RahXephon

Egyes anime sorozatok, filmek, OVA-k megtárgyalása

Véleményed az animéről?

Tetszett/nagyon tetszett.
12
75%
Közömbös/elmegy/nézhető.
1
6%
Nem jött be, akkora EVA nyúlás, mint a ház.
3
19%
 
Szavazatok száma: 16

Avatar
Midoo
Profi
Profi
Hozzászólások: 335
Csatlakozott: 2005.04.20. 15:32

RahXephon

Hozzászólás Szerző: Midoo » 2006.01.30. 20:33

Először nem akartam szavazást, ha modoknak/adminoknak nem tetszik, ki lehet venni. Vélemények, tetszett, nem tetszett, miért jó, miért nem jó, sorozat avagy film. RahXephon.

Felesleges témának minősülve kéretik törölni.

Avatar
Hikari
AoiAnime szerkesztő
AoiAnime szerkesztő
Hozzászólások: 738
Csatlakozott: 2003.02.17. 19:05
Nem:
Tartózkodási hely: Norvégia
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Hikari » 2006.01.30. 20:58

Ha még nincs ilyen témánk, akkor egyáltalán nem felesleges.
Én valamikor mostanában szeretném megnézni végre a sorozatot, néhány részbe már belenézegettem, és elég érdekesnek tűnik, azok a mechák meg valahogy félelmetesen néztek ki o_O
Szóval majd ha megnéztem, nyilatkozok róla :wink:

Avatar
Neerson
Szakértő
Szakértő
Hozzászólások: 122
Csatlakozott: 2006.02.05. 19:21
Tartózkodási hely: Cegléd-Budapest

Hozzászólás Szerző: Neerson » 2006.02.05. 23:41

Első három részt láttam, ebből még nem tudtam megszokni, és megszeretni a karaktereket szóval nem nagyon akarok véleményt nyílvánítani, de a világ konfliktusa a Mu-val, meg a TERRA-val nagyon rendben van, a misztikus(fel-fel tűnő lány) mishima sztory nem jön be, meg van egy misato-hoz hasonló karakter. Ja és shinji agya sokkal "szebben" borult el, mint az itteni főszereplőnél :)

Petit
Újonc
Újonc
Hozzászólások: 9
Csatlakozott: 2005.10.10. 13:33

Hozzászólás Szerző: Petit » 2006.02.06. 13:29

Az első 5 rész után... szerintem nagyon szép. Reika nekem tetszett, nagyon csinos lány :) a mecha pedig tényleg gyönyörű. De maga a történet és a hangulat: az első, ami eszembe jutott róla, hogy ilyen lenne az Evangelion a sajátos gondolatisága nélkül. Ha belegondoltok, az Evában már a második-harmadik rész környékén elkezdődik az a "problémázás" ami azt a sorozatot azóta is életben tartotta és a hasonló jellegű mechás drámák fölé emelte. A Raazefonban viszont egyelőre semmilyen érdekes gondolatot nem láttam. Bár az itteni ismertető azt mondja, hogy később ez is a karakterekrefog fókuszálni, szóval majd meglátjuk.
De ami nagyon tetszett, az az, hogy a zene mennyire fontos benne (na jó, lehet, hogy ez nekem szakmai ártalom): a Dolemek nevei, a BGM-ben minden zenei stílus képviselve van a jazztól kezdve a mai cuccokon keresztül a klasszikusig. Nem tudom, érthető-e: nem is annyira magának a sorozatnak a zenéje tetszik, hanem az, hogy milyen nagy szerepe van a zenének a sorozatban.
Akkor már csak azt nem értem, hogy Ayato miért fest és miért nem pl csellózik mint Shinji? (meg mint én) :weh: :wink:

Avatar
Midoo
Profi
Profi
Hozzászólások: 335
Csatlakozott: 2005.04.20. 15:32

Hozzászólás Szerző: Midoo » 2006.02.06. 14:09

A magam részéről többre értékelem a RahXephon viszonylagos nyugodtságát az Evangelionhoz képest. És hogy Ayato miért fest és nem csellózik? Majd kiderül.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Midoo 2006.07.12. 12:36-kor.

