Magical Girl Lyrical Nanoha

Egyes anime sorozatok, filmek, OVA-k megtárgyalása
Avatar
madfist
Sensei
Sensei
Hozzászólások: 597
Csatlakozott: 2006.01.12. 13:42
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: The Vast Nothingness of Space
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: madfist » 2007.08.09. 15:27

A legtöbb helyen 26-ot láttam rá kiírva, de 21. biztos tart majd (jajj, hogy az már csak két rész?)
Nekem viszont annyira nem jött be. Az első rész jó volt, de aztán a folyamatos gyakorlatokkal, droidokkal meg a minden részbe legyen egy új szereplő taktikával nekem kezdett elmenni a kedvem tőle. A 17. rész valamit visszahozott, de ez a fajta fordulat sem igazán jött be (bár én sem tudtam volna mást elképzelni a lejtőről való visszatérésnek). AZ egészet igazából az elődjei és Rein-Zwei miatt néztem.

Itt egy vélemény arról, hogy miért nem hozza a korábbi színvonalat. Többé-kevésbé egyet is értek vele.
Kép

D@WydKing
Újonc
Újonc
Hozzászólások: 4
Csatlakozott: 2007.06.05. 14:17
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: D@WydKing » 2007.08.09. 17:22

Még nem láttam, csak azért kérdeztem h tudjam hány részre számitsak :D

Avatar
Kiya
Újonc
Újonc
Hozzászólások: 6
Csatlakozott: 2007.10.01. 14:43
Tartózkodási hely: Pécs

Hozzászólás Szerző: Kiya » 2007.12.20. 13:06

Hát én még nem láttam úgy az összes vagyis inkább egy részt sem láttam :oops: de amikor csak lesz rá időm elfogom kezdeni mert nagyon érdekel :D eddig csak AMV-ket meg képeket láttam róla és végül is azok nagyon tetszettek úgyhogy kívnájatok sok sikert a nézéséhez nehogy véletlen ottragadjak 3-4 napra a gép előtt miattaXD Am. nekem a A's és a Strikers sokkal jobban tetszik mert valahogy úgy...nemtom csak jobban tetszik :D

Avatar
Namiyo Kaminaga(Qinga)
Profi
Profi
Hozzászólások: 210
Csatlakozott: 2007.01.13. 15:45
Nem:
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Namiyo Kaminaga(Qinga) » 2007.12.20. 15:32

Én csak az első két részt láttam.:P
Az rendes dolog h a 3-ik rész már vagy 3-4 hónappal késöbb játszódik vmi űrállomás szerűségen,vagy csak a youtube.com hülye?:P
nem tom...az első két részt találtam csak fent...letölteni meg nem tudok sehonnan,béna vok,meg nem is akarok, elég ha megnézhetem vhol.:P
"Vagyok,mint romlott befőtt a rossz polcon!"/Qinga/

Avatar
novalisk
Gyakorlott
Gyakorlott
Hozzászólások: 94
Csatlakozott: 2006.03.22. 04:58
Nem: Férfi

Hozzászólás Szerző: novalisk » 2007.12.20. 17:08

Ööö...a 3. rész folytatja simán az addigiakat...talán az A's-t nézted, ott van benne az "űrállomás".
A sima Nanohában simán folytatja a 3. rész az addigiakat, épp a focis rész az.

Avatar
Namiyo Kaminaga(Qinga)
Profi
Profi
Hozzászólások: 210
Csatlakozott: 2007.01.13. 15:45
Nem:
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Namiyo Kaminaga(Qinga) » 2007.12.20. 20:08

novalisk írta:Ööö...a 3. rész folytatja simán az addigiakat...talán az A's-t nézted, ott van benne az "űrállomás".
A sima Nanohában simán folytatja a 3. rész az addigiakat, épp a focis rész az.
akkor asszem azt a másikat nézutem.XD
"Vagyok,mint romlott befőtt a rossz polcon!"/Qinga/

Avatar
alvaro
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1034
Csatlakozott: 2007.05.09. 09:12
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: gyászmenet
Kapcsolat:

Re: Magical Girl Lyrical Nanoha

Hozzászólás Szerző: alvaro » 2017.02.26. 19:15

Ideje egy kis nekromanciát gyakorolni! A mondandóm ugyan általánosabb, de mindenképp ennek a sorozatnak a kapcsán jött elő, és általános "Mahou shoujo animék" témát nem találtam, és máshova se nagyon sikerült beilleszteni, ami a bögyömben van.

