers » 2015.08.20. 18:18

Titkos írta:Sajna most nincs időm ezt az egészet átolvasni (de majd pótlom, mert már csak DP-fanként is muszáj :vigyor: ), de így átfutva gyorsan: jól értelmezem, hogy akkor te először lenyomtad a DP Flash-t, majd utána az "igazi" DP OVA-ját és mozifilmjét?


Yep, így történt, és "csak" azért kezdtem a Flash-el az ismerkedtést mert annyira nem tűnt érdekesnek a franchise, hogy inkább hajlandóbb voltam először lezavarni egy reboot-ot 3 OVA-val minthogy egy 26 részes sorozattal jussak el esetleg odáig, hogy még befejezni sem lesz akaraterőm mert esetleg ráunok. A 10 részes OVA-ra és a PE movie-ra is hasonló mentalitás vitt rá, bár annál az is közrejátszott, hogy utánaolvastam az alapsztorinak annyira hogy nagyjából tudjam merre hány óra, annyira meg kifizetődött az utánajárás hogy nem is igazán volt olyan alkalom ahol azt éreztem volna, hogy "hoppá, jobb lett volna a TV-vel kezdeni". Az persze más kérdés, hogy ez vagy annak köszönhető hogy ennyire könnyen bele lehet ugrani a franchise-ba, vagy azért, mert ennyire selejt az átfogó sztori, de ez egyelőre nem változtat a lényegen, függetlenül attól hogy értem hova akarsz kilyukadni az SW-s hasonlattal.

Titkos írta:Aztán az más kérdés, hogy ahogy látom, neked közel sem jött be annyira az egész franchise, mint mondjuk nekem, de nem tartom kizártnak, hogy ez részben azért történt, mert a Flash már eléggé "elvette a kedved", mire a "jó részéhez" értél. ^^" XD
Nem, a Flashnek ehhez nem volt köze egyáltalán (annál már jó korán elkönyveltem hogy egy rebootról van szó, vagyis nem oszt-szoroz annyira sokat az átfogó megítélésben), egyszerűen arról van szó, hogy -ahogy a hosszabb hsz-ben is írtam- szerintem piszok könnyű félelmetesen egyhangú és unalmas végeredményt kihozni a DP formulával, és egyedül a DP2 OVA (és valamennyire a Flash 2) volt az, ami messze a leginkább megmentett attól hogy unjam a fejem a nézése alatt. A "classic" DP stílusa mondjuk jobban bejön mint amit a Flash általánosságban letett az asztalra, de a PE movie is olyan volt, hogy az elején még tetszett, a végén meg már kis túlzással tűkön ülve vártam azt, hogy ugyan legyen már vége, és azt is "csak" annak köszönheti, hogy egy összefüggő másfél órával nem tudott mit érdemben kezdeni.
Titkos írta:(Ja, igen: az OVA OP-ja nekem is talán a kedvenc DP zeném mind közül, de azért ne mondd, hogy az Over the top semmilyen hatással nem volt rád. XD Nálam erős második. :D)
De, az is tetszett (csak nem annyira mint az OVA OP-ja), a hosszabb kommentben említettem is hogy a PE-ben is jeleskedik az audiovizuális vonulat. Ez a jelenet pölö rögtön megnyert magának, és tejbetök vigyorral ismételgettem a "WATTSMAN"-t akárhányszor előkerült. :)
Kép Kép

Avatar
Péter
Veterán
Veterán
Hozzászólások: 767
Csatlakozott: 2010.07.17. 14:29
Nem: Férfi
Kapcsolat:

Re: Animeajánló, milyen animét nézel mostanában?

Hozzászólás Szerző: Péter » 2015.08.21. 22:08

Mint DP fan, én azt mondom, hogy az eredeti sorozatot, mindenképp érdemes elkezdeni, függetlenül attól, hogy a Flash, az OVA, vagy a mozi, milyen benyomásokat keltettek benned. Ahogy Titkos is mondta, szerencsésebb lett volna azzal kezdeni, mert ha teszem azt, az első 5-6 rész körül rájössz, hogy "bocs, de ez nálam nem nyert hangszórót" akkor félrerakod, vagy dobod. Így viszont, tettél egy fölösleges körutat, ráadásul rögtön, a franchisenak azzal a részével kezdted az ismerkedést, amit még a fanok jelentős része se különösebben kedvel. Plusz annyi időd alatt, amit a Flashekre pazaroltál, több mint az alap sorozat feléig eljuthattál volna.

Persze értem én, mi volt a szándékod, én is hasonlóan körbejártam anno, az Urusei Yatsura franchiset, ahol ez a taktika be is jött, és a fő sorozaton kívül, azóta már mindent kipipáltam belőle. Ennek ellenére, mégis azt mondom, általában, pláne ha az alap mű nem hosszú, mindig érdemes inkább azzal kezdeni. Közhely, de sokszor nagyon is igaz, hogy mindig az alap mű a legjobb, és minden ami utána jön, egyre gyengébb lesz.

Na de, ha már ez a téma, én anno, elég kegyes voltam a Flash ovákkal, de ettől függetlenül jól passzol hozzájuk az a hasonlat, amit a Dodgers mondott. A Flash tényleg egyfajta "kids" verzió, kis túlzással olyan, mint ha Tiny Toonst nézne az ember, Looney Tunes helyett. Vagyis el lehet nézegetni, ha nincs más, de finoman szólva se ér fel az eredetihez.

Ehhez nagyon hasonló story, a másik híres "Flashelt" anime, a Cutie Honey Flash. Ott meg az volt, hogy miután a Toei, befejezte a Sailor Moon-t, hirtelen az a zseniális ötletük támadt, hogy mi lenne, ha fognánk a régi Cutie Honeyt, és azt, kvázi remakelnénk SM stílusban? Gondolom kitaláltátok, milyen eredménnyel zárult ez. :roll: Tény, hogy már előtte a Shin verzió (na ezekből is készült pár érdekes, mint a Shin Tenchi Muyo!) se volt valami tökéletes, de a Flashez képest, százszor nézhetőbb volt. Szerencse, hogy Re: Cutie Honey aztán, kiköszörülte a csorbát. Remélem, egyszer majd a Dirty Pair is kapni fog, egy hasonló, minőségi remaket. :mosoly:
Kép

Avatar
Dodgers
Sensei
Sensei
Hozzászólások: 535
Csatlakozott: 2011.03.07. 09:00
Nem: Férfi
Kapcsolat:

Re: Animeajánló, milyen animét nézel mostanában?

