Avatár sorozatok - Aang, Korra és minden egyéb

Filmek, sorozatok, animék a TV-ben, moziban.
Avatar
Surci
Fanatikus
Fanatikus
Hozzászólások: 1825
Csatlakozott: 2004.03.05. 18:42
Tartózkodási hely: SkyEye Corporation

Re: Avatár sorozatok - Aang, Korra és minden egyéb

Hozzászólás Szerző: Surci » 2017.04.08. 23:24

Kiszedtem egy külön topicba, mert látom máskor is volt már téma (és nem csak nekem tűnt fel ez a "KorrAsami").
iskariotes írta:
2017.04.07. 23:57
A négy fő gonosz négy különböző államfelfogást/ideológiát akart megmutatni.

Naigen, így összeszedve már érthetőbb, csak a sorozatban nem igazán jött le ÍGY. Egyedül Zaheer volt, akinél elég világosan be lehetett azonosítani hogy ő konkrét ideológiát képvisel, a többieknél nem. Amon egalitarista szisztémájáról nem a kommün ugrott be, mert nem vagyon alapján tett különbséget, ám sajna a writing nem helyezett nagy hangsúlyt az idomár-közember konfliktus érzékeltetésére. Akárcsak Kuviránál, őt csak egy sima erős katonai vezetőnek látja a néző, és nem igazán érez a konkrét cálján túl bármiféle ideológiát a cselekedetei mögött. Nem tudom ezekre miért nem mentek rá jobban, talán nem tartották kellően befogadhatónak a céldemográfia számára. Kár.
iskariotes írta:
2017.04.07. 23:57
Ami pedig Korra&Asami kapcsolatát illeti...

Látom
SPOILER
te elfogadod a kánonnak ezt a "yuri" endet, én nem tartom másnak, csak fanszervíznek, annyira out of nowhere került elő. Btw ha lesz is valami MAJD A KÉSŐBBIEKBEN a két csaj között, inkább az lesz útkeresés és egy biszex kikacsintás, mert imho a Mako-val való kapcsolatuk az eltérő személyiségük-feladataik, és nem a nemi identitásuk miatt nem működött. De nálam egyenlőre full hetero mind a kettő ^^
iskariotes írta:
2017.04.07. 23:57
A nézettség már attól esett, hogy egy 16 éves kreol bőrű dögös csaj lett a főhős.

Érdekes, animunkál pont hogy megdobja a schőnen-demográfiás cuccok nézettségi statjait.
iskariotes írta:
2017.04.07. 23:57
A vége pedig azért tudott ilyen lenni, mert a készítők kezét teljesen elengedték a Nickelodeonnál. Pontosabban azt mondták, hogy azt csináltok, amit akartok, de pénzt, azt nem kaptok.

Ezt egyébként nem értem, mert néztem a nézettségi statisztikákat, és amilyen ütemben csökkent, ANNYIVAL nem volt rosszabb. Sőt, Imdb-n 8.6-ot kapott, Rohadtparadicsomoknál 93%, ami nem épp a szar sorozatok jellemzője (az Aang is csak kicsivel magasabb mindkét helyen), a kritikái is jók voltak... De úgy általában se rosszabb ez mint az Aang, és a szőrözős kritikáim ellenére is nagyon élveztem, csak a racionális énem hiányol dolgokat a háttérből, ezért adtam neki eggyel kevesebbet. Szal nagyobb és bonyolultabb lett a világ, de mintha az írók nem tudták vagy nem akarták volna (a célközönség miatt) jobban kifejteni.
今度こそ... 決着をつけてやる! - This time... I'll end it all!
-----------------------------------------------------------------
Kép
MAL

Avatar
Titkos
Grafomán
Grafomán
Hozzászólások: 5914
Csatlakozott: 2003.04.20. 12:27
Nem: Férfi

Re: Avatár sorozatok - Aang, Korra és minden egyéb

Hozzászólás Szerző: Titkos » 2017.04.10. 15:38

1. Azért lol, hogy Surci állítása szerint csak a "beígért" yuriért kezdett bele ebbe az egészbe, iskariotes meg kb. csak azért nem dobta... XDDD És még csodálkozunk, hogy animékben miért mennek rá 90%-ban masszívan a különböző fanservice-elemekre, amikor már pusztán egy ilyesmi "ígérettel" ennyi (amúgy nem kifejezetten hardcoreyurifanboy) nézőt be lehet húzni... XDDDD Na persze nem akarok én álszent lenni, egyes sorozatoknál sokat tud ám dobni az ilyesmi is nálam, viszont az Avatar pont egy olyan cucc, aminél halál nem érdekel, hogy yuri, yaoi, netán tömegszex endingje lesz, mert egyrészt annyival epicebb az egész sorozat ilyesminél, mint hogy vajon melyik ship ér végül révbe, másrészt meg ha már hype, engem az a hype sokkal inkább berántott az elején, hogy "OMG, anime stílusú és állítólag rohadt jó amcsi rajzfilm született!", mint a Korra vége felé ez a "OMG, leszbi ending!" XDDD

