Japán elmebajok

Japán, az anime országa. Minden, ami Japánnal kapcsolatos

A japok

állatok!
20
14%
jó fejek!
49
36%
szélsőséges viselkedésformák alapján nem ítélhetők meg/el.
69
50%
 
Szavazatok száma: 138

Avatar
Surci
Fanatikus
Fanatikus
Hozzászólások: 1835
Csatlakozott: 2004.03.05. 18:42
Tartózkodási hely: SkyEye Corporation

Hozzászólás Szerző: Surci » 2008.06.16. 19:58

Bulbasaur írta:Ha a nyelvről van szó, nem hinném. Egyedül Németországra mondanám azt, hogy relatíve sok idegesítő, amerikaias jövevényszó ragadt meg náluk, de azért még ők is tudják, hol nem illik az ilyesmit használni. Japánban kétségbeejtő mennyiségű szót vettek át egy az egyben az angolból egy szisztematikus nyelvújítás helyett.
A japánok által átvett angol szavak gyakoriságának 2 oka van: az egyik a divat, mivel az ő fülüknek egyszerűen jól hangzanak az ilyen "szankyuu" meg hasonlók. Ez rétegnyelv, többnyire fiatalok használják, és egy idő után kinövik, ugyanúgy, mint bármely más nép tininépessége. A másik már kissé összetettebb dolog.

Naszóval: egyrészt a magyar nyelvben is vannak olyan szavak, különösen a "modernebb" tudományokban, mint a számítástechnika, stb., ahol sok jövevényszót használunk. Emellett vannak olyan szavak, melyeknek nem nagyon vannak magyar megfelelőik, pl. a project. Elterjedt, a magyar nyelvbe beépült szó, angolból jött, mégsincs semmi baj vele. És ha a történelmet nézzük, nemcsak angol szavak tartoznak a jövevényszavak közé: "pizsama, papucs, menü, parfüm" - ugye ismerősek? Mind-mind jövevényszavak, idegen eredetűek, furák voltak egykor, mára mégis nyelvünk szerves részei.

Másik: a japán nyelv egyik jellegzetessége, hogy az elvont fogalmakra nincsenek japán eredetű szavaik. Ezekre kínai összetételeket vettek át anno, amikor "Kína volt a divat". Ugyanígy állt és áll ez Japánban eredetileg (kb. 1000 évvel ezelőttig) nem létező tágyakra és tudományokra is. Anno az ilyen szavakat is kínaiból szedték. Az 1800-as évek közepétől (Meiji-kor) sok európai szó (portugál, német angol, orosz, olasz , stb...) került be a japán nyelvbe. Manapság a JUESZÉJ van ilyen helyzetben, csoda-e hát, ha most ez tölti be Kína szerepét?
Bulbasaur írta:Ami a kultúrát illeti, persze, megy oda is a mi szemetünk rendesen, de a világ nagy részével ellentétben Japánban szinte mindig lényegesen sikeresebb az, amit hazailag produkálnak.
Na ezzel azért vitatkoznék. Nagyon nagy sikerek a hollywood-i produkciók Japánban. Persze emellett a saját verziók is - mert azok nem nyugati, hanem japán szemszögből adják elő ugyanazt a történetet.
Bulbasaur írta:Japán szakosként gyanítom, számos disszertációt tudnál még írni ebben a témakörben is a japánok védelmére(...)
NEM AKAROM védeni a japánokat, csak egyszerűen SZTEREOTÍPIA és NEM IGAZ az, amit itt sokan általánosítva felhoznak ellenük, meg a japán nyelv ellen. Ahogy a lap tetején található szavazás 3. pontja is kimondja: "szélsőséges viselkedésformák alapján nem ítélhetők meg/el." Ennyi erővel minden más nemzetre/országra is be lehetne szólni.
Bulbasaur írta:Örülök neki, hogy ilyen szép céljaid vannak, de szerintem te sem gondolhatod komolyan, hogy a japán szakosok többsége nem az anime divatossága miatt ment el japán szakra, és tesz a kultúrájukra nagy ívben.
Nem tudom, honnan veszel ilyesmit (esetleg japán szakos vagy?), de sok olyan japán szakost és japánul komolyan tanuló arcot ismerek, akiket baromira hidegen hagy az anime-manga, és csakis jó PÉNZ-MEGÉLHETÉS miatt jött japán szakra. Tekintélyes hányadát képviselik még a japán szakosoknak a különféle keleti harcművészeteket komolyan űzők, emellett a keleti kultúrák megszállottjai, valamint azok, akik valami miatt anno gyermekként kikerültek Japánba, huzamosabb ideig ott éltek, és az akkor megszerzett nyelvi ismereteiket szeretnék kamatoztatni. Szal (nálunk legalábbis) az arány: japán szakosok ANIME - japán szakosok EGYÉB: 1:5.
Bulbasaur írta:Köszönjük meg jeles amatőr biológusunk sokkoló szakmai észrevételeit, és hogy sikeresen kimutatta jónéhány papíron is szakmabeli kolléga fatális tévedéseit ezen threadben.
ÉRVEKET. Az ilyen leugató, ám de semmi konkrétumot nem közlő megjegyzésekre egyenlőre csak a vállamat rángatom. (Persze, tudom, ez nem polfórum, szal ha a modokat zavarja, jöhet priviben is, mindenkinek válaszolni fogok.)
Hikari írta:Egyébként meg tök felesleges leszólni a japánok nyugat-imádatát, meg a nyugati rajongók japán-imádatát, nyilván mindenki számára sokkal vonzóbb/menőbb/érdekesebb az, ami teljesen más, mint a megszokott dolgok. Ezzel szerintem semmi baj nincs.
:goodpost: Na ezzel teljesen egyetértek. A japánoknak is azért jön be a nyugati kultúra, mert nekik az az egzotikus. ENNYI.
Khaos írta:kétlem, hogy olyan emberkék, akik soktíz éve kutatnak a családon belüli szexuális élet megjelenéseiről és azok minden téren való kihatásairól, hobbiból leírnak olyasmiket, ami téves.
A családon belüli szexualitás nem véletlenül tiltott, ám itt egy sokmilliós népcsoportról beszélünk, és nem családtagok közti nemi életről.
Bulbasaur írta:Mi köszönjük, Cicero. :dirr:
Carthaginem esse delendam (széplelkek kedvéért: Karthagénában esik délidőben... Bár ez Cato, de a lényegen nem változtat. :wink:)
今度こそ... 決着をつけてやる! - This time... I'll end it all!
-----------------------------------------------------------------
Kép
MAL

Avatar
Bulbasaur
Újonc
Újonc
Hozzászólások: 8
Csatlakozott: 2007.04.27. 23:43
Tartózkodási hely: PokéBall
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Bulbasaur » 2008.06.16. 21:16

Surci írta:A japánok által átvett angol szavak gyakoriságának 2 oka van: az egyik a divat, mivel az ő fülüknek egyszerűen jól hangzanak az ilyen "szankyuu" meg hasonlók. Ez rétegnyelv, többnyire fiatalok használják, és egy idő után kinövik, ugyanúgy, mint bármely más nép tininépessége. A másik már kissé összetettebb dolog... etc.

Éppenséggel nem látok olyan borzalmasan sok jövevényszót a magyar köznyelvben (és itt most a szaknyelveket szerintem felejtsd is el, mert értelmetlen belekeverni), ami túlzottan kiemelné a nemzetközi átlagból, ellentétben a japánnal. Nálunk volt modern nyelvújítás, pedig nem vagyunk épp irodalmilag kimagaslóak. Másrészt ez, hogy a japánok nem alkotnak saját szavakat elvont fogalmakra, mert így alakult ki, és kész... Tény, hogy Japán nem sok mindenben hajlandó megváltozni, még az ilyen nyelvi dolgokat tekintve sem, ahol pedig nagyon szükséges lenne. A hunok is jurtában éltek, valami csoda folytán én viszont házban lakom. Esetleg Japánnak sem ártana levedlenie az elavult, kínaiaktól átvett szokásait.
Surci írta:Na ezzel azért vitatkoznék. Nagyon nagy sikerek a hollywood-i produkciók Japánban. Persze emellett a saját verziók is - mert azok nem nyugati, hanem japán szemszögből adják elő ugyanazt a történetet.
Felőlem vitatkozhatsz vele, csak egy hirtelen előkapott példa volt a sok közül. Általánosságban véve zenében, filmekben, játékokban, szórakozásban, majdnem mindenben az otthoni termékeket, produkciókat preferálják, kivéve, ha nincs rá megfelelő színvonalú japán alternatíva (pl. iPod). Nem hiszem, hogy ez egy olyan borzalmasan vitatható dolog lenne. Japán a maga 120 millió emberével példának okárt könnyedén akkora videójáték-piacot képvisel, mint az egész USA, vagy EU, és hatalmas bukás (néhány tízezer példány, szemben néhány hazai termékek több milliójával) szinte minden nyugati játék. Vagy mondhatnám azt is, hogy Japán gyakorlatilag az egyetlen fejlett piac a világon, ahová nem volt képes betörni a Big Three (Ford, Chrysler, General Motors), és a Fordokat is kénytelenek voltak Subaruként árusítani, hogy valamicske hasznot tudjanak produkálni. Egyszerű xenofóbia. Szerintem ennyi elég ebből a témából mindkettőnknek.
Surci írta:esetleg japán szakos vagy?
Nem, szerintem pár száz évre előre elintézitek ti most a Suzuki gyár utánpótlását. :dirr:
Surci írta:ÉRVEKET.
Azok után, hogy milyen szépen kifejtetted, miért baromság a belterjesség gondolata egy több ezer évig elzárt közösség esetében, majd halál nyugodtan kijelentetted, hogy az amerikaiak (egy olyan nemzet, ami bevándorlásra épült fel, és máig 20 millió mexikói tartózkodik ott illegálisan) lehet, hogy genetikai, és nem kultúrális okok miatt műveletlenek és szűklátókörűek, szerintem a puszta irónia megtett minden indoklást helyettem.

P.S.: Egyébként az USA nagyon durván kínaiasodik, ja, de ez más téma. Itt most fejezzük is be szerintem, mert egy kurva nagy threadlezárás lesz a vége; ha erre is válaszolnál, küldd pm-ben. :dirr:

Avatar
Khaos
Profi
Profi
Hozzászólások: 217
Csatlakozott: 2007.09.30. 22:36
Tartózkodási hely: Debrecen
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Khaos » 2008.06.16. 21:32

Surci írta:
Khaos írta:kétlem, hogy olyan emberkék, akik soktíz éve kutatnak a családon belüli szexuális élet megjelenéseiről és azok minden téren való kihatásairól, hobbiból leírnak olyasmiket, ami téves.
A családon belüli szexualitás nem véletlenül tiltott, ám itt egy sokmilliós népcsoportról beszélünk, és nem családtagok közti nemi életről.
Az én kedvemért belenéznél a Japán alkotmányba, kedves japán szakos barátom, és keresnél olyan törvényt, ami lefekteti, hogy családtagok nem szexuálhatnak egymással? Ha megengeded, hogy segítsek, akkor mondom már most: nincs. Volt, a 20. század elején bevezették, aztán az 1980-as éveben eltörölték. Házasodni nem szabad nekik, de nincsen "Incest Law" azaz együtt is élhetnek, ha akarnak. Odakinn a családom belüli kapcsolatoknak hagyománya volt(és kevésbé fejlett helyeken még van is). Hozhatok példát is, ha ennek sem hiszel, de szerintem egy picit vidd lejjebb az orrodat, és például egy könyv, vagy méginkább egy folyóirat szintjére, és olvass utána mielőtt kinyilatkoztatsz. (Tippeket adhatok.)

