Ghost In The Shell - Stand Alone Complex

Egyes anime sorozatok, filmek, OVA-k megtárgyalása
vinyluser
Újonc
Újonc
Hozzászólások: 3
Csatlakozott: 2004.10.11. 01:09

Ghost In The Shell - Stand Alone Complex

Hozzászólás Szerző: vinyluser » 2005.06.20. 10:31

Érdekelnének a játékkal kapcsolatos tapasztalatok, vélemények.

screenshots: http://www.gamespot.com/ps2/action/ghos ... index.html
http://ps2.gamezone.com/gamesell/screens/s23968_0.htm

Avatar
JAFO
Törzskommentelő
Törzskommentelő
Hozzászólások: 491
Csatlakozott: 2003.10.14. 21:41
Tartózkodási hely: "Going faster is the system job"

Hozzászólás Szerző: JAFO » 2005.06.20. 20:40

Borzalmas. Komolyan. Két jó dolog van benne. Az Evade nevezetű gomb (poénos lövések elől elugrálni) és ghost hack. Persze mindkettő csak ideig-óráig. Ezek mellett max. annyi jó van benne, hogy gósztindösell. A grafika silány, a játékmenet halálosan érdektelen, a közelharc (-művészet?!) botrányosan kiábrándító, egy gombra korlátozódik. Kétezret nem adnék érte, nem hogy tizenkettőt. Kizárólag kőkemény GiTS:SAC rajongóknak merem ajánlani, akik az utolsó kulcstartóig mindent megvesznek, ami az említett sorozattal kapcsolatos. A többiek, akik "mindössze" egy tartalmas és ötletes játékra vágynak, valószínűleg szintén csalódni fognak benne. Szörnyű számomra ezeket a sorokat leírni, de ennél nagyobb pofont csak a SW Episode III játéktól kaptam.

Avatar
Hoc
Profi
Profi
Hozzászólások: 242
Csatlakozott: 2004.10.01. 23:33
Tartózkodási hely: magam alatt

Hozzászólás Szerző: Hoc » 2005.06.20. 21:21

:goodpost: 1etértek.

vinyluser
Újonc
Újonc
Hozzászólások: 3
Csatlakozott: 2004.10.11. 01:09

Hozzászólás Szerző: vinyluser » 2005.06.21. 16:55

túl nagy összehasonlítási alapom nincsen a hasonló játékok körében, de így első próbára elég semmilyen. nem igazán jön át a gits hangulata, márpedig sztem leginkább ez lenne elvárható, hasonló játék ezer van. a zenéje nem rossz viszont.

Avatar
Kerub
Gyakorlott
Gyakorlott
Hozzászólások: 55
Csatlakozott: 2004.07.21. 18:06
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Kerub » 2005.07.13. 22:55

Ezt sajnálattal hallom :cry:
Nagy reményeket füztem ehez a játékhoz és a videók alapján nagyon jó volt ::jcrazy::

Az SWIII nekem is csalódás volt. Egy éjszaka alatt végig vittem :neutral:

Avatar
Cornell
Szakértő
Szakértő
Hozzászólások: 103
Csatlakozott: 2004.02.25. 01:46
Tartózkodási hely: a tömegsír legmélyén
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Cornell » 2005.09.30. 00:41

a képek alapján olyan mintha valami oni újítás lenne (még a jobboldali életerőt mutató ikon is olyan)
Kép

Avatar
j.e.h.u.t.y.
Profi
Profi
Hozzászólások: 257
Csatlakozott: 2005.01.11. 11:48
Tartózkodási hely: ...at the Border...

Hozzászólás Szerző: j.e.h.u.t.y. » 2005.10.11. 11:59

Ilyen szintű Animékből,filmekből,könyvekből NEM szoktak jó dolgok(játékok)kisülni mert általában a pénzéség beszél a nagy cégekből...a nagy név úgyis eladja alapon minek megeröltetni magad,ugye? ez is csak egy ujjab KA*A játék ami így készült....
html_entities_replaceMy turn to protect you, Snakehtml_entities_replace

Avatar
JAFO
Törzskommentelő
Törzskommentelő
Hozzászólások: 491
Csatlakozott: 2003.10.14. 21:41
Tartózkodási hely: "Going faster is the system job"

Hozzászólás Szerző: JAFO » 2005.11.17. 22:21

Van most egy tök jó kis GiTS:SAC játék PSP-re. nem csúcskategóriás a grafikája, nem forradalmi a játékmenete. De legalább nem akar többnek látszani, mint ami. Egy egyszerű FPS a jól ismert környezetben. Plusz vannak benne hülye Tachikomák :-P.

