Avatár sorozatok - Aang, Korra és minden egyéb

Filmek, sorozatok, animék a TV-ben, moziban.
Avatar
Cruel Angel
Félisten
Félisten
Hozzászólások: 2036
Csatlakozott: 2003.11.17. 14:33
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Két hely között valahol / e két hely Mennyország s Pokol

Avatár sorozatok - Aang, Korra és minden egyéb

Hozzászólás Szerző: Cruel Angel »

Legend of Korra
Meglepően jó volt a sorozat. Az eredeti Avatar sorozatot most néztem újra, mert szórakoztató és nem kell hozzá túl sok agy, így vizsgaidőszakra ideális kikapcsolódás volt. Korra egyértelműen színvonalasabb. Az animáció, hátterek minősége messze jobb. A történet sokkal összeszedettebb, halad folyamatosan A-ból B-be, nem annyira epizodikus mint elődje, emellett számomra szimpatikus volt, hogy volt egy szezonon átívelő belső konfliktus is hőseink között (még akkor is ha ez egy kicsit túlírt szerelmi sokszög), amely ennek ellenére egy pillanatra sem zilálta szét a csapat egységét. Emberibbé tette a szereplőket.
Mindezek mellett nem volt hiba mentes a produkció. Egyrészt számomra Sato papa titkos radikalizmusa teljesen hiteltelen volt. (Asami felé sosem fejezte ki az évek folyamán, hogy nem kedveli a bendereket? Asaminak nem tűnt fel, hogy egy gyár épült és üzemel a villájuk alatt?) Másrészt a szezonzáró. Nekem nem tetszett, három dologért:
1. Zuko unokájának semmi szerepe nem volt a fanservice-onkívül, arról nem is beszélve, hogy az előző heti rész végén bemutatott flotta végülis semmit nem tett a város felszabadításáért. Mondhatni szinte teljesen felesleges volt őket beleírni.
2. Amon végére nagyon nagyon buta lett, pedig még a legutóbbi részekig fenn tudták az írók tartani a hiteles manipulátor főgonosz látszatát. Itt viszont mit csinált? Vízben oldódó festék a sebhelye? Amit gondolom minden másnap tehát fel kellett újra festeni és közben reménykedni, hogy nem bukik le? (Mibe került volna ha megégeti magát?) Plusz mi a fenéért water bendelt mindenki szemeláttára? Szépen csendben el is úszhatott volna, vagy valami. ... Mindezek mellett a bending elvevő képessége is így elég zagyva lett. (blood bendingből miért következik? Korra airbendingjét miért nem vette el?)
3. A befejezés nagyon el lett kapkodva. ("Nincs bendingem, utálok mindenkit, nem akarok szerelmi életet." ... három perc múlva ... "Visszajött a bendingem, Mako te vagy életem szerelme.") ... Nem a varázslatos módon visszajövő bendingjével volt bajom, hanem a hirtelen pálfordulásával. Lesz következő szezon, nyugodtan elférhetett volna ez az első vagy második epizód plotjának a kibékülésük, összebékülésük.

Mindezek mellett mindenképp mindenkinek ajánlom a sorozatot. :3
Kép
Avatar
Cruel Angel
Félisten
Félisten
Hozzászólások: 2036
Csatlakozott: 2003.11.17. 14:33
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Két hely között valahol / e két hely Mennyország s Pokol

Re: Sorozatok

Hozzászólás Szerző: Cruel Angel »

Legend of Korra 3. szezon:
Az elég laposra sikeredett előző szezonhoz képest határozott javulás. Újra kéne néznem az elsőt, hogy jobban össze tudjam mérni, de szerintem ez volt eddig a legerősebb szezon. Az aktuális ellenfél érdekes volt, a fordulat a szezon 3/4-énél nagyot ütött. Tetszett a Beifong család háttere, jók voltak az új helyszín designok stb. stb. Nem ragozom tovább, melegen tudom ajánlani.

Also: Korasami ship ftw (Dat utolsó rész vége)

ps. itt egy rajongói összevágás azzal kapcsolatban, hogy ez az anime a nickelodeon szülötte :v https://www.youtube.com/watch?v=Mc0W7PbobdM
Kép
Avatar
iskariotes
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1173
Csatlakozott: 2007.04.11. 10:37
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Springfild, Evergreen Terrace 742

Re: Sorozatok

Hozzászólás Szerző: iskariotes »

Korra II. évad
Ahogyan az első évadban, úgy ebben is szerintem potens témát ragadtak meg. Honnan is származik az avatar, milyenek a szellemek világa és ha van egy fényben járó pozitív avatar akkor miért nincs egy sötétségben járó negatív avatar? Szóval teljesen okésnak tűnt az egész, de mégsem lett az. Leginkább azért nem nyerte el a tetszésemet, mert a sima Avatar sorozatban másképpen mesélték el a dolgokat. Példaként, hogy kik voltak az első földidomárok és ők kiktől tanulták el az idomítást. De itt teljesen a hajánál fogva előrángatott elő történetet találtak ki a készítők. De szintén ide tudnám sorolni azt is, hogy az eredeti sorozatban a sarkokon található szellem erdőkről egy szó sem esett, pedig azért illet volna szóba hozni, ha máskor nem is hát Észak ostrománál. Az meg végképp nem tetszett, hogy miközben folyamatosan egy új éra eljöveteléről beszéltek még olyan karaktereket is visszahoztak mint pl.: Iroh vagy Jao tengernagy (arról nem is beszélve, hogy az újabb évadokban még Zuko és Toph is feltűnik).
"A barát olyan ellenség, aki még nem támadott meg." /Madagaszkár pingvinjei - Kapitány/
"Semmit sem tenni könnyű - megbocsátani viszont nehéz." /Avatar az utolsó léghajlító - Aang/
Avatar
ViharTáncos
Fórummániás
Fórummániás
Hozzászólások: 1553
Csatlakozott: 2010.08.07. 14:34
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Sorozatok

Hozzászólás Szerző: ViharTáncos »

Legend of Korra:

Kivégezve-befejezve/ sokan nyafogtak rá ,hogy nem volt olyan jó mint az előző sorozat én inkább úgy mondanám ,hogy teljesen más irányból próbálta megközelíteni ezt az Avatár emberiség témát s ez sokszor hol nagy falat volt neki hol szépen vette az akadályokat.

Ismertek nem szeretek hosszas kritikákat írni arról amit nézek szal itt sem nagyon fogok.

Egy kellemes és élvezhető sorozat volt egy picivel gyengébb történet szállal de gazdagabb és felnőttesebb karakterekkel és egy jóval szomorkásabb hangulattal megáldott történetet kaptunk a II. futamban. Nem bánom hogy megnéztem bár a befejezése nekem is egy nagy büdös :?: volt de ennek ellenére 8/10.

Kép

UI. Iknik Blackstone Varrick -> ez bekattant muksó egy maga elvinne a hátán egy egész sorozat , bár csak 4. könyv bontakozott ki igazán de nekem abszolút kedvenc volt. :vigyor:
Avatar
Titkos
Grafomán
Grafomán
Hozzászólások: 6174
Csatlakozott: 2003.04.20. 12:27
Nem: Férfi

Re: Sorozatok

Hozzászólás Szerző: Titkos »

ViharTáncos írta:Legend of Korra:

Nem bánom hogy megnéztem bár a befejezése nekem is egy nagy büdös :?: volt...
Amúgy azt láttátok, hogy a vége a készítők szerint is bevallottan Korrasami yuri end? :lol:
Kép
Avatar
Cruel Angel
Félisten
Félisten
Hozzászólások: 2036
Csatlakozott: 2003.11.17. 14:33
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Két hely között valahol / e két hely Mennyország s Pokol

Re: Sorozatok

Hozzászólás Szerző: Cruel Angel »

Titkos írta:
ViharTáncos írta:Legend of Korra:

Nem bánom hogy megnéztem bár a befejezése nekem is egy nagy büdös :?: volt...
Amúgy azt láttátok, hogy a vége a készítők szerint is bevallottan Korrasami yuri end? :lol:
Obviously. d:

Akartam már írni valamikor Korráról, csak még nem volt hozzá érkezésem, úgyhogy igen röviden:
1) Korrasami: Kúl, hogy van. Harmadik szezonban már voltak rá utaló jelek. (Magam részéről harmadik szezonzáró tolószékes jelenetétől kezdve volt - ha nem is egyértelmű, de - gyanús.) Mindazonáltal tényleg kicsit szórványosan voltak a dolgok elhelyezve, tehát ha már ez, akkor talán lehetett volna kicsit egyértelműbb korábban is. (Nem láttunk bele annyira a két főhősnő fejébe, hogy igazából mikortól/hogyan lett ez. Ami szerintem az eredeti megismerkedésük apropójának ismeretében érdekes lett volna.)... persze sejthető, hogy a csatorna ennél többet nem engedett.
2) Úgy általában a sorozat: Szép volt, jó volt, felnőttebb, érettebb volt mint elődje, egyértelműen érdemesnek tartom arra, hogy beszéljünk róla, hogy ajánljam másoknak is. ... Viszont sajnáltam, hogy kicsit a szezonok túl "függetlenek" lettek. Azaz minden szezonvégére volt egy final boss, akit levernek és probléma megoldva. Persze nyilván voltak következmények, amik átfolytak a következőre, de nem éreztem, hogy ez egy kerek egész lett volna. (Épp ezért a főszereplő character arc-ja is itt-ott kicsit redundáns lett, főleg a második szezonban.) ... és hát maradtak még kérdéseim főleg Amonnal kapcsolatban, amikre reménykedtem, hogy a végére választ kapok.
Kép
Avatar
Titkos
Grafomán
Grafomán
Hozzászólások: 6174
Csatlakozott: 2003.04.20. 12:27
Nem: Férfi

Re: Sorozatok

Hozzászólás Szerző: Titkos »

Cruel Angel írta:1) Korrasami: Kúl, hogy van. Harmadik szezonban már voltak rá utaló jelek. (Magam részéről harmadik szezonzáró tolószékes jelenetétől kezdve volt - ha nem is egyértelmű, de - gyanús.) Mindazonáltal tényleg kicsit szórványosan voltak a dolgok elhelyezve, tehát ha már ez, akkor talán lehetett volna kicsit egyértelműbb korábban is. (Nem láttunk bele annyira a két főhősnő fejébe, hogy igazából mikortól/hogyan lett ez. Ami szerintem az eredeti megismerkedésük apropójának ismeretében érdekes lett volna.)... persze sejthető, hogy a csatorna ennél többet nem engedett.
Ja, amúgy ha érdekel, előkereshetem azt a Twitter, vagy milyen bejegyzést, ahol pont az egyik készítő írt róla kb. fél oldalon át, hogy hogyan is alakult ez az egész, miket mérlegeltek, mielőtt eldöntötték, hogy ez legyen a vége, stb. Nekem nagyon tetszett, így látatlanban is teljesen meggyőző volt. Valami olyasmiről szólt röviden, hogy bár eleinte valóban a Korra x srác protagonista (bocs, a neveket még nem tudom... XD) szálat képzelték el lezárásnak, valahogy a felétől kezdve már nem érezték volna odaillőnek, helyette elkezdték a Korrasamit építgetni. XD Szóval az nem véletlen, hogy az utolsó 1-2 szezonig nem igazán érzed a dolgot megalapozottnak, mivel a készítők szemszögéből is utána kezdett alapja lenni a dolognak. XD És ja, mondták, hogy részben még így is necces volt, de szerencsére ennyi még a vezetőség szerint is belefért, amennyi végül belekerült. XD (Amúgy őszinte leszek: ha a végét nem "yuri shipper fanboy"-szemüvegen át nézi az ember, szerintem nem is annyira "erős", simán azt gondolnám, hogy csak barátnők. Az más kérdés persze, hogy én nem láttam a sorozatot, csak pont ezt a lezárást megnéztem, mert akkora "hisztéria" volt körülötte, szóval lehet, hogy "felépítve" jóval egyértelműbben csapódott volna le. XD) Szóval bár ilyen szinten megalapozott lenne minden hasonló bedobált párkapcsolat a sorozatokban, ha yaoi endet hoztak volna ki, még az sem zavarna, ameddig ennyire át van gondolva. XD
Cruel Angel írta:2) Úgy általában a sorozat: Szép volt, jó volt, felnőttebb, érettebb volt mint elődje, egyértelműen érdemesnek tartom arra, hogy beszéljünk róla, hogy ajánljam másoknak is. ... Viszont sajnáltam, hogy kicsit a szezonok túl "függetlenek" lettek. Azaz minden szezonvégére volt egy final boss, akit levernek és probléma megoldva. Persze nyilván voltak következmények, amik átfolytak a következőre, de nem éreztem, hogy ez egy kerek egész lett volna. (Épp ezért a főszereplő character arc-ja is itt-ott kicsit redundáns lett, főleg a második szezonban.) ... és hát maradtak még kérdéseim főleg Amonnal kapcsolatban, amikre reménykedtem, hogy a végére választ kapok.
Ugye ez is onnan jön, hogy a legelején a készítők ezt egy rövid, 13 részes spin-offnak szánták, csak aztán vagy a népszerűség, vagy a Nickelodeon nyomására ebből is "Avatar: The Last Airbender 2"-t kellett csinálniuk. Szerintem az első szezon vége után kezdtek el gondolni azon, hogy "fú bazz, most hogyan tovább?", míg ugye a korábbi Avatarnal eleve úgy volt az egész megtervezve, hogy egy három szezonos "eposz" lesz. (Ahogy akkor fogalmazott valaki vagy a készítők, vagy a csatorna emberei közül: "ez lesz a mi Harry Potterünk", értették ezt gondolom főleg a várt népszerűségre, amit el is találtak. XD)
Kép
Avatar
Cruel Angel
Félisten
Félisten
Hozzászólások: 2036
Csatlakozott: 2003.11.17. 14:33
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Két hely között valahol / e két hely Mennyország s Pokol

