Animeajánló, milyen animét nézel mostanában?

Általánosságban az animékhez kapcsolódó témák.
Avatar
Yatagarasu
Újonc
Újonc
Hozzászólások: 5
Csatlakozott: 2019.11.03. 11:50
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Pawtuxet melletti kis farm
Kapcsolat:

Re: Animeajánló, milyen animét nézel mostanában?

Hozzászólás Szerző: Yatagarasu » 2019.11.11. 00:56

Riding Bean

Egy 1989-es egy részes OVA ami eredetileg egy sorozat lett volna, de végül nem jött össze az író Kenichi Sonoda és a Toshiba EMI (ma EMI Music Japan) közötti nézeteltérések miatt. Tematikailag egy autós üldözéses anime, ami a 80-as évek amerikai akció filmek és sorozatok stílusát próbálta meg átvenni több-kevesebb, de inkább kevesebb sikerrel. Annyira próbálta az akkori akciófilmek stílusjegyeit felvenni, hogy néha úgy éreztem itt az író tulajdonképpen semmilyen egyedi ötletet nem adott hozzá a műhöz, hanem csak összeszedte az összes akciófilmekre jellemző klisét és azokat addig gyűrte egymásba amíg valami viszonylag értelmes nem jött ki belőle.

A történet két főszereplője Bean Bandit és Rally Vincent akik szabadúszó szállítókként bármit hajlandóak eljuttatni A-ból B-be, ha a megbízó hajlandó kifizetni a nem kis összeget a szolgáltatásukért cserébe. Ám az egyik fuvarjuk közben, ahol egy lányt kellet volna hazaszállítaniuk, meggyanúsítják őket annak a lánynak az elrablásával és a rendőrség a nyomukba ered, Bandit és társa pedig elkezdik keresni a megbízót aki a munkát adta nekik és így kezdetét veszi a nagy autós hajsza.

Ahogy fentebb is írtam ebben az animében nem érdemes kliséket keresni, mert az egész egy nagy klisé és szerintem ez is közrejátszhatott abban, hogy nem kapott folytatást. A karaktereken érződik, hogy komolyabb kidolgozást nem kaptak és ezért érződnek ennyire sablonosnak, bár mivel ez az OVA a sorozat pilot epizódja is lett volna egyben, így lehet csak a későbbi részekben foglalkoztak volna jobban a karakterekkel, csak, hát nem voltak későbbi részek. Animáció tekintetében viszont pozitívum volt nálam, hogy az autós üldözéses jelenetek jól kidolgozottak voltak. Manapság ez már nem számít nagy dolognak a CGI technológiának hála, de itt minden jelenetben kézzel kellet megrajzolni az autókat ami nem kis munka lehetett látván mennyire sokat dolgoztak a jelenet terveken és mennyire ügyeltek a részletekre. De még így is csak azt tudom mondani, hogy mindössze hozta a korának színvonalát, mivel más korabeli anime is hozta ezt a színvonalat animáció tekintetében és sok messze meg is haladta, ráadásul a sablonos karakterek és történet se ad hozzá pozitívumot, inkább negatívumot, így nálam csak egy 5/10 tudott elérni.

Galahad
Újonc
Újonc
Hozzászólások: 14
Csatlakozott: 2019.11.15. 17:22

Re: Animeajánló, milyen animét nézel mostanában?

Hozzászólás Szerző: Galahad » 2019.11.15. 17:38

Junchi írta:
2017.03.11. 08:45
Eddig minden prímán hangzik, a koncepció viszont sajnos több sebből is vérzik:
1) Ha az emlékek és a játékban tanúsított viselkedés a kulcs, amivel rengeteg érzelmet és döntésformát ismerünk meg, akkor miért a "menny és pokol" az egyetlen alternatívák? Tehát a végső ítéletet tekintve vagy fekete vagy, vagy fehér, de közben meg nem? Érthetetlen...
2) A bíráknak elvileg nem lehetnek érzelmeik, ami Decimnél még úgy nagyjából rendben van, viszont, mikor behozzák a képbe azt a vörös hajú fószert, ott máris ugrik az elmélet, aki emberi érzelmek egész garmadáját produkálja.
3) Ha a bírák egyáltalán nem képesek az emberi érzelemre, akkor mégis mi a rák alapján hozzák a döntéseiket? Hogy tudják interpretálni azt, ami épp a szemük előtt zajlik?
4) Egyetlen egyszer nem tapasztaltam azt, hogy az éppen aktuális delikvens emlékei bármikor is komolyabb szerepet játszottak volna vagy kétes megítélés esetén billentettek volna akár balra, akár jobbra a döntésben, holott elvileg ez is ugyanúgy számít, de nem, csak a játék közben látottak képezték a döntés normáját. A probléma ott válik még inkább hangsúlyossá, mikor egyértelművé válik, hogy ez is csak egy újabb "a rendszer rossz, ebben a formájában nem működőképes" sztori, mert ez mégiscsak egy egyszerűbb és kényelmesebb húzás...
Ha az alapkoncepció ennyire átgondolatlan, akkor mi volt a lényeg? Random az egész vagy az valóban egy plot point, hogy "rossz a rendszer"? Ha az utóbbi, akkor ellőttél egy elég nagy spoilert, mindegy mennyire átgondolatlan a forgatókönyv ezen része.

