Urusei Yatsura

Egyes anime sorozatok, filmek, OVA-k megtárgyalása
Avatar
nOOdle
Szakértő
Szakértő
Hozzászólások: 155
Csatlakozott: 2003.12.02. 17:19
Tartózkodási hely: DrEaMwOrLd ^.^
Kapcsolat:

Urusei Yatsura

Hozzászólás Szerző: nOOdle » 2005.08.23. 21:51

Ismeri valaki? =) Az egyik kedvenc animém! ^_~
Lum-chan! *_*
Anime Ismertető:
http://aoianime.animehq.hu/index.php?ol ... ws&rev=162
Kép Kép

Konomi

Hozzászólás Szerző: Konomi » 2005.08.24. 11:54

Még kint láttam belőle pár részt valami retróműsorban és nagyon kellemes kis sorozatnak találom [aki nem így gondolja, fejtse ki ^^] bár hozzá kell tennem, hogy nemláttam az összes részt ^^ és valószínüleg soha nem is fogom, de amennyit láttam belőle, az tetszett ^^

Avatar
Titkos
Grafomán
Grafomán
Hozzászólások: 6029
Csatlakozott: 2003.04.20. 12:27
Nem: Férfi

Hozzászólás Szerző: Titkos » 2005.08.25. 03:10

Ó igen, ismét egy klasszikus Rumiko sorozat. :D Mondjuk már az avatarom (Ataru-kun, Lum "férje") is elárulja, hogy ott van a sorozat a kedvenceim között. :) A szereplők zseniálisak, az elején egy kissé nehezen talál magára a történet. viszont utána már ők maguk "viszik el a vállukon" az egészet. Humorban most sincs hiány, talán a Ranma-n többet nevettem, viszont azt merem állítani, hogy a legdilisebb, legeszementebb poénok ebben a Rumiko műben vannak. :D A befejezése pedig egyszerűen szuper lett, bár ezzel biztos lesz, aki vitába száll, mindenesetre nekem ez a sorozat bizonyította be, hogy ha a befejezést egy "Final Movie"-ban csinálják meg, az még előnyös is lehet. :) Az sem hátrány, hogy tele van bishoujokkal, ha valakinek esetleg Lum nem jönne be (nekem nincs ilyen problémám :lol: ::daisuki:: ), az a "maradék" kb. 8 lány közül biztos talál magának szimpatikusat, mindegyikük teljesen eltérő és érdekes személyiség. :) Itt említeném meg a sorozat zenéjét, és a seiyuuk teljesítményét, mert szerintem ezek jól sikerültek, sokat adtak a hangulathoz. :D
Végezetül néhány negatívum. Elsőre a mangából olvastam, ezek után a sorozat első negyedében szereplő érdekes karakterdizájn (a szereplők eléggé kicsik, megnem mondanám, hogy mindegyikük legalább 17, vagy idősebb :wink: ) eléggé meglepett. Szóval úgy a 30. részig elviselhetőnek tartom a szereplőket és a grafikát, utána kezd el szépülni, a sorozat 2. felére már nagyon jó lesz. :) (A legszebb véleményem szerint az 5-ös Movie. :) ) A másik problémám, hogy Ataru-ból egy nyáladzó ronda idióta lett, és ez főleg az elején látszik nagyon, később szerencsére "normálosodik". Persze, a mangában is egy nőmániás, perverz, szerencsétlen, viszont már az elején megmutatkoznak jó tulajdonságai is (együttérzés, kitartás, stb.), amit az animében csak később mutatnak be. (Alig tudtam egy normális animés avatart találni róla, mert vagy vérkomoly képet vág, vagy hozza a szokásos debil fejét. :? ) Persze lehet, hogy ezek csak nekem negatívumok, aki az animét látja először, azt ezek nem hinném, hogy zavarnák, ezért is adtam rá 10 pontot az ismertetőben, mert önmagában a sorozat is nagyon jó. :)
Egyébként engem is érdekelne, hogy akiknek nem tetszett, azoknak miért nem? :wink:
Kép

Avatar
XTea
Szakértő
Szakértő
Hozzászólások: 167
Csatlakozott: 2005.04.20. 18:50
Tartózkodási hely: Magyarország
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: XTea » 2005.09.08. 22:27

Amint megláttam a topic címét miközben végig néztem mi is van itt, rögtön gondoltam, hogy annak ellenére, hogy mégcsak 2 hozzászólás jött Titkos is köztük van. :D Nekem is ő ajánlotta az UY-t. :) Ezúton is köszönöm neki újfent. :wink: Igaz én egy részt sem láttam az animéből.... a mangákat láttam. Még nem jutottam el a végére és igencsak távol vagyok tőle..^^''' Még erősen az elején járok, még mindig a telefonos résznél... XDDD Tudom tudom.. csiga- biga.... ha nem kellene fordítganom angolról magyarra már biztos nem ott tartanék... De mindegy..
A lényeg, hogy a manga nekem is nagyon tetszett, igazán humoros, egyes jeleneteken kifeküdtem^^ Lum kész XDDD Szal az animéje is biztosan csak jó lehet. Remélem folytatom majd. :D Idő kérdése...^^'' Ataru párját sajnáltam, már nem emlékszem a nevére..... :oops: Még egyelőre kissé mérges voltam Lumra, hogy ilyen sík hogy nem látja Ataru nem igen akar vele foglalkozni... tudom, később majd másképp lesz....
Kép

Avatar
nOOdle
Szakértő
Szakértő
Hozzászólások: 155
Csatlakozott: 2003.12.02. 17:19
Tartózkodási hely: DrEaMwOrLd ^.^
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: nOOdle » 2005.09.09. 13:08

XTea írta: Még erősen az elején járok, még mindig a telefonos résznél... XDDD Tudom tudom.. csiga- biga.... ha nem kellene fordítganom angolról magyarra már biztos nem ott tartanék... De mindegy..
:mrgreen:
Urusei Yatsura manga magyarul: http://www.manga.hu/cikk.php?id=238&typ ... 0d10242ba4 =)
Kép Kép

Avatar
XTea
Szakértő
Szakértő
Hozzászólások: 167
Csatlakozott: 2005.04.20. 18:50
Tartózkodási hely: Magyarország
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: XTea » 2005.09.09. 21:55

nOOdle írta: :mrgreen:
Urusei Yatsura manga magyarul: http://www.manga.hu/cikk.php?id=238&typ ... 0d10242ba4 =)

Igen, köszönöm, tudok erről, innen töltöm az IY-t ^^ Csakhát nem mondhatnám, hogy sok rész van ott magyarul az UY-ből... :roll: De tényleg köszönöm. :D ::jbow::
Kép

Avatar
Junchi
Félisten
Félisten
Hozzászólások: 2305
Csatlakozott: 2007.06.23. 14:28
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Azuchi

Re: Animeajánló, milyen animét nézel mostanában?

Hozzászólás Szerző: Junchi » 2016.06.03. 07:03

Urusei Yatsura 1-8

Elkezdtem. Egyelőre ennyi, korai lenne még bármit is mondani, max annyit, hogy TÖBB Lum nem tenne rosszat ennek a cuccnak.

Avatar
Titkos
Grafomán
Grafomán
Hozzászólások: 6029
Csatlakozott: 2003.04.20. 12:27
Nem: Férfi

Re: Animeajánló, milyen animét nézel mostanában?

Hozzászólás Szerző: Titkos » 2016.06.03. 08:34

Junchi írta:Urusei Yatsura 1-8

Elkezdtem.
Yay. :D ::jcheers::
Junchi írta:Egyelőre ennyi, korai lenne még bármit is mondani, max annyit, hogy TÖBB Lum nem tenne rosszat ennek a cuccnak.
Wait for it... :D Amúgy viccen kívül, később tényleg többet fog szerepelni, tekintve, hogy Rumiko eredetileg ilyen vissza-visszatérő mellékkarinak szánta (és Shinobu lett volna a "fő csaj"), csak aztán annyi fanja lett, hogy át kellett írnia a szerepét. XD
Kép

Avatar
Junchi
Félisten
Félisten
Hozzászólások: 2305
Csatlakozott: 2007.06.23. 14:28
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Azuchi

Re: Animeajánló, milyen animét nézel mostanában?

Hozzászólás Szerző: Junchi » 2016.06.03. 08:40

Titkos írta:később tényleg többet fog szerepelni, tekintve, hogy Rumiko eredetileg ilyen vissza-visszatérő mellékkarinak szánta (és Shinobu lett volna a "fő csaj")
OMG, szinte éreztem, hogy így van, de gondoltam, nem égetem magam vele, ha esetleg mégsem ez lenne a helyzet. :3 Mindenesetre remélem, szal a prioritási listám így elsőre:

1. Lum
2. Minden más

A "darlingozás" pedig külön jópofa/aranyos itt, ellentétben a Kimagure Orange Roaddal, ahol épp csak heregörcsöt nem kaptam tőle.

Tényleg, akartam még kérdezni: a filmeket mikor érdemes megnézni? Gondolom a sorozat közben belehet őket integrálgatni a megfelelő helyekre, ahogy az lenni szokott az ilyen populáris never ending cuccoknál, de melyiket hova? Ja, és van esetleg valami filler arc benne?

Avatar
Titkos
Grafomán
Grafomán
Hozzászólások: 6029
Csatlakozott: 2003.04.20. 12:27
Nem: Férfi

Re: Animeajánló, milyen animét nézel mostanában?