2. Animéknél azért szokott bónuszpont lenni a szexi, kreolbőrű főszereplő csaj, mert a shounen cuccok azért jó 5 évvel minimum már az Avatar nézői fölött vannak. Ugye iskariotes is valami 7-12 éves fiúkról beszélt, azok még épp csak kifelé szoktak jönni ebben a korban a "fúúúúj, lányok!" hozzáállásból, ellenben a legtöbb shounen cucc inkább ilyen 14-18 közöttieknek készül, akik meg már masszívan benne vannak a "megdugni mindent, aminek vaginája van, lehetőleg azonnal!" mentalitásban. :D

3. Ha már Korrasami: én ugye a Korrából még egy részt nem láttam, viszont természetesen én sem kerülhettem el, hogy ennek ellenére ne tudjam meg már a sugárzás időpontjának másnapján ezt a "yuri endes" végkifejletet, mert finoman szólva is felrobbant tőle az internet. XD Kutakodni is kezdtem és meg is találtam nem kisebb embernek, mint a sorozat egyik készítőjének bejegyzését erről az egészről. Szép wall of text, de amit én ebből így összeraktam, azok a következők:

-A yuri ship határozottan canon, ugye eleve ez a szöveg első mondata. XD Persze én simán elhiszem, hogy ez a sorozatban nem egyértelmű (pl. Surci írta, hogy szerinte ott simán belefér az is, hogy csak barátok, nem volt annyira kihangsúlyozva, hogy "úristen, ez csak yuri lehet!!!444"), erről majd akkor tudok bővebben nyilatkozni, ha én is megnéztem, viszont ha egyszer a készítő mondja, hogy canon, akkor az canon. :D (T'od, most Dumbledore is hivatalosan meleg attól még, hogy a könyvekben erre nem igazán emlékszem még csak utalásra sem, mert utólag Rowling ezt nyilatkozta és hát "Word of God", ahogy TV Tropes-on nevezik az ilyesmit. XD)

-Az, hogy kettőjük kapcsolata nem igazán van felépítve és normálisan végigvezetve, valszeg azért lehet, mert ahogy én értelmeztem a szövegből, ezt ők is a sorozat közben találták ki. Szóval ez nem valami előre eltervezett ending volt, úgy kb. a harmadik szezontól ütött szöget a fejükben, hogy "hé, figyi már, hozzuk össze a csajokat egymással, ha már Makóval egyiket sem tudtuk" (XD) és onnantól kezdték el ilyen irányba vinni a sztorit (legalábbis állításuk szerint), de nyilván ekkor már a műsoridő is kevés volt ahhoz, hogy masszívan erre feküdjenek rá, mert közben olyan "apróságok" is ott voltak a sztoriban, mint lenyomni az aktuális főgonoszt. XD

-Plusz amit szintén írnak, hogy ők sem igazán voltak abban biztosak, hogy Nickelodeonék meddig engedik őket elmenni. Lehet, hogy még ha későn is jutott eszükbe ez az egész, akkor is mertek volna konkrétabban utalgatni rájuk, csak hát bizonyos szintig meg volt kötve a kezük.

De mivel Surci kifejezetten hangsúlyozta, hogy ő bizony becsapva érzi magát, ezért elhoztam nektek a sorozat igazi endingjét, amit természetesen a Nickelodeon széfjéből loptam ki, mert adásba sajnos ebben a formában nem kerülhetett. :lol:
Kép

Avatar
Surci
Fanatikus
Fanatikus
Hozzászólások: 1825
Csatlakozott: 2004.03.05. 18:42
Tartózkodási hely: SkyEye Corporation

Re: Avatár sorozatok - Aang, Korra és minden egyéb

Hozzászólás Szerző: Surci » 2017.04.10. 20:36

Titkos írta:
2017.04.10. 15:38
Azért lol, hogy Surci állítása szerint csak a "beígért" yuriért kezdett bele ebbe az egészbe
EZ. :D Mégpedig azért, mert a látszat ellenére nem vagyok ám az a nagy yuri-fanboy, sőt: pont ugyanazok a gondjaim, amiket Juncs írt a másik topicban ma, és én is rinyáltam már róla eleget máshol. Úgyhogy komolyan vártam, hogy az amerikaiak hátha működőképesebben prezentálva raknak össze egy ilyen párt: direkt fanszervíz, gimis akogare meg a többi hasonló animés elem nélkül. Erre nem... De nem izgat túlzottan, kaptam helyette mást, és az bőven kárpótolt. Mondom, a felénél már tényleg eszembe se volt hogy amúgy itt valami Korra x Asaminak is kellene alakulnia (kb. mint a sorozat készítőinek :P).
Titkos írta:
2017.04.10. 15:38
ők sem igazán voltak abban biztosak, hogy Nickelodeonék meddig engedik őket elmenni. Lehet, hogy még ha későn is jutott eszükbe ez az egész, akkor is mertek volna konkrétabban utalgatni rájuk, csak hát bizonyos szintig meg volt kötve a kezük.
Nem kellett volna ide semmi explicit, csak mondjuk több közös jelenet, közös lelkizés vagy hasonló, amiből jönne ez a ship. De egy ilyen se volt.