Avatar
anubys
Kamisama
Kamisama
Hozzászólások: 2548
Csatlakozott: 2005.08.16. 14:12
Nem: Férfi

Hozzászólás Szerző: anubys » 2007.01.30. 16:18

2nd GiG-hez készült már magyar felirat és ha igen, honnan lehet leszedni?
Jelenleg nézem: Rebuild of EVA movies, Hellsing Ultimate

Avatar
Motoko
Újonc
Újonc
Hozzászólások: 4
Csatlakozott: 2008.01.24. 19:18

Hozzászólás Szerző: Motoko » 2008.01.28. 12:41

Huh.. Mikor megláttam a Topic cimet akkor azt hittem hogy a seria-ról van szó. De azért ide írom amit szeretnék. Nem tudja valaki, honnan lehetne hozzájutni felirat nélkül? Abszolút felirat nélkül?
A játékot nem ismerem, de ha olyan a grafikája mint a seria op-jben van akkor szerintem ki is hagyom. Nem mintha nagyon játszanék.
Mindenesetre a seria nagyon tetszik nekem.
"Győzz meg, hogy ami látszik az való,
Akkor költő lesz neved s nem csaló "
Arany János

Avatar
Kdanni
Sensei
Sensei
Hozzászólások: 531
Csatlakozott: 2010.09.01. 17:58
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Ghost In The Shell - Stand Alone Complex

Hozzászólás Szerző: Kdanni » 2011.05.19. 16:34

Végre be tudtam fejezni a 2ndGiG-et is. (Az utolsó 3 részt pont akkor adták az animaxon, mikor a kábel szolgáltatóm bejelentés nélkül át tette más sávra a csatornát, és mire az új frekvencián újra belebotlottam, már késő volt. :D)
Eredeti szinkronnal néztem, mert amúgy is kíváncsi voltam rá, ami nem is volt rossz, bár a magyarral se volt bajom, csak a TV-ben mintha nem hallottam volna a háttérzenéket ennyire hangsúlyosan, azért kár volt.
Pont a legizgalmasabb résznél hagytam félbe, ezért meg is vártam míg mind a 3 rész lecsorog, és ha ma nem vizsgáztam volna talán még hajnali 4 és 5 között végig nézetem volna egyben mind a hármat. :D

Mester munka 10/10-es sorozat mind a két sorozat, de én 9-est adtam nekik, egy kis hiány érzet volt bennem mindkettő nézése közben, és a befejezése után is, bár nem konkrétumok miatt. Marad pár plothole is néhol, de azok többnyire szándékosak voltak, és igazából kevesebbet mozdítottak volna a sztorin ha megválaszolódnak, mert a összeesküvés elméletek a sztorinak szerves részei voltak, és az nem legjobb megoldás, ha néző többet tud a szereplőknél.

Karakterek nagyok voltak, a kilences szekció mellőzöttebb tagjairól több is kiderülhetett volna, és kaphattak volna több reflektor fényt, de még így is meglehetett őket kedvelni.

Tartalom: ha fele ennyire tartalmas valamit kiadnának mostanában már annak nagyon örülnék. ;)
Az akció látványos volt és sok színű, Togusha klasszikus stílusától kezdve, a kiborgok akciózásán keresztül, egészen a kibertérben vívott csatákig volt minden. Pár filozofikus résztől eltekintve volt majdnem mindben akció bőven, viszont ennek az ellenkezője is igaz, pár nagyon zúzós résztől eltekintve vagy talán még azokban, mindig voltak filozófiai gondolatok is.
Az mesterséges intelligencia és a kiborg test kérdése is jól volt végig víve a sorozatokon. Tulajdonképpen a Tachikomák karakter fejlődése volt a leglátványosabb.

OST rulz!

Ezután el kezdem levadászni az egyéb filmeket és sorozatokat, az talán enyhíti a hiány érzetem. :P
"I'm Lovely and Charming but I Summon Death"
-MAL profilom- -blogom-

Avatar
Junchi
Félisten
Félisten
Hozzászólások: 2345
Csatlakozott: 2007.06.23. 14:28
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Azuchi

Re: Animeajánló, milyen animét nézel mostanában?

Hozzászólás Szerző: Junchi » 2014.06.01. 10:30

Ghost in the Shell: Stand Alone Complex

Most mondjam azt, hogy túlértékelt anime? Hmm, igen, mondom. Mert az.

A klasszikus GitS film finoman szólva sem fogott anno meg, viszont reménykedtem, hátha a SAC sorozat képes lesz elérni azt a hatást, amit a "nagy" előd nem. Tévedtem.

