Neon Genesis Evangelion

Egyes anime sorozatok, filmek, OVA-k megtárgyalása
Avatar
Titkos
Grafomán
Grafomán
Hozzászólások: 5964
Csatlakozott: 2003.04.20. 12:27
Nem: Férfi

Hozzászólás Szerző: Titkos » 2006.06.27. 14:01

Köszönöm, így már megtaláltam. :D (Csak a linkeknél általában más oldalak vannak, ezért ott nem kerestem. ::reliev:: )
Kép

Avatar
rudi
Újonc
Újonc
Hozzászólások: 14
Csatlakozott: 2006.06.21. 19:14

Hozzászólás Szerző: rudi » 2006.06.29. 19:25

igen amúgy az aloldlra

Avatar
Yui
Szakértő
Szakértő
Hozzászólások: 146
Csatlakozott: 2005.06.11. 17:30
Tartózkodási hely: Eva 01

Hozzászólás Szerző: Yui » 2006.07.08. 14:17

( ez mind tök jó, de jó lenne, ha nem fulladna be minden ilyen után hónapokra a topic.... :roll: )
IKARI YUI
1977-2004-?
(still alive..?)

Avatar
Sai
Szakértő
Szakértő
Hozzászólások: 122
Csatlakozott: 2006.07.15. 07:05

Hozzászólás Szerző: Sai » 2006.07.18. 11:34

Na ezzel az anime-val úgy voltam kb. 1 éve még az egekig istenítettem volna és oldalakat tudtam volna írni a különböző elméletekről,teóriákról, szereplőkről stb.(most is tudnék csak sajna a memóriám nem az igazi meg már amúgy sem tudnám annyira beleélni magam)viszont lassan de biztosan eléggé átértékelődött a szememben(persze most is nagy kedvenc)ami leginkább annak köszönhető hogy nagyon sok hasonló témájú(Soukyuu no Fafner,Rah Xephon,Argento Soma-ez csak részben)és horderejű(Gungrave,Kino no Tabi,FMA,Paranoi Agent,Wolf's Rain,Cowboy Bebop etc.)anime-hoz volt szerencsém melyek bármelyike űberelni tudja vagy mondanivalóban,vagy a szereplők,vagy történet vezetés stb. terén.Az előbb említett három anime pedig abban változtatta meg a véleményem az NGE-ről hogy valóban túl komolyan veszi magát a szimbólumok terén(melyek nagyrésze mégcsak kapcsolatba sem hozhatók közvetlenül)és hogy néhol a szereplők túlságosan is belesüllyednek(ugye leginkább Shinji) a felesleges önsajnálatba.Ettől függetlenül számomra még mindig nagy kedvenc és top10-es hisz a maga idejében a történet mondhatni még egyedinek számított az animáció is tetszetős volt,a mecha-k nagyon ötletesek,a harcok látványosak,a zenék és a seiyuu-k kitűnőek és végülis keltett akkora feltünést hogy kultusz anime-nak lehessen nevezni.(ma már nem feltélenül tartanák annak,bár még mindig az)
Az EoE már más tészta mert az eleje mondhatni még jól indult az Asuka Vs EVA05 széria harc kifejezetten tetszett de maga a HIP-et már sajna túlzásba vitték.Kevésbé elborultan is meglehetett volna oldani de végülis nem volt annyira rossz,a végkifejlett maga egyértelmű volt(tehát hogy mit miért)kérdések maradtak de az várható volt hogy nem magyaráznak meg mindent.Na szal. minden hibájával együtt egy jó anime amit egyszer-kétszer érdekes végignézni(olyen 1 éves kihagyásokkal).

Avatar
szriccs
Haladó
Haladó
Hozzászólások: 25
Csatlakozott: 2006.07.31. 16:42
Tartózkodási hely: Gara-Baja-Szeged

Hozzászólás Szerző: szriccs » 2006.07.31. 19:41

Yui írta:( ez mind tök jó, de jó lenne, ha nem fulladna be minden ilyen után hónapokra a topic.... :roll: )
Akkor én megpróbálkozok vele... :wink:

Szóval nekem ez volt az első "igazi" animém, így nem tudok róla nem elfogultan beszélni. Én mai napig azt mondom, hogy ennél jobb anime NEM létezik. Rengeteg fajta animét láttam azóta, de egyik sem tudta "überelni" az NGE-t.

A karakterek, a mondanivaló, a történet mind-mind közel állt hozzám és szinte "tapinthatónak" éreztem. Majd mikor vége lett a sorozatnak kb. egy hónapig depis voltam.... :roll: De ez valahogy egy pozitív értékű lehangoltság volt...

Szóval: nekem ez a kedvencem. Ha ennél jobbat mutat valaki annak küldök valami kis ajándékot... :wink:

Avatar
Rossi
Profi
Profi
Hozzászólások: 301
Csatlakozott: 2006.05.15. 10:35
Tartózkodási hely: Na'conxy... izé, Nagoya
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Rossi » 2006.07.31. 20:03

Üdv a klubban! :D (Egyébként véleményed kb= mint az enyém úgy egy éve.)
szriccs írta:Ha ennél jobbat mutat valaki annak küldök valami kis ajándékot... :wink:
Ebben a műfajban (mecha+sf+pszichológiai dráma) vagy úgy általában :?:

Egyébként a "jó" elég szubjektív dolog, inkább mondjuk úgy, hogy: "olyat, ami jobban tetszik..." ^^;;

Btw, a hozzászólásodtól ihletet kaptam, hogy megírjam azt a jó ideje tervezgetett, hosszú véleményt a "Miért (nem) szeretjük az EVA-t?" topikba... :dirr:
"Történetem teljes egészében igaz, mivel az elejétől a végéig én magam találtam ki." XD
http://thebiggestdreamer09.blogspot.com/

Avatar
Yui
Szakértő
Szakértő
Hozzászólások: 146
Csatlakozott: 2005.06.11. 17:30
Tartózkodási hely: Eva 01

Hozzászólás Szerző: Yui » 2006.07.31. 20:33

szriccs írta:Szóval nekem ez volt az első "igazi" animém, így nem tudok róla nem elfogultan beszélni.
Ezzel én is ugyanígy vagyok. Az elmúlt hetekben néztem megint újra (még csak negyedszer :) ), és érdekes módon még mindig találok benne újat, és olyan részek is tetszettek, amiket eddig nem nagyon értékeltem. Nemtudom hányszor nézem majd még életem során, de párszor biztosan :wink:
IKARI YUI
1977-2004-?
(still alive..?)

