Shouwa Genroku Rakugo Shinjuu

Egyes anime sorozatok, filmek, OVA-k megtárgyalása
Avatar
supermario4ever
Gyakorlott
Gyakorlott
Hozzászólások: 88
Csatlakozott: 2007.05.28. 05:40
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

Re: Shouwa Genroku Rakugo Shinjuu

Hozzászólás Szerző: supermario4ever » 2017.03.23. 00:39

Végignéztem az első szériát, most kezdtem csak a másodikat, a második résznél tartok, úgyhogy én még a sztoriról nem tudok érdemben nyilatkozni. ^^' De az már ennyiből is látszik, hogy remek a folytatás, és valami nagyon jó dolog fog kisülni az egészből.

Ami érdekesség számomra, hogy az új sorozat openingje eleinte nem maradt meg annyira bennem, aztán többször meghallgatva a dalt, akkor jöttem rá, hogy ez a "lassú méreg" esete, aminek a hangulata csak többszöri meghallgatás után jön át. Az első opening az Usurahi Shinjuu (vagy Usurai Shinjuu? Mind a kettőt egyformán használják...) pörgős és ütemes volt, ezért jobban megmaradt bennem, a második lassabb, melankolikusabb, annak időt kellett adni, hogy megérezzem, hogy miről is szól valójában. Az őszintét megvallva, az elején kicsit csalódásként is éltem meg, mert jobbat vártam az első openingnél, és akkor jött egy stílusában ugyan megegyező, de hangulatában teljesen más dal. De végül megszerettem, és örülök annak, hogy Shiina Ringo teljesen új színt vitt Hayashibara Megumi zenei repertoárjába.

Az opening videó viszont sokkal hatásosabb, van egy olyan érzésem, hogy sokat elárul arról, hogy merre fog menni a történet, mind annak menetében, mind érzelmileg.

Avatar
Catrin
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1185
Csatlakozott: 2008.08.12. 11:00
Nem:
Tartózkodási hely: Hualian egyik szentélyében
Kapcsolat:

Re: Shouwa Genroku Rakugo Shinjuu

Hozzászólás Szerző: Catrin » 2017.03.24. 21:37

Utolsó ep.:

Uhhh uhh úúúú, még nem agyaltam végig, de néhány gyors reakció, amit muszáj:

Seki Tomokazu itt volt a LEGJOBB!!! Imádtam, ahogy alakította az idősebb Yotát és a rakugóját! (Ki a Shinkölyök seiyuuje?, ő is jó választás volt, szép ez a karakter is... ehemm.)

A tumblr-ös csaj (ezt addictsra írtam, a lényege a témának az volt, hogy felejtsük már el a Kiku az apa elméletet, de ilyenek mellett ez ignorálhatatlan?!) vagy nem olvasta végig a mangát vagy az anime készítők nem tudták kihagyni, de ebben a részben konkrétabban nem is hozhatták volna be a TÉMÁT! (Egyedül az menthetné a fejekben a dolgot, hogy Mangetsut is jótékonyan dettóra rajzolták.)

OMG, Matsuda még ÉL! (Nah az ő ShinxKiku hintjei se voltak semmik!!!!!!)

Jópofa zárás volt, nagyon családias, nagyon bensőséges, Yota kiteljesedett, mindenki a helyén volt, csak a TÉMA a kérdőjel, nem tudom mit gondoljak.