Az egész nem több, mint egy standard "amerikás" kisugárzású akciósorozat, némi philosophical-esszenciával, és egy nagy adag pszeudo-intellektuális mellébeszéléssel meghintve. Az egészből az átfogó konzisztenciát hiányoltam a legjobban. A laughing man arc-ot mégis mi szükség volt így szétszedni, hogy a köztes részekben - az epizodikus jelleg miatt - még csak utalás se történjen arra, hogy ez a nagy ügy voltaképp még ott lappang a háttérben? Aztán, ha voltak is jobb ötleteik, azokat rendszerint a szőnyeg alá söpörték, mert hát a nézők akcióra vágynak, meg korrupt politikusokra... >___> Feldobták a tachikomás labdát (ahogy egyre emberszerűbbé válnak, és ez megrémíti őket), ami kimondottan érdekelt volna, de végül nem ütötték le, helyette inkább elintézték az egészet egy szörnyen bugyuta "höö, távolítsuk el őket a szekcióból" konklúzióval...

Aztán a karakterek... Most azon felül, hogy az Őrnagyot minden második részben fanservice-elik, meg jól végzi a munkáját, van benne valami más attraktív tényező is (már nem csak a karakterében, hanem úgy egyébként)? Mert szerintem nincs (kivéve talán a legutolsó részt, ahol azért próbálkoztak). A többiek? Batou és Togusa? Ideig-óráig érdekesek voltak, de a szörnyen minimális development miatt ez gyorsan ki is fulladt. Aramaki a kötelező leader, egyébként egy nagyon üres fazon, de amin igazán kiakadtam, az a csapat maradék négy tagja. Most komolyan, mit is tudtunk meg róluk? Semmit! Kik ők? Miért vannak a csapatban? Mi a hátterük? De sokszor még az akciókból és kulcsjelenetekből is kispórolták őket, hogy még az se legyen, hogy a tetteik után egy kissé megkedvelhesse őket az ember. MEHH!

A záróakkord egy kissé lackluster, de amúgy nem volt rossz, a dialógusokat és karakter-interakciókat komáltam, ahogy a vizuális megvalósítást is. Az Op pedig külön kiemelendő.

Verdikt: 6 (alá)/10. A 2nd Gig egyelőre nincsen tervben, de lehet egyszer arra is sort kerítek majd. Vagy nem... Majd eldől.

Btw, ha rangsorolnom kellene az eddig látott cyberpunk animéket, akkor:
Lain > Dennou Coil >>>> Kaiba > Texhnolyze > GitS SAC > GitS movie > Akira >>> Psycho-Pass > Black Magic M-66 >> Ergo Proxy

Avatar
iskariotes
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1128
Csatlakozott: 2007.04.11. 10:37
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Springfild, Evergreen Terrace 742

Re: Animeajánló, milyen animét nézel mostanában?

Hozzászólás Szerző: iskariotes » 2014.06.01. 17:10

Egyrészt most neki állhatnék szörnyülködni, hogy lehet így lehúzni ezt az animét, de hát valakinek vagy bejön a cyberpunk mint stílus vagy nem. Ha nem akkor a GitS egy túlértékelt cucc, akinek pedig bejön ... nos azok meg igen magasra emelik a sorozatot és magát az univerzumot. Tehát nem akarlak meggyőzni, hogy tessék felmenni a MAL-ra és kijavítani a 6-ot 10-re.

Maga a sorozat nem Shirow agyszüleménye így természetesen nem oly annyira kidolgozott mint maga a manga világa (a film meg hát a mangának - fogalmazzunk úgy - kreatív feldolgozása). A cselekmény/történet vezetés nem véletlenül hajaz amerikai felépítésre hiszen amikor készítették már tudták, hogy ez a sorozat megy az amerikai piacra.Így természetes, hogy nem feltétlenül követték a klasszikus anime cselekmény felépítést. A Kacagó emberes szált én jónak érzetem, de hát mindenki ízlése más és más. Talán valóban tehetek volna rá több célzást (pl.: utcákon mint falfirka, táska lógok stb.)ezt nem tagadom. A tachikomás vonalat szerintem nem tudták teljes mértékben kidolgozni. Az jó kérdés, hogy azért mert nem tudták, nem akarták vagy esetleg nem kaptak rá elég teret és elég keretet. De legalább kaptak mini sorozatokat :)