Petit
Újonc
Újonc
Hozzászólások: 9
Csatlakozott: 2005.10.10. 13:33

Hozzászólás Szerző: Petit » 2006.02.08. 13:11

És tényleg kiderül? Végül is, az első rész legelején Ayato egy képet festett egy lányról, aki erősen emlékeztetett Reikára. Aztán a negyedikben ugyanezt rajzolta a TERRA hadihajón, és valahogy ennek segítségével jutott be a mechába. Szóval az ő festészetének valami különleges jelentősége van?
Hmm... lassan már tovább kellene nézni...:)

Avatar
Midoo
Profi
Profi
Hozzászólások: 335
Csatlakozott: 2005.04.20. 15:32

Hozzászólás Szerző: Midoo » 2006.02.08. 14:57

Annak a képnek lesz jelentősége, igen, a zene meg az egész sorozat egyik alapja, és nem szívesen spoilereznék.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Midoo 2006.07.12. 12:37-kor.

Avatar
Entrichon
Haladó
Haladó
Hozzászólások: 26
Csatlakozott: 2005.12.04. 16:49
Tartózkodási hely: Kecskemét

Hozzászólás Szerző: Entrichon » 2006.02.21. 21:43

Eleinte eléggé Evangelion beütésű volt a dolog...sok apróság, mint például a főszereplő kiborulása, a parancsnokság eléggé Nerv-szerű volt, és elég sok szereplőnek volt Evangelion-os mása...de ezt kb az 5.résztől már teljesen figyelmen kívül hagytam...bár ahhoz, hogy a történetet 100%ig megértsem még legalább 1szer újra neki kell rugaszkodnom... Ayato-t nagyon bírtam, bár volt amikor eléggé frusztrált a kiborulása, de figyelembe véve, hogy én az ő helyében legalább háromszor bekattantam volna, asszem ennyi még belefért... A végkifejlet elég érdekesre sikerült, még párszor megnézem, és talán leesik, hogy mi is van :hee: A kidolgozás és az animáció is nagyon tetszett, de a legjobban Megumi seiyuu-ja (japán hangja) tetszett...annyira imádom Kawasumi Ayako hangját ^^ (pl ő a seiyuu-ja Mahoro-nak, meg Aoi Sakuraba-nak) Az egyetlen fájópontom igazából csak személyes jellegű, hisz mélyen azt kívántam, hogy Ayato - Hiroko-val jöjjön össze, de nem elég, hogy ez nem jött össze, szegény Hiroko-m még megis halt... :sobsob: ezt leszámítva, szerintem egész kellemes anime, amolyan jó egyszer végignézni kaliberű... csak ajánlani tudom, de kizárólag az Evangelion után ::jblush2::
The Chronicles of Humanity...

Avatar
Kuresz
Szakértő
Szakértő
Hozzászólások: 190
Csatlakozott: 2006.03.01. 03:21
Tartózkodási hely: Silent Hill

Hozzászólás Szerző: Kuresz » 2006.04.22. 22:26

Ma kezdtem,3 részt néztem meg eddig és az NGE-t is láttam már.Eddig nekem ez a RahXephon jobban tetszik,mert kevesebb benne (eddig) az agyalás,nem félreérthető,vagy olyan,hogy többször végig kell nézni,vagy napokig gondolkodni,hogy Most mi van??? stílus.Eddig nagyon bejön,a zenék nagyon el vannak találva.Kíváncsi vagyok,hogy lesz tovább.NGE is tetszett,top 10ben benne van,csak hogy is mondjam...Nekem túl elvont :D Remélem nem lesz olyan a RahXephon vége,mint az NGE-é.
Kép
Kép
Kép