Ha az előző hozzászólás után nem kezdted összerakni, akkor súgok. Éppen most egy családon belüli kapcsolatokról szóló tanulmányt írok, és megnyugtathatlak, Japánnak ezen a téren bőven van aktáznivalója. Mélyen meglepő tény, hogy ez az ami miatt már nem tegnap óta folyamatosan görgetik maguk előtt szerencsétlenek a belterjesség átkait, mert, szintén meglepő, hogy sok családon belüli foganás sok genetikai problémát okoz, ami később kiterjed falu/város/tartomány/országszintűre, és általánossá válik. Ez párezer év alatt simán végbemegy, és ott vagyunk ahol most.
Kérdem én a Japán kultúra mióta lakja a szigeteket? Szerintem volt rá idejük...

Meglepő, hogy első olvasásra ezek nem szúrtak szemet, de azért ezekhez is hozzászólnék:
"Ne haragudj, de ennél nagyobb ostobaságot már nagyon régen nem hallottam. Nem akarok belemenni a fajelméletbe, de 1.: amit már alvaro is írta, egy sokmlliós populációnál nehezen lehet belterjességről beszélni, 2.: a mai PC-multikulti társadalmakban ugyan tabutéma, ám bizonyított tény, hogy a "fajkeveredésből" született gyermekek intellektuális képességei (átlagosan, természetesen vannak kivételek) alatta maradnak az azonos "fajú" szülőktől származó gyermekek képességeinek." - Ennek az idézett szövegrésznek az első mondatát simán ismételhetném többes számban, de inkább a tárgyra térek.
Fajelmélet: tessék elolvasni Hitler Mein Kampfját, és akkor már tudni fogod, hogy mi is az a fajelmélet, és azt is megérted, hogy miért néz ki nagyon gázul hogy ez a szó belekeveredik a szövegbe. Amit mondani akartál az esetleg a genetika, vagy az evolúciós elmélet lenne.
1. Egy sokmilliós populációnál azért nehéz belterjességről beszélni, mert nehéz kiszűrni a populáción jelentkező biológiai jelenségek eredetét (azaz belrerjesség miatt jött létre, vagy a természetes alkalmazkodás egy formája), de ezen túl bármelyik sokmillás populáció vidáman lehet akármennyire belterjes.
2. Na ez az amiben nem vagyok biztos, talán biológus kollégák tudnak segíteni (ha akarnak), de a gyerek szellemi képességeire a genetika annyiban hat, hogy ha például szegény hibás génállományt kap, akkor baja lehet, ez pedig bárkinél előfordulhat, bármilyen párosításnál.


A későbbiekben részemről is lezárul ez a kis eszmecsere.
Pár dolog azért érdekelne:
Kérdem én, miért kell olyasmiről szólni, amihez nem értünk? Ha nem véded a Japán kérdéskört foggal körömmel, ahogy sugalltad, akkor miért kell akár megkérdőjelezhető (vagy egyenesen hülyeségszámba menő) kijelentésekkel válaszolni a felvilágosító jelegű hozzászólásokra?
A másik dolog amit nem értek, az pedig az, hogy a biológiai kérdéseket politikára való hivatkozással elutasítod. (Biztosan megint csak én nem látok egy összefüggést...) Ez már szimlpa kíváncsiság, mert szeretem az emberek gondolatmenetét követni.

Avatar
ecoban
Szakértő
Szakértő
Hozzászólások: 116
Csatlakozott: 2006.03.29. 18:55
Tartózkodási hely: Iserlohn

Hozzászólás Szerző: ecoban » 2008.06.16. 22:24

Hát ez a vita nagyon tetszik.

Na lássuk szép sorban
Szeretjük a japán nyelvet, szép, csak észre kéne venni, hogy a használói hülyék, mert angol szavakat és kifejezéseket emelnek be, amiket még kiejteni sem tudnak. A "meri kriszmaszü"-től borsódzik a hátam, hogy a "szánkjó"-ról (vö. 'thank you'), meg a nagy kedvenc "pincsi" ('pinch') meg ne is beszéljünk.
Ez a kedvencem, szóval tisztázzunk pár dolgot. A nyelvekbe két úton kerülhet új szó, vagy kitalálunk egy teljesen újat, vagy fogjuk magunkat és asszimilálunk egy már létező idegen nyelvű szót. Kiváncsi lennék hány igazi magyar szó van a magyar nyelvben (sztem nincs 1000 sem). Egy szó asszimilációjáról pedig akkor beszélhetünk, ha az már gond nélkül illeszkedik a mondatainkba, ragozása, kiejtése nem okoz problémát, egyszóval magyarosítjuk. A legviccesebb, hogy éppen te említed meg, hogy ki se tudják mondani azt, hogy thank you azért megváltoztatják a kiejtését, gyakorlatilag egy teljesen új szót alkotva, ami tökéletesen illik a japán nyelvbe mégha számodra furcsa is (talán mert megérted :D), néhány évtized múlva pedig már egy angol számára sem lesz feltünő, hog az a kifejezés valaha angol volt.

Perverzió, kawainess (na ez a szó tényleg poén), Álszentség/képmutatás/prüdéria(?), elmebeteg munkamorál vs. japán a legjobb hely, ott minden szuper.
Vicces, hogy az említett két csoport milyen vérremenő vitákat tud folytatni miközben észre sem veszik, hogy ugyanolyan hülyék. Mindketten megpróbálják japánt elhelyezni egy képzeletbeli egyenes jó vagy rossz oldalán. Az egyik oldalon nyilvánvalóan ott a saját környezetükből (legyen az magyar/európai/városi/fakusi/stb) adódó (jogos vagy jogtalan, ez most mindegy) kisebbrendűségi érzés, míg a másik oldalon az ugyanebből a környezetből adódóan képtelenek az emberek elvonatkoztatni a saját kultúrájuktól, és egyes, az összképből kiragadott példák alapján próbálják elítélni japánt. Mindkét típus igyekszik a saját kis fekete-fehér világképébe bepaszírozni japánt, holott lehet hogy se nem fekete se nem fehér, hanem lila. Vagy zöld. Vagy, ahogy éppen tetszik :D

A belterjességről beszélni sem érdemes, akkora baromság egy 120 milliós nemzet esetén ahol ekkora a népsűrűség.
If you are falling off a cliff, you may as well try to fly, you have got nothing to lose.

Avatar
Surci
Fanatikus
Fanatikus
Hozzászólások: 1835
Csatlakozott: 2004.03.05. 18:42
Tartózkodási hely: SkyEye Corporation

Hozzászólás Szerző: Surci » 2008.06.16. 22:47

Már nagyon-nagyon OFFTOPIC lesz, de azért reflektálok. (Ha a modok szerint a vita inkább a "Japán nyelv"-topicba való, kérem, helyezzék át oda.
Bulbasaur írta:Éppenséggel nem látok olyan borzalmasan sok jövevényszót a magyar köznyelvben (és itt most a szaknyelveket szerintem felejtsd is el, mert értelmetlen belekeverni), ami túlzottan kiemelné a nemzetközi átlagból, ellentétben a japánnal.
Már fentebb is írtam, hogy a divat nagyon is meghatározza a köznyelvet odaát. És a rajongást (jelen esetben Amerika-mániát) teljesen más dimenzióban kell elképzeli Japánban, mint az európai kultúrkörhöz kapcsolódó országokban, ezért a mennyiségbeli különbség. Azt meg nem értem, hogy jön ide a magyar nyelv? Hol írtam ilyesmit? Mindössze arról van szó, hogy az angol és egyéb divatszavak használata Japánban többnyire a fiatalság körében menő, ám ők is elhagyják egy idő után, mikor megkomolyodnak, mint minden más népből való felnőttek.
Bulbasaur írta:Nálunk volt modern nyelvújítás
Melyikre gondolsz? A Kazinczy-félére? Mert az náluk is volt a Meiji-restauráció után.
Bulbasaur írta:pedig nem vagyunk épp irodalmilag kimagaslóak.
HE? Na azért...
Bulbasaur írta:Másrészt ez, hogy a japánok nem alkotnak saját szavakat elvont fogalmakra, mert így alakult ki, és kész...
Ezzel most komolyan nem értem, mit akartál.
Bulbasaur írta:Tény, hogy Japán nem sok mindenben hajlandó megváltozni, még az ilyen nyelvi dolgokat tekintve sem, ahol pedig nagyon szükséges lenne. (...) Esetleg Japánnak sem ártana levedlenie az elavult, kínaiaktól átvett szokásait.
Nem tudom érzed-e, de ez a kulturális önfeladást jelentené. Azt kéne megérteni, hogy JAPÁN NEM EGY NYUGATI KULTÚRKÖRHÖZ TARTOZÓ NÉP, HANEM BAROMIRA A KÍNAI KULTÚRKÖR VONZÁSÁBAN ÉLŐ NÉPCSOPORT, melynek közel 2000 éves történelmét Kína legalább annyira meghatározta, mint saját császáraik-sógunjaik. Amíg ezt nem tudod megérteni, addid szerintem spórold meg az ilyen kijelentéseket.
Bulbasaur írta:
Surci írta:Na ezzel azért vitatkoznék. Nagyon nagy sikerek a hollywood-i produkciók Japánban. Persze emellett a saját verziók is - mert azok nem nyugati, hanem japán szemszögből adják elő ugyanazt a történetet.
Felőlem vitatkozhatsz vele, csak egy hirtelen előkapott példa volt a sok közül.
Amire én reflektáltam. Az utóbb felhozott gazdasági-egyéb adatokkal jómagam is tisztában vagyok, de pont a filmipar az egyik terület, amiben azért a hollywood-i produkciók igencsak megállják a helyüket odaát. A többi már más kérdés.
Khaos írta:Az én kedvemért belenéznél a Japán alkotmányba, kedves japán szakos barátom, és keresnél olyan törvényt, ami lefekteti, hogy családtagok nem szexuálhatnak egymással?
Eddig azt hittem, az a Btk... Be kell valljam, én csak az 1947-es verziót ismerem, a módosításait nem kísértem figyelemmel. A személyeskedéssel meg sztem vegyél vissza, én is elkezdhetem, de az sztem nem tenne jót a színvonalnak... + ban, amit nem akarunk egyiken sem, ugye...
Khaos írta:szerintem egy picit vidd lejjebb az orrodat

Nem igazán értem sértettségedet. Ha kérhetném, idézz tőlem olyasmit, ami sértő-fennhéjázó kijelentés volt.
Khaos írta:Ez párezer év alatt simán végbemegy, és ott vagyunk ahol most.
Japán a világ második gazdasági nagyhatalma (esetleg már csak a harmadik, Kína után). Világelső csúcstechnológiákban, egészségügyben, stb... Yay?

Másik: Az alapprobléma abból a dologból indult ki, hogy a japán idiótaságoknak lehet-e oka a belterjesség okozta degeneráltság. Szerintem baromira nem, csupán a "kultúrsokkot" reagálják túl egyes arra hajlamos hülyék, de általánosságban nem jellemző.