Re: Sorozatok

Hozzászólás Szerző: Cruel Angel »

Titkos írta:Ja, amúgy ha érdekel, előkereshetem azt a Twitter, vagy milyen bejegyzést, ahol pont az egyik készítő írt róla kb. fél oldalon át, hogy hogyan is alakult ez az egész, miket mérlegeltek, mielőtt eldöntötték, hogy ez legyen a vége, stb....
Egen én is olvastam. Mondom, nem is az a bajom, hogy "későn" lett (négy szezonból csak a harmadiktól felfele), hanem, hogy nem volt több. Értsd ahhoz, hogy szerintem erősebb legyen kicsit több Korrasami pillanatra lett volna szükség. Mert így per pill azon kívül, hogy gyakran voltak ketten együtt badass-ak (ez viszont több szereplő párosra is igaz, pl. Bolin-Mako testvérpárra), IMHO összesen három igazán Korrasami "kémiát" mutató jelenet volt a teljes sorozatban.
1. Harmadik szezon végén Asami a maga alatt/tolószékben lévő Korrának azt mondja, hogy ott lesz neki, ha *hatásszünet* bármiben szüksége lenne rá.
2. Negyedik szezon közepe fele három év után újbóli találkozáskor nagy örülés, Asami megdicséri az új haját, amin Korra elpirul és utána amikor Makoval és Wuval közösen kajálnak Mako kifakad azon a tényen, hogy Korra és Asami leveleztek, de neki meg Bolinnak nem írt Korra semmit. Itt elhangzik egy ominózus mondat, ami már nem tudom, hogy egész pontosan hogy volt, de valahol a "Mi van kettőtökkel?/Mi van veletek?/Mi van köztetek?" vonalon húzodott. Amire különösebben értelmesebb válasz azonkívül, hogy "Neki valahogy jobban meg tudtam írni őszintén a dolgokat" nem lesz.
3. A nagy jelenet az utolsó rész végén, amit ezek szerint láttál.

Ezen jelenetek mind jól voltak rendezve, nagyjából jól is voltak írva, és szinkronhangok is teljesen rendben voltak. De mégis csak (IMHO összesen) három jelenet volt, ami a kérdéssel foglalkozott az összesen 52 (vagy ha csak a második felét számoljuk relevánsnak: 26) részes sorozatból. Ez függetlenül a szereplők nemétől kevés egy igazán erős románchoz. Lett volna pontosan kétszer ennyi mondjuk és máris nem lenne egy rossz szavam se.

Szerkesztve: Valaki összegyűjtötte egy videóba az összes Korra és Asami jelenetet a sorozatból. Ez tehát az összes jelenet, amiben vagy mindketten prominensebben szerepelnek, vagy valamelyikük reflektál a másikra valamit. Ez a videó bő 24 perc. Ergo a teljes sorozat alatt összesen bő 24 percig foglalkoznak egymással, vagy csinál együtt valamit a két szereplő, tehát durván egy ötvenkettede foglalkozik bármilyen szinten is a kapcsolatukkal.
Titkos írta:Ugye ez is onnan jön, hogy a legelején a készítők ezt egy rövid, 13 részes spin-offnak szánták, csak aztán vagy a népszerűség, vagy a Nickelodeon nyomására ebből is "Avatar: The Last Airbender 2"-t kellett csinálniuk. Szerintem az első szezon vége után kezdtek el gondolni azon, hogy "fú bazz, most hogyan tovább?", míg ugye a korábbi Avatarnal eleve úgy volt az egész megtervezve, hogy egy három szezonos "eposz" lesz. (Ahogy akkor fogalmazott valaki vagy a készítők, vagy a csatorna emberei közül: "ez lesz a mi Harry Potterünk", értették ezt gondolom főleg a várt népszerűségre, amit el is találtak. XD)
Nem az a bajom, hogy az első szezonban nem tudták, hogy lesz még három, én is tudom, hogy eredetileg csak egy pár részes spinoffnak tervezték. (Sőt nekem rémlik olyan, hogy elsőkörben kb. egy kétszer egy-másfél órás TV múvinak. Javítsatok ki, ha tévedek.) Hanem az, hogy azon pillanatban amikor már tudták, hogy kaptunk még három szezont (nem szezononként lett mindig bejelentve, hogy jó kérek még egyet, hanem az első után népszerűség miatt, be lett rendelve még három), nem lett egy olyan történet, ami ezt a három szezont (vagy némi retkonnal mind a négyet) nemcsak tematikusan hanem közvetlen történetében is összekapcsolta volna. Szal negyedik szezonos final bossnak nem voltak mesterkedései a második és harmadik szezonban. Szemben a Last Airbender-rel, ahol első részben megtudjuk, hogy a Fire Lordot el kell verni és három szezon múlva történik ez meg.



Szerkesztve 2: Korrasami téma: De persze nem mindenki ért velem egyet, mert most két tétel között fenti beszélgetésünk hatására kicsit beleásva a netbe, találtam ezt a blogbejegyzést egy leszbikus/bi/queer lánytól, aki a fenti, általam kevésnek nyílvánított dolgokba többet látott bele és az amúgy ott lévő esetlenségeket, pedig realisztikusabbnak érzi. (Tekintve, hogy a társadalmi elvárások miatt nehézkesebb flörtölni, egyértelmű jeleket küldeni, sőt egyáltalán önreflektíven realizálni, hogy mi van.)
Kép
Avatar
ViharTáncos
Fórummániás
Fórummániás
Hozzászólások: 1553
Csatlakozott: 2010.08.07. 14:34
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Sorozatok

Hozzászólás Szerző: ViharTáncos »

Nagyon magányos farkas voltam a véleménnyel máshol is de nekem annyira nem jött be ez a Korrasami spekuláció valahogy nem tudtam össze egyeztetni a 2 kissé megfáradt de eddig heteró hölgyekként viselkedő karaktereink jellem rajzába.

Bár szinte biztos ,hogy egy jókora gumicsont amin még sokáig fogunk /fognak rágódni ^^ én viszont nem harapok rá.

Asami karaktere nekem mindig egy picit kidolgozatlannak tűnt valamiért nem tudnám megmondani miért bár kedveltem de mintha kicsit üres lett volna vagy amolyan csalódott nő ábrázatát keltette volna. hmm passz

Tudtok róla lesz e valamilyen folytatás ?
Avatar
Cruel Angel
Félisten
Félisten
Hozzászólások: 2036
Csatlakozott: 2003.11.17. 14:33
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Két hely között valahol / e két hely Mennyország s Pokol

Re: Sorozatok

Hozzászólás Szerző: Cruel Angel »

ViharTáncos írta:Tudtok róla lesz e valamilyen folytatás ?
Sadly nope. Legalábbis mostanában. Azt hiszem azt olvastam, hogy a két alkotó szívesen foglalkozna még a világgal, ha felkérnék őket, de semmiképpen nem a közvetlen közeli jövőben. Mindamellett mivel Nicelodeonnál van minden jog az akármikor bejelenthet folytatást, spinoffot tőlük függetlenül is. Egyelőre azonban ez nem történt. (De tekintve, hogy milyen random mód bántak a Korra harmadik szezonja körül, hogy mikor és hogyan kerül vagy nem kerül adásba, kb. bármit kinézek belőlük.
Kép
Avatar
Titkos
Grafomán
Grafomán
Hozzászólások: 6174
Csatlakozott: 2003.04.20. 12:27
Nem: Férfi

Re: Sorozatok

Hozzászólás Szerző: Titkos »

Cruel Angel írta:(De tekintve, hogy milyen random mód bántak a Korra harmadik szezonja körül, hogy mikor és hogyan kerül vagy nem kerül adásba, kb. bármit kinézek belőlük.
Apropó, erre lett azóta valami magyarázat? Csak így-úgy olvasgattam randomba Facebookon, hogy mit kavartak körülötte, de valami olyasmit láttam, hogy nem adták le végig a TV-ben, hanem az utolsó három rész* csak online volt elérhető és hasonló "ötletes" dolgok. (Egyébként néha csak tátom a számat, hogy a TV csatornák az amúgy fejőstehénként remekül funkcionáló sikersorozataikra milyen szinten képesek pikkelni.)