Avatar
Sai
Szakértő
Szakértő
Hozzászólások: 122
Csatlakozott: 2006.07.15. 07:05

Hozzászólás Szerző: Sai » 2006.07.17. 11:16

Nos az első rész után nekem is eléggé NGE klónnak tűnt de aztán 2-3 rész után abszolút nem így gondoltam.Maga az egész hangulata lényegesen más,sokkal nyugodtabb és a szereplők sem mennek bele a fölösleges önsajnálatba.Maga az alapszituáció elsőre ismerős lehet de mégis más mivel itt gyakorlatilag nem ismeretlen idegenek megszállása ellen védekeznek hanem ez már inkább egy háború ami jóval megalapozottabb történetileg mint az NGE.(Akit érdekelnek az előzmények annak http://www.khantazi.org/Rec/Anime/MuTimeline.html. vigyázatt enyhén SPOILER-es lehet.)Aztán maga a befejezés is teljesen más végkifejletet hoz.Számomra teljesen más élményt nyújtott mint az NGE attól függetlenül hogy az alapszituáció hasonló.
Ja és külön megemlíteném a 19.rész ami drámaiságát tekintve jóval az NGE bármelyik része fölött áll(szvsz).

Avatar
Rossi
Profi
Profi
Hozzászólások: 301
Csatlakozott: 2006.05.15. 10:35
Tartózkodási hely: Na'conxy... izé, Nagoya
Kapcsolat:

Néhány gondolat a RahXephonról

Hozzászólás Szerző: Rossi » 2006.07.18. 00:05

Jó, akkor én is hadd elmélkedjek egy keveset...

A RahXephont, az anime-élményeim 90%-ához hasonlóan, az Aoi-nak köszönhetem *tiszteletteljes meghajlás az oldal szerkesztői és Midoo, az ismeretető írója felé*, mert ha nincs az ismeretető, valószínűleg elsiklottam volna e történet felett. Így viszont, és ennek hatására elkezdtem nézni, még dvd-rendelés is lett a dologból, és egyáltalán nem bántam meg, sőt! :D

Ha szemügyre vesszük magát a sorozatot... illetve, előbb még a készítket, az tűnhet fel, hogy vannak köztük páran, akiknek valamilyen módon ez az első animéjük. Pl a rendező, Izubuchi Yutaka, hiába dolgozott már jó ideje a szakmában (ő csinálta a Lodoss OVA karakterdizájnját ill asszem valamelyik Macrossban is benne volt), mégis, ez az első rendezése. A zeneszerző, Hashimoto Ichiko első alkalommal írt zenét animéhez; Ayato hangszínészének, Shimono Hiro-nak ez az első szerepe, de azért láthatunk pár nagy nevet is a műben, akiket még egy, az animék világában hozzám hasonlóan tájékozatlan ember is tud hova tenni, lásd pl: Sakamoto Maaya... mindezzel csak azt akartam mondani, hogy a RX sokak számára amolyan "opus 1", szóval, akár lehetne kicsit gyenge vagy kiforratlan is... de nem az. (A Bones azért általában jól sikerült cuccokat ad ki a kezei közül, imho.)

Milyen érveket szoktak felhozni a RahXephonnal szemben? Gyakorlatilag minden kritika egy kérdésre van kihegyezve: mégpedig, hogy a RX a NGE-t másolja. Vagy, ahogy egy ismeretető fogalmazott: "A RahXephon egy NGE klón. Azért klón, mert a NGE volt előbb." :-P Ehhez csak annyit lehet hozzátenni, hogy az Eva-nak láthatólag volt hatása -sőt, nagyon-nagyon nagy hatása- a RahXephonra; ha nincs az Eva, a RahXephon ma valószínűleg ilyen formában nem született volna meg - de attól még a két mű teljesen eltér egymástól. Úgy is fogalmazhatnék, hogy rengeteg a hasonlóság a két anime közt, csakhogy ez a hasonlóság alapvetően felszínes. A rendező valószínűleg nagy EVA-fan lehetett... de nem volt depressziós, és nem is akarta megváltani magát vagy a világot ezzel az animével. A legfőbb különbség az EVA és a RX között az, hogy az utóbbi nem vállalja túl magát, nem akar több lenni egy érdekes és szép SF/mechás drámánál- az NGE-vel szemben, amely Anno számára tulajdonképpen a depresszióból való kiút keresésének eszköze volt.