Természetesen mint minden sorozat minden fő karaktere Motoko sem tökéletes. De szerintem azzal elintézni, hogy vannak jó idomai és másoktól átvett idézetekkel tudd dobálózni és kifújt szerintem túl leegyszerűsítő vélemény. Motoko háttértörténete szépen kezd kirajzolódni, különös képen a második évvadban és a most futó Arise-ban is. A fanservice-s dolgot meg egyáltalán nem tudom értelmezni. Igen és? Más sorozatokban más főhősökkel nem fordul elő ilyesmi? Dehogynem. Szóval akkor is tessék szépen fanyalogni. Jó tudom ritka esett, hogy egy eszes nőnek jó a teste plusz nem gonosz mint a legtöbb esetben.
Batou esetében gondolom te is tudod, hogy Steven Segalról mintázták, így nem csoda, hogy ha maga a karakter nem túl bonyolult. Togusa-tól sem kell feltétlenül elvárni a giga mega fejlődést. A sorozatban a húsvér ember: felesége van, gyerekei vannak aki próbál valahogyan egybe maradni a sok félember- félgép közt több kevesebb sikerrel. Aramaki magán élete és úgy ahogyan van tényleg nem a legjobb próbálnám menteni a menthetőt, hogy valamelyik al-feldolgozásban vagy a mangában több derül ki róla, de nem. Saito és Pazu esetében érdemes megnézni a második évadot. Ishikawa esetében ott a manga, Boma meg sajnos így járt (ez nekem sem tetszik, hogy őt így elintézték).

Remélem nem léptem túl a határt.
"A barát olyan ellenség, aki még nem támadott meg." /Madagaszkár pingvinjei - Kapitány/
"Semmit sem tenni könnyű - megbocsátani viszont nehéz." /Avatar az utolsó léghajlító - Aang/

Avatar
Surci
Fanatikus
Fanatikus
Hozzászólások: 1858
Csatlakozott: 2004.03.05. 18:42
Tartózkodási hely: SkyEye Corporation

Re: Ghost In The Shell - Stand Alone Complex

Hozzászólás Szerző: Surci » 2016.05.21. 07:55

Kissé ambivalens érzelmek kavarognak bennem a GitS-univerzum elfogyasztása után... Az első mozifilmnek nagy fanja vagyok, ha valaki kérdezné, hogy mit jelent számomra egy komoly ANIME, elsőként szerintem ezt a címet mondanám. Így nem kis elvárásokkal ugrottam bele a folytatásaiba, de amit összességében nyújtott, az nem feltétlenül találkozott az elképzeléseimmel. Előljáróban le szeretném szögezni, hogy NEM akarom lehúzni ezt a franchise-t, mert nem rossz, csak vannak olyan hiányosságai, amik egy ilyen, magát ennyire komolyan vevő cuccban bizony szembetűnőek. Na kezdjük, elsőként a Stand Alone Complex 1-2-vel (SPOILERT tartalmaz, de nem súlyosakat, nem tagelek):

Először is, a látványra nem tudok panaszkodni, mert mind a CG-n, mind az animáción látszik, hogy nem 100 yenből pakolták össze I.G-ék (a CG-hez összehasonlításképp tudnám javasolni az ugyanakkor készült, szintén jelentős számítógépes animációt tartalmazó Last Exile c. Gonzo-animét, uránbánya-sztratoszféra különbség van közöttük), valamint az akciók is egyrészt látványosak, másrészt REÁLISAK, és ezt nagyon tudom értékelni az ilyen Jormungand-Bűnrossz Korona-stb.. szerű "állnak egymással szemben a vérprofik, de egyik se képes 3 méterről eltalálni a másikat"-féle idétlenségek után, szal ez a része nagyon toppon van. A filmből megismert technológiákat használják ebben is, nem megy át nagyon sci-fibe a dolog, éppen ezért hiteles. A párbeszédek életszerűen és jól vannak megírva. Emellett az 1. évad fő szála, a Laughing Man arc régen is, és most is a kedvencem volt (és maradt), nem akarok spoilerezni, de ahogyan felépítették, valamint a végkimenetel szvsz nagyon jól össze lett rakva, kellően meg lett csavarva és kavarva, valamint a társadalmi vonásai is jól kerültek bemutatásra (a vírusvideók és mémek terjedése, népszerűsége a hétköznapokban, LM fanjai - a chatszobás rész simán az egyik legjobb ebből az évedból). A Tachikomák meg jófejek, nagyon bírtam őket, és azt is ahogy ezt a szálat a 2. évadban kezelték (bár a legvége, hogy PONT az a műhold van a közelben, amelyik, méghozzá minden felvezetés nélkül, hát finoman szólva is plot device ízű volt, de a lényegen nem változtat, így nem kötekedem tovább ^_^).