*Értelemszerűen S3 utolsó három részére gondolok.
Kép
Avatar
Cruel Angel
Félisten
Félisten
Hozzászólások: 2036
Csatlakozott: 2003.11.17. 14:33
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Két hely között valahol / e két hely Mennyország s Pokol

Re: Sorozatok

Hozzászólás Szerző: Cruel Angel »

Ha emlékezetem nem csal akkor valahogy úgy zajlott, hogy
0) A harmadik szezon első pár része kiszivárgott a netre, ezt kezelvén előrébb hozták a premiert és azzal a tag-line-nal promózták, hogy "nemcsak online lehet nézni". Vagy valami ilyesmi. (Utalva, hogy ez az "igazi", nem a torrentre kiszivárgott.)
1) Harmadik szezon utolsó néhány részét hirtelen felindulásból úgy döntöttek, hogy csak online teszik elérhetővé.
2) Erre magyarázatot azt hiszem maga a csatorna nem adott, de a sorozat készítők azt verziót adták elő, hogy bár ők sem teljesen boldogok a témában, de jó ez így, nagyjából úgy volt tervezve, hogy előbb utóbb csak online lesz elérhető, mert ott úgy is többen nézték, mint a TV-ben és hát a csatorna nem igazán találta a célközönséget and stuff.
3) A negyedik szezont a harmadik szezon vége után alig pár héttel, hónappal később kezdték el adni, ismét csak hétről hétre és csak online.
4) A negyedik szezon közepének magasságában hirtelen úgy döntött a csatorna, hogy a további részeket csak tvben fogják leadni.
Kép
Avatar
Titkos
Grafomán
Grafomán
Hozzászólások: 6174
Csatlakozott: 2003.04.20. 12:27
Nem: Férfi

Re: Sorozatok

Hozzászólás Szerző: Titkos »

Nem akarok vészmadár lenni, de ez a baszakodás (mert erre jobb szót hirtelen nem tudok) kísértetiesen emlékeztet engem arra, amit pl. a BBC csinált anno a Classic Doctor Who-val. Persze mivel abban az időben házi net még nem volt, ezért picit "ügyesebbnek" kellett lenniük, de megoldották: egy éves hiatus, állandóan más napokon és időpontokban leadott részek, stb. Ott a "munka meghozta gyümölcsét", sikeresen elkaszálták a cuccot majdnem 20 évre. Utólag be is lett vallva, hogy ez volt a cél, a csatorna vezetősége egyszerűen nem kedvelte a DW-t. De jó, hogy abban az időben ez még nem a profitról szólt. :dirr: (Nem a francokat, csak akkor is voltak gőgös idióták, akik mindenféle ésszerűség fölé helyezték a saját ízlésüket. :dirr: ) Na, amit a Korráról hallottam így főleg az utolsó másfél szezonról, plusz amit most leírtál, az engem szintén eléggé erre emlékeztetett. Az más kérdés, hogy mivel itt egyébként is az utolsó szezonról beszélünk, már kb. majdnem mindegy volt, hogy mit lépnek. XD Csak azért na, nem szép dolog. XD
Kép
Avatar
iskariotes
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1173
Csatlakozott: 2007.04.11. 10:37
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Springfild, Evergreen Terrace 742

Re: Sorozatok

Hozzászólás Szerző: iskariotes »

Az Avatar vs. Nickelodeon dologhoz szeretnék hozzá szólni. Érdemes megjegyezni, hogy az eredeti történetet még valamikor 2001/2002 magasságában álmodta meg Bryke ( Bryan Konietzko és Michael Dante DiMartino) alkotó páros. Mindketten az épp kényszerszüneten lévő Family Guy csapatból ismerték egymást. Egy olyan történetet szerettek volna kidolgozni, ami annyira hősies, mint a Mononoke és olyan szerteágazó világot mutat be, mint a Bebop. Végül a sorozatból 2004/2005 táján kezdett realizálódni, amikor az anime és varázs/fantasy cuccok is egyre nagyobb rajongói tábort gyűjtöttek maguk köré. Az Avatart a Nick bevallottan a saját Harry Potterének/Gyűrök Urának képzelte el. És a cucc termelt rendesen is. Több neves díjat is bezsebelt, de ami ennél is fontosabb a csatorna szemszögéből, hogy átlagosan 3,1 millióan néztek meg egy részt, de volt olyan epizód, ami 5 milliós nézetséget is meghaladta, míg az utolsó 4 részt, amit egyben adtak le rekord 5,6 milliós nézetséggel zárta le a sorozatott.
Ezek után nem meglepő, hogy a Nick erősen vigyázott a brandjére /ha már a live action látványosan bukott/. Eredetileg nem is terveztek egy új sorozatot az Avatarból, hanem csak egy egészestés rajzfilmet akartak kérni az alkotópárostól. Végül berendeltek egy 12 részes mini sorozatot azzal a két feltétellel, hogy ha megbukna, ne legyen elváratlan szál a sorozat végén, de ha sikeres, akkor lehessen akár folytatni is. Ezeknek az elvárásoknak megfelelően készült el a Korra Legendájának első évada, tehát kaptunk így egy feszesebb cselekménnyel dolgozó sorozatot /ellenben az Aangos sztorival/, de az évadok sokkal lazábban épültek egymásra.
Miután a tesztvetítéseken pozitív kritikákat kapott a csatorna így teljes erővel beleálltak gyártásba. (Legnagyobb félelmük az volt, hogy a fiatal fiúknak nem fog tetszeni, hogy egy dögös tini csaj az új főhős és nem egy fiú). A második évad sem tudott zökkenő mentesen elindulni, mivel az a koreai animációs cég aki készítette az első évadot válasz útra került vagy 100%-san a Korrat készíti el vagy a Kertvárosi Gettóba áll bele. Végül a helyzetet a Studio Pierro besegítésével tudták orvosolni /amire a koreai kollegák mindenek elhordták a japánokat csak rajzolni tudóknak nem/. De ami ennél is rosszabb volt az a nézetségi statisztikák voltak. Az első részt nézték 2,6 millióan de zömmel 2 millió alatt teljesített a sorozat, ráadásul a pénteki 19 óra helyett előbb áttették 20:30-ra majd végül húsz órán hagyták a műsort.
Az utolsó két évad köszönhetően a rossz nézetségnek plusz kiszivárogtatás miatt minél gyorsabban le akarták darálni a sorozatott ez lett az eredménye ami.

Korra&Asami
Megint csak visszautalnék az első sorozatra. Már ott is tele volt a szórva a sorozat nagyon erős nőkkel kezdve az anyákkal, akik feláldozták magukat a gyermekeikért (Zuko és Katara anyja), harcias amazonokon (Kyoshi harcosai) át sokféle nővel. A konkrét második évad során a fő gonosz mind végig egy háromtagú csaj kommandó volt. Másrészt a szerelmet és a szexualitást végig napirenden tartotta a sorozat és nem csak a Katar-Aang kettősre lehet itt gondolni.
A Korra szériában, mivelhogy később játszódik és a karakterek is érettebbek így a testiség is jobban az előtérbe tudott kerülni. A szerző páros már egy 2011-es interjúban kifejtették, hogy egy szerelmi háromszögen dolgoznak (ami egyértelműen a Korra-Mako-Asami triósra volt kihegyezve). Ami viszont furcsa, hogy már a második szezon vége előtt elkezdték írni a negyedik évad forgatókönyvét és ennek ellenére (vagy épp ezért) nem nagyon tettek arra utalást, hogy mizujs a két csaj körül. A legtöbb kritikát a sorozat nem is a yuris befejezés miatt kapta, hanem azért mert nem egyértelmű sokaknak, hogy a lányok végig leszbikusok voltak és csak a társadalmi elvárások miatt voltak „heterok” vagy esetleg biszexuálisak és most pont egy lányban találták meg a szerelmüket?
Én legalábbis azon a véleményen vagyok, hogy Korra egy tradicionális faluból származott, 16 éves koráig nem nagyon járt faluján kívül így igazából az első helyes pasi karjaiba vetette magát /hisz ez a normális/ és csak idővel mérte fel magában azt, hogy ő neki milyen is a nemi vonzalma. Asamin meg még töröm a fejemet, hogy hova soroljam be, de hajlok arra, hogy ő inkább biszexuális.
"A barát olyan ellenség, aki még nem támadott meg." /Madagaszkár pingvinjei - Kapitány/
"Semmit sem tenni könnyű - megbocsátani viszont nehéz." /Avatar az utolsó léghajlító - Aang/
Avatar
iskariotes
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1173
Csatlakozott: 2007.04.11. 10:37
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Springfild, Evergreen Terrace 742

Re: Sorozatok

Hozzászólás Szerző: iskariotes »

Végre itthon is adják a Korra 3.-4. évadát. Hurrá! De! Az egy dolog, hogy Asami hangja továbbra sem tetszik, de Sui hangválasztása több mint érdekes, mintha egy évtizedekkel fiatalabb női hang beszélne egy késő negyvenes kora ötvenes nő hangjaként. Kuvirára én Zsigmond Tamarát vártam (hű de fantázia dús vagyok), de nem ő lett, sebaj remélem a kövi évadra kicsit jobban hozza majd a szerepét. Zaheer hangját legalább jól eltalálták. A fordítással egyébként nincs akkora bajom, leszámítva azt, hogy tegnap egy pár mondatott nem fordítottak le. Remélem több ilyen nem lesz.
"A barát olyan ellenség, aki még nem támadott meg." /Madagaszkár pingvinjei - Kapitány/
"Semmit sem tenni könnyű - megbocsátani viszont nehéz." /Avatar az utolsó léghajlító - Aang/
Avatar
Rui-chan
Fórummániás
Fórummániás
Hozzászólások: 1644
Csatlakozott: 2009.06.08. 13:10
Nem:
Kapcsolat:

Re: Sorozatok

Hozzászólás Szerző: Rui-chan »

Láttam, hogy Titkos befejezte a Madokát, szóval megemlíteném, hogy bár én nem vettem részt az alkudozásban, mégis teljesítettem egy régi elmaradásomat. Méghozzá egy olyan rajzfilmsorozattal, amitől elég hosszú ideig idegenkedtem, de így utólag belegondolva nagy állat voltam, amiért ennyire hanyagoltam. Na jó, amúgy eléggé elriasztott, hogy készült belőle élőszereplős változat és finoman fogalmazva is gáz lett. Ebből gondolom gyorsan ki lehetett találni, hogy miről van szó.

Úgy-úgy, Avatar - The last airbender, avagy egy amcsi cucc, ami most 1-2 év anime termését lazán kenterbe vágta nálam. :D Sajnos munka mellett nehéz tl;dr szövegeket fogalmazni, de talán majd jobban belemegyek, ha érkeznek reakciók erre a kis szösszenetemre. Ja igen, Surci, ha ezt olvasod, szerintem nyugodtan vágj bele, nem fogsz csalódni! Tudom, hogy vannak kétségeid, viszont tényleg más, mint CN, meg Nickelodeon baromságai, amik amúgy a képernyőből folynak. Abszolút megérdemelt a hype körülötte, bár mintha egy ideje csökkent volna, vagy csak nem járok olyan helyekre, ahol téma lenne.
Kezdeném a negatív élményekkel, mert sajnos voltak olyanok is, de szerencsére eléggé kis számban, úgyhogy ennyi még belefér. Különösen az első évad volt nagyon epizodikus, szerintem kis túlzással bármilyen sorrendben megnézhettem volna, úgy is totál érthető lett volna. Illetve a hajszálvékony fő szálat, vagyis Aang water bending tanulását kvázi az utolsó 3 részben oldották meg. Néha Katarával is tanulgattak, viszont az igazi csak az évad végén történt meg. Később szerencsére javult az epizodikusság, csakhogy teljesen nem tűnt el, illetve 1-2 rész még ki is lógott véleményem szerint, akár fillereknek is tekinthetném. Ilyen volt pl. a tengerpartos kiruccanás, vagy a színházasdi (recap féleség). Szerencsére ezekből nem sok akadt a sorozatban, animékben van, hogy a felét, vagy még többet ki lehetne kukázni, mert semmit nem ad hozzá a történethez. Van még valami, vagy is inkább valaki, de ez ilyen pozitív és negatív is egyben: Sokka. A humora párszor idegesített, szerencsére a történet előre haladtával megmutatkoztak a pozitív tulajdonságai. A grafika igazából semleges, az emberek rajzolása tetszett, a háttereket ugyan kicsit elnagyolták és voltak quality fejek, de összességében nem panaszkodhattam. Amikor az elemeket irányították, nagyon bejött a harcművészetekre emlékeztető mozgás. Mintha olvastam volna, hogy különböző távol-keleti mozgáskultúrák adták az alapötletet ehhez.
Akkor következzenek a jó dolgok, amikből aztán van dögivel. A karakterek! Bizony, annyira jól meg volt írva mindenki, még akit kezdetben nem tudtam hová tenni, végül megmutatta, hogy mire képes. A mellékszereplőkön kívül nem voltak egydimenziós szereplők, ami nagy szó, hiszen manapság nagyítóval kell keresni az ilyet. Ez vonatkozik bármilyen filmre, sorozatra, rajzfilmre, stb. stb. A legjobban megírt karaktere szerintem Zuko hercegnek volt, őt amennyire rühelltem az első évadban, annyira megkedveltem a másodikban és a harmadikban. Tényleg olyan fejlődési utat járt be, amit sokan megirigyelhetnének. Katara aranyos volt, olyan tipikus anya figura, ám közben igazi harcos. Toph ténykedésein jókat tudtam nevetni, nemesi származása ellenére igencsak érdekesen viselkedett. XD Szerencsére Sokka is összeszedte magát, a tervei sokszor húzták ki a csávából a kis csapatot. Az egyik nagy kedvencem egyébként Iro tábornok lett, tipikus bölcs figura szerepét töltötte be, ráadásul neki nehezebb dolga volt, hiszen Zuko felett kellett mentorkodnia. Megmondom őszintén, Aangtól féltem, azt hittem valami pattogó idióta gyerek lesz, aztán bebizonyította, hogy nem így van. :) A káposztaáruson mindig röhögtem, nagy tehetsége volt belekeveredni a dolgok sűrűjébe. XDDD
Habár a főellenség a Tűz ura volt, én mégis inkább Azulát tekintettem annak, mivel ő jóval többször tett keresztbe főhőseinknek. Na, őt rendkívüli módon utáltam! Az viszont meglepett, hogy ilyen véget kapott, másra számítottam.
Ahogy azt már fentebb említettem, a bending eléggé a szívemhez nőtt, mindig azokat a jeleneteket vártam. A világ is nagyon érdekesre sikerült, tetszettek a különleges állatok, különösen Appa és Momo volt cuki. ^^ És tök jó volt, hogy különböző bőrszínű, kultúrájú népek szerepeltek, ettől különlegesebb lett az egész.