Ebből adódóan, a RX szereplői sokkal inkább irreális problémákkal néznek szembe, mint a NGE "hősei". Akár mondhatjuk úgy is, hogy a RahXephonban sokkal több a fantasztikum, és kevesebb az angst, már ami az alaphangulatát és a témáját illeti.

És a karakterek? A legfőbb hasonlóság az EVA-val pont a karakterek szerepében rejlik. Van egy fiatal fiú, akinek vezetnie kell az Evangeliont... öö, Mechanical Angel Aquariont... öö, RahXephont. Van egy rideg férfi, aki egy emberiség ellenségeivel szemben álló szervezetet vezet (á la Gendo.) Van egy öregember, aki valamilyen módon a világot akarja tökéletesíteni (á la Lorenz Keel) Van egy (esetünkben: kettő) titokzatos lány (á la Rei). És van egy, a főhőssel érdekes viszonyban álló, felnőtt nő, aki itt még szerelmes is (á la Asuka+ Misato). (Meg ott van Elvy, akire csak a temperamentum és a sörivás jutott Misatóból.)
Ilyen módon valóban emlékeztetnek lelkibeteg elődeikre, de ha közelebbről megnézzük őket, láthatjuk, hogy a hasonlóság csak a szerepükben van meg, magukra a jellemekre, motivációkra már nem terjed ki. (Na, az aztán tényleg másolat lenne...) Lásd pl Ayato: Shinjihez hasonlóan mechát kell vezetnie, és később lesz némi szerepe az emberiség sorsának alakulásában- és ezzel ki is merült minden hasonlóság a két alak között. Lásd pl Kunugi Jin: a NERVet... öö, TERRA-t vezeti, és nem szokta kimutatni az érzelmeit- és ebben csakugyan emlékeztet Gendo-ra, de ezzel ki is merült köztük a hasonlóság. Stb, stb, stb: alapvetően az a különbség, hogy a RX szereplői épp olyan nyugodtak, mint maga az anime. Teljesen normális emberek, és többségüknek a személyes története egyáltalán nem tragikusabb egy való világban élő embernél -kivétel Makoto Isshiki és az a szerencsétlen Sayoko, aki legalább annyira sajnálatra méltó -és számomra érdektelen- mint EVA-béli elődje, Ritsuko. Megintcsak az a kulcsszó, hogy a RahXephon nem depressziót, hanem hihetetlen, szinte már nyomasztó :lol: nyugalmat áraszt magából.

Ennél jobban zavarnak azok a jelenetek, amelyek gyakorlatilag megfeleltethetőek bizonyos EVA-helyeknek. Gondolok itt a 6. részre, ahol a RahXephonnal szinte hajszálpontosan az történik, mint EVA-01-gyel a NGE 16. részében; és ugyanitt, Kim nyavalygása, hogy ő majd bosszút áll a Dolemeken, omg szemetek, megölték a családját- ez fájdalmasan hasonlít arra, ahogy Misato érez az Angyalok iránt. Aztán, a 8. részben, először úgy tűnik, hogy Ayato hasonló döntés elé kényszerül, mint Shinji a Touji-s epizód kapcsán, de ennek a kimenetele természetesen jóval szerencsésebb lesz, mint az EVA-ban. (Btw, a RahXephonnak megvan a maga legalább EVA/18. drámaiságú epizódja, az a bizonyos 19. , nem kell neki ez a másolás!) És természetesen ott van a végén az a bizonyos "alternatív valóság"- vagy legalábbis nekem elsőre alternatív valóságnak tűnt- ahol ugyebár ott kell lennie a macskának plüssjátékként, mint a pingvinnek az EVA-ban... és ha már a macskánál tartunk: az egyéni szoc probléma, hogy inkább kutyapárti vagyok, bár egy aranyos kis ::neko:: -tól azért én is el tudok olvadni- de ezt a szegény Buchi-t 1. minek kellett beletenni? 2. Ha már beletették, minek kellett ilyen iszonyatos rondára rajzolni?! Esküszöm, még a Trigun szándékosan absztrakt küllemű kuroneko-ja is kawaiibb, mint ő... egyébként tudom, az animék (többségé)be kell egy aranyos állatka, ez valami fanservice-féleség lenne- de itt még annak is béna...