Amúgy mint már sokszor megemlítettük, itt egy 120 MILLIÓS POPULÁCIÓRÓL VAN SZÓ. Mivel elmondásod szerint te vagy ezen téma szakértője, így kérdésem a következő: a népesség hány százalákára jellemző/volt jellemző a vérferőzés? Ha 1-2 százalék volt is, az is baromi sok, de még mindig elenyésző azon tömeghez képest, amely a népességet alkotja. Szal ne próbáljuk már a japánokat valami incestiside-ban elkorcsosult kretén népségnek beállítani, mert az már nagyon gáz. Mint mondottam: majd 2000 éves kultúra, ma a világ 2. gazdasági nagyhatalma, stb... Gondolom nem véletlenül.

Khaos írta:Kérdem én, miért kell olyasmiről szólni, amihez nem értünk? Ha nem véded a Japán kérdéskört foggal körömmel, ahogy sugalltad, akkor miért kell akár megkérdőjelezhető (vagy egyenesen hülyeségszámba menő) kijelentésekkel válaszolni a felvilágosító jelegű hozzászólásokra?
Éspedig mi lenne ez? Én a kultúra-nyelv-témakörben fejtettem ki véleményem. Mihez is nem értek? (privibe is jöhet.) Az általatok említett degeneráltság-incest-elmélet, meg hogy az ázsiaiak a vérfertőzés miatt alacsonyak, már akkora hülyeség, hogy nem hagyhattam szó nélkül.
Khaos írta:Fajelmélet: tessék elolvasni Hitler Mein Kampfját, és akkor már tudni fogod, hogy mi is az a fajelmélet.
Olvastam. A többi privibe megy nemsokára.
Khaos írta:A másik dolog amit nem értek, az pedig az, hogy a biológiai kérdéseket politikára való hivatkozással elutasítod.
Az az oka, hogy egyrészt ez nem polfórum, és nem akarok itt semmiféle rasszistázást, stb... , másrészt meg ez az egész már így is BAROMIRA OFFTOPIC, és ez egy érdekes vita lehetne, amit nem szeretném, ha azzal az indokkal törölnének, hogy itt politizálás megy. Priviben minden további nélkül folytathatjuk a fajelmélet-Hitler-satöbbi-témájú dolgok megbeszélését
Khaos írta:A későbbiekben részemről is lezárul ez a kis eszmecsere.
Azért sztem reflektálj, ha már egyszer belekezdtél. Könnyű egy végső kinyilatkoztatással lezárni egy vitát...
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Surci 2008.06.16. 23:12-kor.
今度こそ... 決着をつけてやる! - This time... I'll end it all!
-----------------------------------------------------------------
Kép
MAL

Avatar
Bulbasaur
Újonc
Újonc
Hozzászólások: 8
Csatlakozott: 2007.04.27. 23:43
Tartózkodási hely: PokéBall
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Bulbasaur » 2008.06.16. 22:53

Surci írta:Azt meg nem értem, hogy jön ide a magyar nyelv? Hol írtam ilyesmit?
Valahol itt:
Surci írta:Naszóval: egyrészt a magyar nyelvben is vannak olyan szavak, különösen a "modernebb" tudományokban, mint a számítástechnika, stb., ahol sok jövevényszót használunk...etc.
Melyikre gondolsz? A Kazinczy-félére? Mert az náluk is volt a Meiji-restauráció után.
Elhiszem, de finoman szólva nem ugyanazok voltak a hatásai. És nem is azért mondtam, mert nekik ne lett volna.
Surci írta:Ezzel most komolyan nem értem, mit akartál.
Olvasd el az előző postom megint, benne van minden.
Surci írta: Azt kéne megérteni, hogy JAPÁN NEM EGY NYUGATI KULTÚRKÖRHÖZ TARTOZÓ NÉP, HANEM BAROMIRA A KÍNAI KULTÚRKÖR VONZÁSÁBAN ÉLŐ NÉPCSOPORT, melynek közel 2000 éves történelmét Kína legalább annyira meghatározta, mint saját császáraik-sógunjaik. Amíg ezt nem tudod megérteni, addid szerintem spórold meg az ilyen kijelentéseket.
A kínaiak rég levedlették már az ősi kultúrán alapuló, modern társadalomban abszolút szokatlan dolgaikat, és megtanultak együtt élni a nyugattal. A japánok nem, és még a legtöbb ázsiaival sem képesek együtt élni, mindössze ennyire akartam kilyukadni. Thread vége részemről, a többi hülyeségre nincs kedvem reagálni, innentől semmi érdemleges nem folyik és nem is folyna.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Bulbasaur 2008.06.16. 23:04-kor.

Avatar
Surci
Fanatikus
Fanatikus
Hozzászólások: 1835
Csatlakozott: 2004.03.05. 18:42
Tartózkodási hely: SkyEye Corporation

Hozzászólás Szerző: Surci » 2008.06.16. 23:03

JAJJ TE ÚRISTEN!!! :crazy: Na innentől kezdve nekem sincs sok kedvem reagálni az "érveidre", komolytalan lenne. Olvass, művelődj, tanulj. Van mit. SŐT.
今度こそ... 決着をつけてやる! - This time... I'll end it all!
-----------------------------------------------------------------
Kép
MAL

Avatar
Bulbasaur
Újonc
Újonc
Hozzászólások: 8
Csatlakozott: 2007.04.27. 23:43
Tartózkodási hely: PokéBall
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Bulbasaur » 2008.06.16. 23:05

Surci írta:JAJJ TE ÚRISTEN!!! :crazy: Na innentől kezdve nekem sincs sok kedvem reagálni az "érveidre", komolytalan lenne. Olvass, művelődj, tanulj. Van mit. SŐT.
Sajnálom, majd igyekszem bepótolni a lemaradásomat tőled animékben. Másban leginkább csak előnyt látok részemről. Szervusz.

Edit: inkább megfogadom a tanácsod, és művelődöm. Tanulok egy kis fajelméletet. :dirr:

Avatar
Surci
Fanatikus
Fanatikus
Hozzászólások: 1835
Csatlakozott: 2004.03.05. 18:42
Tartózkodási hely: SkyEye Corporation

Hozzászólás Szerző: Surci » 2008.06.16. 23:28

Surci írta:Azt meg nem értem, hogy jön ide a magyar nyelv? Hol írtam ilyesmit?
Valahol itt:
Surci két posttal ezelőtt írta:Naszóval: egyrészt a magyar nyelvben is vannak olyan szavak, különösen a "modernebb" tudományokban, mint a számítástechnika, stb., ahol sok jövevényszót használunk...etc.
Aztán Bulbasaur egy posttal ezelőtt írta:És itt most a szaknyelveket felejtsd el, értelmetlen volna belekeverni
Aha.
Bulbasaur írta:Olvasd el az előző postom megint, benne van minden.
Még mindig nem értem, lehet hogy túl ostoba vagyok az iróniádhoz. Aki esetleg rájönne, tolmácsolja már nekem legyen szíves, én meg reflektálok.
Bulbasaur írta:
Surci írta:Melyikre gondolsz? A Kazinczy-félére? Mert az náluk is volt a Meiji-restauráció után.
Elhiszem, de finoman szólva nem ugyanazok voltak a hatásai. És nem is azért mondtam, mert nekik ne lett volna.
Persze, hogy mások voltak a hatásai. Mondjuk modern használatnak megfelelővé tenni a japán nyelvet. Csak a magyar nyelvet a japánnal összehasonlítani olyan dolog (teljesen más eredet, szókincs, nyelvtan, mondatfelépítés, stb...), mint ha az elefántot hasonlítanád a poliphoz. Ya, mindkettő élőlény...
Bulbasaur írta:Edit: inkább megfogadom a tanácsod, és művelődöm. Tanulok egy kis fajelméletet. :dirr:
Látom sikerült leszűrnöd mondandóm "lényegét", már megérte a "párbeszéd"...

"Ha nincs érved, támadd az érvelőt!"
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Surci 2008.06.17. 00:44-kor.
今度こそ... 決着をつけてやる! - This time... I'll end it all!
-----------------------------------------------------------------
Kép
MAL

Avatar
Rage
Hikikomori
Hikikomori
Hozzászólások: 1319
Csatlakozott: 2003.09.21. 14:51
Tartózkodási hely: Durva Duó HQ

Hozzászólás Szerző: Rage » 2008.06.17. 00:42

I LIKE THIS THREAD.

Végre egy értelmes vita a fórumon. Lehet, hogy külön topik kellene neki, egyelőre szerintem maradhat itt, később majd legfeljebb archiválom.

Ami a témát illeti, olyan sok okosság elhangzott itt, hogy nem is tudok mit hozzáfűzni, inkább csak azt kérdezném: Surci, miért véded ennyire foggal-körömmel Japánt? OK, némileg hülye a kérdés (mivel japánszakos vagy), de mégiscsak érdekelne, főleg azért, mert szerintem az ellened szóló két úriembernek finoman szólva is elég sok mindenben igaza van.
Abban egyetértek, hogy elvakultan, extrém esetek alapján ítélkezni nem túl ésszerű dolog, a probléma csupán az, hogy jelen esetben szó sincs ilyesmiről, sokkal inkább tényekkel alátámasztott érvekről.
Röviden a következőképp tudnám összefoglalni a dolgot: Japán egy nagyon sok szempontból a világ többi részétől rendkívül elmaradott ország. Felesleges a gazdaságukat említeni, abban ugyanis igen nagy szerepet játszik az, hogy hatalmas összegű amerikai befektetéseik vannak. Egyébként nemcsak Kína, hanem India is nagyon hamar le fogja öket hagyni, úgyhogy a gazdaságot felejtsük is el. A genetikai elkorcsosulás pedig igenis látszik rajtuk: elég csak megnézned, mi folyik a japán médiában. Okay, láttam pár elmebeteg amerikai műsort, de Japán ilyen tekintetben mindenen túltesz (pl., hogy mást ne említsek, az olyan "nagysikerű" show-k, mint "a szerencsés nyertes megdugathatja magát egy japán faszival", esetleg "merülj el egy kádban tele elektromos angolnákkal, cserébe láthatod, ahogy ugrál a japán csaj melle!", etc. etc.), ráadásul jellemző egy olyan elképesztő "jelenség" is, miszerint sorozatgyilkosokból és egyéb bűnözőkből szó szerint médiasztárt csinálnak (lásd "Nevada-tan", de még lehetne sorolni). Ezenkívül van pár érdekes dolog, ami ugyancsak nem jellemző SEHOL máshol a világon - guro, shotacon, lolicon, maid cafe, bugyiautomata, stb. Egy szó, mint száz: beteg. Úgyhogy lehet, hogy gazdaságilag jók, de emberileg nem egészen. (Tudom, most páran felhoznak majd egy-két magyar példát, de ez a lényegen sajnos nem változtat.)
Ami pedig a thank you kiejtését illeti, annak megvan az oka (és bár nem túlzottan kedvelem őket, azt kell mondjam, ez nem feltétlenül az ő hibájuk), a probléma viszont nem ez, sokkal inkább az, hogy egyáltalán használják - de erről már többen kifejtették a véleményüket itt.
Give me a chance to redeem myself, and I will sin no more.