Avatar
Leara
Törzskommentelő
Törzskommentelő
Hozzászólások: 481
Csatlakozott: 2017.02.11. 20:26
Nem:

Re: Shouwa Genroku Rakugo Shinjuu

Hozzászólás Szerző: Leara » 2017.03.26. 12:10

Catrin írta:
2017.03.24. 21:37
A tumblr-ös csaj (ezt addictsra írtam, a lényege a témának az volt, hogy felejtsük már el a Kiku az apa elméletet, de ilyenek mellett ez ignorálhatatlan?!) vagy nem olvasta végig a mangát vagy az anime készítők nem tudták kihagyni, de ebben a részben konkrétabban nem is hozhatták volna be a TÉMÁT! (Egyedül az menthetné a fejekben a dolgot, hogy Mangetsut is jótékonyan dettóra rajzolták.)
Szerintem így már elég egyértelmű lett ez a téma, de MAL-on valaki azt írta, hogy a mangának lett a befejezés után egy extra fejezete, amiben pláne egyértelművé vált. Fura, amikor először olvastam ezt az elméletet, nagyon nem akartam, hogy ez jöjjön ki belőle... de végül úgy lett tálalva az egész, hogy egy cseppet sem zavar (más fórumokon azért sokan kibuktak rajta, de én ezt valahogy nem tudnám az Usagi Drophoz hasonlítani, mert itt Konatsuék között nem igazán alakult ki olyan szülő-gyerek kapcsolatféleség, mint abban). Ez a befejezés amúgy kifejezetten tetszett, az egész sorozaton érződött, hogy el akar jutni valahonnan valahova... egyedül az előző részt éreztem kicsit gyengébbnek, mert bár elég jó lezárás volt az Kikunak, de valami mégis hiányzott belőle.

Avatar
Catrin
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1185
Csatlakozott: 2008.08.12. 11:00
Nem:
Tartózkodási hely: Hualian egyik szentélyében
Kapcsolat:

Re: Shouwa Genroku Rakugo Shinjuu

Hozzászólás Szerző: Catrin » 2017.03.28. 16:33

Jaja, végül én is arra hajlok, hogy belefér nekem egymás mellett az is, hogy Kiku az apa és az is, hogy szerelmes volt Shinbe. Csak lehetett volna másképp tálalni... Mindegy az értékéből végül nem vontak le ezek a dolgok. Szumma a második évad tetszett, helyenként lenyűgözött, katartikus nem lett. 8/10.

Jobban szerettem, mint az első évadot, nálam az túl szenvedősre sikerült, helyenként a rakugóból is kicsit sok volt. Akkor 6-ot adtam rá, agyaltam, hogy a második évadra a húzásai miatt 7-et adjak, de mivel jobban tetszett, és az első sorozattal kapcsolatos emlékeimet is megszépítette, így végül az 8 lett, az elsőt pedig felpontoztam 7-re (ne legyek már annyira szigorú egy ilyen értékes darabbal).

Avatar
Junchi
Félisten
Félisten
Hozzászólások: 2287
Csatlakozott: 2007.06.23. 14:28
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Azuchi

Re: Shouwa Genroku Rakugo Shinjuu

Hozzászólás Szerző: Junchi » 2017.03.28. 18:15

Catrin írta:
2017.03.28. 16:33
(ne legyek már annyira szigorú egy ilyen értékes darabbal).
Hasonló gondolatok szállták meg az én agyamat is, ezért is módosítottam végül az első évad eredetileg 7/10-es ratingjét 8-ra (aminek a lehetőségét korábban már pedzegettem, meg így utólag visszagondolva eléggé kisstílű dolgok miatt vontam le tőle annyi pontot anno). A második etap viszont 7, az utolsó részhez meg egyszerűen nincsenek épkézláb gondolataim. I'm dead lost. Fura mód mondjuk nem akasztott ki és Kikunál sem érzek amiatt a bizonyos lehetőség miatt character rape-et, de a számban lévő íz azért nem egészen édes. Kikut mint karaktert mondjuk elég nehéz megérteni, nem tudom, szándékosan lett-e végül ilyenre írva vagy csak illúzió az egész, és a sok hézag + kérdőjel mind-mind létezőek. Egy revaccs lehet segítene, de az sem most lesz.

