Puella Magi Madoka Magica

Egyes anime sorozatok, filmek, OVA-k megtárgyalása
Avatar
Surci
Fanatikus
Fanatikus
Hozzászólások: 1879
Csatlakozott: 2004.03.05. 18:42
Tartózkodási hely: SkyEye Corporation

Re: Puella Magi Madoka Magica

Hozzászólás Szerző: Surci »

Sejtettem hogy valami hasonló konklúzióra fogsz jutni a mozi után, de a múltkor direkt azért csaptam hozzá a Rebbelliont a fausti alkuhoz, mert annyira más a két befejezés, hogy ha valaki nem ismeri a mozi végét, és mondjuk az ottani Madokamiról vagy Homuról van szó, kb. fel se fogja miről beszél a másik.
Titkos írta:Azért meg lehet próbálnotok meggyőzni, hogy legalább 7/10-re felhúzzam ezt a filmet, vagy legalább elmagyaráznotok, hogy a teljes második órában mi a fenét láttam? XD
Eszemben sincs meggyőzni, mivel teljesen jogos az a 6/10, ha szétnézel a topicban, szinte mindenki hasonló konklúzióra jutott. Nálam is csak azért 7(alá)/10 szemben a sorozat MAX (+végtelen) pontszámával, mert Akuma Homura nem ront úgy az összképen, mint mondjuk neked, de erről lentebb. Az a gond ezzel a mozival, hogy teljesen felesleges volt elkészíteni. Dehát olyan nincs, hogy egy ekkora húzónévről ne próbáljanak meg lerántani egy újabb rókabőrt, viszont egy már lezárt sztorival mit lehet kezdeni? Mérgelődtem én is rajta eleget, de ha már van, legalább úgy csinálják, hogy se a sztori, se a világ ne legyen teljesen irreleváns módon összebarmolva a fanszervíz kedvéért, és ez úgy szőrmentén sikerült is - gondolj pl. az első FMA Shambala mozira vagy bármelyik filler movie-ra, azokhoz képest bőven konzisztens. Persze Uro nem tagadja meg önmagát, de ha belegondolsz, olyan brutális véget nem ért azért, mint amilyet érhetett volna vagy amit eredetileg szánt neki, mert anno azt nyilatkozta hogy mindenképp le akarja már zárni a frencsájzt ilyen vagy olyan módon, és az esetleges új verziók-folytatások készítésében nem kíván részt venni - erre tessék, ki kell fizetni a lakbért -_- Ezt a hírt ugyan csak most látom, de ha már mindenképpen tovább akarják fejni ezt a cuccot, akkor inkább a Hentessel tegyék mint nélküle, mert egyszer már végignéztem ahogy szétbarmolják az egyik cuccát (Psycho Pass S2), na az még annyira se hiányzik, mint a Madoka folytatások. És hát persze, a sorozat ismeretében (cukiság--->destrukció) után nem lesz nagy meglepetés a fordultok terén sem. (Azt már csak úgy zárójelben jegyzem meg, hogy ha nekem adták volna ki az ukázt, hogy készítsek új Madoka-animét, biztos hogy Homu közel 100 világvonalának feltérképezésébe fogtam volna bele, elvégre az nem lógna ki a kánonból sem, és mind az 5 csaj szerepel benne, lenne idő Kyouko és Mami jellemét is kibontani, hisz az ep10 alatt láthattuk hogy az nagyjából minden vonalon hasonló - beszéltük is a múltkor Mordályossal, hogy simán néznénk szegény Homerun bukásait, mert így a fan-énem is jóllakik, viszont a végét ismerjük).
Titkos írta:Ugye írtam, hogy a Sayaka x Kyouko szálat én a TV alapján olyan erőltetett izé shipnek éreztem, hogy csak na.
Dettó, ez a vonal nálam még a moziban se változtott. A sorozatban egyszerűen nem volt elég rá az idő, itt meg csak explicit fanszervíz.

Homu vs. Mami: csak azt sajnálom, hogy az animetörténelem egyik legószomabb fájtjának a világon semmi tétje nem volt.

Végül Akuma Homura-téma, azaz:
Titkos írta:lett az egészből egy Homu character rape
Igazából az egyel ezelőtti kommentedben magad válaszoltad meg, hogy ez miért is nem character-rape:
Titkos írta:Illetve az sem elhanyagolható tény, hogy azon kevés darkos karik egyike, ahol kivételesen normális indokkal támasztották alá, hogy miért lett olyan, amilyen. Szal nem az volt, mint más cuccokban, hogy vagy valami "10 évesen végignéztem a kiskutyám halálát, azóta minden embert meg akarok ölni" húzást játszanak be (...) hanem képesek voltak Homunak egy olyan tortúrát írni, amibe tényleg bele lehet zakkanni és ahogy írtam, megismerve a háttérsztoriját, még csodáltam is, hogy csak ennyire lett "beteg".
Azaz nem történt más, minthogy egyszerűen továbbvitték az ő jellemét, hisz a 12. ep utolsó jelenete, a "dark angelwing" előrevetítette hogy neki bizony vége van. Arra mondjuk kíváncsi lennék, hogy az első world transformation után meddig tartotta magát, de pár hónapnál többet nem tartok valószínűnek. Egyszerűen kikészült attól, hogy nem teljesült a kívánsága, nem tudta megmenteni Madokát, viszont nincs több időugrás sem, elszakadt tőle örökre, és így egyszerűen nincs tovább értelme az életének. A magam részéről ezt egy teljesen érthető reakciónak tartom, több mint 8 évig (az majdnem egy évtized) ez volt az élete, a rögeszméje lett, mindent erre tett fel, annyi bukást és szenvedést vállalt érte, és most egyszerűen nincs tovább. Ez rengeteg idő, és eddig is csak azért bírta, mert minden világvonalon nyomta magába a Madoka-drogot, most meg nincs semmi, ráadásul ő az egyetlen akinek megvannak az emlékei az eddig történtekről. És akkor van egy utolsó utáni esélye, hogy megváltoztassa a saját sorsát, ha már Madokáét nem tudta - valamint végleg kiüsse az Inkubátorokat... Értem hogy neked nem szimpatikus ez a Homu, de attól még szvsz érthető. Valahogy hitelesebbek számomra azok, akik végül engednek a "Sötét Oldalnak", mert a legtöbben ezt tennék. Félre ne érts, NAGYON bírom a sorozatbeli Homut, talán jobban is mint Akumát, viszont ha már ez lett belőle, akkor:
Titkos írta:Surci mesélje már el, hogy ez mitől jobb, mint egy Gasai Yuno? Szerintem csak stílusban visszafogottabb, nem baltákat lóbál, meg röhög, hanem passzívan terrorizál...
Mitől jobb a Gankus Gróf, mint mondjuk egy Naraku vagy egy Nakago? Mert van egy hihető háttértörténete, amire a jelleme épül, és nemcsak egy hülye sablon, valamint mert van stílusa és nemcsak egy idióta. Attól még nem lesz pozitív karakter. Itt simán arról van szó, hogy te köztudottan nem bírod az ilyen karikat, én meg igen. De eszemben sincs mentegetni, csak arra mutatnék rá, hogy ez a yandere-vonal nem volt idegen tőle egyáltalán. Az a zakkant arckifejezés pedig... Ha egyszer zakkant, milyen fejet vágjon? :D nekem kifejezetten tetszett, ahogy azzal az arccal szétszadizza QB-t, megérdemli a kis genyó - már csak a kontraszt miatt is, ugye anno milyen kedvesen mosolyogva ajánlgatta a szerződést mindenkinek? Kicsit törleszt most Homu.
Titkos írta:Apropó, az mi volt, hogy MadoHomu közösen szétlőnek egy egész bolygónyi Inkubátort, de még mindig van belőlük? XD Ezekkel ennyire tele van a világűr?
Az inkubátorok Kaptártudat. Testük bármennyi lehet.
Titkos írta:Homu elvileg csak a "normál Madoka" részt szedte ki belőle, ezért ez oké, de akkor most KÉT Madoka van, vagy mi?
alvaro írta:Úgy képzelem, hogy majdnem minden ugyanúgy működik, mint előtte, az "isteni erő" eljön a lányokért, csak hiányzik belőle a "Madoka". Mert azt Homu a földre cibálta.
Dettó. Szerintem jelenleg két fél Madoka van: egy öntudatlan Körforgás Törvénye + egy Kaname Madoka, akit a végén látunk mint a személyiség. Ettől még a Körforgás ugyanúgy funkcionál IMHO (hivatalosat erről én sem találtam, de elvileg így logikus).
Titkos írta:az end credits jelenet, amit végképp nem tudtam hová tenni: Homura ott táncol az elcseszett világában, QB olyan, mint akit jól megvertek, aztán vége. WAT?
Naja, itt Shafték túltolták, de szerintem simán az egyik legjobb jelenet, Homu mint az Új világ Istene végre triumfál nagy ősellensége felett (de ismerős... :D ) aztán csak úgy lezúg a szakadékba, mert megteheti :cool: Itt tér el az én értelmezésem alvaróétól:
alvaro írta:Nem véletlenül dől bele a szakadékba a végén. Úgy érzi, most aztán tényleg elvágta magát Madokánál, de ezt akkor is meg kellett tennie, különben az Inkubátorok kapták volna el.
Azaz szerinte csak megjátssza ezt az egészet, és belülről valójában a "Rebellion előtti Homu", csak muszáj volt drasztikusabb eszközökhöz nyúlnia. Szerintem meg totál kész.
Titkos írta:a végére kaptunk egy olyan világot, amit kvázi a "Sátán" irányít, Homura még az Inkubátoroknál is nagyobb szörnyeteg lett
Úgy általában nem gonosz ő, sőt a világa még az eddigiek közül a legműködőképesebb és legkevésbé szemét a csajokkal, csak magát határozza meg MadoKAMIval szemben AKUMÁnak. Kyuubey szemszögéből persze biztos annak tűnik XD Azaz inkább Lulu (aki a saját önző, de nem feltétlenül mindenki számára rossz céljai érdekében immorális eszközöket is felhasznál), mint Kira - inkább antihero, mint villain - talán így érthetőbb.
Titkos írta:Lehet, hogy apróság, de hogy-hogy Sayaka és Bebe lettek "Madoka arkangyaljai" és miért? Madoka kívánsága erre is kiterjedt, hogy haláluk után a magical girlöket újra alkalmazhassa, mint "isteni segítőket"? XD
Ezt nemtom én se hová tenni, imho csak arról van szó, hogy ily módon próbálják (elég bénán) kimagyarázni, miért is szerepel benne mindenki Homu labirintusán kívül is - mert az már a valóság, nem Homu álma. Ahogy azt sem, hogy ennyi erővel Homu miért nem kívánta utoljára, hogy maga is Madoka arkangyala lehessen, és óriás gyíkháton jelenik majd meg az indiai istenelefánt háta helyett LOL. Ezzel én se tudok mit kezdeni, én rámondom hogy csak egy randomság. Talán a szakértő úr okosabb.
Titkos írta:Tényleg, nem figyeltem, az a Soul Gem, amit a "koronába" rakott be, a sajátja volt, vagy Madokáé?
A sajátja, de már nem Soul Gem, hanem Dark Orb. Igazából az érdekelne engem, hogy hogyan volt képes kiragadni Madokát Madokamiból, mert az nem úgy működik, hogy bármelyik Mahou shoujo, aki nem akar eltávozni, csak úgy kirángassa Pinket. Az "It's love" pedig túl blőd, úgyhogy valami olyasmire tippelek, hogy ahogyan ő az időutazásaival egyre inkább erősítette Madoka karmáját, az visszahatott rá is - elvégre ő az egyetlen aki emlékszik az elejétől fogva mindenre, ráadásul ez az új forma egy dualista istenkép, azaz mindkét oldala egyforma erős, csak a természetük más. Így volt ereje szétszedni Madokamit, a Dark Orb születése pedig annak felel meg, amikor a sorozat végén QB megkreálta Madoka végső lélekkövét. Ez csak head-cannon, de valami ilyesmit tudtam összerakni, ami logikus(nak tűnik...).

Még a végére ehhez az önzés-témához annyit - kissé kapcsolódik a Sayaka-féle vitámhoz is Spooky-val - hogy a szeretet lehet önzetlen, de a szerelem nem. Teljesen más a két dolog, mert az önzetlenség azt jelenti, hogy aki adja, az a saját "jótett-érzésen" felül semmi viszonzást nem vár el. Ilyen lehet a szülői, testvéri szeretet, egy barátnak szóló segítségnyújtás vagy akár a hazaszeretet. De önzetlen szerelem nem létezik, csak viszonzatlan, mert a szeretet egy kötődés, míg a szerelem vágy, így aki szerelmes, azért tesz bármit a másik érdekében, mert vágyakozik a viszonzásra. Nem akarok nagy filozófiai mélységekbe belemenni, de csak így nyernek értelmet ezek az önző cselekedetek, és ezért is tartom azt, hogy Sayaka nem "lemondott" a szerelméről, mert akkor nem angstelt volna rajta Madokának, hanem bebukta, épp úgy, ahogy Homerun is kvázi pofára lett ejtve Pinky kívánságával, aztán ebbe nem bírt belenyugodni.

Amúgy az a vicc hogy én képtelen vagyok párosként elképzelni őket. Csak úgy, ha tudom, hogy Homu reménytelenül, akár magából kifordulva is harcol Madokáért, és az olyan, kvázi öntudalanul nyújtott pillanatokból táplálkozik, mint a 11. ep elején az az ölelés, vagy a moziban az a nagyon szép jelenet, amikor Mado befonja Homu gyönyörű haját... (gomen, most nézegettem bele a moziba, azért vannak ilyen fan-momentjeim ^^) És Homu körömdíszét is imádom. *_*
今度こそ... 決着をつけてやる! - This time... I'll end it all!
-----------------------------------------------------------------
Kép
MAL
Avatar
alvaro
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1050
Csatlakozott: 2007.05.09. 09:12
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: gyászmenet
Kapcsolat:

Re: Puella Magi Madoka Magica

Hozzászólás Szerző: alvaro »

Surci írta:...vagy a moziban az a nagyon szép jelenet, amikor Mado befonja Homu gyönyörű haját...
Na az engem is végtelenül megfogott, állandóan vissza is köszön az idevonatkozó írásomban...

Az meg, hogy miért jöhetnek néhai mahó shoujók Madoka angyalaiként... hát, passz. Valahogy így alakult. Tényleg fogalmam sincs. Egy csomó ilyen mellékhatás van, eleve Homu miért tudja megállítani az időt? Hát, mert így sikerült az időmágiája. Tuti nem tervezte. Hogy a pajzsa miért nagyobb belül mint kívül? Biztos mert Timelord technológia. Persze. Szóval az is így sikerült. Tudom, nem a legszebb, hogy nem lehet mindent logikusan levezetni, de van elég random dolog a világban, itt miért ne lenne? Csak finoman kell adagolni, mert sok megmagyarázatlan dolog agyonveri az egészet.

Ja, meg tudni kéne, mi a fene van igazából a lányokkal a haláluk után. Ebben az izében pl. úgy intéztem, hogy teáznak, mintha Touhou lenne:

https://www.youtube.com/watch?v=5oGEZ4EYlRU

Ha tényleg ezt teszik, onnantól szabad választásuk, hogy Kyoukóért vagy sajtért segítenek-e gyermekkori barátjuknak / istenüknek.