Hozzászólás Szerző: Dodgers » 2015.08.23. 22:00

Péter írta:Mint DP fan, én azt mondom, hogy az eredeti sorozatot, mindenképp érdemes elkezdeni, függetlenül attól, hogy a Flash, az OVA, vagy a mozi, milyen benyomásokat keltettek benned. Ahogy Titkos is mondta, szerencsésebb lett volna azzal kezdeni, mert ha teszem azt, az első 5-6 rész körül rájössz, hogy "bocs, de ez nálam nem nyert hangszórót" akkor félrerakod, vagy dobod. Így viszont, tettél egy fölösleges körutat, ráadásul rögtön, a franchisenak azzal a részével kezdted az ismerkedést, amit még a fanok jelentős része se különösebben kedvel. Plusz annyi időd alatt, amit a Flashekre pazaroltál, több mint az alap sorozat feléig eljuthattál volna.
Ez is igaz mondjuk végső soron, bár mentségemre legyen szólva, hogy mindenképpen a TV sorozattal kezdtem volna az ismerkedést ha nem olvastam volna azt, hogy a DP nem igazán történet központú valami és az alapszituáció ismerete inkább a lényeg, ami az eddigiek alapján igaznak is tűnik. Így viszont úgy voltam vele hogy minek rögtön a leghosszabbal szenvedjek potenciálisan, amikor kisebb "adagokból" elviekben ugyanazt az élményt kapnám kevesebb ráfordítással. Annak viszont nem olvastam utána, hogy az egyes DP-k közül melyiknek milyen volt a fogadtatása (nem mintha különösebben befolyásolt volna bármit is), és szerencsére "csak" az mentett meg a Flash általi franchise-dobástól hogy tisztában voltam a reboot természetével az elejétől fogva. Bár ha már a terjedelem alapján somfordáltam körbe a TV sorozatot, akkor még így is aggódok azzal kapcsolatban, mert a Project Eden már megközelítette egyik oldalról ezt a kérdést, és a végeredmény kimondottan lapos/unalmas lett a végére. Nem mintha fajsúlyos karakter drámát várnék el a DP TV-től (vagy a franchisetól általánosságban), de eléggé nem tartom kizártnak, hogy annak is unalom lesz a vége az esetlegesen túl sok epizód miatt (mint történt pölö a Burn Up esetében, amit a mai napig nincs erőm befejezni), pláne azután hogy a DP2 a jól sikerült folytatások közé valónak tűnt, és tíz rész is megfelelő volt belőle. Audiovizuális oldalról nézve mondjuk szinte nincs kétségem afelől hogy a DP TV jó lesz (az OP például tetszik, de nem annyira mint a DP2-é), de aztán ki tudja, puding próbája az evés ugye.
Kép Kép

Avatar
Péter
Veterán
Veterán
Hozzászólások: 767
Csatlakozott: 2010.07.17. 14:29
Nem: Férfi
Kapcsolat:

Re: Animeajánló, milyen animét nézel mostanában?

Hozzászólás Szerző: Péter » 2015.08.24. 21:09

Dodgers írta:Nem mintha fajsúlyos karakter drámát várnék el a DP TV-től (vagy a franchisetól általánosságban), de eléggé nem tartom kizártnak, hogy annak is unalom lesz a vége az esetlegesen túl sok epizód miatt (mint történt pölö a Burn Up esetében, amit a mai napig nincs erőm befejezni), pláne azután hogy a DP2 a jól sikerült folytatások közé valónak tűnt, és tíz rész is megfelelő volt belőle. Audiovizuális oldalról nézve mondjuk szinte nincs kétségem afelől hogy a DP TV jó lesz (az OP például tetszik, de nem annyira mint a DP2-é), de aztán ki tudja, puding próbája az evés ugye.
Nos valóban, az ilyen animék fogyaszthatósága, elsősorban attól függ, hogy maga a stílus, hangulat, elkap e, avagy sem. Szóval nem véletlenül nevezik páran a DP-t, kvázi a '80-as évek PaSWG-jének (Bár ezzel meg sanszosan Titkos nem fog egyetérteni :D ), mert ahogy azt, úgy a DP-t, vagy az említett Burn Up!-ot is, a hangulat tudja eladni. Ergo, vagy nagyon fogod élvezni az animét, vagy egyáltalán nem, és ez elég hamar ki fog derülni. :)

Mondjuk az eddigiek alapján, nem kizárt, hogy valóban unni fogod, még az eredeti sorozatot is, de azt meg már tényleg embere válogatja, hogy ki-mit talál unalmasnak. :mosoly:
Kép

Avatar
Dodgers
Sensei
Sensei
Hozzászólások: 535
Csatlakozott: 2011.03.07. 09:00
Nem: Férfi
Kapcsolat:

Re: Animeajánló, milyen animét nézel mostanában?

Hozzászólás Szerző: Dodgers » 2015.08.28. 12:04

Na igen, a nagybetűs hangulat mint legfőbb eladhatósági faktor valóban az, ami talán a leginkább számít a DP-féle sztoriknál, bár ha már egy korábbi hozzászólásban belekevertem a Burn Up-ot is (pontosabban az Excess-t, az ugyebár a TV sorozat), akkor mindenképpen a DP felé billenne szerintem a mérleg, pontosabban a klasszik DP irányába. A DP2 alapján annak van olyan előadásmódja, ami annyira belevaló módon sugározza a '80-as éveket hogy az egész -szűkszavúan mondva- klappol, átjön az a fajta bizonyos hangulat ami pozitívan bugyutává és kedvelhetővé teszi. Az már viszont más kérdés hogy ez mennyire tartható fenn, és ezért (is) írtam azt korábban, hogy a DP formulát nagyon könnyű elrontani: a mozifilm kapcsán például még csak "elrontani" se kellett semmit, elég volt csak az hogy ilyen terjedelemben kvázi öngyilkosságra van ítélve a formula szerintem. Nekem úgy jött le, hogy a DP igazán egy-két, külön-külön fél órás adagban működik igazán (úgy, hogy külön-külön sztorikról van szó, nem egyről!), és emiatt is "aggódok" hogy miként fog kisülni a TV sorozat: ami 10 részben működött a DP2-ben, az nem biztos hogy 26 részen keresztül is fog, szóval egyszerre van jobb és rosszabb helyzetben nálam a TV sorozat, mint a movie. Bár a franchise mentségére legyen szólva hogy a DP2 olyan módon tetszett, aminek a BU Excess-nek esélye sem volt, ami legfőképp annak tudható be, hogy a BU körülbelül a legtipikusabb '90-es évekbeli "vígjátékok" közé tartozik. Mármint olyan módon, hogy a "tizenkettő egy tucat" mondásnak a mintaképei közé is tartozhatna, közel se volt meg benne szerintem az a fajta jellegzetesség ami a DP2-ben volt, nem hogy még a hangulat. Ha már '90-es évekbeli franchise, a You're Under Arrest sokkal jobban művelte a hangulat fu-t, bár az megint más kérdés hogy még a szereplőgárda is kedvelhető volt abban, szemben a Burn Up nulla felhozatalával.
Péter írta:Szóval nem véletlenül nevezik páran a DP-t, kvázi a '80-as évek PaSWG-jének (Bár ezzel meg sanszosan Titkos nem fog egyetérteni :D )
Lehet nem fog vele egyetérteni, de szerintem igenis találó a hasonlat, eleve már csak abból a szempontból is, hogy a főszereplő párosok jelleme valamelyest hasonlít egymásra, magyarán Panty/Kei a keményebb kötésű leányzók, míg Stocking/Yuri jobban lefedik a "tipikusabban lányos" leírást (bár mondjuk Kei/Yuri Flash-es megfelelője közelebb áll Panty-hez és Stockinghoz mentalitás terén, de ott Yuri-val eléggé elvetették a sulykot). Persze, nyilvánvaló a külömbség a két franchise között már csak a vulgaritás terén is, de határozottan meglepődnék ha a Gainax-os elkövetők fejében nem bukkant volna fel legalább egy pillanatra a DP franchise.
Kép Kép

Avatar
Titkos
Grafomán
Grafomán
Hozzászólások: 5961
Csatlakozott: 2003.04.20. 12:27
Nem: Férfi

Re: Animeajánló, milyen animét nézel mostanában?