Olvasom ezt az interjút is, de a gond az, hogy lehet hogy közben találták ki, de a sorozat közben, sőt a vége felé se volt a világon semmi utalás erre. De ezt tényleg úgy képzeld el, mintha mondjuk az Aang végén az utolsó percben lenne egy KataraxToph END. Igen, úgy a semmiből. Vagy egy Zuko X Sokka. Na kábé ennyire volt felépítve.
Titkos írta:
2017.04.10. 15:38
A yuri ship határozottan canon, ugye eleve ez a szöveg első mondata (...) és hát "Word of God", ahogy TV Tropes-on nevezik az ilyesmit.
Bezony, emléxünk még a Code Geass hivatalos kánon-endjére is
SPOILER
Luluval kapcsolatban ugye? :P
今度こそ... 決着をつけてやる! - This time... I'll end it all!
-----------------------------------------------------------------
Kép
MAL

Avatar
Titkos
Grafomán
Grafomán
Hozzászólások: 5914
Csatlakozott: 2003.04.20. 12:27
Nem: Férfi

Re: Avatár sorozatok - Aang, Korra és minden egyéb

Hozzászólás Szerző: Titkos » 2017.04.10. 23:13

Na, a Code Geass - Korrasami dolgokat folytattam az Offban (odakeverve némi Steven Universe-t is akkor már... XD), viszont amit még az Avatarral kapcsolatban kérdezni akartam: a Korra magyar szinkronja milyen lett? Az első sorozatot még én is magyarul néztem és igazából a hangok talán még jobban is tetszettek, mint az eredeti párjuk (valahogy angolban mindegyikük olyan volt, mint valami 24/7-ben hisztiző tini, az meg külön "csemege" volt, ahogy a keleties neveket angol akcentussal ejtették "SZÓKKÁ, KÁTÁRÁ", stb. vagy kedvencem, az "UNCLE ÁJRÓÓÓ", ááárghhh :dirr:), szal ha valaminek, akkor ennek a sorozatnak pont jót tett a magyar szinkron. Ugyanakkor viszont nálunk volt egy "király" váltás, ha jól emlékszem, S3 eleje körül történt valami gebasz, mert onnantól pl. Sokka hangját is cserélték (nyomába sem ért az elsőnek, akit imádtam, tökéletesen hozta a hülyegyereket XD) és az addigi magyar fonetika alapján ejtett neveket is elkezdték "amcsisítani", így S3-ra pl. Irohból nálunk is ÁJRÓ lett. :dirr: Na, ezek után az érdekelne, hogy a Korrában volt valami ilyesmi, vagy ott normálisan végigvitték mind a négy szezont ugyanazzal a fordítóval/szinkrongárdával? (Btw, a fordítás maradt a régi, vagy kitalálták, hogy "igazodjunk a Shyamalay-filmhez!" alapon most már a rajzfilmben is "hajlító" lesz az "idomár"? :dirr:) Meg persze érdekelne, hogy az új szereplők hangjai is voltak-e olyan jók, mint az eredeti sorozatban, de nem tudom, hogy az angolból mennyit láttál/hallottál ahhoz, hogy erre válaszolni tudj. Csak azért, mert összességében én szívesen nézném majd a folytatást is magyarul, viszont ha mondjuk a négy szezont négy különböző stúdió fordította/szinkronizálta, vagy valami hasonló agyrém lett az eredmény, akkor lehet inkább mégis maradnék az angolnál. XD (Egyszer majd úgyis végig kell még néznem eredeti nyelven, állítólag pl. Sokka poénjai eleve úgy ütnek igazán nagyokat. XDDD)

Edit: Ja, amúgy ha már ilyen hamar végigtoltad a teljes franchise-t, nincs kedved a már sokat szidott élőszereplős gagyit is végigszenvedni? :D Két óra nem a világ és az a film egy random embernek igazából semmi több, mint egy unalmas és semmilyen fantasy, viszont egy olyan Avatar-fannak, aki a rajzfilmet előtte végignézte, nos annak fáj csak igazán. :lol:
Kép

Avatar
Surci
Fanatikus
Fanatikus
Hozzászólások: 1825
Csatlakozott: 2004.03.05. 18:42
Tartózkodási hely: SkyEye Corporation