Hozzászólás Szerző: Titkos » 2016.06.03. 10:08

Junchi írta:Mindenesetre remélem, szal a prioritási listám így elsőre:

1. Lum
2. Minden más
Ennek örülök, asszem poénkodtam is itt korábban ezzel, hogy ha ráérzel a LUM ízére, utána már rögtön jobban fog tetszeni a sorozat. :D (Bár tekintve, hogy hány fő- és mellékkari lesz itt még, szerintem közülük is kikerülnek majd a kedvenc/utált karijaid. :D)
Junchi írta:A "darlingozás" pedig külön jópofa/aranyos itt, ellentétben a Kimagure Orange Roaddal, ahol épp csak heregörcsöt nem kaptam tőle.
Jaja, Lum is "best darlinger". :D Amúgy én a MonMusu nézése közben voltam úgy, hogy ahányszor Miia darlingozott, nem tudtam nem Lumra asszociálni. XD (Most függetlenül attól, hogy nála még úgy-ahogy működött is, meg ott az volt a poén, hogy minden csaj valami más nicknéven hívja a srácot. XD)
Junchi írta:Tényleg, akartam még kérdezni: a filmeket mikor érdemes megnézni? Gondolom a sorozat közben belehet őket integrálgatni a megfelelő helyekre, ahogy az lenni szokott az ilyen populáris never ending cuccoknál, de melyiket hova?
A legegyszerűbb válasz erre az lenne, hogy kb. amikor megjelentek, de ezt így utólag elég kemény lenne kiszámolni, mert ahhoz az kéne, hogy megnézed epizódonként, hogy melyik rész mikor jött ki, plusz hozzánézed a moviek megjelenési sorrendjét, nem is tudom, hogy ez ennyi év távlatából lehetséges-e. XD (MAL-on van ilyen "mettől meddig futott" infó a sorozatoknál, de nem hinném, hogy epizódokra lebontva. XD) A jó hír viszont, hogy mivel ezek valóban ilyen "filler moviek", ezért kb. történetileg majdnem mindegy, hogy mikor nézed meg őket, max arra kell vigyázni, hogy azért azoknak a kariknak, akik a filmekben is szerepelnek, a sorozatban előtte megnézd az bemutatkozó epizódjukat, különben csak nézni fogsz, hogy "Ez ki és miért kéne röhögnöm a poénjain?", mert nem fogod ismerni. De így kb. részekre lebontva én valahogy úgy emlékszem, hogy:

Movie 1 és Movie 2: Ezek már úgy a sorozat első 30 epizódja után is megnézhetőek, mivel ha jól emlékszem, addigra a bennük szereplő karakterek mind feltűnnek. (De ha biztosra akarsz menni, vársz velük úgy 50-ig. XD) Most amúgy majdnem fanboykodni kezdtem, de nem akarok spoilerezni még vélemény formájában sem, szal inkább majd ha megnézted a másodikat, akkor kérdezek. :D

Movie 3: Úgy 100-120 között már nyugodtan nézhető, lehet előbb is, de menjünk biztosra. XD

Movie 4: Ezt eléggé a vége felé érdemes megnézni, úgy 150-190 környékén, mert vannak benne olyan karik, akik meglehetősen későn tűnnek fel a sorozatban. (Ha máshol nem, az end credits képek alatt. XD) Ja és majd ennél a filmnél is lesz egy kérdésem, ha megnézted.

Movie 5: Ezt CSAK azután nézd, ha mindent láttál az UY-ből (TV, OVA, Movie 1-4), mert ez a legvége, a canon manga ending film formában.

Movie 6: Ez meg ilyen "fejjünk még egy utolsót a tehénen, mielőtt megdöglik" film, igazából egy filler, ami kb. ugyanakkor megtekinthető, amikor a Movie 4 is, viszont mivel itt már azért érződik, hogy eltelt pár év a legutolsó UY cucc óta, illetve a karakterdizájnon is változtattak némileg, ezért én ezt legutoljára hagynám.

Illetve az OVA-t nem kérdezted, de azt meg a TV után érdemes.

Szóval: TV -> Movie 1-2-3-4 azoknál a részeknél, amiknél írtam -> OVA -> Movie 5 -> Movie 6.

Ja és ha tényleg ki akarod maxolni az UY nézési achievementedet, akkor még ezt is megnézheted. XD Igaz, ez egy random manga chapter meganimálása (szal időben kb. olyan, mintha mondjuk a TV sorozat második felében beillesztenéd két random rész közé XD), de mivel 2008-ban jött ki és eléggé más a grafikája is, ezért ezt a legvégére hagynám.
Junchi írta:Ja, és van esetleg valami filler arc benne?
Arc az nincs (se filler, se canon XD), lévén nem is nagyon emlékszem olyan sztorira, aminek a cselekménye egy epizód alatt ne zárult volna le. XD Szóval eléggé epizodikus a cucc, emiatt "arcok" nem nagyon lesznek benne. Filler epizódok ellenben lesznek (ha jól rémlik, már az első 30 részben is), de ezek nekem nem igazán tűntek fel, mivel többségükben szépen belesimulnak a szintén epizodikus canon-manga sztorikba, vagy pedig annyira elborultak, hogy pont azért nem lógnak ki az eredeti hangulatból. XD Persze ezek ilyen hit or miss darabok, van köztük nagyon jó rész (mert mondjuk a sorozatnak és karaktereknek egy olyan komolyabb oldalát is megmutatja, amit Rumiko nem igazán szokott), meg van köztük ilyen "rendező úr kísérletezgetett, de elcseszte" epizód is (a már említett "Night of the Living Potatoes", vagy mi a jó élet, aminek az ötlete még talán nem is lett volna rossz, de a megvalósítása...). Illetve néha ilyen random hülyeségek is megjelennek, az egyik epizódban pl. az egyik szereplő vagy jó fél percig Star Wars montázsokat hallucinál, amin én egyébként szénné röhögtem magam anno. XDDDD (Jó, szerencsére ezekből nincs olyan sok. XD Meg ha jól rémlik, az eleve ilyen Star Wars témájú filler volt, két tésztafőző mesterről és "a tészta sötét oldaláról". XDDDD) A lényeg, hogy nyugi, olyan nem lesz, hogy zsinórban mondjuk lenyomnak 5-10 filler részt egymás után a néző torkán. :)
Kép

Avatar
Junchi
Félisten
Félisten
Hozzászólások: 2305
Csatlakozott: 2007.06.23. 14:28
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Azuchi

Re: Animeajánló, milyen animét nézel mostanában?

Hozzászólás Szerző: Junchi » 2016.06.04. 10:13

>Titkos

Dánke a kimerítő válasz(okat). A második filmre amúgy külön kíváncsi leszek, mert állítólag az általam nagyon kedvelt Groundhog Day koncepcióval tolja. A pikantéria, hogy az UY movie 2 előbb volt.

Avatar
Titkos
Grafomán
Grafomán
Hozzászólások: 6029
Csatlakozott: 2003.04.20. 12:27
Nem: Férfi

Re: Animeajánló, milyen animét nézel mostanában?

Hozzászólás Szerző: Titkos » 2016.06.04. 12:00

Junchi írta:>Titkos

Dánke a kimerítő válasz(okat). A második filmre amúgy külön kíváncsi leszek, mert állítólag az általam nagyon kedvelt Groundhog Day koncepcióval tolja. A pikantéria, hogy az UY movie 2 előbb volt.
Semmi gond, kérdezz nyugodtan. :) A Groundhog Day-es összehasonlításhoz: valóban az is van benne (leginkább az első felében, amikor próbálják kitalálni a szereplők, hogy mi a fene van), a második felére viszont engem már egy másik filmre emlékeztetett, de nem akarok spoilerezni, majd megnézés után megmondom, hogy melyikre. XD Amúgy sokak szerint a hat közül ez a No. #1 UY film, nálam azért Rumiktardként a Movie 5 letaszította az első helyről, így "csak" második lett, de az tény, hogy jó film, kivételesen nem csak a sorozatban megszokott agyatlan marhulás, hanem még elgondolkodtató is, plusz jól bemutatja, hogy ha picit elrugaszkodunk a Rumiko-féle "udvari bolondnak tartom a teljes szereplőgárdát" hozzáállástól, akkor picit "komolyabb" filmben is simán elboldogul ez a gárda. :) Szal írtam már korábban is, hogy Oshii UY rendezései erősen ilyen "hit or miss" kategóriások voltak, de ennél a filmnél keményen beletalált a "hit" részbe. :D Lényeg a lényeg: szerintem nem fogsz csalódni benne. :)
Kép

Avatar
Junchi
Félisten
Félisten
Hozzászólások: 2305
Csatlakozott: 2007.06.23. 14:28
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Azuchi

Re: Animeajánló, milyen animét nézel mostanában?

Hozzászólás Szerző: Junchi » 2016.06.11. 10:12

UY 9-25

Őszinte leszek: Szörnyen nehéz eset ez az anime. Ha dobni nem is dobom, de kénytelen vagyok az általam csak nagyon ritkán használt on-hold funkcióhoz nyúlni, ami miatt kicsit lelkiismeret furdalásom van, hisz mégis csak egy paktum részeként született meg ennek az animének az ötlete, a részemet pedig mintha nem teljesíteném, de egyszerűen az van, hogy még Luciferrel is inkább néznék most farkasszemet (vagy Titkossal, dühösnek vélt tekintetével és hatalmas pallosával).

Két nagy problémám van vele, de azok bőségesen rányomják a bélyeget az egészre: 1) idejétmúlt, 2) NEM vicces. Nem jópofa, nem humoros, nem kellemes. Kétféle humorral dobálózik ez a cucc: a perverzzel és a randommal. A probléma, hogy egyik sem működik. A perverz viccekkel nagyon túllőttek a célon - lehet csak nekem nincs humorérzékem, de ez a protokoll-perverzió valahogy nagyon nem kóser. Rendben, MC-nk egy egészséges teen, aki a farka utasításait sok mindenben követi, de ez, hogy rámászik minden nőre, mindig az éppen legújabb csaj kell neki és MINDIG valami perverzségen jár az esze, az gyorsan frusztrálóvá tud válni. Egyébiránt nagypofájú, önző és úgy általában véve nagyon idegesítő karakter.

A másik tréfa-forrás a random, amivel alapból nem lenne probléma (Gintamán edződök 2006 óta, tisztelettel), de itt megint csak nem működik. Egyszerűen nincs meg az epizódoknak az a jópofa lendülete és világos íve, ami elegendő motivációt adna a folytatásra. Nem, éppen mindig az történik, amihez kedvük van. Nincsenek jópofa szituációk, kissé kreatív helyzetek vagy érdekes interakciók. Egyszer csak úgy átkerülünk a múltba, másszor jönnek a mindenféle mitológiai lények vagy az űrből valakik és kapunk egy hatalmas káoszt, a végén valami alibi-zárással. Szóval nem elég, hogy humorát tekintve vérszegény, még kissé céltalan is, ami 195 részre elhúzva aztán minden, csak nem vonzó.

A karakterek is rettenetesek. Mindenkinek van egy bejáratott vonása, amiből totális képtelenség akár csak egy kicsit is kimozdítani őket. Nagyon nem szeretem az ilyet. Egyesegyedül Lum az, aki egy nagyon jól eltalált komponense ennek a cuccnak, tényleg szinte sajnálom, hogy nem egy épkézlábabb darabban kapott inkább főszerepet.

(Apropó, van még egy okom az on-holdra rakás mellett: közben offline is lenyomtam haverral egy ugyanilyen "ha te megnézed ezt, én megnézem cserébe azt" szerződést, amiért mondjuk csak két tizenrészes cuccal kell "fizessek", ami momentán egy kissé vonzóbb ajánlat, mint a majd 200. :D)

Avatar
Titkos
Grafomán
Grafomán
Hozzászólások: 6029
Csatlakozott: 2003.04.20. 12:27
Nem: Férfi

Re: Animeajánló, milyen animét nézel mostanában?