Hozzászólás Szerző: Titkos » 2015.09.04. 02:33

Na, először is bocs, csak pont úgy jött ki, hogy nekem másfél/két hétre el kellett utaznom, Dodgers meg pont előző nap írta ki a DP-s postját, így akkor csak annyira volt időm, hogy fanboyként "beleugassak" a témába, aztán úgy voltam vele, hogy legközelebb már csak akkor írok, ha rendes netes gépnél leszek újra és időm/energiám is van egy tl;dr, de legalább kellően összeszedett post megírásához. Ez az idő pedig most jött el, remélem nem gond, ha így egy hét távlatából "nekrózom" a témát. :D

Akkor DP. Előrebocsátom, hogy még egyik sorozatát/moziját sem láttam végig, inkább csak epizódokat, jeleneteket belőlük (ezért is van az, hogy pl. a MAL listámon még egyik sincs pontozva, azt csak végignézett sorozatoknál szoktam, vagy olyannál, amit úgy dobtam, hogy már tudtam, hogy megvan a "pontszáma" XD), annyit viszont épp eleget láttam mindegyik "inkarnációjából", hogy azért valamilyen véleményem kialakuljon a cuccról. Tudni kell, hogy bár az alapkoncepció már korábban is szimpatikus volt, azonban volt egy nagy félelmem: nevezetesen, hogy ez valami "Michael Bay anime" lesz, vagyis "jó nők mindent szétlőnek, fanservice, minden felrobban, tesztoszteron, nulla történet, nulla karakterek, nulla értékelhető humor". Aztán részben a "mégis csak egy nagy klasszikus, legalább adjunk neki egy esélyt!" szellemében, részben azért, mert olvastam róla 1-2 retro anime blogon egész tűrhető kritikákat, végül belevágtam. Szerencsére kiderült, hogy ennél nagyobbat nem is tévedhettem volna. Kiderült, hogy a cuccnak hangulata van, a karakterek nem hogy kedvelhetőek, de félig ők viszik el a vállukon az egész sorozatot, akciójelenetek ugyan vannak benne, de nem ilyen eltúlzott, "felrobban a fél város" stílusban, az inkább csak pár részre jellemző és szerencsére humor is akad, méghozzá nem is a rossz fajtából, hanem a "minimum elmosolyodsz rajta, maximum jót röhögsz" válfajúból. :D Ezen humor nagy része a két lány egymásnak szánt csipkelődő megjegyzéseiből származik (mert Kei és Yuri végig oltogatják egymást, de csak olyan viccesen, mint két régi barát, mert hát azok is... XD), ugyanakkor egyéb formában is megjelenik, pl. a TV sorozat utolsó részeinek egyikében a lányok konkrétan egy Terminátorral küzdenek meg, hát ha ez nem awesome, akkor nem tudom, mi az... XDDDD (Ja igen, azt még nem mondtam, hogy ha nem is Urusei Yatsura-mennyiségben, de azért akadnak itt is kikacsintások egyéb sci-fi cuccokra, ha már az anime is ebben a ligában játszik, leginkább persze a 80-as években népszerű filmek/sorozatok kerülnek elő benne.)

A történet szinte nem is fontos, amúgy is az egész sorozat epizodikus, általában a rész elején felvázolt bonyodalom 25 perc múlva így vagy úgy, de megoldódik, illetve jól írja Dodgers, hogy igazából az egész ilyen "cheesy akciósorozat a 80-as évekből", képzeljétek el mondjuk Starsky és Hutch-ot, csak nőkként és a jövőben, kocsi helyett űrhajóval furikázva. XD (Vagy mondhatnám azt is, hogy Charlie angyalai, mínusz egy taggal, illetve egy ezúttal látható és több részben aktívan szereplő "Charlie"-val. XD) Ugye egy jól eltalált hangulat már el tud adni egy animét (gondoljunk csak pl. a Cowboy Bebop-ra XD), viszont a DP esetében talán ennél is erősebb a jól eltalált főszereplő páros. Kei és Yuri egyszerre munkatársak, kétszemélyes kommandó és barátnők, mindezt úgy mixelik magukban, hogy egyiket sem érzi az ember túlzottan erőltetettnek. Én mint nőket és mint karaktereket is nagyon bírom őket, leginkább azért, mert úgy sikerült őket némileg sztereotip karaktersémáknak megírni, hogy közben mégis többek annál és hihető, már-már valódi emberre emlékeztető jellem lett a végeredmény. Kei lenne kettőjük közül a forrófejűbb, a "tomboy", aki hamarabb lő, mint kérdez, viszont mégis ezt a sztereotip jellemet érdekesen vegyítették azzal a ténnyel, hogy kettőjük közül mégis ő a "pasizósabb", nem egyszer inkább használja női bájait a "továbbjutáshoz", mint az erőszakos lövöldözést, szóval szerencsére nem egy pukkancs, kőagyú idiótát kaptunk. XD Yuri pedig kettőjük közül a "lányosabb", finomabb karakter lenne, azonban rajta is csavartak egyet és a klisés nebáncsvirág/ügyetlen csaj jellem helyett ő lett kettőjük közül az intellektuálisabb kari, pl. ha számítógépet kell meghackelni, akkor rá bizton számíthatunk, illetve kettőjük közül valóban ő a higgadtabb személy, de ez véletlenül sem jelent gyámoltalanságot, vagy esetlenséget! Szóval ha nagyon sarkítani akarunk, éppen rájuk lehet fogni, hogy "Kei az izom, Yuri az ész", de szerencsére ahogy itt fentebb is írtam, ennél azért többek, illetve egyébként is szép teljesítmény, hogy sikerült úgy megírni két erős női karit, hogy azok se eltúlzott férfiálom fanservice-karakterek, se feminista "tökös csaj" sztereotípiák ne legyenek. Ez még élőszereplős filmeknél is nehezen jön össze, szóval nagy respect érte az íróknak! :D Ja, apropó fanservice: abból sincs annyi szerencsére, mint amennyitől elsőre féltem. Közelében sincs a manapság divatos "azzal kezdődik egy harc, hogy fél percen belül a ruha háromnegyedétől megszabadítják a csajt" animés fightoknak, illetve olyan is van, amikor "beépítik a történetbe", pl. Kei egy mellvillantással tereli el egy katona figyelmét, ami lássuk be, naná, hogy működik! XDDD Illetve ami még bejött, hogy az ilyen nyílt, explicit fanservice helyett (értsd: "csöcsök és seggek a képedbe, örülj, paraszt!"), inkább a finomabb vonalat választották: általában nem meztelenséggel operálnak ezen a téren, hanem vagy sikerül a páros egyik-másik tagjára olyan ruhát adni, ami határozottan jól mutat rajta ("beépülős" akcióknál nem voltak restek a rendőrnő szerelésen át a katonai ruhán keresztül mindenféle "fétiscuccba" öltöztetni a párost, bár általában ezt is ügyesen építették bele a történetbe, szóval pl. "burzsujcsajnak" akkor öltöztek, amikor egy kaszinóba kellett beszivárogni XD), vagy pedig beszélgetés közben voltak olyan mondataik, gesztusaik, nézésük, ami már önmagában szexi. :D (Mivel a megalapozott magabiztosság az, amíg nem csap át egoizmusba és szerencsére itt is maguknál voltak az írók.) Ugyanakkor már ahogy fentebb is írtam, az egész Kei-Yuri feelinghez még nagyban hozzájárul egymás oltogatása, illetve az egyéb random poénok, amiket folyamatosan elsütögetnek. XD Pl. az mekkora húzás, hogy a legelső részben a gonosz AI-t csak úgy lehet legyőzni, ha valami megoldhatatlan feladványt kap, mire Yuri megkérdezi tőle, hogy kettőjük közül melyikük a jobb nő. Minden fanboy tudja, hogy ez valóban egy megválaszolhatatlan kérdés (XDDDD) és a gép szó szerint össze is omlik a kérdés súlya alatt. XD Persze a lányok még ezután is azt latolgatják a rész végén, hogy bár az AI bicskája is beletört, de azért mégis el kéne dönteni, hogy mi a válasz a kérdésre és persze mindketten meg vannak róla győződve, hogy szebbek a másiknál. XD Vagy a másik random poén, amikor az aktuális gonosz egy asztalhoz kötözi Keit és kitalálja, hogy majd egy lézerrel fogja kettévágni, de valamiért pont alulról felfelé. Yuri az utolsó pillanatban szabadítja ki társát, mire az csak ennyit szól: "Fú, kösz! Ha most férfi lennék, ez már fájt volna..." XDDDDDDD Valahogy egy ilyen "éppen, hogy megúsztam az életveszélyt" jelenet után nem vártam ezt a reakciót. XDDD Ja és igen, a zene, animáció, stb. is nagyon rendben van, dehát Sunrise... :D