Viszont ezzel nagyjából ki is meítettem az erényeket, mert ami ezeken túl van, sajnos nem teszi többé az egész animét egy standard akciósorozatnál, pszeudo-deep filozófiai monológok ide vagy oda. A világról és a 3-4. VH-ról összességében nem kapunk túl sok információt, pár, az éppen futó, főként 2. éveadbeli fő szálhoz szükséges morzsákon túl ("új" japán csoda, menekültkérdés). Sem a kibernetikai technológiákról, meg arról hogy hogyan is éli meg ezt az egészet az egyén, ami engem marhára érdekelt volna, mert a csoport fele teljes cybog, a főszereplőről nem is szólva. Karakter-fronton gyengén teljesít mindkét sorozat, szal az olyanok, hogy egyáltalán Motoko nőként tekint-e magára vagy csak eljátssza, esetleg nem is számít ez neki, hogy jutott abba a pozícióba amibe van, honnan jött a hackerzsenije, hogy lett elitkatona ahelyett hogy egy sima háttér-támogató specialista lett volna belőle, mint mondjuk Ishikawából... semmi. Kapunk egy flashbacket arról, hogyan kapta meg a cyborg-testet (szvsz az egy jó rész volt, lehetett volna még több hasonló), de nagyjából ennyi. A csapat többi tagjaáról még ennyit sem tudunk meg - van 1-2 epizód, ami ugyan jobban ráfókuszál némelyikükre, de leginkább az Őrnaggyal való összeismerkedésük a téma. Pedig azért egy 52 részes anime alatt ez elég gyér, főleg Batou-ról, Togusáról és Aramakiról érdekelt volna némi plusz infó. Mindkét sorozatban volt kb. 10-10, a fő szálhoz nem kapcsolódó epizód, amikor lehetett volna nyomni a team-character-world-buildinget, sajna ezek másra mentek el. Az pedig kifejezetten felhúzott, hogy az Őrnagyot az első évadban végig fanszervizelték - ez gondolom Shirow öröksége lehet, viszont ezzel marhára degradálja, mert olyan tulajdonságait hangsúlyozza, amik az ő karakterénél baromira irrelevánsak (és milyen idiótán, mi a fene az az egyrészes fürdőruha LOL? ). Szerencsére a 2. évadban már katonai cuccban nyomul (valamint ezt a testet használhatta volna gyakrabban is :D ). Valamint a 2. évad fő konfliktusa, a mmenekültkérdés felvezetése is eléggé a levegőben lógott. Éééés majdnem elfelejtettem, amiért pipa vagyok a 2. évadra még, hogy behoztak egy full sablonos főgonoszt, akinek ez majdnem szó szerint az arcára van írva - mondjuk a miniszterelnökasszony meg szimpatikus volt, úgyhogy valamennyire tudta ellensúlyozni, de hogy ezt miért ÍGY, ilyen amatőr módon megjátszani...eh. -_-

Összefoglalva: túlértékeltnek tartom ezt az animét, mert azt tudja hozni, amit egy JÓ és komolyanvehető nyomozós-akciósorozattól vár az ember, viszont azt pont azt NEM tartalmazza, amit vártam volna tőle mint Ghost in the Shell, a pszeudo-filó sajnos ide kevés (azért valahol érdekes, hogy ilyen téren a Psycho Pass talán többet is nyújt - kár hogy annál túlzott hatásvadászata beárnyékolja ezt a részét). De nem akarok igazságtalan lenni, mert a Salinger-féle vonal pont odavágó a LM-arcban, a 2. évadban viszont Kuzénél ez a rész nagyon elhasal... Kár, mert ebben a világban millió potenciál van, amivel a SAC nem élt. Viszont a Solid State Society mozit, a SAC-vonal (időben) utolsó darabját már sok helyen láttam ekézni, pedig egyáltalán nem lóg ki frencsájz ezen részéből, talán még jobb is abból a szempontból, hogy a cucc fő erősségeire, az akcióra, nyomozásra és a politikai intrikára koncentrál, a DEEP kontent minimális, pont annyi amennyi kell (és ott helyénvaló is), látványra pedig mozi-minőség. Na jó, az kissé fura volt az elején, hogy annyi államtitokkal a fejében az Őrnagy csak úgy lelép...

Pontozás - Huh. Az a baj hogy hatosnál jobbnak gondolom, mert vannak olyan dolgai, amik bejövősek (a Nevető ember mindenképp), de a 7-et soknak, bár itt bejátszik néminemű csalódottság is... Úgyhogy kiegyezek egy 7(aláaláalá)/10-ben, a mozi viszont 7/10 csont nélkül.