Hozzászólás Szerző: Titkos » 2016.06.13. 00:34

Junchi írta:Őszinte leszek: Szörnyen nehéz eset ez az anime. Ha dobni nem is dobom, de kénytelen vagyok az általam csak nagyon ritkán használt on-hold funkcióhoz nyúlni, ami miatt kicsit lelkiismeret furdalásom van, hisz mégis csak egy paktum részeként született meg ennek az animének az ötlete, a részemet pedig mintha nem teljesíteném, de egyszerűen az van, hogy még Luciferrel is inkább néznék most farkasszemet (vagy Titkossal, dühösnek vélt tekintetével és hatalmas pallosával).
XDDD Amúgy no problem, igazából asszem írtam is többször (már a kihívás előtt is), hogy ezt még én is részletekben néztem (én, aki a Ranmát kb. non-stop tolta le... XD), pont úgy 30 részenként szünetet tartva, esetleg beiktatva a 30-as "csomagok" közé valami rövidebb, 12 részes, más jellegű animét, mert baromira "tömény" a cucc. (Persze nem olyan értelemben, hogy "OMG, DEEP!", hanem hogy az általad is említett totális randomság és agyfaszság nagy dózisban azért meg tudja feküdni az ember gyomrát. XD) Ha ez megnyugtat, úgy az első 30 rész után javulni fog a helyzet, de nem állítom, hogy később a nagy story arc-ok animéjé válna a cucc, vagy bármi. ^^" De annyiból pl. mindenképp jobb lesz, hogy Oshii visszább fogja a randomkodását (ugyanis ez nem csak Rumiko bűne, a fazon az animében még rátett egy lapáttal...), illetve később távozik is a rendezői székből, az utána jövő fazon pedig már jóval inkább mangahűbb, vagy legalábbis fogyaszthatóbb epizódokat fog szállítani. (Persze szvsz, van olyan, aki meg az Oshii-érára esküszik, mondván, hogy "tőle lett akkora siker az UY, amekkora!", amire mondjuk én lazán azt mondom, hogy bullshit, de az tény, hogy voltak nagyon jó saját ötletei pár epizódban, illetve a mozifilmek terén kifejezetten brillírozott.) Valamint az sem hátrány, hogy talán pont az első 30 rész után hozzák be azt a megoldást, hogy felhagynak a "félbevágott" epizódokkal (vagyis amikor a 25 perces műsoridőt még eleve 12-12 percre "vágták ketté" és két külön sztorit meséltek el), mivel így mégis több idő jut 1-1 plotra, több mindent ki tudnak hozni az adott rész történetéből. (Még akkor is, ha továbbra is epizodikus marad, szóval 90%-ban a rész elején felvetett probléma a rész végére megoldódik.) Szóval a lényeg, hogy részemről egészen addig "él a paktum", amíg nem dobod az egész cuccot véglegesen. :D Időlimit nincs, azokat te mondogattad magadtól, hogy "végig akarom nézni a nyár végére/az őszi conra/az év végére", de én ezt mind rád hagytam, mert sejtettem, hogy nagyobb falat ez a cucc annál, mint hogy így lenyomd... XD) Szóval én azt mondom, hogy take your time, majd ha 1-2 rövidebb sorozatot néztél "pihenésképpen", akkor esetleg utána megint folytatod, aztán ha eljutsz úgy 60-ig, megint nézel valami mást, stb. Szerintem így fogyaszthatóbb is az UY, meg kevesebb eséllyel lesz tőle csömöröd/utálod meg az egészet. XD
Junchi írta:Két nagy problémám van vele, de azok bőségesen rányomják a bélyeget az egészre: 1) idejétmúlt,
Itt változó, hogy mire gondolsz. Ha arra, hogy eléggé érződik a cucc retro hangulata (opening/ending, látványvilág, zenék, stb.), akkor azt mondom, hogy ez max neked probléma, én pont örültem neki, elvégre ha valami a 80-as években készült, akkor legyen már a hangulat is olyan. :D (Kifejezetten bírtam az ilyen kikacsintásokat is, mint a Star Wars utalások, vagy hogy Atarunak DeLorean-es poszter van a szobája falán... XD) Azt meg külön poén volt látni, hogy hány későbbi sorozat merített ebből ihletet, legalábbis erős a gyanúm, hogy Tenci Muyótól a To Love Ru-ig sok cucc használta fel akár a settinget, akár egyik-másik karit alapként.

Ha viszont úgy érted, hogy ami akkor még viccesnek, szórakoztatónak, fantáziadúsnak számított, az már baromira "megfáradt" és leginkább ezerszer ellőtt klisé, akkor igazat kell, hogy adjak, de ezt meg nehezen tudom a sorozat számlájára írni. Kicsit olyan ez nekem, mint amikor a sok Trónok Harca-fan azzal jön, hogy "hát igen, végre itt a modern Gyűrűk Ura, ami kijavítja a Tolkien művében fellelhető "gyermekbetegségeket", mint amilyen a csak fehér és fekete karakterek szerepeltetése, a pátoszos fogalmazásmód, a népmesés "gyerekesség" stb-stb.", én meg nem értem, hogy miért kéne egy 50-es években kiadott regénynek felróni, hogy miért nem úgy lett megírva, mint egy 90-es években megjelenő. Szóval ezzel is így vagyok: lehetséges (sőt, szinte biztos), ahogy amiket az UY felhasznál, azt az elmúlt 20-30 évben már egyéb animék képesek voltak ötletesebb formába önteni (legyen most szó a poénokról, settingről, vagy a karakterekről), viszont ettől még az UY nem lesz kevesebb számomra. Sőt, igazából valahol pont ott van számomra a cucc "varázsa", hogy ennyiféle izét összevegyíteni azóta sem sikerült egyetlen más animében sem. XD Szal űrlények, fantasy lények, skizó csaj, yuki onna, kínai isten paródia (Benten), bátykomplexusos csaj (ő még nem szerepel, majd fog... XD), szadista hajlamú csaj, burzsujgyerek, Lumot idolizáló gyökér banda (na ha valakiket, őket rühelltem, de mint karakterek, használhatóak... XD), saját gyereküket folyamatosan oltó szülőpáros, féltékeny kis pöcs unokaöccs, démonűző miko (akinek meg nyugati stílusú bűvész a férje, csak hogy teljes legyen a kör... XD), stb-stb. és az egész gárdát végigírhatnám. XD Persze én sem ezen nőttem fel, sőt, a Ranma és az IY után, a 2000-res évek vége felé kezdtem nézni, de miután én is túl voltam úgy az első 30 résznyi "kemény magon", egyre inkább rákaptam az ízére és miután elkapott a hangulata, már teljes mértékben élvezhetően találtam, dacára a korának. :) Vagy ha egyikre sem gondoltál, akkor fejtsd ki légyszi, hogy nálad miben volt "idejétmúlt", mert akkor nem értem. ^^"