Igazából sokkal többet erről nem tudnék mondani, olyasmi sorozat ez is, mint a már említett CB, amit szintén a karik, a hangulat és a poénok miatt néztem és pont tettem rá, hogy mi lenne amúgy a "fősztori". A DP esetében pedig fősztoriról nem is beszélhetünk, de nem is igazán éreztem hiányát.

És aztán jött a "Flash éra", amivel én próbáltam volna jóban lenni, de sajnos nem lettünk barátok. Kezdődött a dolog azzal, hogy bár manapság szoktuk mondani, hogy "bezzeg a 90-es évek animéi", viszont a DP: Flash tanított meg engem arra, hogy 100-ból 99-szer minden anime csak a "saját korában" működik. Értsd: a Flash hiába készült a 90-es években, mivel egy eredetileg 80-as anime rebootja volt, ezért sajnos ugyanolyan debilen vette ki magát, mintha mondjuk 2000 után készülne egy 90-es évekbeli sorozatból reboot/remake. (Van pár üdítő kivétel persze, de azok a ritka fehér hollók.) Kezdődött a dolog ott, hogy eléggé WTF volt mind a zene, mind a dizájn, nem igazán DP-s, inkább "90-es". XD Gondolok itt Kei hülye hajszínére, az egész karadizájnra, meg az olyan dolgokra, amik bár a 90-es években általánosnak voltak mondhatóak anime fronton, viszont egy DP animében baromi furán festettek. (Jellegzetes 90-es évekbeli "poén fejek", olyasmik, amiket a Slayersben, vagy a Dragon Halfban láthatott az ember, sweatdropok, amik szintén gyakoriak voltak, de az alap DP idején talán még nem is használták őket animékben, stb.) Emiatt kissé olyan feelingje lett az egész sorozatnak, mintha mondjuk egy II. VH-s dokumentumfilmben hirtelen feltűnne egy csillagromboló. XD Hülyén néz ki, nem érzed odaillőnek és "kiránt" az egész hangulatból. Na, de ha csak ennyi gondja lenne, még talán meg is szoktam volna, hogy ez egy némileg más jellegű, más dizájnú sorozat, de aztán jöttek a "főbűnök": nevezetesen, hogy Sunrise-ék úgy csináltak rebootot, hogy kb. mindent megváltoztattak az eredetihez képest. (Jellemzően persze azokat a dolgokat, amik az eredetiben pont szerethetőek voltak, csak hogy "jó" legyen... :dirr:) Ott volt pl. a régi sorozat hangulata, ami a poénok és a "cheesy 80-as évek" mellett azért érezhetően egy seinen light novel adaptáció volt. Vagyis ha pl. egy katonai bázisra kellett behatolni, akkor ott bizony akadt pár szétlőtt fazon, nem azért, mert Keiék szadisták, hanem mert máshogy nem lehetett megcsinálni a küldetést. Ezek után elég erős váltás a Flash Dodgersék által emlegetett "gyerekbarát" hangulata. Kissé olyan volt a két sorozat viszonya egymáshoz, mint a Kiddy Grade-nek a Kiddy Girl-AND-hez. (Bár azért ez még így is túlzás, a Kiddy Girl AND nem szimplán egy gagyi folytatás, hanem meg sem lett volna szabad születnie... XD) A szereplők korát is kár volt ennyire fiatalra venni, érezhetően a célcsoport miatt választották ezt, pedig az eredetiben pont az volt többek között a zseniális, hogy a főszereplő páros ugyan még némileg fiatal lányok, de azért már a "nő" is erősen ott van bennük, amit sokszor ki is használnak. XD Ezt valahogy a Flash duójából nehezen tudom kinézni... Ja és ha már pont a lányoknál tartok: a legnagyobb baj az egésszel az alap sorozat esetében fentebb ecsetelt kitűnően megírt jellemek teljes felrúgása volt. Mondhatnám, hogy "fú, de jól dekonstruálták őket!", csakhogy ez itt inkább a jellemük "lerombolása" lett, ugyanis a fentebb írt "némileg klisé, de azért annál kellően komplexebb" jellemeket sikerült totálisan kliséssé tenni és nem is igazán mutattak túl önmagukon. Kei egy tipikus tomboy tsundere lett, aki már a néző számára is idegesítő és persze irreálisan coolcsaj, ő kapja az akció nagy részét. Yuri ennek a totális ellentéte, egy nebáncsvirág, félős, béna, stb. csaj, aki még ráadásul "airhead" is, mert hát ha az original kariban pont az esze volt a vonzó, akkor nosza, vegyük el tőle azt! :dirr: Komolyan, fájt ennek a "rebootolt" két szerencsétlennek a vergődését néznem, nem is bírtam úgy egy epizódnál tovább, kerülje el mindenki. ^^" Tekintve, hogy az eredeti sorozat fő húzóereje a hangulat, illetve a két főszereplő volt, itt pedig sikeresen "kinyírták" mindegyiket, sok értelme nincs ezzel vesződni. XD
Dodgers írta:...és a szereplőábrázolás terén se képes arra hogy keresztülvigye a "kezdő ripacsokból fejlődésre képes ügynökökké válnak" célkitűzést, vagyis bebukja pont azt a szándékot amivel az eredeti DP (állítólag) brillírozott.
Ja igen, jó is, hogy mondod: még valami, amit utáltam a Flash-ben: az eredetiben Kei és Yuri már az első részben együtt dolgoznak, egy összeszokott páros és ha el is csesznek dolgokat akció közben, végül együtt így vagy úgy, de megoldják. Erre fel a Flash mivel indít? A legelcsépeltebb zsarufilm klisével Halálos fegyvertől Csúcsformábanig: "fú, hát mi aztán nagyon utáljuk egymást már első látástól kezdve, de persze a sztori végére a leghatékonyabb páros leszünk mind közül!" -___- Én speciel örültem, hogy az "alap" DP ettől megkímélte a nézőt és már rögtön összeszokott csapatként láthatjuk a lányokat, akik ugyan oltják egymást, de mellette aggódnak a másikért, törődnek egymással, stb. és nem ezt a "picsahisztit" rendezik, ami jellemző az olyan karakterekre, akiknél ellövik ezt a "főnök, nem tudok ezzel az alakkal együtt dolgozni!" klisét. A másik meg jól mondod, a "ripacskodás". Az eredetiben valahogy még az oltós, vagy "túlaffektálós" jelenetek is olyan természetesnek érződtek, míg a Flash-nél szinte éreztem a rendezői utasításokat, hogy "ok, most Kei agyát elönti a RAGE-hullám, Yuri bőgjön, mint egy életképtelen gyökér, ez az, kész, felvéve!" XD