Avatar
Rossi
Profi
Profi
Hozzászólások: 301
Csatlakozott: 2006.05.15. 10:35
Tartózkodási hely: Na'conxy... izé, Nagoya
Kapcsolat:

Miért NEM szeretik az EVA-t? és miért szeretem én mégis...?

Hozzászólás Szerző: Rossi » 2006.08.13. 00:22

Nos... abból az alkalomból, hogy egy éve ezekben a napokban kezdtem nézni az EVA-t, itt most elmélkednék egy keveset a témáról. Eredetileg ezt a hozzászólást a "miért szeretjük az EVA-t?" topikba szerettem volna írni, de az időközben törölve lett, így ide írok, talán tartósabban megmarad az utókor számára. :dirr: (A hozzászólás másik apropóját az adta, hogy akikkel kismeeten találkoztam, azok mintha nem nagyon kedvelnék ezt az animét...)

De megfordítom a kérdést: nem azt kérdezem, hogy miért szeretik az EVA-t, hanem azt, hogy milyen ellenérvek merülhetnek fel vele szemben, és nekem mi a véleményem ezekről.

Először is egy személyes élménybeszámoló:most, kb 20-30 egyéb film és sorozat végignézése után, az NGE-hez való hozzáállásom leginkább Hikariéhoz hasonlít, aki a törölt topikban így fogalmazott:
Ez volt az első animém, és a mai napig is nagyon szeretem

esetemben azzal a különbséggel, hogy nekem nem az első animém volt (úgy a negyedik-ötödik lehetett) de az első olyan, amit japán hang/angol felirat kombinációban néztem végig. (Már ha a Chihiro-t nem számítjuk, melynek dvd-kiadására ugyebár került eredeti hang, de nem került felirat. :^_^: ) Ezek után gondolom érthető, hogy nem alapvetően nem vagyok NGE-ellenző- már csak a seiyuu-teljesítmények miatt (amelyeket még azok se szoktak leszólni, akik nem szeretik az EVA-t)
is életre szóló élmény lett, ehhez hozzájárult még a rám akkoriban jellemző angsty hangulat, depresszió, szociofóbia és egyebek :-P . Annak meg van (volt) valami különleges varázsa, hogy az ember nem letölti a cuccot, hanem pl megrendeled (de nem úgy, hogy "kedvenc, 10X láttam, legyen fenn a polcon eredetiben is" hanem hogy nem is tudod, honnan lehetne máshonnan beszerezni - jól van na, nem voltam ismerős netes körökben (sem) :drop:) és külföldi utak alkalmával vadászol rá (áá, azok a bécsi üzletek!). Szép időszak volt - bizonyos szempontból legalábbis. Ehhez jött még az, hogy mindenhol azt olvastam, hogy "jaj az EVA ilyen meg ilyen pesszimista" és én naivan arra számítottam, hogy ez a pesszimizmus meg fog látszani egyrészt a zenén, másrészt meg már az első epizódokon is. Hát nem látszott meg. Openingként pl én valami olyasmire számítottam, mint az Elfen Lied-é, ezzel szemben a Zankokuna tenshi egy hihetetlen dinamikus, pörgős szám, és ehhez illeszkedik maga a kezdő animáció, ami szintén élénkre sikeredett. Aztán ott voltak az előzetesek, amiket megintcsak egy dinamikus - mondhatni: várakozó, looking-forward-to-it hangvételű instrumentális szám kísér. Egyszóval, azért is csalódtam pozitívan az EVA-ban, mert ennél sötétebbet vártam. Aztán persze megkaptam :P...

Ennyi személyes vonatkozás után a kérdés: miért nem szokták szeretni az EVA-t? Valószínűleg a összes panasz a következőkre vezethető vissza:
1- Mert overhype
2- Mert a "szimbolika" értelmetlen
3- Mert a "mély gondolatok" közhelyesek és a karakterek idegesítőek.

Bővebben ad 1. "Azok, akik az első animéik között látják az EVA-t, gyakran teljesen elkábulnak tőle"-mondta anno Hikari, és személyesen is tanúsíthatom, hogy ez így van. ^^;;Ezzel csak az a probléma, hogy ilyenkor az ember hajlamos irreálisan túldícsérni A Művet, és fel sem merül benne, hogy egyrészt lehetnek hibái is, másrészt meg esetleg másnak valami miatt nem jön be. NGE irreális túldícséréssel szinte mindenhol lehet találkozni, de őszintén szólva, engem nem zavar. Inkább egyfajta nosztalgiával olvasom az ilyen véleményeket, és arra gondolok, hogy "tavaly még én is ilyeneket mondtam volna...". Ez a túldícsérés már csak az EVA érzelmi tartalma miatt is érthető, de erről majd később. Mindenesetre, van olyan anime, amit szintén hype-olnak a rajongói, és ez másokat nagyon-nagyon idegesít, mivel az a bizonyos sorozat valójában nem több, mint egy öncélú fanservice-hegy. (Most nem írok címet, úgyis tudja mindenki, melyikre gondolok. :dirr:) Ennek a túldícsérése viszont engem is zavar, szóval ezt csak azért említettem, mert ebből látható, hogy valamilyen szinten meg tudom érteni azokat, akiket kiakaszt "az eva jó, az eva finom, az eva különleges és aki mást gondol az érzéketlen tuskó" típusú hozzáállás. Szóval, innen mondom mindenkinek, aki még e rajongás állapotában van: elmúlik. Egyszer vége lesz a depressziónak, vagy esetleg az angsty kamaszkornak, vagy mindkettőnek, és akkor világossá válnak e mű -valóban létező- hibái is. Attól persze maradhat kedvenc, mint ahogy nekem is a top 10-ben, de talán a top 5-ben is benne van- annak ellenére, vagy inkább: azzal együtt, hogy nem állítom róla, hogy tökéletesen hibátlan műalkotás. Egyébként meg tökéletes anime nem létezik (heh-heh, még az Escaflowne sem, :dirr: bár az tényleg közel áll hozzá).