Korra - 1. évad
Ez még nem fejeztem be, majd a 4 évad után szeretnék írni róla egy összefoglalót. Addig is, csak pár gondolat.
- Elsőre fura volt, hogy ennyire megváltozott a világ, szerintem nem hiányzott a technológia, bár végül is megszokható.
- Az új karakterek egyelőre nem tettek olyan mély benyomást rám, mint a régiek. Persze ez még változhat, hiszen hátra van a sorozat nagy része.
- Áááááá, mi ez a csapaton belüli szerelmi sokszög?!
- Amon simán behülyített mindenkit, nyomta a nagy egyenlőségi szövegét, közben water bender volt. X'D
- Az évad végi problémát túl hamar lerendezték, áthozhatták volna a következőre a megoldást.
- Sokkal inkább összefüggőbbek a részek, a fő szálra odafigyeltek és a rövidsége miatt feszesebb volt a tempó.
- A grafika mintha szebb lenne, valószínű nagyobb költségvetésből dolgoznak, de néha kissé kilóg a CG.
Kép
Avatar
Titkos
Grafomán
Grafomán
Hozzászólások: 6174
Csatlakozott: 2003.04.20. 12:27
Nem: Férfi

Re: Sorozatok

Hozzászólás Szerző: Titkos »

Rui-chan írta:Láttam, hogy Titkos befejezte a Madokát, szóval megemlíteném, hogy bár én nem vettem részt az alkudozásban, mégis teljesítettem egy régi elmaradásomat.
Micsoda pillangóhatást indított el itt fórumszerte, hogy végre újra végignéztem egy animét. :lol: Surci megnézte a Joshikousei-t, Junchi már nagyon rákészült az UY-re, most meg Rui nyomta le végig az Avatart és már a Korránál tart, én meg csak ámulok. XDDD
Rui-chan írta:Na jó, amúgy eléggé elriasztott, hogy készült belőle élőszereplős változat és finoman fogalmazva is gáz lett.
Ilyenkor nem a live action-t, hanem egyből az eredeti sorozatot kell megnézni. XDDDD
Rui-chan írta:Különösen az első évad volt nagyon epizodikus, szerintem kis túlzással bármilyen sorrendben megnézhettem volna, úgy is totál érthető lett volna.
Igen, sajnos új rajzfilmeknél az amcsik rendszerint nem merik bevállalni, hogy egyből egy összefüggő történetet meséljenek el, hanem általában a legelső szezon még mindenképp epizodikus szokott lenni és csak később (ha már láthatóan népszerű a sorozat), merik bevállalni, hogy összefüggőbb legyen a sztori, legyenek 2-3 részes történeti ívek, korábbi részekből visszatérő szereplők, stb-stb.
Rui-chan írta:Van még valami, vagy is inkább valaki, de ez ilyen pozitív és negatív is egyben: Sokka. A humora párszor idegesített, szerencsére a történet előre haladtával megmutatkoztak a pozitív tulajdonságai.
Na igen, őt szokni kell. Én úgy voltam vele, hogy eleinte inkább még engem is fárasztott, viszont ahogy a sztori komolyodott, úgy egyre inkább szükség volt a feszültségoldó poénjaira. :) Meg három szezon alatt azért "hozzánő" az emberhez, illetve S1-ben még egyedül nyomta és inkább volt ilyen "falu bolondja", de aztán ahogy jött még pár dorkságra hajlamos szereplő (pl. Toph, bár ő inkább cinikusan poénkodik XD), úgy már egymás agyát is tudták húzni és viccesebb lett. XDDD
Rui-chan írta:A grafika igazából semleges, az emberek rajzolása tetszett, a háttereket ugyan kicsit elnagyolták és voltak quality fejek, de összességében nem panaszkodhattam.
Nekem az tűnt fel, hogy valahogy szebb/folyamatosabb az animációja, mint általában egy animéé. Ez talán főleg a harcoknál látszott meg.
Rui-chan írta:Amikor az elemeket irányították, nagyon bejött a harcművészetekre emlékeztető mozgás. Mintha olvastam volna, hogy különböző távol-keleti mozgáskultúrák adták az alapötletet ehhez.
Jól emlékszel, négy, a valóságban is létező harcművészeti technikáról mintázták az elemek irányításához szükséges mozgásokat. :) A vízidomítás (magyar szinkronnal láttam még csak, szal így maradt meg és még mindig értelmesebb fordítás, mint a "vízhajlítás" szvsz XD) pl. a Tai Chi mozdulatait használja, de erről majd Mordályos tudna bővebben mesélni, ha erre jár, ő anno eléggé beleásta magát a témába. :)
Rui-chan írta:Akkor következzenek a jó dolgok, amikből aztán van dögivel. A karakterek! Bizony, annyira jól meg volt írva mindenki, még akit kezdetben nem tudtam hová tenni, végül megmutatta, hogy mire képes. A mellékszereplőkön kívül nem voltak egydimenziós szereplők, ami nagy szó, hiszen manapság nagyítóval kell keresni az ilyet. Ez vonatkozik bármilyen filmre, sorozatra, rajzfilmre, stb. stb.
Amúgy az a vicc, hogy mivel az első szezon még eléggé epizodikus, ezért ez a karakterekre is rányomta a bélyeget (értsd: még nem igazán kezdenek el fejlődni), ezért akkor még nem is nagyon fogtak meg a főszereplők, ellenben az egyepizódos mellékszereplőkből több kedvencem is volt. :D Pl. a hippi brancs a nem tudom már hanyadik részből, vagy örök kedvencem a hiperventilláló csávó, aki ha jól emlékszem még S1 negyedik részében tűnt fel. XDDD (Meg Bumi király, belőle is mit hoztak ki végül... XD)
Rui-chan írta:A legjobban megírt karaktere szerintem Zuko hercegnek volt, őt amennyire rühelltem az első évadban, annyira megkedveltem a másodikban és a harmadikban. Tényleg olyan fejlődési utat járt be, amit sokan megirigyelhetnének.
Rui-chan írta:Megmondom őszintén, Aangtól féltem, azt hittem valami pattogó idióta gyerek lesz, aztán bebizonyította, hogy nem így van.
De nem annyira, mint én, aki az előzetes infók alapján Zukót Sasukének, Aangot pedig Narutónak vizionálta, mármint a mentalitásuk alapján. :lol: Aztán szerencsére hogy rám cáfolt mindkettő. :) (De amúgy viccen kívül, Zuko jó példája annak, hogy hasonló alaphelyzetből, mint Sóska, milyen jól ki lehet jönni, ha az ember nem szimplán úgy reagálja le, hogy "Fuck it, I'm going to the Dark Side!")
Rui-chan írta:Katara aranyos volt, olyan tipikus anya figura, ám közben igazi harcos.
Best girl. :3 Majd még meglátom, hogy a Korrában lesz-e, aki "megveri" ilyen téren, de erősen kétlem.
Rui-chan írta:Az egyik nagy kedvencem egyébként Iro tábornok lett, tipikus bölcs figura szerepét töltötte be, ráadásul neki nehezebb dolga volt, hiszen Zuko felett kellett mentorkodnia.
Ő volt nálam még nagyon TOP kategóriás szereplő, bár elsősorban nem is a tanításai, hanem a poénjai miatt. XDDD (Az pl. mekkora volt, amikor titokban gyúrt a börtönben... XDDDD) Ja és most úgy teljesen random megtaláltam a világ legjobb Iroh cosplayét. *____*
Rui-chan írta:Habár a főellenség a Tűz ura volt, én mégis inkább Azulát tekintettem annak, mivel ő jóval többször tett keresztbe főhőseinknek. Na, őt rendkívüli módon utáltam! Az viszont meglepett, hogy ilyen véget kapott, másra számítottam.
SPOILER
Kár, hogy életben maradt. :dirr: Amúgy ő meg ilyen "anti-Zuko" volt, ahogy ő normálosodott, Azula úgy kattant be egyre jobban. Bár ő igazi született pszicho volt, aki már gyerekként sem volt normális, lásd amikor kővel akarta megdobni a kacsákat.

Rui-chan írta:Ahogy azt már fentebb említettem, a bending eléggé a szívemhez nőtt, mindig azokat a jeleneteket vártam.
Mert a bending cool. :D
Rui-chan írta:A világ is nagyon érdekesre sikerült, tetszettek a különleges állatok, különösen Appa és Momo volt cuki. ^^
Azok közül talán a kacsacsőrű medve volt a kedvencem. XD
Rui-chan írta:És tök jó volt, hogy különböző bőrszínű, kultúrájú népek szerepeltek, ettől különlegesebb lett az egész.
És ilyenkor mindig eszembe jut, hogy Shyamalay még ezt is elcseszte, illetve össze-vissza keverte őket, meg "hülyén használta". ^^" XD (A "legjobb" talán Gyatso volt, aki a filmben fekete lett, mert egy tibeti szerzetes biztosan az lesz... :dirr: XD)

A Korrához még nem tudok hozzászólni, az egyelőre nekem is "planned to watch"-on van. XD

Edit: Ezt meg csak itt hagyom.