Az OVA-val kapcsolatban kb. egyetértünk, majd megnézés után meglátom, hogy milyen pontot kap tőlem, mivel én fanboy vagyok, lehet, hogy minimum egy 8-at adok rá, de akár még a 10-et sem lehet majd kizárni... XD
Dodgers írta:(jó a lolrománc azért rémlik, és olyan is lett mint a "lol" szócska sejteti)
Btw, ezt a húzást több részben is ellövik asszem, hogy "Kei/Yuri bepasizik", de persze mivel a duó nem oszolhat fel, ezért a rész végére mindig kihozzák, hogy igazából nem működött volna a dolog, esetleg kiderül a pasasról, hogy csak egy mocsok, aki ki akarta használni, stb. XDDD

A mozit sem láttam még végig, de érzésem szerint ha van vele gond, az főleg az lehet, ami a legtöbb olyan anime-filmre igaz, ami nem önálló sztori, hanem valamilyen sorozathoz jön ki "pluszba": amit te is írsz, hogy túlnyújtottnak érződik, mivel jellemzően a filmeket is úgy írják, mintha egy 25 perces rész sztoriját kellene másfél/két órásra kihúzniuk.
Dodgers írta:Az persze más kérdés, hogy ez vagy annak köszönhető hogy ennyire könnyen bele lehet ugrani a franchise-ba, vagy azért, mert ennyire selejt az átfogó sztori...
Igazából úgy mondanám, hogy "mivel átfogó sztori nem is nagyon van, ezért szinte bármikor könnyen bele lehet ugrani a franchise-ba". XD Szal pl. a legelső Dirty Pair anime, ami a TV sorozat volt, az is úgy indít, hogy lehetne akár mondjuk a 15. rész is: a csajok már egy csapatban vannak, küldi őket a főnök, hogy mit nézzenek meg, stb. Persze közben kiderülnek a dolgok, de inkább úgy mondanám, hogy szinte nem is kell a cucchoz "előismeret", hamar rájön a néző, hogy mi is zajlik, ki kivel van, stb., ami pedig fontos, azt akció közben úgyis elmagyarázzák. (Egyik blogon a classic Star Trek sorozathoz hasonlították, amit ugyan nem láttam, de ha jól tudom, az is úgy indul, hogy már van Enterprise, ott a teljes legénység, és mennek "küldizni". XD A DP is ilyesmi sztori szempontjából.) Persze, hogy a Flash esetlegesen ezt is hogyan barmolta szét, arról nincsenek információim, de az eredetiben ez így van. (Szvsz ennek a formulának nem is állna jól egy nagy, átfogó, teljes sorozaton átívelő "komoly" sztori.)
Dodgers írta:De, az is tetszett (csak nem annyira mint az OVA OP-ja), a hosszabb kommentben említettem is hogy a PE-ben is jeleskedik az audiovizuális vonulat. Ez a jelenet pölö rögtön megnyert magának, és tejbetök vigyorral ismételgettem a "WATTSMAN"-t akárhányszor előkerült.
Az elsőt ismertem, nálam is nagy kedvenc, fanok között csak úgy híresült el, hogy "Yuri dance scene". XD A másodikat még nem láttam, de szintén rulez, az ilyen randomságok miatt imádom ezt a cuccot többek között. XD (Ahogy a feltöltő is írja: "Mad scientist with his own epic theme song!" XDDDD)
Péter írta:Mint DP fan, én azt mondom, hogy az eredeti sorozatot, mindenképp érdemes elkezdeni, függetlenül attól, hogy a Flash, az OVA, vagy a mozi, milyen benyomásokat keltettek benned. Ahogy Titkos is mondta, szerencsésebb lett volna azzal kezdeni, mert ha teszem azt, az első 5-6 rész körül rájössz, hogy "bocs, de ez nálam nem nyert hangszórót" akkor félrerakod, vagy dobod. Így viszont, tettél egy fölösleges körutat, ráadásul rögtön, a franchisenak azzal a részével kezdted az ismerkedést, amit még a fanok jelentős része se különösebben kedvel. Plusz annyi időd alatt, amit a Flashekre pazaroltál, több mint az alap sorozat feléig eljuthattál volna.
Igen, igazából egyedül ezt a részét nem értem, hogy miért mondja Dodgers, hogy fél, hogy a 26 rész már sok lenne, hiszen az OVA is "ugyanez", csak 10 epizódban. XD Meg nem muszáj ezt "versenyszerűen" nézni, mondjuk a 26 részt elosztja kisebb "10-es csomagokra" és meg van oldva a probléma. XD Plusz ahogy te is írod, nem erőszak a dolog, bármikor dobható, ha mégis megunná félúton. Ott is epizodikus a tartalom, szóval attól sem kell félni, hogy behoznak valami részeken átívelő szálat, amivel "kényszerítik" a nézőt, hogy ha már elkezdte, akkor nyomja le végig. XD Btw, én mondjuk még keveslem is, hogy ebből csak egy 26 részes sorozat, egy 10 részes OVA, a mozifilm, illetve az a két plusz OVA van, mert pl. egy 52 részes sorozatot is elbírtam volna velük. XD Persze lehet, hogy mire a fentiek közül mindet lenyomom, én is azon a véleményen leszek, hogy "jó volt ebből ennyi, tovább húzni már a minőség rovására menne". Plusz 52 epizodikus rész talán már sok is lenne, bár a fene tudja, az Urusei Yatsura közel 200 részen át volt az... XDDDD
Péter írta:Persze értem én, mi volt a szándékod, én is hasonlóan körbejártam anno, az Urusei Yatsura franchiset, ahol ez a taktika be is jött, és a fő sorozaton kívül, azóta már mindent kipipáltam belőle.
Mondjuk ott annyi létjogosultsága volt a dolognak, hogy az UY első kb. 30 része elég fura, még a mangához képest is. Nem is a 80-as, hanem inkább még a 70-es évek karakterdizájnja és jellegzetes fejvágásai köszönnek vissza róla, illetve mivel az első felét még Mamoru Oshii rendezte, ezért sokszor ilyen WTF-hangulatú, "művészkedős" epizódokat is kapunk, amik talán túlzottan komolyak egy ilyen agyament vígjátékba. (Bár az is igaz, hogy ha pl. egy Shaft-féle Bakét végig bírtál nézni, akkor Mamoru összes "művészkedése" eltörpül az övéik mellett és simán letudható. XD) Aztán úgy 30-től felfelé kezd javulni mind a színvonal, mind a dizájn és az a poén, hogy igazából pont a sorozat második fele (kb. 100-tól fölfelé) lesz az, ami már eléggé mangahű, mert ott volt is egy rendezőváltás. XD Amiket te láttál, azok már később készültek a sorozat elejéhez képest, talán csak az első két mozifilm volt "Oshii-cucc". XD Viszont ennek a "taktikának" is megvan a maga hátránya: ugye kb. az összes karakter a sorozatban tűnik fel először és később már a filmekben, OVA-kban visszatérő szereplők lesznek, akiknél ha nem tudod, hogy melyik ki kinek a kicsodája, akkor lehet, hogy nem minden poén jön át, vagy csak nézel, hogy "WTF, ez hogy kerül ide?" Persze nem azt mondom, hogy a sorozat nélkül élvezhetetlenek az OVA-k/Movie-k, csak a DP-vel ellentétben itt tényleg van azért egy felvezetés, illetve folyamatosan hozzák be az újabb szereplőket a sorozat folyamán.
Péter írta:(na ezekből is készült pár érdekes, mint a Shin Tenchi Muyo!)
A Tenchinél az a vicces, hogy volt ugye az "alap" OVA, aztán csináltak belőle egy remake TV sorozatot Tenchi Universe címen, de azt mondom, hogy még az is bőven jó volt, egyik remek példája annak, hogy egy sztorit tényleg el lehet mesélni kétféleképpen is és nem feltétlenül lesz a második változat szutyok. (A másik ilyen lehetett volna az FMA, ha nem cseszik el az első sorozat végét a Hitleres-térkapus baromsággal...) Oké, hogy a kettő közül bármikor az OVA-ra szavazok, de ettől még a Universe is egy vállalható/szórakoztató sorozat volt és azért 1-2 dologban még meg is verte az eredetit, ilyen volt pl. az a badass OP, ami azóta is ritkaság animék között. (Bocs, a japán csak valami gagyi változatban volt fenn, de az angolja is simán van olyan jó. XD) De mivel mindent addig kell tejelni, amíg el nem szúrják, ezért kijött utána a Shin Tenchi Muyo, ami mind történetileg, mind megvalósításban valami ritka debil megoldás volt, ráadásul, hogy végképp megalázzák a korábbi inkarnációkat, még az openingje is olyan, mint valami drogos ámokfutás, mind zeneileg, mind képileg. (Egy részt bírtam amúgy belőle és ha jól rémlik, Sasami mechás jeleneténél kapcsoltam ki...)
Péter írta:Szerencse, hogy Re: Cutie Honey aztán, kiköszörülte a csorbát.
Na, az pl. szintén egy jó példa, megkockáztatom, hogy még a maga módján jobb is lett, mint az eredeti, pedig én köztudottan nem vagyok egy Gainax-fanboy, de ott sikerrel mixelték a szokásos elborult hangulatukat a sorozat szintén nem hétköznapi felállásával. (Na jó, azért nem tudom elhallgatni, hogy az ő verziójukban a "DAT YURI!" is hozzáadott még legalább egy pontot az értékelésemhez... XD)
Péter írta:Remélem, egyszer majd a Dirty Pair is kapni fog, egy hasonló, minőségi remaket.
Hát így a Flash után én már inkább úgy vagyok vele, hogy legjobb, ha többé nem "támasztják fel", viszont ha mégis akarnának csinálni egy DP animét újra, tudod mire szavaznék? A light novel pontos adaptációjára. Akármekkora fanja vagyok a régi animének, azért az nem követte egészen az eredeti sztorit, kb. csak átvette a két főszereplőt, meg a settinget, ahogy olvastam. Kíváncsi lennék azért az eredeti verzióra, olyasmiket találtam, hogy ott pl. meg van magyarázva, hogy Keiék miért ilyen hatékonyak, valami olyasmit hintelgettek, hogy telepatikus kapcsolatban állnak egymással, meg hogy mesterségesen, laborban "születtek", mint "tökéletes ügynökök", szal érdekes lenne az is. XD Ja, apropó, illusztráció az eredeti light novelből. Az a párduc ott a háttérben Mugi. XD "Kissé" más, mint az animében volt... XD