És ha már itt tartok, a befejezés: valamelyest megintcsak az Evangeliont, pontosabban a The End of- ot idézi fel bennünk- már ami a megjelenítést illeti. Bár itt is megvan a megszokott eltérés: ami a 26. rész folyamán történik, az kicsit tényleg end of eva, de míg az előbbiben a vörös és fekete színek dominálnak, addig a RahXephon vége szürke és hófehér, ami szintén jól mutatja a szokásos hangvétel- és stíluskülönbséget a kettő között. Az egész történet kimenetele viszont minden, csak nem EVA. Akkor már inkább Wolf's Rain... :wink:, azzal a különbséggel, hogy a RahXephon nem alkot magának olyan következetes, könyörtelen és koherens világképet- itt szóba sem kerülhet az, hogy az új világ megnyitásának az legyen a következménye, hogy előbb mindenki meghal, bár egy kicsit tényleg hasonló történik, mint a Wolf's Rainben. A RX befejezéséről inkább az a mondat jutott eszembe -kövezzetek, szakmai ártalom- amit Bartók írt egyetlen happy enddel végződő színpadi műve, a Fábólfaragott Királyfi partitúrájának végére: "És mikor a függöny lemegy, újra rendezett és szép lesz a világ..." :)
(Ha már a színeket említettem, érdemes megfigyelni, hogy a Wolf's Rainben, - ami ha jól tudom, szintén Bones- végig meglévő szürkés árnyalat is micsoda ellentétben van a RahXephon nyugodt, de élénk tónusaival. Hangulatilag ég és föld a kettő- előbbi a nyomasztó, közelgő világvége-érzés, utóbbi a földöntúli nyugalom.)
Közelebbről, magáról a befejezésről:
Spoiler-chan írta:Nem is illene az anime nyugodt hangulatához, ha nem lenne happy end- csak az a baj, hogy - nekem legalábbis- először nem jött le, hogy itt nem egy alternatív világról van szó, hanem azt látjuk, ami az Újrahangolás után történt. Ennek valószínűleg az lehet az oka, hogy ebben a bizonyos jelenetben -26. rész vége- a Haruka-val egyidős Ayato nagyon-nagyon emlékeztet Itsukira, olyannyira, hogy első megnézésre azt hittem, hogy ez egy olyan világ, ahol Haruka és Itsuki házasok... persze, lehet, hogy ez rajtam kívül nem tévesztett meg senkit, de én csak úgy jöttem rá, hogy valójában mi is a helyzet, hogy második megtekintésre már figyeltem "Itsuki" hangjára, és az egyértelművé tette, hogy ez bizony Ayato- másrészt pedig, akárcsak a Wolf's Rainben, következetlenség lett volna pont az utolsó percekre bedobni egy alternatív világot, különösen, ha összevetjük mindazzal, ami e jelenet előtt történt. Aztán persze utánaolvastam kicsit, és az utolsó kételyeim is eloszlottak... :cool:
A RahXephonban
Midoo írta:a zene... a sorozat egyik alapja


így érthető, ha az emberenek zeneileg is vannak elvásárai. Mondjuk úgy, hogy a RX BGM-ja többé-kevésbé kielégíti ezeket az elvárásokat. Nem lehet sok rosszat mondani Hashimoto Ichiko zenéjéről, különösen az endingről nem, és mégis... ha arra gondolok, hogy Yohko Kanno írhatott volna hozzá egy Escaflowne szintű zenét... szóval, szívesen meghallgatnám úgy is. Bár Kanno írta az openinget, tehát valamilyen szinten benne volt a projektben.
Sokkal jobbak a zenei utalások, amikből egyébként kellett volna még pár. Például, az egész anime Wagner: A nürnbergi mesterdalnokok nyitányával kezdődik. Ez az opera tulajdonképpen arról szól, hogy milyen is a helyes zene, a valódi művészet. Vesd össze az anime "tuning the world" alaptémájával- nem egy átütő erejű utalás, de azért benne van az, hogy ebben a történetben a zene mennyire alapvető fontosságú lesz.
Ennél lényegesebb, és többször visszatérő szimbólum-szerűség az a dallam, amit először az 5. epizód elején Ayato hallgat a szobájában, és amit Quon később többször is énekel (először a 10. részben, később hegedüli is, aztán akkor, mikor ketten visszatérnek Tokyóba). Ez Borodin Igor herceg című művének második felvonásából való, (a Poloveci táncok című híres rész elejéről) és a szövege (ugyebár itt kórus énekli) az elveszett szülőföld szépségeiről szól (majd idézem szó szerint is, megvan valahol, csak most nem akadt a kezembe :dirr: ). Vesd össze azokkal a szituációkkal, ahol ez elhangzik!