Azt gondolom nem kell itt senkinek bemutatni, mekkora fanja vagyok a Madoka Magica világának. Talán az sem újdonság, hogy régi adósságomnak tekintettem a műfaj gyökereivel és klasszikusaival kapcsolatos ismereteimben tátongó dimenzionális szakadék legalább részleges befoltozását. Mert hát mi az, hogy dekonstrukció? Nagy kedvencem kapcsán folyton ezzel a szóval hozakodtak elő, akik nekiálltak elemezni. Mások közben bőszen tagadták, mondván, a hagyományosabb mágikus lányok élete sem csak játék és mese. Ekkora zajban aztán főleg szerettem volna ellenőrizni, na meg átélni a hangulati különbségeket.

Csakhogy ez nem ment zökkenőmentesen. Zsenge koromban a Sailor Moon tökéletesen elkerült, így amikor az utóbbi években készült egy reboot belőle, elérkezettnek láttam az időt, hogy a Crystallal magamra szedjek egy kis "klasszikus kultúrát". Nem jutottam vele messzire. Rossz jel, amikor egy sorozatban magát a főszereplőt találom idegesítőnek, elég hamar félbe is hagytam a nézését. Egyszerűen nem bírtam elviselni.

Aztán kiadtak egy új PreCure sorozat. Mindenkitől elnézést kérek, ha a kronológia nem stimmelne, kicsit összemosódnak a dolgok. Elő is vettem a PC! sorozatok listáját, és fogalmam sincs, melyik lehetett az inkriminált mű. Ezzel még nagyobb lukra futottam, mint a SM!Crystal-lal. Plot semmi, a harcok értelmetlenül repetitívek, az ellenfelek sose tanulnak a főellenség a gonoszság kedvéért gonosz, motiváció, ugyan mi az? Gyakorlatilag minden értelem hiányzott, fejvesztve menekültem.

Érdekes kitérőkre szántam el magam. Ha magát a kórokozót nem veszi be a szervezetem, megpróbálhatom a vakcinát. Legyen paródia, hátha meglesz annak is a maga tanulsága! Binan Koukou Chikyuu Bouei-bu LOVE! - egy sorozat mágikus fiúkkal, hosszas átalakulással, röhejes bekiabálásokkal (avagy kitől tanult Mami-san :drop: ). Minden egy helyen, ami megérdemelte, hogy egy görbe tükörben túltolják, egész szórakoztató formában. Paródiának kifejezetten emészthető volt, az előzőekkel szemben ezt végig is néztem.

Mahou Shoujo Nante Mouiidesukara - újabb paródia, ami a Madoka nélkül talán nem is működött volna. Alapkoncepciója, hogy a mágikus állat egy kis szemét, és szenvednie kell. Pár perces részek, értelmetlen helyzet (a mágikus lányokra semmi szükség, az állatoknak is nyugdíjba kellett volna vonulni, de úgy látszik, nem tudnak mit kezdeni magukkal, ezért random odaszegődnek lányokhoz és kaja-szállásért haszontalan mágikus erőket adnak nekik), némi humor, ez is lecsúszott egészben.

Eddig rosszul áll a műfaj szénája, nem igaz? Csak az ment át, ami vagy "dekonstrukció" (pokolba már ezzel a szóval, nem lehet igaz! - dühöngtem) vagy paródia, az "igazi" darabok mind kihullottak. Hogy lehet ez? Mindenesetre a lelkesedésem fogyott.

Idén aztán bepróbálkoztam egy újabb darabbal, a Smile!Precure "személyében". Eleve azzal az ajánlással érkezett, hogy a karakterek jók, a gonosz jobbkezét érdemes figyelni, de plotra ne nagyon számítsak. Sajnos a sorozat nem érte meg, hogy az állítás első felét maradandóan bizonyítani tudja. Mondjuk, ők legalább jobbára nem voltak idegesítően együgyűek. A harcjelenetek fontosak, kaptam még az instrukciót. A harcjelenetek idegesítőek és repetitívek, állapítottam meg én. Újabb sorozat jutott arra, hogy jegeljem. Lehet, hogy lenne a karakterekből valami, de nem nagyon tudom rávenni magam, hogy ehhez még 40 részt végigszenvedjek. Jokert, a gonosz jobbkezét sajnos kb. egy percig láttam ez alatt.