Illetve ha már itt ennyire belementünk a DP különböző változataiba, létezik még egy általam eléggé gyűlölt verzió, ez pedig az amcsi Adam Warren által rajzolt képregény. A japánok valamilyen tudatmódosító szer hatása alatt úgy döntöttek anno, hogy teljesen jó ötlet lesz Warrennek odaadni a jogokat, hogy ő is rajzolhasson képregényt belőlük. Az eredmény ez lett. Amellett, hogy a pasas karakterdizájnja engem a magyarul is megjelent "hogyan rajzoljunk mangát?" gagyi könyvecskében ábrázolt karakterekre emlékeztet, a borító önmagában is beszédes: koponyák mindenfelé, az egyiket épp véresre lékelik, a csajok akkora fegyverekkel rohangásznak, mint ők maguk, ruhából pedig még kevesebb maradt rajtuk, mint az eredetiben és az is metálbikini. *facepalm* Igazából most erről be is ugrott, hogy a "Michael Bay félelmem" pont ettől a fazontól eredeztethető, ugyanis anno kezdő mangásként az ő képregényéből egy részlet volt feltöltve Mangazinra, mint "Dirty Pair manga" és hát mit mondjak, kiábrándító is volt az élmény, meg elsőre nem is értettem, hogy most akkor mi van, ez eredetileg egy amcsi képregény és abból készült az anime? De akkor a képregény miért ilyen gagyi? stb-stb. Aztán persze később rájöttem, hogy mi a helyzet és utána már csak csodálkoztam, hogy a japók ezt így simán "eladták" neki. De gratula neki, majdnem sikerült elvennie a kedvem az eredetitől is a képregényével! :dirr:
Péter írta:Szóval nem véletlenül nevezik páran a DP-t, kvázi a '80-as évek PaSWG-jének (Bár ezzel meg sanszosan Titkos nem fog egyetérteni :D )
Dodgers írta:Lehet nem fog vele egyetérteni, de szerintem igenis találó a hasonlat, eleve már csak abból a szempontból is, hogy a főszereplő párosok jelleme valamelyest hasonlít egymásra, magyarán Panty/Kei a keményebb kötésű leányzók, míg Stocking/Yuri jobban lefedik a "tipikusabban lányos" leírást (bár mondjuk Kei/Yuri Flash-es megfelelője közelebb áll Panty-hez és Stockinghoz mentalitás terén, de ott Yuri-val eléggé elvetették a sulykot). Persze, nyilvánvaló a külömbség a két franchise között már csak a vulgaritás terén is, de határozottan meglepődnék ha a Gainax-os elkövetők fejében nem bukkant volna fel legalább egy pillanatra a DP franchise.
Személyesen ugyan tényleg nem értek egyet vele, mert számomra a két sorozat ég és föld, viszont mondjuk úgy, hogy értem azt a logikát, aminek mentén összehasonlítják őket, főleg a főszereplő csajduót. XD Szóval azt én sem tartom kizártnak, hogy a Gainax fejében megfordult a DP, amikor a P&S alapjait találták ki. (Főleg ugye amit mindig felhozok, hogy valami részeg buli során született meg a P&S ötlete és illuminált állapotban simán lehet, hogy bemondta valamelyik stábtag, hogy "LOL, legyenek olyanok, mint a Dirty Pair, mert azt anno szerettem, csak mi csináljuk meg ilyen Gainaxos "OVER 9000!" stílusban!" XDDD) De igen, stílusban, meg úgy minden másban eléggé elüt egymástól a két sorozat, szóval azért azt nem mondanám, hogy akinek az egyik bejött, az bátran próbálkozzon a másikkal. XD (Ja, mondjuk így belegondolva most azon viszont jót röhögtem, hogy ugye a Dirty Pair-nek ez igazából a gúnyneve és eredetileg ők "Lovely Angels", csak szinte magukon kívül senki nem hívja így őket, mert nem igazán szolgálnak rá. XD Na, Panty-ék is elvileg angyalok lennének, de viselkedésük alapján ők sem épp olyanok... XDDD)
Kép

Avatar
Dodgers
Sensei
Sensei
Hozzászólások: 535
Csatlakozott: 2011.03.07. 09:00
Nem: Férfi
Kapcsolat:

Re: Animeajánló, milyen animét nézel mostanában?

Hozzászólás Szerző: Dodgers » 2015.09.12. 20:59

Titkos írta:Kezdődött a dolog azzal, hogy bár manapság szoktuk mondani, hogy "bezzeg a 90-es évek animéi", viszont a DP: Flash tanított meg engem arra, hogy 100-ból 99-szer minden anime csak a "saját korában" működik.
Ezt nem a DP Flash kapcsán fedeztem fel, de azt már egy jó ideje vallom, hogy sok értelme nincs a "bezzeg az x-es évek y-jai" mentalitásnak, mikor bármi lehet remek vagy pocsék függetlenül attól hogy mikor készült, az pedig már mindenkinek a maga értékrendjétől függ hogy melyik dolog hova sorolódik (ide értve azt, hogy régebbi cuccok mennyire ellenállóak az idő vasfogával szemben), így legfeljebb a "bezzeg, bazzeg" címkével látnám csak el a mentalitást. Teszem azt két éve nem egy olyan sorozat/arc volt amit szívem szerint többre értékelek mint például a '80-as, '90s-es évekbeli OVA-k egy részét, amelyek közül bepróbálkoztam már nem is eggyel, de volt olyan amit szó szerint nem tudtam befejezni, és még azok az "aranykorból" lennének ugye. Az is hozzátartozik mondjuk, hogy a '80-as évekbeli Gunbuster ugyancsak finomság volt ugyanabban az évben, szóval hiába a "bezzeg", ha egyszer embere válogatja hogy melyik milyenre sikerül. Abban persze egyetértek, hogy vannak olyan stuffok amik igazán csak a maguk korszakában és/vagy kimondottan erős szemellenzős nosztalgiaszemüveggel működnek, de ezt is embere válogatja.