Avatar
scineram
Hikikomori
Hikikomori
Hozzászólások: 1477
Csatlakozott: 2006.05.30. 13:43
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Green Hell
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: scineram » 2008.06.17. 01:18

Továbbra sem értem, mitől jelentenek az extreme kultúrális különbségek genetikai korcsosulást. Ahogy azt sem vágom, miért lennének az amerikaiak hülyébbek, mint franciák, olaszok, magyarok. A zomfg faji keveredés miatt?
Kép

Avatar
Odin2
Szakértő
Szakértő
Hozzászólások: 128
Csatlakozott: 2004.02.19. 14:24
Tartózkodási hely: Debrecen

Hozzászólás Szerző: Odin2 » 2008.06.17. 01:19

Hú, felpörgött a téma.
Elég érdekes volt visszaolvasni, nem reagálnék külön mindenre, csak szurkálódom kicsit a teljesség igénye nélkül, mert lusta vagyok, és úgyis mindkét fél leírta, amit leakart. Ami tetszik, az az, hogy tényleg felsorokoztak a Japánt lehúzó és istenítő emberek, és mindkét fél a lehető legudvariasabban, de azért kellően fölényesen akarja a másikat földbe döngölni. Végre kis élet.:D

Először is, amiket írtam, tényleg csak innen-onnan szedtem össze, de nem is próbáltam abszolút igazságnak beállítani. Sőt. Persze ettől függetlenül vállalom.
Azonban még mindig nem értem, miért fáj az embereknek, ha Japánt bántjuk. Ha most azt mondom, hogy a türkmének hülyék, hányan fogtok ugrani? Hajlok arra, hogy úgy érezzem, hogy igazam van, és néhányan tényleg a felsőbbrendű Japán képébe kapaszkodnak, amit én aljasul megpróbáltam besározni. Persze lehet, hogy csak az emberek igazságérzetét sérti ez a néhány kiragadott és abszolút nem reprezentatív példa. Lol.

A belterjességbe nem akarok belefolyni, nem vagyok genetikus, csak nagyon csendben jegyzem meg, hogy ha egy populáció izolált, akkor simán belterjessé válhat, szerintem. Csak idő kérdése. De ezt tényleg sok zárójelben mondom.

Megint csak csendben jegyzem meg, hogy bár a VITA során igazi szellemóriások csapnak össze, és soha nem látott szellemi magaslatokban szárnyal, ám engem, mint türhő parasztot, megmosolyogtatott. Ne értsetek félre, rengeteg szép és okos dolgot olvastam, mostmár tényleg szégyellem, hogy a híradóból félfüllel elhallott hülyeségeim elétek mertem vinni, de. Csak én érzem úgy, hogy idekeverni a Mein Kampfot és a japán BTK-t egy icipicit túlzás? Úgyértem, maga a mód, az "idézzünk a másiktól, és ha idéztünk, akkor támadjuk meg akármivel, a lényeg, hogy a szellemi fölény látszata meglegyen", az kicsit snassz. Persze lehet, hogy kurva szar ember vagyok, és a fórumra járok egy jelentős része is kurva szar ember emiatt, de Meji nyelvújítás ide, globalizáció oda, az angol szavak bántani fogják a fülem az animékban. NAGYON. Sőt, ha feltűnően sok japánhoz kapcsolódó hülyeséget/perverziót látok a neten, akkor menhetetlenül úgy fogom empiriálni a dolgokat -hogy én is entellektüel hangnemre váltsak- hogy a japánok bizony hülyék.

:)

ui: segítség a "garantáltan fölényes és finoman lefitymáló (tm)" válaszadáshoz, avagy kulcsszavak, párokba rendezve:
-szűklátókörű ~ komolytalan
-machiavellista ~ parnasszista
-alufólia ~ eufória
-ovuláció ~ evolúció

Ne feledjük, csak okosan!
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Odin2 2008.06.17. 01:54-kor.
"Egyszer eljön az idő, amikor eljön az idő" - Nabeshin

Avatar
Surci
Fanatikus
Fanatikus
Hozzászólások: 1835
Csatlakozott: 2004.03.05. 18:42
Tartózkodási hely: SkyEye Corporation

Hozzászólás Szerző: Surci » 2008.06.17. 01:51

Rage:

Itt szerintem némiképp félreértés történt, ugyanis:

1.: Javarészt nyelvi-kulturális kérdésekre reflektáltam, melyeket szvsz érvekkel is alátámasztottam. Ha ezekkel szemben bárkinek is észrevétele van, szóljon nyugodtan, csak ne anyázás legyen.

2.: nem FOGGAL-KÖRÖMMEL védem Japánt és a japánokat, csak az általános megközelítéssel van problémám. Szerintem elég sok olyasmi hangzott el a fentebbiekben, melyek nem feltétlenül állják meg a helyüket, ha NEM EURÓPAI SZEMMEL vizsgáljuk meg a dolgokat, míg vitapartnereim eléggé nyugati felfogással és extremitásokból általánosítva közelítenek a tárgyalt kérdésekhez. Természetesen én is betegnek tartom a shota-loli-stb-dolgokat, de:

ad. 1.: a japán népességnek mekkora százalékára jellemző mindez? Nincsenek pontos adataim, de gondolom nem a többségre.

ad. 2.: a kínai kultúrkörben eléggé elterjedt dolgok némiképpeni túlburjánzásáról van szó az esetek jelentős részében. Ne felejtsük el, hogy Japán azért szigetország, és voltak történelmében igen-igen hosszú időszakok, melyek a külvilágtól való teljes elzártságban teltek, gondoljunk pl. az Edo-korra.

Ezért mondom, hogy nem feltétlenül szerencsés, ha pl. az Amerika-imádatot a mi európai szemszögünkből próbáljuk megítélni. Jó lenne, ha egy-két olyan ember is hozzászólna a témához, akinek személyes tapasztalata is van, mert hosszabb-rövidebb is kinn élt (MaKo-senpai, merre vagy?!)

Gazdaság: a csúcstechnológiában világelsők, ez tagadhatatlan, nemrég még az USA első számú versenytársai voltak, sokáig megelőzve az általad említett Kínát és Indiát is. Persze mondható erre az is, hogy a fenti két felemelkedőben lévő hatalom 50 évvel ezelőtt még azért nem volt sehol, mert kommunista-gyarmati elnyomás, stb... DE: Japánt anno szétbombázták az amerikaiak, és ugyanúgy a semmiből kellett felépíteniük az országot, mint bármely más vesztes országnak. Ez 30 év alatt sikerült, OLYANNYIRA, hogy egyből a világ első-második helyére emelkedtek. Elképzelhető mindez egy genetikailag retardált, visszamaradott népességgel? Szvsz NEM. Az amerikai segélyeket megkapták a nyugat-európai országok is (Marshall-terv), kiépítették a jóléti államot, nagy gazdasági fellendülés, de Japán egyszerűen olyannyira hirtelen futott fel, hogy annak okait nem lehet egyszerűen amerikai segélyekkel magyarázni (vonatkozik ez a kelet-ázsiai kistigrisekre is), kizárólag az ázsiai munkamorállal. Ezért mondom, hogy nem szerencsés európai országokhoz hasonlítani Japánt ebben a tekintetben (sem).
Rage írta:Felesleges a gazdaságukat említeni, abban ugyanis igen nagy szerepet játszik az, hogy hatalmas összegű amerikai befektetéseik vannak.
Akárcsak az általad említett Kínának, akik az amerikai államkötvények kb. 80%-át vásárolták fel az elmúlt 10 évben.

Na de kissé elkanyarodtonk a témától, szóval:
Rage írta:A genetikai elkorcsosulás pedig igenis látszik rajtuk: elég csak megnézned, mi folyik a japán médiában.
Na ez az. A média a legtöbb esetben az extrémitásokat emeli ki, ugyanis abból van a SZTORI. Ez a világon mindenhol így van, mert hát egy "merülj el egy kádban tele elektromos angolnákkal, cserébe láthatod, ahogy ugrál a japán csaj melle!"-féle CUCC jobban eladható, azaz jobban vonzza a nézőket, mint egy időjárás-jelentés. Ugyanígy kis hazánkban vagy az USA-ban is többen nézték BB-ÉVI dugását a BB-villában, mint a parlamenti közvetítéseket. Ezért nem igazán értem, hol magyarázható mindez genetikai elkorcsosulással. Sztem inkább kulturális "túlburjánzásról" van itt szó (ÁZSIAI ÉRTELEMBEN!!!). Azt nem tudom, mi lehet az ábra a kínai-egyéb távol-keleti médiákban, de ha a helyzet hasonló, akkor a genetikai érv borult (na jó, Kína rossz példa, ott a kommunista rendszer elég rendesen cenzúrázza a dolgokat).
Rage írta:sorozatgyilkosokból és egyéb bűnözőkből szó szerint médiasztárt csinálnak (lásd "Nevada-tan", de még lehetne sorolni).
Ezt akár Magyarországra is lehetne vonatkoztatni, lásd Viszkis Rabló...

Egy szó, mint száz: az európai szemmel "extrémnek" (és most finom voltam) látszó dolgok mindjárt nem ANNYIRA érthetetlenek, ha ÁZSIAI SZEMSZÖGBŐL vizsgáljuk a dolgokat. Sokadjára mondom: ezzel nem a baromságaikat akarom mentegetni, csak egyszerűen nem értem, hogy jutottak egyesek arra a következtetésre, hogy a teljes japán népesség incestileg degenerált.

Na jó, most megyek aludni, mára már eleget írtam, meg elég sört ittam (10 üveg), folyt köv. (?)

Ps.: Ha esetleg új topic lenne a dologból, javaslom a "Japán a retardáltak országa? Pro és kontra" vagy valami hasonló címet.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Surci 2008.06.17. 11:15-kor.
今度こそ... 決着をつけてやる! - This time... I'll end it all!
-----------------------------------------------------------------
Kép
MAL

Avatar
Khaos
Profi
Profi
Hozzászólások: 217
Csatlakozott: 2007.09.30. 22:36
Tartózkodási hely: Debrecen
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Khaos » 2008.06.17. 03:23

"Eddig azt hittem, az a Btk... Be kell valljam, én csak az 1947-es verziót ismerem, a módosításait nem kísértem figyelemmel."
Az alkotmány leírja mik az alapvető jogok, illetve mik számítanak törvényszegésnek (iskolában ezért gyakran magyarázzák úgy, hogy az az ország alap-törvénykönyve) ha valami nincs benne az alkotmányban, mint törvényszegés, akkor keresheted a BTK-ban, de nem fogod megtalálni. Az a ciki, hogy ezt meg kell magyarázni egy egyetemistának.

"Nem igazán értem sértettségedet. Ha kérhetném, idézz tőlem olyasmit, ami sértő-fennhéjázó kijelentés volt."
Nem igazán értem, hogy miért csak félmondatokat olvasol, és ha valamibe bele lehet kötni akkor mozdulsz. Ha végigolvasod, akkor rájössz, hogy a csöppnyi utalással megkezdett mondatnak fonosabb jelentése van, mint bármiféle sértettség kifejezése. Javaslom tényleg fogadd meg az ott leírt tanácsot, mert egyre durvábbakat írsz, és nem éppen pozitív irányban.

Japán a világ második gazdasági nagyhatalma (esetleg már csak a harmadik, Kína után). Világelső csúcstechnológiákban, egészségügyben, stb... Yay?
Most komolyan, te érted, hogy hogyan kapcsolódik ez a mondat ahhoz a szövegkörnyezethez, amiből kiragadtad az idézett részt? Az én írásomban kizárólag az inceszt témaköréről volt szó, erre ezzel riposztolsz?
Netán a hipermodern orvostudomány akart kapcsolódási pont lenni? A modern orvostudomány csak arra volt képes idáig, hogy kimutassa az átlagos génállományokban a belterjességből fakadó hibás részeket.