És már megint azok a fránya motivációk. "Rossz véget adunk a világnak." Persze. Hogyne. Ezt most így higgyem is el. Röhögünk, hogy milyen gonoszak vagyunk, és még milyen gonosz lesz a főnök, ha végre feltámasztjuk. Akkor már ezerszer inkább a félremagyarázott entrópia. Vagy akár a valóságshow a Binanból :drop: A rohadt életbe, legyen már hihető ellenség, vagy ne legyen egyáltalán, csak legyen a világ szemét! Kiszálltam a költészet élvezetét szolgáló székből, ezért jó, ha az ember saját magát szíjazza bele, így aztán eléri a csatokat...

Itt kezdtem úgy érezni, hogy a Binan egyáltalán nem is paródia. :weh:

Ezek után érkezünk el a jelenleg utolsó próbálkozásomhoz, a Nanoha első sorozatához.

Lehet megtenni a téteket.

A lényeg: kifejezetten tetszett. Ez volt a legjobb próbálkozás a hosszas keresgélésem során. Kevés a fodor és a masni, nem megy el minden rész két perce ugyanarra az átalakulási jelenetre, sőt, nem is ugyanazt a sablont követik a részek, hanem van sztori és halad! Az első részen pedig nagyon jól szórakoztam, annyira kísértetiesen így kezdődött a Madoka is :LOL: Furcsa álom harcoló-földbe döngölt ismeretlennel, ébredés, reggel egy szerető családdal, út az iskolába két baráttal, sebesült állatka telepatikus segélykérése :thumb:

A titokzatos ellenlábas, Fate-chan kifejezetten szimpatikus, főleg Nanohának, aki Madokához hasonló kedvesség-gombóc, de ő sem hülye.

Majd érdekel, hogy a folytatásban befogadja-e valaki azt a szegény összevert gyíkocskát meg a házi farkasát. Nagyon ráférne, kábé mint Homurára.

Ami a főszereplőkkel problémám volt, az egy kis belső kiigazítással még átmehet: előszedem a kis mentális maszatolómat és lekenem fehérrel az "életkor" rovatba írt 9-es számot, és valami nagyobbat írok a helyébe. Madokáéknál még hihető volt, hogy mennyit képesek gondolkodni és szenvedni egyes helyzeteken. Még a "fejjel a falnak" típusú Sayaka is elfilozofál azon, hogy mennyien vannak, akiknek nagyobb szükségük lenne arra a kívánságra, mint nekik, akiknek felajánlották. De náluk 14-es szám áll ebben a rovatban és visszagondolva 14 évesen az embernek már megvan minden képessége az ilyen gondolkodáshoz, legfeljebb egy kis tapasztalatra (=információra) van szüksége. (Azt most hagyjuk, hogy hány olyat látok a való életben, aki soha nem jut el erre a szintre, de még annyi gondolkodásra sem képes, amennyire szerintem egy jobb csimpánz vagy varjú simán :wwall: ) De mikor Nanoha 9 éves osztálytársai komplett pszichológiai elemzéseket vágtak le a sorozat közepe fele, ott azért kitört rajtam a heveny kognitív disszonancia :vigyor:

Ettől eltekintve viszont kellemesen koherens, kellően badass, fölös csicsáktól jobbára mentes történetet kaptam. Elég érdekes a háttérvilága is ahhoz, hogy lekössön és ne kezdjem rögtön keresni benne a hibákat. A görény kissrác régész, van Téridő-felügyeleti hivatal, a mágia a technológia oldalága, a varázsbotok gyakorlatilag gépek MI-vel, a TIFH mágusok pedig afféle rendfenntartók arra az esetre, ha valaki visszaélne ezekkel. Bár a főellenség nem okoz nagy meglepetést (de még mindig jobb indítéka van bajt keverni, mint hogy röhögjön egy nagyot és gonoszat), a megtévedt báránykák bőven kárpótolnak ezért. Pontozni nem szoktam, de az jelent valamit, hogy már töltöm a folytatást.

Ja, és szórakoztat a mém, hogy Nanoha mindenkinek a barátja szeretne lenni, de erre csak egy módszert ismer: szanaszét master sparkozza a szerencsétlen jelöltet :thumb:

Már csak azt nem tudom, hogy a ruhák díszességével fordítottan arányos-e a sorozatok elviselhetősége a számomra. Madoka ruhácskája kivételével persze, mert az a habos mágikuslány-öltözék platóni ideája. Passz. Vagy talán az imponál nekem, hogy kicsit itt is lecibálják a mágiát a misztikus piedesztálról, mint a Full Metal Alchemist-ben? Passz/2.

Opsz, még egy kérdés a végére: Tudja valaki, hogy MIÉRT lyrical? :wtf:

Ja, még egy kérdés a vége után: Cardcaptor Sakurát vajon hogy viselném? :?