Titkos írta:A mozit sem láttam még végig, de érzésem szerint ha van vele gond, az főleg az lehet, ami a legtöbb olyan anime-filmre igaz, ami nem önálló sztori, hanem valamilyen sorozathoz jön ki "pluszba": amit te is írsz, hogy túlnyújtottnak érződik, mivel jellemzően a filmeket is úgy írják, mintha egy 25 perces rész sztoriját kellene másfél/két órásra kihúzniuk.
Jófelé tapogatózol, szerintem pontosan ez lett végül a movie veszte, WATTSMAN ide vagy oda. Nem tartom kizártnak hogy fél órában sokkal jobban lehetett volna megcsinálni, de egyelőre lövésem nincs afelől hogy ez tényleg csak és kizárólag a movie hibája, vagy a DP eleve olyan, hogy fél óra hosszú sztorinál többet egyszerűen nem bír elvinni a hátán. Inkább az előbbire szavazok, de aztán ki tudja, hátha később okosabban tudom megközelíteni a kérdést.
Titkos írta:Igen, igazából egyedül ezt a részét nem értem, hogy miért mondja Dodgers, hogy fél, hogy a 26 rész már sok lenne, hiszen az OVA is "ugyanez", csak 10 epizódban. XD Meg nem muszáj ezt "versenyszerűen" nézni, mondjuk a 26 részt elosztja kisebb "10-es csomagokra" és meg van oldva a probléma. XD Plusz ahogy te is írod, nem erőszak a dolog, bármikor dobható, ha mégis megunná félúton. Ott is epizodikus a tartalom, szóval attól sem kell félni, hogy behoznak valami részeken átívelő szálat, amivel "kényszerítik" a nézőt, hogy ha már elkezdte, akkor nyomja le végig. XD Btw, én mondjuk még keveslem is, hogy ebből csak egy 26 részes sorozat, egy 10 részes OVA, a mozifilm, illetve az a két plusz OVA van, mert pl. egy 52 részes sorozatot is elbírtam volna velük. XD Persze lehet, hogy mire a fentiek közül mindet lenyomom, én is azon a véleményen leszek, hogy "jó volt ebből ennyi, tovább húzni már a minőség rovására menne". Plusz 52 epizodikus rész talán már sok is lenne, bár a fene tudja, az Urusei Yatsura közel 200 részen át volt az... XDDD
A pontosítás végett egyáltalán nem arról van szó, hogy esetleg egyben akarnám ledarálni az egészet (pláne nem akkor, amikor 2-4 epizódnál többet viszonylag ritkán tudok nézni bármiből, kivéve talán akkor ha beteg vagyok és kimondottan kísérletezős kedvem van), inkább arról a bizonyos "jó volt ebből ennyi, tovább húzni a minőség rovására menne" érzésről van szó amit te is említettél. Ha esetleg csak szintén tíz részből állna a TV sorozat akkor kevesebb fenntartásom lenne, de 26 részt illetően nem tudom megállni hogy ne legyenek kétségeim, és pontosan azért, mert (eddig) nem látom annyira sziklaszilárdnak a formulát, hogy 26 rész lemenjen úgy hogy közben egyszer se jönne elő az az érzés, hogy "úr Isten, minek ennek ennyi rész mikor tízzel még erős maradhatott volna, minek kell ezt még húzni", és ezen nem segít őszintén szólva, hogy egyedül a DP2 OVA volt az amit úgy igazán kedveltem, a többi viszont mellétalál iyen-olyan okok miatt. Félreértés ne essék, nem fogok savanyú uborka fejjel leülni a TV sorozat elé, várva hogy a számba repüljön az a bizonyos sült galamb a minőségromlást illetően, de ahogy korábban is írtam, a movie elég rendesen befürdött nálam a "terjedelmi" kérdés egyik változatát illetően, szóval akármennyire is bennem van a hiba, de nem tudom feltétel nékül elképzelni azt, hogy a 26 résznek legalább egy kis része nem lesz önismétlő és/vagy unalmas. Jó, aranyosak meg belevalóak a csajok a DP2 alapján, de yeah, 26 részt még ők sem fognak feltétlen elvinni a hátukon, ha már egy moviet nem tudtak. És őszintén szólva az ilyen:
Titkos írta:Btw, ezt a húzást több részben is ellövik asszem, hogy "Kei/Yuri bepasizik", de persze mivel a duó nem oszolhat fel, ezért a rész végére mindig kihozzák, hogy igazából nem működött volna a dolog, esetleg kiderül a pasasról, hogy csak egy mocsok, aki ki akarta használni, stb. XDDD
típusú alapfelállás nem feltétlen hangzik érdekesnek még a DP fényében sem, amit a movie nem is vitelezett ki jól.
paTKany írta:Kicsit meglepett amúgy a szezon elején, hogy itt mindenki a GATE-t kezdte el nézni, miközben az Overlordnak még PV-je is jobb volt
Személy szerint nem láttam az Overlord PV-jét, viszont az alapfelállásnak annyira utánaolvastam merre hány óra nagyjából, és valahol a Titkos által említett "sokan unják már az MMO témát" köré helyezném azt hogy miért a GATE-el próbálkoztam be, bár teljesen az sem fedi részemről az indokot. Egyszerűen arról van szó, hogy még játékok szintjén sem érdekel igazán az MMORPG nem hogy még egy sztori alapanyagaként, a GATE-nek viszont az alapfelállása ígéretesebbnek tűnt a kevésbé vonzó vizuális vonulat ellenére. Az mondjuk már megint más kérdés, hogy három rész után a "majd egyszer befejezzük" parkolópályára lett állítva (amiből szerintem simán lesz majd jó pár éve múlva, vagy soha az életben) mert mégsem tűnt túlzottan érdekesnek, miközben a Joukamachi no Dandelion, vagy a Monster Musume úgy lettek hétről-hétre nézős stuffok, hogy eleinte nem is terveztem nézni ezeket (a MonMusu meg aztán pláne, mikor szó szernt egy játékparódia ígérete vitt csak rá).