Szóval nagy passz.
Avatar
Titkos
Grafomán
Grafomán
Hozzászólások: 6174
Csatlakozott: 2003.04.20. 12:27
Nem: Férfi

Re: Puella Magi Madoka Magica

Hozzászólás Szerző: Titkos »

alvaro írta:-> Arra jó volt a Rebellion, hogy lássam, hogy QB legalább olyan kitartó, mint Homura. Az más kérdés, hogy csak azért ilyen, mert nem fogja fel, hogy vesztett, vagy hogy mindenkinek jobb lenne, ha végre abbahagyná Szerintem nem is fogja.
Tőle nem is vártam mást. XD Ő ugye mindig a fajának legelőnyösebb verziót keresi. Mondjuk múltkor haverral újranéztük a TV utolsó epizódjának jeleneteit és fel nem fogom, hogy Homura miből gondolta, hogy egy ilyen "opportunista" fajjal (akit ő addigra már nagyon jól ismert) feltétlenül meg kell osztania azt, hogy mi is történt valójában. QB még el is kezd filózni a dolgon, hogy "nem is rossz, ha igaz, amit mondasz, ezekkel a "boszorkányokkal" sokkal könnyebben tudnánk energiát gyűjteni magunknak". Komolyan, miután végre megszabadultak az előző világos "gonosz" QB-től, eszem ágában nem lenne a "jófej" QB-nek arról mesélgetni, hogy hogyan szívatta ő sorozatban a csajokat, mert jelleméből adódóan a végén még én adok neki tippet, aztán "visszaterelem" a gáz útra. Homura meg kvázi ezt csinálja a TV végén. :dirr: Szóval ebből a szempontból még azt is lehetne mondani, hogy ő ültette az Inkubátorok fülébe a bogarat, hogy kísérletezgessenek vele. Persze nem azt mondom, hogy Uro már a TV sorozat végén is a mozi sztorijára utalgatott ezzel, szóval nem hinném, hogy ez szándékos lett volna, viszont őt ismerve simán benne volt a pakliban, hogy nyitva hagyja annak a lehetőségét is, hogy az Inkubátorok ismét ellenségek lesznek, ha esetleg folytatni kéne a sztorit és hát ugye meg is játszotta ezt később.
alvaro írta:-> Homura gyíksága. A címerállatát sokan szalamandrának értelmezték. Valaki viszont rámutatott, hogy ez minden bizonnyal helytelen, mert az egyik képen karma van, ami kétéltű körökben nem szokás.
Ha ez számít valamit, amikor a moziban mutatják pár másodpercre (és ha hihetünk annak, hogy Shafték nem a mindfuck, hanem a morfológiai pontosság jegyében alkották meg a dizájnját XD), akkor nekem is határozottan gyíknak tűnt. (Mínusz a szempillák, mert olyan tuti nincs nekik. XDDD) Szal hosszúkásabb fej (egy szalamandrának olyan "békásabb/kétéltűsebb" szokott lenni), hegyesebb farok és ahogy te is írod, karmok.
alvaro írta:-> szerk. Ja igen, a rúnák! Hogyne, persze, hogy van megfejtésük! http://wiki.puella-magi.net/Deciphering_the_runes
Köszi! :D
alvaro írta:-> Szerk2. Also, "Körforgás Törvénye" - ezt a kifejezést lehet, hogy elorzom. Hónapok óta agyalok, mi lehetne a magyar megfelelője, mert igazából már annak sincs értelme, hogy "Law of Cycles", mert ami történik, abban nincs semmilyen ciklus vagy visszatérés... Szóval már angolban is értelmetlen, ami nem is csoda azok után, hogy ez csak egy japán szójáték. Ennek megfelelően a körforgással sem vagyok elégedett, de még ha értelmetlen is, legalább a hangzása profin értelmetlen
Nyugodtan. XD Mondjuk én csak próbáltam lefordítani a Law of Cycles-t, illetve mintha rémlene, hogy Surci is valami hasonlónak magyarította itt korábban, szal nem biztos, hogy ez kizárólag a saját ötletem, de szerintem Surci sem védette le, úgyhogy használd egészséggel. XD
Surci írta:Eszemben sincs meggyőzni, mivel teljesen jogos az a 6/10, ha szétnézel a topicban, szinte mindenki hasonló konklúzióra jutott.
Előtte direkt nem nagyon nézegettem postokat erről, egyrészt, hogy ne kapjak spoilert, másrészt, hogy mások értékelése ne befolyásolja majd az enyémet, de amúgy ja, utólag magam is meglepődtem, hogy mennyien "lehúzták" (idézőjelben, mert azért ami 5-ön felül van, az nálam még nem olyan fúderossz darab... XD) hozzám hasonlóan, valamiért azt hittem, hogy ezzel egyedül leszek és mindenki más hardcore Madoka-fan itt. XD
Surci írta:gondolj pl. az első FMA Shambala mozira vagy bármelyik filler movie-ra, azokhoz képest bőven konzisztens.
Na igen, az nekem is beugrott a film végén, hogy "oké, nem volt valami jó élmény ez sem, de azért egy Shamballánál még mindig feljebb van". XD Viszont a filler mozikkal nem értek egyet, úgy értem, hogy azok jóval kevésbé szoktak belepiszkálni a "fő sztoriba". Persze értem, hogy te úgy vagy vele, hogy "legalább hozzátett valamit a történethez", de én meg pont a Homurás dolog miatt vagyok úgy vele, hogy "inkább ne tett volna...". Szal ennél egy átlag shounen sorozathoz kiadott "filler mozi" sokkal jobb szvsz, pont azért, mert filler. Lenyomnak egy "only movie" gonoszt, a fő sztorihoz nem tesznek hozzá semmit ugyan, de legalább el sem vesznek belőle, ha meg rossznak találja az ember a filmet, még mindig mondhatja, hogy ignorálja a canon sztorihoz képest. A Madokánál az volt a gáz, hogy egyrészt nem nagyon lehetett értelmesen folytatni a TV után (szvsz nem is nagyon sikerült Urónak...), fillert meg szintén nem lehetett beleilleszteni, mert hová? Esetleg tényleg az alternatív idősíkokkal játszhattak volna, pl. a pont a Mordályos és általad említett "Homura próbálkozásai" dologgal, arra én is befizettem volna, legalább inkább néztem volna azt, ahogy szegény Homu újra és újra elbukik, mint SátánHomut. És egy filler mozival szemben ignorálni sem lehet, mivel (sajnos) canon folytatás, az eredeti író tollából, szóval ha ezt még bárhová folytatni kívánják a továbbiakban, akkor sajnos kattant-Homuval fog kezdődni a következő rész. :?
Surci írta:Persze Uro nem tagadja meg önmagát, de ha belegondolsz, olyan brutális véget nem ért azért, mint amilyet érhetett volna vagy amit eredetileg szánt neki, mert anno azt nyilatkozta hogy mindenképp le akarja már zárni a frencsájzt ilyen vagy olyan módon, és az esetleges új verziók-folytatások készítésében nem kíván részt venni - erre tessék, ki kell fizetni a lakbért -_- Ezt a hírt ugyan csak most látom, de ha már mindenképpen tovább akarják fejni ezt a cuccot, akkor inkább a Hentessel tegyék mint nélküle, mert egyszer már végignéztem ahogy szétbarmolják az egyik cuccát (Psycho Pass S2), na az még annyira se hiányzik, mint a Madoka folytatások. És hát persze, a sorozat ismeretében (cukiság--->destrukció) után nem lesz nagy meglepetés a fordultok terén sem. (Azt már csak úgy zárójelben jegyzem meg, hogy ha nekem adták volna ki az ukázt, hogy készítsek új Madoka-animét, biztos hogy Homu közel 100 világvonalának feltérképezésébe fogtam volna bele, elvégre az nem lógna ki a kánonból sem, és mind az 5 csaj szerepel benne, lenne idő Kyouko és Mami jellemét is kibontani, hisz az ep10 alatt láthattuk hogy az nagyjából minden vonalon hasonló - beszéltük is a múltkor Mordályossal, hogy simán néznénk szegény Homerun bukásait, mert így a fan-énem is jóllakik, viszont a végét ismerjük).
Őszintén? Én a film után már eljutottam oda (miután Uro tényleg minden szereplőt elintézett legalább egyszer), hogy inkább zárja már le, nem érdekel, mennyire durván, legyen totális Incubator győzelem, haljon meg minden magical girl, vagy amit Uro akar, csak tényleg zárjuk már le ezt az egész franchise-t, mert így csak az lesz, hogy egyrészt jönnek az egyre WTF-ebb és ötlettelenebb folytatások belőle, másrészt a szadizást sem nagyon lehet már hová fokozni, ez a mozis próbálkozás is csak fele annyira ütött nálam, mint a TV, mivel Walpurgissal, meg úgy az egésszel ott már megtörtént az "Eclipse", a továbbiakban ez már csak ilyen "After the Eclipse"-szerű Miurás "próbáljunk meg rátenni még pár lapáttal" erőlködés, persze szvsz. A "Homerun Kalandjai" filmre persze befizetnék (lásd előző bekezdés), de arra is inkább úgy fizettem volna be, hogy a Rebellion helyett és nem még utána, további filmekben. (De ez mindegy is, mert láttuk, hogy a következő Uro-terv egy Princess Tutu fanfic lesz. XDDD)
Surci írta:
Titkos írta:Ugye írtam, hogy a Sayaka x Kyouko szálat én a TV alapján olyan erőltetett izé shipnek éreztem, hogy csak na.
Dettó, ez a vonal nálam még a moziban se változtott. A sorozatban egyszerűen nem volt elég rá az idő, itt meg csak explicit fanszervíz.
Amúgy tény, de ha már úgyis ezt próbálták lenyomni a TV-ben is a néző torkán, akkor itt legalább tényleg próbáltak valami "kémiát", vagy kötődést bemutatni köztük. Épp a hétvégén beszéltük haverral, hogy láttuk már a sorozatban nem egyszer, hogy ha egy boszival nem bírtak a csajok, visszavonultak, "kiléptek a világából" és esetleg később újra próbálkoztak a megölésével. Ezek után nem tudom, hogy amikor Sayakát próbálják "visszahozni" és látják, hogy baromira nem sikerül, Kyouko miért marad ott felrobbantani magát, ahelyett, hogy mondjuk később Homuval együtt újra megtámadják és esetleg áldozat nélkül legyőzzék. (Persze Homu valszeg tett volna arra, hogy Sayakával mi lesz, de azért a dolog egy próbát megért volna, meg ettől függetlenül még továbbra is WTF Kyouko részéről ez a "hétfőn még meg akartalak ölni, szerdára meg már akkora BFF-ek lettünk, hogy meg is halok veled, hogy ne halj meg egyedül, mert az olyan szomorú". XD) A mozifilm abból a szempontból jobb volt, hogy nem tudhatjuk, mióta vannak az "álomvilágban", valszeg több időt töltöttek együtt, mint pár nap, sokkal érthetőbb, hogy miért vannak már azon a "fanservice szinten", amit láttunk. Nekem amúgy mindegy lenne (eleve nem akartam senkit shipelni ebből, a szemét Uro elintézte, hogy azért az utolsó részre a Mado x Homu táborba beálljak, de ennyi... XD), csak ha már úgyis őket erőltetik a készítők, mint a MadoHomu mellett a "másik párost", akkor a filmben szerintem hihetőbben mutatták be őket.

Yandere-Homuhoz: Elolvastam azt is, amit alvaro írt róla itt legutóbb, meg most itt a te leírásodat és így a film után jó pár nappal később már talán el is tudom fogadni a dolgot (legalább olyan szinten, hogy ne érezzem WTF húzásnak), viszont ami miatt engem eléggé zavart ez a dolog, hogy kb. ő volt az egyetlen, aki legalább életben maradt és mondhatjuk, hogy végül relatíve "nyert", mert Madokát végülis megmentette. A másik ilyen kari, aki mondhatjuk, hogy elérte a célját, az pont Madoka, de azért nála is "előfeltétel" volt, hogy cserébe fel kellett áldoznia magát. Az tény, hogy a sorozat végén azért az a "dark angelwing" eléggé rossz jel volt, de én azt még nem úgy értelmeztem, hogy "vége van", inkább, hogy "darkosodik", de pont Madoka jelenléte tartja benne a lelket, hiszen bár igaz, hogy fizikailag már nincs mellette, ellenben "Istenként" kvázi örökre vele lesz. :D (Most lehetne itt csesztetni engem, hogy mit viszek keresztény "propagandát" a Madokába, de nem én kezdtem, hanem Uro, amikor Madoka ott beszél Homurához a végén, meg a mozifilmben a "Sátánnal"... XDDD)

Erre fel a filmben dobják ezt az egész "last man standing" dolgot és ő is elbukik. Illetve ha csak elbukna... De a húzásával még azt a világot is veszélybe sodorja, amit Godoka teremtett. Kvázi mintha "nullázta" volna a TV végén "kettőjük közös győzelmét". Mondjátok itt alvaróval, hogy "végülis annyira nem is jártak rosszul", ez lehet, de egyrészt én úgy vagyok vele, hogy túl keveset láttunk mi SatanHomu világából a film végén ahhoz, hogy eldönthessük, hogy mennyire is "korrekt" ez a többiekkel szemben, másrészt meg tényleg sajnálom, hogy végül az egyetlen olyan kari is egy szánalmas, elborult yandere lett, aki végig következetes, kitartó és mindig képben lévő személyiség volt. MAL-on volt valahol egy egész jó komment, amit én is éreztem Homuval kapcsolatban a film végén: "Ezt a Homurát már nem ismerem, de ami még rosszabb, hogy szerintem az írók sem." Szal nem tudom, én nem láttam rajta azt, ami alvaro mond, hogy most is csak szerepet játszik és "belülről kaparja azt üveget", mert ez a TV sorozatban volt rá igaz. Itt szimplán totál megkattant (ahogy Surci írja), épp csak ez nekem rohadtul nem tetszik. Nekem ő ilyen Superman-szerű "Symbol of Hope" volt végig, erre fel őt is felemészti végül a sötétség. Ki fog minket ezután védelmezni, ha a legerősebb hero is "meghalt"? XD

A másik meg, hogy ennek nem volt semmi előzménye szinte. Ha esetleg az Álomvilágban már eleve egy kattantabb, úgymond szadistább Homurát láttunk volna, akkor érthető lenne, hogy a végére totálisan megkattan, de egész végig hozta a TV sorozatból ismert "ugyan nem érzem túl jól magam, de Madokáért mindent!" mentalitását. Ugye még amikor boszorkánnyá változott, akkor is azt kérte Madokától magában, hogy ne mentse meg, inkább hagyja elveszni, mert ha megmenti, akkor egyben az Inkubátorok kezére jut. Erre fel amikor végül mégis megmentik, hirtelen 180 fokos fordulat és SURPRISE MOTHERFUCKER! :dirr: Vagy ha meg ennyire be volt kattanva végig, csak jól titkolta, miért nem maradt ott az Álomvilágban a "majdnem igazi" Madokával? Ha ennyire narkós, az az "anyag" is legalább olyan jól hatna, mint az eredeti... XD (Btw, azzal a fejjel QB-t szadizni egy dolog, Madokát terrorizálni meg egy másik...)

Szóval na, ha meg is tudom érteni, hogy miért történhetett ez meg, attól még továbbra is úgy érzem, hogy két fő oka volt:

1. Fanservice.

2. Most már direkt nem merték úgy lezárni, hogy ne lehessen folytatni, ezért nyitva hagyták ennek a lehetőségét és mi lenne jobb alap a folytatáshoz, mint hogy most fordítunk a korábbi sztorin és ezúttal Godokának kell Satanmurát megmentenie és kihozni a sötétségből?

Csak ez így nekem továbbra is elég gagyi. :(
Surci írta:Mitől jobb a Gankus Gróf, mint mondjuk egy Naraku vagy egy Nakago? Mert van egy hihető háttértörténete, amire a jelleme épül, és nemcsak egy hülye sablon, valamint mert van stílusa és nemcsak egy idióta. Attól még nem lesz pozitív karakter.
Tény, viszont azért nála erősen érződött, hogy bár Homuhoz hasonlóan egy rögeszmés fazon, végig ott volt benne azért a maradék embersége is. Homu meg nálam a film végén pont, hogy azt vesztette el, egy szörnyeteg ösztönlénnyé vált, aki Madokába véglegesen belehülyült és gyakorlatilag rajta kívül már tényleg senki nem érdekli, még kevésbé, mint a sorozatban. (Ugye Sayakát is egy perc alatt "átprogramozta", amikor az felrótta neki, hogy "Te mégis mi a f*szt csináltál???") Ja, amúgy a Gankus Gróf sokmindenben jobb nálam, mint egy Naraku/Nakago, de lehet írok róla egy külön ömlengést a Ganku topicba, ha lesz időm. :3 XDDD (Plusz azért a Gróf rögeszméje szvsz némileg jogosabb, mint Homura "beleszerettem a kis Pinkbe, mert csak és mostantól más nem érintheti rajtam kívül" mániája.)