Arise

Ezzel kétszeresen is pofáraestem, lévén hogy előzményként promózták, aztán NEM. Ill. de. Illetve mégsem úgy ahogy ezt az ember képzelné, én ugyanis meg voltam győződve róla hogy ez a SAC előzménysztorija lesz, aztán kiderült, hogy ez már megint egy új, alternatív idővonalon játszódik. Lényeg, hogy a fő szál a 9-es ügyosztály megalakulása és Motoko csapatának összeállítása, míg a keret egy Firestarter nevezetű szuperhacker utáni nyomozás. Ez már színesebb-látványosabb (2014-es, látszik is rajta), az akció még a SAC-hoz képest is sokkal több és pörgősebb, az animáció legtöbbször nagyon jó... és karaktervonalon is kapunk valamit, mondhatni ezen 4 OVA+2 TV ep +1 mozi alatt kábé tízszer többet tudunk meg a szereplőkről, mint a SAC 52 része alatt összesen. Sztori: minden rész egy-egy külön történet, de mögötte végig ott van Firestarter, mint fő szál (politikai vonalak persze túlbonyolítva ezerrel szokás szerint :D).

A másik bukovári pedig, hogy kvázi kétszer néztem meg, mert: először egy 4 részes OVA jött ki belőle, aztán ezek vannak összefoglalva egy 10 epizódos TV-verzióban, ahol az első 8 ep az OVA feldolgozása, míg az uccsó 2 egy új sztori. Én a TV-vel indítottam, de az annyira tele van plothole-al, hogy nem is nagyon tudtam összerakni az egyes sztorik háttereit (inkább a dumálós részeket vágták ki, és maradt az eksön, hogy beleférjen az 55 perces OVA 2 TV-epizódba, ráadásul időrendben is kavarás van itt - de minek?), úgyhogy megnéztem inkább az OVA-kat is, amik már világosabb képet adnak. Nem is esett nehezemre a remek látvány és a sokkal fogyaszthatóbban tálalat karakterek miatt - persze itt , ha lehet még jobban alá van rendelve minden Motokonak, de a többieknek (MINDENKINEK) fontos szerep jut, és nemcsak a Motoko-Batou-Togusa szentháromságot nyomják folyamatosan. Togusa külön LOL mint lelkiismeretes és kissé naiv nyomozó :D :D Szóval ha bárki belevágna, akkor a javasolt sorrend: Arise OVA 1-4 ---> Arise TV 9-10 -----> Arise Movie. A mozi végén volt egy kis kikacsintás az eredeti mozira, azt azért értékeltem :D

Na de ejtsünk még néhány szót drága Őrnagyunkról, ugyanis ez már a harmadik inkarnációja (ill. ha a mangát is ideszámoljuk, akkor a negyedik, mert a mangabeli Motokonak sincs sok köze a nevén kívül egyik animeváltozathoz sem). Itt viszont megint egy teljesen új eredettörténetet kapunk, a SAC-féle verzió megy a levesbe - bár nem tudom hogy ennek ÍGY mi értelme volt. Mert ha ezt leszámítjuk, az Arise-t teljesen jól be lehetett volna illeszteni a SAC elé, így viszont már az idő sem nagyon stimmel (a cyborg-testek fejlesztésének időpontja között is van kb. 20 év eltérés a két világvonal között, és mivel adott évszámokat használ, ez elég észrevehető volt...). Jellemre pedig inkább egy angsty tinédzser, mint egy megfontolt, felnőtt profi, ami azért is problémás, mert 3 évvel járunk az erdeti mozi-SAC előtt. Szal értem én hogy ez egy új világ egy új Motokoval, csak épp ez nem az az Őrnagy, akit az ember egy GitS-ben vár. Volt fanszervíz is -_-""" de itt egy fokkal elviselhetőbb, viszont, ezt a hátul felnyírt hajat nagyon nem veszi be a gyomrom. Amúgy csak nekem ugrott be Naomi Armitage arról a piros cucc+napszemüveg kombóról? Az pedig már nagyon érdekelne, hogy Motoko végül is hány éves. Juteszembe előzmény: most kaptunk egy kvázi pre-SAC-Őrnagyot, csak itt meg az ő előzményei hiányoznak nagyrészt. Volt pár flashback, ahogy a SAC-ban is, de itt sem derül ki, mitől is lett ő ilyen nagy zseni+szuperkatona, valamint a Kurutsu-val való ismeretsége hogy mélyült el, stb...

Mondjuk kicsit olyan "Psycho Pass with more action"-érzésem volt az egésztől, aztán látom hogy a nem túl jól sikerült PP2 írója jegyzi... Szóval az eredeti mozi feelingjéhez nem sok köze van, ahhoz a SAC sokkal közelebb járt, ez inkább egy vegytiszta akciósorozat a GiTS karaktereivel, csak épp itt megint az a gondolatébresztő plusz hiányzik, amit anno Oshii zsenialitása megadott. Látványra nagyon jó, szórakoztató, leköti az embert, még a főplot is összeáll, de az 1995-ös eredetit valamiért sosem sikerül reprodukálni. Mondjuk legalább nem vérzik el az álfilón, de a karakterek háttere (Motokot kivéve de nála se teljesen) + a világ továbbra is nagyrészt rejtély.