"Másik: Az alapprobléma abból a dologból indult ki, hogy a japán idiótaságoknak lehet-e oka a belterjesség okozta degeneráltság. Szerintem baromira nem, csupán a "kultúrsokkot" reagálják túl egyes arra hajlamos hülyék, de általánosságban nem jellemző."
Az az alapprobléma volt, de utána elment a vita a belterjesség kérdésköre felé a létezik/nem létezik kategóriába, én itt kapcsolódtam be, erre kapok akkora marhaságot, amit cáfolásnak szánsz, hogy a széken hagytam a fogsoromat amikor megláttam. Úgy látom már nem csak egyéb forráskat, de ezt a vitát is újra kéne olvasnod.

"Mivel elmondásod szerint te vagy ezen téma szakértője..."
Ez szintén erős volt. Idézet tőlem:
"Éppen most egy családon belüli kapcsolatokról szóló tanulmányt írok..."
Ezen túl honnan merítetted, hogy szakértő vagyok? No, de ha nem érteted a célzást, akkor megírom kerek perec: az, hogy most írok róla tanulmányt csak annyit jelent, hogy friss, a hónapokban megszerzett tudásom van a témában, nem egyéni véleményekből, hanem akadémiai munkákból, szakmai folyóiratokban megjelent tanulmányokból.

"Éspedig mi lenne ez? Én a kultúra-nyelv-témakörben fejtettem ki véleményem. Mihez is nem értek? (privibe is jöhet.) Az általatok említett degeneráltság-incest-elmélet, meg hogy az ázsiaiak a vérfertőzés miatt alacsonyak, már akkora hülyeség, hogy nem hagyhattam szó nélkül."
Éppenséggel amikor az én általam megemlített dolgokra válaszoltál akkor kifejezetten a belterjességről, illetve az ehhez kapcsolódó tudományágakról szólhattál volna, azaz azokról kellett volna szólni, mert ÉN éppen erről kezdtem el vitázni veled és nem másról. Ha arra keresem a válszt, hogy mihez is nem értesz, akkor jelenleg egy dolog biztosan világít, mint szahara fölött a nap, az pedig a komoly vitatkozás. A belterjesség és az inceszt témakörökben viszont, egyikünk sem szakértő, de amint azt eggyel fejebb is leírtam, most igen mély tudásom van a témában, és az alapján hülyeséget beszélsz.

"Az az oka, hogy egyrészt ez nem polfórum, és nem akarok itt semmiféle rasszistázást, stb... , másrészt meg ez az egész már így is BAROMIRA OFFTOPIC, és ez egy érdekes vita lehetne, amit nem szeretném, ha azzal az indokkal törölnének, hogy itt politizálás megy."

Valamit nagyon nem értesz, még mindig. Nem az érdekelt, hogy mit gondolsz politikai kérdésnek, hanem maga az agyjárás, amivel a belterjesség számodra politikai kérdésnek minősül, mégpedig annyira radikálisnak, amivel nem is lehet fórumozni. De helyesbítek, már nem érdekel.

"Japánt anno szétbombázták az amerikaiak, és ugyanúgy a semmiből kellett felépíteniük az országot, mint bármely más vesztes országnak. Ez 30 év alatt sikerült, OLYANNYIRA, hogy egyből a világ első-második helyére emelkedtek."
Igen, az eleje jó, de azt kifelejted, hogy a háború után volt ott egy megszállás, ami során Amerika nem egyszerűen pumpálta Japánba a tőkét, annak reményében, hogy az majd egy hatalmas felvásárlópiaccá válik. Nem jött be, azaz a Japánok a megszállás vége után szépen újra szeparálódtak, és azzal a lendülettel egyből vissza is fogódott a fejlődés. Ezt miért egy Japán szakosnak kell elmesélnem?

"Elképzelhető mindez egy genetikailag retardált, visszamaradott népességgel? Szvsz NEM."
Azzal tényleg nem, de ki beszélt genetikailag retardált vagy visszamaradott népességről. Itt az ideje, hogy újra elővedd a magyar értelmezőt, mert az általam emlegetett dolgokban sehol nem jelenik meg a retardáltság, pláne a visszamaradás.
"Nem lehet vitatkozni azon, hogy a belterjesség mennyire lesz veszélyes Japánra nézve, mert már megállapított tény, hogy szegénykéink azért olyan alacsonyak és gyenge testfelépítésűek, egészségi kondícióik gyengék, illetve immunrendszerük hiányosan működik, mert a belterjességmár jóval modern korunk előtt utolérte őket, és tart ez még ma is."
Ebben az általam korábban írt hozzászólásban sehol sem látom az általad elferdítetten emlegetett dolgokat, sőt.
A retardáltságot nem tudom, hogy miért kevered a mi vitánkba, ugyanis másoknál fordult elő. Ez nem összfront, ahol egymás szavaival lehet dobálózni. Egy ideig megoldható így is, de aztán észreveszed, hogy egyedül maradsz vele a homokozóban.
A visszamaradottságot meg nem bírom megérteni, hogy hogyan forgatta össze a gondolatmeneted, amikor a fejlődés az előrehaladást jelenti, ami nem feltétlenül megy jó irányba, lásd a belterjesség miatt kialakult mindenkire jellemző kisebb problémák.

Amíg nem érted meg, hogy az elkezdett vitát ott kell folytatni, ahol abbahagyták, és folyamatosan tereled a témát sekély terepre nem szándékozok válaszolni, mert tényleg nincs értelme. Ha ilyen sok időd van hozzászólásokat gyártani, akkor készíthetnél inkább egyet kellő utánanézéssel, és a vitapartner által vitatni kívánt téma felfogásával, és annak továbbgrögetésével.

Még valami. Nem reflektálsz, hanem reagálsz. (Bár a vitastílusodról ítélve akár még meg is bocsájtható, hiszen innen úgy tűnik, hogy simán gondolkodás nélkül vered vissza mások érveit válogatott baromságokkal...)

Kár, hogy itt vita a vége, azt hittem jót fogok eszmecserélni, és tanulok valami újat a végére...
A hozzászólást 3 alkalommal szerkesztették, utoljára Khaos 2008.06.17. 05:48-kor.

Avatar
Bulbasaur
Újonc
Újonc
Hozzászólások: 8
Csatlakozott: 2007.04.27. 23:43
Tartózkodási hely: PokéBall
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Bulbasaur » 2008.06.17. 04:34

Kép

Odin2: nagy kár volt egy óra elteltével újraírni azt a postot, az előző verzió poénabb volt.

Avatar
Hikari
AoiAnime szerkesztő
AoiAnime szerkesztő
Hozzászólások: 741
Csatlakozott: 2003.02.17. 19:05
Nem:
Tartózkodási hely: Norvégia
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Hikari » 2008.06.17. 07:51

Na hogy off legyek: próbáljatok meg finomítani kicsit a vitastíluson, és a bekezdésekből a másik agyi színvonaláról alkotott elképzeléseiteket hagyjátok ki, mert ha ez a téma egymás lehülyézésébe megy át, simán törölni fogom a hozzászólásokat mocskolódás miatt.

A témához még annyit szólnék hozzá, hogy számomra elég sokmindent megmagyaráz pusztán az, hogy a japán lakosság nagyságrendekkel nagyobb, mint a magyar. Sokkal több ember között nyilván sokkal több a deviáns viselkedésű, így több jut a médiába is. (Mellesleg úgy tudom, - de lehet hogy tévedek, - Mo-n egyes bűncselekményeket, pl öngyilkosságokat nem is igen szabad médiában mutogatni, merthogy előfordulhat mintakövetés, stb. Ezt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy egyes országok simán nem hoznak nyilvánosságra rengeteg esetet, japán meg adott esetben igen. Attól még ők nem feltétlenül betegebbek.)

Mindenesetre amíg nem voltam született japán, addig soha nem fogom tudni átlátni és megítélni Japánt, sőt, még a hazai ügyekben sem vagyok annyira tájékozott, hogy arról másokat támadó véleményt alkossak.

Ezért nem értem, hogy (feltehetőleg) 20-as éveikben járó (vagyis meglehetősen kevés tudással és tapasztalattal rendelkező) emberek, akik javarészt másoktól (és neadjisten a 4chanról) gyűjtik az információikat, honnan veszik az önbizalmat, hogy ilyen másokat lealázó/kioktató stílusban globálisan nyilatkozzanak egy bazinagy, bazimessze levő idegen országról.
Nekem az ennyire határozott, bármilyen kétkedés nélküli kijelentések bármilyen témában egyszerűen hiteltelenek.

(Egyébként meg tőlem lehetnek a japánok olyan perverzek meg idióták, amilyenek akarnak, amíg király animéket meg játékokat készítenek :p)
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Hikari 2008.06.17. 09:27-kor.

Avatar
Cleetus
Profi
Profi
Hozzászólások: 255
Csatlakozott: 2008.02.29. 13:06
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: River City Highschool /Mah Boi! Inc.

Hozzászólás Szerző: Cleetus » 2008.06.17. 07:53

Khaos: :goodpost:
Nekem csak annyi ezekről a véleményem,hogy nem retardáltak,csak egy kisebbcsoport hülyeségeit mutatják be,mindenhol vannak iyenek a világon,itthon is,meg mindenhol,csak ezek most egy kicsivel több figyelmet kaptak(pl ez a topik).
Az incest:Ez is van mindenhol,gondoljunk csak Amsadtenre.
Gyenge immunredszeres emberek:Kishazánkban is hány ványadt fizikumú,betegeskedő ember van,akinek mindenféle környezeti hatással,étellel meggyűlik a baja?Rengeteg...
Szóval szerintem a japánok nem retardáltak,csak a kirívó eseteket nagyon kihangsúlyozzák.
(ui:Én,mint ahogyan látszik,nem nagyon tudok olyan díszes érveléseket írni,csak a fentebb szólók postjaiból vágtam össze magamban valamilyen véleményformát.)
Mah Boi! This peace is what all true warrior strive for!
The King,Spaceninja88 powa.
Youtube profilom:youtube.com/CleetusSilversurfer

Avatar
Rossi
Profi
Profi
Hozzászólások: 301
Csatlakozott: 2006.05.15. 10:35
Tartózkodási hely: Na'conxy... izé, Nagoya
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Rossi » 2008.06.17. 10:15