Edit: Közben beugrott, hogy nem kell nekem újra leírnom semmit, hiszen ehhez sok mindent már nem tudnék hozzátenni. XD
Surci írta:Az inkubátorok Kaptártudat. Testük bármennyi lehet.
Persze, ez tiszta sor, de attól még minden bolygón van belőlük több ezer, vagy mi? XD Már a sorozatban is néztem, hogy ahogy Homura szétlőtt egy példányt, rögtön jött egy másik, aki felfalta az előző hulláját. Az ott állt készenlétben a Földön, mint "tartalékos katona", vagy pedig fénysebességgel közlekednek a világűrben? XD
alvaro írta:Úgy képzelem, hogy majdnem minden ugyanúgy működik, mint előtte, az "isteni erő" eljön a lányokért, csak hiányzik belőle a "Madoka". Mert azt Homu a földre cibálta.
Surci írta:Dettó. Szerintem jelenleg két fél Madoka van: egy öntudatlan Körforgás Törvénye + egy Kaname Madoka, akit a végén látunk mint a személyiség. Ettől még a Körforgás ugyanúgy funkcionál IMHO (hivatalosat erről én sem találtam, de elvileg így logikus).
Oksa, akkor valszeg így van. XD
Surci írta:Azaz szerinte csak megjátssza ezt az egészet, és belülről valójában a "Rebellion előtti Homu", csak muszáj volt drasztikusabb eszközökhöz nyúlnia. Szerintem meg totál kész.
Sajnos szerintem is, más kérdés, hogy az én szememben ez mit jelent, lásd fentebb...:(
Surci írta:Úgy általában nem gonosz ő, sőt a világa még az eddigiek közül a legműködőképesebb és legkevésbé szemét a csajokkal, csak magát határozza meg MadoKAMIval szemben AKUMÁnak. Kyuubey szemszögéből persze biztos annak tűnik XD Azaz inkább Lulu (aki a saját önző, de nem feltétlenül mindenki számára rossz céljai érdekében immorális eszközöket is felhasznál), mint Kira - inkább antihero, mint villain - talán így érthetőbb.
Jaja, értem amúgy, hogy mit akartok mondani alvaróval, de mondom, nekem az a kb. 10-20 perc egyrészt kevés ahhoz, hogy ezt egyértelműen el tudjam dönteni, másrészt meg amit azalatt a 10-20 perc alatt leművelt, azok nem voltak épp szimpatikus dolgok és kissé túlmutattak nálam az antihero szinten. Sayaka "agymosása", Madoka "zaklatása", majd később, amikor Madokami felébredne benne, Homu ezt erőszakkal akadályozza meg... Szal ez már így nálam nagyon szemét. És mondom, ez még csak így 10-20 perc volt belőle, ha mondjuk kapnánk ebből a "World of Homuból" egy órát, mint amennyit kaptunk az Álomvilágból a film elején, akkor megnézném, hogy még milyen "kiszúrások" vannak a világban, amik mind azt szavatolják, nehogy Madoka "megszökhessen". Lehet már én magyarázom amúgy túl, de rájöttem, mi a különbség: a TV-s Homura is "Mado-narkón" élt, de ettől még valahogy úgy volt vele, hogy Madoka kérését tiszteletben tartja. A mozis Homu meg a végén már egy totál elborult yandere, akivel ha teszem azt Madoka közölné, hogy "engedj szabadon, nem akarok tovább veled lenni!", akkor simán megjátszana szerintem egy Yunós "akkor lekötözlek a pincében, hogy örökre velem lehess :3333" húzást. -___- A TV-sből ezt nem feltétlenül nézném ki.
Surci írta:A sajátja, de már nem Soul Gem, hanem Dark Orb.
És az micsoda? ^^" Eddig Soul Gem és Grief Seed voltak csak.
Surci írta:Még a végére ehhez az önzés-témához annyit - kissé kapcsolódik a Sayaka-féle vitámhoz is Spooky-val - hogy a szeretet lehet önzetlen, de a szerelem nem. Teljesen más a két dolog, mert az önzetlenség azt jelenti, hogy aki adja, az a saját "jótett-érzésen" felül semmi viszonzást nem vár el. Ilyen lehet a szülői, testvéri szeretet, egy barátnak szóló segítségnyújtás vagy akár a hazaszeretet. De önzetlen szerelem nem létezik, csak viszonzatlan, mert a szeretet egy kötődés, míg a szerelem vágy, így aki szerelmes, azért tesz bármit a másik érdekében, mert vágyakozik a viszonzásra. Nem akarok nagy filozófiai mélységekbe belemenni, de csak így nyernek értelmet ezek az önző cselekedetek, és ezért is tartom azt, hogy Sayaka nem "lemondott" a szerelméről, mert akkor nem angstelt volna rajta Madokának, hanem bebukta, épp úgy, ahogy Homerun is kvázi pofára lett ejtve Pinky kívánságával, aztán ebbe nem bírt belenyugodni.
Ez most úgy mindentől függetlenül egy tök jó elemzés volt. :goodpost:
Surci írta:Amúgy az a vicc hogy én képtelen vagyok párosként elképzelni őket. Csak úgy, ha tudom, hogy Homu reménytelenül, akár magából kifordulva is harcol Madokáért, és az olyan, kvázi öntudalanul nyújtott pillanatokból táplálkozik, mint a 11. ep elején az az ölelés, vagy a moziban az a nagyon szép jelenet, amikor Mado befonja Homu gyönyörű haját... (gomen, most nézegettem bele a moziba, azért vannak ilyen fan-momentjeim ^^) És Homu körömdíszét is imádom. *_*
Én el tudnám...egy normálisabb világban. ^^" Ahol nem szív mindenki, nem lesznek mentálisan kikészültek, stb. ^^" (Az a jelenet pedig valóban szép volt. *___*)
Kép
A mordályos nyul
Fanatikus
Fanatikus
Hozzászólások: 1889
Csatlakozott: 2006.11.12. 11:53
Nem:
Tartózkodási hely: Kő alatt

Re: Puella Magi Madoka Magica

Hozzászólás Szerző: A mordályos nyul »

Gyerekek, én sírok... Monster Hunter valami mobilos spinoff, és itt teljesen ontopic...
KÉP
VIDEÓ Szóval meg lehet szerezni a lányok fegyverét (Madoka - Bow, Mami - Heavy Bowgun, Sayaka - Dual Blades, Kyoko - Longsword ) meg a ruhájukat, mint armort. Mondjuk a videó alapján egyik irányból se adja, de möndegy. :D Addig akartam lemarni az arcom, amíg a villantósmászóhalacska átszínezése felett vergődtem. Jaj... De egy viccnek azért elment. :D

Több nézegetnivaló, ha valaki igényli.
Avatar
Surci
Fanatikus
Fanatikus
Hozzászólások: 1879
Csatlakozott: 2004.03.05. 18:42
Tartózkodási hely: SkyEye Corporation

Re: Puella Magi Madoka Magica

Hozzászólás Szerző: Surci »

Annyira jó volt újrázni ezt a cuccot, teljesen más szemmel lát az ember egy csomó mindent mint elsőre. Emlékszem mennyire nem bírtam az elején Homura ingerült reakcióit és nagyképűnek tűnő szövegeit, de másodjára már nyilvánvaló, miért viselkedik így... Totál kivan már, a sokadik világvonal, megint ugyanazok a reakciók, ugyanazok a helyzetek, feleslegesen győzködne bárkit, hiszen úgyis tökmindegy mit mond, ugyanúgy vége mindenkinek ahogy eddig, csak Madokát sikerüljön valahogy megmenteni. Új kedvenc jelenetek is vannak ^^

- Homura összes ingerült gesztusa, jéghideg beszólása és első nézőként érthetetlennek tűnő "visszautalása" az előző világvonalakra.

- Ep4. Homu és Madoka beszélgetnek a naplementében, miközben sétálnak hazafelé. Madoka kérdezi, hány Mahou Shoujo-t látott már meghalni, válasz: "Túl sokat ahhoz hogy számon tudjam tartani." Mado elmondja hogy mennyire felnéz Mamira, aki értük harcolt, és sohasem fogja elfelejteni, mire Homu: "Irigylem ezért Tomoe Mamit." Ha tudja az ember, hogy miért mondja ezt, akkor üt ez a mondat igazán.

- Ep5. eleje, Sayaka szerződik a naplementében, nekem meg valamiért ez a BERSERK SPOILER!! ugrott be róla.

- Ep9. Homu kimenti Kyoko-t Sayaka holttestével, és a síneknél azt mondja: "Úgy tüntesd el ezt a koloncot hogy ne legyen belőle gond." Kyoko kiakad (nem csodálom, nagyon durva volt ez a szöveg, de Homut már rég nem érdekli): "Hogy tudsz így beszélni, ember vagy te egyáltalán?" "Természetesen nem. Ahogyan te sem".

- Ep9. Sayakának vége, Kyuubey pedig a kikészült Madokának szövegel a szokott hangszínében, majd azzal zárja a mondandóját: "Ha úgy érzed, készen állsz meghalni az univerzum érdekében, csak szólj. Már nagyon várjuk." 人◕ ‿‿ ◕人

- Ep10. még mindig úgy, ahogy van.

- Ep 11. Az egész. Az egyik legbrutálisabb epizód amit animében valaha láttam. Kyuubey az már az elején kivégzi Homurát, aki teljesen összeomlik és mindent bevall Madokának (egyik legszebb jelenet...), és itt már tudja hogy ez az utolsó dobása, győznie kell vagy mindennek vége. Rohadék Kyuubey pedig már direkt Madokára utazik az óvóhelyen, amikor Homura örök csapdájáról beszél neki: nem adhatja fel mert akkor meghal, de győzni sem fog soha, hiába reseteli folyton az újabb és újabb világvonalakat ( és ha egyszer el is tudná intézni Walpurgist, arről van egy gondolatom lejjebb). Madoka búcsúja az anyjától, közben Homu gigászi harca és végső bukása Walpurgis ellen, végül a kétségbeesés, amikor eszébe villan hogy nem resetelhet... És abban a pillanatban érkezik Madoka, a lába mellett pedig már ott van Kyubey, szegény Homu pedig teljesen kiakad amint ezt meglátja: minden hiába volt... és END. AWMÁÁJGOD.

Ep 12. Madoka kíván. Annyira szép amikor megköszöni Homunak mindazt amit érte tett, és kijelenti: "nem hagyom, hogy a rengeteg munkád kárba vesszen" ^^ Aztán nagy levegő, és... *___*

Lehetett volna-e bármi mást kívánni az adott helyzetben? Szerintem úgy hogy mindenkinek jó legyen, úgy nem. Fentebb Titkos azt írja, az Inkubátorok pusztulását kellett volna kívánni - csakhogy ők akárhogy is, de ennek az univerzumnak hasznos részei. Persze, az egyén szintjén rohadéknak tűnik amit csinálnak, az is, de QB érvelése is valid az arányokról: 7 milliárd ember él a világon, na ebből pár személyes tragédia nem megfizethetetlen ár ... De ettől függetlenül ha kiiktatja őket, akkor az entrópia miatt lassan kihül az univerzum, ami minden létezőre nézve káros. Tehát nekik maradniuk kell, a szemétségeiket kell eltörölni. Valamint, és ez fontos kitétel: kell valamit kezdeni Madoka isteni erejével is. Mert amíg az létezik, soha nem szabadul meg Kyuubeytől. Ezen filóztam amúgy, hogy hiába győzné le Homu Walpurgist, magát az okot, amiért QB nem akar lekopni Madokáról, ezzel nem fogja eltörölni. Lesz egy következő Walpurgis, egy földrengés, egy háború, akármi ami egy erős boszinak tulajdonítható, és Madoka olyan, hogy inkább feláldozza magát és vállalja a Mahou Shoujo létet, minthogy ezt végignézze, főleg ha ott van mellette QB mint Mephisto, aki folyamatosan adja alá a lovat. Homu élete az öröklétig azzal telne hogy Madokát védi mindentől, de többé már nem resetelhet akkor sem ha egyszer hibázik, hisz azzal még tovább rontaná Madoka karmáját - viszont ha szerződik, törvényszerűen hatalmas boszorkány is lenne Madokából, ami elpusztítja a világot.

Szerintem az egész valahol az első pár időutazás környékén lett akaratlanul elcseszve, addig random lányként választotta ki Kyuubey Madokát, utána viszont már kiérezte a "tehetségét" és erről több világvonalon beszélt is, pl. az első rész legelején vagy itt, jelen vonalon is. Így ez az erő úgy hasznosult, hogy a kötelező boszivá változást is kiváltotta, de hosszútávon nem okozott kárt az univerzumban. Szegény Homu meg így járt, a legvégén ezt kellett volna tennie, de ennyi idő alatt nem csoda hogy kikészült (fanok kiszámolták a kórházban látható naptárból, hogy nem 8 és fél évet, ahogy én gondoltam, hanem 12 (!!!) évet töltött a fagyott időben, mert az a hónap valójában másfél körül van, úgyhogy most 26 éves minimum) - abba bele se megyek, milyen hatással van az emberre ha ilyesmivel telnek azon tizenéves napjai, amikor a személyisége pont a leglabilisabb... De továbbra is tetszik a SOROZAT befejezése, igazi animés zárása van.

És még valami: a Rebellionos nagy harcnál sokat kattogtam azon hogy miért nem tudta Homerun legyőzni Mamit, aki ugyan veterán (időben nem tudom pontosan mennyi, kb. 3 évet saccolok netes infók alapján, de hivatalosat nem találtam, talán a professzor úr okosabb), viszont Homunak így is sokkal több tapasztalata van. Aztán most beugrott, hogy ya persze, mert Maminak pont ez a specifikációja, minden csatáját így intézi, Homerun meg legtöbbször nem élesben harcol, hanem megállítja az időt, de ezt itt pont nem tudta alkalmazni. Így viszont azt kell mondjam, hogy ebből kiindulva nemhogy gyenge, de baromira durva volt amit levágott, és egy kvázi-döntetlent ki tudott hozni ellene.

Ezt meg most találtam, nemtom ismeri-e valaki, de szvsz marhajó. Kár hogy nincs wallpaper-méret belőle.
今度こそ... 決着をつけてやる! - This time... I'll end it all!
-----------------------------------------------------------------
Kép
MAL
Avatar
Surci
Fanatikus
Fanatikus
Hozzászólások: 1879
Csatlakozott: 2004.03.05. 18:42
Tartózkodási hely: SkyEye Corporation

Re: Puella Magi Madoka Magica

Hozzászólás Szerző: Surci »

Megint én. ^_^ Elnézést, amiért itt blogolok, de "kissé" ismét sikerült elmerülnöm ebben a zseniális animében, aztán voltak a héten mindenféle gondolataim, amit le kellett hogy írjak valahová... FULL SPOILER AZ EGÉSZ.

Kezdeném a "töltsük ki a plot-hole-okat a saját head-canonommal" c. játékkal, ilyeneket úgyis csináltam már a DN-CG kapcsán. Előre szólok, hogy ez a része ilyen részletekbe menős-racionalizálós izé lesz, pár dologban talán tévedek is, akit nem érdekel az ilyesmi nyugodtan ugorja át - bár akkor már az egész postot, úgyis csak egy eszmefuttatás, nem objektív elemzés. ^^ A második fele pedig Homuratard lévén elég nyilvánvaló, hogy miről fog szólni.

Először is van az a húzás, ahogy az időutazást kezeli ez az anime. Erre (meg a Narancsra, de főleg erre) vezethető vissza a múltkori OFF-os postom a párhuzamos univerzumokról - csak Uro-nak kellett volna egy picit megerőltetnie magát, de helyette inkább (szó szerint) újra lenyomta a Kőkapu LN-t - nem vicc, nyilatkozta hogy már az elején tudta hogy Homu időutazó lesz, csak azt nem hogy mi módon integrálja majd a sztoriba, csak aztán látta hogy az S;G milyen királyul lekezeli ezt az egészet, és neki jól is jön a visszaható karma miatt, ha több világ hat Madokára. Hja, csak épp ott nem igazán így működtek a világ törvényszerűségei... Mert ott minden világvonal egy-egy opció, de valóság csak egy van, addig a Madokánál minden vonal egy-egy létező univerzum - amik ráadásul ugyanolyanok, csak kérdés hogy hol van belőlük a többi Homura? Mert itt szó sincs olyanról, mint a naplós játéknál, hogy az itteni erdetit elteszi láb alól a jövevény - egyszerűen csak nem jelenik meg többé. Mindenki másból több van, csak Homuból van egy... Mindezt egy olyan cuccban, ahol tényleg bármit megtehet az író, hiszen ha nyuszimacska földönkívüliek képesek formába önteni az ember lelkét, és az univerzum érzelmi energiából nyeri az utánpótlást, akkor azon se lepődne meg senki, ha a párhuzamos világok közötti időutazás helyett a kívánsága az időn kívűl járó lánnyá tette volna Homurát (valójában azzá is tette, de erről majd később). Innentől kezdve pedig mehet(ne) lineáris idővonalon a dolog, elvégre mindig ugyanabban az időpontban helyen és szemüveges-copfos alakban ébred fel, tehát csak a lelke-személyisége utazik, aminek érkezése "automatikusan" mahou shoujová változtatja(ná) a testét is - viszont végig egyetlen univerzumban maradunk, kiütve ezzel a párhuzamosok és a többszörös én problematikáját. És hogy Madoka akkor honnan kapná az erejét? Ugyanonnan, ahonnan eddig: KARMA. Hisz mit tudunk erről a fogalomról (azon kívül hogy ribanc)? Hogy visszaható következménye valamilyen cselekedetnek, azaz Homu időutazásai ugyanúgy hatnának rá, valamint ugyanúgy újonnan találkoznak minden egyes vonalon, tehát teljesen mindegy hogy azonos vagy párhuzamos világbeli Madoka szerepel... Nem nagyon tudok mit mindani erre a plothole-ra azon kívül, hogy nagyvonalúan elnézek felette, mert az anime lényegén nem változtat - csak így a racionális énem is megnyugodna ^^

Másik: próbáltam összerakni valami koherens szabályrendszert Homura képességeit és az időpajzs működését illetően, mert itt is voltak olyan húzások, amik látszólag nem illettek teljesen a képbe - bár ez több más területet is érint. Uro annyit nyilatkozott, hogy ez lényegileg egy homokóra, amiben az adott egy (valójában másfél, ellenőrizve, ez a hivatalos) hónap alatt pereg le a homok, aztán lehet csak visszafordítani, de nem gondolta át részletesen, mert nem tartotta lényegesnek. Ez másoknak is szemet szúrt, és ehhez az íráshoz hasonlóan feltérképezték az alap működési mechanizmusát. Lássuk:

- Igazából nem szó szerint az időt állítja meg ez a kiváló kütyü, elvégre ez azt jelentené hogy az EGÉSZ UNIVERZUMBAN mindenhol megáll az idő, hanem Homut dobja át egy időn kívüli dimenzióba - persze ez mellékes, meg szőrszálhasogató fogalmon lovaglásnak tűnik, de valahogy számomra teljesebb így a kép.
- Fizikai kontaktussal feloldható a time-stop.
- Van egy kb. 2 méteres range, ahol még kb 1 másodpercig "telik" az idő tárgyak vagy személyek számára, de csak akkor, ha előtte fizikai kapcsolatban álltak Homuval.
- Csak akkor resetelhet, ha az összes homok lepergett (ilyenkor old ki az ezt meggátló mechanizmus, és az óramutató járásának irányába kell fordítani, ellenben a time-stoppal, amikor ellentétes irányba fordul 90 fokkal).
- A tárolókapacitása végtelen.