Bővebben ad 2. A szimbolika az EVA neuralgikus pontja. Azt hiszem, ez olyasvalami, amiről akár közmegegyezés is kialakulhatna a tekintetben, hogy valóban nem lehet- nem érdemes- a megfejtésével próbálkozni. Sőt, számomra az is kérdés, hogy szimbolika-e egyáltalán?
Merthogy. Nézzük az EVA-t, és óriási mennyiségű kereszténységből származó motívummal, utalással találkozunk. Ugyebár a szimbólum= jelkép, ami képzettársítással gondolati fogalmat érzékeltet és vele kapcsolatos hangulatokat jelenít meg, vagy valami ilyesmi. Vagyis ahhoz hogy szimbólumról beszéljünk, nem árt egy "fogalom", amire utal. Az EVA-ban a cuccok utalnak egyáltalán bármire is- ha igen, akkor az bír bármilyen jelentőséggel? Persze. Benn van a kereszttől elkezdve a Longinus-lándzsáig meg a napkeleti bölcsekig minden, de ezek a sorozat kontextusában megjelennek valahogy, és hiába nézünk utána az eredeti megjelenésüknek, semmit nem ad hozzá a sorozat megértéséhez. Pl ha lefordítanák a MAGI neveit -Caspar, Melichor, Balthasar- valószínűleg heveny röhögőgörcs fogná el az egyszeri nézőt. Jelent valamit, bármi pluszt ez a motivum a történetnek? Nem. Egyszerűen csak benn vannak ezek a motívumok, minden különösebb önálló értelem nélkül. Aminek pedig nincs értelme, azt nem lehet megfejteni. Ezért lett a NGE is "érthetetlen" anime. (Egyáltalán nem érthetelen- amik igazás fontosak, azok az érzelmi vonatkozások, a többin meg nincs is mit megérteni.)
De azért vannak enyhítő körülmények is. Először is, hogy ez az anime az emberi érzelmekről szól. Nincsenek olyan ambíciói, hogy mást/többet mondjon el, pl vallási tartalma legyen. A keresztény elemek csak hatást akarnak kelteni, semmi több. Szóval a szimbolika nem veszi magát annyira komolyan, hogy az zavaró legyen. (pl mikor először néztem, én simán elsiklottam fölötte, gyakorlatilag fel se tűnt- egyszerűen azért, mert másra, jelesül az angstolásra koncentráltam.) Másrészt, nem véletlenül írtam, hogy a motívumoknak önállóan nincs különösebb értelmük. Összességükben viszont van- itt jön be a képbe, hogy a sorozat ugyebár japán nézőközönségnek készült. Mi is az EVA fő témája? Az emberi kapcsolatok, és hogy milyen nehéz, mennyi fájdalommal és bizonytalansággal járó dolog kapcsolatokat létrehozni. Nos, mindehhez egy japán számára az a szimbolika, ami számára teljesen idegen és ismeretlen, igen jól illeszkedik- tulajdonképpen ráerősít erre a "bizonytalanság-érzésre". Nekem meg mint európainak a hétköznapokban általánosan ismert elemek különös, mondhatni szokatlan megjelenése volt érdekes élmény.
Szóval a szimbolika leginkább azoknak vészes, akik erre nagyon igényesek. A magam részéről, ez esetben szinte szándékosan igénytelen voltam...

Bővebben ad 3. Először is: gondolati eredetiséget nem hiszem, hogy várhatunk egy animétől. Ha ilyen mégis lenne, az aztán egy igazi "Gesamtkunstwerk" volna- jó sztori, jó zene, jó animáció, jó hangszínészi alakítások és még filozófia is! :cool: Mondjuk az EVA gondolatisága szerintem egyáltalán nem akkora gáz, igaz állítólag sok helyen lehet találkozni hasonló elképzelésekkel, de ilyen kontextusban IMHO nagyon érdekesen hatnak. (Egyébként meg ajánljon valaki olyan műveket, amelyek ezeket a problémákat és ezt az egész témakört jobban kezelik, mint a NGE- tényleg kíváncsi lennék rájuk!).
Másodszor: ez az a része a dolognak, ami az "ízlések és pofonok" kategóriába tartozik. Pl van akinek kedvenc szereplője Shinji, volt már olyan lány is, aki ilyen barátot szeretett volna, stb- és van olyan, aki legszívesebben fellógatná egy villanypóznára. Az EVA-ban a legfontosabb dolog az emberi érzelmek és kapcsolatok megjelenítése, pontosabban: ez az egyetlen fontos dolog benne. Hogy ezek egy depressziós ill egy tizenéves érzelmei és kapcsolatai, és ezek mennyire tetszenek vagy nem- nézőtől függ. Ez az a része a dolognak, ami miatt legtöbben szeretik/utálják az Evangeliont. Én pl egy éve rendkívül találónak éreztem az egészet, már csak az akkori hangulatom miatt is.
Azóta ez a véleményem nemigen változott. Hogy megint idézzek:
Hikari a törölt topikban írta:Bárki bármit is mond, a benne rejlő érzelmek és gondolatok reálisak, hiszen egy szenvedő ember készítette, aki meg volt áldva azzal a tehetséggel, hogy kifejezze önmagát
(Idézetek fejből mentek, szóval csak kb pontosak, de a lényeg passzol.)
Szóval én is pontosan így gondolom így egy év után: az EVA egy nagyon jó anime, aminek a fentiek mellett utánozhatatlanul hangulatos, tele zseniális rendezői megoldásokkal. Egyáltalán nem véletlen, hogy ez az egyik legismertebb japán rajzfilm. A hibáival együtt, azok ellenére. És az se véletlen, hogy sokaknak egy-az-egyben nem jött be.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Rossi 2006.09.08. 14:48-kor.
"Történetem teljes egészében igaz, mivel az elejétől a végéig én magam találtam ki." XD
http://thebiggestdreamer09.blogspot.com/