És hogy ontopic-abb legyen a komment, a héten sikerült annyira lebetegednem hogy nekiveselkedjek a Symphogear első sorozatának, és az első két rész alapján pontosan azt kaptam amire vártam: egy alapjáraton ölég rossz sorozatot amit már most ezer és egy helyen lehet kigúnyolni hogy "mennyire anime", amit viszont megment a kis túlzással JoJo-t idéző "bugyuta de mégis overhype pörgés ami a csövön kifér" jelleg, ami az olvasott benyomások alapján csak még erősebb lesz az idő előrehaladtával.
Kép Kép

Avatar
Titkos
Grafomán
Grafomán
Hozzászólások: 5961
Csatlakozott: 2003.04.20. 12:27
Nem: Férfi

Dirty Pair

Hozzászólás Szerző: Titkos » 2016.12.19. 10:34

Itt fogjuk megtárgyalni a szexi, aranyos és shippingre termett, mégis teljesen kompetens és tökös női páros, munkanevükön a Lovely Angels kalandjait, akik munkavégzési stílusuk miatt mégis Dirty Pair néven híresültek el a galaxisban. :D (Ebben a pillanatban jutott eszembe, hogy ha ezek kicsivel többen lennének, simán lehetne róluk valami Galaxis őrzői trailer alá vágott AMV-t készíteni, mert a két csapat stílusa és munkavégzésük hatása a környezetükre azért eléggé hasonló. XD)
Kép

Avatar
Titkos
Grafomán
Grafomán
Hozzászólások: 5961
Csatlakozott: 2003.04.20. 12:27
Nem: Férfi

Re: Dirty Pair

Hozzászólás Szerző: Titkos » 2019.12.02. 11:35

Itt a fentebbi postomban ekéztem már eleget a DP különböző "alternatív verzióit", legyen szó a Flashről, vagy az Adam Warren-féle képregényről, viszont most szembejött velem ez a csoda, ami a korábbiakhoz képest már relatíve "újhullámosnak" számít (lévén 2010-ben jelent meg), de a japánok azóta is képtelenek normálisan hozzányúlni ehhez a témához, ezúttal pl. nagy ötlet volt a teljes karadizájn-csere, Keiből és Yuriból sikerült két porcelánbaba-arcú, szilikoncsöcsű, borítón pantyshotozva pucsító szerencsétlent csinálni. :dirr: Fordítást ugyan nem találtam ebből (minő meglepetés... XD), plusz amennyire utánanéztem, eme "nagy feltámadás" is csupán 2 kötetre korlátozódott (maradjon is halott, ha csak ilyen felhozatalra telik tőlük ennél a franchisenál...) de Guglizva azért raw oldalakat sikerült fellelnem belőle és hát ja, nagyon komolyan vehetőek így ebben a formában, mint "tökös ügynöknők"... És erre a dizájnra az sem mentség, hogy "dehát ez nem az anime mangaadaptációja, hanem a light novel első kötetét dolgozná fel", mert szintén fentebb linkeltem annak a dizájnját is, amihez pont, hogy az anime állt jóval közelebb úgy testalkat, mint ruházat szempontjából. Ebben az izében egyedül Mugi néz ki úgy, mint az LN-ben, de ez kevés az üdvösséghez.
Kép

Válasz küldése