Avatar
Surci
Fanatikus
Fanatikus
Hozzászólások: 1844
Csatlakozott: 2004.03.05. 18:42
Tartózkodási hely: SkyEye Corporation

Re: Shouwa Genroku Rakugo Shinjuu

Hozzászólás Szerző: Surci » 2017.03.30. 16:15

Rakugo END

Vegyessalátához hasonlóak az érzéseim, és nemcsak az uccsó 2 ep miatt. Az utolsóelőttinél dettózhatnám Juncs előző oldalon írt összegzését: vártam volna hogy valami módon tisztázzák a dolgokat vagy Konával, vagy ha már így bejött a túlvilág, akkor a régi trió kapcsolatai között. Ez az idill szép volt, de úgy érzem mintha a könnyebb utat választva át akarták volna ugrani az ebből eredő konfliktusokat. Ill. hogy valóban találkoztak-e ők a túlvilágon, vagy csak Kiku amolyan "utolsó ki nem mondott kívánságát" láthattuk, hogy még egyszer mindenkivel, aki fontos volt számára, újra talákozhason - így érthetőbb lenne Matsuda és a gyerekek megjelenése, valamint az is hogy miért nem volt téma Shin és Miyo halála, meg úgy a kapcsolatuk overall. Nem tudom... Hiányérzetem van, viszont nagyon jó volt újra látni őket együtt + Shin rakugóját hallgatni.

Éééés
SPOILER
Kiku a gyerek apja ÓBAZZZZ annyira tudtam hogy erre megy ki és annyira nem akartam ezt így -___-""" Meh. Szerencse hogy nem UsaDroppus módon volt tálalva, így annyira nem is akadtam ki, csak nekem nem áll ez össze. Egész életükben együtt éltek Konával, mégsem volt olyan a kapcsolatuk mint akik között az ilyesmi lehetséges lenne. Még talán oké hogy fiatalon belezúgott de Kiku nem fogta hogy ezt nem kéne? Vagy én értem félre Kona túl cuncirés természetét és megnyilvánulását minden férfi felé - mert a Yotával való kapcsolatából se néztem volna ki egy gyereket.
Valahogy nem állnak összhangban a csaj jellemével ezek a húzások. Nincs konzisztensen megírva a karaktere imho... vagy csak én várok túl sok szájbarágást?

Viszont ettől függetlenül is jobban tetszett az első évad, ez főleg az utolsóelőtti részben ismételten előkerült régi gárda szereplése mellett ad kontrasztot. A Kiku mellől kiesett erős régi szereplőgárdát imho az új csapatnak nem sikerült pótolnia. Konatsu karakterétől többet vártam, Yota pedig mintha nem tudott volna felnőni a legvégéig. És egész végig nem igazán éreztem, milyen irányba tart ez a sorozat... Ahogy végül kiderült, az egész kvázi Kiku requiem-je volt, a többi része kevésbé volt hangsúlyos, lásd ilyenek mint a Kona-Yota kapcsolat (beszélhetünk ilyenről?), új utak a rakugo-ban vagy Yotaro fejlődése - ezek mind csak szilánkoknak tűntek Kiku végjátéka mellett. Túl sok és túl nagy ugrások az időben, ami mellé a szereplők egymással való kapcsolata végig ugyanolyan marad, számomra érdektelen mellékszereplők- és vonalak... Voltak szép és emlékezetes jelenetek, de valahogy nem állt össze olyan egységgé mint az első fele, ahol három hangsúlyos és jól megírt főszereplő halad A-ból B-be, és van egy konkrét lezárása az adott ívnek.

Szal hiányérzetem nekem is van bőven, emiatt az első évadra dobott nyolcasomat nem is érzem most adekvátnak, és kis kesernyés szájízt nálam is hagy, de az erényeit, a feelingjét, Kiku lelkivilágának bemutatását, a zenéket, a seiyuu-kat, a rakugo-kat, és úgy overall a vérprofi kivitelezést ennek ellenére is tudom értékelni.