Avatar
Sai
Szakértő
Szakértő
Hozzászólások: 122
Csatlakozott: 2006.07.15. 07:05

Hozzászólás Szerző: Sai » 2006.08.13. 08:25

esetemben azzal a különbséggel, hogy nekem nem az első animém volt (úgy a negyedik-ötödik lehetett) de az első olyan, amit japán hang/angol felirat kombinációban néztem végig. (Már ha a Chihiro-t nem számítjuk, melynek dvd-kiadására ugyebár került eredeti hang, de nem került felirat. ) Ezek után gondolom érthető, hogy nem alapvetően nem vagyok NGE-ellenző- már csak a seiyuu-teljesítmények miatt (amelyeket még azok se szoktak leszólni, akik nem szeretik az EVA-t)
Nekem is az elsők között volt az NGE(asszem IY vagy a Monster Rancher előzi csak be amit nagyjából teljesen láttam)de a valahogy a seiyuu-k teljesítménye(akkoriban,mostmár azért más a helyzet,meghát először nem is arra figyeltem)nem nyomtak annyit a latba mivel nem igen volt viszonyítási alapon hogy mi számít jó teljesítménynek ilyen szempontból.Bár tény hogy az élvezhetőségen nem rontottak.
"Azok, akik az első animéik között látják az EVA-t, gyakran teljesen elkábulnak tőle"-mondta anno Hikari, és személyesen is tanúsíthatom, hogy ez így van. ^^;;Ezzel csak az a probléma, hogy ilyenkor az ember hajlamos irreálisan túldícsérni A Művet, és fel sem merül benne, hogy egyrészt lehetnek hibái is, másrészt meg esetleg másnak valami miatt nem jön be. NGE irreális túldícséréssel szinte mindenhol lehet találkozni, de őszintén szólva, engem nem zavar
Ez igaz,mostanában visszaolvasgattam néhány régebbi NGE-s hsz-emet egy másik fórumon és még saját magamat is elrettentett hát még azt aki nem szereti^^'
Egyszer vége lesz a depressziónak, vagy esetleg az angsty kamaszkornak, vagy mindkettőnek, és akkor világossá válnak e mű -valóban létező- hibái is.
Érdekes de én anélkül tartottam egy jó anime-nak hogy bármiféle angsty korszakomat éltem volna.

(Most bármiféle idézet nélkül)
Nos a szimbólumokhoz csak annyit hogy Hideaki Anno egy riportban(ha kell link asszem megtudom kereseni) elmondta hogy a szimbólumok csak "kúlfaktor" miatt kerültek bele az anime-ba.
(Egyébként meg ajánljon valaki olyan műveket, amelyek ezeket a problémákat és ezt az egész témakört jobban kezelik, mint a NGE- tényleg kíváncsi lennék rájuk!).
Soukyuu no Fafner,RahXephon.Megitélés kérdése hogy jobbak-e de vannak olyan horderejűek mint az NGE.Szvsz.
pl egy éve rendkívül találónak éreztem az egészet, már csak az akkori hangulatom miatt is.
Azóta ez a véleményem nemigen változot
Nos én kb. egy év távlatából azt mondom hogy egy jó anime a maga buktatóival együtt azért élvezehető mert bár a szimbólumok csak találomra vannak bele dobálva és nem igen van értelmük és néha túl erőltette az angst de azért mégis van:egy a maga idejében azért érdekesnek számító sztori, egy egész jó képivilág,a seiyuu-k,hangok és zenék jók,a karakterek kidolgozottak(de nem feltétlenül szerethetőek)az akció jelenetek izgalmasak.Az pedig hogy kultusz anime vagy sem az vitathatatlan(hogy jogosan-e az már más kérdés)
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Sai 2006.08.13. 09:24-kor.
Kép

Avatar
mufurc
Fórumdémon
Fórumdémon
Hozzászólások: 1792
Csatlakozott: 2003.03.12. 15:52
Tartózkodási hely: Neue Sansoucci, Odin

Hozzászólás Szerző: mufurc » 2006.08.13. 08:59

Vitába nem megyek bele (minden rosszindulat nélkül: iszonyat fárasztó Eva-fanekkel vitatkozni, fárasztóbb, mint más rajongókkal általában :D és most nincs energiám), de nagyon ajánlom az Infinite Ryvius c. animét. :3 IMO sokkal komolyabb és érettebb, mint az Eva (nem csak WAH WAH AAAANGST AAANGST, amiből az Eva 80%-ban áll), nincs meg benne az a pozőrség és felszínesség, ami az Evában, és a mondanivalója is sokkal értelmesebb (vagy inkább mondjuk úgy, értékesebb).
現実は現実
アイドルはアイドル
それはそれ、これはこれだ!

Avatar
Hikari
AoiAnime szerkesztő
AoiAnime szerkesztő
Hozzászólások: 741
Csatlakozott: 2003.02.17. 19:05
Nem:
Tartózkodási hely: Norvégia
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Hikari » 2006.08.13. 10:00

Mindig Ryvius-t ajánlják a nem NGE hívők az NGE helyett. Tényleg nagyon jó anime, de kb. összehasonlíthatatlan a kettő, úgyhogy aki hasonlót keres benne, nem fogja megtalálni. Teljesen másról szól, teljesen más témában, teljesen más jellegű történettel és szereplőkkel. Én nyolcast adtam rá. Érdekes anime, néhány valóban kiemelkedő jelenettel.
Az NGE-katarzist pedig szerintem hagyjuk békén, aki abban a korszakban van, amikor épp beletartozik az NGE célközönségébe, az megérdemel egy ekkora élményt. (Ha már úgyis annyit szenved ^^""")

Avatar
mufurc
Fórumdémon
Fórumdémon
Hozzászólások: 1792
Csatlakozott: 2003.03.12. 15:52
Tartózkodási hely: Neue Sansoucci, Odin

Hozzászólás Szerző: mufurc » 2006.08.13. 11:23

Teljesen jól összehasonlítható a kettő. Persze, hogy nem ugyanarról szólnak, más a történet és a szereplők is, de ettől még az alapvető része, mármint a "lélekelemzős" dolog ugyanúgy megvan benne. A Ryvius arra (is) nagyon jó példa, hogy hogyan lehet ilyen témákat + karaktereket pozőrködés nélkül, tényleg komolyan és értelmesen kezelni (az Evában ez IMO csak Asuka esetében sikerült), úgy, hogy még egy valódi értékkel rendelkező mondanivalót és végkifejletet is sikerül kerekíteni. (Persze, a Ryviusban is van egy sztori plot device-nak, de a wtf- és pozőr-szint messze nem éri el az Eváét.)
現実は現実
アイドルはアイドル
それはそれ、これはこれだ!