Btw, csodálom, hogy azt még senki nem hozta fel, ami meg nekem volt fura: hogy ahhoz képest, hogy ez egy sci-fi/fantasy hibrid lenne, szinte slice of life. XD Mármint oké, történnek a hülyeségek, meg jönnek a fura lények, de gyakorlatilag egyetlen városnegyeden belül játszódik az események 90%-a, pedig én anno a képek, meg leírások alapján arra számítottam, hogy minimum ilyen Star Trek/Dirty Pair stílusban minden epizód 1-1 új bolygó meglátogatásáról fog szólni, lesz itt űrkaland, meg lézerrel lövöldözés, meg ami belefér. Ehhez képest én az elején azért haladtam baromi lassan vele, mert az egy dolog, hogy weird és random, de hogy ennyire "slice of life" vonalon mozogjon az egész, hogy mondjuk véletlenül megidéznek egy debil miniördögöt, aztán azon agyalnak végig, hogyan kéne visszaküldeni, vagy hogy XY anyja eljön látogatóba és erről szól egy egész rész...nos, az elsőre kissé mellbe vágott anno. XD Kb. a mozifilmek (főleg az első kettő-három) voltak azon a "space opera" szinten, amit én majdnem minden résztől vártam volna látatlanban. Aztán persze miután én is lenyomtam úgy az első 30 epizódot, egyre inkább tetszeni kezdett és ma már fura lenne másmilyenként. :)
Junchi írta:2) NEM vicces. Nem jópofa, nem humoros, nem kellemes.
Na, ebben mondjuk abszolút nem értünk egyet, mert nálam a hangos röhögés és a laza mosolygás közti tartományban mozogtak a cucc poénjai, de igazából én mindig úgy éreztem, hogy itt a fő poénok a karakterekből és az egymással való összeeresztésükből fakadtak. (A randomon, meg a perverzen kívül, bár utóbbival én annyira nem értek egyet, majd mindjárt kifejtem. XD) Szal mint egy amcsi sitcom, mit tudom én, Rém Rendes Család, ahol szintén annyiból álltak a karakterek, hogy "lusta feleség, életét gyűlölő vesztes férj, csajozni akaró srác, meg a két lábon járó szőke nős vicc húgi", de ezeket olyan jól keverték, hogy hosszú szezonokra le tudták vele kötni a nézőket. Az UY valami hasonló csak sokkal weirdebb/randomabb, meg nem négy, hanem közel 24 karit mozgat. XD (Jó, most nem számoltam meg őket egyenként, de ha az összes visszatérő szereplőt összeszámolnánk, simán lennének szerintem ennyien, lehet többen is... XD) Persze ők nem szerepelnek együtt az összes epizódban, de ha ezekből úgy 4-5-öt elővesznek 1-1 részben és "egymásnak ugrasztják őket", akkor máris garantált a hangulat. XD Persze nálam is volt pár olyan kari, aki idegesített (pl. ahogy írtam már, a Lumot bálványozó négyesfogat úgy egészében, de főleg a "fővezér" Megane), meg olyan is, akit csak untam/nem tudtam vele mit kezdeni (ez a "Kurama férjet keres" vicces volt úgy az első 1-2 alkalommal, de negyedjére vagy hanyadjára is visszahozni, ráadásul ugyanazzal a koncepcióval...), viszont ezek száma elenyésző volt, meg nálam úgy egy ilyen "elcseszett" karira jutott kb. tíz másik, akik viszont teljesen betaláltak. :D
Junchi írta:Kétféle humorral dobálózik ez a cucc: a perverzzel és a randommal. A probléma, hogy egyik sem működik. A perverz viccekkel nagyon túllőttek a célon - lehet csak nekem nincs humorérzékem, de ez a protokoll-perverzió valahogy nagyon nem kóser. Rendben, MC-nk egy egészséges teen, aki a farka utasításait sok mindenben követi, de ez, hogy rámászik minden nőre, mindig az éppen legújabb csaj kell neki és MINDIG valami perverzségen jár az esze, az gyorsan frusztrálóvá tud válni. Egyébiránt nagypofájú, önző és úgy általában véve nagyon idegesítő karakter.
Itt azért elsőre néztem (mármint az UY lenne "túl perverz", ma, amikor ilyen Queen's Blade és hasonló animék jönnek ki? XD), de aztán megmagyaráztad, hogy Ataru stílusára célzol. Amúgy tény, hogy minden nőre egyből mászna, de tegyük hozzá, hogy legalább "csak" azt csinálja és itt meg is áll a cucc. XD Szóval egyrészt itt szerintem pont elkerülték a későbbi kliséket ("töketlen, nőhöz szólni sem merő lúzer" vs "minden csajt egyből meghúzó "alfahím""), mert Ataru ugyan próbálkozik, de értelemszerűen ezzel a stílussal Lumon kívül más nőnek nem kell. XD Másrészt meg azért ez szerintem még mindig "harmatos perverzió" ahhoz képest, hogy lehettek volna itt fürdős jelenetek, csöcsre esések, meg a szintén halálig ismételt "elsőre persze átnéznek rajta a csajok, de végül egész háreme lesz, mert mindegyik rájön, hogy mégis szerelmes ebbe a faszba" fordulattal sem éltek. Szal tényleg annyi lett az egészből, amennyit te is írsz: az egészséges teen menne a farka után, de persze ezzel a hozzáállásal sehová sem jut, Lumon kívül, de ugye az ő kapcsolatuk és "megismerkedésük" meg különleges... XD Az utolsó Atarus mondathoz meg: ez igaz, de ez olyan, mintha direkt csak a rossz tulajdonságait sorolnád. Azért van neki jó oldala is, igazából szerintem ez a "parasztság" nála inkább egyfajta "pajzs", ami leginkább azért alakulhatott ki, mert ha megfigyeled, Lumon kívül kb. mindenki a búsba kívánja, kis túlzással nincs egyetlen szereplőnek egyetlen kedves mondata sem hozzá, még a szülei is olyanokat vágnak a fejéhez, hogy "bánom, hogy megszülettél", az osztályban egyfajta "legrosszabb" fokmérőként hivatkoznak rá (értsd: bármi kirívóan rossz/durva dolog történik, egyből Atarura asszociálnak róla), stb-stb. Egy ilyen környezetben, ahol az ember úgy érzi, hogy folyamatosan "támadják", nem nagy csoda, ha egy frusztrált, agresszív paraszt lesz. Persze jó kérdés, hogy vajon így született és ezért kezdték el basztatni, vagy pedig eleinte aranyos, rendes gyerek volt, csak a sorozatos cseszegetések hatására vette fel magára ezt a "paraszt pajzsot", de szerintem talán egy kicsit mindkettő. Volt, aki azt is kifogásolta, hogy "Lum mit láthat egy ilyen szerencsétlen gyökérben?", de szerintem pont azt, amit a többiek nem: mivel vele él, ő van hozzá a legközelebb, illetve nem "idevalósi" (tehát nem volt ideje felvennie ezt az "utáljuk együtt Atarut" divatot), ezért ő a jó tulajdonságait is meglátta, így nem csoda, hogy sokszor még meg is védi, amikor a többiek ok nélkül oltogatnák sokadjára. Már csak azért is gondolom így, mert amúgy nem egy olyan epizód van, ahol pont mindenki másnál állhatatosabban csinál valamit, vagy pont azért rokonszenvez XY karakterrel (és itt most nem csak az "ügyeletes jó nő" típusú karikra gondolok XD), mert rokonlelket lát benne. (Pl. írtad, hogy 9-25-ig nézted, ebben nem tudom, hogy a 25. rész is benne volt-e, vagy az már pont nem, de az pl. pont egy ilyen rész, ott kvázi nem Ataru a paraszt, hanem mindenki más.) Illetve bár őt próbálja mindenki valamiféle szörnyetegnek beállítani a "stábból", de szerintem simán vannak nála sunyibb/szemetebb fazonok is. Szal igen, fárasztó lehet a gyerek, de ő legalább "egyenes". XD Ezzel szemben ott van Mendou, aki a kifinomult, gazdag burzsuj álcát használja fel arra, hogy nőket csábítson magához, de valóban ugyanolyan perverz, mint Ataru, vagy már említett "kedvenceim", a "Lum Rohamosztagosai" banda, akik egyrészt tökéletes megszemélyesítői egy idoljába belehülyült weaboonak (azóta is hülyét kapok attól, ha bármelyik anime előveszi ezt az "XY csajnak fanklubja van azt osztályban" klisét, pedig Shuffle-től TLR: Darknessig mindenhol szerepeltek már...) másrészt meg náluk még az egész Lum-mánia kap is egyfajta militarista felhangot. Szal ahogy Megane nem egyszer ugráltatja a másik hármat, basztatja Atarut, stb-stb., az már-már führeri szint. (Ja, majd nézd már meg, ha odajutsz, a Movie 2 elején mintha valami náci kalapot hordana, amikor beöltöznek, ráadásul hozzá az a fej, amit vág, miközben a tükörben próbálgatja magán... XDDDDD) Szal nem tudom, én a masszívan rohadék/paraszt karaktereket általában utálni szoktam, de Ataru mégis ott figyel a kedvenceim között, egyszerűen nem éreztem úgy, hogy ez az egész "nagypofájú és önző" mentalitása őszinte lenne és hogy csak ebből állna a karaktere.
Junchi írta:A másik tréfa-forrás a random, amivel alapból nem lenne probléma (Gintamán edződök 2006 óta, tisztelettel), de itt megint csak nem működik. Egyszerűen nincs meg az epizódoknak az a jópofa lendülete és világos íve, ami elegendő motivációt adna a folytatásra. Nem, éppen mindig az történik, amihez kedvük van. Nincsenek jópofa szituációk, kissé kreatív helyzetek vagy érdekes interakciók. Egyszer csak úgy átkerülünk a múltba, másszor jönnek a mindenféle mitológiai lények vagy az űrből valakik és kapunk egy hatalmas káoszt, a végén valami alibi-zárással. Szóval nem elég, hogy humorát tekintve vérszegény, még kissé céltalan is, ami 195 részre elhúzva aztán minden, csak nem vonzó.
Na, ezzel nagyrészt egyetértek, mert tényleg tök random, ráadásul nem is az van, hogy kitalálnak mondjuk egy múltba utazós, vagy másik bolygón játszódó arcot, ami legalább pár részig kihúzná, hanem 25 perces "weird adventure"-ök vannak. XD Azt viszont nem mondanám, hogy nem érdekes vagy kreatív, hiszen ennyi "baromságot" már eleve kitalálni sem lehetett könnyű, pláne nem úgy, hogy minden hétre jusson valami újabb és közben mégse váljon önismétlődővé. XD Persze az ad-hoc jelleg valóban jelen van (szerintem Rumiko ezt valahogy úgy írhatta, hogy minden hétre kitalált egy helyzetet/szereplőt, aztán attól függően lett valaki főszereplő, vagy visszatérő szereplő, hogy a sok egyepizódos fazonból melyik után kapott nagyobb mennyiségű rajongói levelet XD), de én ezzel is úgy vagyok, mint a cucc "idejétmúltságával": a maga idejében szerintem pont, hogy szokatlanul weird és fantáziadús volt, csak ma már, amikor szinte minden egyes ilyen húzást láttunk már más animékben is, "megkopott" ez a hatása. Én pl. az első pár részben még folyton a Ranmához hasonlítgattam, nem tudtam attól elvonatkoztatni, hogy ott azért jobban volt megírva 1-1 karakter interakció, viccesebb volt 1-1 helyzet, stb. Aztán utána vagy félre tudtam ezt rakni, vagy csak rákaptam az UY saját "ízére", de akármelyik is történt, egy idő után már azt vettem észre magamon, hogy ezt is tudom ugyanúgy élvezni, mint egy Ranmát vagy egy IY-t. :)
Junchi írta:A karakterek is rettenetesek. Mindenkinek van egy bejáratott vonása, amiből totális képtelenség akár csak egy kicsit is kimozdítani őket. Nagyon nem szeretem az ilyet. Egyesegyedül Lum az, aki egy nagyon jól eltalált komponense ennek a cuccnak, tényleg szinte sajnálom, hogy nem egy épkézlábabb darabban kapott inkább főszerepet.
Na igen, elérkeztünk a post azon részéhez, amiben abszolút nem értünk egyet. XD Mert lehet, hogy valakinek nem jön be a cucc humora, az ad-hoc események, a randomság, de szerintem pont a karik a legerősebb pontja ennek az egésznek, én legalábbis imádtam a nagy részüket, szerintem ők a cucc "lelke", nagyrészt rajtuk áll vagy bukik, hogy maga a sorozat mennyire fog bejönni az adott embernek. (Ez mondjuk Rumiko majd' minden cuccára igaz szvsz, de az UY-nél aztán főleg szeretni "kell" őket, különben unalom és kínszenvedés lesz nézni a sorozatot. ^^") Az mondjuk igaz, hogy nagyrészt 1-2 jellemvonásban kimerül a legtöbb karakter, de pont ezért vannak 20+-an, így már érvényesülni tud a cucc fentebb taglalt "sitcom jellege", illetve így többségében nincs az, hogy untig ismételnek 1-1 szereplőt, hanem ahogy haladunk a sztoriban, úgy mindig eldönthetik, hogy épp melyiket "húzzák elő a kalapból" az adott epizód idejére. Nekem igazából azért is ment nyögvenyelősen az első kb. 30 epizód, mert ott még nem szerepeltek annyian (legalábbis, mint rendszeresen visszatérő, "bejáratott" szereplők), hogy igazán szórakoztató legyen a "bolondokháza". Amikor már összegyűlt a többé-kevésbé állandó brigád, akkor úgy éreztem, hogy a sorozat megtalálta a "saját hangját" és onnantól már jól szórakoztam rajta. :) Lum meg természetesen rulez (:3), és tény, hogy ő az összes kari közül a legkidolgozottabb, de attól én még nem igazolnám át egy másik animébe, szerintem tökéletes ő ebben a brancsban. XD (Amúgy sem nagyon tudnám már elképzelni Ataru nélkül. XD)
Junchi írta:(Apropó, van még egy okom az on-holdra rakás mellett: közben offline is lenyomtam haverral egy ugyanilyen "ha te megnézed ezt, én megnézem cserébe azt" szerződést, amiért mondjuk csak két tizenrészes cuccal kell "fizessek", ami momentán egy kissé vonzóbb ajánlat, mint a majd 200.)
Mondom, semmi gond, nyugodtan nézd meg azokat, hátha utána újra lesz energiád folytatni az UY-t. XD
Kép

Avatar
A mordályos nyul
Fanatikus
Fanatikus
Hozzászólások: 1889
Csatlakozott: 2006.11.12. 11:53
Nem:
Tartózkodási hely: Kő alatt

Re: Animeajánló, milyen animét nézel mostanában?

Hozzászólás Szerző: A mordályos nyul » 2016.06.13. 07:53

Titkos írta:(azóta is hülyét kapok attól, ha bármelyik anime előveszi ezt az "XY csajnak fanklubja van azt osztályban" klisét, pedig Shuffle-től TLR: Darknessig mindenhol szerepeltek már...)
Nem lehet, hogy ez a japán középiskolai kultúra része? Tehát nem csak simán mindenki Rumikotól nyúl, hanem megvan a való életbeli megfelelője, amivel az olvasók többsége találkozik/zott iskolás évei során?
(Bár lehet félreértettem, és csak arról van szó, hogy az egész jelenségtől kapsz hülyét.)
Kép

Avatar
Titkos
Grafomán
Grafomán
Hozzászólások: 6029
Csatlakozott: 2003.04.20. 12:27
Nem: Férfi

Re: Animeajánló, milyen animét nézel mostanában?