Végre egy igazán érdekes téma... kár, hogy most nincs időm erősebben belemenni a beszélgetésbe (talán pár nap múlva, ha addig nem kerül törlésre az egész) úgyhogy most csak egyetlen dolog, ami (jövendőbeli jogászként) elég zavaró számomra ahhoz, hogy ne tudjam megállni a reagálást:
Khaos írta:Kár, hogy itt vita a vége, azt hittem jót fogok eszmecserélni, és tanulok valami újat a végére...
Íme:
Khaos írta:"Eddig azt hittem, az a Btk... Be kell valljam, én csak az 1947-es verziót ismerem, a módosításait nem kísértem figyelemmel."
Az alkotmány leírja mik az alapvető jogok, illetve mik számítanak törvényszegésnek (iskolában ezért gyakran magyarázzák úgy, hogy az az ország alap-törvénykönyve) ha valami nincs benne az alkotmányban, mint törvényszegés, akkor keresheted a BTK-ban, de nem fogod megtalálni. Az a ciki, hogy ezt meg kell magyarázni egy egyetemistának.
Ööö... nemtom ezt honnan vetted... az a része igaz, hogy az Alkotmányban szerepelnek az alapvető jogok (többek közt), de az, hogy mi számít bűncselekménynek (nem törvényszegésnek- az jóval tágabb fogalom!) azt a Büntető Törvénykönyv szokta leírni. Az Alkotmány általában annyit mond, mint nálunk, hogy: "az alapvető jogokat és kötelezettségeket törvényben kell szabályozni", de hogy felsorolná az összes "törvényszegést"... hát, jó hosszú lista lenne :lol: .
Csak úgy mellesleg, a japán Btk-ban valóban nincs tényállás a vérfertőzésről, de a Polgári Törvénykönyvük, mint bármely normális országban, tiltja a házasságot a családtagok között.
Bocs, de ezt most muszály volt. (Amúgy tényleg ciki, ha ezt el kell magyarázni egy egyetemistának?) :rozsaszintancoloelefant:
A többiről meg, hát, remélem hamarosan lesz érkezésem reagálni, elég érdekes lett a topic, kár lenne érte, ha eltűnne a süllyesztőben.
"Történetem teljes egészében igaz, mivel az elejétől a végéig én magam találtam ki." XD
http://thebiggestdreamer09.blogspot.com/

Avatar
Sephiroth
Profi
Profi
Hozzászólások: 324
Csatlakozott: 2006.09.26. 09:30
Tartózkodási hely: In the Lifestream

Hozzászólás Szerző: Sephiroth » 2008.06.17. 10:51

Rossi írta:Ööö... nemtom ezt honnan vetted... az a része igaz, hogy az Alkotmányban szerepelnek az alapvető jogok (többek közt), de az, hogy mi számít bűncselekménynek (nem törvényszegésnek- az jóval tágabb fogalom!) azt a Büntető Törvénykönyv szokta leírni. Az Alkotmány általában annyit mond, mint nálunk, hogy: "az alapvető jogokat és kötelezettségeket törvényben kell szabályozni", de hogy felsorolná az összes "törvényszegést"... hát, jó hosszú lista lenne :lol: .
Ezt mint gyakorló jogász, meg tudom erősíteni. Amúgy a japán törvényekről és jogi viszonyokról azt érdemes tudni, hogy a büntetőjoguk gyakorlata szinte kizárólag erőszakos cselekményeket tartalmaz, a gazdasági, vagyoni bűncselekmények száma elenyésző, a japánok általában nem lopnak, nem sikkasztanak. Persze, ezeket is büntetik, de jóval ritkábban fordul elő, mint errefelé. Polgári joguk a német jogon alapszik, amin többek között a miénk is, szóval itt eléggé hasonló a helyzet.

Ha már írtam, hozzászólnék kicsit az első néhány hozzászólás által felvetett gondolatokhoz, szándékosan nem reagálva egyik kiragadott részletre sem. Ahogy én látom, japán tényleg elég extrém hely. Ez részben magyarázható azzal, hogy a média (főleg ide kishazánkba) csak az extrém dolgokat közvetíti, mert ez az érdekes. Annak, aki jobban utánanéz, talán még az is feltünhet, hogy sokkal több ott az extrém, "beteg" dolog, mint máshol. Láttam szép példákat felsorolva, amiket többen az elkorcsosulás, belterjesség számlájára írtak. Viszont egy pár példát nézzünk meg a világ különböző pontjairól, a kontraszt kedvéért.
- Kína: még száz éve is elkötötték a lányok lábfejét, egész életükben pokoli kínoknak és bénaságnak kitéve őket. Amelyik csakád ezt nem engedhette meg magának, annak a lányából max közösségi felhasználású "örömlány" lehetett. Mindenki úgy gondolta, hogy ez teljesen rendjén van így
- Afrika több országa: 2 szó: Női Körülmetélés. Az érdeklődőknek ott a wilipedia, de szerintem ezt fölösleges ragozni.
- Valahol az óceániai szigetvilágban (lehet, hogy nem ott, nem volt időm utánanézni, de nem a hely a fontos): A nők nyakát egy törzsben gyűrűkkel támasztották alá és nyújtották meg, ha ezektől megfosztják, reccs - volt nyelőcső, nincs nyelőcső.
- Tetszőleges (keményvonalas!) iszlám ország: Az apa halálra kövezi saját lányát, ha az szégyent hoz a családra. Persze, ez nem gond, mert az iszlám szerint a nőknek nincs lelkük.

Ezek a kultúrális szokások eléggé durvák, mégsem foghatóak a belterjességre. A kevésbé durva, média-fogyaszói vonalon ott van az amerikában kapható szárított marhagús, mint snack. Amit az egészből ki akartam hozni: Csak azért, mert japánban vannak fura és egyenesen undorító, felháborító, durva dolgok, és csak azért, mert az ilyesmit okozhatja belterjesség is, még nem vezet egyenesen ahhoz a következtetéshez, hogy Japánban ezek a dolgok a belterjesség miatt vannak. Véleményem szerint a dolog sokkal inkább a hosszú, kultúrális és földrajzi izolációra vezethető vissza. Ahhoz ugyanis, hogy hülye legyél, nem kell a genetika. Ehhez elég ha így nevelnek, ilyen közegben nősz fel, vagy éppen: TE úgy döntesz, hogy hülye leszel, mert ilyenek is vannak, akiknél nincs bizony mire fogni.
Ami nekem inkább szemet szúr, és ez valóban probléma, hogy japánban rengeteg minden kap média és egyéb nyilvánosságot, rajongást, ami egyrészt nem érdemli meg, vagy nyugati szemmel tabu, vagy éppen erős WTF-et vált ki minden nyugatiból. Én ezek nagy részét a nyugati kultúra és a japán - izolációban kialakult - mentalitás találkozásának tudom be: A japánokat egyszer valaki, aki elég sokat foglalkozott velük, és járt is kint többször, meglehetősen naiv embereknek, már-már gyerekeseknek írta le. A médiában tapasztalt furcsaságok sokszor a nyugati kultúrális minták kritikátlan átvételének, illetve japán kultúrával való koncepciótlan összeolvasztásának termékei. És az ehhez szükséges kritikátlan rajongás tipikusan a gyerekek sajátja. Ez azért lehet, mert kultúrálisan rengeteg behoznivalóuk van még. Nem azért, mert alsóbbrendűek (ez amúgy is csak nézőpont kérdése, alsóbbrendűnek akkor lehet valamit titulálni, ha magunkat felsőbbredűnek gondoljuk, legalábbis szerintem. Amerika példáúl felsőbbrendűnek gondolja magát a világnál sok tekintetben, ezért enged meg magának olyan dolgokat, amiket nem kellene. Alsóbbrendű e ettől Európa, vagy akár Zimbawe? Szerintem nem). hanem mert egyszerűen nem tartanak még ott, ahol a világ többi része, azokban a témákban, amiket japánba próbálnak - ennek ellenére - implementálni. Példaként hozható fel a balkán, ahol csak a század elején, jó 50-100 éves lemaradással alakultak ki független, önálló államisággal rendelkező egységek. Ennek következménye lett az, hogy a balkán egészen mostanáig forrong, mult századi módszerekkel intézik konfliktusaikat, etnikai, és egyéb konfliktusok sorozata a térség modern történelme. Ezek a problémák Európa egyéb részében is jelen voltak, csak éppen jóval korábban.
Zárszóként csak annyit, hogy mindez nem kőbe vésett igazság, csupán a saját (jól-rosszul megalapozott) véleményem a témáról.
God's in his heaven, All's right with the world

Avatar
Surci
Fanatikus
Fanatikus
Hozzászólások: 1835
Csatlakozott: 2004.03.05. 18:42
Tartózkodási hely: SkyEye Corporation

Hozzászólás Szerző: Surci » 2008.06.17. 10:55

Na azt hiszem, ideje kettéválasztani a dolgokat, mert úgy látom, egyeseknek szelektív a látásuk, és csak azt akarják érteni, ami nekik tetszik + ami alapján le lehet hülyézni a másikat.

Kultúra, Japán
Odin2 írta:Azonban még mindig nem értem, miért fáj az embereknek, ha Japánt bántjuk.
NEKEM nem fáj, csak igazságtalannak érzem egy teljes népet elítélni egyes hülyék alapján, akiket a média a nézettség növelése érdekében felkapott. Ennyi erővel a TELJES MAGYAR NÉPESSÉGET is le lehetne hülyézni, hiszen aki csak Győzikét meg a Mónika-show vendégeit veszi észre, simán juthat arra a következtetésre, hogy nálunk mindenki retardált. Csakhogy ez baromira felszínes és hamis következtetés lenne, mint ahogy Japán esetében is az. Persze, vannak hülyék, talán kicsit többen is, mint más országokban (mi felfogásunknak talán túl extrémek is), de hol nincsenek? SZVSZ a japán átlagember, aki mittudomén Shizuokában él családjával, dolgozik, eltartja a gyerekeit, na ő megnézi ugyan ezeket a műsorokat, mint ahogy anyáink is megnézik a Győzike-show-t, de attól még nem fognak úgy viselkedni, mint ő.
Odin2 írta:Hajlok arra, hogy úgy érezzem, hogy igazam van, és néhányan tényleg a felsőbbrendű Japán képébe kapaszkodnak, amit én aljasul megpróbáltam besározni
Én inkább arra hajlok, hogy hibás következtetéseket vontál le felszínes bulvárműsorok alapján, és azokból általánosítasz.

Emlékszem, milyen hörgés ment az animés közösségben (és megy a mai napig), amikor a Frei-dosszié és egyéb műsorok az anime-mangát kizárólag szexerőszakorgiaként állították be. Ugye ez a szokatlan, ebből van a sztori, meg Vágvölgyi önjelölt japánszakértő úr is ráerősített a sztereotípiákra. CSAK ÉPP BAROMIRA NEM VOLT IGAZ. Ugyanez a helyzet a hülye japán szórakoztatóműsorok esetében is: ha valaki csak ezt veszi észre, nem csoda, ha degeneráltnak tartja őket. Ő sem a teljes képet látja, csupán kiemel egy extrémitást, és az alapján mond ítéletet a teljes közösség felett.
Odin2 írta:Csak én érzem úgy, hogy idekeverni a Mein Kampfot és a japán BTK-t egy icipicit túlzás?
A japán BTK-t azért hoztam fel, mert mentek itt a vádaskodások, hogy egy-két kivétellel mindenki, aki oda jár, az animebuzi és leszarja a japán kultúrát. Csupán megjegyeztem, hogy ez nálunk nagyon nem így van. A Mein Kampf meg fogalmam sincs, mit keres itt, de azt sem értem, honnan a francból jött az, hogy a japánok belterjesek és ezért degeneráltak.
Khaos írta:
Surci írta:Japánt anno szétbombázták az amerikaiak, és ugyanúgy a semmiből kellett felépíteniük az országot, mint bármely más vesztes országnak. Ez 30 év alatt sikerült, OLYANNYIRA, hogy egyből a világ első-második helyére emelkedtek.
Igen, az eleje jó, de azt kifelejted, hogy a háború után volt ott egy megszállás, ami során Amerika nem egyszerűen pumpálta Japánba a tőkét, annak reményében, hogy az majd egy hatalmas felvásárlópiaccá válik. Nem jött be, azaz a Japánok a megszállás vége után szépen újra szeparálódtak, és azzal a lendülettel egyből vissza is fogódott a fejlődés. Ezt miért egy Japán szakosnak kell elmesélnem?
Mert szerinted Európának minek adta a Marshall-segélyt? Mégsem értek el olyan rohadt gyorsan akkora fejlődést, mint Japán. Szerinted miért nevezték ezt "japán gazdasági csodának"? Ha más is képes lett volna ilyesmit produkálni, akkor nem lett volna csodálkozás tárgya az egész világon.