Avatar
Rossi
Profi
Profi
Hozzászólások: 301
Csatlakozott: 2006.05.15. 10:35
Tartózkodási hely: Na'conxy... izé, Nagoya
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Rossi » 2006.08.13. 13:32

Sai írta:
"Azok, akik az első animéik között látják az EVA-t, gyakran teljesen elkábulnak tőle"-mondta anno Hikari, és személyesen is tanúsíthatom, hogy ez így van. ^^;;Ezzel csak az a probléma, hogy ilyenkor az ember hajlamos irreálisan túldícsérni A Művet, és fel sem merül benne, hogy egyrészt lehetnek hibái is, másrészt meg esetleg másnak valami miatt nem jön be. NGE irreális túldícséréssel szinte mindenhol lehet találkozni, de őszintén szólva, engem nem zavar
Ez igaz,mostanában visszaolvasgattam néhány régebbi NGE-s hsz-emet egy másik fórumon és még saját magamat is elrettentett hát még azt aki nem szereti^^'

Többek közt az ilyeneket megelőzendő nem nyilvánítottam véleményt fórumokon tavaly ^^;;. Te jó ég, mekkora hülyét csináltam volna magamból... :lol:
Sai írta:
Egyszer vége lesz a depressziónak, vagy esetleg az angsty kamaszkornak, vagy mindkettőnek, és akkor világossá válnak e mű -valóban létező- hibái is.
Érdekes de én anélkül tartottam egy jó anime-nak hogy bármiféle angsty korszakomat éltem volna.
Én angsty korszakban néztem, szóval nem tudom megítélni, mi lenne a véleményem róla, ha nem így történik. Valószínűleg annyiban lett volna más, hogy nem estem volna át a hype-on. De az is könnyen lehet, hogy egyáltalán nem jött volna be az egész.
Sai írta:(Most bármiféle idézet nélkül)
Nos a szimbólumokhoz csak annyit hogy Hideaki Anno egy riportban(ha kell link asszem megtudom kereseni) elmondta hogy a szimbólumok csak "kúlfaktor" miatt kerültek bele az anime-ba.
Lehet nem voltam egyértelmű, de a "szimbolikáról" (nyugodtan kerülhet idézőjelbe is) én is azt mondtam, hogy nem hordoz különösebb értelmet, és egyáltalán nem fontos. Aztán lehet erősebben kritizálni vagy elsiklani fölötte (mint pl én) de az nem is kérdés, hogy a "szimbolika" nem volt telitalálat. Hatásvadászat és kúlfaktor? Egyértelműen az. (Ilyen simán elismerhetnék az EL fanok is, hogy a vér és meztelenség nem más, mint fanservice.):dirr: De az már tőled függ, hogy ez mennyire zavaró számodra. Ha pl teljesen objektíven nézed, (és nem merültél bele az "omg-Shinji/Asuka/Rei-pont-olyan-mint-én- én-is-ilyen-hülye-lennék?!-iya-da" problémázásba), és még érdekel is a kérdéskör, meg korábban sokat olvastál utána, akkor aláírom, hogy tényleg nagyon idegesítő lehet. Meglehet, hogy egyébként engem is zavart volna, de ugyebár én elmerültem az angst élvezetében, így nem tűnt fel a dolog :-P . Elsőre legalábbis. Most már látom, hogy ez egy baromi nagy hiba volt, de azért nem mondanám, hogy önmagában a "szimbolika" eltolná az egészet. (Lásd az "enyhítő körülményeket", amiket írtam. :wink: )
Sai írta:
(Egyébként meg ajánljon valaki olyan műveket, amelyek ezeket a problémákat és ezt az egész témakört jobban kezelik, mint a NGE- tényleg kíváncsi lennék rájuk!).
Soukyuu no Fafner,RahXephon.Megitélés kérdése hogy jobbak-e de vannak olyan horderejűek mint az NGE.Szvsz.
A Fafnert nem ismerem, de a RahXephonról az a véleményem, (amit már meg is írtam) hogy teljesen más problémákra koncentrál, mint az EVA. Ezt a két animét nem hiszem, hogy helyes lenne hasonlítgatni, miután az néző megjegyezte, hogy "igen, vannak felszínes egyezések, de a lényeg más".
Sai írta: bár a szimbólumok csak találomra vannak bele dobálva és nem igen van értelmük