Eddig az evidenciák, lássuk a kérdéses részleteket:

- Szükséges-e saját kezűleg fordítania a pajzson a time-stophoz? Szerintem nem, az akaratával/mágiájával tudja forgatni, kismillió olyan helyzet volt amikor mindkét keze foglalt volt, mégis tudta használni. Viszont az nem mindegy, hogy maga a szerkezet tud-e fordulni fizikailag. Láttuk többször is, hogy ha magát a szerkezetet blokkolják, pl a Rebellionban Mami a szalagjaival, vagy Sayaka a fogaskerekeket a kardjával, akkor nem tudja használni.
- Szükséges-e saját kezűleg fordítania az időutazáshoz? Szerintem igen, bár nem biztos. Egy ilyen jelenet van, az utolsó Walpurgis-fight végén, amikor kiütik a toronyházzal, és ott fekszik a romhalmaz közepén, na akkor nagyon piszkálja a pajzsát - de szerintem ez inkább már amolyan reflex-szerű mozdulat (újabb bukás, jöhet az újabb reset), mert még van is benne 1-2 órára való homok, és ha akarna se tudna addig fordítani.
- Minden egyes reset után újra fel kell-e töltenie az interdimenzionális tárolót? Szerintem igen. Maga a tárolás viszont szvsz nem kerül manába.
- Van-e valami korlátja a használatának? Na ez egy fontos kérdés, mert sok plot-hole-t be lehet foltozni vele, ráadásul nem is légbőlkapott egy olyan világban, ahol mindennek ára van. Nevezetesen, hogy minden time-stop fogyasztja Homura manáját (ezt mutatják is, magán a pajzson használat közben látszanak a lila manavonalak). Ergo spórolni kell vele, hisz nincs végtelen számú boszi és Grief Seed ebben a másfél hónapban, amiből után lehet tölteni. Ez több jelenetnél is előkerül:

- amikor Homu rohan Sayaka lélekköve után, akkor is megtehetné hogy csak simán végigstoppolja az egész időt - persze kérdés, hogy adott pillanatban mennyi tartaléka van akár feltöltött manából, akár tartalék Grief Seedekből. Természetesen tisztában vagyok vele, hogy dramaturgiailag ott és akkor azért kellett azt a jelenetet úgy megjátszani, hogy még ne derüljön ki a néző számára a képessége, viszont ilyen vonalon simán sztoriba integrálható.
- Az szerintem tekinthető evidenciának, hogy az utolsó világvonalon kimaxolta a lehetőségeit Walpurgis ellen. Ugye van az a jelenet, amikor a végén telibe kapja a toronyházat. Az előző világvonalon még képes elteleportálni (time-jumpolni) előle, itt meg már nagyon nézi a pajzsát, aztán nem is sikerül elugrania. Imho itt merült ki a manája, mert tudta hogy az az épület jönni fog, mégse tudta hárítani.
- Nyilván a telekinézis sincs ingyen (tanker, anti-ship rakéták), meg ezt a sok cuccot beszerezni, összerakni, kilogisztikázni hogy mit-hová (hogy Walpurgis pont a C4-el kibélelt "katlanba" zuhanjon, azt a részt kvázi észrevétlenül telepakolni vele), mindezt úgy hogy ez még csak előkészület, és a végső fájtra is maradjon valami varázsereje... Pár világvonal elmehetett, mire ilyen szintre ki tudta hozni ezt az akciót. Ezt csak azért írom le, mert többször előjött mindenféle fórumokon, hogy hát miért nincs rátapadva 0-24-ben Madokára, főleg miután az találkozott Kyuubey-el. Mert nincs végtelen ideje (ill. manája) neki sem, közben meg össze kell rakni a dolgokat a végső fájtra, boszikat vadászni Grief Seed-ekért, de közben azért még arra is figyeljen, nehogy egy óvatlan pillanatban Madokát behálózza QB (kedvenc "ementális" jelenet ugye :D).

Ezzel a mana-dologgal és Homura egyéb cselekedeteivel kapcsolatban még néhány gondolat, amikről volt szó az animében, de a működésük-motivációjuk elsőre (nekem) nem volt egészen tiszta:

- Kyuubey azt mondja, familiárisokból is lehet boszorkány. Szvsz sima hazugság, hogy a mahou shoujo-k ne firtassák a boszik keletkezésének mikéntjét. Ezért nem dobnak Grief Seed-et sem. A hazudozás egyébként sem áll távol a kis genyótól, pl. amikor Kyoko-t felbújtja Sayaka megmentésére, aztán kiderült: végig tudta hogy lehetetlen. Úgyhogy Grief Seed-ek csak véges számban állnak rendelkezésre, be kell osztani őket.
- Miért nem állítja meg az időt és nyírja ki QB-t az első részben, mielőtt találkozik Madokával? Hiszen megtehetné. Szerintem egyértelműen azért, mert elüldözni akarja a közeléből, hogy ne legyen kapcsolatfelvétel. Azt rég tudja már, hogy felesleges kinyírni, azonnal kap másik testet. Szvsz időt nyerni szeretne ezzel, és nem a kis rohadékot sokadjára is kilyuggatni. Így is el tudta odázni a kapcsolatfelvételt az első világvonalhoz képest kb. 5 nappal-2 héttel.
- Mindenképp kellenek a Grief Seed-ek egy mahou shoujonak, akkor is ha nem akar harcolni, ahogy az 1. moziban mondja az egyik tetőn történő beszélgetésekor Madokának (sorozatban nincs benne, de ezt is Uro írta, szal kánon): Madoka kérdezi hogy muszáj-e Sayakának harcolnia, nem élhet-e sima, iskolás életet, ahogyan eddig. Erre Homu válasza: mivel maga a test működése immáron manából táplálkozik, ha ritkán is, de mindenképp kelleni fog egy-egy Grief Seed, és azt csak bosziktól lehet beszerezni - így lehetetlen, hogy legalább alkalmanként ne tegye ki magát veszélynek. Arról nincs infó, hogy ez a "stand-by"-üzemmód meddig fenntartható egy "full feltöltés" után.

Aztán: Homu vs. Mami & Sayaka:
- Miért nem szövetkezik Homu Mamival, miért dobja vissza az ajándék Grief Seedet az elején? Mert akkor együtt kéne működniük, és később meg kéne mentenie Charlotte-tól, de akkor nem érné el azt a célt, amire Mamit szánja. Ebből fakad a következő kérdés:
- Ha Homu tudja hogy Mami meg fog halni, és azt is hogy az utolsó világvonalon Charlotte öli majd meg (és tudja, annyit el is árul hogy rendellenes), miért nem figyelmezteti olyan módon, hogy egyértelműen felkészülhessen a vele való harcra? Na ezaz: mert nem akarja, hogy Mami túlélje, sőt. Mindahányszor újranéztem azt a jelenetsort, egyre inkább az volt az érzésem, hogy Homerun elrettentő példának szánja Mamit, letörve ezzel Madoka lelkesedését, aki addig még eléggé hajlik a szerződésre. Úgyhogy inkább megölette, mert úgy volt vele, hogy a sorsa ígyis-úgyis elrendeltetett, hisz már mahou shoujo, akkor meg felhasználja valahogy. Egy ilyen dobás pont beleillik a karakterébe.
- Miért hagyja hogy Sayaka szerződjön? Szerintem ugyanazért, amiért hagyta Mamit meghalni, lévén látta már sok vonalon, min fog keresztülmenni, és ez is visszatartó erővel bír Madoka számára.
- Miért nem menti meg ő maga Madokát, amikor Sayaka az első boszival harcol? Szvsz azért, mert tudja, hogy Sayaka jönni fog. A végén ezen a helyszínen is megjelenik, Sayaka mondja is, hogy elkésett, de szerintem csak simán nem akart beszállni (nem volt átváltozva, lásd lentebb). Ráadásul ha rosszul állna a dolog, akkor be tudott volna ugrani segíteni, hisz a mahou shoujo-k képesek belátni a labirintusokba (Kyoko és Homu is látja egy épület tetejéről Sayaka utolsó harcát, amikor Kyoko be is ugrik segíteni neki).
- Miért nem menti meg Kyoko-t? Hisz tudja hogy Kyuubey hazudik, feleslegesen állnak Oktavia elé, nem fog visszaváltozni Sayakává. Azt is tudja mikor lesz a harc, mert pont akkor kéri ki magát az óráról. Szerintem azért mert ez a része baromira nem érdekli. A lényeg, hogy Mami és Sayaka sorsa visszatartotta Madokát a szerződéstől. Walpurgis ellen nem sokat tudott volna tenni Kyoko sem (nem tartom kizártnak hogy már egyszer végigpróbálta vele is, de mivel bukás lett a vége, nem foglalkozott ezzel tovább).
- Az is észrevehető, hogy amikor be akar avatkozni egy harcba, már átváltozva jelenik meg, pl. mindkét Sayaka vs. Kyoko fightnál, vagy amikor kihozza Kyoko-t Sayaka testével Oktavia labirintusából.

Próbáltam nem elrugaszkodni a kánontól és az anime világának ismert szabályszerűségeitől. Továbbra is tartom magam az Uro által nyilatkozott 100 körüli világvonalhoz, és mielőtt az a rágalom érne, hogy túlzottan be akarom darkosítani Homurát, mert úgy nekem szimpatikusabb vagy jobban tetszene a karaktere, akkor bele lehet gondolni: 4 reset (fél év) alatt egy ember nem változik ennyit, azt meg kizártnak tartom hogy megjátssza magát, főleg annyira hogy ilyen húzásokba belemenjen... Szóval érdekes kérdések, hogy mit tehetett volna, és miért is nem tette meg....

Ezen eszmefuttatás második részében pedig a fentiek alapján próbálok kreálni egy Homura-jellemrajzot, ill. kiemelni azt a vonalat, ami talán csak számomra ennyire fontos, vagy inkább én agyaltam rajta sokat Homu miatt: amiért imádom ezt az animét a fausti tölteten túl is, pontosabban azzal ötvözve, az az, ahogyan az időt és a változást kezeli. Mennyit ér egy kívánság, ha a lelked nem fizetség lesz, hanem a börtönöd? Mert az ő esetében erről van szó: a kívánsága az időn kívülre, egy örökké tartó jelenbe zárta, jövője nincs, a múltja pedig már rég elveszett, semmi köze ahhoz aki először volt, amikor feltette a lelkét erre a csodára. Csak egy jelzőfény maradt számára a sötétségben.

Visszamennék a legelső naphoz, amikor megérkezik az osztályba, még átlagos kislányként. Sajnos nem tudunk róla túl sokat, de családja nincs, meghaltak vagy nem foglalkoznak vele. Ebben az animében csak azok élnek egyedül, akiknek deklaráltan nincs senkijük (Mami, Kyoko), míg a többi, kiegyensúlyozott háttérrel rendelkező szereplőnek találkozunk is a családjával (Madoka, Kyosuke, Sayaka). Fizikai adottságai a nullával egyenlőek, nem túl okos, ráadásul béna és önbizalomhiányos, zárkózott. Semmire nem tartja alkalmasnak magát (akár jelenMadoka), csak még a szociális skilljei is nullák - azaz feleslegesnek érzi magát a világban, se erénynek, se kötelékek, és biztos benne, hogy csak valami csoda folytán tudna ezen változtatni (amikben talán még hisz is, az endingben van egy ilyen részlet, lejjebb ^^ ). Aztán találkozik egy lánnyal, aki kedves vele és főleg nem ijeszti meg, és némi önbizalmat próbál önteni belé - ezt szintén fontosnak tartom, mert később, amikor az első Walpurgis-harcnál már csak Madoka marad, Homu azt mondja, meneküljenek, de Madoka kizárja ezt az opciót: akkor is szembeszáll vele, ha meghal. És utána jön a kívánsága, ami szerintem másról szól, mint amit a legtöbben gondolnak (ill. én látom kissé másképp): Homurának nem a barátja volt Madoka, hanem a példaképe. Magához hasonló lány volt, akiben nincs semmi extra, mégis megvolt benne az erő és a bátorság, hogy harcba szálljon másokért, míg Homu saját magáért se mert kiállni soha, még a nevét is szégyenli. Kyuubey pedig szállítja a csodát: megadja a lehetőséget, hogy képes legyen megmenteni azt, akire felnézett. És itt esett le, hogy ennek a lánynak nem is igazán egy barátra volt szüksége, hanem egy küldetésre, és erőre, amivel ezt a küldetést véghezviheti. Ezért szólt úgy a kívánsága, ahogyan, mert ez célt ad eddigi felesleges életének, és aminek teljesítésével talán felérhet idoljához - és ezért is kapta pont azt a hatalmat, melynek segítségével elég erőssé válhat, hogy maga teljesítse be ezt a küldetést, és amely végül visszaható átokként saját magába zárta: az időpajzs az ereje, de a börtöne is egyben.

Nagyon fontos ez a különbség, mert ahogy jönnek az újabb és újabb világvonalak, Homu úgy távolodik el Madokától, mint személytől. A lényeg az lesz, hogy ne szerződjön, ellenkező esetben Homu bukja az életcélját - de ez a cél immáron nem is Madoka megmentése, hanem az érte való küzdelem. Hogy a végén mi marad, egyáltalán marad-e valami az igazi Madokából, szerintem rég nincs is a szeme előtt (pl. ahogy szerencsétlen Sayakát minden alkalommal odadobja, és nem érdekli, milyen hatással lesz ez Madokára), mert számára ő már nem egy ember, hanem egy eszme, egy irányjelző, az egyetlen, ami megmaradt a fagyott időben. Végig azon gondolkodtam régebben is, hogy miért nem tudom shippelni őket, amikor mindkettőjüket bírom: azért, mert az a Kaname Madoka, akit Homura lát, az nem egy létező személy, hanem valami elvont fogalom, amiért harcolni kell örökké, és amiért semmi nem drága. Csak így van értelme a létezésének, egy rögeszme, egy drog, és fogalma nincs már, mi történne azután, ha egyszer sikerülne véghezvinni ezt a küldetést, hisz rég nem az az önmaga, aki a romok között eladta a lelkét egy földönkívülinek. Kicsit olyasmi ez, mint a CG-ben Lulu hitvallása, hogy "mindent a testvére érdekében tesz", de idővel ez átalakul egy öncélú valamivé, az eredeti cél pedig már csak egy hivatkozási alap. A feladás kizárt, akkor is ha a cél elérhetetlen, hisz akkor az egész élete, minden küzdelme felesleges volt, amit elfogadni képtelenség. A sorozat végén elégedettnek kellene lennie, és nem darkos angyalszárnyakkal járnia a sivatagot, elvégre elérte a célját, és akinek fontos a barátja, az tiszteletben tartja annak döntését - csak épp az élete értelme veszett el, mert ő nem a világért, hanem Madokáért akar harcolni, ahogyan eddig is tette. Az eredeti kívánsága teljesült, megszerezte az erőt, megmentette idolját, de nem teszi boldoggá. Ezért is érthetőek a Rebellion-beli cselekedetei: újrakreálja azt a világot, ahol ő az őrző, függetlenül attól, hogy ezt Madoka akarja-e vagy sem - és ezzel a saját labirintusát is, ahol ugyanúgy áll az idő, mint amikor még az örök jelen foglya volt.

A múltkor írtam, hogy a szerelem egy önző vágy, és tartom is magam ehhez, de érzésem szerint Homu részéről nem szerelem ez, nem is barátság, hanem egyfajta elcseszett ragaszkodás az élete értelmét jelentő célhoz/álomképhez, ami történetesen egy személyben öltött testet ( kicsit olyasmi mint Griff álma a kastélyról... ). Tudom hogy kifacsart értelmezés, de aki volt már szerelmes, meg volt legjobb barátja, az tudja hogy a szerelem és a barátság nem ilyen. Úgyhogy ezért is örültem, amikor a sorozat vége nem valami nyálas yuri-end lett, mert az igazi Madoka kívánt, és nem Homura álomképe. Ennek a Madokának Sayaka a legjobb barátja, haszontalannak érzi magát, és a világ számára akarja hasznosítani a kívánságát, ahogy az eredeti, első világbeli Madoka is tette, nem pedig Homu javára.

Számomra a legérdekesebb és a legsokatmondóbb ez a vonal: megéri-e feltenni az életünket egy nagy célra (direkt nem kívánságot írok, azok azonnal teljesültek, de Homurának küzdenie kellett), és ezen cél érdekében mire vagyunk képesek? Mennyire változtat meg a cél érdekében történő küzdelem, mennyire maradunk a régi önmagunk, és marad-e végül valami abból, amiért az egészet elkezdte az ember? Mi történik, ha a cél túl nagy, és teljesíthetetlennek bizonyul, vagy nem az lesz a vége amire számítottunk? Akkor minden küzdelmünk, változásunk, utunk során megszerzett erőnk és tapasztalatunk felesleges, hiábavaló volt? Hogy az élet kissé morbid módon igazságtalan: erőfeszítéseink nem biztos hogy elnyerik jutalmukat, viszont a hibáinkért mindig keservesen megfizetünk. És hogy vannak álmok, amelyek bár célt adnak az életnek és erőt a küzdelemhez, de hosszú távon megmérgezik a lelket és elvehetik azt, ami a legfontosabb: magát az életet... (ezt a gondolatot még egy régesrégi Berserk-ismertetőben olvastam, de szerintem nagyon ideillik. Valamiért sokszor asszociálok a Madoka kapcsán arra az animére ^^).