Hozzászólás Szerző: Titkos » 2016.06.13. 13:35

A mordályos nyul írta:
Titkos írta:(azóta is hülyét kapok attól, ha bármelyik anime előveszi ezt az "XY csajnak fanklubja van azt osztályban" klisét, pedig Shuffle-től TLR: Darknessig mindenhol szerepeltek már...)
Nem lehet, hogy ez a japán középiskolai kultúra része? Tehát nem csak simán mindenki Rumikotól nyúl, hanem megvan a való életbeli megfelelője, amivel az olvasók többsége találkozik/zott iskolás évei során?
(Bár lehet félreértettem, és csak arról van szó, hogy az egész jelenségtől kapsz hülyét.)
Lehet, hogy van ilyen, de akkor az animékben extrém módon túlzásba viszik. Szal itt nem annyiról van szó, hogy XY csaj tetszik pár srácnak az osztályban, hanem már szinte istenítik, amihez még pluszba kitalálnak ilyen baromságokat, hogy "mi vagyunk XY-chan lovagjai", vagy "meg kell őriznünk a tisztaságát", emiatt minden srácot (de ugye főleg a male MC-t) halálra csesztetnek, aki csak a közelébe megy. Ez meg kissé ilyen "dögöljön meg a szomszéd tehene is" mentalitás, mert kamu szövegnek jó ez az "őrizzük meg istennőnk tisztaságát" (főleg a TLR Darknessben, Momo és a "tisztaság", trolololol...), csak közben baromira látszik, hogy mindegyik rá van izgulva és puszta irigységből nem enged senki mást a közelébe, de ugyanakkor ők sem mernek vele normális kapcsolatot kezdeményezni. (Az UY-ben van egy rész, ahol egy félreértés miatt azt hiszi a négy gyökér, hogy Lum le akar feküdni Ataruval, mire konkrétan nem akarják beengedni a saját házába és hasonlók...) Szóval igen, emiatt leginkább a jelenségtől/karaktertípustól kapok hülyét, nem attól, hogy "Rumikótól nyúlták le". (Mert már a Rumiko cuccban is idegesítenek, másrészt meg ha nagyon szakszerűek akarunk lenni, igazából Oshiitól nyúlták le, ugyanis ez a négy kretén az UY-ben anime original banda, ami lehet még súlyosbítja nálam a létüket, de szerintem ha maga Rumiko taláta volna ki őket, akkor is ellenszenvesek lennének. XD)
Kép

Avatar
Junchi
Félisten
Félisten
Hozzászólások: 2305
Csatlakozott: 2007.06.23. 14:28
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Azuchi

Re: Animeajánló, milyen animét nézel mostanában?

Hozzászólás Szerző: Junchi » 2016.08.13. 08:45

No, hát köszönhetően a nyaraláson az időjárásváltozás okozta viszontagságoknak (mondjuk én pont ezt a 15-16 fokos tartományt szeretem a legjobban, de ez sajnos csak én vagyok), a kis kiruccanásunk legalább hozott egy olyasmi vigaszt, hogy nem csak a Chihayafurut tudtam teljesen kimaxolni, de, hogy lássa Titkos, komolyan gondolom majd az UY folytatását, lenyomtam az első két mozifilmet is mellé. A Chihayáról szeretnék majd teljesen külön posztban értekezni, úgyhogy előbb a két UY film:

#1 - Only You: Erről mondjuk nincs valami sok gondolatom, gyakorlatilag olyan volt, mint a sorozat egy tök random része, csak majd két órába elhúzva. A hibák is ugyanazok, amiket már korábban is említettem, 4/10-et böktem végül rá.

#2 - The Beautiful Dreamer: OH MY FUCKIN'... Arra fel voltam készülve, hogy "kicsit" másmilyen jellegű lesz ez a film, mint bármi más, ami UY néven fut, de ez még engem is meglepetésként ért. Pozitív meglepetésként. Oshii sosem tartozott a kedvenc rendezőim közé, pedig szinte mindent láttam tőle, ami a filmográfiáján szerepel (mínusz a Patlabor filmek, de ami késik, nem múlik), de valahogy egyedül a Jin-Roh jött be tőle, bár ez meg azért vicces, mert azt nem is rendezte, csak a forgatókönyvet cirkálta össze. Sejthetitek, az elvárásaim nem voltak valami nagyok, amit a dolog "Urusei Yatsura mivolta" csak tovább tetőzött. Hogy végül mi okozta a dolog működőképes mivoltát, azt nem igazán tudom szavakkal megragadni (persze azért teszek rá itt lentebb egy kísérletet), de ez az UY+Oshii filózgatás+surrealism kompót igencsak fogyaszthatóra sikeredett.

Legyünk őszinték: tulajdonképpen, amit Oshii csinált a Beautiful Dreamerrel, az az volt, hogy felhasználta Rumiko karaktereit, miközben kiélte minden hajlamát (legyen szó rendezésről vagy a világképéről úgy en bloc). Kicsit olyasmi érzés fogott el, mint mikor egy gyereknek odaadjuk a sakk készlet figuráit, ő pedig határtalan fantáziával hoz ki abból gyak bármit. Ez volt rendezőnkkel is. Külön kalapot emelendő a tény előtt, hogy ettől függetlenül érezte az ember, hogy UY-t néz, mert a legmélyebbre ható gyökereket valahogy sikeresen megtartotta, mégis az a plusz, az a másság, ami ezt a cuccot jellemezte, az nagyon is erőteljes és meghatározó.

A film egy nagyon bizonytalan expozícióval nyit, gyakorlatilag egy rövid szegmens az egész a romba dőlt város és az ismert karakterek önfeledt szórakozásának képével. Már itt nagyon érezni az experimental jelleget, a kameraszögek például zseniálisak (ami az egész filmre igaz, az "operatőri munka" csillagos hatos), de a szokásos Oshii-féle elidőzgetések is ugyanúgy tetten érhetőek.

Váltás, jön a szokásos UY-féle baromkodás, Lum ismét féltékeny és szikrázó, Ataru perverz dolgokról álmodik, miközben a többiek készülnek az iskolai fesztiválra (Third Reich Coffee shop; ilyet sem látni már napjaink animéiben), Mendou még egy tankot is behozott a hatás kedvéért. :D A dolgok az esti készülődés után aztán veszettül felpörögnek, ugyanis nincs minden teljesen rendben, és az egyetlen, aki látszólag érzékeli mindezt, az az egyik mellékszereplő (a hülye nevű tanár, Onsen, bár érdekes, mert ő nekem valahogy nem is rémlik a sorozatból, bár a magam 25 begyűrt részével ez lehet nem is olyan meglepő). Látszólag újra meg újra ugyanaz a nap ismétlődik, amit egy másik mellékszereplővel, Sakura senseivel oszt meg (na ő már rémlik). Már itt éreztem, hogy nem az a szokványos múvi, mikor a két főszereplő egészen eddig csak papíron vannak jelen és két mellékszereplővel vázolják fel a film egyik kulcsmomentumát.

Sakura sensei aztán kicsit jobban is belemászik a dologba, majd jön a film első komolyabb merengése, a fantasztikusan megrendezett taxis snitt. Itt éreztem talán először azt, hogy Oshii végre olyan dolgokon töpreng, amik engem is komolyabban érdekelnek: az idő mint olyan, nem szükségszerűen objektív dolog, amit az egyén határoz meg igazán. Ha az emberek egyik pillanatról a másikra eltűnnének az életből, a naptárak meg az órák milyen funkciókat látnának el? Kinek mutatnák az időt? Ki érzékelné akkor az idő múlását, ha nincs már meg az individuum, aki ezt megtehetné? Részemről sokkal jobban beletudtam ezekbe a dolgokba élni magam, mint mondjuk a GitS szájbarágós és direkte kimondós filozófiájába vagy az Angel's Egg fárasztó vallási hatásvadászat fesztiváljába. Ezek valóban értékes és értelmes gondolatok, amiket mindenkire egyformán ki lehet vetíteni, ráadásul itt még nincs is vége. Az idő megélése egy dolog, a film egy extrémebb ponton az álmokat is behozza a képbe, szintén felvetve nem egy érdekes gondolatot, mint pölö, hogy ha valaki éppen álmodik, akkor voltaképpen az lesz arra az időre a maga valósága vagy hogy mennyire számítanak reálisnak az átélt dolgok az álmokban, illetve itt is van egy kis korai "Satoshi", ahogy a valóságot és képzeletet mossa össze.

Abba is teljesen érdekes belegondolni, mit csinálna az ember egy olyan esetben, mikor a barátaival és közeli ismerőseivel gyakorlatilag egyedül marad a Világon, de a helyi kisbolt mégis tele van pakolva mindig friss áruval, és a házunk az egyetlen, ami nem pusztult el, ráadásul a gáz, fűtés és villany ugyanúgy megvannak. "Kis" egocentrikus világkép is játszik azért. :3 Később aztán megtudjuk, mindez
SPOILER
végül is Lum álma, aminek Ataru a közvetítője,
ergo milyen lehet az, mikor egy másik ember álma ténylegesen teljesül, de mi, mint third party is jelen vagyunk benne, és hogyan éljük át mindezt saját magunk.

Szal... jah. Eszméletlenül megmozgatta az agytekervényeimet ez a cucc - nagyon rég éreztem már animéknél ezt a fajta szórakozásformát, mikor nem is a látott dolgokon van a hangsúly, hanem a közvetett, mélyebb tartalmakon és ebben igazi profi ez a cucc, ahogy abban is, hogy a gyökereiről közben azért nem feledkezett teljesen meg, tehát poénokból (amik mondjuk valahogy továbbra sem az eseteim, de legalább jelen voltak), perverz gondolatokból, Lum és Ataru kapcsolatából ezúttal sem volt hiány és bár eleinte csak mellékszerepben tündököltek, a végére csak értelmet nyert, hogy voltaképp ugyanúgy kettejükről szólt ez a film, csak kicsit máshogy tálalva, másmilyen módon jutva el idáig.

Verdiktnek 8/10-et gondoltam, egy pont mínusz a helyenként már erőltetettségbe áthajló szürreális jelenetek miatt (bizonyos pontokon a kevesebb több lett volna), illetve még egy pont mínusz, hogy a hangulatváltások néhol baromi élesek voltak, illetve lehetett volna kevesebb zabálós jelenet, amit nem is igazán tudtam hova tenni, egy idő után pedig kezdtem azt hinni, hogy valami bújtatott Tesco-reklám is egyben ez a film.