Ez az, amivel kapcsolatban legfeljebb az a kérdés, hogy ezt mennyire tartod súlyos hibának, és hogy mennyire idegesít. Még a legelvakultabb fanok sem tudnák bizonyítani, hogy a "szimbólumok" bármilyen értelmet is hordoznának. (És akkor most is hozzáteszem, hogy: önmagukban!)
mufurc írta:Vitába nem megyek bele
Szerintem nincs is miről vitatkozni. ^^;;
mufurc írta:iszonyat fárasztó Eva-fanekkel vitatkozni, fárasztóbb, mint más rajongókkal általában :D
Naaaaaaaaaa. Most idézzelek téged is fejből? :D
mufurc az AoiAnime fórum flame-topikjában írta: Komolyan mondom, inkább az elvakult Eva-fanek, mint az elvakult [további flame elkerülése végett a név cenzúrázva] fanek. Az Eva legalább tényleg egy jelentős anime, a műfaj szempontjából.
Gondolom ezért volt ott az "általában" kitétel... Bocs, csak egy kis cikizés/hülyéskedés volt, nem tudtam kihagyni. ::jhihi::
mufurc írta:nagyon ajánlom az Infinite Ryvius c. animét
Hikari írta:kb. összehasonlíthatatlan a kettő
[/OFF] Úgy utálok értelmes dolgokról hülyeségeket offolni... :hammer:
A Ryviust mostanában nézem, bár még csak a 12. rész környékén tartok, de nagyon tetszik, szerintem zseniális, már most top 5. Viszont maga az alapszituáció, -ez a bizonyos gyerekek-összezárva-kialakítják-a-saját-társadalmukat- és ami eddig történt, ezekből még nem tudom megállapítani, hogy mire fog inkább koncentrálni a történet; hogy fellengzős legyek, kérdezhetem úgy is, mi lesz több: (mikro)szociológia vagy pszichológia. Wuff ezt de szépen mondtam... :dirr: Más szóval, az egyértelmű, hogy lélekábrázolós dolog van/lesz benne, de az, hogy inkább a csoport szempontjából, vagy az egyén szempontjából közelíti ezt a problémát, - itt mintha még hezitálna az anime. Utóbbi esetben tényleg olyasféle lesz, mint NGE, előbbi esetben viszont nehezen lehet majd összehasonlítani. Persze lehet, hogy most félreértem az egészet, végignézem, aztán ha lesz érkezésem, véleményezem majd a megfelelő topikban. Mindenesetre szerintem Hikari úgy érezte, hogy a Ryvius nem annyira "egyén" mint inkább "társadalom", ezért nem tűnik összehasonlíthatónak a kettő. Egyébként tulképp minden jó történetbe kerülnek lélekábrázolások, mégse lesz belőlük feltétlenül a lelki problémákra koncentráló dráma vagy végeérhetetlen angst, ha az egésznek az alaptémája más. [/OFF]
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Rossi 2006.08.18. 16:24-kor.
"Történetem teljes egészében igaz, mivel az elejétől a végéig én magam találtam ki." XD
http://thebiggestdreamer09.blogspot.com/

Avatar
mufurc
Fórumdémon
Fórumdémon
Hozzászólások: 1792
Csatlakozott: 2003.03.12. 15:52
Tartózkodási hely: Neue Sansoucci, Odin

Hozzászólás Szerző: mufurc » 2006.08.13. 14:03

Rossi írta:Ha pl teljesen objektíven nézed, (és nem merültél bele az "omg-Shinji/Asuka/Rei-pont-olyan-mint-én- én-is-ilyen-hülye-lennék?!-iya-da" problémázásba), és még érdekel is a kérdéskör, meg korábban sokat olvastál utána, akkor aláírom, hogy tényleg nagyon idegesítő lehet.
Avagy miért idegesített iszonyúan engem az egész körítés. :3 De egyébként még akkor is idegesített volna, ha nem értenék annyira a témához, ugyanis ha van valami, amit filmekben/könyvekben/animékben/stb. gyűlölök, az az (öniróniát nélkülöző) hatásvadászat és pozőrködés. Lehet, hogy csak én vagyok erre túlérzékeny, de mindig van egy pont nálam, ahol úgy érzem, az anime/stb. átlép egy bizonyos vonalat, és onnantól kezdve egyes részei öncélúvá vagy értelmetlenné válnak. Az Eva pedig elég korán átlépte ezt a vonalat, és az "enyhítő körülmények" messze nem voltak elegek. (Ami azt illeti, az Evát csak Asuka és valamiféle trainwreck syndrome miatt néztem végig, akkor is, amikor már teljesen elegem volt az egészből.)

(Az meg más kérdés és egyéni szoc. probléma, hogy mire én elkezdtem nézni az Evát, már túl voltam jónéhány olvasmányon, filmen és egyeben, és nem igazán értettem, hogy mi van ebben az Evában, amitől nekem most hanyatt kéne vágódnom...)
Rossi írta:Még a legelvakultabb fanok sem tudnák bizonyítani, hogy a "szimbólumok" bármilyen értelmet is hordoznának.
Ezt mondd nekik. :3
Rossi írta: Szerintem nincs is miről vitatkozni. ^^;;
Maa, de lenne, mert nem értek egyet sok mindennel, amit írtál. :3 De nincs hozzá kedvem, hogy ismételgessem magam, már épp eleget írtam a témában. (Ha még meglenne az ominózus "Miért szeretjük az Evát" topic, tudnám linkelni a részletes véleményemet, de sajna úgy tűnik, nincs...)
Rossi írta:Más szóval, az egyértelmű, hogy lélekábrázolós dolog van/lesz benne, de az, hogy inkább a csoport szempontjából, vagy az egyén szempontjából közelíti ezt a problémát,
Mindkettő. Ezért (is) annyira jó ez az anime. Nem minden esetben szembetűnőek vagy akár egyértelműek a dolgok (és ez szereplőkre lebontva is igaz), de a Ryviusnak mindenről és majd' mindenkiről van valami mondanivalója vagy elmesélnivalója.
現実は現実
アイドルはアイドル
それはそれ、これはこれだ!

Avatar
offcore
Újonc
Újonc
Hozzászólások: 13
Csatlakozott: 2006.08.17. 03:05
Tartózkodási hely: Szeged

Hozzászólás Szerző: offcore » 2006.08.17. 15:53

Sziasztok.

Most néztem végig az NGE-t. Ez a második sorozat, ami tetszik (Az első az Elfen Lied volt.)

Vicces volt benne, hogy a nagy számítógép monitorokon egy humán hemoglobin fehérje 3D-s tankönyvi modellje látszott, bár a honlap leírása szerint ez alapján határozták meg, hogy angyal közeledik e.
De az is vicces, mikor Sinji tanul, és Asuka rákiabál valamelyik részben. A tankönyvében egy plazmidot nézeget (gyűrűbe záródott baci DNS), érdekes, hogy Japánban már 14 évesen iegyetemi szintű genetikát tanulnak.
De máskor, mikor Sinji adatlapját mutatták, amin rajta van a fényképe, azon is DNS szekvenciák voltak (ACTG stb.) úgy, ahogy azt ábrázolni szokták, néhány részlet meg ki volt feketén cenzúrázva, mintha az a 20 nukleotid pont titkos lenne. De egy olyan lapra egy egész gén rá sem férne, és nem is szoktak DNS szekvenciákat kinyomtatni, mivel nem embernek való olvasmány (a gyakorlatban számítógépek dolgozzák fel őket, érdekes is lenne, ha az embereknek a többezer betűt maguknak kéne kiértékelni.)
Kíváncsi lennék, miért raktak be ilyeneket, hogy van e valami értelme.