Re: Avatár sorozatok - Aang, Korra és minden egyéb

Hozzászólás Szerző: Surci » 2017.04.11. 07:59

A szinkronnal nem volt gondom, már azt leszámítva hogy a Korrát folyamatosan egy r-el, "Korának" ejtették, de ez belefér, ill. Bolin idióta magyar kiejtését már említettem az első postomban, de az direkt a kari miatt lett ilyen fárasztó (nemtom angolban milyen volt, gondolom hasonló).
Titkos írta:
2017.04.10. 23:13
az meg külön "csemege" volt, ahogy a keleties neveket angol akcentussal ejtették "SZÓKKÁ, KÁTÁRÁ", stb.
Ezért nem nézek soha egy animét sem angol szinkronnál, kirohadna az agyam a Száúszúkéktől és Kiyáúkóktól.
Titkos írta:
2017.04.10. 23:13
nincs kedved a már sokat szidott élőszereplős gagyit is végigszenvedni? Két óra nem a világ
Nincs :dirr: Kaptam elég infót róla hogy nagyívben elkerüljem. Majd esetleg, ha te is végigszenvedted végre a Kőkaput, ami azért nem a világ :dirr:
今度こそ... 決着をつけてやる! - This time... I'll end it all!
-----------------------------------------------------------------
Kép
MAL

Avatar
Titkos
Grafomán
Grafomán
Hozzászólások: 5914
Csatlakozott: 2003.04.20. 12:27
Nem: Férfi

Re: Avatár sorozatok - Aang, Korra és minden egyéb

Hozzászólás Szerző: Titkos » 2017.04.11. 20:15

Surci írta:
2017.04.11. 07:59
Ezért nem nézek soha egy animét sem angol szinkronnál, kirohadna az agyam a Száúszúkéktől és Kiyáúkóktól.
Érdekes egyébként, hogy tudják ők ezt normálisan is, vagy legalábbis jóval kevésbé idegesítően (egyik kedvenc példám még mindig a TTGL angol szinkronja), viszont sajnos az Avatar pont ebbe a hibába esett bele, ami azért is vicces, mert ugye saját gyártású cucc, szóval azt hinné az ember, hogy legalább ebben ügyelnek ilyesmikre, hogy ha egy keleti fazon nevét úgy írják, hogy "Iroh", akkor az semmiképp nem "ÁJRÓ" lesz. :dirr:
Surci írta:
2017.04.11. 07:59
Majd esetleg, ha te is végigszenvedted végre a Kőkaput, ami azért nem a világ :dirr:
Csak szavadon ne fogjalak! :D Nekem simán megéri végignéznem egy 26 részes jó sorozatot azért, hogy utána még "bónuszként" kapjak egy Surci-féle fikapostot egy szar filmről. :D Win-win. :lol: Persze ha csak elodázni akarod a dolgot, akkor nyertél (mert azért nem mondom, hogy holnaptól emiatt rögtön elkezdem az S;G-t), viszont ilyen "határozatlan idejű cserealapnak" simán megbeszélhetjük felőlem, hogy ha én letudtam az S;G-t és a véleménypostomat is megírtam róla ide, akkor neked utána "cserébe" Shamalamajom Avatarját kell végigszenvedned, majd értékelned. XDDD
Kép

Avatar
iskariotes
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1057
Csatlakozott: 2007.04.11. 10:37
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Springfild, Evergreen Terrace 742