Avatar
Titkos
Grafomán
Grafomán
Hozzászólások: 6029
Csatlakozott: 2003.04.20. 12:27
Nem: Férfi

Re: Animeajánló, milyen animét nézel mostanában?

Hozzászólás Szerző: Titkos » 2016.08.14. 18:21

Junchi írta:#1 - Only You: Erről mondjuk nincs valami sok gondolatom, gyakorlatilag olyan volt, mint a sorozat egy tök random része, csak majd két órába elhúzva. A hibák is ugyanazok, amiket már korábban is említettem, 4/10-et böktem végül rá.
Természetesen én erre is rádobtam a 10/10-et (XD), de amúgy ja, ez igazából a szokásos shounen mozik egyike, vagyis egy olyan sztori másfél/két órásra nyújtása, ami akár egy TV epizód is lehetne. Viszont ami miatt megmaradt bennem ez a film (és ebben nem csak a TV sorozatot, de még magát Rumikót is "legyőzte" Oshii), az az volt, hogy végre mutattak valamit abból a grandiózusságból, amit én eleinte elvártam volna ettől a cucctól. Szal nem tudom, mondtam-e már, hogy oké, hogy most már szeretem ezt, de eleinte én a képek, leírások, stb-k alapján némileg más jellegű cuccot vártam. Szal oké, hogy vígjáték, de ha már sci-fi, reménykedtem benne, hogy lesz itt utazás más bolygókra, kalandok, lézerstukkerrel való lövöldözés, stb. Kissé úgy, mint ahogy pl. a Dirty Pair-ben, csak még fantáziadúsabban, mert amíg a DP sima "zsarusorozat", épp csak a jövőben, addig itt mindenféle idegen lény van, tigrissé változó bishounen, neptuni jéghercegnő, stb-stb. Ehhez képest aztán kissé hideg zuhanyként ért, hogy gyakorlatilag egy Ranma copy + paste a cucc (vagyis izé...a Ranma volt erről "másolva", de én azt láttam hamarabb... XD), egy sima sitcom, ahol az "alien" behatás kb. annyiban mutatkozik meg, hogy a srác barátnője, vagy valami egyepizódos szereplő behoz valami baromságot az adott rész 25 percére, de ettől még az egész történet egyetlen városnegyedben játszódik, sőt, legtöbbször hősünk lakása és az iskola az a helyszín, ahol a cselekmény 90%-a játszódik, szal ha pl. elmennek nyaralni egy epizód erejéig a tengerpartra, már tapsikolni kell. Ez eleinte baromira irritált, némileg csalódtam is, kellett úgy jó 20-30 rész, mire rákaptam az ízére a cuccnak. Na, viszont hogy visszatérjünk a filmre: itt már azért megjelentek olyan elemek, amiket én legalább néha-néha a sorozatban is el tudtam volna viselni: végre másik bolygóra utaztunk, volt oni-űrcsata (nem az az idióta labdajáték, mint a TV-ben az istenek bolygóján, hanem rendesen, csillogó űrhajókkal, lézernyalábokkal, stb.), vagy pl. sosem felejtem el azt a jelenetet, amikor megérkeznek Elle bolygójára, mennek lefelé egy akkora lifttel, amiben 10-20 ember elfér egyszerre, aztán az üvegezett falon át megpillantják felülről a bolygó tájképét...na, az ütött rendesen, gyönyörű is volt, Oshii mutogatta is egy darabig a nézőnek, de nem csodálom. :D Szóval ha történetileg/karakterileg nem is egy nagy wasistdas a film, azért ennyiből nekem nagyon megmaradt, hogy igazából ez volt az első olyan UY inkarnáció, ahol legalább részletekben, de kihozták belőle azt, amit én ettől a cucctól eleinte vártam volna. Szal érted, ahhoz képest, hogy elvileg itt van kismillió bolygó különféle lényekkel, illetve hogy hősünk kvázi egy befolyásos és a háborút igencsak kedvelő űrlordnak a veje, a mangában/sorozatban ebből alig mutattak valamit, csak egy ürügy, egy felütés, míg itt azért rendesen átjött az, hogy "Don't fuck with my son-in-law and my battleship army!" XDDD Ettől még a vígjáték elemeknek nem kell eltűnnie a cuccból, hiszen ez sem volt valami véresen komoly film, de az akciót/kalandot nyugodtan lehetne fokozni. XD
Junchi írta:#2 - The Beautiful Dreamer: OH MY FUCKIN'...
Na, akkor örömmel látom, hogy végre találtunk egy olyan UY darabot, ami nálad is rendesen betalált. :D Ha másért nem is, legalább akkor ezért már megérte elmerülnöd ebben a franchise-ban és nincs bűntudatom, amiért nagyon nyomattam neked. XD Btw, mielőtt elfelejteném, gyorsan linkelek is ide egy AMV-t belőle, mert szerintem mesterien sikerült megragadnia a film hangulatát, neked is tudom ajánlani. Persze mehetne az AMV topicba is, de igazából az vele a gond, hogy ha előtte az ember nem látta a filmet, akkor annyira nem nagy szám, ellenben ha látta, akkor azért határozottan kellemes élmény. XD Na, a filmre visszatérve: nem vagy egyedül, sokaknál ez az "all time favourite UY movie" mind a hat közül. Nálam "csak" második, mert azért az ötödik movie canon manga ending sztorija jobban megfogott, mégis csak az a lezárás, meg kedvenc párosom nagy "shipper filmje", meg minden ilyesmi, de mivel én Rumiktard vagyok, ezért a második hely is nagyon szép teljesítmény Oshiitól, pláne hogy én általában nagyon nem szoktam bírni az ilyen filozofikusabb, művészkedősebb, mindfuckosabb cuccokat, de itt valahogy egyáltalán nem zavart, sőt, kifejezetten élveztem. Hogy ez most Oshii zsenialitása-e, vagy a már megszokott UY gárda szereplőinek érdeme, azt mindenki döntse el maga, de szerintem valahol mindkettő. Szóval igen, egyfelől az egész film zseniális, a kamerakezelés, a hangulat, a történet (a feléig ha jól emlékszem kb. azt sem tudjuk, hogy egyáltalán mi a fene történik, sem mi, sem a szereplők XD), a látvány, minden egyben van. Ugyanakkor ahogy te is írod, nagyon tetszett, hogy nem fordul ki magából a film, ez azért még mindig egy UY movie, így a humor, szereplők jelleme, stb. szintén mind passzol, úgyhogy a sok elgondolkodtató téma sem megy a forrásmű rovására, arról pedig végképp nincs szó, hogy a rendező önkényeskedés miatt esetleg megrapelte volna az eredeti mű szellemiségét. (khm...CsupavasAlkimistaShamballaElbaszója....khm) Ja igen, még annyit, hogy azért az első filmre jellemző grandiózus látványvilágot ebbe is átemelte Oshii, sőt... Emlékszel arra a jelenetre, amikor
SPOILER
rájönnek, hogy "széle van a világnak", aztán egy kötélen leereszkedve megnézik, hogy "de akkor mi van a perem alatt?", mire egy bazi nagy Lum szobor néz vissza Mendoura?
Na, az is egy olyan jelenet volt, amit még képen láttam a sorozat elkezdése előtt és persze jól "meg is magyaráztam" magamnak egyből, hogy "fú, biztos valami távoli bolygó ősi, idegen civilizációjának egyik istennőjének a szobrát találták meg, vagy valami hasonló!", amivel persze totálisan mellélőttem, mint utóbb kiderült, de egyben jól példázza, hogy mégis mit lehetett volna még kihozni ebből a cuccból és Oshii legalább megpróbálta feszegetni a határokat. XD
Junchi írta:Legyünk őszinték: tulajdonképpen, amit Oshii csinált a Beautiful Dreamerrel, az az volt, hogy felhasználta Rumiko karaktereit, miközben kiélte minden hajlamát (legyen szó rendezésről vagy a világképéről úgy en bloc). Kicsit olyasmi érzés fogott el, mint mikor egy gyereknek odaadjuk a sakk készlet figuráit, ő pedig határtalan fantáziával hoz ki abból gyak bármit. Ez volt rendezőnkkel is. Külön kalapot emelendő a tény előtt, hogy ettől függetlenül érezte az ember, hogy UY-t néz, mert a legmélyebbre ható gyökereket valahogy sikeresen megtartotta, mégis az a plusz, az a másság, ami ezt a cuccot jellemezte, az nagyon is erőteljes és meghatározó.
Egyébként ezt némileg a TV sorozat általa rendezett első felére is igaz, ott is nem egyszer a mangát totálisan leszarva előkapott valami saját ötletet és azt "erőltette bele" a settingbe, viszont a Beautiful Dreamerrel ellentétben ez ott nem mindig sült el jól, illetve mintha érződött volna, hogy egyre inkább unja Oshii, hogy túlzottan nem mehet el az UY világában "GITS-es irányba", szal a sorozat második fele szerintem igenis jobb, mint az első (ahol már rendezőt cseréltek), mert Oshii azért annyira sosem volt "kompatibilis" Rumiko ötleteivel, viszont ettől még tény, hogy ezzel a filmmel hatalmasat dobott.
Junchi írta:(Third Reich Coffee shop; ilyet sem látni már napjaink animéiben)
LOL, ez fel sem tűnt! XDDDD (Vagy lehet az én verziómban még nem feliratozták, hogy mi van odaírva? A fene emlékszik már... XD) Az már annál inkább, hogy Megane konkrétan Harmadik Birodalmas kalapot húz magára, de azt hittem, ez szimplán ilyen "öltözz, aminek akarsz!" esemény és hát ő amúgy is eléggé diktatórikus típus... XD
Junchi írta:(a hülye nevű tanár, Onsen, bár érdekes, mert ő nekem valahogy nem is rémlik a sorozatból, bár a magam 25 begyűrt részével ez lehet nem is olyan meglepő).
Pedig szerepel benne, konkrétan ő Ataruék osztályfőnöke. XD Persze most meg nem mondom én sem, hogy hanyadik részben tűnik fel először.
Junchi írta:Részemről sokkal jobban beletudtam ezekbe a dolgokba élni magam, mint mondjuk a GitS szájbarágós és direkte kimondós filozófiájába vagy az Angel's Egg fárasztó vallási hatásvadászat fesztiváljába.
Köszönöm, hogy nem nekem kellett leírnom ezt. XD Az Angel's Egg-et ugyan még nem láttam, de speciel így Oshii teljes UY-s munkásságának végignézése után nekem is az ugrott be, hogy "hát nem azért, de valószínűleg egy Beautiful Dreamer, vagy akár bármelyik jobban sikerült UY epizód a TV első feléből valszeg hamarabb fog nekem beugrani, ha meghallom Oshii Mamoru nevét, mint a GITS akármelyik inkarnációja". XD Szal egy csomó Oshii-fanboy úgy emlegeti az UY Movie 2-t, mint "kezdeti szárnypróbálgatása a mesternek, ami majd később a GITS-ben és hasonló csodákban teljesedik ki", míg nálam inkább mintha fordított lett volna a tendencia. XD (Pedig a GITS-et azért én is előbb láttam, mint akármit, ami UY, szóval még arról sem lehet szó, hogy "persze, hogy az tetszett, amit hamarabb láttál". Inkább egyszerűen az lehet, amit Junchi ír, hogy az UY-ben valahogy jóval emészthetőbb és kevésbé "beleapofádba" stílusúbb volt a filozofálgatás.)
Junchi írta:Abba is teljesen érdekes belegondolni, mit csinálna az ember egy olyan esetben, mikor a barátaival és közeli ismerőseivel gyakorlatilag egyedül marad a Világon, de a helyi kisbolt mégis tele van pakolva mindig friss áruval, és a házunk az egyetlen, ami nem pusztult el, ráadásul a gáz, fűtés és villany ugyanúgy megvannak. "Kis" egocentrikus világkép is játszik azért. :3
Amúgy igen, az is tetszett nagyon, hogy bár látszólag némileg olyan az egész, mintha valami Hokuto no Ken-es posztapokaliptikus világba csöppentek volna hőseink, ám különösebben mégsem pánikolnak, szal amellett, hogy persze próbálják kideríteni, hogy mi ez az egész, jókat strandolnak, esznek, autós moziznak... XDDD Attól, hogy a világ elpusztult, a hangulatodnak még nem muszáj... XDDDDD (Persze ez sem teljesen igaz, inkább mintha csak az emberek tűntek volna el belőle.)
Junchi írta:Verdiktnek 8/10-et gondoltam, egy pont mínusz a helyenként már erőltetettségbe áthajló szürreális jelenetek miatt (bizonyos pontokon a kevesebb több lett volna), illetve még egy pont mínusz, hogy a hangulatváltások néhol baromi élesek voltak, illetve lehetett volna kevesebb zabálós jelenet, amit nem is igazán tudtam hova tenni, egy idő után pedig kezdtem azt hinni, hogy valami bújtatott Tesco-reklám is egyben ez a film.
Én ennek is max pontszámot adtam, de örülök, hogy bejött, szigorú kritikusként nálad a 8/10 is ér annyit, mint másnál a tíz. XD Enni meg jó, egyél te is egy frissen mosott görögdinnyét, úgyis épp szezonja van. :D
Kép