A fentiek mellett az is külön tiszteletreméltó, hogy mindezt teljesen egyedül csinálja végig. Nincs senki aki támogassa, megértse vagy legalább meghallgassa, és ennyi időn keresztül ez nagyon ki tudja készteni az embert, különösen annyi bukás után. Az is más, ha vállt vállnak vetve küzdünk egy közös célért, ahogy Griffnek is ott volt Gatts, bármit pampogott is a szökőkútnál, Okarinnak Kriszti, vagy Lulunak CC, aki a lelki társa (és hasonlóan a végtelen időben élő boszorkány, valahogy mindig megtalálom ezeket az idővel finoman szólva is ambivalens viszonyt ápoló karaktereket ^^), de Homu végig egyedül volt, nem csoda hogy eléggé kikattant a végére.

Btw az ending pont az ő image song-ja, eddig nem is figyeltem rá, de az elmúlt pár napban kissé átértékeltem, különösen ezzel az "Aludj csak, majd én (rém)álmodom helyetted"-feelinggel. És van benne egy rész (az aláírásomba is betettem, mer' ez most kellett ^^), amit annyira szívesen látnék viszont egy fanarton, bár széttúrtam a netet, de nem találtam hasonlót: valahogy úgy képzelem, hogy a naiv, fonott hajú, szemüveges, gyenge Homu a kórházi ágyán ül kezében egy könyvvel (ami stílszerűen lehetne a Végtelen Történet, egyrészt a címe miatt, másrészt mert az is arról szól, mit kell feladni magunkból a kívánságainkért, ráaádásul az időpajzs dizájnja folyton Auryn-t juttatja eszembe) miközben néz ki az ablakon a vörös naplementébe - függetlenül attól hogy a naplemente itt a könyvbéli táj jelzője... Az akkori karakterébe szerintem nagyon is beleillene. Ha nem lennék ilyen téren totálisan béna, meg is rajzolnám.

Ezzel az egésszel persze nem azt akarom mondani, hogy nem Madoka érdekében teszi az, amit tesz, sőt! Csak az indítékainak eredőjét tartom "kissé" másmilyennek, mint a legtöbb fan. Természetesen tisztában vagyok azzal, hogy a nyilvánvalóan Uro sem gondolt bele ilyen részletességgel, amikor megkreálta az ő karakterét, valamint azzal is, hogy ha hosszabb az anime, és sokkal több infót kapunk akár a legelső, akár a többi világvonalról, akkor talán más lenne az értelmezésem (bár még akkor sem biztos, elég alaposan végigrágtam az egészet). Mondhatjátok, hogy "Surci, ne tegyél már úgy mintha nem tudnád, miről akarna szólni ez az anime", mert tudom, és értem is, de nekem Homura sokéves harca és személyisége a kedvencem ebben a cuccban, és ami konkrétumot kaptam a kánonból, official hintekből + némi pszichológiai-egyéb háttérismereteimből, abból ezt sikerült összeraknom. Még sokkal jobban is tetszik, mint az "alapértelmezett" verzió :D És még antihősnek sem tartom, csak elég... elcseszett egy csaj ^_^

Feel free to disagree, a fenti értelmezés az enyém, próbáltam végig ragaszkodni a kánon-infókhoz, remélem akaratlanul sem kezeltem vagy hagytam ki semmit önkényesen. Igyekeztem kevésbé "Óda a fekete hajú istennőhöz"-stílusban írni, nem tudom mennyire lett nyálas, azért próbáltam nem nagyon elrugaszkodni, majd eldönti a kedves olvasó, mennyire sikerült ^^. Extra infókért végignyomtam az első két mozit is, és bár úgy 95% recap, nem mondanám hogy nehezemre esett, főleg hogy volt benne pár jelenet ami nem szerepelt a sorozatban, és kaptam egy csomó szememnek kedves dolgot is, pl. ezt az új átváltozást (OMFG az időpajzs manifesztációja *__*), a temetős és kihalt ligetes Homu-hair fanszervízt *__*, vagy amikor Madoka megtörli Homu vérző arcát, az szintén nagyon szép jelenet.

De hogy rédzseljek is kicsit a végén, néztem ezt az új Concept Movie trailert (vártam volna hogy kijön valami nem ilyen nagyonygány camripes minőségben, nem találtam sehol). Most nagyon morcos vagyok, mivel látszik hogy ennek a lényege már csak az explicit fanszervíz lesz. Mami előtérbe kerül, Nagisa szintén több screentime-ot kap, Homura meg itt már egy teljesen sablon yandere-két viselkedik. Nem tetszik, nagyon nem. Mert Homu egy dolog, a magamfajta fanoknak persze fáj a szívük érte, főleg hogy én azért szeretem mert a sorozatban egy titokzatos és összetett karakter volt, itt meg már látszólag egy textbook otakupan izé lesz belőle, de a fő gondom az , hogy a Madoka meglepetés-faktorát kizárt hogy hozni tudja. Eleve ugyanazok a karik, persze, mert fanbázisuk nekik van, csak épp itt lesz-e tétje akárminek? Mert eléggé olyan már ez az egész, mint amikor a Dragon Ballban negyedjére is kinyírtak valakit, "ááá nembaj majd összegyűjtjük a kristálygömböket, aztán úgyis visszahozzuk", csak itt az univerzumot írjuk át MEGINT? Felesleges és erőltetett, ráadásul fantáziátlan rókabőrhúzásnak érzem (ezt is, már a Rebellionnál is nagyon rezeg a léc...).

Ha már mindenáron fejni akarják ezt a cuccot, talán a legjobb lenne egy 24-26 részes reboot, az összes eddigi jelenettel, csak épp befoltozhatnák a plot-hole-okat, jobban kifejtve a képességeket, azok korlátait, plusz Maminak és Kyoko-nak adhatnának egy-egy min. 5-6 részes character-arcot, és Homu nagy flashbackje is lehetne 3-4 epizódos. Ha Nagisa annyira közönségkedvenc loli lett, akkor beleintegrálhatnák Mami sztorijába mint kistesóját vagy hasonlót, és lenne némi dráma, azért mégis ő nyírja ki. És a végén az lenne a legjobb ha senki nem támadna fel, viszont Homura is meghalna a darkwinges jelenet után, ahogy Uro eredetileg tervezte a moziban: a búcsújelenet lenne a réti hajfonás, aztán megtér Istenéhez, miközben a gyönyörű lélekköve örökre kialszik... Szerintem az egyetlen megváltás neki úgyis csak a halál. A Rebellion meg megmaradna egy ilyen alternatív "mi lett volna, ha..." történetnek. Persze, fanok ígymegúgy, de rohadtul nem érdekel, lassan úgy vagyok vele, hogy az összes kedvenc karimnak meg kell halnia, mert aki véletlenül túléli, az nem ússza meg szörnyű karakterrombolás nélkül, lásd Asuka, Caska, most meg ez. Off, de hülye fejjel még CG folytatás után áhítoztam, de rá kell jönnöm hogy nem is baj, hogy ott a kánon-end az, ami. Eh, mindegy, a Madoka sorozatot és az eredeti Homurát már úgysem vehetik el tőlem, ez vigasztal ^^

Mi értelme volt ennek a postnak? Elsősorban az hogy kifanolhassam magam, másodsorban az, hogy talán sikerül megvilágítanom pár homályos részletet a sztoriban, aztán hogy összegezzem a head-canonomat, végül pedig az, hogy legyen megint némi kontent a Madoka-topicban, remélem kellően érdekfeszítőnek találta a té fórumtársulat. Most kicsit megpróbálok leszakadni erről az animéről, és mással is foglalkozni, bár nem lesz egyszerű, mert érzésem szerint eléggé túltoltam az elmúlt 2 hétben. De megérte ^_^ az ilyen cuccok és élmények miatt lettem animés és örülök, még mindig tud olyat nyújtani ez a műfaj, ami (számomra) maradandó és értékes.
今度こそ... 決着をつけてやる! - This time... I'll end it all!
-----------------------------------------------------------------
Kép
MAL
Avatar
alvaro
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1050
Csatlakozott: 2007.05.09. 09:12
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: gyászmenet
Kapcsolat:

Re: Puella Magi Madoka Magica

Hozzászólás Szerző: alvaro »

Oi! Ez nem fair... Mikor lesz annyi időm, hogy erre válaszoljak...?

Sovány vigasz tán, de csináltam valami vicceset a concept movie meséjéből is. Csak jussak el oda, hogy ki is adjam a még el se készült fejezeteket...
Avatar
alvaro
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1050
Csatlakozott: 2007.05.09. 09:12
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: gyászmenet
Kapcsolat:

Re: Puella Magi Madoka Magica

Hozzászólás Szerző: alvaro »

Kezdeném a "töltsük ki a plot-hole-okat a saját head-canonommal" c. játékkal
Az jó játék, én is szeretem :D Lesz belőle épp elég itt is.
Mert ott minden világvonal egy-egy opció, de valóság csak egy van, addig a Madokánál minden vonal egy-egy létező univerzum - amik ráadásul ugyanolyanok, csak kérdés hogy hol van belőlük a többi Homura? Mert itt szó sincs olyanról, mint a naplós játéknál, hogy az itteni erdetit elteszi láb alól a jövevény
Hát, szerintem pont az, mint a Kőkapuban. A megszeppent nyüzge kis senki Homunak a kórházi ágyán egyszer csak a fejében van minden, amit a ciklusok alatt tapasztalt. Hogy a lélekkő hogy kerül oda, azt nem igazán tudom én se megmondani. Viszont szerintem a világok között nem is utazik tulajdonképpen, hanem ténylegesen ugyanarra a pontra tér vissza, az új univerzum ott abban a szent pillanatban keletkezik, vagy ahol más döntést hoz. És valami nagyot kell változtatnia ahhoz, hogy átlépje az 1%-ot, hogy a Kőkapus terminológiánál maradjunk, mert ezek az új világok alapértelmezett helyzete ugyanaz a "nyaláb" vagy "kötél", mint az összes többinek. Walpurgisszal és vereséggel együtt. Én a "galaxis" avagy a "cluster" hasonlatokat használom ezekre a csoportosulásokra, amikből roppant nehéz kitörni. Az "attractor field convergence" avagy sors/karma elnevezése "primary attractor". Figyelemre méltó, hogy bár ez még kőkapu előtti elnevezésem, mennyire hasonlóan sikerült. Azért keletkeztettem, mert meg akartam magyarázni azt az egyébként oltári nagy marhaságot, hogy a klasszikus "sci-fi" (bullshit) párhuzamos világok hatalmas eseménybeli eltérések hatására is tök ugyanúgy néznek ki, némi fűszerrel. Lehetséges bennük, hogy más emberek élnek most, mint a mienkben, mégis nagyjából ugyanazok, egy-két hiánnyal vagy többlettel, hát mi van, az őseikkel minden ugyanúgy történt, csak most ágaztak el? Vagy van valami erő, ami valahogy mégis "visszakanyarítja" a távolodó párhuzamokat? Nos, ez az erő az elsődleges attraktor. Sors. Karma. Egyébként oda-vissza működik, megfelelő horderejű változtatásokkal "bele lehet rúgni" a szomszédos világokba is a segítségével. Hiszen itt változtatunk, de a világoknak párhuzamban kell maradnia, valami ott is történni fog, ami nem hagyja nagyon eltérni őket. Vagy ami itt történik, annak az eredete "odaát" van...?

Az eredmény: Walpurgis jó erősen be van betonozva oda, ahova, kell neki egy jó 1%-os pofon. Hogy kimaxolta ellene Homu a lehetőségeit? Nem hiszem. Illetve bizonyos értelemben igen. A sors fintora (1% alatt), hogy mikor nálam Homura legyőzte Walpurgist (more dakka módszerrel), akkor se volt képes megmenteni Madokát. Vagy a várost.

Timestop működésében egyetértek, inkább rá vonatkozik ez, mint az egész világra. Ennek megfelelően készítettem el a "maradvány" változatát a (majd)nem-mágikus Homura számára. Ő maga lesz gyorsabb (véges mértékben, úgy néhányszor), de nála ez a "2 méteres buborék" nagyon összement. Odáig fajult a helyzet, hogy már a teste sem tudja tökéletesen követni a belső idejét, hirtelen mozdulatokkal képes rándulásokat szerezni, ráadásul mikor a nagy sebessége miatt nagyon nagyokat üt, az a hatás-ellenhatás törvénye alapján rajta is otthagyja a nyomát... Ja, és erős vöröseltolódást is tapasztal. Hogy miért kisebbet, mint amennyivel gyorsul, ezt meg ne kérdezd, mert nem tudom. Plot. Ha annyival tolódna el neki a fény, akkor nem látna semmit, mert az EUV sávot látná, amit viszont kiszűr a légkör :D
Szükséges-e saját kezűleg fordítania az időutazáshoz? Szerintem igen, bár nem biztos.
Szerintem is. Ráadásul nem is teljesen világos, hogy mikor teheti ezt meg, mert ellentmondó forrásokkal találkoztam. Az Oriko Magicában ahogy Madoka meghalt, azonnal nyúlt is a pajzsáért, hogy visszatérjen a kezdetekhez. Máshol meg ki kell húznia a másfél hónap végéig. Én az Orikós verziót használtam, ezért is tekintettem "1 hónap"-nak a ciklusait. Elcsesződhetett elégszer ahhoz, hogy rövidítenie kelljen.
Van-e valami korlátja a használatának?
Egészen biztosan. Sőt, szerintem maga a visszatérés is manába kerül, nem is kevésbe. Ott, félholtan a betontömb alá szorulva valószínűleg nem lett volna neki elég ahhoz, hogy kijavítsa a testét és aztán még vissza is térjen a múltba. Gondolom. Az időmegállítás, telekinézis, minden más épp úgy. Meg persze a teste távirányítása. Úgy gondolom egyébként, hogy a mahou shoujok teste nem mágiával "működik", de mágikus kapcsolat van az lélekkő és a testük között, amit gyakorlatilag távirányítanak. Úgy tűnik, a testük normálisan él, feljődik (Mami és Kyouko fiatalabb a visszatekintésekben), fűt, anyagcseréje van, csak épp a lelkük máshogy kötődik hozzá, mint a normál embereknél. Ha pedig elvágjuk ezt a kapcsolatot (pl. 100 méternél messzebb visszük a követ), a test halott, és elkezd bomlani (valamelyik játék, Sayaka route bad end). Ez nyilván javítható, hiszen erről szól az erejük egy fontos megnyilvánulása, hogy ott miért nem tette vagy történt meg automatikusan, ezt én se értem. Szerintem nem gondolták át eléggé. Úgy gondolom, az élettel összeegyeztethetetlen sérüléseket egy permanens mágiának muszáj önállóan javítania, különben nem lenne igaz, amit QB mondott az 5. részben, és a halálosan megsebesült mágikus lány épp úgy bedobná a törülközőt, mint bármely normális ember. Példa értékű a Grief Syndrome megvalósítása: automatikus "feltámasztás", ami automatikus manahasználattal jár. Ha ettől boszorkány lesz a delikvens, hát így járt.

Apropó telekinézis. A poszt-mágikus lányok közül Homura és Mami jeleskednek ebben a tárgyban, de tudat alatt teljesen más megközelítést alkalmaznak:

http://alvaro84.deviantart.com/art/Vari ... -490545805

:D

Familiáris->boszorkány fejlődést még mindig nem tudom hova tenni. Ha kiderül, hogy nem igaz, valódi hazugságon kaptuk QB-t, nem csűrés-csavaráson. Hiszen Sayaka visszahozásáról is olyasmit mondott, hogy ő nem tud semmilyen módszerről, de nem lepődne meg, ha lenne. Ez akár igaz is lehet, hát meg tud ő lepődni? :D
(Meg. Mindenre ő se gondolhat. Félni viszont nem tud.)