Mardel
Újonc
Újonc
Hozzászólások: 1
Csatlakozott: 2019.11.23. 14:19
Nem: Férfi

Re: Animeajánló, milyen animét nézel mostanában?

Hozzászólás Szerző: Mardel » 2019.11.23. 14:22

Sziasztok!
Mardel vagyok és készítettem egy Perfect Blue bemutatót, ami ajánlónak is felfogható.
Hátha bejön valakinek. :D

https://www.youtube.com/watch?v=bd6DdFi-YDg&t=180s

Avatar
Junchi
Félisten
Félisten
Hozzászólások: 2097
Csatlakozott: 2007.06.23. 14:28
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Azuchi

Re: Animeajánló, milyen animét nézel mostanában?

Hozzászólás Szerző: Junchi » 2019.11.30. 12:05

Wotaku ni Koi wa Muzukashii

Otakukat központba helyező animuk közül messze ez teljesített eddig legjobban a szememben, ráadásul még hiánypótló is, mert itt felnőttek, meg dolgoznak is, és... ennyi.

Szóval igen, a Wotakoi egy kimondottan szórakoztató, relatable-faktorát tekintve maximális húzócím (már ha késő 20-as vagy 30-as az ember és elegendő időt eltöltött már ebben vagy valamelyik rokon szubkultban), viszont itt meg is áll a történet. Személyes, de engem kimondottan zavart, hogy megint az unalomig csépelt, vérklisé osananajimi-kártyát dobta be (miért nem ismerkedhettek meg ott, a munkahelyükön? MIÉRT?), ráadásul beigazolódott, amitől az első rész megtekintése után egyből tartani kezdtem: a szerelmi rész. Elvileg ez két páros története, ennek ellenére az egyiknél végig azt éreztem, hogy tényleg csak azért vannak egymás mellett, mert mindketten otakuk és így könnyebb (Narumi-Hirotaka), a másiknál (Hanako-Kabakura) meg voltak ugyan életszerű mozzanatok, meg minimális kémia, de náluk is többet elbírt volna a sztori, bár ezt valamelyest orvosolta az OVA.

A szereplők jópofák, többnyire hatásos azonosulási felületek, de úgy különösebben egyikhez sem kerültem közel. Na jó, talán Hirotakához igen, mert az ő fejébe néha engedett is belelátni a szerző, és nála azért érthető, miért ragaszkodik az otaku-vonalon túl Narumihoz, viszont a csaj nagyon lóg a levegőben.
Egyébiránt a referenciák ütősek (nem tolakodóak, nem random mód hajigálták be őket), baráti társaságként pedig nagyon jól működött négyük kapcsolata, szóval minden simán ment, amíg a koi részét nem erőltette jobban az arcomba. A "zárása" meg olyan, amilyen, bár erre számítani lehetett, lévén még futó mangából lett ez is adaptálva.

7 alá/10

Galahad
Újonc
Újonc
Hozzászólások: 14
Csatlakozott: 2019.11.15. 17:22

Re: Animeajánló, milyen animét nézel mostanában?

Hozzászólás Szerző: Galahad » 2019.12.07. 11:59

Junchi írta:
2019.11.30. 12:05
Személyes, de engem kimondottan zavart, hogy megint az unalomig csépelt, vérklisé osananajimi-kártyát dobta be (miért nem ismerkedhettek meg ott, a munkahelyükön? MIÉRT?)
Egyszerűbb a karakterek hátterét és kapcsolatát bemutatni, ha vannak közös pontok a múltjukban. Szerintem elsősorban ezért ennyire elterjedt a trope animékben. Engem nem zavar annyira.
Ezenkívül a japánok hajlamosak idealizálni a gyerekkorukat pszichológiai és szociológiai tényezők miatt. (Ez az egyik oka annak is, hogy a popkultúrájuk tele van tizenéves karakterekkel.)