7/10
今度こそ... 決着をつけてやる! - This time... I'll end it all!
-----------------------------------------------------------------
Kép
MAL

Avatar
Junchi
Félisten
Félisten
Hozzászólások: 2287
Csatlakozott: 2007.06.23. 14:28
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Azuchi

Re: Shouwa Genroku Rakugo Shinjuu

Hozzászólás Szerző: Junchi » 2017.03.30. 16:33

Konatsuval egyébként én sem nagyon tudok mit kezdeni, szal kicsit úgy éreztem az egész sorozat alatt, mintha valami libikókán ücsörögne, csak azt nem a gravitáció, hanem a plot mozgatja ide-oda (ahol éppen kellemes), szigorúan két dimenzióban. Szal Miyokichi lehet, hogy emberileg nem sokat ért, de pont ezek a human flaw-k adták a karaktere lényegét, mert egyszerűen felismertük benne az IRL nő ezen arcát, míg Konatsunak mindig az jutott, amit épp napirendileg hozzáírtak.

Kikut meg pont kezdtem végre kábé teljesen megérteni az S2 vége felé, erre nem jön ez a hülye "fordulat"? (Vagy legalábbis annak lehetősége, de ismerve a japánokat...) Mondjuk ettől függetlenül is egyike az elmúlt jópár év nagyon kevés értékelhető férfiszereplőjének és character rape-et ettől függetlenül sem érzek (akkor már inkább OOC), viszont konzisztenciát sem.

Avatar
scineram
Hikikomori
Hikikomori
Hozzászólások: 1477
Csatlakozott: 2006.05.30. 13:43
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Green Hell
Kapcsolat:

Re: Shouwa Genroku Rakugo Shinjuu

Hozzászólás Szerző: scineram » 2017.04.03. 21:09

A túlvilági rész számomra a sorozat egyik legszebbje volt. Nem egy könnyet morzsolgattam el alatta legyen az a preformanszok a gyerekek előtt, a fiúk búcsúja, a vége Matsudával. ::jtears:: Illett a Kiku szál lezárásának, mert ez igazából róla szólt. Hogyan élte meg bűntudatát, hogyan tekintett vissza a kettővel való kapcsolatára. Márpedig a legutóbbi részekben már egyre jobban látszódott, ahogy megbékélt magával és a múlttal. Különösen a Konatsuval való utolsó beszélgetése, ahogy őszintén mosolygott a családra a napfényben ücsörögve, mutatta mindezt. Ez volt az ő karakterútjának beteljesedése. Az meg különösen meglepő, hogy a másik kettő ilyen lazán állt már a dolgokhoz ennyi év után. Mindez megáll, akár készpénznek vesszük a túlvilágot, akár szimbolikusan, mint Kiku tudatalattijának

A túlvilág pénzközpontúsága furcsa lehet, de a japán mitológiában tényleg ennyire pragmatikusak. :drop: Nyilván a leélt élet kvalitásai is belejátszanak, de nem hiába mondják, hogy a mennybe a pénz a legjobb belépő, vagy mi. Szóval igen, azt komolyan gondolják. :D
Ja igen, Matsuda! Nevettem egyet, mikor felbukkant az utolsó részben. Tényleg azt hittem eredetileg, ő is a Mesterrel tartott. De ő valójában a sorozat belső vicc karaktere volt. A mindig ott lévő, látszólag sosem öregedő, mindenkit túlélő hű sofőr, aki urát még utolsó útjára is elkíséri. Ezért ezt nem tudtam annyira komolyan venni, hogy felrójam a sorozatnak. :drop:

Ami a faterságot illeti, nekem abszolút semmiből jött az uccsó rész fordulata. Egyáltalán nem számítottam ilyesmire, elkönyveltem már korábban tényként, hogy a jakuza boss volt a felelős. De én sem tudok érte haragudni rá. Világos, hogy itt egyik főszereplő sem volt százas. Elvégre Kiku végig saját démonaival és identitásával küzdött, Konatsuhoz meg kábé Mohammed vitte az apakomplexus hegyét. Mivel annyira megszállotja volt a faterjai rakugójának, elhiszem róla, hogy mindkettő örökségét tovább akarta örökíteni. Abban azért mindeképpen egyértek veletek, hogy Konatsu kapcsolatát a többiekkel, főleg Yotával explicitebben ki kellett volna dolgozni. Így tényleg kicsit levegőben lógott időnként.