Huhh, a jellemrajzot későbbre hagyom. Nem is akarom vitatni a te értelmezésedet, az enyém mindenesetre ugyanazon az alapon elég szépen eltér tőle :)
Avatar
Surci
Fanatikus
Fanatikus
Hozzászólások: 1879
Csatlakozott: 2004.03.05. 18:42
Tartózkodási hely: SkyEye Corporation

Re: Puella Magi Madoka Magica

Hozzászólás Szerző: Surci »

Nagyon nem hagy nyugodni ez a Rebellion-dolog. Tudom hogy túlpörgöm, de akármennyire is érthetőek Homu reakciói és döntései, egyszerűen rossz őt ilyennek látni. Minden kattanása ellenére nagyon erős és alapvetően racionális karakter volt abból a szempontból, ahogyan a neki és Madokának megfelelő végkimenetelt kereste, itt meg... Ráadásul értelme se sok volt az egésznek ő szemszögéből - meg máséból se. Mert boldognak most se boldog, szal amikor ilyen arcokat vág miközben Madokával beszél, akkor lehet bármilyen kellemes széttaposni QB-t napi hússzor, a lényegen nem változtat: ugyanolyan magányos és ha lehet, még elcseszettebb mint eddig, hiába minden extra hatalma. Eh, sose fogom megbocsátani a Shaftnak, hogy nem hagyták meghalni a mozi végén. Uro is elszúrta, eleve a sorozat végén kellett volna elvágnia az egészet, ahogy az előző postomban utaltam rá. Visszaütött a szemét troll énje (bármennyire is tetszik alapvetően a sorozat vége), mert olyan karakterrel akart kiszúrni azzal hogy életben hagyja és tovább kínozza, aki aztán túlnőtt rajta és már akkor sem engedte el a stúdió, amikor ő maga akarta megölni. Így most mindenkinek jó szar -___-

Amúgyis, épp azért volt király mert emberfeletti teljesítményt kellett kihoznia magából annyi időn át, így meg már tétje sincs semminek, ergo mindenre képes már, mégis rácseszett. Ráadásul nincs meg a pajzsa -_- Nálam egyébként is HomuXTimeshield az OTP, úgyhogy a shippemnek is lőttek. Tudom hogy mindenki unja már, hogy minden alkalommal dühöngök ezen egy sort, de na. Egy dologra azért jó ez az Akuma-forma, király képek és figurák vannak belőle, a tegnapi kör után gyorsan váltottam is erre a háttérre. De amúgy kapják be :P
今度こそ... 決着をつけてやる! - This time... I'll end it all!
-----------------------------------------------------------------
Kép
MAL
Avatar
tulokos
Profi
Profi
Hozzászólások: 318
Csatlakozott: 2016.09.04. 18:11
Nem: Férfi

Re: Puella Magi Madoka Magica

Hozzászólás Szerző: tulokos »

"(hirtelen nagyon vénnek látszik)
Itéletre megért a nép,
hisz a banyák hegyén ma mászom utoljára,
s mert hordómban híg lötyedék,
itt a világvég nemsokára!"

Rengeteg elismerő kritikát olvastam erről a sorozatról, és titkon mindig szemezgettem vele, merthogy majd egyszer tényleg illene átesnem rajta. Aztán láttam, hogy itt a fórumon is van egy kisebb rajongótábora, úgyhogy miután befejeztem a Dennou Coil-t alaposan elkezdtem felkészíteni magamat. Elsősorban lelkileg, hogy félre tudjam tenni a moeloli iránt érzett ellenszenvemet, aztán pedig azért, hogy szinkronizáljam a tudatomat egy esetleges shaftféle giccsparádé befogadásához... Gyúrnom kellett volna még. :oops:

Miközben élvezettel néztem a sorozatot, és lekötött a történet, időről időre feltettem magamnak a kérdést, pontosan miben különbözik a normál mahou shoujo animéktől, illetve árgus szemekkel figyeltem, hol érhető tetten Goethe Faustja és Hegel "világszelleme". Miután pedig befejeztem úgy találtam, hogy ez az anime tipikusan annak a példája, amikor a nézők sokkal izgalmasabb magyarázatokat találnak annál, mint amit valójában rejt vagy inkább megérdemelne az adott mű.

A cselekmény előrehaladtával azt tapasztaltam, hogy a szereplők vágyai, a motivációik kisszerűek, míg a pusztítás mértéke mindig nagyszabású. Felmerül tehát a kérdés, hogy mi tölti ki a kettő közötti űrt; mi tartja egyben a sorozat narratíváját. Ehhez rögtön érdemes megidézni Titkos "szopóroller" fogalmát, ami - ha jól értettem - körülbelül így definiálható röviden: hiábavaló változtatni a dolgok menetén, mert a végén úgyis minden marad a régiben, és/vagy egyre szarabb lesz.

Ha minden áron Hegel gondolatait is bevonjuk, és megfűszerezzük egy kis Lukáccsal, akkor ebből valóban kirajzolódik a történelmi szükségszerűség fogalma. Egészen pontosan annak egy ironikus, kifordított változatát kapjuk meg (itt ezen a ponton akár még a Hegellel sokat foglalkozó Kierkegaardot is össze lehetne madokázni). Mert ahogyan az kiderül a sorozat végén, a világszellem kislányokat küld a darálóba, hogy fenntartsa a tébolyt, és mindezt idegen űrmacskák vezénylik le. Hiába kívánja például Sayaka a barátja boldogságát, mert számára újabb gyötrelmet szül, és aztán hiába veti bele magát lovagiasan a boszorkák pusztításába, mert csak még nagyobb kínba süllyed. De a legszebb, hogy a sorozat arcpirító lezárása is elnyeri az értelmét: hiába áldozza fel magát Madoka, mert a történelem nem állhat meg, továbbra is forognak a gépezet fogaskerekei, csak ezután már démonokkal kell harcolni. Ez a sorozat világának a "csele". Éppen ezért nem Madokában van a világszellem, hanem azt látjuk, hogy a történelem az ő kívánságát is félresöpörte. Különben megállna/visszasüllyedne az emberi fejlődés (QB szerint), és minden, amit ezek szerint egy nagyobb erő, a szopóroller tart mozgásban.

"Neked egy seprünyél jól fogna mostan!
Én bűzlő bakkecskét hiányolok.
A célunk innen még ki tudja, hol van."

Attól újszerű, "dekonstruktív", hogy az előbb kifejtett szopórollerrel tiszteletlenül sárba tiporja azt, amit tulajdonképpen a mahou shoujo műfaj "moráljának" lehetne nevezni. Ugyanakkor a történelmi szükségszerűség alapvetően egy konzervatív (naiv) felfogás (semmiképpen sem posztmodern), amivel tehát egy képletet kapva le lehet írni a világ egyirányúságát. Mindezzel egyébként nincs gondom, mi több, megadom neki, hogy ebben eredeti volt. Azt se bántott különösen, hogy a szereplők kidolgozatlanok, illetve hogy a főszereplő szinte végig kizárólag csak megfigyelője az eseményeknek, hiszen egy ilyen világhoz egyedül az ilyen karakter tud alkalmazkodni. Ellenben a Shaft erőltetett bűvészkedésével már voltak gondjaim: most sem bizonyították be számomra, hogy ne lennének hamisak.

"Nyomul, tolul, vinnyogva vartyog,
kuncog, vihog s futtába harsog!
Szikrát vet, bűze éktelen!
valódi boszorkány-elem.
Még elszakadhatunk. Maradj velem!
Hát hol vagy?"

Szóval miért is voltak Faust idézetek a falakon? Miért kellett Goethe legismertebb művét ennyiszer felvillantani? Ördögi paktumot kötnek a lányok, de hát egy olyan karakterrel, aki sehogyan sem idézi meg Goethe Mefisztóját! A Faustban pont az a zseniális, hogy az ördöggel lehet azonosulni, mintha egy modern ember lenne, ráadásul eleven figura. Nem csak egy útitárs, hanem egyenlően osztozik a főszerepben a doktorral. Ő az a hős, aki szintén állandóan kételkedik (és nem áll be az angyalok kórusába dicshimnuszokat zengeni); ateista, akárcsak Faust doktor. QB ezzel szemben egy végtelenül korlátolt lény, aki azért van, hogy hajtsa a szopórollert, ráadásul úgy, hogy képtelen az érzelmekre, tehát még egy jót sem tud nevetni ezen az egészen. :D

"(megrázkódik)
[...]
Bájos maszkákkal kergetőztem,
s akit megfogtam, attól megriadtam...
Hiszen csalhatnának felőlem,
csak áltatnának hosszasabban."

Nagyon tetszett viszont a zene, a Kara no Kyoukai-t idéző témák különösképpen! Illetve még egyszer meg kell jegyeznem: lekötött és élvezni is tudtam. Otaku csalogató, szórakoztató cucc, szerintem nem (sokkal) több, de egyszer mindenképp nézhető. Pontosítva: 6/10. Végezetül az utolsó idézet a Faustból (és megint Mefisztó szájából), bár végképp nem tudom, hogy jön ide, de ez megtetszett:

"MEFISZTÓ
(az öreggel)
Álmodtam egyszer egy csunyát;
csak látok egy nagy kétágu fát,
s abban hatalmas hasadás;
tetszett bizony, mitagadás.
AZ ÖREG
Fogadd forró hódolatom,
lelkem lólábú lovagom!
Derék csapot hordozzon az,
ki nagy luktól nem borzadoz."
"Mi az, amit megismerhetünk? Avagy miről tudhatjuk biztosan, hogy ismerjük, vagy miről tudhatjuk bizonyosan, hogy tudjuk, hogy ismerjük, ha ugyan egyáltalán megismerhető. Vagy lehetséges, hogy egyszerűen elfelejtettük és nem merjük bevallani?"
Avatar
Junchi
Koffein Kondenzátor
Koffein Kondenzátor
Hozzászólások: 2524
Csatlakozott: 2007.06.23. 14:28
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Azuchi

Re: Puella Magi Madoka Magica

Hozzászólás Szerző: Junchi »

Nem tudom, de én a magam részéről mindig is úgy fogtam fel ezt az egész kvázi-Faust szettinget, mint egy lehetséges interpretációt, egy mankót, amivel párhuzamba lehet állítani a sorozat ki nem mondott, de nagyon is jelenlévő dolgait. A többi meg csak a szokásos japános fölfogás, már ami a kúlságot illeti, szal ez a fajta literatúra és európai gondolkodásmód az ő szemükben egyértelműen misztikus, meg olyasmi, amiért mondjuk mi is komáljuk a szamurájokat, meg a többi ilyesmit, csak itt még add hozzá, hogy ez "véletlen" pont német gyökerű, ráadásul specifikusan a Faust maga is egy nagyon kedvelt mű a szigetországban, nem is véletlen, hogy csomó másik animében is előkerül néha egy-egy idézet vagy jelenet belőle (lásd Nodame pölö).

Egyébként meg jah, ez a része valóban kissé túl van lihegve, szal én a magam részéről nem hiszem, hogy pont ez adná neki azt a deepséget; azt én sokkal inkább az emberi döntések és töprengések között találtam meg, ráadásul itt a Madoka rinyából is pont annyit kaptunk csak, ami még nem vált fárasztóvá vagy minden más rovására zavaróvá. A többi belemagyarázás meg a szokásos fanboyness, bár én nem hibáztatom őket, már csak azért sem, mert 1) valsz én is többet látok néha bele, mint kéne, 2) ha ez nem is, megteszem más animével. :D (Régi-új szerelmemről, a Lainről simán menne most egy izmos beadandó, de állítom, a fele kontentet én magyaráznám bele.) Egyébként meg az sem feltétlen igaz, hogy totális dekonstrukció lenne, mert bár a megközelítés és témacsokor tényleg kicsit más és markánsabb, de ezt a "rózsaszín azon árnyalata, ami már-már szürke" labdát a Princess Tutu is alaposan megpattogtatta korábban, csak hát ott nem volt Shaft, Shinbou, Urobutcher, ezért csúnyán lemászott a radarról. (Ami egyébként NAGY hiba!)

Na mindegy, nézd meg még a Rebellion 3-at is mellé. :D Kvázi ugyanaz a bullshit, mint ami az S;G movie is volt, de egy kört azért megérhet.
Avatar
Surci
Fanatikus
Fanatikus
Hozzászólások: 1879
Csatlakozott: 2004.03.05. 18:42
Tartózkodási hely: SkyEye Corporation

Re: Puella Magi Madoka Magica

Hozzászólás Szerző: Surci »

Tulokos: Érdekes volt olvasni a fenti véleményt, egypár kritikai ponttal so-so egyet is értek: "a szereplők kidolgozatlanok" - szerintem nem mindegyik, Sayaka pl. teljesen oké, Madoka és QB is, Homunál viszont már durván bejátszik az időhiány (LOL pont nála :D - persze hogy én miket költöttem róla össze az egy dolog, de elismerem hogy akinek nem a favoritja az nem fog belemászni ennyire ^^ ), a többiek meg... Egyszerűen rövid volt ez a cucc ennyi fő karakterre, valamint a ShaftArt, erről majd máshol, de az meg tipikusan "ízlések és pofonok"-kategória.

De mintha azt kérted volna számon a készítőkön, hogy filozófiai szempontból nem "hűen" használja fel az adott gondolatokat, hogy miért arra fut ki a befejezés, amire, és hogy ami neked valójában nem jön be, az a sorozat végkonklúziója (persze javíts ki ha tévedek). Szvsz a Madoka inkább inspirációt merít a nyugati kultúrkör meghatározó szellemi áramlataiból, aztán azokat jó japános módon összeturmixolja. Én mindig egyfajta (szándékosan belepakolt) gondolatébresztőként fogtam fel ezt a részét, mint direkt interpretációként - és sikerült is bennem jó sok gondolatot ébresztenie, úgyhogy mondhatni sikeres volt Uro bűvészkedése. Amúgy LOL, valahol igazad van abban, hogy a Világszellemet is maga alá gyűri a "történelmi szükségszerűség" mint olyan, ennek ellenére nem hiszem hogy a vége annyira fatalista lenne mint pl. a Berserké, MadoKami kicsit így is tudott változtatni az univerzumot mozgató törvényszerűségeken - egyedül Homu szív mindig...
tulokos írta:a főszereplő szinte végig kizárólag csak megfigyelője az eseményeknek
Az ugye megvan hogy nem a címszereplő az MC? ;) Ezt is a sorozat trollfaktorához írom, aki az eseményeket alakítja (az utolsó epizódot leszámítva), az igencsak cselekvő részese ennek a történetnek.
tulokos írta:a szereplők vágyai, a motivációik kisszerűek
Nemtom, nekem inkább életszerűnek tűnik, különösen a szereplők 13-14 éves életkorát (vagy Mami és Kyoko esetében még kevesebb volt amikor szerződtek) figyelembe véve.

Mondjuk én borzasztó elfogult vagyok ezzel az animével, látom a hibáit is, de egyszerűen nem tudok kőkemény objektív elemzőként hozzáállni, és nem is akarok. Egyszerűen úgy érzem hogy ezt az animét nekem írták, olyan kérdésekkel és felfogással a középpontban amik nagyon közel állnak hozzám. A belemagyarázós részét is maximálisan elismerem, főleg hogy én vagyok ezen a fórumon az egyik fő költő ebben a témában, bár tudom hogy a készítők sem gondoltak ebbe bele ilyen mélységekig, és igyekszem nem elrugaszkodni a kánontól ^^ De eleve az hogy találtam valamit ami végre meg tudja mozgatni az agyamat, számomra szinte minden hibáját kompenzálja. Ilyesmiért szeretek animézni, nem a lájtos szórakozásért, szvsz akkor értékes egy anime ha katalizátorként működik és úgy látom, nemcsak nálam ütött be ennyire a cucc, hanem a fandom 20+ kategóriás részében is, nem véletlen hogy azonos polcon kezelik ilyen tekintetben az Evangéliummal. *ide jöhetne egy jó hosszú belemagyarázós fanboyesszé a nyugati lineáris és a keleti, ciklikusságra alapuló idő-, világ- és sorsszemléletekről a buddhista és keresztény eszkatológia szemszögéből, belevonva a spengleri értelemben használt fausti felfogást is, és persze hogy melyik szereplő ezekből mit képvisel ebben a cuccban, ami szintén érdekes lenne... Egyszer lehet hogy meg is írom ^^*
Junchi írta:Régi-új szerelmemről, a Lainről simán menne most egy izmos beadandó, de állítom, a fele kontentet én magyaráznám bele
Remélem egyszer majd olvashatjuk, és szerintem ne fogd vissza magad. :D Btw amíg az ember nem akarja ezeket a gondolatokat a kánonra direkte ráhúzni, addig nincs gond. Ez a belemagyarázás téma is olyan, hogy sose volt gondom azzal ha egy anime gondolatébresztő részei elkapnak egy fant, csak legyen vele tisztában hogy ezekből mi a személyes értelmezés, és akkor elmarad a többiek hülyézése, akik nem látták meg az animu zsenialitását. :D Én két okból is szeretek ilyen elemzéseket olvasni, az egyik hogy számomra is érdekes vagy eltérő megközelítést kapok, esetleg olyasmire is rávilágít ami felett elsiklottam (pl. itt a "történelmi szükségszerűség" amit éreztem ugyan a Madokában, de sosem tudtam rendesen megfogalmazni, köszi Tulokos ^^). A másik meg a vicces része amikor valami sablonizébe próbálnak ilyen módon tartalmat tolni a T. rajongók (aka. Kill la Kill és a feminizmus, FLCL és szimbolika, OPM és társadalomkritika meg hasonlók :D ). Na de van erre topic, nem itt OFFolok.