Arise: 7(fölé)/10

Őszintén szólva nem bánom hogy újra elővették ezt a frencsájzt, mert tele van kihasználatlan lehetőségekkel, de kellene neki egy normális író, aki rendes karaktereket tud írni valami értékelhető world buildinggel + némi gondolatébresztés nem ártana. A fanszervízt meg vigyék már a fenébe ebből az egészből. Most komolyan, az Őrnagy (és direkt nem írom hogy "csaj", mert kb. egy agy az egész személy, hozzá minimális gerincvelővel) egy full GÉP cyborg, annyi vas van benne mint egy autóban - mindig előttem van ez a jelenet, amikor a helikopterből leugorva megérkezik a raktár tetejére, szal ha valami idegen ettől a karaktertől, az a szexualitás.
今度こそ... 決着をつけてやる! - This time... I'll end it all!
-----------------------------------------------------------------
Kép
MAL

Avatar
Junchi
Félisten
Félisten
Hozzászólások: 2345
Csatlakozott: 2007.06.23. 14:28
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Azuchi

Re: Ghost In The Shell - Stand Alone Complex

Hozzászólás Szerző: Junchi » 2017.08.06. 16:45

Innocence

Előzmény: Ha van (joggal és megérdemelten) népszerű franchise, amit nem tudtam az évek során sehogy sem megkedvelni, akkor az nálam egyértelműen a GitS. Anekdotáztam korábban róla eleget, hogy mi merre hány méter, ami köztem és a GitS között húzódik, így most ezt kihagynám, rátérnék inkább az adekvát napirendi pontra, az Ártatlanságra.

Szal az úgy volt, hogy ezt a címet egyszerűen hiányoltam a listámról. Teljesen lényegtelen volt, hogy mi lesz róla az overall véleményem, de valahogy úgy éreztem, ott kell lennie a completed szekcióban. Előítéleteim persze voltak bőséggel, tekintve, hogy nem csak egy újabb GitS-ről van most szó, hanem arról a hajtásról, amit még a hardcore fanjai is előszeretettel saraznak. "Mindegy, majd max lehúzom!" - gondoltam én. Az alulpontozás azonban végül elmaradt.

Azt kell mondjam, az Innocence egy remek film, egészen addig, míg ki nem nyitják a karakterek a szájukat. Amint elkezdenek beszélni, rögtön az előre odahelyezett karfába mélyítem karmaimat, mert egyértelmű, hogy nem dialógusokat és monológokat hallok, hanem előre betanult szövegeket. Azt is tudom, hogy nem a karakterek gondolatait fogom hallani, ami esetlegesen visszareflektálhat a jellemeikre is, hanem idézgetni fognak Konfuciuszt, Descartes-ot, meg egyéb letűnt korok filozófusait, és nem ám ilyen szolid módon, hanem ipari mennyiségben, sokszor teljesen értelmetlen, ad hoc stílusban. Erőltetett, pozőr és fölösleges értelmiségi pénisz-méregetés az élet nagy dolgain elfilozofálgatni még olyankor is, mikor semmi nem indokolja ezt. Nem mondom, volt azért egy-két használható, épkézláb gondolatmenet vagy dilemma, de overall inkább fárasztó, frusztráló és erőltetett, amit ebben produkálnak non-stop. Az említett torta fogyaszthatóbb szelete például a már Noeinben is kedvelt "ha nem konfirmálja senki más rajtunk kívül a létezésünket, akkor valóban létezünk?" dilemma, a szeretet mesterséges és természetes verzusza vagy Batou ragaszkodása a nagyfülű blökijéhez (egyszer megjegyzem ennek a kutyafajtának a nevét, komolyan), ami nem csak egy háziállat vagy társ, sokkal inkább az embersége utolsó szilánkját szimbolizáló entitás, ezért is ragaszkodik hozzá olyan görcsösen. Minden egyéb filozofálgatás a hatásvadász intelligencia-fitogtatás netovábbja, igaz, még így sem tudta alulmúlni például az Ergo Proxyt, bár ez nem mintha olyan nagy dolog lenne (azt a mocskot amúgy is kevés cucc tudja csak alulprezentálni :D).