Edit 2: Nagy legendák, ha találkoznak...XD
Kép
Avatar
iskariotes
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1173
Csatlakozott: 2007.04.11. 10:37
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Springfild, Evergreen Terrace 742

Re: Sorozatok

Hozzászólás Szerző: iskariotes »

Tudom, hogy nem friss a bejegyzés, de nem tudtam megállni, hogy ne reagáljak.
Rui-chan írta:Mintha olvastam volna, hogy különböző távol-keleti mozgáskultúrák adták az alapötletet ehhez.
Jaja ez így is van a vízidomitást a tai-chi ihlette, a földművelést a hung ga féle kung-fu, a tűzidomitást az északi shaloin kung-fu, míg a levegőhajlításnak pedig a baguazhang volt az alapja.
Rui-chan írta:A legjobban megírt karaktere szerintem Zuko hercegnek volt, őt amennyire rühelltem az első évadban, annyira megkedveltem a másodikban és a harmadikban. Tényleg olyan fejlődési utat járt be, amit sokan megirigyelhetnének.
Zuko tényleg nagyon sokat változik, szerintem elég sokat elmond róla, hogy ő volt az egyetlen olyan erős karakter aki kapott egy önálló részt a sorozatban.
Rui-chan írta:Katara aranyos volt, olyan tipikus anya figura, ám közben igazi harcos.
Szerintem pont Katara az aki a második legtöbbet fejlődik az évadok alatt. A sorozat elején alig mer bántani másokat, hogy aztán a harmadik évadban még Zukonak is bemerje ígérni a végeleges megoldást a bajaira.
Rui-chan írta:Habár a főellenség a Tűz ura volt, én mégis inkább Azulát tekintettem annak, mivel ő jóval többször tett keresztbe főhőseinknek. Na, őt rendkívüli módon utáltam! Az viszont meglepett, hogy ilyen véget kapott, másra számítottam.
Ha főellenséget kell mondani aki nő is egyben akkor az egyértelműen Azula nálam. Minden megvan benne amit kívánhat tőle az ember: erős, manipulatív, harcias, okos, elszánt és még szexi is. Szerintem Azula jobban megúszta a dolgot mint az apja, mert hát ő megtarthatta az erejét.
SPOILER
Ráadásul jelenleg úgy fest kigyógyult az elmebajából is és még szabadon is mászkálhat (bár ez ilyen magamnak adtam a kimenőt a börtönből való effekt).
Az pedig, hogy kicsi korában sem volt rendes...hát gondolom nehéz úgy felnőni, hogy az embert a saját szülőanyja sem szereti. Félre értés ne essék nem csak arra gondolok itt, amikor Azula az On the Beach részben (S03e05) elmondja, hogy az anyja szörnyetegnek tartotta. Sokkal inkább arra célzok, hogy Ursa minden rosszat ami vele történt azt Azulán vezette le. Jó persze nem verte, de akkor sem adott neki annyi szeretett mint amennyit adhatott volna. No persze Zuko pedig ugyan ezt kapta vissza Ozai-tól.
Egyébként, ha végeztél a Korra-val akkor nagyon kíváncsian várom a véleményedet.
"A barát olyan ellenség, aki még nem támadott meg." /Madagaszkár pingvinjei - Kapitány/
"Semmit sem tenni könnyű - megbocsátani viszont nehéz." /Avatar az utolsó léghajlító - Aang/
Avatar
Junchi
Koffein Kondenzátor
Koffein Kondenzátor
Hozzászólások: 2524
Csatlakozott: 2007.06.23. 14:28
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Azuchi

Re: Sorozatok

Hozzászólás Szerző: Junchi »

^Bár én Azulát sem tartottam olyan nagyon sokra, de az kétségtelen, hogy mint villain, messze jobban működött, mint az a rémesen egydimenziós Ozai, aki nekem inkább ilyen kötelezően legyőzendő Disney főgonosz volt.

A Korrára meg dunno, láttam belőle pár részt, de nekem annyi elég is volt belőle - valahogy nem működött benne semmi.
Avatar
Surci
Fanatikus
Fanatikus
Hozzászólások: 1879
Csatlakozott: 2004.03.05. 18:42
Tartózkodási hely: SkyEye Corporation

Re: Sorozatok

Hozzászólás Szerző: Surci »

Aang - The Last GenderAirbender

Amennyire csak az Isk-féle csere miatt mentem bele ennek a sorozatnak az abszolválásába, annyira sikerült rácáfolnia minden előzetes (kodomo-rated, amcsi, Nikkelodeonos/CN-féle debilség, epizodikusság, stb...) aggályomra, sőt! Magyar szinkronnal néztem, mert már ezer éve nem néztem magyarul semmit, szal az ott szereplő kifejezéseket használom.

Fantasy: van egy koherens világképe a 4 elemmel, amit láttunk már ugyan nemegyszer, mégis sikerült kellően egységesre kihozni. És nemcsak a technikákra gondolok - amik nagyon tetszettek, pláne ahogy mint látom fentebb is írtátok, valódi harcművészeti ágakból szedték a mozdulatokat - hanem arra is, ahogy ezen elemek viszonyulnak egymáshoz. Pl. Aang-nak légidomárként a Föld-elem elsajátítása a legnehezebb, lévén ellentétjei egymásnak, vagy amikor Iroh tábornok a tűz-villám hárítására víz-elemeket fűz a technikájába, ami elvileg lehetetlen, de neki harmóniára törekvő személyiségként mégis sikerül.

Másik: VAN TÉRKÉP!!!! Ez nagyon sarkalatos pont nálam minden road-movie fantasynál. Sajnos sokszor hanyagolják mind animékben, mind filmekben, és annyira utálom amikor nem tudom hogy hol vagyunk.

Az epizodikusságra csak az első évadban volt panaszom, utána már sokkal szorosabban kapcsolódtak az egyes részek. A "filler"-szerű epizódokkal sem volt gondom, mert szinte mindig hozzátettek a szereplőkhöz, ill. megmagyaráztak bizonyos dolgokat a múltjukkal vagy a jellemükkel kapcsolatban. Látványra... erős közepes, nincs panaszkodnivalóm, sőt a harcjelenetek izgalmasra és pörgősre sikeredtek - bár a hátterek és a nyugis részek esetében főleg az első két évadnál kicsit észrevehető a spórolás. De szerencsére nem nagyon van idő ezt figyelgetni, mert a sztori szépen beszippantja az nézőt.

Karakterek: legeősebb pontja az sorozatnak, a főszereplők közül senki nincs akit ne kedveltem volna. Mind többdimenziósak és jól feléptett karakterfejlődést kapnak, nincsenek OOC húzások, látszik hogy végig megvolt a sztorival együtt az író fejében az egész koncepció.

Aangtól tartottam a leginkább, hogy túl gyerekes vagy fárasztó lesz, de nem: jól átadták a 12 éves gyerek félelmeit és dilemmáját, amit az Avatar-szerepnek való megfelelés vált ki belőle. Néha kicsit sok volt az angst, de nála legalább érthető, ám szerencsére sosem tolja túl, ezen kívül pedig egy igazi kora-tizenéves gyerek korosztályának minden hülyeségével és problémájával (nők :D). A Roku avatárral folytatott eszmecseréin keresztül sikerült jól bemutatni az Avatar-ciklusokat is.

Katara: LEGJOBBLÁNY. Igen. Magam is meglepődtem, mert Azula képbe kerülésével azt hittem inkább felé fogok hajlani, de mégse. Legjobb waifu-matéria, igazi anyatípus és ha a helyzet úgy kívánja, kemény is tud lenni, főleg a végén (azé Zuko befenyítése durva volt, de teccett + az anyja miatti bosszú is). Jók a technikái, kakkoi amikor hacol, és Tűz-ruhában *____*
SPOILER
Azt azért még megnéztem volna, ahogy "vér"mágiát alkalmaz Azula ellen a végső összecsapásban.

Sokka: Huh na ez a gyerek az elején lerohasztott, mert nem igazán tudtam eldönteni: az írók szerint viccesek-e a "poénjai", vagy direkt úgy írták meg hogy iszonyú szar humorral operáljon, és ez utóbbi maga legyen a vicc. Mire leesett hogy az utóbbi, eltelt a sorozat fele. Ezen túl viszont bírtam a srácot, mert egy csomó jó ötlete volt, és emiatt nem igazán tetszett hogy sokszor csak comic reliefnek használták a szuperharczosok mellett. Szerencsére a végére kikupálódott (és kinőtt a haja, így végre normális embernek nézett ki).

Toph: cinizmus és nagy pofa rulz :cool: Mondjuk ahhoz képest hogy elvileg ELIT(ista :P) családból származik, durva miket meg nem engedett magának, viszont a nagyképűsége is inkább amolyan "meg tudok állni a saját lábamon!"-féle büszkeség, és nem elkényeztetettségből jön. Azt nagyon bírtam hogy ő a legföldhözragadtabb és legpragmatikusabb, és az ő humora áll hozzám a legközelebb.

Sóska Zuko herceg: a legjobban megírt szereplő, és az ő karakterútja tetszett a leginkább. Elsőre elég idegesítő volt a folyamatos pattogásával, utána már inkább röhögtem a pofáraesésein, pláne hogy a nagybátjára sosem hallgatott. a 2. évadban viszont a magába fordulását és a vívódásait jól adja vissza a sorozat, ahogy a végén az "árulását" is. Akkor "kissé" berágtam rá, de ahogy
SPOILER
egyre több időt tölt Azuláékkal, rájön hogy nagyon nem ezt akarta, épp ezért kellett ez a "visszafogadás"-szál. Nem is bízik benne a végén senki, mert minden oldalt elárult már legalább kétszer, és nagyon ki kell tennie magáért hogy befogadják (kedvenc részeim). A végső fájtban való helye meg kissé szimbolikus, ahogy az is, hogy végül sosem használ villámot.
És normális hajjal (3. évad) kakkoi.

Iroh tábornok: Hatalmas forma az öreg! :D Jól hülyére tud venni mindenkit, hogy ő csak egy nyugdíjas semmirekellő, közben meg ő az, aki leginkább képben van. Szüksége is van a teaszertartásos harmóniára, mert Sóskával nem könnyű az élet. A poénjai meg ütnek, pl. amikor azt a fullos fejvadász-csajszit a többiekkel együtt kiüti a bénító nyelvével az a "farkas" - persze az öreg nem kapott belőle, de ez nem akadályozza hogy kivegye a részét a regenerálódásból. ZSENIÁLIS KARAKTER. A fia szülinapjának kis félepizódja pedig T__T. De úgy általában az egyik legtöbb dimenzióval rendelkező szereplő a sztoriban Zuko mellett.

Azula: elvileg ugyan Ozai a main antagonist, de ő igazából csak egy plot device, ellenben a kislánya elég profin elvette tőle a szerepet. Nemtom mennyire ihlette az írókat az Esca, de abban is hasonló a felállás: papíron Dornkirk és Folken a főellenség, de valójában BESTPSZICHOCHARAEVER Dilandau-sama viszi a prímet, pláne hogy Azula jelleme dettó ugyanolyan (csak a korosztálybesorolás miatt kevesebb direkt brutalitással és szadizmussal). Remek antagonistája volt ennek a sztorinak, kellően rafinált, hidegvérű, kegyetlen, cinikus, még a pirománia is ugyanúgy megvan, és ahogy telik az idő, egyre jobban megkattan,
SPOILER
a végére pedig teljesen eluralkodik rajta az őrület, ami egyáltalán nem áll távol az alapszemélyiségétől. És óriási pluszpont, hogy a végén NEM MENTETTÉK FEL!
Pedig erre számítottam, nem hittem volna hogy úgy végzi, ahogy.

Óóóó ki ne felejtsem: APPA a bölény :D. Jó nagy, még a hangja is kellően tiszteletet parancsoló. Legjobb mascot, még külön epizódot is kapott. Érdekes módon még Momo se idegesített, pedig az ilyen kísérő kisállatoktól hülyét szoktam kapni.

A sztoriról nem írok konkrétumokat, mert spíler nélkül nem lehetne, meg amúgy is az egész egy nagy utazás, aminek van kerete nemcsak a sorozaton, ahnem az egyes évadokon belül is. A végső harczok pedig kellően epikusra sikeredtek: az Ozai vs Aang-fightról nem volt nehéz a Vanpancsmanos Lord Boros vs. Saitamára asszociálni :D (nemcsak kinézetben, de erőszintekben is hasonlóak), az Azulával való összecsapás legvége
SPOILER
pedig Katara, mint a víz nyugalmának és harmóniájának triumfálása a végső őrület felett (azé LOL gondolhatjátok mennyire élveztem hogy még ilyen szimbolikát is képes voltam gyártani hozzá :D).

Shipjeim naná hogy most se jöttek össze (talán mert megint hót megalapozatlanok voltak? :P ),
SPOILER
de én egy Katara X Zukot szerettem volna. Persze utalás nem volt erre, meg idő se nagyon lett volna rá - Zuko ilyen téren "későn" tért meg. Annak viszont szurkoltam hogy Katara NE jöjjön össze Aang-al, és nem azért mert nem bírom vagy ne érdemelné meg vagy ilyesmi, hanem mert inkább a pótanyjának vagy az onészanjának éreztem + a korkülönbség is megvan, ami ilyen korban azé számít (Aang 12 éves, Katara 15). A célkorosztálynak nyilván nem tűnik fel de ez végig bennem volt, szal az uccsó 1 percet kissé WTF-francbamár-fejjel ültem végig... Namindegy.