Jah és Tulokos: a Rebellion mozitól ne várj annyit mint a sorozattól. Bár az a kánon-end, de leginkább Homutardoknak szóló fanszervíz az egész, méghozzá iszonyatosan szétShaftolva (ez a része nekem teccik). Viszont egyszer tényleg megéri megnézni, benne az animetörténelem egyik legepikusabb fájtjával, csak konzisztenciát ne keress :D
今度こそ... 決着をつけてやる! - This time... I'll end it all!
-----------------------------------------------------------------
Kép
MAL
Avatar
tulokos
Profi
Profi
Hozzászólások: 318
Csatlakozott: 2016.09.04. 18:11
Nem: Férfi

Re: Puella Magi Madoka Magica

Hozzászólás Szerző: tulokos »

A "kisszerű" kifejezést nem degradáló értelemben használtam, hanem a mértékére utaltam. Egy másik példa, Kyouko esete: az volt a vágya, hogy az apját több ember hallgassa meg a gyülekezetben, ami egy alapvetően kis cél, de mégis egy borzasztó tragédiához vezet, mi több, Kyoukót is részesévé teszi egy nagyszabású projektnek. Egyszóval a "pillangóeffektust" idézi meg.

A történelmi szükségszerűség egy irányt feltételez a történelmi folyamatok mozgásában. Ezt az irányt nem tudta Madoka megváltoztatni, a világ "megszüntetve megőrizte" az eredeti állapotát, és én ezért érzem hiábavalónak az áldozatát. Ami baromira ironikus, ha azt vesszük, hogy ők varázshatalommal bíró szereplők. A varázslatnak pedig pont az lenne a lényege, hogy csodás, tehát valahogy új szabályt ad a természetnek; teremtő erejű, de ezek az aranyos kis szegénykék olyan erővel álltak szemben, amiről egyszerűen mind lepattantak. Nagy fricska ez ennek a műfajnak.
Bevallom - és most valószínűleg érzéketlen őrültnek leszek tartva - óriásit röhögtem például akkor, amikor körbe legyilkolták egymást, mint valami bosszúállós western filmben. Habosbabos kis ruhákban a cukker hőseink ilyen mélyre süllyednek... én kész voltam; meg amúgy is, nem véletlenül mondja Tarantino, hogy az erőszak vicces (filmvásznon). :D

Abban viszont egyetértek, hogy Homura nem hiába cselekedett. Ő elérte a célját, hisz Madoka "békésen", önszántából áldozta fel magát, és nem lett csak úgy bedarálva mint a többiek.

Mindezzel nem volt semmi bajom, és szerintem teljesen következetes a történet vége is ebből a szempontból. Az én személyes véleményem, "problémám" vele, hogy nem érdemel meg ennyiféle magyarázatot a cucc. De ez tényleg csak az én véleményem, és egyébként azt jónak tartom, amikor a fanboyok meg tudják fogalmazni, magyarázni (akár csak maguknak), hogy miért szeretnek valamit. Tényleg erről szól az animézés (is). :mosoly:

A Shaftról meg akkor majd az offtopicban, később... :)

(Szerk.: azt láttam, hogy még 3 film is van, de ezek szerint csak a 3. rész viszi előre a történetet, ugye? Lehet, hogy majd meglesem akkor. :lol: )
"Mi az, amit megismerhetünk? Avagy miről tudhatjuk biztosan, hogy ismerjük, vagy miről tudhatjuk bizonyosan, hogy tudjuk, hogy ismerjük, ha ugyan egyáltalán megismerhető. Vagy lehetséges, hogy egyszerűen elfelejtettük és nem merjük bevallani?"
Avatar
alvaro
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1050
Csatlakozott: 2007.05.09. 09:12
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: gyászmenet
Kapcsolat:

Re: Puella Magi Madoka Magica

Hozzászólás Szerző: alvaro »

Nekem valahogy vicces, hogy mennyire belemennek sokan a fausti párhuzamba vagy nem párhuzamba, persze a szerzők maguk rakták tele csalival a művet meg ott az alku is... Ehhez képest a saját implementációmban úgy söpörtem félre az egészet, mint egy láda tökéletesen haszontalan lomot :vigyor: Persze, mert számomra az is volt. A német és a fura rúnák viszont érdekes mód megmaradtak mint formai jellemző.

Számomra ami a Madoka fő erénye, az, ami Surci számára is - hogy valahogy személyesen betalált. Talán olyan dolgokat mond nekem, amit a t. szerzők nem is tettek bele, de nem baj, a sok elemzőt látva nem vagyok ezzel egyedül :thumb: Ehhez viszont csak gratulálnom kell minimum Urobuchi-senseinek, mert valamit tuti jól csinált.

@tulokos - Igen, a 3. film a sorozat "folytatása", kíváncsi leszek, mit írsz arról, eléggé megosztó darab...
Avatar
Surci
Fanatikus
Fanatikus
Hozzászólások: 1879
Csatlakozott: 2004.03.05. 18:42
Tartózkodási hely: SkyEye Corporation

Re: Puella Magi Madoka Magica

Hozzászólás Szerző: Surci »

tulokos az Off-ban írta:Valaki belefutott már ebbe az oldalba? Különböző elméleteket ismertet, továbbá egyes utalások forrásai is össze lettek gyűjtögetve. Ezért írtam múltkor, hogy sok érdekes (extrém?) rajongói elmélet kering erről a sorozatról, és azt se tudom biztosan kijelenteni, hogy ne lennének meggyőzőek, ennek ellenére még mindig inkább egy szkeptikus állásponton vagyok. Mégpedig pontosan azért, amit a Shaft modoros és hatásvadász formanyelvéről gondolok (Titkos kimerítően hozott erre példákat más művekből).
Igazából az a kérdés, hogy mennyire befolyásolja konkrétan ennek az animének a megítélését a ShaftArt, meg a külcsíny önmagában. Mert megint csak magamból indulok ki, amikor magát a jellegzetesen stilizált környezetet vagy a szürreális labirintusokat is ugyanúgy egy szimpla grafikai megoldásnak láttam, mint mondjuk a Monogatari esetében, se többnek, se kevesebbnek. A Faust-os képi utalásokat, és a rúnákat pl. őszintén szólva észre sem vettem, az egyetlen direkt hintként Walpurgisnacht nevére emlékszem + a "scannelt" kódexlapokra erről az eseményről Homu szobájában, de kielemezni azokat sem kezdtem, mert világos hogy csak hangulatteremtő megoldás (OMG Homerun kódexfejtővé és kriptográfussá is kiképezte magát a cél érdekében!!4 :D). Viszont a fausti tartalomért vagy a hégeliánus világszemléletért már nem a Shaft, hanem Urobutcher felel, és azok szvsz akkor is egyértelműek lennének, ha a Gainax, a KyoAni vagy a Pierrot rendelte volna be a sorozatot. Abban bőven egy hullámhosszon vagyunk Titkossal, hogy egy ilyen darkos sztorihoz jobban illik a szürreális feeling és a nonkonvencionális képi megoldások, viszont önmagában ezzel nem lett volna képes megvezetni a Shaft, ugyanúgy, ahogy az Arakawa vagy a Monogatari esetében sem tudott.

Viszont az ilyenek, hogy:
"Madoka Magica is about female sexuality." elmélet nálam ott bukik meg, hogy szerintem a (moe-loli-)mahou shoujo szereplők nem az (elveszett) ártatlanságot képviselik a perverz boszikkal szemben, hanem egyszerűen így, moe lolisan és kiszolgáltatottan lesznek trendik ehhez a műfajhoz. (De amúgy nagyon kíváncsi vagyok, hogy erről konkrétan Ti mit gondoltok! Végül is simán elférhetne akár sok más magyarázat mellet is egy ilyen plusz nézőpont. :D )
vagy
megnéztem egyszer valamelyik animés kerekasztalról készült videót, ahol volt egy srác, aki azt magyarázta, hogy a sorozat már csak azért is magas színvonalú alkotás, mert a főszereplő szóba hozza Platón és Saussure gondolatait, és az ilyen személyekre való hivatkozás az anime intelligenciájának a szintjét(!) mutatja.
vagy a fentebb említett Kirkegaard-féle "személyes kapcsolat Istennel", netán feminizmus és hasonlók már direkt belemagyarázások. Ettől függetlenül az anime nem kevesebb attól, hogy ezeket nem tartalmazza, mint ahogy attól sem hogy nem adja meg a végső választ az univerzum(ok) nagy kérdésére, szinkronba hozva az einsteini relaitvitáselméletet és az entrópiát a húrelmélettel, mert kábe azt is ide lehetne kombinálni ennyi erővel :D A moeloli karadizájnt egyrészt otaku-baitnek, másrészt meg még sokkal inkább szándékos trollkodásnak gondolom - ez nagyon nem idegen ettől a cucctól, meg Urobuchitól sem. Ezzel a female sexuality-témával kapcsolatban már MadoXHomu relációban kifejtettem a véleményemet (hogy ez nem szerelem, nem is barátság), az összes többi szexuális jellegű interpretációt belemagyarázásnak vagy sima fanszervíznek (KyokoXSayaka) tartom.
tulokos írta:Szerintem is ezt a célt szolgálják az olyan elemek mint például a Faust idézgetése; öncélú kivagyiság, hogy megmutassák "a mi animénk még Goethe németségét is elbírja", valamint "ettől is csak egzotikusabbak, elvontabbak lettünk". Ezzel voltaképp kiüresítik, azonban a helyzet az, hogy ezt nem lehet "büntetlenül" megtenni egy Goethe kaliberű íróval, mert egyszerűen olyan súlyos a szakirodalma és annyira masszív a hatása, hogy óhatatlanul magyarázatot fog követelni. Ezt szerintem egy japán alkotónak is - legalább éreznie - tudnia kell, függetlenül attól, hogy számukra kevésbé feltérképezett az európai kultúrkör irodalma.
Imho a Madoka a Shaft nélkül is egy tartalmas és gondolatébresztő anime lenne, és a tartalmi részét nem lehet a Shaftos hatásvadászat számlájára írni. Szal akinek a "moment of happiness"-pillanatok, a "mennyit ér a lelked és mennyit a legnagyobb kívánságod", a Mephisto-i párhuzam, a messiás-végkifejlet vagy a ciklikus vs. lineáris sors-és időszemlélet után nem jön le, milyen kiindulópontból vagy gondolatkörből származnak ezek, azoknak krikszkrakszrúnákból, hernyóboszkiből, papírmasé labirintusokból meg német randomidézetekből sem fog - ettől még simán értékelheti az ilyen néző is, mint műfajdekonstrukciót, vagy csak egy simán érdekes, fordulatos, drámai történetet, viszont a fenti gondolatok egyértelműen jelen vannak benne, csak tudni kell dekódolni. A másik pedig, hogy ez a cucc sosem úgy promózta magát mint egy direkt Faust-animeátirat (bőven van különbség is a kettő között). Vagy hogy egyes egyéb filozófiai gondolatokat nem konzekvensen, a nyugati értelemben kanonizált módon használja, nem hiszem hogy tartalmilag levonna az értékéből, mint önálló alkotás. Neked lehet hogy ez a filószakos háttered miatt zavaróbb... Nemtom olvasta-e valaki Endo Shusaku Némaság c. regényét, abban hasonló problematika merül fel a kereszténység nyugati és keleti népek közötti interpretációjával kapcsolatban, de itt hozhatnám a buddhizmus és hinduizmus nyugati értelmezéseit is, aminek szintén nincs sok közük ahhoz, amiket ezen vallások a fogalmak eredeti jelentéséhez társítanak, viszont így befogadhatóbb a nyugati ember gondolkodásmódja számára. A Madoka csupán merít a fentiekből, viszont a sajátos japán dolgait + Urobucher nihilista és némiképp utilitarista felfogását is hozzácsapják, de ettől még ugyanúgy működőképes, csak más konklúzióra jut - ami természetes, lévén nem 1/1-es adaptáció.

Direkt nem a saját agyalásaimat veszem elő, azok csak ilyen túlgondolt gondolatok Homurkával meg az ő idejével kapcsolatban (ha már screentime nem volt rá :P ), de azt semmiképp nem mondanám hogy csak akkor van érdemi tartalma a sorozatnak ha direkt belemagyarázzuk, max egyes elemei nem olyan mélyek mint az inspirációként felhasznált művekben, viszont van mellettük sok minden egyéb, ami azokban nincs - műfajdekonstrukció, a karakterek eltérő motivációi (önző vs. önzetlen kívánságok), az szvsz hitelesen ábrázolt pszichológiai tartalom (Homu, Madoka és Sayaka esetében), és érdekes kérdés szintén, hogy a végkonklúzió az egyes szereplők szemszögéből, valamint összességében mennyire tekinthető sikernek vagy bukásnak. Ezeket ténylegesen tartalmazza az anime Shafting nélkül is, ami itt inkább csak extra.
今度こそ... 決着をつけてやる! - This time... I'll end it all!
-----------------------------------------------------------------
Kép
MAL
Avatar
tulokos
Profi
Profi
Hozzászólások: 318
Csatlakozott: 2016.09.04. 18:11
Nem: Férfi

Re: Puella Magi Madoka Magica

Hozzászólás Szerző: tulokos »

Hmm… igazad van, hogy kicsit eltértem a valódi kérdéstől, vagyis a "ShaftArt" kiértékelésétől. Nem volt szerencsés, hogy megint a "faustozás" felemlegetésével hozakodtam elő, noha nálam ezek egyébként összefüggő jelenségek.

De akkor inkább írok arról, hogy mit gondolok többek között Picasso, Van Gogh stb. megjelenítéséről a sorozatban.

Az animézési szokásaink úgy látom, nagyon hasonlóak. Jómagam is a "más", tehát egyedi, sajátos képi világú animéket részesítem előnyben. Vegyük például a Ping Pong The Animation sorozatot, amit Yuasa rendezett: általános vélekedés, hogy "ocsmány" lett, viszont megvan az a nagy erénye, hogy következetesen kitart a választott forma mellett. Imádom, ha egy rendező igyekszik minél jobban kimeríteni az animáció adta végtelen lehetőségeket; "játszik" az animációs eszközökkel, ugyanakkor fontosnak tartom, hogy lássam ennek a szabályos, tudatos kereteit is. Na most a Madoka esetében én úgy ítéltem meg, hogy a kevesebb bizony sokkal jobb lett volna. Mert az egy dolog, hogy eltérő művészeti stílusokat próbáltak integrálni a látványba, de konkrétan amikor Picasso Guernica festményéből részleteket kentek a hídra, amin Humora gyalogolt, azt én már pofátlannak éreztem. Rengeteg hasonló jelenetet lehetne felhozni példának (bár ahhoz most már tényleg újra végig kellene néznem), hiszen mondjuk Dalí munkáival is nem egyszer "visszaéltek", amit – és itt térnék vissza a korábbi gondolataimhoz – szintén a faustos "kúlság", mi több, a giccs művészet számlájára írok.

Sajnos én azt sem gondolom, hogy a shaftolás alatt olyan tartalmas lenne. A "műfaj dekonstrukciót" erős kifejezésnek tartom, szerintem egyszerűen csak szembemegy bizonyos alapelvekkel, a karakterekről pedig még kevesebbet gondolok. De inkább nem megyek bele jobban, mert megint úgy érzem magamat, mint mikor az OPM sorozatot sároztam: túl szigorú voltam a legtöbb elemével, miközben egy látványos, szórakoztató cuccként simán élvezhető volt az is. Valamint kétségtelen, hogy ezek még mindig kitűnnek a mai posványból.
"Mi az, amit megismerhetünk? Avagy miről tudhatjuk biztosan, hogy ismerjük, vagy miről tudhatjuk bizonyosan, hogy tudjuk, hogy ismerjük, ha ugyan egyáltalán megismerhető. Vagy lehetséges, hogy egyszerűen elfelejtettük és nem merjük bevallani?"
Avatar
Titkos
Grafomán
Grafomán
Hozzászólások: 6174
Csatlakozott: 2003.04.20. 12:27
Nem: Férfi

Re: Puella Magi Madoka Magica

Hozzászólás Szerző: Titkos »

Surci írta:Abban bőven egy hullámhosszon vagyunk Titkossal, hogy egy ilyen darkos sztorihoz jobban illik a szürreális feeling és a nonkonvencionális képi megoldások...
Igen, igazából ehhez a "Madoka vitához" most azért sem tudok érdemben hozzászólni, mert egyrészt nekem ezzel az animével olyan fúdenagy bajom sosem volt (ami meg igen, azt még leírtam azon melegében, miután végignéztem a cuccot és kb. ki is tárgyaltuk XD), másrészt meg nem tartom kizártnak, hogy nekem ez a része már "magas" is, egyszerűen azért, mert ha van is benne Shaft-féle parasztvakítás, azt már nem biztos, hogy én ezen a szinten felfogom. XD Gondolok itt arra pl., hogy:
tulokos írta:...konkrétan amikor Picasso Guernica festményéből részleteket kentek a hídra, amin Humora gyalogolt, azt én már pofátlannak éreztem.
amire bevallom, csak annyit tudtam így magamban reagálni, hogy "hát...jó tudni", mert nem is ismerem a szóban forgó festményt. ^^"

Szal érdekes vita ez ettől függetlenül, "read-only" módban követem is, csak ez itt már szerintem túlnőtt rajtam. :D
Kép
Avatar
Surci
Fanatikus
Fanatikus
Hozzászólások: 1879
Csatlakozott: 2004.03.05. 18:42
Tartózkodási hely: SkyEye Corporation

Re: Puella Magi Madoka Magica

Hozzászólás Szerző: Surci »