Ebben az esetben, a dallam tul képpen annak szövegét idézi- ez egy szimbólum, és így el is jutunk oda, ami elég neuralgikus pontja volt az EVA-nak is: szimbolika. Érdekes, hogy ezt a RahXephon néha mintha komolyabban is venné, mint elődje. Bár a prekolumbián kultúra ( meg az ezoterikus irodalom, mert a RahXephon szimbolikája, már ha van neki olyan, e kettőből merít) nálunk nem annyira általánosan ismert, mint a kereszténység, -heh-heh- ahogy utánaolvasgattam, az volt az érzésem, hogy ezeknek az utalásoknak a megfejtése többet ad a történet megértéséhez, mint az EVA különféle ószövetségi stb utalásai- de attól még itt sem mondhatjuk, hogy a szimbolika elsőrendű fontosságú és minden részletre kiterjedően kidolgozott lenne, de az kétségtelen, hogy kevésbé fekszi meg az ilyesmire igényes emberek gyomrát, mint az EVA-ban.

Ami még említésre méltó: karakterdizájn. Pont az Esca ellentéte (ott a szereplőknek oldalnézetből nagy, ívelt orruk van- itt elölnézetből egyáltalán nincs orruk... :dirr: ). Ja, és ha valaki hegedül egy ilyen történetben, legalább a ritmus passzolhatna, amire húzza a vonóját...

Összességében a RahXephon egy remek anime, melynek "hibái számosak, ám erényei még többek". Mindenkinek ajánlom megnézésre, kivéve azokat, akik még az EVA hatása alatt vannak, mert ilyen esetben valószínűleg nagy csalódás lesz a világmegváltó gondolatok és a depresszió hiánya, valamint az említett hasonlóságok miatt. De ha már kiheverted az Evát, esetleg pont a sötét hangulata miatt nem jötte be, - nos, kezdd el bátran! :thumb:

Btw, ha minden úgynevezett "EVA másolat" ilyen jó, valószínűleg belefogok a Sousei no Aquarionba és az Argento Soma-ba is... :dirr:
"Történetem teljes egészében igaz, mivel az elejétől a végéig én magam találtam ki." XD
http://thebiggestdreamer09.blogspot.com/

Avatar
Sai
Szakértő
Szakértő
Hozzászólások: 122
Csatlakozott: 2006.07.15. 07:05

Hozzászólás Szerző: Sai » 2006.07.18. 08:58

És akkor még dob hozzá a listádhoz a Soukyuu no Fafner-t(ha még nem láttad)mellesleg én teljesen egyetértek a fent említett dolgokkal főleg ami a szimbólumokat(ugye nem veszi magát túl komolyan vagy ha mégis nem akarja az emberképébe nyomni azt) és magát a hangulatot("nyomasztóan nyugodt" ahogy te is írtad a legjobb megfogalmazás a hangulatára) illeti.Ja és hogy nem mennnek bele túlságosan a fölösleges önsajnálatba(annyira mint az NGE).Megvan a saját drámájuk de nem esnek át a ló túlsó oldalára.Ami viszont negítívum(számomra)az NGE-vel szemben azok a mechák(Xephon-ok)Jó tudom hogy gyakorlatilag a harcok nagyrésze óceán felett zajlott de nekem voltak elég "mozgékonyak" bár ez csak egyéni szoc. probléma a részemről^^'

Avatar
Surci
Fanatikus
Fanatikus
Hozzászólások: 1801
Csatlakozott: 2004.03.05. 18:42
Tartózkodási hely: SkyEye Corporation

Re: RahXephon

Hozzászólás Szerző: Surci » 2017.05.03. 15:53

Így újrázva ezt az izét már értem, miért nem emlékeztem belőle semmire... Jobb lett volna ha a feledés jótékony homálya borítja továbbra is.