Jaigen, célkorosztály: ahhoz képest hogy elvileg 7-12 éves a megcélzott demográfia és emiatt többször hatott gyerekesnek mind humorban, mind az erőszak visszafogottságának terén, de történet-és karakterbeli komplexitás ügyében simán kenterbe veri a kaland-fantasy-fight shounenek jó részét, szal a SAO & Re:Zero-szerű cuccokhoz képest is superior imho, az ilyen Nuruczó- meg Tinderfarok-félékről nem is szólva, ami azért is hát.. minimum érdekes, mert ezek a 13-16 éves korosztálynak szólnak, de csak annyiból "érettebbek" hogy több bennük a paradicsomlé. Nyilván egy sorozat alapján nem fogok messzemenő következtetéseket levonni, mert amennyire én tudom, ez is inkább csak kivétel(esen jól sikerült) darabja az amcsi rajzfilmscénának és nem általános színvonal, de azért érdekes volt látni hogy az OMG "nagy" sónen-címeket hogy elkeni ez a kvázi kodomo-rated kaland-fantasy :D És jó volt végre nem tipikusan japán reakciókat látni a szereplőktől. Oké, helyette kaptam tipikusan amcsi tiniseket :D de valahogy frissítően hatott a megszokott cuncire-kuudere-ilyenolyan-dere tengelynél... túl sok animut néztem mostanság :D.

Elkezdhetnék még ilyeneken kötekedni, mint túl gyorsan elsajtított képességek, néha túl gyors jellembeli változások, sok véletlenül pont jókor és jó helyen felbukkanó szereplő meg hasonlók, de a fenébe is, annyira élveztem hogy nem fogok ilyeneken pörögni, hanem kimondom az ítéletet:

8(fölé)/10.

THX Isk, ez jó csere volt.
今度こそ... 決着をつけてやる! - This time... I'll end it all!
-----------------------------------------------------------------
Kép
MAL
Avatar
Junchi
Koffein Kondenzátor
Koffein Kondenzátor
Hozzászólások: 2524
Csatlakozott: 2007.06.23. 14:28
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Azuchi

Re: Sorozatok

Hozzászólás Szerző: Junchi »

Surci írta: 2017.03.31. 17:22 A "filler"-szerű epizódokkal sem volt gondom, mert szinte mindig hozzátettek a szereplőkhöz, ill. megmagyaráztak bizonyos dolgokat a múltjukkal vagy a jellemükkel kapcsolatban.
True, bár nekem az a "filler" marad a kedvencem, amit a vége felé lőttek be, de valami piszok jól időzítve: Arról a színjátszós epizódról beszélek, ami egy mesteri paródia és görbe tükör a sorozat összes kisebb defektjét elé állítva és az amúgy is jól kifigurázható dolgok felnagyítására. Példának okáért Zuko és a BECSÜLET. :D (Persze azért megmosolyogtató, hogy ezek mégis honnan tudnak minden apró részletet Aangék kalandjaiból, de ez alighanem a poén további része.)

Karakterek közül amúgy nekem Toph és Iroh voltak a kedvenceim, kábé felváltva. A főhős-trió moderáltabb érdeklődést váltott csak ki az egész cucc folyamán (bár én pont bírtam Sokka trollkodásait :3), Zuko meg kábé tényleg az a szereplő, akit az elején szívesen megcsapkodnánk egy péklapáttal, viszont Sasukével ellentétben (ha már fel lett hozva ez az egyébként nagyon is találó karakter-párhuzam) ő valóban karakter fejlődik (még ha az kissé generic is), ráadásul érthető motivációkkal és megalapozott lépésekkel és nem ragad le egy fullkretén edgelordnál.
Surci írta: 2017.03.31. 17:22elvileg ugyan Ozai a main antagonist, de ő igazából csak egy plot device
Ezt a mai napig nem értem egyébként, hogy miért kellett egy olyan szereplőt főellenfélnek megtenni, aki 1) kínosan egy-dimenziós, 2) adásidőt gyakorlatilag nem is kapott, 3) semmilyen kapocs nincs közte, meg a főszereplő között, csak ez az elcsépelt "az Avatarnak kell legyőznie a Tűz urát, mert... csak" szál. Lehet klisés lett volna, meg minden, de én mondjuk jobban eltudtam volna képzelni, hogy Azula a sorozat egy pontján elárulja Ozait (ami bele is fért volna bőven a karijába), kinyírja, elveszi a póverjét és ő lett volna az utolsó ellenfél. Ozai viszont sehogy nem működött, mert nem volt karaktere.
Surci írta: 2017.03.31. 17:228(fölé)/10.
Köbö én is ennyire lőném be mind a mai napig, pedig nem tegnap láttam. Az első sorozat mondjuk egy gyenge hetes lenne (túl lassan indul be és túl sok a felesleges bénázás, meg Zuko bs), a második egy gyengébb nyolcas (a Ba Sing Sés részeknél kattantam rá úgy igazán), a harmadik meg egy határozott nyolcas, ami gyakorlatilag mindenben előrelépés volt az első két évadhoz képest.
Avatar
Titkos
Grafomán
Grafomán
Hozzászólások: 6174
Csatlakozott: 2003.04.20. 12:27
Nem: Férfi

Re: Sorozatok

Hozzászólás Szerző: Titkos »

Na, örömmel látom, hogy Surcinál is kb. pont úgy betalált a cucc, ahogy azt előre mondtam neki. XD Amúgy Surci, annyira nem ritkák most már az amcsi rajzfilmek között sem a jobb darabok (sőt, ahogy az animék meg kurvulnak, még úgy 5-10 év és simán lesz egy olyan 1:1-es arány nyugati és keleti oldalon is :dirr:), csak ne random keresd őket, hanem tőlünk kérj ajánlást. :D Pl. ha az Avatart kipihented, választhatsz, hogy Gravity Falls-al, vagy My Little Pony-val szeretnéd folytatni... :lol:
Kép
Avatar
iskariotes
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1173
Csatlakozott: 2007.04.11. 10:37
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Springfild, Evergreen Terrace 742

Re: Sorozatok

Hozzászólás Szerző: iskariotes »

Surci jó olvasni a beszámolódat (tudom én meg lógok vagy hárommal napokban meg lesz). Egy-két dolgot teszek csak hozzá:
1. Térkép: Tudom ajánlani ezt a térképet. Itt mindent jelöltek, hogy ki merre járkált az évadok alatt. Sőt a Korraban még aNaprendszerét is megmutatják majd.

2. Iroh: A karakter tényleg nagy arc, az említett fiára emlékezős rész pedig ugye Mako-nak szólt aki az eredeti hangja volt csak pont a sorozat készítése közben meghalt.

3. Azula: Teljesen egyet értek veled ami a szerepét és a karakterét illeti. Ha nem is mentem fel, de azért úgy gondolom nem csoda, hogy oda jutott ki ahová végül is. Azért érdemes szem előtt tartani, hogy a bátyját alapból nem kedvelte. Szülei közül egyedül apja figyelmét kapta meg, aki már eléggé csalódott volt az érzelmek terén. Az anyja pedig egyenesen szörnyetegnek tartotta Azulát, egyrészt amit a sorozatban is láttunk, de volt egy másik oka is. Innentől a hivatalos képregényből való spoiler jön.
SPOILER
Ursa nem szerette Ozai-t. Egész pontosan Ursa-nak volt már egy vőlegénye csak a családja inkább Ozai-hoz adta a lányt mondván Roku avatar unokája inkább legyen a Tűz urának a fiának a felesége mint egy egyszerű emberé. A probléma az volt, hogy mire a házasság lett, addigra Ursa terhes volt már Zukoval és az apja nem Ozai volt. Ezt a kis "malőrt" Ozai egy elfogott levélből megtudta és bár nem ölte meg sem Ursa-t sem pedig Zukot azért onnantól kezdve a kedves férj már nem volt annyira aranyos. Ezek után nem csoda, hogy ha Ozai egy saját gyereket is akart a feleségétől aki ugye Azula lett. Azt pedig mindenkinek a fantáziára bízom, hogy a két szülő miképpen "hozta össze" a közös gyereküket. A lényeg az, hogy Ursa ha Azulara nézett inkább látta benne azt az embert akit gyűlölt semmint a gyerekét.
4. Shipek:
SPOILER
Zutara. Legalábbis így nevezik a fanok a Zuko+Katara párosát ami nem jött össze. De iszonyatosan sok fanart, AMV, fanfic készült róluk. Csak két szemszögből mondom a dolgot:
Katara: Teljesen okés, hogy idősebb csaj és így már nem annyira illik a fiatalabb Aanghoz, ugyan akkor magamban soha nem tudtam eldönteni, hogy Katara ki be is szerelmes. Nem tudom, hogy ő most az egyszerű jégbe fagyott fiúba szerelmes-e vagy mondjuk a Aangba a léghajlítóba vagy az avatarba aki megmentette a világot. Gondolom mindegyikből egy kicsit. Aztán az is ott van, hogy Katara pontosan tudja, az avatar ritkán marad pártában. Ha ő nem akkor lesz valaki más akivel Aang össze tudd majd bútorozni. Kataranak meg mi jutna? Bárkit is választana az csak rosszabb lehet az avatarnál. Legalábbis ismertség, erő meg miegymás tekintetében. Ha nem csapott volna le időben Aangra akkor úgy járt volna mint Toph.
A másik pedig, hogy Katara hamar megértette, Aang bármennyire is erős lesz idővel alapvetően egy nép utolsó fia, ráadásul ugyan olyan lüke lüke maradt. Ahhoz, hogy Aang avatarként tudjon élni ahhoz kell valaki aki szereti és biztonságot add számára. Katara pedig tudta, hogy ezeket leginkább ő tudja megteremteni a kis kopasznak. Ha nagyon nagyzolós akarnék lenni azt mondanám a személyes boldogságát feláldozta a világ boldogságáért.
Zuko: A sorozat alatt többen is bepróbálkoznak nála, de ö rendületlenül kitart May mellett. Lehet, hogy "elárulja" a lányt, többször vált oldalt is Zuko, de egy egészen biztos, mindvégig hűséges maradt May-hez. Az más dolog, hogy May a jövőben párszor igen keményen megleckézteti Zuzut az érzelmek terén.
"A barát olyan ellenség, aki még nem támadott meg." /Madagaszkár pingvinjei - Kapitány/
"Semmit sem tenni könnyű - megbocsátani viszont nehéz." /Avatar az utolsó léghajlító - Aang/
Avatar
Surci
Fanatikus
Fanatikus
Hozzászólások: 1879
Csatlakozott: 2004.03.05. 18:42
Tartózkodási hely: SkyEye Corporation

Re: Sorozatok

Hozzászólás Szerző: Surci »

Legend of Korra

Nem is volt baj hogy tartottam egy laza kéthetes szünetet az Aang és a fent nevezett sorozat között, mert annyira megváltozott minden, hogy nehezen ment volna az azonnali váltás.

Új világot kapunk: míg az első sorozatot sokkal inkább a törzsi berendezkedés és középkori technológiai színvonal jellemezte (a végét leszámítva, amikor már megjelentek az első gépek), addig itt az 1900-as évek elején járunk: mindennapos és elterjedt az autóhasználat, a hírközlő szerkezetek, a repülők... nagyon teret nyert a technológia. Ez a politikai berendezkedésen is észrevehető: első helyszínünk Republic City, egy Hongkongba oltott New York, a világ szíve és a multikulti központja, amit Aang Avatar alapított (még a jogi státusza is hasonló mint Hongkong-é, ill erre hivatkozva követeli vissza Kuvira). Előtérbe kerülnek a jogi és politikai mozgalmak, az ideológiai alapú terrorizmus, a feudális vagy elemeken alapuló erőkülönbségeket egyre inkább sikerül technológiával kiegyenlíteni. Érdekes expozíció ez abból a szempontból, hogy az Avatár, mint a négy elem harmóniáját szimbolizáló személy képes lesz-e megtalálni a helyét, vagy egyáltalán: van e még ennek a pozíciónak súlya, van-e még rá szükség ebben a nagyon megváltozott világban.