Re: Avatár sorozatok - Aang, Korra és minden egyéb

Hozzászólás Szerző: iskariotes » 2017.04.15. 23:40

Surci írta:
2017.04.08. 23:24
iskariotes írta:
2017.04.07. 23:57
Ami pedig Korra&Asami kapcsolatát illeti...
Látom
SPOILER
te elfogadod a kánonnak ezt a "yuri" endet, én nem tartom másnak, csak fanszervíznek, annyira out of nowhere került elő. Btw ha lesz is valami MAJD A KÉSŐBBIEKBEN a két csaj között, inkább az lesz útkeresés és egy biszex kikacsintás, mert imho a Mako-val való kapcsolatuk az eltérő személyiségük-feladataik, és nem a nemi identitásuk miatt nem működött. De nálam egyenlőre full hetero mind a kettő ^^
Ezen mondjuk egy kicsit újra elgondolkodtam.
SPOILER
Leginkább arra jutottam, lehet Korra akkor „változott” meg amikor elvesztette kapcsolatait az előző életeivel. A III. évadban aminek ugye az a címe, hogy Change pont ez játszódhatott le benne. Plusz itt volt pár Korra&Asami jelenet, de csak nagyon-nagyon óvatosan. A negyedik évadban pedig helyre áll benne az egyensúly, amihez Asami támogatása is kellett.
Surci írta:
2017.04.08. 23:24
Ezt egyébként nem értem, mert néztem a nézettségi statisztikákat, és amilyen ütemben csökkent, ANNYIVAL nem volt rosszabb. Sőt, Imdb-n 8.6-ot kapott, Rohadtparadicsomoknál 93%, ami nem épp a szar sorozatok jellemzője (az Aang is csak kicsivel magasabb mindkét helyen), a kritikái is jók voltak... De úgy általában se rosszabb ez mint az Aang, és a szőrözős kritikáim ellenére is nagyon élveztem, csak a racionális énem hiányol dolgokat a háttérből, ezért adtam neki eggyel kevesebbet. Szal nagyobb és bonyolultabb lett a világ, de mintha az írók nem tudták vagy nem akarták volna (a célközönség miatt) jobban kifejteni.
A szerzőpáros egyszer azt mondta, hogy a szemük előtt egy olyan komplex világ lebegett mint amilyen a Cowboy Bebop-jé és olyan felnőtté válást akartak bemutatni mint amilyet a Harry Potterben volt látható.
A kritikai fogadtatás és a magas pont számokat nem a Nickelodeon célközönsége szolgáltatta és ez volt a komoly baja a sorozatnak – a csatorna szemszögéből.
Plusz az első évadot úgy kellett elkészíteni, hogy ha rossz számokat hoz akkor lelehessen zárni ezért lett olyan amilyen. A második évadnál pedig be kellett hozni a Pierrot is min animációs studió lévén a koreai beszállítokkal akad egy kis gond. De az igazi tökön lövése a sorozatnak az lett, hogy harmadik évad és a negyedik évad bizonyos részei hamarabb kerültek fel a netre mintsem azokat bemutatták volna. A csatorna többek közt ezért is dobta a sorozatot.
Hogy mennyire dobta ezt a sorozatot a csatorna az mi sem mutatja jobban, hogy pl.: a magyar Nick közel fél évtizeden át folyamatosan képernyőn tartotta az Aangot, a Korra-t pedig jó ha 4-szer leadták. Ráadásul az első két évad még aránylag frissen érkezett hozzánk az utolsó kettő pedig több éves csúszással. A Nick pedig ami több gyerek rendezvényen is kitelepül a és lehet fotózkodni a csatorna „arcaival” mint Spongya Bob vagy a TMNT tagok, Korras jelmezes csajokat a harmadik évad itthoni bemutatója után már nem vitték sehova. Igen jól gondolod, a vezetés túl szexinek és túl provokatívnak tartotta a karaktert.

De jut is az eszembe! Van egy hivatalos verzió amiben Katara és „Zuko” csak összejön.
Titkos írta:
2017.04.10. 15:38
2. Animéknél azért szokott bónuszpont lenni a szexi, kreolbőrű főszereplő csaj, mert a shounen cuccok azért jó 5 évvel minimum már az Avatar nézői fölött vannak. Ugye iskariotes is valami 7-12 éves fiúkról beszélt, azok még épp csak kifelé szoktak jönni ebben a korban a "fúúúúj, lányok!" hozzáállásból, ellenben a legtöbb shounen cucc inkább ilyen 14-18 közöttieknek készül, akik meg már masszívan benne vannak a "megdugni mindent, aminek vaginája van, lehetőleg azonnal!" mentalitásban. :D
Ezen így kábé másfél napig röhögtem mint a fakutya.
Titkos írta:
2017.04.10. 23:13
Na, ezek után az érdekelne, hogy a Korrában volt valami ilyesmi, vagy ott normálisan végigvitték mind a négy szezont ugyanazzal a fordítóval/szinkrongárdával? (…) Meg persze érdekelne, hogy az új szereplők hangjai is voltak-e olyan jók, mint az eredeti sorozatban, de nem tudom, hogy az angolból mennyit láttál/hallottál ahhoz, hogy erre válaszolni tudj
Én a magam részéről angolul és magyarul is végig néztem. A Korraban volt pár érdekes fordítási megoldás, de nem volt kiugróan rossz megoldás. Külön plusz pont, hogy a szereplőket végig úgy hívták ahogyan először. Mondjuk az egy kicsit furcsa volt, hogy Aang-ból Eng lett, de üsse kavics. Ami személy szerint zavart, hogy Su-nak és Kuviranak szerintem nem a legjobb hangokat találták meg.
"A barát olyan ellenség, aki még nem támadott meg." /Madagaszkár pingvinjei - Kapitány/
"Semmit sem tenni könnyű - megbocsátani viszont nehéz." /Avatar az utolsó léghajlító - Aang/

Avatar
iskariotes
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1057
Csatlakozott: 2007.04.11. 10:37
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Springfild, Evergreen Terrace 742

Re: Avatár sorozatok - Aang, Korra és minden egyéb

Hozzászólás Szerző: iskariotes » 2017.08.29. 22:36

Végre utolértem magamat a képregényekben.