Utoljára a Guilty Crownnal való szenvedés alatt volt hasonló érzésem és imho nevezett anime készítői nagy RahX-fanok lehettek: fogalmam nincs, mit néztem 26 részen keresztül. Na nem mintha túl bonyolult lenne, hanem mert kábé annyira értelmetlen, mint tíz évvel későbbi utódja: érezni hogy itt nagyon DARKoskodni szeretnének, és ez egy SERIOUS anime szimbolizmusal, komoly és FELNŐTT témákkal, satöbbi, de minden elemében mellémegy a próbálkozás. Összeszámolni nem tudom, hányszor akartam dobni a sorozatot, talán ahány perc fér a műsoridőbe: 20x24, és nem elírás, volt két, azaz kemény KETTŐ darab epizód, ami értékelhető, az összes többi agyrohasztás.

Kezdjük talán a sztorival, aminek alapfelütése a szokott mekasónen-receptet követi: csak MC-kun képes irányítani a robotot, amihez mintegy véletlenül jutott hozzá (persze később kiderül hogy nem véletlen az a véletlen), elhagyja jelenleg idegen megszállás alatt lévő hazáját és beáll az ellencsapatba. Eddig még okés is, bár már itt kezdődnek a logikai marhaságok, pl. csak úgy beveszik az szervezetbe, holott azt se tudják ki fia-borja, csak annyit, hogy pár napja még ellenség volt. Mondjuk elég hamar túlteszi magát azon hogy kvázi elrabolták... Whatever, lesz majd más angst-téma később. Monsta of the week epizódok, melyeknek semmi tétjük vagy jelentőségük nincs se karakterfejlődésben, sem az egymással való kapcsolataikat nem befolyásolja. SoL-részeknél dettó, melyek nagyjából kimerülnek abban hogy minden nőnemű rá akar mozdulni MC-kun répájára (béna háremépítési kísérlet). A második felében meg jön a KOMOLY vonal, na itt lett váltott érdektelenből totál értelmetlenbe a cucc. Összevissza kavarás a szereplők közötti kapcsolatokban, azt se tudja az ember hogy ki kinek a kicsodája, volt hogy azt hittem hogy az egyik csaj pl. önmaga nagynénje! Értelme, súlya persze az egésznek semmi. A semmiből előkerülő, előzmény nélküli, felesleges és összevissza vagdosott jelenetek, helyszínek, az egyik pillanatban még a tengerparton vagyunk, a másikban meg már valami óriásrobotot ütlegelnek: a rendezői amatőrizmus mintapéldája lehetne ez az anime (is). A szövegkönyv dettó: vagy elcsépelt, vagy semmilyen módon nem kapcsolódó, életszerűtlen párbeszédek. A pacing dettó: hiába történik elvilek sokminden, annyira érdektelen hogy fel se tűnik, a sztori meg nem halad semerre az első KÉTHARMAD alatt. Béna fanszervíz, és óóigen bícs fürdőrucis-csöcscseggvillantós epizód, kettő egymás után! Egyikben pedig a semmiből egyszerre elkezd esni a hó Okinawán hogy hőseinknek szép karácsonyuk legyen XDDD