Az új világhoz új MC-csapat is érkezik: Korra Avatár 16 éves, teljes erejének tudatában lévő... tinilány. Csak neki nincs olyan határozott küldetése mint Aang-nak volt rögtön az elején, úgyhogy elég nehéz rászorítani a KOMOLY ÉS FELELŐSSÉGTELJES szerepre, inkább pasizna meg a haverjaival bandázna :D Persze nem megy ez olyan egyszerűen, mert akkor nem lenne plot, úgyhogy az első nagyobb küldetésén Amon ellen majdnem rá is farag, ekkor kezdi eljutni a tudatáig a "nagy erő-nagy felelősség" című örök bölcsesség, és a továbbiakban ennek tudatában igyekszik intézni a dolgokat. Egyébként hosszú útja lesz jó sok pofáraeséssel (többet szív mint Aang), az utolsó arc-ban hosszú "find-myself" tripre is kell mennie, hogy össze tudja szedni magát, ami végül jót tesz neki, de nem spoilerezek. Egyébként jófej, még ha hajlamos is az angstre. És a rövid haj sokkal jobban áll neki.

Mako: Fúúú az elején nagyon nem bírtam az angsty és nagyképű, tipikus amerikaifocicsapatkapitány-szépfiú sztereotípiának beállított csávót, pláne
SPOILER
amikor mindkét csajt összehozták vele. -__- Viszont a későbbiekben meglepő módon sikerült megkedvelnem, főleg a 2. évadtól felfelé, amikor már nyomozóként dolgozik és mind Asamival, mind Korrával szakított - szerintem sokkal jobbak voltak barátokként, mint párként bármelyikükkel.
Földhözragadt felfogása sok poén forrása, pláne hogy mennyi idiótával van körülvéve.

Bolin: Sokka 2.0, és az elején szintén halálra idegesített - még a magyar hangjától is hülyét kaptam, ahogy a kreténségeit jó debilen artikulálva ejti ki, de ahogy testvérét, őt is sikerült gyorsan megszoknom és megkedvelnem, és a fárasztó poénjai is egyre gyakrabban találtak be. A színészkarrierje beszarás :DDDDD

Asami: Mintha a trió mellett sokszor megfeledkeztek volna az ő karakteréről, amit eléggé sajnáltam, mert bőven lehetett volna mit kezdeni vele - néha éltek vele, még többször nem. Pedig badass csaj annak ellenére hogy nem idomár, jól harczol a villámkesztyűjével, és a technológiával is jól boldogul, nem mellesleg multimilliárdos. Az első évadban jó volt a kocsi, amire bevetésekre vitte a bandát, tiszta Batmobil :D Majd hozzá még visszatérek lentebb.

Sokkal több visszatérő karit is kapunk mint az első sorozatban, és komolyabb szerepet is visznek, úgy mint a Bei Fong Dinasztia, Tenzin mester és családja, valamint Varrick, a világ leggazdagabb és legekcentrikusabb embere, akinek behozatala imho az egyik legjobb dobása volt a sorozatnak. A fazon egy Tony Starkba oltott Lloyd gróf, aki mellől elmaradhatatlan titkárnőle, Zhu Li (Cecile & Potts). Zseniális(an fárasztó), mindenkinek az agyára megy, és minden ötlete oltári hülyeségnek tűnik először, ám a végén mindig kiderül hogy jobban működnek mint gondolta volna, szal nem a legyek hordták össze azt az iszonyat vagyont. Szintén örömteli, hogy felnőtt, idősebb szereplők is előtérbe kerültek, úgy mint Lin Bei Fong, akinek családi konfliktusai és ebből fakadó sokéves frusztrációi szépen ki lettek bontva a sorozatban, és a kemény karakterét ettől függetlenül is nagyra értékeltem. Tenzin meg LOL volt, ahogy próbálja újraéleszteni a Levegő törzset, pléne hogy nem a legalkalmasabb emberanyag áll rendelkezésére, és a vezetéshez sincs túl nagy érzéke :D Innen kiemelném még Bumi nagybácsit, ezen a fazonon külön jól lehetett szórakozni. Ééééés volt Toph megint. :cool: Még elviselhetetlenebb és még badass-abb mint 80 évvel ezelőtt. Jól állt neki ez a Yoda-szerep a habitusa mellé "Jó is hogy jöttél, már majdnem elfelejtettem, mennyire szerettem kínozni az avatárokat!" XDDDD

Na de voltak itt problémák is, elsősorban a nem túl konzisztens világ. Jóval bonyolultabb, többrétegű korszakban játszódik ez a széria mint elődje, viszont az alapkonfliktusok eredete nem igazán volt kibontva. Gondolok itt pl. olyasmire, hogy Amon felvetéseit értem, csak épp ezt a megkülönböztetést nem igazán látjuk Republic City mindennapjaiban, szal elég kérdőjeles volt nekem végig, mi is a problémája. Vagy hogy Unalak mégis mi a fenét akar azon túl, hogy OMG DARK LORDDÁ VÁLIK? Ez az egész szellemátjáró-dolog is full homály nekem, miért nem állította vissza Korra az eredeti állapotot? És Republic Cityben csak úgy lenyelik hogy dzsungel lesz a világvárosukból - de a végén a szellemek már nem állnak ki, amikor együtt kéne harcolni a városért. Vagy Kuviraából csak úgy főgonoszt csinálunk, ellenben az interregnum megszüntetése és a rend helyreállítása teljesen okés lépés volt. Kicsit a Föld Királyság polviszonyaiba is belemehettünk volna, mert az oké, hogy aki ismeri a kínai törit az össze tudja rakni a fejedelemségekből és városállamokból álló birodalom viszonyait (úgy nagyjából), de nem ártott volna tisztázni hogy mik az erőközpontok, mi Ba Sing Se szerepe, estébé. Vagy ilyesmit, hogy mi alapján lesz uralkodó valaki, mert pl. sok fejedelem nem is tud földet idomítani, míg a másik három nép vezetőinél ez elvileg alapkövetelmény. És ezek szignifikáns hiányosságok sajnos, sok plot hole-nak ágyaznak meg.

A másik pedig a sónen-fight arcoknak megfelelő felépítés (egy etap-egy főboss), és az iszonyat egydimenziós főgonoszok. Még talán Amon volt a legjobban összerakva, de nála is vannak sötét foltok, a többiek semennyire, mindenki evil mert... evil. Nagyon hiányzott egy Azula-szintű, karakteres antagonista.

Shipek: ez már nem a kínjajim közé megy, de azé kicsit mégis :D Mert engem itt átvertek, rászedtek, becsaptak, lóvá tettek és bepaliztak! - a vulgáris szinonímákat nem is említettem.
SPOILER
Az egész Avatár-mizériába amiatt kezdtem bele, mert anno olvastam spílerben, hogy itt bizony valami kánon yuri end lesz, és érdekelt volna, hogy is néz ki ez amcsi tinirajzfilmben, ott ugye nem mindennapos ez mint az animuknál. Szal vártam-vártam hátha alakul valami a két leányzó között, de annyira nem volt semmi, hogy a 3. évadra ki is ment a fejemből, csak tegnap, amikor az utolsó etapot fogyasztottam, akkor ugrott be, hogy nem hiányzik innen valami? Ez érdekes lesz, mert egyetlen harmatgyenge hinten túl (Korra csak Asaminak ír levelet, de ennek nem igazán van ilyen vonatkozása, simán betudtam hogy lányként mégis könnyebb egy másik lánnyal megbeszélnie, ami a lelkét nyomja) nem kaptunk semmit. És az utolsó rész uccsó percéig SEMMI, amikor is a két csaj eldönti, hogy kicsit elmennek pihizni, mert húzós volt az elmúlt hónap. Na itt van egy kézmegfogós jelenet + egy mélyen egymás szemébe nézés és.... VÉGE. VAT. Ezt így minek? Az égvilágon semmi előzménye nincs. Nem vártam én animus fanszervízt, simisimit, kisszüt meg ilyeneket, de semmi kémia, semmi kettesben lelkizős jelenet, semmi intimitás az egész cucc folyamán, ami többet mutatna annál, hogy jó barátok. Naja, mert ez nem confirmed yuri end, hanem sima fanszervíz a HC animus közönségnek, mert rajtuk kívül ezt nem hiszem hogy a célközönség tudta volna dekódolni + egy kikacsintás az amcsi lesz-bi scéna felé, és ennyi. Korra és Asami ugyanúgy csak barátok (számomra legalábbis), ahogy a sori folyamán végig. De hogy erre az egy percre micsoda OMG nagy nyálverés folyik, hát ROFL. Whatever.

Akinek tetszett az Aang, nyugodtan nézze, csak el kell fogadni, hogy nem az Aang 2. A karakterei simán elviszik, a humora is sokkal jobban bejött mint elődjéé, és tetszett az Avatarok eredettörténete is. A harcok nagyon jól koreografáltak, izgalmasak és pörgősek, az alattuk szóló zenék kellően megadják a hangulatot, az ending szintén tetszetős. Egyedüli gondom a technikai megvalósítással a sokszor gagyinger CG volt, főleg az autóknál és a végén annál az óriásrobotnál: mintha valami falmelléki koreai sufnistúdióból rendelték volna be. Viszont a rajzolt jelenetekkel és azok animálásával nincs probléma.

Összességében jól vizsgázott a Korra is, viszont a fentieket nem tudom figyelmen kívül hagyni, így ez most egy 7/10, de az erősebb fajtából. De az is lehet hogy később feljebb viszem. És bármennyi jöhet még mindkét csapat kalandjaiból, szívesen nézném.


Még két rieksön az Aang-hoz:

A tűz uralkodócsalád múltjára nem nagyon van utalás a sorozatban (azon kívül, hogy Ursa azzal a bizonyos tettével megmentette Zuko-t a nagyapjától), így viszont érthető, miért nem okozott túl nagy megrázkódtatást Ozai-nak, hogy az örökösét hazavágja. Bár ha jól sejtem, ezek utóbb kerültek bele a később érkező képregénybe. Egyébként Azulának az alapkaraktere olyan, amilyen és az, hogy ehhez mindenféle extra trauma csak hozzátesz. Viszont másik oldalról meg ő volt a papa kedvence.

Ship témához annyit,
SPOILER
hogy én egyáltalán nem sajnálom Katarától Aang-ot, és azt sem gondolom hogy ne lett volna mellette boldog és elégedett. Lehet hogy a későbbiekben sok dolga akadt pozíciójából kifolyólag, de ettől még gondolom jó férj volt + nagy tettek végrehajtója, szal azért mégis alapított egy (város)államot, lenyomta a főgonoszt, kisezerszer rendet tett a világban, és az ilyesmit szeretni szokták a nők. Szülőként viszont pont emiatt nem volt már túl pedáns, a Korrában panaszkodnak is rá a gyerekei. De ettől még simán lehettek jó pár.