Aang: North and South
A fő cselekmény száltól elkanyarodott a történet ami kár. De így legalább láthattuk az újjá épülő Déli Sarkot. A mostani gonoszak teljesen pitiáner alakok voltak, bár a konfliktus elégé hangsúlyos. Lévén, hogy az Északi Sarkról jöttek kutatok akik olajat szeretnének kitermelni délen. Az olaj pedig a gépek működtetésére szolgálna amivel mint mondják az összes ember egyenlő lenne. A lázadok erre meg azt vágják vissza, hogy a levegő nomádjai voltak akik hittek az egyenlőségben és lám ki is irtották őket. Plusz az olaj kitermelés környezetkárosítással is jár. De miután a Déli Sark vezetője Hakoda, a Föld népének királya Kuei, a Tűzországának uralkodója Zuko, a kor legnagyobb cégének képviselője Toph és maga Aang avatar is beállt a terv mögé így nem nagyon volt kérdés, hogy mi lesz a rebellisek sorsa.
Mit kell még kiemelni?
Zuko a belső legitimitási problémáit gyorsan azzal orvosolta, hogy Kuei királlyal kibékült. Ezt leginkább három dolog bizonyította: 1, Egyszerre érkeztek meg a Déli Sarkra. 2, Zuko többször is fenségnek szólitja uralkodó társát. 3, A záró ünnepi vacsorát Bosco mellett ülve fogyaszthatta el.
Katara és Aang: Végre Aang lett a magasabb a kapcsolatukban. Plusz ahogyan néztem mind ketten szeretnének tovább lépni a kapcsolatukban, bár Aang inkább fizikálisabban addig Katara szellemileg szeretne egy-két lépcsőfokot lépni.
Toph: Szokás szerint hozta a formáját. A csaj nincs még 16, de már hosszabb a CV-je mint nekünk összesen. Legújabban a mint project igazgatóként tevékenykedik - analfabétaként.

Korra: Turf Wars 1.
Amit úgyis mindenki látni akar.
Minden esetre a kapcsolatuk (szinte) már hivatalos. Korra és Asami voltak bemutatkozó vacsorán az avatar szüleinél. Mako és Bolin is tudd már a dologról. Kya pedig egyből levágta a szitut a két lány közt, sőt ő is előjött, hogy hát ő sem a pasikat szereti. Meg azt is mesélte, hogy Kiyoshi avatar biszexuális volt, a légidomárok pedig nagyon rég elfogadták a melegeket. Persze Tenzin semmit nem vett észre semmiből.
De a világ nem állt meg. A nép visszatért Köztársaság városba és most komoly lakásproblémával küzd a város vezetése. Raiko elnöknek még az újjá választási kampányára is figyelnie kell, miközben a nép láthatólag Korrat tennék meg vezetőnek.
Lin visszatért rendőrfőnöknek, ahogyan Mako is újra őrzi a rendet új járőrtársával Bolinnal együtt.
Az ellenség pedig kétes üzletember és egy Tokuga nevű triád tag aki félig szellem félig ember.
"A barát olyan ellenség, aki még nem támadott meg." /Madagaszkár pingvinjei - Kapitány/
"Semmit sem tenni könnyű - megbocsátani viszont nehéz." /Avatar az utolsó léghajlító - Aang/

Avatar
weingartia
Gyakorlott
Gyakorlott
Hozzászólások: 65
Csatlakozott: 2008.07.17. 07:18
Nem: Férfi

Re: Avatár sorozatok - Aang, Korra és minden egyéb

Hozzászólás Szerző: weingartia » 2017.08.30. 07:17

iskariotes írta:
2017.08.29. 22:36
Amit úgyis mindenki látni akar.
Minden esetre a kapcsolatuk (szinte) már hivatalos. Korra és Asami voltak bemutatkozó vacsorán az avatar szüleinél. Mako és Bolin is tudd már a dologról. Kya pedig egyből levágta a szitut a két lány közt, sőt ő is előjött, hogy hát ő sem a pasikat szereti. Meg azt is mesélte, hogy Kiyoshi avatar biszexuális volt, a légidomárok pedig nagyon rég elfogadták a melegeket. Persze Tenzin semmit nem vett észre semmiből.
Korra és Asami teljesen rendben van, aranyosak együtt. Először meglepődtem, de így visszagondolva tényleg voltak már korrábban is jelek, utalások a kapcsolatukra. Viszont a többit így egyben leírva látni kicsit sok.
Amúgy arról van vmi hír, hogy meddig tervezik vinni a képregényeket? Addig amíg olvassa vki? Eddig azt hittem, hogy az egész történet "anime-only", a képregények meg csak kiegészítők.

Avatar
iskariotes
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1057
Csatlakozott: 2007.04.11. 10:37
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Springfild, Evergreen Terrace 742

Re: Avatár sorozatok - Aang, Korra és minden egyéb

Hozzászólás Szerző: iskariotes » 2017.08.30. 20:21

^^
Van az Aangból egy "sima" képregény ami történetileg a sorozattal egy időben játszódik. Leginkább olyan történeteket mesél el, amikre külön nem tértek ki, de azért megtörténtek. Ilyen volt példú Zuko és May első közös vacsorájuk még BaSingSe-ben, vagy egy történet még Aanggal és Kuzonnal. Szóval ez annyira nem vitte előre a cselekményt.