Igazából arról van szó hogy szerintem (és tényleg minden fanboyszemüveget és túlgondolást eldobva és a létező hibáit is elismerve) ez a cucc önmagában is egy tartalmas és többrétegű anime, mint mondjuk egy NGE, Pingvin vagy Haibane Renmei, és ha a direkt hatásvadászatot (ShaftArt) leszedjük róla, akkor is működőképes. Tulokos szerint meg inkább csak a szórakoztatópotenciál és egyes ismert műfaji elemek szokottól eltérő használata adja az értékét. Ebben szerintem sosem fogunk egyetérteni, viszont ezt az álláspontot is respektálom. Eleve az hogy ilyen témák felmerülnek ennek kapcsán, már jelent valamit :D
Titkos írta:
tulokos írta:...konkrétan amikor Picasso Guernica festményéből részleteket kentek a hídra, amin Humora gyalogolt, azt én már pofátlannak éreztem.
amire bevallom, csak annyit tudtam így magamban reagálni, hogy "hát...jó tudni", mert nem is ismerem a szóban forgó festményt. ^^"
Erről a jelenetről van szó, ep 10, amikor Homut először menti meg Madoka & Mami. Erre is csak annyit reagáltam, hogy "jéé ezt a Picasso-t ismerem" (a konkrét címéről fogalmam nem volt, csak a kép ugrott be), de hogy ezzel bármiféle "mélységet" akartak volna direkt belevinni az adott jelenetbe, eskü hogy eszembe nem jutott. Amennyiben igen, akkor ez valóban parasztvakítás-kategória, se több, se kevesebb nem lett volna a jelenet ha bármi más dizájnt használnak. Nyilván bele lehetne magyarázni bármit ebbe is (biztos vannak olyan elvetemültek akik meg is tették :D ), csak a jelenet függvényében totálisan felesleges, mivel nem szimbolizál a világon semmit, egyszerű dizájnelem. Fene tudja, talán azért nem helyezek akkora hangsúlyt a Shaftingra, mert nem vagyok semmilyen irányban elfogult a stúdióval, nem figyelem a "direkt" baitjeiket mint a hatereik, művészinek se tartom őket mint a fanjaik. Teccik a kép világuk, de a tartalmat úgysem tudja pótolni, akit meg CSAK EZZEL meg tudnak etetni, hát... ígyjárt :P
今度こそ... 決着をつけてやる! - This time... I'll end it all!
-----------------------------------------------------------------
Kép
MAL
Avatar
tulokos
Profi
Profi
Hozzászólások: 318
Csatlakozott: 2016.09.04. 18:11
Nem: Férfi

Re: Puella Magi Madoka Magica

Hozzászólás Szerző: tulokos »

Hát ez az, hogy én sem gondolom, hogy mindezzel bármiféle mélységet akartak volna a készítők; ezek csak ilyen "izék". Dísznek, meg mert hátha ráharapnak, nem tudom. Én például beszoptam őket :D , csak ugye belőlem a hatert és nem az elvarázsolt fant hozták ki.
Surci írta:Igazából arról van szó hogy szerintem (és tényleg minden fanboyszemüveget és túlgondolást eldobva és a létező hibáit is elismerve) ez a cucc önmagában is egy tartalmas és többrétegű anime, mint mondjuk egy NGE, Pingvin vagy Haibane Renmei, és ha a direkt hatásvadászatot (ShaftArt) leszedjük róla, akkor is működőképes. Tulokos szerint meg inkább csak a szórakoztatópotenciál és egyes ismert műfaji elemek szokottól eltérő használata adja az értékét. Ebben szerintem sosem fogunk egyetérteni, viszont ezt az álláspontot is respektálom. Eleve az hogy ilyen témák felmerülnek ennek kapcsán, már jelent valamit :D
+1
Ez szép zárszó ide! :thumb:
Szerintem sem az a cél, hogy megtérítsük egymást, viszont jó dolog néha elmerülni egy kis okoskodásban, elemezgetésben! ::jsmile::
Egyébként nem felejtettem el a filmet sem, csak még nem volt rá érkezésem.
"Mi az, amit megismerhetünk? Avagy miről tudhatjuk biztosan, hogy ismerjük, vagy miről tudhatjuk bizonyosan, hogy tudjuk, hogy ismerjük, ha ugyan egyáltalán megismerhető. Vagy lehetséges, hogy egyszerűen elfelejtettük és nem merjük bevallani?"
Avatar
tulokos
Profi
Profi
Hozzászólások: 318
Csatlakozott: 2016.09.04. 18:11
Nem: Férfi

Re: Puella Magi Madoka Magica

Hozzászólás Szerző: tulokos »

A Madoka 3 movie.

Jesszumpepi!
Elnézést, hogy a közepébe vágok: ez valami bődületes nagy marhaság volt! ::are::

Kezdve azzal, hogy amit eddig kifogásoltam a shaftozás kapcsán, nos, az itt töményen beütött, úgyhogy azt felesleges ezúttal részleteznem. A "cselekményről" pedig nehezen tudok bármi érdemit mondani; ez egyértelműen a fanoknak készült: az érzelmi hullámvasúton újra együtt volt a nagy csapat. Viszont a végén ez a "megoldás" megbocsáthatatlan. A sorozat világmegváltós fináléja elsüthető volt. Egyszer. Korábban ki is fejtettem, hogy én miben látom a jelentőségét, szerepét a történetben. Erre most azt látjuk, hogy Homurának is sikerült a világot átformálni, mi több, bármikor bekövetkezhet az újabb alkalom, hiszen a kis Madoka egy időzített bomba lett a sok kavarástól.

Ízlelgessük egy kicsit ezt a dolgot! Arról van szó, hogy sikerült a készítőknek a világmegváltó csodát értéktelenné silányítaniuk. Hiszen most már azt is tudjuk, hogy ehhez nem kell a multiverzum együttállása valamelyik mágus kislányban, hanem elég ha kellő mértékben szenved a mániás depressziótól. Most már annak is kijár a "megistenülés" és a hozzá járó világmegváltó erő, aki a személyes gyötrelmeiben dagonyázik, és ha az "emberi érzelmek csúcsa", a szerelem az ő támasza. Nagyon ostoba, sőt, megkockáztatom, hogy aljasul rossz az egész elképzelés.

Annyira görcsösen akarták még tovább überelni a sorozatot, hogy most megkaptuk a "krisztusi" :roll: Madoka ellenpólusát, az "antikrisztus" Homurát. Ők ketten most már bármikor kényükre-kedvükre eldurranhatnak, amennyiben érzelmileg kellőképp túltöltekeztek, hogy szétszedhessék és összerakhassák az univerzumot. Ezzel nem darkosabb lett a Madoka univerzum, hanem önmaga paródiája. Mivel ráadásul még sokkal shaftosabb is volt mint a sorozat, ezért nálam 4/10. :wwall:
"Mi az, amit megismerhetünk? Avagy miről tudhatjuk biztosan, hogy ismerjük, vagy miről tudhatjuk bizonyosan, hogy tudjuk, hogy ismerjük, ha ugyan egyáltalán megismerhető. Vagy lehetséges, hogy egyszerűen elfelejtettük és nem merjük bevallani?"
Avatar
Surci
Fanatikus
Fanatikus
Hozzászólások: 1879
Csatlakozott: 2004.03.05. 18:42
Tartózkodási hely: SkyEye Corporation

Re: Puella Magi Madoka Magica

Hozzászólás Szerző: Surci »

:goodpost: Bár személyes indokokból (Homerun, Shafting, stb....) ugyan magasabbra pontoztam a mozit, viszont teljesen egyetértek a fentiekkel, szoktam is mérgelődni miatta... Btw nem tudom mennyit olvastál vissza a topicban, de többször előkerült már a Rebellion vége, mint a Madoka eredeti koncepciójából kilógó lezárás. Úgyhogy most nem is mennék bele jobban, de ha kimaradt volna, a lényeg: Urobutcher úgy tervezte, hogy a mozival lezárja a Madokát, és az eredeti elképzelés szerint MadoKami elvitte volna Homut is a végén. Viszont Shinbo (a rendező) és a Shaft közbeszólt, hogy hagyja nyitva a scriptet egy esetleges folytatásnak, így lett végül belőle ez az izé... Uro RÉDZSelni is szokott, hogy mindig őt szedik elő emiatt, amikor nem tehet róla, kötötte a szerződése (meg a Psycho-Pass 2-ért is, amiben benne se volt).
今度こそ... 決着をつけてやる! - This time... I'll end it all!
-----------------------------------------------------------------
Kép
MAL
Avatar
tulokos
Profi
Profi
Hozzászólások: 318
Csatlakozott: 2016.09.04. 18:11
Nem: Férfi

Re: Puella Magi Madoka Magica

Hozzászólás Szerző: tulokos »

Á, éreztem én, hogy a Shaft stábja erőszakolta meg ezt a történetet! A filmről nem olvastam el a kommenteket, így azt sem tudtam, hogy a forgatókönyvíró kényszerhelyzetben volt, de akkor ez valóban mindent megmagyaráz. :tard:

Folytatás? Jaj, csak azt ne! A több sebből vérző tetembe belerúgni az rossz karma...
Innentől ez már csak egy paródia lehet; "Madoverzum vs Homuverzum" címen. Homura mindenesetre szarban van, kénytelen lesz babusgatni Madoka emberi részét (legalábbis én annak gondolom azt a Madokát, akit elrabolt az univerzumába), hogy ne egyesüljön újra az istenivel, mert akkor széthasadhat Homura világa és megint jön egy nagy reccs. A másik ami szintén gáz volt, ahogyan kitalálták az inkubátorok továbbélését; Homura mondá: "kelletek, mert olyan rossz kislány vagyok!". :D
Vagy a következő sorozatban már minden szereplőben ott lesz a lehetőség, hogy istenszerűvé váljon; minden részben alakít valaki egy saját világot! OMG. Mindegy, nem is értem miért agyalok ezen annyit... Talán mert tényleg lehetett volna ez az egész cucc "nagyon király" is az "elmegy" helyett? :roll:
"Mi az, amit megismerhetünk? Avagy miről tudhatjuk biztosan, hogy ismerjük, vagy miről tudhatjuk bizonyosan, hogy tudjuk, hogy ismerjük, ha ugyan egyáltalán megismerhető. Vagy lehetséges, hogy egyszerűen elfelejtettük és nem merjük bevallani?"
Avatar
alvaro
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1050
Csatlakozott: 2007.05.09. 09:12
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: gyászmenet
Kapcsolat:

Re: Puella Magi Madoka Magica

Hozzászólás Szerző: alvaro »

tulokos írta:...Mindegy, nem is értem miért agyalok ezen annyit... Talán mert tényleg lehetett volna ez az egész cucc "nagyon király" is az "elmegy" helyett? :roll:
Ha az érzéseimet követném, most tűzzel-vassal kéne védenem a filmet, de az a helyzet, hogy sok igazság van mindabban, amit vele kapcsolatben fölhoztál. Ami még disszonánsabb, mindezt én is tudom, miközben ennyire fanolom a Madoka világát és szereplőit (különösen az annyi világot megjárt és olyan sokat olyan szépen szenvedett Homurát)... Az ellentmondást nem is tudom máshogy feloldani, mint saját világok építésével, ugyanezen szereplők köré. Ez van, ha valami ennyire felemás, mert más részről annyira betalált, hogy '11 óta nem bírok szabadulni. A Rebellion pedig a legjobb ihlet volt, ami valaha ért. Gondolatébresztőnek egészen kiváló, sőt még a túltolt shaftolást is elnézem neki, mert tudván tudom, hogy annak a világnak ilyen őrültnek kell lennie.

Ezzel együtt én is félek a folytatástól, startpozícióban, ugrásra készen, hogy azonnal hátat fordítsak neki, ha elfogadhatatlannak találnám...
Avatar
scineram
Fórummániás
Fórummániás
Hozzászólások: 1540
Csatlakozott: 2006.05.30. 13:43
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Green Hell
Kapcsolat:

Re: Puella Magi Madoka Magica

Hozzászólás Szerző: scineram »

A "hatásvadász" "parasztvakító" Shaftizmusok nélkül messze nem lett volna az évtized meghatározó és egyik legnépszerűbb műve.
Surci írta:Erről a jelenetről van szó, ep 10, amikor Homut először menti meg Madoka & Mami. Erre is csak annyit reagáltam, hogy "jéé ezt a Picasso-t ismerem" (a konkrét címéről fogalmam nem volt, csak a kép ugrott be), de hogy ezzel bármiféle "mélységet" akartak volna direkt belevinni az adott jelenetbe, eskü hogy eszembe nem jutott.
Óóó, ez például egészen zseniális húzás, és eddig előttem is ismeretlen volt. Minden elismerés a Shaftnek!
Kép
Kép
Avatar
tulokos
Profi
Profi
Hozzászólások: 318
Csatlakozott: 2016.09.04. 18:11
Nem: Férfi

Re: Puella Magi Madoka Magica

Hozzászólás Szerző: tulokos »

scineram írta:A "hatásvadász" "parasztvakító" Shaftizmusok nélkül messze nem lett volna az évtized meghatározó és egyik legnépszerűbb műve.
Miután megnéztem a filmet sok minden átértékelődött a szememben. Amennyiben igaz, amit Surci írt, tudniillik, hogy a Shaft erőszakolta ki a Rebellion mozi botrányos lezárását, úgy azt kell mondanom, nem a shaftozás a legnagyobb bűne ennek a stúdiónak (már csak azért sem, mert ennek a megítélése szubjektívebb), hanem a történet "elárulása".

A Shaft rendezője bebizonyította a 3. filmmel, hogy meg sem értette a sorozat belső lényegét, vagy – ami még rosszabb - fontosabbnak tartotta a shaftingolást. Ahogyan fentebb elmélkedtem róla, szerintem a Madoka univerzuma egy determinált világ (lásd Titkos szopóroller fogalma), ezért olyan feszült végig a cselekmény. Madokát pedig pontosan azért érzi a néző "krisztusinak", mert ebben a ciklikus és hiábavaló küzdelemben egyszeriben fellép a szabad akarattal.

Madoka a sorozat végén saját kezébe veszi a döntést, hogy hogyan fog kiszállni ebből a "játékból". Hiszen az ő kívánságát nem a szűken vett körülmények alakítják, az akarata nem olyan esetleges, "életszerű", mint a többieké; Madoka hozza el az egyetlen és valódi csodát.
Tehát nem úgy, mint például Kyouko, aki az apja szorult helyzetére válaszol a kívánságával. De ez a kívánság még csak nem is tükrözi az akaratát (elvégre nem akarhatta, hogy az apja megőrüljön), mert aztán az lesz a tulajdonképpeni egyetlen eredménye, hogy szolgálnia kell az inkubátorokat. Aztán itt van Sayaka, akinek a kívánsága hasonlít Madoka akaratára abban, hogy látszólag nagyon önzetlen. Azonban a belső vágyával (szeressen bele a fiú barátja) nincs összhangban a dolog. Hiába önzetlen, ha valójában nem ezt akarta; másképp megfogalmazva: önmagában nem elég a jó cselekedet, hanem azt teljes mértékben szándékozni is kell. Le is csapott a szopóroller rendesen. Mami kívánságáról pedig egyértelműen és leginkább elmondható, hogy alá lett rendelve az inkubátorok, vagy tehát a világ feljebbvaló akaratának.

Végezetül itt van Homurának a célja, ami ugyancsak kilátástalan - bár egy fontos különbségtétellel kilóg a sorból -, illetve az időutazó képessége még inkább feltárja, hogy mennyire sorsszerű, ciklikus az egész világnak a működése. Az inkubátorok nem csodában utaznak, hiszen sosem adnak annál többet, mint amit a világ ne tudna kezelni és beépíteni a saját mechanizmusába. Madoka viszont mindenki megváltójaként lép fel ezzel szemben – Homura annyiban különleges, hogy őt Madoka megváltja és egyúttal a kívánságának is értelmet ad, elvégre bizonyos szempontból meg lett mentve Madoka -. Ugyanakkor Madoka nem mindenható, kölcsönzi az isteni erőt, hogy egy konkrét vágyat átüthessen abszolút sikerrel. A szopóroller alapú világot tehát nem tudja kénye-kedve szerint átformálni, de az utat megmutatta; a szabad akarat lehetőségét felvillantotta.

De aztán jött a film, amiben kiderül, hogy Madoka valójában istenség és őrangyal. WTF. :roll: Homura meg közben teljesen beshaftolódik... :shock: Úgy látszik, hogy csak ismételgetni tudom magamat: hiába a fajsúlyos téma, ha a kivitelezés kisiklatja az egész vonatot, legalábbis nálam ez történt. Kár. Lehet, hogy népszerűbb lett a shaftozással, de abban már nem vagyok biztos, hogy így lett jobb vagy meghatározóbb. Viszont megkövetem Surcit és Alvarót: a shaftozástól függetlenül ez egy jóféle gondolatébresztő cucc. ::jsmile::
"Mi az, amit megismerhetünk? Avagy miről tudhatjuk biztosan, hogy ismerjük, vagy miről tudhatjuk bizonyosan, hogy tudjuk, hogy ismerjük, ha ugyan egyáltalán megismerhető. Vagy lehetséges, hogy egyszerűen elfelejtettük és nem merjük bevallani?"
Válasz küldése