Avatar
Junchi
Félisten
Félisten
Hozzászólások: 2097
Csatlakozott: 2007.06.23. 14:28
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Azuchi

Re: Animeajánló, milyen animét nézel mostanában?

Hozzászólás Szerző: Junchi » 2019.12.07. 19:08

Galahad írta:
2019.12.07. 11:59
Egyszerűbb a karakterek hátterét és kapcsolatát bemutatni, ha vannak közös pontok a múltjukban.
Az oké, de én speciel jobban díjaztam volna ebben a sztoriban és ebben a felállásbán, ha a nulláról kezdik és mondjuk a munkahelyükön ismerkednek meg, jönnek rá arra, hogy a másik otaku, majd kezd el alakulni a kapcsolatuk. Az osananajimi-kártya meg már unalmas és klisé.

Ezért is írtam, hogy bár szórakoztató és relatable cucc a Wotakoi, de ennél többet nemigen hoz, pedig hozhatott volna és még úgy is maradhatott volna ez a bohókás, reflektálós hangneme.

Galahad
Újonc
Újonc
Hozzászólások: 14
Csatlakozott: 2019.11.15. 17:22

Re: Animeajánló, milyen animét nézel mostanában?

Hozzászólás Szerző: Galahad » 2019.12.07. 19:58

Junchi írta:
2019.12.07. 19:08
Az oké, de én speciel jobban díjaztam volna ebben a sztoriban és ebben a felállásbán, ha a nulláról kezdik és mondjuk a munkahelyükön ismerkednek meg, jönnek rá arra, hogy a másik otaku, majd kezd el alakulni a kapcsolatuk.
Igen, talán jobb lett volna így.
Úgy érzem, hogy az esetek többségében teljesen feleslegesen dobják be ezt a kártyát. Még olyan helyeken is megjelenik, ahol a jelenléte nem változtat semmit a történeten.

Avatar
Ayla
Fanatikus
Fanatikus
Hozzászólások: 1955
Csatlakozott: 2007.02.18. 16:59
Tartózkodási hely: sehol és mindenhol

Re: Animeajánló, milyen animét nézel mostanában?

Hozzászólás Szerző: Ayla » 2020.01.02. 00:37

Múlt ősszel, munkába menet, metrón, végignéztem a

Kekkai Sensen mindkét sorozatát, melyet a vámpírok címszó, alatt leltem, de eléggé nem az volt benne a lényeg. Mindenesetre érdekes és szórakoztató volt, visszahozott egy csomó Durarara feelst, és ajánlom az erre érdeklődők figyelmébe.

ugyanígy

Blood Lad ami már nagyon szánalmas volt, de nevetni, félálomban a metrón, vámpíros contentnek, megtette.

Ha nem lenne elég nyilvánvaló elég specifikus dolgokra van csak időm, és bár hetekig bújtam a netet, sajnos érdemre való vámpíros anime content nincs. Ami volt, már láttam. : /

Néztem még, Steins;Gate OVÁkat és extrákat, amelyekről eddig nem tudtam illetve a sorozat folytatásait : )

Samurai Champloo valahogy eddig kimaradt az életemből, nagy kedvenc lett belőle!
Shotaaa!! Lolííí! Shotaa!! Lolíí!! Sho- LOLI! :D He. | hol vagy, Pantalaimon?

Avatar
Ayla
Fanatikus
Fanatikus
Hozzászólások: 1955
Csatlakozott: 2007.02.18. 16:59
Tartózkodási hely: sehol és mindenhol

Re: Animeajánló, milyen animét nézel mostanában?

Hozzászólás Szerző: Ayla » 2020.01.08. 00:41

Hála a rengeteg ajánlásnak a többi topikban, nekifogtam a Vinland Sagának, ami egyelőre jobb, mint a Vikings :"D (amúgy nem vagyok meglepve)

Nagyon tetszik, azt hittem furcsa lesz északi ősnépeket animében nézni, de egyáltalán nem az, sőt. Élvezem, hogy északi cucc, de közben kielégül a japán rajongásom. Hat részt láttam eddig, próbálom nem egy ültő helyemben megnézni az egészet. A szereplők nagyon igazinak hatnak, ami nagyon hiányzott az életemből.
Shotaaa!! Lolííí! Shotaa!! Lolíí!! Sho- LOLI! :D He. | hol vagy, Pantalaimon?

Avatar
Ricz
Nagymester
Nagymester
Hozzászólások: 855
Csatlakozott: 2016.12.24. 01:12
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: sajnos a Föld nevű bolygón
Kapcsolat:

Re: Animeajánló, milyen animét nézel mostanában?