Ezt követően kiadtak egy 5x3-as képregény folyamat. Ebből három kötet nagyon komolyan vitte előre a cselekményt és sok érdekes dolog történt benne. Hova tovább megtudjuk mi is történt Ursa-val. De ami most nagyon lóg a levegőben az Zuko és May kapcsolata valamint az Azula által gerjesztett összeesküvés.
A maradék két kötetben pedig annyi minden nem történt max annyi, hogy Toph kibékült az apjával valamint azt amit az előző hozzászólásomban leírtam.
A probléma az, hogy az eddigi rajzoló kiszállt a képregényből, így nem tudni lesz-e folytatása és ha igen az mikor várható. Pedig le kéne zárni a szálakat, ha már kibontották őket! Bár már egyszer volt egy majd egy éves szünet a képregény életében szóval remélem most is csak átmeneti lesz a megállás.

Ami pedig Korrát illeti ott végig ki volt jelölve, hogy lesz egy 1x3-as képregény, persze ha rosszak a számok akkor betudják fejezi ha nem akkor tovább is lehet majd vinni a szálakat.
"A barát olyan ellenség, aki még nem támadott meg." /Madagaszkár pingvinjei - Kapitány/
"Semmit sem tenni könnyű - megbocsátani viszont nehéz." /Avatar az utolsó léghajlító - Aang/

Avatar
weingartia
Gyakorlott
Gyakorlott
Hozzászólások: 65
Csatlakozott: 2008.07.17. 07:18
Nem: Férfi

Re: Avatár sorozatok - Aang, Korra és minden egyéb

Hozzászólás Szerző: weingartia » 2017.08.30. 20:46

Köszi az infót! :) Remélem folytatják, egy képregényt fenntartani csak nem akkora kockázat nekik. Még bőven van szufla ebben a világban, remélem nem hagyják parlagon. Mondjuk tizenx év múlva úgyis előveszik! :D Most éppen a "hey, arnold!" van terítéken.
Az ilyen fanservice dolgokat, mint Zuko és May randija, kifejezetten csípem.

Avatar
Titkos
Grafomán
Grafomán
Hozzászólások: 5914
Csatlakozott: 2003.04.20. 12:27
Nem: Férfi

Re: Avatár sorozatok - Aang, Korra és minden egyéb

Hozzászólás Szerző: Titkos » 2017.12.09. 06:32

Ide reagálok már ezekre, mégis csak itt számít on-nak. :)
Surci írta:
2017.12.07. 07:34
Ayla írta:
2017.12.06. 23:56
Avatar, The Last Airbender kivégezve. Még mindig nem tudom szabad-e animének nevezni, my childhood is ruined. Jelenleg a Korra elején tartok.
Az illető topikot végigpörgettem, pár szpojlert el is kaptam, úgyhogy majd ha befejeztem, akkor oda megy a reag.
Várjuk szeretettel, pláne ennek a "my childhood is ruined"-megjegyzésnek a fényében, mert érdekelne mi nemtecett.
iskariotes írta:
2017.12.07. 21:28
Sajnálom, hogy nem jött be a sorozat. Bár mondjuk kevesen vannak akik az ATLA után belevágnak a LOK-ba, úgy hogy az előzmény sorozat nem jött be. Szóval ezért jár a tisztelet.

Amúgy meg miért ne járna az anime megszólítás ennek az univerzunak? Szerintem simán jár neki.
Mondjuk azért én simán kinézem Aylából, hogy nem feltétlenül a teljes sorozattal overall volt valami komoly baja, hanem esetleg csak most tudta meg, hogy ez "hivatalosan" nem anime, vagy szomorú, mert más karikat shipelt, mint akiket a végén a készítők kanonizáltak és ezek miatt lett "tönkretéve a gyermekkora", de amúgy ennél nagyobb baja nincs a franchise-al. :D (Ezt abból is gondolom, hogy lazán elkezdte utána egyből a Korrát. Btw Ayla, ha ezt olvasod, esetleg a Sorozatok topicba is nézz majd be, Learával nemrég összegeztük a Once upon a time-ot, ha már a legújabb szezon inkább spinoff, mint folytatás, aztán érdekelne, hogy te még egyáltalán követed-e, mit szóltál a "kvázi-lezáráshoz" stb.? XD)