Avatar
iskariotes
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1035
Csatlakozott: 2007.04.11. 10:37
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Springfild, Evergreen Terrace 742

Re: Magical Girl Lyrical Nanoha

Hozzászólás Szerző: iskariotes » 2017.02.26. 22:31

alvaro írta:
2017.02.26. 19:15
Opsz, még egy kérdés a végére: Tudja valaki, hogy MIÉRT lyrical? :wtf:
Ahogyan utána olvastam ennek a témának, azt láttam kiolvasni mert csak. Szimplán volt egy cím és tettek bele egy angol szót, hogy még menőbb legyen tőle az anime. Sajnálom nincs mélyebb és filozofikusabb magyarázata ennek a szónak.
"A barát olyan ellenség, aki még nem támadott meg." /Madagaszkár pingvinjei - Kapitány/
"Semmit sem tenni könnyű - megbocsátani viszont nehéz." /Avatar az utolsó léghajlító - Aang/

Avatar
alvaro
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1034
Csatlakozott: 2007.05.09. 09:12
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: gyászmenet
Kapcsolat:

Re: Magical Girl Lyrical Nanoha

Hozzászólás Szerző: alvaro » 2017.02.27. 08:06

iskariotes írta:
2017.02.26. 22:31
Ahogyan utána olvastam ennek a témának, azt láttam kiolvasni mert csak. Szimplán volt egy cím és tettek bele egy angol szót, hogy még menőbb legyen tőle az anime. Sajnálom nincs mélyebb és filozofikusabb magyarázata ennek a szónak.
Tartottam tőle, hogy ez lesz :vigyor: Sebaj, egy kis dadaizmus belefér :drop:

A jó pontok közül viszont kihagytam valami fontosat, de most 2 perc precure eszembe juttatta. A Nanohában van fizikai engine! Ha megrongálnak valamit harc közben (márpedig ez elég gyakran megesik), az úgy is marad, úgyhogy gyakran látni romos képeket közben. Nem teszi a dolgokat semmissé a mágia valami mellékhatása és nem fordítják vissza a robbanásokat holmi színes-szagos szalagok, mint a Rebellion elején.

(Ott persze célja van ennek, csak úgy önmagában nagyon fújnék rá ezért :drop: )

Avatar
alvaro
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1034
Csatlakozott: 2007.05.09. 09:12
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: gyászmenet
Kapcsolat:

Re: Magical Girl Lyrical Nanoha

Hozzászólás Szerző: alvaro » 2017.03.02. 16:01

De jó, hogy dícsértem a fizikai engine-t... Úgy tűnik, a második sorozatban elvették tőle a hatásköre nagy részét :neutral:

Igazából sok szempontból alább értékelem, mint az elsőt. A karakterek még megvannak, szerencsére motivációk is, de a súlyosabb események általában simán visszavonhatók. Nanoha és Fate-chan is elvesztették már a mágiájukat, aztán ugyanúgy harcolnak, mintha mi se történt volna. Mi jön most, mindenkit visszakapunk, akit csak a Könyv beszívott? :roll:

(Igen, az FMA végével is ez volt a bajom. Olyan occó dolog logikátlan happy endeket csinálni, csak mert mágia :o_O: Erős magyarázat kell az ilyen lépésekhez, meg minimum valami szépséghiba, az egyszerűen nem lehet, hogy minden ugyanúgy visszaálljon. Tudom, az Urobutcheren megkeseredett lelkem mondatja ezt... :drop: )

Avatar
alvaro
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1034
Csatlakozott: 2007.05.09. 09:12
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: gyászmenet
Kapcsolat:

Re: Magical Girl Lyrical Nanoha

Hozzászólás Szerző: alvaro » 2017.04.03. 19:33

A StrikerS annyira nem jött be, bár az utolsó rész még hátravan. Pedig az alapszituáció közel áll a szívemhez: az előző sorozatokban látott mágikus lánykák felnőttek és egy direkt erre alapított szervezet kebelén ügyködnek a világ védelmén. Csak nem én is írtam már hasonlót? :D

De egy mozzanat azért roppant megkapónak találtam, szóval van még lőszerem, ha méltatni kell Nanohát: terhes nőket master sparkoz agyon brutálisan. Imádom ezt a csajt :vigyor: Komolyan, tiszta Madoka :vigyor:
SPOILER
Oké, ehhez az kellett, hogy a "doktor" elfogása esetére letétbe helyezze a saját klónjait a harci kiborgjai méhében. Szerintem ez valami zseniálisan elb@szott mozzanat!

Válasz küldése