Avatar
Titkos
Grafomán
Grafomán
Hozzászólások: 6029
Csatlakozott: 2003.04.20. 12:27
Nem: Férfi

Re: Animeajánló, milyen animét nézel mostanában?

Hozzászólás Szerző: Titkos » 2016.08.14. 23:50

Surci írta:Gyerekek, rendesen felcsigáztatok ezzel a Beautiful Dreamer mozival. Kérdésem hogy mennyit lehet érteni belőle úgy, hogy nem láttam a sorozatot, csak kb. 2 kötet UY mangát olvastam, és csupán a főbb karik vannak meg (Ataru, Lum, Shoutarou, Shinobu)?
Szerintem igazából kb. mindent, magának a sorozatnak az ismerete nem szükséges, inkább a karaktereké, de azok közül meg úgy látom, hogy a "fő brancsot" már ismered. :) Szerencsére ez egy korai mozi, így ebben még nincs túl sok szereplő. Igazából akiket felsoroltál, azokon kívül benne van még Cherry és Sakura, de róluk elég annyit tudnod, hogy egy buddhista és egy shinto paptesó-duó és mint ilyenek, ők próbálják a plot természetfeletti részét megfejteni. Van persze még 1-2 karakter, akik röviden cameóznak, pl. a Junchi által említett Onsen Mark nevű osztályfőnök, de neki meg olyan kevés szerepe van, hogy helyette mondjuk Sakura a random kukást is faggathatná arról, hogy szokatlan jelenségeket vett észre mostanában, szóval ő inkább egy plot device csak. XD Persze én már rég láttam, meg UY fanként lehet, hogy nekem az is evidens, vagy épp a sztoriba simuló volt, ami egy "UY szűznek" egyből furcsa, szóval majd még Junchi válaszát várd meg, ő sem nézett azért még belőle túl sokat (jó, a 20-25 rész sok, de nem egy olyan cuccnál, ami közel 200 részes... XD), szóval ha ő azt mondja, hogy szerinte is fogyasztható ennyi előismerettel is, akkor szerintem te is nyugodtan vágj bele. :) Igazából mondanám, hogy még az UY-t totálisan nem ismerő egyének is tehetnek vele egy próbát, de ez azért nem teljesen igaz, legalább azt a 4-6 főszereplős "kemény magot" és személyiségüket nem árt ismerni ahhoz, hogy azért élvezhető legyen a film szvsz. XD Ja, illetve szerepel még benne az az anime-only négy debil, akik Lum fanboyai, de róluk igazából nem is nagyon kell ennél többet tudni. A négy közül a legagresszívebb, szemüveges a vezérük, a másik három meg a csicskája, szerepük pedig az összes feltűnésükkor annyiban merül ki, hogy vagy Lumot ajnározzák, vagy Lum és Ataru kapcsolatát keserítik, mert hogy "OMG, a mi istennőnknek nem lehet pasija, senki nem elég méltó hozzá!!!444"
Kép

Avatar
Junchi
Félisten
Félisten
Hozzászólások: 2305
Csatlakozott: 2007.06.23. 14:28
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Azuchi

Re: Animeajánló, milyen animét nézel mostanában?

Hozzászólás Szerző: Junchi » 2016.08.15. 06:56

Titkos írta:hogy azért az első filmre jellemző grandiózus látványvilágot ebbe is átemelte Oshii
Jaja, ilyenkor meg pont sajnálom, hogy nem tudok japánul és a felirat miatt az alsó sávban "töltöm a legtöbb időt", mikor ilyesmi jóféle surreal látványvilággal bombáz a cucc kvázi végig.
Titkos írta:Egyébként ezt némileg a TV sorozat általa rendezett első felére is igaz, ott is nem egyszer a mangát totálisan leszarva előkapott valami saját ötletet és azt "erőltette bele" a settingbe, viszont a Beautiful Dreamerrel ellentétben ez ott nem mindig sült el jól, illetve mintha érződött volna, hogy egyre inkább unja Oshii, hogy túlzottan nem mehet el az UY világában "GITS-es irányba", szal a sorozat második fele szerintem igenis jobb, mint az első (ahol már rendezőt cseréltek), mert Oshii azért annyira sosem volt "kompatibilis" Rumiko ötleteivel, viszont ettől még tény, hogy ezzel a filmmel hatalmasat dobott.
Azokhoz az igazi Oshii-s epizódokhoz még nem jutottam el (erről egyébként én is olvastam korábban, hogy a tag a sorozatban is erősen kiélte magát), de ha csak fele ilyen jók is lennének, mint a Dreamer, már örülnék. (Tényleg, erről amúgy nincs valami szentírás az archívumban feljegyezve, hogy végül is Rumiko maga hogyan viszonyult Oshii rendezéséhez, meg a Dreamer forgatókönyvéhez úgy általában? Érdekelne. Btw van egy olyan érzésem, hogy ha a Maison Ikkokut is megkapta volna a tag, ott is hasonlókat hozott volna össze, sőt még lehet nagyobb játszótere lett volna vele.)
Titkos írta:Pedig szerepel benne, konkrétan ő Ataruék osztályfőnöke. XD Persze most meg nem mondom én sem, hogy hanyadik részben tűnik fel először.
Akkor csak nekem nem rémlett, bár nálam a felnőtt karakterek egyelőre úgy vannak meg ebben a cuccban, hogy cameóznak néha pár másodpercet valami üvöltözés közepette, aztán nyomban fel is szívódnak. xD
Titkos írta:Enni meg jó, egyél te is egy frissen mosott görögdinnyét, úgyis épp szezonja van. :D
Nem igazán szeretem sem a dinnyét (mandarin rulz), sem a dinnyét (C-kosár rulz). :D

>Surci

Az, amit olvastál a mangából, bőven elég hozzá. Annyira úgy sincsenek nagy jellemek ebben a cuccban, szal az a kábé két mondat, amivel mindenki leírható, elég ahhoz, hogy megértsd a filmet, úgyhogy hajrá! (Max nézd meg a sorozat legelső részét, hogy azért mégis.)

Ami a H×H-t illeti: Régi, mindenképpen. Én az újból megnéztem azokat a részeket, amik a régiben már nem kerültek feldolgozásra (+ az egyik korábbit), de valahogy sokkal kevésbé volt számomra fogyasztható, mint a 99-es. Utóbbi lényegesen komorabb és sötétebb (nem az az EDGYDARK, hanem a jobbik), a cinematográfia helyenként bombasztikus és a seiyuukat is jobban összeválogatták itt, mint az újban, meg persze van egy kis retro-esszenciája is. Egyedül arra készülj fel, hogy a főszereplő gyanúsan emlékeztetni fog majd valakire. Nem mondom meg, hogy kire, de úgyis látni fogod. : P

Avatar
Titkos
Grafomán
Grafomán
Hozzászólások: 6029
Csatlakozott: 2003.04.20. 12:27
Nem: Férfi

Re: Animeajánló, milyen animét nézel mostanában?

Hozzászólás Szerző: Titkos » 2016.08.15. 16:33

Junchi írta:(Tényleg, erről amúgy nincs valami szentírás az archívumban feljegyezve, hogy végül is Rumiko maga hogyan viszonyult Oshii rendezéséhez, meg a Dreamer forgatókönyvéhez úgy általában? Érdekelne. Btw van egy olyan érzésem, hogy ha a Maison Ikkokut is megkapta volna a tag, ott is hasonlókat hozott volna össze, sőt még lehet nagyobb játszótere lett volna vele.)
Sajnos erről semmi infót nem találtam, pedig engem is érdekelt volna, hogy Rumiko szerint ez most jó, rossz, vagy szimplán úgy van vele, hogy "egy némileg másfajta megközelítés, nem az én stílusom, de oké". Úgy eleve nem nagyon szoktak amúgy a mangakák arról nyilatkozni, hogy végülis ennek vagy annak a mangának az animés adaptációja mennyire jött be/nem jött be nekik. Gondolom ilyen kötelező udvariasság, hogy "jót, vagy semmit". Rumikónál amúgy két mozis "közbenjárás" rémlik: az egyik az UY Movie 1-nél, ahol még külön posztert is rajzolt a filmhez (azt most passzolom, hogy ez annyiból állt-e, hogy csak ráparancsoltak a készítők, hogy "figyi, a promó érdekében dobjál már be te is valamit a közösbe", vagy pedig esetleg Elle-t is ő találta ki/dizájnolta, illetve volt-e beleszólása a történetbe), illetve az IY Movie 2, amihez ugyan különösebb köze nem volt, de ott eléggé felhúzta magát azon, hogy beleraktak a nagy fináléba egy IY-Kagome csókjelenetet. (Utóbbit mondjuk azért nem értem nála, mert mindenki azt hitte, hogy "oké, érthetően pipa, hiszen ezt valószínűleg ő akarta elsütni a manga legvégén", viszont amikor végül kijött az utolsó fejezet, még csak hasonló jelenet sem volt benne, szóval WTF? XD Vagy mi, ez volt a "bosszúja", hogy "most már csakazért sem!"? XD Mindegy, ezt már valszeg sosem fogjuk megtudni.)