Másik: Milyen megszállás vége után? Japánban mai napig állomásoznak amerikai csapatok, és mint tudod (elvégre benne van az alkotmányukban), az ország védelmét is ők látják el. Most megy arról a vita, hogy legyen-e saját japán hadsereg. Szal ez a "megszállás vége"-dolog nem egészen áll, max. a megszálló katonai kormányzat végéről lehetne beszélni, de az 1950 körül volt, amikor még alig kezdett felemelkedni a japán gazdaság, nem hogy visszaesett volna. A visszaesés a 90-es években volt, de nem az amerikai tőke kivonása, hanem a tőzsde-és valutalufi kipukkadása miatt (ez a recesszió nem csak Japánra volt jellemző, de a kistigrisekre is, pl. Szingapúr, amik baromira nem voltak amcsi megszállás alatt). Az amerikai befektetésekhez még annyit, hogy azóta a japánok a 80-as évektől meglehetősen nagy pénzeket pumpáltak az USA-ba (persze nagyságrendileg nem annyit, mint Kína).
Khaos írta:Az alkotmány leírja mik az alapvető jogok, illetve mik számítanak törvényszegésnek (iskolában ezért gyakran magyarázzák úgy, hogy az az ország alap-törvénykönyve) ha valami nincs benne az alkotmányban, mint törvényszegés, akkor keresheted a BTK-ban, de nem fogod megtalálni. Az a ciki, hogy ezt meg kell magyarázni egy egyetemistának.
Ha szemrevételezted a magyar, amerikai, japán alkotmányt, nem tudom, hol találtál ezekben utalást törvényszegések szankcionálására. Az alkotmány az alapvető jogokat, valamint az állam működésére vonatkozó törvényeket tartalmazza. Az pl. nincs benne sehol, hogy nem szabad kocsit lopni, vagy droggal kereskedni. A te logikád szerint akkor mindezt lehet (itthon is, mert ugye a magyar alkotmány sem tartalmazza). Megpróbálhatod, de akkor elég hosszú ideig kéne nélkülöznünk postjaidat innen a fórumról. ahogy Rossi is írta, a szankciókat a Btk-Ptk tartalmazza.

Genetika, stb...
Khaos írta:
Surci írta:"Elképzelhető mindez egy genetikailag retardált, visszamaradott népességgel? Szvsz NEM."
Azzal tényleg nem, de ki beszélt genetikailag retardált vagy visszamaradott népességről. Itt az ideje, hogy újra elővedd a magyar értelmezőt, mert az általam emlegetett dolgokban sehol nem jelenik meg a retardáltság, pláne a visszamaradás. (...) A retardáltságot nem tudom, hogy miért kevered a mi vitánkba, ugyanis másoknál fordult elő.
Nem a mi vitánkba kevertem, remélem észrevetted, hogy másnak válaszoltam (Rage). Neked a következőt írtam:
Surci az oldal tetjén található első postjában ezt írta:A családon belüli szexualitás nem véletlenül tiltott, ám itt egy sokmilliós népcsoportról beszélünk, és nem családtagok közti nemi életről.
Szerinted ebben tévedtem, mivel nem voltam azzal tisztában, hogy a dolog jogilag nem szankcionált (bár szerintem az, egyszerűen nem hiszem, hogy ami minden civilizált országban büntetőjogi kategória, az itt ne lenne az, különösen, mivel elég súlyos következményekkel járó dologról van szó. Ha esetleg mégis, akkor sem hiszem, hogy általánosan elterjedt lenne.) Valamint itt megjegyeztem, hogy a teljes népességre ez a séma nem alkalmazható.

Ezen te elkezdtél lovagolni, és elég sértődött hangnemben replikáztál, pedig én szerintem egyáltalán nem írtam semmi olyasmit, amin fel kellett volna kapni a vizet. A vita alapvetően kulturális tényezőkön, és azok hatásain folyt, egészen addig, míg valaki be nem dobta ezt a belterjesség-elméletet. Én ezzel akartam lezárni (mert szvsz elég nyilvánvaló, hogy egy 120 milliós nép nem jöhet létre vérfertőző kapcsolatokon alapulva) Mire te elkezdted előhozogatni az incest témakörét, hogy hát de mégis arra épül az egész társadalmuk. Ilyeneket írtál, hogyaszongya:
Khaos írta:Mélyen meglepő tény, hogy ez az ami miatt már nem tegnap óta folyamatosan görgetik maguk előtt szerencsétlenek a belterjesség átkait, mert, szintén meglepő, hogy sok családon belüli foganás sok genetikai problémát okoz, ami később kiterjed falu/város/tartomány/országszintűre, és általánossá válik.
Ezt már írtam neked privibe is, erre reagálva: nehogy azt mondd, hogy ez az elmélet a teljes japán társadalomra alkalmazható. Az általad felhozott incest-elmélet egyszerűen alkalmazhatatlan egy teljes népességnél, mert ez ugye azt feltételezné, hogy minden családban, vagy legalábbis döntő hányadukban sok-sok generáción keresztül dívott a vérfertőzés, és ennek folyománya a mai elkorcsosult társadalom, melynek nyomai: intelligenciabeli és testi hanyatlás (a testit nem a faj (mongolid) által meghatározott alaptulajdonságokra vezetjük vissza, mint pl. az alacsony termet, hanem mondjuk a többi ázsiai, mongolid fajú emberek alkotta kultúrákhoz képesti hanyatlásra). Beláthatod, hogy ez nem így van. Kirívó esetek természetesen lehetségesek, hiszen minden társadalomban vannak deviáns egyedek, de a japán társadalom EGÉSZÉRE nem ez a jellemző.
Khaos írta:
Surci írta:"Másik: Az alapprobléma abból a dologból indult ki, hogy a japán idiótaságoknak lehet-e oka a belterjesség okozta degeneráltság. Szerintem baromira nem, csupán a "kultúrsokkot" reagálják túl egyes arra hajlamos hülyék, de általánosságban nem jellemző."
Az az alapprobléma volt, de utána elment a vita a belterjesség kérdésköre felé a létezik/nem létezik kategóriába, én itt kapcsolódtam be, erre kapok akkora marhaságot, amit cáfolásnak szánsz, hogy a széken hagytam a fogsoromat amikor megláttam.
Igen én is letettem a hajam, amikor megláttam ezt: Mélyen meglepő tény, hogy ez az ami miatt már nem tegnap óta folyamatosan görgetik maguk előtt szerencsétlenek a belterjesség átkait, mert, szintén meglepő, hogy sok családon belüli foganás sok genetikai problémát okoz, ami később kiterjed falu/város/tartomány/országszintűre, és általánossá válik. Azaz, mint már sokszor mondottam, postjaidból számomra az derül ki, hogy te a japán népet egy vérfertőzésben elkorcsosult népcsoportnak tartod. Erre írtam én a következőt: Japán a világ második gazdasági nagyhatalma (esetleg már csak a harmadik, Kína után). Világelső csúcstechnológiákban, egészségügyben, stb... Yay? Értsd: ha tényleg olyan degeneráltak, mint írtad, akkor ilyesmire hogyan voltak mégis képesek? Ehhez nem elég a pénz (amerikai tőke), hanem igen magas szellemi fejlettség is kell, ami ugyebár egy elkorcsosult népnek nem igazán a sajátja. Szellemi tőke nélkül nem sokra mennek a pénzzel.

Az meg, hogy"nem válaszolok, mert hülye vagy", hát... nem utal túl komoly vitakultúrára. Emellett megköszönném, ha befejeznéd a személyeskedést meg a sértegetésemet, mert én is elkezdhetek ironizálni, de az neked nagyon nem lesz jó. Normális hangnemben írok, a választ is ilyenben várom.


Edit: Sephiroth, sztem sok dologban igazad van :goodpost:
今度こそ... 決着をつけてやる! - This time... I'll end it all!
-----------------------------------------------------------------
Kép
MAL

Avatar
MaKo
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1129
Csatlakozott: 2004.02.01. 21:35
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: MaKo » 2008.06.17. 12:44

Uhm... micsoda vita lett itt...

Én alapjába véve úgy érzem, hogy ha más országokra és kultúrkörre igaz, hogy ne nagyon általánosítsunk, akkor Japánra pláne 100%-ban igaz. Röpködtek itt szavak az előző oldalon, hogy "kawaii/degradált/perverz/stb." --> ahogy Surci mondta, ezek baromira kiragadott dolgok, amik idáig eljutnak ugyan, de ott egyáltalán nem jellemzőek nagy tömegekre. Szerintem itt azzal van a gond, hogy a legtöbb itthoni ember 1. nyugati szemüvegen nézi Japánt (amit igaz, hogy mivel nyugatiak vagyunk, valóban csak így lehet, de azért letolni is meg lehet próbálni azt a szemüveget, mondjuk úgy, hogy csak 10%-ban maradjanak meg ezek az előítéletek... Na meg az se mindegy, minek/kinek hiszünk.). 2. infóit animékből/mangákból szerzi, ami szép és jó, de nem tükrözi a valóságot, csak annak egy (egyébként nagyon érdekes) leképezését. Ezt sürgősen el kell felejteni azonban, ha komoly kijelentéseket teszünk. Illetve ha mégse felejtjük el, ne csodálkozzunk, ha odaát kicsit másképp mennek a dolgok, és más a mozgatórugó is.
Shin írta: Az, hogy már külön metro kocsi van a nőknek a pervezrek elől...Hát érdekesnek és szvsz. szégyennek mondható. Kb 2 éve járok metroval. Eddig egyszer sem fogdostak meg.
Milliószor utaztam én is japán metrón (női kocsiban is), és egyáltalán nem erről van szó. Egyrészt tényleg kevés is a külön női kocsi, másrészt vedd bele a japánok számát - marha sokan vannak (és a metró se a kis városokban van így kettéválasztva, hanem csak a nagyokban, pl. Oszaka, Tokió...). Erről egyébként japánokkal is sokat beszélgettünk kint. A tanárok szerint okos dolog, a fiatalok többsége röhögött rajta egyet, hogy ugyan minek, annyira azért nem sok a tapizás (egy-két fiú azt mondta, sértő is számukra ez a csak női kocsi, akkor lehetne már csak férfi kocsi is... :D ), de a többség azt mondta most miért ne, ez csak egy szép, figyelmes gesztus. Én is az utóbbiba tartozom. (Külföldi ottartózkodóként egyébként se vagyunk abban a helyzetben, hogy megítéljük, mit csinálnak jól és mit nem - az ő dolguk, ők látnak minket vendégül, ha nem tetszik, haza is lehet menni).

Egyébként pontosításként: a női kocsi csak este pár órában funkcionálnak női kocsiként, egyébként normálisan bárki beszállhat.