Csak ott, abban a helyzetben (S2 vége, amikor mindketten Azula foglyai) úgy éreztem, Zuko inkább illik hozzá (korban is és a mentalitásbeli különbségek miatt amolyan szimbolikusan is, tűz-víz) és ezért voltam pipa, amikor elárulta őket és átállt Azulához. Persze ennek megvan az oka és fontos állomás ahhoz, hogy végül Zuzu belássa, nem az az élet kell neki, csak a shipem szétrombolása miatt MEH, mert utána tudtam hogy nem lesz már rá elég idő. Szal nem olyasmiről van szó, hogy volt köztük valami de amikor dönteni kellett akkor Katara Aangot választotta vagy hasonló, fentebb is írtam hogy ilyen téren ez egy alaptalan ship volt, csak... na. :D
今度こそ... 決着をつけてやる! - This time... I'll end it all!
-----------------------------------------------------------------
Kép
MAL
Avatar
iskariotes
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1173
Csatlakozott: 2007.04.11. 10:37
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Springfild, Evergreen Terrace 742

Re: Sorozatok

Hozzászólás Szerző: iskariotes »

Junchi írta: 2017.04.07. 17:56
Catrin írta: 2017.04.07. 16:10 Kíváncsi vagyok, mit találtak ki Scofield visszatérésére. xd
Ditto, szal az áram még egy dolog, de a fickónak effektíve egy tumor volt az agyában. Fel vagyok készülve a legdebilebb magyarázatra.
Nem egyértelmű? Jöttek a többi tumor és kiszabadították a fejéből. :hammer: És Scofield ezt azért nem vette észre mert olyan halkan beszéltek, hogy még ő sem hallotta meg.

Mhh nálam pont fordítva működik a dolog. Az Aangot sem tartom rossznak sőt, de én inkább a Korraért vagyok oda minden téren. Teszek pár észrevételt, amivel talán tudom árnyalni a képet.

Köztársaság város: A képregényben - ami a sorozat után játszódik egy évvel - a Föld királyság éppen vissza akar venni egy várost, de Zuko úgy gondolja, hogy azt a települést ő még sem adná vissza. Hogy mennyire komolyan veszi, a dolgot az misem mutatja jobban, hogy még Katarára is kezet emel. Végül a helyi lakosok, akik közt van víz, tűz és föld idomár is azzal állnak elő, hogy ők biztosan nem akarnak egyik királysághoz sem tartozni és mindenki menjen haza. Kábé innentől kezdenek el gondolkodni azon, hogy vannak olyan területek ahol a népesség már nagyon kevert így jobb lenne valamilyen megoldást találni, ami végül is elvezetett a Köztársaság megállapításához.

Technológia: A világ valóban sokat változott, de azért az Aangban is volt már fémborítású hajó, ami a mi világunkban csak a XIX. században jelent meg, a zeppelinek pedig a késő XIX. században látták meg a napvilágot. Tehát szerintem a Korra világa ilyen szempontból logikusan fejlődött, bár a mecha-t már túlzásnak találtam.

Avatar szerepe: Úgy gondolom, amíg nem lesz lőfegyver a világban a mindenkori avatranak elég komoly előnye van mindenkivel szembe. Persze kérdés, hogy Kuvira bukása után a fegyveripar milyen irányba fejlődik, hiszen láthatták még egy kvázi atombombával is el tudd bánni egy avatar. Tehát nem biztos, hogy megéri a fegyverfejlesztés.
Bár magának az idomárság léte már problematikusabb. Mint láthattuk egyre inkább ilyen csodabogarakként kezelik őket. Versenyszerűen sportolnak, vagy éppen lebujokban verekednek bagóért az idomárok. A jövő pedig nem kecsegtető számukra ilyen téren.

Toph visszatérését szerintem mindenki nagyon szerette.

A négy fő gonosz négy különböző államfelfogást/ideológiát akart megmutatni.
1, Amon és a kommunizmus: A tag felismerte, hogy az idomárok sok évezrede óta mindig is erőfölényben voltak non idomárokkal szemben, de nem csak fizikálisan, de gazdaságilag és kulturálisan is rátelepedtek a többségre. Köztársaság város vezetésében sem volt nem hajlító vezető. Plusz Aang és Tenzin elmozdíthatatlan volt a pozíciójukból és az egy kicsit vicces, hogy Tenzin gyakorlatilag 4 embert képviselt a tanácsba (ha csak a légidomárokat számoljuk). Plusz az erőszakszerv is csak hajíltokból állt, de legalábbis az elit alakulatok mind fémidomárok voltak. Ezen szeretett volna változtatni, úgy hogy kiiktatja a hajlítókat a világból. A végső utópikus célja az lett volna, hogy magát az idomárságot eltörli a világból így minden ember egyenlő lesz és senki nem születik előnnyel, a többivel szembe.
2, Unalak és a theokrácia: Az ő víziója volt talán a leghomályosabb. Az eredeti célja valami olyasmi akart lenni, hogy a népeket vissza kell, vezeti az ősi értékekhez és újból harmóniára kell törekedni mindenkivel szembe. Miközben az Aangban Sozin azon volt, hogy a Tűz Birodalmának gazdasági jólétét "megossza a világgal" és az által egyesítse azt. Addig Unalak azon fáradozott, hogy a harmónián alapuló békés társadalmat hozzon létre, még ha ehhez a gonosszá is kell válnia (mondom én, hogy zavaros a tag) és azt ossza meg a világgal.
3, Zaheer és az anarchizmus: Számomra ő volt a best of figura. Erős, okos, céltudatos és világos világ képe volt. A probléma az volt, mint ami a Psycho Passban Makashimának: mind ketten erős személyiségek, akik még pluszban, a harcban is edzettek. Ők azt szeretnék, hogy az emberek szabadok legyenek, teljesen gyermeki hittel hisznek benne. De a duó totál nem veszi számításba, hogy a legtöbb embernek nincs olyan erős személyisége, mint nekik és a harcok terén sem felkészültek. Bukásuk kódolva volt.
4, Kuvira és a fasizmus: Célja egyértelműen az, hogy a hatalmas Föld Királyságot újra egyesítse bármi áron. Bármilyen másképpen való hozzá állást eltipor, legyen az akár kulturális vagy idomár képesség. Nem hiszem, hogy kimondottan rossz vagy gonosz lenne, ahogyan Amon-t és Zaheert sem tartottam annak. Mind a hárman hittek abban, hogy amit képviselnek az szent és jó dolog. A probléma az volt, mind hárman esetükben, hogy a fennálló rendet erőszakkal akarták megváltoztatni még hozzá úgy, hogy a többi felet arról meg sem kérdezték akarják e vagy sem? Ezért buktak el. Az avatar pedig azért győzött mindegyik alkalommal, mert harmóniára törekedett velük szembe. Amellett, hogy mindegyiket legyőzte mindegyiktől át is vett valamit és azzal csiszolta a világ egyensúlyát. Amon után átalakult Republic City igazi köztársasággá, Unalak végeztével megnyíltak a szellem átjárok mely már sok évszázada zárva voltak. Zaheer fellépése kvázi utat adott arra, hogy a Föld Királysága átalakuljon egy szövetségi köztársasággá, míg Kuvira után maga Köztársaság város és a területei végső határokat kaptak így megszilárdult a helye a világban.
Surci írta: 2017.04.06. 09:25 Ez az egész szellemátjáró-dolog is full homály nekem, miért nem állította vissza Korra az eredeti állapotot? És Republic Cityben csak úgy lenyelik hogy dzsungel lesz a világvárosukból - de a végén a szellemek már nem állnak ki, amikor együtt kéne harcolni a városért.
Egyrészt ezt a szellemvilágos dolgot én sem kedvelem. Szóval az előző sorozatban ez egy elvont fogalom volt ahová az Avatar is csak nagy ritkán léphet be, itt meg boldog boldogtalan ki-be járkál. De úgy gondolom Korra érezte a helyzetének a specialitását. Tízezer év elteltével volt lehetősége, hogy megnyissa a kapukat, ha most nem akkor megint ennyit kell várni. MI a helyes döntés? Plusz senkivel sem tudott már konzultálni, szóval nem tarthatott kupaktanácsot Aanggal, Rukuval, Kiyoshival és Wannal hogy akkor most mit is kell tenni. Az is közrejátszhatott, hogy még 16 éves volt akkor, iszonyatosan fiatal, lehet, ha 61 évesen éri ez a helyzet, akkor visszazárja a kapukat.
Azért a városnak sem tetszett annyira, hogy félig szellemoázis lett, ugye ezért folyamatosan csesztették Korrát, hogy tegyen valamit. Hogy végül is pozitívan álltak a kérdéshez az annak köszönhető, hogy felismerték ez mekkora idegenforgalmi bevételt tudd majd generálni.
A szellemekre én is pipa voltam, de hát az emberek sem nagyon siettek a megoldással. Zuzu lánya semmit nem tett, ahogyan a vízi törzsek sem erőltették meg magukat az ügyért. Gyakorlatilag a pacifista levegő nomádjai szálltak csak be a harcba.
Surci írta: 2017.04.06. 09:25 Shipek: ez már nem a kínjajim közé megy, de azé kicsit mégis :D Mert engem itt átvertek, rászedtek, becsaptak, lóvá tettek és bepaliztak! - a vulgáris szinonímákat nem is említettem.
Megértem mit érzel, hiszen én is ezért kezdtem bele újra a sorozatban miután a második évad után dobtam a szériát. Vártam-vártam aztán 1 perc a végén.
Amúgy, meg ja, amiket írtál teljesen igazak, hogy itt nem lehetett azt várni, mint egy animénél. De hát a sorozat, ugye 7-12 fiúknak íródott. A nézettség már attól esett, hogy egy 16 éves kreol bőrű dögös csaj lett a főhős. A vége pedig azért tudott ilyen lenni, mert a készítők kezét teljesen elengedték a Nickelodeonnál. Pontosabban azt mondták, hogy azt csináltok, amit akartok, de pénzt, azt nem kaptok. Ennek volt betudható, hogy az utolsó két évadra az animáció is rosszabb lett, mit mondjak? A Pierro is dolgozott a cuccon.
A befejezés még így is hatalmas hullámokat váltott ki az amerikai portálokon és a nyomtatót sajtóban is.

Ami pedig Korra&Asami kapcsolatát illeti. A két lány a sorozat elején nagyon más érzésekkel érkeztek meg. Asami a városi gazdag csaj, aki nem engedhette meg magának azt a luxust, hogy ne hetero legyen. Miután megszerezte a vagyont és stabilizálta magát az üzleti életben már „megtehette” hogy ne feleljen meg a társadalmi viszonyoknak. Másrészt Korra 16 évesen látott először mindent és végre jó pasikat is ráadásul Mako mindenben kielégítette Korra kívánalmait. A sráccal való kavarás inkább csak a nemi identitás útkeresés folyamata volt mind két lánynál.

Aanghoz
Jaja a képregényt a sorozat után írták és írják mai napig is. Van egy 3 kötetes történet mely a sorozat cselekménye alatt zajlódik, ilyen kis semmiségek. Talán három történet van, ami kicsit erősebb. Az egyikben Zsao (passz, hogy kell írni) rabolja el Aangot (spoiler: kiszabadul). A másikban, fontosabb sztoriban Azula szervez egy romantikus vacsorát Zuzu-nak és Maynek Ba Sing Se-ba, hogy így ünnepeljék meg az újra találkozást. Míg a harmadik történetben Katara és Aang depiznek a kapcsolatukról a Nyugati Levegő Templomban. Illetve van két bonusz sztori is pl.: Bumi vs Toph összecsapás.

Ezen kívül még öt képregény van. Az első kötet bemutatja a világot és kicsit helyezet képet kapunk az elmúlt egy év történéséből. A második kötetben Zuzu és Azula anyukájáról szól, hogy mi is lett vele egész pontosan. A harmadik kötetben egy teljesen „filler” történet van elmesélve ahol Aang egy nagy és gonosz szellemmel harcol, Toph meg végre kibékül apjával. A negyedik történet Zuko elleni puccs első felvonása volt (a többi már erős spoiler és történetmesélést venne igénybe). A jelenlegi ötödik kötetben pedig a Déli sarkon vagyunk és építjük újjá a világot.
Korrához majd csak idén nyárom fog érkezni comics ami elvileg tovább viszi a szállat így talán fény derül a lányok szerelmi életére is.

A hajódat meg természetesen megértem és még logikusnak is tartom.
"A barát olyan ellenség, aki még nem támadott meg." /Madagaszkár pingvinjei - Kapitány/
"Semmit sem tenni könnyű - megbocsátani viszont nehéz." /Avatar az utolsó léghajlító - Aang/
Válasz küldése