Meg idegesítő volt Asuka természete, és szerintem nem éppen azok a gyerekek viselkedek így, akikkel tragédiák történnek, hanem az elkényeztetett kölykök, és furcsa, hogy nem nevelték meg a felnőttek alaposan. De Sinji nihilizmusa sem volt indokolt szerintem. Tehát nem volt teljesen alapos a jellemrajz szerintem.

De leginkább az zavart, és nem tudom, hogy mennyire gyakori ez az ilyan sorozatokban, de az Elfen Lied-ben is így volt, hogy mintha a japánok egészen prűdek lennének. Ha egy fiú meglát egy lányt, vagy érdeklődik utána, akkor pofonvágják. Milyen hülyeség ez? Vagy csak nálunk lazábbak az erkölcsök? De szerintem nem. De akkor sem értem, miért van ez.

-----

Ja amúgy olvastam az NGE-s lap leírásait (mert sokminden csak így lett teljesen világos.)
A longinuszlándzsáról írtakat én kiegészíteném azzal, hogy az is csak egy legenda, hogy mindenféle történelmi személyiség birtokában volt. Pl. Hitlr biztos hogy nem akarta megszerezni, mivel nem is hitt a keresztény vallásban, sőt ki akarta irtani, mert az árja civilizáció újabb vesztét látta minden vallásban. (A tibeti expedíció során, mikor az állítólagos árja rokonaikat keresték, azzal magyarázták a nép bukását, hogy a vallás vitte őket romlásba.) Napóleont sem valószínű hogy érdekelte, ugyanis az ő korában az egyházi hatalom a felvilágosodás és a racionalizmus miatt hanyatlóban volt, és Napóleon is ezek terjesztője volt, nem hiszem hogy vallásos lett volna. (Merthogy aki hisz egy ilyen állítólagos ereklyében, annak vallásosnak kell lennie.)

Avatar
Hikari
AoiAnime szerkesztő
AoiAnime szerkesztő
Hozzászólások: 741
Csatlakozott: 2003.02.17. 19:05
Nem:
Tartózkodási hely: Norvégia
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Hikari » 2006.08.17. 16:24

A legtöbb információ az NGE oldalon fordított. Tehát nem mi találtuk ki, csak szerettük volna lefordítani, hogy akit érdekel, elolvashassa.

Ami a géneket / fehérjék képeit / stb-t illeti, szerintem nagyon sok dolgot (mint ahogy a teljes keresztény szimbolikát) azért használták fel, mert jól mutat / érdekes / kúlosan néz ki / nem jutott eszükbe jobb. ^^"""

Anno szeretett volna egy animét csinálni a depis korszakáról, és ezt körítette sok ilyen dologgal. Nem omgdetudományos sci-fit szeretett volna csinálni depresszióval körítve.

A szereplők viselkedéséről, érzelmeiről csak annyit, hogy ameddig valaki nincs hasonló helyzetben, nem fogja tudni megítélni a viselkedésüket. Plusz az sem mindegy, hogy alapvetően az ilyen helyzetekbe került ember alap jellemtulajdonságai milyenek.
Ami Asukát illeti, ilyen helyzetben még nem voltam, de a sorozat megmagyarázza a viselkedését, nem marad titok, miért olyan, amilyen.
Shinji helyzetét már jobban át tudom érezni, és szerintem meglehetősen valóságosan ábrázolt totális válság egy alapvetően túlérzékeny, és elkényeztetett embernél. Más kérdés, hogy az ilyesmi egy ember életében nem 14 éves korában szokott előfordulni, hanem véleményem szerint inkább jóval később, 18 éves kor környékén.

Avatar
Tsubasa
Újonc
Újonc
Hozzászólások: 6
Csatlakozott: 2006.08.19. 19:44
Tartózkodási hely: Orosháza

Hozzászólás Szerző: Tsubasa » 2006.08.19. 19:49

Le a kalappal!Nekem naon bejött az egész!

Avatar
Titkos
Grafomán
Grafomán
Hozzászólások: 5964
Csatlakozott: 2003.04.20. 12:27
Nem: Férfi

Hozzászólás Szerző: Titkos » 2006.08.19. 20:18

offcore írta:Meg idegesítő volt Asuka természete, és szerintem nem éppen azok a gyerekek viselkedek így, akikkel tragédiák történnek, hanem az elkényeztetett kölykök, és furcsa, hogy nem nevelték meg a felnőttek alaposan.
Végre valaki. :D Asukától a falra tudtam mászni, és aki végignézi, amint az anyja felakasztja magát, az szerintem sem így viselkedik... A felnőttek biztos megnevelték volna, csak nekik is volt épp elég más bajuk. :wink:
offcore írta:De Sinji nihilizmusa sem volt indokolt szerintem. Tehát nem volt teljesen alapos a jellemrajz szerintem.
Lehet, de Shinji viselkedése még mindig reálisabb, mint Asukáé. :)
offcore írta:De leginkább az zavart, és nem tudom, hogy mennyire gyakori ez az ilyan sorozatokban, de az Elfen Lied-ben is így volt, hogy mintha a japánok egészen prűdek lennének. Ha egy fiú meglát egy lányt, vagy érdeklődik utána, akkor pofonvágják. Milyen hülyeség ez? Vagy csak nálunk lazábbak az erkölcsök? De szerintem nem. De akkor sem értem, miért van ez.
Azért azt ne felejtsük el, hogy sem az NGE, sem az Elfen szereplői nem normálisak. (Ezt remélem senki nem veszi sértésnek. ^^")
Kép

Avatar
Tsubasa
Újonc
Újonc
Hozzászólások: 6
Csatlakozott: 2006.08.19. 19:44
Tartózkodási hely: Orosháza

Hozzászólás Szerző: Tsubasa » 2006.08.19. 20:19

Ja és sztem nem mindenben kell szőrszálhasogatónak lenni mer ha tsak mindig a hibákat keresek 1 filmben (minek és miért és hogy)akkor elveszik a varázsa!Maga a történet 1szerűen lenyűgözött és nem érdekel az hogy milyen DNS hol van meg stb stb hanem maga a történet az ami nagyon megfogott!És zstem másnak is így kéne állni a dolgokhoz mert ha tsak analizálunk és a kifogásokat keressük akkor semmi értelme az egésznek!!!