Végül pedig, lehet hogy sokkoló, de akkor is így van: NAGYON sok ember kis konzervdobozokban akkor is jobban tudja tapizni egymást. Függetlenül hogy magyar, japán, akárkicsoda. A japán gondolkodás meg ilyenkor azt mondja (és nem csak a női kocsik példája okán): "még ha nem is így lesz, készüljünk fel a lehetségesre", úgyhogy bemondatják a hangosba néha, hogy "a tapizás bűncselekmény, jelentsd!", valamint létrehozza a női kocsikat. Imo szép gesztus, de nem feltétlenül azért van, mert sok az ilyen cselekmény kint. Csak kulcsszó, hogy sok lehet.

Persze azt nem mondom, hogy ez nyugati szemmel nem lenne vicces. :D Viccesnek éppen az (egy BKV-n nem tudom ezt elképzelni...), de letolt szemüveggel meg lehet érteni, vagy ha azt nem is, de elfogadni igen. Már csak a saját érdekünkben is...
Bulbasaur írta:A kínaiak rég levedlették már az ősi kultúrán alapuló, modern társadalomban abszolút szokatlan dolgaikat, és megtanultak együtt élni a nyugattal. A japánok nem, és még a legtöbb ázsiaival sem képesek együtt élni, mindössze ennyire akartam kilyukadni. Thread vége részemről, a többi hülyeségre nincs kedvem reagálni, innentől semmi érdemleges nem folyik és nem is folyna.
Surci és Sepiroth véleményével egyetértek, de ehhez még annyit, hogy: izéé... te itt több ezer éves kultúrák "levedléséről" beszélsz. Ezt remélem nem gondolod komolyan, ez lehetetlen. Kész. Se Kínának, se Japánnak (se senki másnak). Kultúrák hatnak egymásra, de a hatások megmaradnak, azokat nem lehet csak úgy "levedleni", max. átalakulnak, hogy hogyan az más kérdés (de semmiképp se gyorsan, és akkor is megmaradnak az ősi vonások). Olyan régi kultúrákról beszéltek, amik már akkor javában hatottak egymás óriásaira, hogy bele se lehet gondolni. Az idő igenis nagy úr, és a kultúra is.

Média téma: annyit hozzátennék, hogy a japán média azért ott sem csak a kiragadásokból él. Tény, hogy az idáig eljutó szenzációt persze hogy az extrém dolgok képezik, de érdemes leülni napokig, és nézni a japán tévét... :D Nagyon érdekes, kifejezetten országépítő műsorok is akadnak (pl. a társadalmi ploblémákra megoldásokat kereső, nemzetközi kitekintős abszolút politikamentes talk show-k, vagy a "ki tud a legkevesebb havi pénzből megélni" című, takarékossági műsorok, amik külön jók a jóléti társadalomban pénzét szóró fiataloknak, stb. Ami a legjobb egyébként, hogy mindezt úgy tudják tálalni, hogy nagyon sok fiatalnak tetszik, és még a téma se butaság.)

Az pedig, hogy ez a kultúra hogyan alakul(t), azt tömegesen nem nagyon lehet mérni, mivel hiába következtetsz, hogy egy japán pl. "amerikai majmoló", odamész, és rájössz hogy 10/1 (vagy egy se) az. Majd ha eltelt több ezer év megint, és kiderült, hogy a jelen Japán hogy alakult, az utódaink biztos jókat fognak róluk vitatkozni, de addig itt most ne nagyon tegyük meg imo. :D

A vita egyébként tényleg érdekes, én csak annyit tudok mondani még hozzá, amit Hikari mondott: a japánok rengetegen vannak. És ezen kívül is még millió más dolog befolyásolja őket (mint ahogy mindenki mást is), ezért teljesen másként változnak(tak) az idők során. Úgyhogy én inkább tényleg zsebre tenném a nyugati szemüveget (meg lehet csinálni, sokaknak sikerült már). És mindezt nem azért, mert "véded" Japánt, vagy akármi, hanem mert így látod reálisan és kész.

Továbbá szemüvegen keresztül japánokat ítélni, és utána esetleg elvárni tőlük valamit... nem is kell csodálkozni utána, hogy úgy állnak hozzád ahogy. Hozzáálláson múlik minden. Fogadd el, hogy ilyenek (és mondjuk idióta női metrókocsikat csinálnak) - ők ilyenek, ez az ő országuk, ők így alakultak az idők során, így hatottak egymásra odaát, kész.

Avatar
marci_attila
Törzskommentelő
Törzskommentelő
Hozzászólások: 379
Csatlakozott: 2007.06.20. 23:30
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: itt
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: marci_attila » 2008.06.17. 15:52

Érdekes vita :)

két dolgot szeretnék hozzátenni


1.
Az a ciki, hogy ezt meg kell magyarázni egy egyetemistának
Naaaa, ilyet nem szabad mondani. Szerintem semmire. Minden embernek van sok dolog amit nem tud.
Én sokmindent nemtudok (a politikához nulla vagyok például, mert nem érdekel, és lehet, hogy nem ez a legjobb felfogás), ami lehet, hogy mások szerint alapműveltség, én mégse tudom.
Mondhatnám én is, hogy remélem egy egyetemistának nem kell elmagyarázni, hogy hogy működik egy nem szteroid gyulladáscsökkentő (aszpirin, rubofen stb), mert szerintem alap, de nem mondom, mert tudom hogy nem alap. Ugyanígy nekem nem alap, hogy pontosan mi van egy alkotmányban vagy btk-ban. Lehet, hogy gáz... Pedig ugyanúgy a fájdalomcsillapító is itt van minden nap, mint az alkotmány vagy a btk. Ezen az alapon szerintem bármire mondhatnánk, amit tudunk, vagy úgy vélünk, hogy tudjuk, hogy úristen, te miért nem.

Szóval ezzel csak azt szeretném mondani, hogy nekem esik rosszul ez az egyetemistának ne kelljen már magyarázni dolog, enélkül is halad a vita.


2. Belterjesség

Én sem értek hozzá, csak néhány véleményt mondanék egészen távolról megközelítve a témát.
Szeretek olvasgatni, sokmindenről. Szeretek a wikin olvasgatni, ami tudom, hogy sokat hibázhat (de ez ugyanúgy elmondható az igazán tudományos lapoknál is, hogy hibázhatnak, különösen nagyon új dolgoknál, amikor a referee sem érthet még egészen a dologhoz). Így olvasgattam Izlandról is, ami szintén szigetország, sokkal kisebb, mint Japán, benépesülése óta többször megfeleződött, vagy "csak" a harmada-negyede esett áldozatul az egész népességnek, mert járványok, vulkanikus aktivitás stb. És a 20. század előtt sose lakták többen kb 50ezernél. Éppen ezért genetikusok várták, hogy milyen homogének lesznek genetikailag, majd a vizsgálatokat elvégezve érdekes dolgot tapasztaltak (elolvastam hozzá ezt a cikket is, hogy biztosabban ne írjak butaságot: Einar Árnason, Hlynur Sigurgíslason & Eiríkur Benedikz, Nature Genetics 25, 373 - 374 (2000)
doi:10.1038/78036), hogy Izland genetikai változatossága (mitokondriális DNS-t vizsgálva) megegyezik az európai átlaggal, és mégsem biztos, hogy olyan ideálisak a genetikai betegségek feldúsulásának vizsgálatára illetve a megfelelő gének azonosítására, mint ahogy azt korábban gondolták.

Ebből én azt a következtetést vonom le (persze nem értek a témához), hogy ha Japán belterjesnek is mondható, abban az értelemben, hogy hosszú időn keresztül nem nagyon keveredtek kívülállókkal, az nem jelenti azt, hogy ki is jönnek ennek a jelei.


Emellett jött a barátnői segítség :D A DNS-nek megvan az a jó szokása, hogy rekombinálódik, ezért hiába jön ugyanaz az apa meg anya több gyerekkel, a testvérek mégse lesznek egymás klónjai. Jó, tény, hogy közeli rokonoknál hasonlóbb a két DNS állomány, és ez okozhat gondokat. De hajlamos vagyok azt hinni, hogy Japánban nem a többség szaporodik családon belül... Lehet, hogy többen, mint máshol (erről fogalmam sincs), na de nem mind az összesen... (gondolom én)


Szóval hagyjuk meg szegény belterjességet magának, szerintem nem annyira jön ide :D

Avatar
Biiru Seijin
Profi
Profi
Hozzászólások: 229
Csatlakozott: 2006.07.18. 15:13
Tartózkodási hely: ( ◕ ‿‿ ◕ )

Hozzászólás Szerző: Biiru Seijin » 2008.06.17. 17:56

Gondoltam hozzászólok már ehhez a "a japán gazdaság világelső!!!44!" témához. Illetve itt egy link:

http://www.epa.oszk.hu/00000/00017/0012 ... -simon.pdf

Nem kell elolvasni, senkitől nem is kívánom, az idevágó lényeget hadd emeljem ki:

"Ennek kapcsán a média szótárába bekerült a japán gazdasági csoda kifejezés, egészen az 1990-es évekig, amikor egy váratlan fordulat,
az elhúzódó recesszió kiszorította a közhasználatból."

Bizony, bizony, remélem senkit nem ért váratlanul, hogy lassan húsz éve stagnál, nem jut egyről a kettőre az a "világelső" japán gazdaság...
MOE - SERIOUS BUSINESS

Avatar
Cleetus
Profi
Profi
Hozzászólások: 255
Csatlakozott: 2008.02.29. 13:06
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: River City Highschool /Mah Boi! Inc.

Hozzászólás Szerző: Cleetus » 2008.06.17. 18:43

Egyetértek az előttem szólóval,bár nem vagyok gazdasági témákban otthon,de pl több animében is megemlítik ezt a dolgot.Most így hirtelen az NHK ni youkoso! jut eszembe,ott a főszereplő apja is elveszti az állását,pont a "lufi gazdaság" miatt.
Mah Boi! This peace is what all true warrior strive for!
The King,Spaceninja88 powa.
Youtube profilom:youtube.com/CleetusSilversurfer

Avatar
Yuriko-chan
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1107
Csatlakozott: 2007.06.20. 08:55
Nem:
Tartózkodási hely: Pécs

Hozzászólás Szerző: Yuriko-chan » 2008.06.17. 20:00

Bulbasaur írta:Kép
Egyetértek. Egyébként én érdeklődve olvastam ezt a vitát, és nagyon élveztem. Amúgy szerintem mindenkinek a véleményében van igazság.
Rage írta:(pl., hogy mást ne említsek, az olyan "nagysikerű" show-k, mint "a szerencsés nyertes megdugathatja magát egy japán faszival", esetleg "merülj el egy kádban tele elektromos angolnákkal, cserébe láthatod, ahogy ugrál a japán csaj melle!", etc. etc.)
Vagy a "melyik nő tud a legtöbb ml-nyi könnyet sírni egy hét alatt" valóságshow...
Rage írta:Ami pedig a thank you kiejtését illeti, annak megvan az oka (és bár nem túlzottan kedvelem őket, azt kell mondjam, ez nem feltétlenül az ő hibájuk), a probléma viszont nem ez, sokkal inkább az, hogy egyáltalán használják - de erről már többen kifejtették a véleményüket itt.
Amikor először hallottam eredeti nyelven a Sailor Moon-os átváltozások és támadások szövegeit, nem tudtam megállapítani, hogy most akkor angolul van-e vagy japánul... De már hozzászoktam, és az lenne furcsa, ha nem így lenne. Ha nekik ez jó (nem csak a Sailor Moon esetében, hanem általában), és mindenki érti ezeket az angol szavakat, akkor egészségükre.

Khaos: majd ha elkészült a tanulmányod, szívesen elolvasnám.

Válasz küldése