Hozzászólás Szerző: Ricz » 2020.01.09. 21:47

Midnight Eye: Gokuu 1&2

Elöljáróban, mindkét durván egyórás film egy szolid 6 pontos darab. Az első filmnek a felvezetése kicsit hosszú, hiszen a sorsfordító dolog igazából a felénél következik be, aztán pedig az egész leszámolásos dolog a városi mágnással és nagy fegyvernepperrel durván összecsapott lett, pláne, hogy közben menteni is kell a nőt is. Az elején még egy kicsit szolidabban elrugaszkodott 2014-et kapunk a retrós közeljövő keretében, miközben azért így is vannak elég hajmeresztő dolgok, és ilyen a nepper cicuskája, aki a szájából képes lézert lőni, vagy a pávanő, aki hipnotizálja az áldozatait és öngyilkosságra kényszeríti őket javarészt. Ez igazából még olyan egye-fene animés baromságnak elmenne, de az igazi megalománia az mégiscsak a sorsfordulatban jön elő.
SPOILER
Nem tudjuk kik és miért, de a protag bal szemét egy hiper-szuper mikroterminálra cserélik, ami elemzi a környezetét, van röntgenmódja, beépített GPS, és bármilyen informatikai rendszert képes vele feltörni, köztük az orosz és amerikai nukleáris rakétaindító rendszert is, ami a mennyiségi licit csúcsa, pláne, hogy ha tudjuk, hogy az oroszok egy tényleg az AI-ra bízták a rakétarendszerüket, majdnem ki is robbant miatta egy III. világháború, mert programhiba... Az amerikaiaknál meg tavaly döntöttek úgy, hogy ideje a 8 hüvelykes floppy lemezeket végre kukázni és gépet fejleszteni, mert a lekapcsolt rendszer ősöreg gépei nem csatlakoztak az internetre sem, nemhogy még az elődjére, az ARPANET-re. Na mindegy, a nagyzolás legyen a legkisebb baja.
Viszont az utolsó 15 percre marad a leszámolás, a bosszú, aminek a csúcsnak kéne lennie, de csak egy röpke meh-re futja. A második filmben már kapunk válaszokat, de nem eleget és a retardkodás ugyanúgy megmarad. Itt már inkább az ellenfél minőségében van a licitálási kényszer.

A 6 pontot is inkább azért kapja, mert egész szépen le tudott kötni, és az a pár hülyeség zökkentett ki egy időre, ami felett nem tudtam napirendre térni.Viszont nem annyira semmilyen/átlagos, hogy megérje az 5 pontot, mivel maga a rajzolás azért szép, az animáció komótos is, a hangok rendben vannak... Szóval annyira technikai oldalról se nagyon tudott, mit maga ellen felmutatni. Egyedül talán a rendezés, hogy mire mennyi időt szánnak és ez a nagyzolási mánia az, amiket pontlevonással jutalmaztam.
"A vérfürdő a második legkimerítőbb tevékenység a futball után."
Kép
MAL || Librarian Warrior

Avatar
SaiyaGin
Haladó
Haladó
Hozzászólások: 36
Csatlakozott: 2018.10.25. 19:50
Nem: Férfi
Kapcsolat:

Re: Animeajánló, milyen animét nézel mostanában?

Hozzászólás Szerző: SaiyaGin » 2020.01.13. 18:31

Kanata no Astra 1-4: eddig nem rossz, egy olyan régimódi kalandsorozatnak tűnik, amilyet már régen nem láttam. A shounenes klisék és a sablonkarakterek néha zavaróak, de azért nem vészesek.

Avatar
Grimlock
Haladó
Haladó
Hozzászólások: 29
Csatlakozott: 2018.01.05. 21:45
Nem: Férfi

Re: Animeajánló, milyen animét nézel mostanában?

Hozzászólás Szerző: Grimlock » 2020.01.15. 19:04

Dorohedoro

Hasonlóan alkalmazzák benne a CG-t, mint a beastars-ban ami nekem is bejött a grafika terén. Szóval lehet ezekkel az animékkel példálozni, hogy lehet szép is a CG grafika ha rendesen dolgoznak rajta. A történetet érdekesnek tartom, és tetszik ez a sötét világkép vázolás Hole város esetében. Az OP-t kicsit furán fogadtam, de végülis nem vészes. Az ED viszont az tetszett. Hasonló brutalitást várok el a sorozattól, mint ahogy az első részben is történt. A rész megnézése után jutott eszembe, hogy régebben hallottam a mangájáról, és a vélemények szerint valóban egy véres darab, én meg birom az ilyen mangákat is, szóval lehet belekóstolok a mangába is.

Válasz küldése