Hozzászólás
Szerző: Junchi » 2014.08.30. 08:36
Noein
Ha röviden akarnám összefoglalni ezt az animét, akkor azt mondanám: outstanding cucc, rengeteg támadható felülettel.
Nálam nagyon bizonytalanul indult. Egyből a hideg, mély vízbe lettem hajítva, jött egy halom sub-plot, csak úgy kapkodtam a fejem és próbáltam közben nem lemerülni a medence aljára. Egy kis segítség jól jött volna. Aztán, kis adagokban, de végül jött is: Ez még jó is lehet. És lett!
Az első pár epizódot ha rossznak nem is mondanám, de funkciójában szegénynek annál inkább. Az akció decens, a fel-feldobott labdák érdekesek, viszont baromi repetitív az egész. Karasu minden epizódban elszövegeli a kötelező "Ore wa Haruka wo mamoru!" frázist, Atori minden részben felbukkan, majd felsül, a "madarak" minden egyes alkalommal kiruccannak Harukáék téridejébe, majd visszatérnek a sajátjukba. Közben a főhős csapat éli a megszokott kis mindennapjait, mintha körülbelül semmi nem történne velük nap mint nap. Ahemm...
Aztán a hetedik, nyolcadik rész környékén azt vettem észre, elkapott a hangulata, a struktúrája is mintha megváltozott volna a cuccnak, és még talán komolyabb is lett. Kevesebb gag-fej és erőltetettség, több stílus és plot. Utóbbi kimondottan jól megírt, még akkor is, ha a maga kis hullámvölgyei azért megvannak. A tudományos része például erősen ambivalens. Tetszett, hogy valós dolgokat is beemeltek a képbe, mint az extra dimenziók elmélet, a hullámfüggvény összeomlása, kazualitás és társai; ugyanakkor voltak baromságok is, sokszor valós dolgokat kevertek össze a fantáziával, amit nem túlzottan csípek. Gondolok itt például arra, mikor Karasu benyögte ezt a "lehet, hogy az emberi érzelmeink másik téridőket is nyithatnak" dolgot vagy az elején a shounen-fightba illő harcuk kihatással van a kvantumvilágra. Meg egyébként is, mi a rákot akartak például a gamma-részecskéken fénysebességre gyorsítani, amikor azok eleve nagy energiájú elektromágneses hullámok?
Persze ez mind csak felsorolás, semmi komoly, semmi ténylegesen kiábrándító, meg amúgy is: ennyi írói szabadság szerintem bárkinek kijár. (Csak mondom, a tény zavart, hogy ezek így kerültek bele, mikor egyébként sok mindent eltaláltak.)
Szóval van egy sokszor valós dolgokra építő, de azért a gyökereinél fogva inkább fantasy-jellegű sztori, ami viszont többszörösen komplex és érdekes. A párhuzamos világok + időutazás kombót szereti a többség, én sem vagyok ez alól kivétel. Ezen felül kapott egy egészen unikális, egzisztencializmusra építő mondanivalót a cucc, bár legnagyobb sajnálatomra nem erre terelődött végül a hangsúly, inkább csak a felszínt kapargatták meg. Ha végtelen párhuzamos univerzum létezik, végtelen lehetséges jövővel, van-e értelme beszélni az egyénről, mint olyanról? Melyik világbeli én a valós én és itt is lehet-e egyáltalán beszélni erről? Ha a létezésünk bizonytalan, van-e helyünk abban a világban? Ha a létezésemet nem igazolja senki külső szemlélő, vajon létezem-e egyáltalán? Milyen jövő az, ahol az emberek feladják a fizikai testüket, hogy csakis tudatban éljenek tovább? Vagy az a jövő, ahol az egyén létezését adatként tárolják el és ha nincs rólad információ, nem is létezel? A kérdéseket azért köszönöm.
Látványosan nem ejtettem még szót a karakterekről, ami nem a véletlen műve. Ha meg kellene nevezni a Noein ténylegesen leggyengébb részlegét, akkor az a karaktergárda lenne. Szó se róla, a funkciója mindenkinek megvolt, viszont nem voltak elmélyítve, rengeteg potenciált a kukába hajítottak. Valahogy mindenkit igyekeztek szűkre szabottan csak abba a szerepbe beleerőltetni, amiben az első pillanattól kezdve voltak. Karasu "Harukát meg kell védeni!!!!44" baromsága nagyon hamar lefárasztott, Yuu "én vagyok az élet céltáblája" világszemlélete szintén (egyedül talán a legvégén gyógyul csak ki ebből az Ikari Shinji-szindrómából), Atori pálfordulása a végén nonszensz, Tobi a kis mindent tudó, Kuina, aki viszont semmit, esatöbbi. Egyedül Haruka, jövő!Ai és nagyon talán Isami/Fukurou azok, akiket nem lehet pusztán egyetlen szóval leírni, ami azért elég gáz.
A technikai dolgokat illetően is elég vegyes a kép, bár azért itt is inkább a pozitív oldal felé billen a mérleg. A grafika... noss, érdekes. A CG például meglepően korrekt. Baromira tetszettek például azok a bevágások, mikor a házat mutatták minden oldalról, de lehetne még mondani a shangrila-i mechanikus monsztákat vagy azokat a creepy csikóhal-szerű izéket. Ugyanakkor a karakterdesign elég WTF, Haruka macskaszemeitől szó szerint megijedtem először. Az animáció is elég vegyes, pölö az a harc Karasu és Fukurou között... jujj. A zenékkel nem volt különösebb gond, ahogy a seiyuukkal sem.
All in all, egy kissé haragszom a Noeinre, mert sokkal többet is ki lehetett volna hozni belőle, mint amit végül kaptunk, de még így is egy kiemelkedő, stílusos és hangulatos darab, amire megérte időt áldozni. 8/10