Avatar
offcore
Újonc
Újonc
Hozzászólások: 13
Csatlakozott: 2006.08.17. 03:05
Tartózkodási hely: Szeged

Hozzászólás Szerző: offcore » 2006.08.19. 20:57

Nekem is tetszett, nem szőrszálhasogatásból írtam. De nem tehetek róla, ilyen vagyok, ami nagyon tetszik, arról is a negatívumokat írom le inkább, minthogy hosszan dícsérném.
A DNS meg ilyenek engem nem zavart, csak érdekes volt, hogy itt is visszaköszöntek ezek a dolgok.

raz86
Törzskommentelő
Törzskommentelő
Hozzászólások: 361
Csatlakozott: 2005.11.08. 07:30
Tartózkodási hely: a monitor előtt

Hozzászólás Szerző: raz86 » 2006.08.21. 15:04

Nekem Asukaval semi bajom nem volt és azt hogy hogyan "kellene" viselkednie azok után amik történtek vele szerintem nem lehet megmondani.Az hogy ki hogy reagál vmire szvsz személyiségfüggő.

Avatar
AyaDid
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1042
Csatlakozott: 2003.10.20. 17:34
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: AyaDid » 2006.08.21. 17:05

Mintha Rossi a saját gondolataimat írná le ^^'' Szeretem, ha valaki reálisan, nem elfogultan nézi a dolgokat. Mármint nem elfogultan "OMG, EVA és más semmi" és nem is "Ne nézz EVA-t..." avagy "Ez is, meg ez is jobb az EVAnál..."

Én is láttam már sok más animét, de Evangelion akkor is a fő kedvencem, mégha nem is őrült fan vagyok már... ^^
Odi et amo. Quare id faciam fortass requiris: nescio, sed fieri sentio et excrucior.

Avatar
Rossi
Profi
Profi
Hozzászólások: 301
Csatlakozott: 2006.05.15. 10:35
Tartózkodási hely: Na'conxy... izé, Nagoya
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Rossi » 2006.09.04. 18:14

AyaDid írta:Mintha Rossi a saját gondolataimat írná le ^^'' Szeretem, ha valaki reálisan, nem elfogultan nézi a dolgokat.
Ehh... köszönöm :oops: *elpirul* jó ezt hallani... izé, olvasni. :D Mindenesetre, nekem az volt az alapállásom, hogy "nagyon bejött az EVA" és innen próbáltam egy többé-kevésbé elfogultalan véleményt alkotni róla. Egyébként a Ryviusra és a NGE-re is tízből tíz pontot adtam :-P.

Más téma: egy kérdés. Szerintetek a sorozat utolsó részének miért az a címe, hogy "The beast that shouted -Ai- at the heart of the world"? :weh: Japánul ez úgy hangzik, hogy 世界 の 中心 で アイ を 叫んだ 獣 vagyis: "sekai no chuushin de ai wo sakenda kemono", ahol is az "ai" katakanával van írva, szóval lehet úgy érteni, hogy "A fenevad, aki "AI"-t kiáltott (quasi: felkiáltott) a világ középpontjában", de úgy is, hogy "A fenevad, aki szerelmet [szeretlek-et?] kiáltott a világ középpontjában". (Ai [愛]= szerelem, szeretet) Érdekes, csak azt nem értem, hogy mégis mit akar jelenteni?

Btw, a 24. rész címében is van egy ilyen szójáték. Az ugyebár "The final messanger": 最後 の 者, azaz: Saigo no shisha. Shisha=követ, hírnök; de ebből a "shi" katakanával van írva, tehát lehet úgy is érteni, hogy "Az utolsó halott" (shi [死]=halál, sha [者]= személy).
"Történetem teljes egészében igaz, mivel az elejétől a végéig én magam találtam ki." XD
http://thebiggestdreamer09.blogspot.com/

Avatar
offcore
Újonc
Újonc
Hozzászólások: 13
Csatlakozott: 2006.08.17. 03:05
Tartózkodási hely: Szeged

Hozzászólás Szerző: offcore » 2006.09.07. 21:44

raz86 írta:Nekem Asukaval semi bajom nem volt és azt hogy hogyan "kellene" viselkednie azok után amik történtek vele szerintem nem lehet megmondani.Az hogy ki hogy reagál vmire szvsz személyiségfüggő.
Azért nyilvánvaló, hogy azért rakták be ilyen személyiséggel, hogy a történetben feszültségeket generáljon. Annak ellenére, hogy nem hiteles.

Avatar
SoonDead
Törzskommentelő
Törzskommentelő
Hozzászólások: 471
Csatlakozott: 2006.05.19. 12:12
Tartózkodási hely: Legott
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: SoonDead » 2006.09.08. 19:34

offcore írta:
raz86 írta:Nekem Asukaval semi bajom nem volt és azt hogy hogyan "kellene" viselkednie azok után amik történtek vele szerintem nem lehet megmondani.Az hogy ki hogy reagál vmire szvsz személyiségfüggő.
Azért nyilvánvaló, hogy azért rakták be ilyen személyiséggel, hogy a történetben feszültségeket generáljon. Annak ellenére, hogy nem hiteles.
Nemtom. Nekem spec semmi problémám vele. Az hogy ő az egyetlen pilóta aki nem ilyen emotional, hanem életre utaló jeleket ad az kifejezetten jó. Az, hogy a végére bekattan az háát ciki, de a történetnek ez is fontos része...

Válasz küldése