Szóval akad azért gyöngy a moslékban, na de mi a helyzet akkor, mikor a karakterek éppen NEM beszélnek? Na, itt jön képbe az Innocence igazi ereje, ugyanis az, hogy fogta Oshii és bandája az egészet és átrugdalta egy totális művészfilmbe, valahogy nagyon jó döntés volt, és nem a gondolatébresztés miatt, hanem a lehengerlő atmoszféra és hangulat apropóján, ami az egész filmet végigkíséri. Megvan a felvonulás? Na és a gót-indusztriális katedrális a film csúcspontján? Mi a helyzet az "ismétlődő" szellemkastéllyal? Látványfilm done fucking right! (És akkor ehhez adjuk még hozzá a többi kellemes Oshiiságot, mint a tükröződések vagy az erős-éles kameraszögek.) A másik, hogy a színvilág kicserélésével (itt inkább a rozsdás színek és árnyalatok domináltak végig) adtak egy szokatlanul briliáns hangulatot az egésznek, mintegy éreztetve, hogy nem csak az emberiség üresedett ki és rozsdásodott be, hanem minden, amit valaha alkotott. A standard hideg színekkel operáló, már-már klisébe hajló megoldások után nekem ez kimondottan tetszett.

Persze nincs GitS akció nélkül, és bár a film rendkívül kevés hasonló jelenetet tartalmaz (a jakuzás rajtaütés, a rákember vagy a csúcs Batou brainhack a kis éjjel-nappaliban), azok nekem ezúttal baromira bejöttek, mert egy, hogy kiváló helyeken vannak ellőve, kettő, hogy a merészebb Oshii-rendezésnek hála láthattunk kicsit másabb jellegű kivitelezéseket és megoldásokat.

A hardcore GitS-fanokat amúgy megtudom ettől függetlenül teljesen érteni, hisz ők anno nem pont erre az aránytalanságra váltottak jegyet, ahogy az Őrnagy is abszolút háttérbe lett rugdosva, de én mint NEM GitS-fan, kimondottan értékelni tudtam ezt a kissé másabb jellegű megközelítést. Persze a sok hatásvadászatra, filozofálgatásra és a potenciálisan egységes gondolat közvetítésének hiányára még így sincs mentség, de mindezek ellenére ez most megér nekem egy 6(fölé)/10-et.

Avatar
tulokos
Profi
Profi
Hozzászólások: 318
Csatlakozott: 2016.09.04. 18:11
Nem: Férfi

Re: Ghost In The Shell - Stand Alone Complex

Hozzászólás Szerző: tulokos » 2017.08.06. 19:59

Junchi írta:
2017.08.06. 16:45
Amint elkezdenek beszélni, rögtön az előre odahelyezett karfába mélyítem karmaimat, mert egyértelmű, hogy nem dialógusokat és monológokat hallok, hanem előre betanult szövegeket. Azt is tudom, hogy nem a karakterek gondolatait fogom hallani, ami esetlegesen visszareflektálhat a jellemeikre is, hanem idézgetni fognak Konfuciuszt, Descartes-ot, meg egyéb letűnt korok filozófusait, és nem ám ilyen szolid módon, hanem ipari mennyiségben, sokszor teljesen értelmetlen, ad hoc stílusban. Erőltetett, pozőr és fölösleges értelmiségi pénisz-méregetés az élet nagy dolgain elfilozofálgatni még olyankor is, mikor semmi nem indokolja ezt.
Egyszer-kétszer azért reflektált a film erre a béna szokásra, például abban a jelenetben, amikor Batou és a társa egymáshoz dobálják ezeket az idézeteket. Ott szinte azt éreztem, hogy tudatosan le is leplezte magát a film, és aztán ennek ellenére folytatták. :drop:
Junchi írta:
2017.08.06. 16:45
Persze nincs GitS akció nélkül, és bár a film rendkívül kevés hasonló jelenetet tartalmaz (a jakuzás rajtaütés, a rákember vagy a csúcs Batou brainhack a kis éjjel-nappaliban), azok nekem ezúttal baromira bejöttek, mert egy, hogy kiváló helyeken vannak ellőve, kettő, hogy a merészebb Oshii-rendezésnek hála láthattunk kicsit másabb jellegű kivitelezéseket és megoldásokat.
Akkor már érdemes itt megjegyezni az isteni Ohira Shinyát is, aki mint animátor benne volt a buliban, hogy azért ne minden jóságot és merészséget csak Oshiinak háláljunk meg. :mosoly:
"Mi az, amit megismerhetünk? Avagy miről tudhatjuk biztosan, hogy ismerjük, vagy miről tudhatjuk bizonyosan, hogy tudjuk, hogy ismerjük, ha ugyan egyáltalán megismerhető. Vagy lehetséges, hogy egyszerűen elfelejtettük és nem merjük bevallani?"

Válasz küldése