Karakterfronton szintén mintha a Bűnös Koronát látnám: "minna ga MAMORITÁJ" MC *ásít* némi angsttel, amivel nem az a gond hogy van, hanem hogy elcsépelt - viszont amin meg lehetett volna, azon nem akadt le: pl. hogy elrabolták és a saját népe ellen kell harczolnia, vagy hogy kvázi megölte az egyik legrégebbi barátját, ezen egy félperc alatt túlvagyunk. Bezzeg a kékvérűségén való siránkozásra elment 4 darab ep, nem mintha nem lett volna nyilvánvaló mindenkinek már az anime legelején. De előszedhetnék itt bárki mást is, ha lenne értelme, mert egyrészt túl sok a szereplő, másrészt viszont nincsenek felépítve rendesen, mindenki egydimenziós és nem fejlődik semerre. Vannak próbálkozások, pl. amikor a "főgonosz"-trió gyerekkorát láthatjuk (ami önmagában az egyik értékelhető rész a sorozatban), de ezzel sem kezdenek semmit. Vagy amikor Ayato kimenti az osztálytársnőjét Tokyo-ból, és együtt menekülnek-töltenek pár napot (második értékelhető epizód), na akkor először éreztem hogy talán valami életszerűbben ábrázolt emberek közötti kapcsolat is akad itt tizensok rész után - hát nem, mert csak arra kellett a kiscsaj hogy 1 ep után kinyúvasszák (és aztán el is felejtsék). A többiekre kár is a szót vesztegetni annyira semmilyenek, a románcok se működnek se a főszereplőknél, se a senki másnál. A tizenéves katonákon nem akadok le, sónenben vagyunk, viszont az Ayanami-klón autista csaj ritka idegesítő volt. A vége szintén totál WTF, de nem a jó fajtából, hanem mert hiába a kvázi világvége, annyira nincs felépítve, hogy a súlyát se érezzük (a'la Euréka 7).

Hagyjuk is, szörnyen fárasztó volt ez, nem érte meg a rászánt időt. Az egyedüli értékelhető dolog benne a vizualitás: szép, folyamatos animáció (Bones anime) és normális karakterdizájnok: a tinik tininek néznek ki, a felnőttek meg felnőtteknek (oké, a moe-korszak előtt még ez volt az alap).

3/10
今度こそ... 決着をつけてやる! - This time... I'll end it all!
-----------------------------------------------------------------
Kép
MAL

Avatar
tulokos
Profi
Profi
Hozzászólások: 318
Csatlakozott: 2016.09.04. 18:11
Nem: Férfi

Re: RahXephon

Hozzászólás Szerző: tulokos » 2017.05.03. 17:15

Szerintem is rossz anime, noha én nem húznám le ennyire (nem hasonlítanám a Guilty Crownhoz), inkább az van, ahogy az elején is írtad: tényleg egy könnyen felejthető; középszerű darab. Egyébként azért is érdekes, hogy a GC-vel veted össze, mert ezt egy evangelion-klónként tartják számon.
"Mi az, amit megismerhetünk? Avagy miről tudhatjuk biztosan, hogy ismerjük, vagy miről tudhatjuk bizonyosan, hogy tudjuk, hogy ismerjük, ha ugyan egyáltalán megismerhető. Vagy lehetséges, hogy egyszerűen elfelejtettük és nem merjük bevallani?"

Avatar
Surci
Fanatikus
Fanatikus
Hozzászólások: 1801
Csatlakozott: 2004.03.05. 18:42
Tartózkodási hely: SkyEye Corporation

Re: RahXephon

Hozzászólás Szerző: Surci » 2017.05.03. 20:46

Igen, Eva-klónként él a köztudatban, de leginkább a mecha-setting és a befejezés miatt hivatkoznak rá így. Viszont az a legnagyobb baja hogy értelmetlen, és ebben sokkal inkább hasonlít a GC-hez. Nincs logikusan felépítve a végkimenetele: elindul valahonnan, aztán a sorozat folyamán történnek mindenféle dolgok, amiknek semmi de semmi közük egymáshoz, majd
SPOILER
jön a világvége.
Karafronton ugyanez: béna háremezés, túl sok és egysíkú szereplő, lélekábrázolás - jellemfejlődés semmi, a főszereplő is inkább Cipő, mint Shinji, gonosz szervezet meg mindkettőben van. Hogy könnyen feledhető... az kétesélyes: 14 év alatt ugyan sikerült elfelednem, de a mostani kínszenvedés emléke jó erősen a memóriámba égett :D
今度こそ... 決着をつけてやる! - This time... I'll end it all!
-----------------------------------------------------------------
Kép
MAL

Válasz küldése