A Maison Ikkokuban mondjuk én nem annyira vagyok biztos. Szerintem az UY-vel annyiból is mákja volt Oshiinak, hogy ugye alapból is határozottan a "weird shit" kategória a cucc (jó vagy rossz értelemben véve, kinek mi... XD), így attól kevésbé volt idegen egy ilyen szintén weird, elszállt mozifilm. Ellenben egy romantikus/SoL sorozatnak nem tudom, mennyire állna ez jól. (Ugye a Monogatariknál is az zavart, hogy szerintem egy olyan sztoriban erőltették ezt az egészet, ami úgymond "nem bírt el ennyit" és nem tudom, hogy a MI-val nem járnánk-e ugyanígy.) Persze a Maisont is próbálták azért némileg feldobni, pl. nem tudom, arra emlékszel-e még, hogy a második részben a padláson Godai és Kyoko találnak valami nagyon régi képeslapot, vagy mit, amit még a II. VH idején írt valaki a szerettének (bocs, lehet nem teljesen így volt, baromi régen néztem és csak az elejét ^^"), mire elkezdenek egy picit a háborúról filozofálgatni. Na, az is ilyen anime-only betoldás volt (vagy ha benne is van a mangában, nem ezen a ponton, mert az elejét annak is olvastam), kissé komolyabb, mint a cucc átlag hangulata, de működött. Viszont nem tudom, lehet, hogy egy "Oshii-level" weirdness már sok lenne ennek a sorozatnak. XD (Aztán ki tudja, amikor még csak a fejében létezett a Beautiful Dreamer és megosztotta valakivel az ötletét, lehet az is annyit reagált rá, hogy "relatíve komoly és elgondolkodtató filmet akarsz csinálni ezzel a totálisan dilis bagázzsal, Oshii, hülye vagy te?", aztán mégis milyen jól sült el. :D)
Junchi írta:Akkor csak nekem nem rémlett, bár nálam a felnőtt karakterek egyelőre úgy vannak meg ebben a cuccban, hogy cameóznak néha pár másodpercet valami üvöltözés közepette, aztán nyomban fel is szívódnak. xD
Mondjuk ja, a szerepük kb. ebben merül ki a legtöbb esetben, de azért így is voltak számomra emlékezetes felnőtt karik a sorozatban, pl. Ataru anyja, pontosabban a szövegei. XD Ilyen masszív gyerekgyűlöletet, ráadásul a saját fiad iránt, hát wow... :lol: Kb. amit Al Bundy szokott nyilatkozni úgy általában a nőkről/feleségekről/házaséletről, csak ő ezt nagyrészt a fián éli ki. XD (Néha persze a férje is kap, az meg egy akkora papucs... XD) Meg néha viccesek a "párhuzamok", pl. a Ranmában az iskolaigazgató finoman szólva is egy faszfej, amíg az ilyen Makoto és Kirito-féle ürgék képbe nem kerültek nálam, simán ott volt a leggyűlöltebb animekarik között, de a mai napig ellenszenves. Na, ehhez képest az UY-s igazgató halál nyugodt, laza fazon, mintha non-stop le lenne szedálva. XDDD
Kép

Avatar
Junchi
Félisten
Félisten
Hozzászólások: 2305
Csatlakozott: 2007.06.23. 14:28
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Azuchi

Re: Animeajánló, milyen animét nézel mostanában?

Hozzászólás Szerző: Junchi » 2016.08.16. 09:48

Titkos írta:Btw, mielőtt elfelejteném, gyorsan linkelek is ide egy AMV-t belőle, mert szerintem mesterien sikerült megragadnia a film hangulatát, neked is tudom ajánlani. Persze mehetne az AMV topicba is, de igazából az vele a gond, hogy ha előtte az ember nem látta a filmet, akkor annyira nem nagy szám, ellenben ha látta, akkor azért határozottan kellemes élmény.
Nah, erre közben el is felejtettem reagálni, bár nagyon nem is tudom túlragozni az elhangzottakat, úgy win, ahogy van. Nem vagyok egy nagy AMV-fan egyébként, de valahogy sokkal jobban tudom az ilyesmi próbálkozásokat értékelni, mikor egy-egy AMV az anime lényegét és hangulatát szolgáltatja vissza (amihez véletlenül a zene is tök jól passzol), nem pedig valami agyoneffektezett epilepszia-szimulátor. (Ja, és most is sikerült ámulatba ejtenie az operatőri munkának, főleg, mikor piros lámpát kaptak az autóval és alulról fölfelé néz a kamera, miközben minden épület ilyen éles szögben "néz vissza ránk".)

Avatar
Titkos
Grafomán
Grafomán
Hozzászólások: 6029
Csatlakozott: 2003.04.20. 12:27
Nem: Férfi

Re: Animeajánló, milyen animét nézel mostanában?

Hozzászólás Szerző: Titkos » 2016.08.16. 17:40

Junchi írta:Nah, erre közben el is felejtettem reagálni, bár nagyon nem is tudom túlragozni az elhangzottakat, úgy win, ahogy van. Nem vagyok egy nagy AMV-fan egyébként, de valahogy sokkal jobban tudom az ilyesmi próbálkozásokat értékelni, mikor egy-egy AMV az anime lényegét és hangulatát szolgáltatja vissza (amihez véletlenül a zene is tök jól passzol), nem pedig valami agyoneffektezett epilepszia-szimulátor. (Ja, és most is sikerült ámulatba ejtenie az operatőri munkának, főleg, mikor piros lámpát kaptak az autóval és alulról fölfelé néz a kamera, miközben minden épület ilyen éles szögben "néz vissza ránk".)
Na, örülök, hogy bejött. :D Igen, ezt direkt azért linkeltem, mert zene, zene szövege, kép, stb., minden nagyon együtt van benne, mondhatjuk, hogy méltó színvonalú AMV a filmhez. :) Persze mivel - ahogy már írtam - a movie 2 ilyen fankedvenc UY-s körökben, ezért erre a filmre csináltak még pár hasonlót, pl. az Evanescence Wake me up inside című számára, vagy a Tenacious D Wonderboy-jára, de azok már ilyen kommerszebb darabok voltak, ez viszont még zeneileg is olyan egyedi. :D Meg a három közül ezt vágták a legjobban össze. Az agyoneffektezett epilepszia-szimulátorokat pedig igyekszem alapból kerülni, bár azt sem tartom kizártnak, hogy amikor ez az AMV készült, még eleve nem nagyon volt divat ilyen effektparádés izéket vágni, az mintha csak olyan 6-8 éve, a dubsteppel meg hasonlókkal együtt terjedt volna el.
Kép

Avatar
Titkos
Grafomán
Grafomán
Hozzászólások: 6029
Csatlakozott: 2003.04.20. 12:27
Nem: Férfi

Re: Urusei Yatsura

Hozzászólás Szerző: Titkos » 2018.07.20. 05:02

OOOOOH MYYYY GOOOOOOOD!!!!!4444 ::jcheers:: (Jó, oké, mangás hír, de sem "manga hírek", sem "Urusei Yatsura" topicot nem találtam a manga részlegen belül, szóval ez most ide jön. XD) Az elmúlt 1-2 évben a "hobbipénzem" inkább Blizz cuccokra (értsd: gemek, kártyapakkok és loot boxok XD) költöttem a mangás/animés cuccok "kárára", viszont ennek mindenképp helyet fogok még szorítani a pénztárcámban. :D Eléggé hányattatott sorsa volt egyébként eddig az UY amcsi kiadásának, lévén kétszer is nekifutottak a sorozatnak, azonban mindkétszer pár kötet után érdeklődés hiánya miatt befuccsoltak vele, de ahogy a mondás is tartja, "három a magyar igazság", szóval hátha majd most... :D Plusz azért azt is hozzá kell tenni, hogy anno nagyon korán kezdték VIZ-ék, akkoriban még az amcsiknál is gyerekcipőben járt az animézés/mangázás, ez meg nem éppen egy olyan sorozat, ami ideális kezdésre, mert annál azért extrémebb, vagy mondhatnám úgy is, hogy "túlzottan japán". XD Azóta viszont eltelt kb. 20 év, kinevelődött ott is a hardcore weeaboo réteg, szóval én nagyon bízom benne, hogy ezúttal végig fog futni a sorozat. :) Igazából pont attól tartok, hogy most meg az ellentéte miatt nem lesz sikeres: anno túl fura és WTF volt a kezdő fanoknak, most meg már túl "enyhe" lesz, szal se' majdnempornó ecchi jelenetek, se látványos akció, se túlzásba vitt moéskedés csészealjszemű csajokkal, hát mi a szar ez, most komolyan, ki olvas ilyen lightos hülyeséget? :dirr: Ja és még csak nem is isekai-sztori, pedig mindenki tudja, hogy manapság abban van a nagy pénz! XD Na, de remélhetőleg tévedni fogok, én mindenesetre nagyon szorítok nekik, plusz az anyagi támogatásomat is megkapják majd, már amennyire magánemberként hozzájárulhatok ehhez. :D Ha a Vaják sorozat nálunk végig lemehetett, akkor bármi megtörténhet. :D
Kép

Avatar
Akosss
Profi
Profi
Hozzászólások: 319
Csatlakozott: 2016.10.22. 00:54
Nem: Férfi

Re: Urusei Yatsura

Hozzászólás Szerző: Akosss » 2018.07.20. 15:48

Szerintem most azért sokkal nagyobb esély van rá, hogy végigviszik, elvégre a két próbálkozás, amit említettél a 2000-es évek előtt történt, amikor 1, tényleg gyerekcipőben járt még az animézés/mangázás, 2, Rumiko sem volt még annyira ismert, elvégre az Inuyashával robbant be igazán a köztudatba, addig talán csak a Ranmát ismerhették tőle, de azt sem széles körben. Most már azért mindenki tudja, ki az a Takahashi Rumiko, mekkora legenda és van egy biztos rajongóbázisa is. Hogy a rajongókon kívül hány embert sikerül bevonzani, gyanítom nem sokat, mert ahogy írtad, a mai trendeknek nem felel meg Rumiko stílusa, de a neve akkor is nagyobb húzóerő, mint anno volt. Gondolom arra alapoznak, hogy van kereslet a Rinnére is, az Inuyashát és a Ranmát is végigvitték omnibus meg sima kötetekben is, de még a Maison Ikkoku-t sem kellett elkaszálniuk 10 éve, akkor csak vinni fogják az emberek az Urusei Yatsura köteteket is.

Válasz küldése