Az utolsó epizód tényleg aranyos, szép lezárás volt. Jó volt a gyerkőcöket ídősebbként látni. Csak azt sajnáltam, Konatsu debütálását a színházban pont kihagyták. Abból nagyon szívesen láttam volna montázst, mint a fiúknál!
Kép

Avatar
Akosss
Profi
Profi
Hozzászólások: 310
Csatlakozott: 2016.10.22. 00:54
Nem: Férfi

Re: Shouwa Genroku Rakugo Shinjuu

Hozzászólás Szerző: Akosss » 2017.04.04. 14:35

Én nem értem, miért kezeli mindenki ezt a "fordulatot" tényként. Semmi nem lett konkrétan kimondva, hanem csak belebegtették, hogy "mi van ha...?" és innentől szabadon interpretálható a dolog. Persze ha nektek így jött le és el tudjátok hinni (még ha nem is akarjátok), akkor nem szóltam, csak nekem olyan fura, hogy máshol is egyből úgy értelmezték azt a jelenetet, mintha Konatsu bevallotta volna, hogy igen, Kiku a gyerekem apja. De nem így történt, így én, mivel nem láttam még egy aprócska hintet sem a sorozat során, ami nekem erre utalt volna, így én úgy gondolom, hogy ez nem igaz és még mindig a jakuzafőnök az apa, vagy ha nem is ő, de számomra biztos, hogy nem Kiku. Egyszerűen sehogy sem fér bele Kiku jellemébe. Persze, bárkivel történhetnek olyan dolgok, ami nem rájuk vall, amit megbánnak, amit elhallgatnak. De én még azt sem tudom elképzelni, hogy részegen, vagy bármilyen más állapotban megtörténhetett volna ez. Még egy csók talán, de szex? Ááá.. Utána meg semmi olyan jelet nem mutattak, ami erre utalna... hogyan tudtak volna olyan békésen egymás mellett éldegélni ezek után, mintha mi sem történt volna? Egyszerűen nem tudom beilleszteni a cselekménybe. Itt mondjuk lehet azzal a sok fránya időugrással érvelni, hogy alig láttunk valamit az életükből, úgy ugráltunk 5-10 éveket a jövőbe, ergo sok olyasmiről maradhattunk le, ami magyarázatot nyújtana (nem csak erre, de mondjuk a Yotaro x Konatsu kapcsolatra, meg úgy allzusammen Konatsu lyukas személyiségére, mint ahogy említettétek, de sok minden másra is). Viszont ennek a fordulatnak szerintem akkora súlya van, hogy az ezzel kapcsolatos interakciókat nem hagyták volna ki csak úgy.

Én betudom ezt a párbeszédet az írónő trollkodásának. Risa írta le ezt jól (az AA-n), jobban nem is tudnám megfogalmazni:
... ilyen a szerző stílusa. Szeret kétértelmű lenni, szeret játszani az olvasóival, és talán táborokra osztani is szereti őket. Többféle interpretációra is megadja a lehetőséget. Sajnos nem túl finoman. Mármint én a helyében nem pont ilyen értelmezési lehetőségeknek szeretnék helyt adni, de ki vagyok én ugye. Lényeg az, hogy lesznek olyan emberek, akik inkább a célozgatásoknak és kétértelmű megjegyzéseknek hisznek (illetve annak, amit kihámoznak belőle), és lesznek olyan emberek, akik meg annak, ahogy felépítette a szerző a karaktereket és a köztük levő kapcsolatokat. Tehát valami olyasmire gondolnék, hogy elhangzott dolgok vs. viselkedés, testbeszéd --> amit hallottunk vs. amit láttunk.

Válasz küldése