Amúgy lehet írtam már, de számomra ez a cucc sosem volt anime, mivel tudtommal nem japánok dolgoztak rajta, viszont ez semmit nem von le az értékéből. Sőt, hülyeségnek is tartom, hogy ha amcsi, vagy amcsi-ázsiai (de nem japán) koprodukciós rajzfilmről van szó, ami azért még így is "főként nyugati", akkor is aggassuk rá, hogy "ez már anime!", mintha az "anime" szó valami animációs Oscar-díjat jelölne, amivel a rajzfilmek krémjét jellemeznék. :D Ez a mentalitás rohadtul érződik pl. az AA-s Avatar ismertetőt író fazonon is, aki zárszóként beírt egy olyat, hogy "Ez egy igen kimagasló alkotása az amerikai rajzfilm iparnak, véleményem szerint megérdemli az anime besorolást.", értitek, mintha ez valami díj lenne, ami japán cuccoknak alanyi jogon jár, de ha elég jó a rajzfilmed, akkor amcsiként is megkaphatod rá az "áldást"... :D Szal nem tudom, ez kissé lol, meg a nem-animék felé némileg degradáló is, úgyhogy én maradok annál, hogy elsősorban a Japánból származó rajzfilmek az animék, az Avatar meg egy baromi jó amcsi rajzfilm, némi keleti koprodukcióban készülve. :) (Jó, a Korra már kérdésesebb, amin pl. a Studio Pierrot is dolgozott, de mivel a korábbi amcsi sorozat és a korábbi amcsi agytrösztök voltak továbbra is a "showrunnerek", nálam még ez sem lett ennyitől anime.) Illetve ott van még annak a kérdése, hogy "oké, dehát anime-stílusú ábrázolásmódot használ!", na igen, de ha meg pusztán vizuális alapon nézzük, akkor ennyi erővel a Teen Titans rajzfilmsorozat is anime (ott sokkal jobban ráfeküdtek erre, nem szimplán nagyobb a szereplők szeme, vagy ilyesmi, hanem sweatdropolnak, random hanyatt vágódnak 1-1 fárasztó poén hatására, stb.), a Panty & Stocking pedig egy amcsi Cartoon Network rajzfilm, magától Tartakovsky-tól. XD
Kép

Avatar
iskariotes
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1057
Csatlakozott: 2007.04.11. 10:37
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Springfild, Evergreen Terrace 742

Re: Avatár sorozatok - Aang, Korra és minden egyéb

Hozzászólás Szerző: iskariotes » 2017.12.11. 21:50

Az anime fogalmát szerintem mi magunk (tehát az animefanok) használjuk úgy, mint valami szent Grál lenne pedig dehogy.

A, Japánban minden egyes rajzfilmet animének hívnak. Tehát az amerikai rajzfilmektől elkezdve a saját otthoni, tehát a japán rajzfilmekig bezárólag minden anime. A nem japán fanok viszont, csak a szigetországból származó termékeket nevezi animének. Érdekes, hogy az amerikai rajzfilmeket nem szoktuk cartoon-ozni és képregényeket nem nevezzük comics-nak. Mi szoktuk mondani, hogy nem rajzfilmet nézünk, hanem animét. Első animés éveinkben a többségünk átesett/átesik azon fázison, hogy amikor azt mondják, hogy „Jé te rajzfilmet nézel?” akkor habzó szájjal magyarázzuk, hogy ez nem rajzfilm ez anime.

B, Az anime fogalmát továbbá folyamatosan el inflálódik. Mire gondolok? Az összes Japánban gyártott rajzfilmet animének nevezzünk. És ez alól nincs pardon számunkra. Az 1950-es évek előtt készült rajzfilmeket is animének nevezzük. Pedig azokban az alkotásokban semmi „animés” nincsen. Egy-egy rövid kis történetben nincsen semmi jellegzetesség, épp úgy készülhettek volna az USA-ban, a Magyar Királyságban vagy éppen a Szovjetunióban ahogyan azok Japánban látták meg a napvilágot.

C, A fogalmat tovább erózióknak tesszük ki amikor minden japán rajzfilmet egy kalap alá veszünk. Szemrebbenés nélkül mondjuk egy kodomo-ra és egy guro hentai-ra, hoyg anime. Mert, hogy Japánban készült.
Ugyan úgy teszünk amikor egy kísérleti egyetemi vizsgafilmmel vagy a világ legkommerszebb animéjével a Pokémonnal van dolgunk. Mind kettő anime és slussz.

D, Bár próbáljuk GyODA kerítéssel levédeni az anime határait ez azért most sem sikerül. Egész egyszerűen vannak migránsok/disszidensek/menekültek/kivándorlok/bevándorlok /emigránsok, akik valahogyan átjutnak a határon.
Különböző szintekbe lehet soolni ezeket az alkotásokat:
1. Színt: Tehát csak Japánban született, japán állampolgárok dolgoznak rajta, japán ötlet alapján.
2. Színt: Zömmel japánok dolgoznak rajta, de valamilyen szinten más (zömmel koreai) vendégmunkások is dolgoznak az alkotáson. A legtöbb anime úgy, ide tartozik.
3. Színt: A megvalósítás főleg japánokon múlik, a forgatókönyv nagy részben is itt készül. Ide lehet képzelni, pl.: az Animatrixot.
4. Színt: A technikai megvalósítás a japánoké, de a történetben semmilyen beleszólásuk sincsen. Pl:Nils Holgersson
5. Szint: A technikai megoldásokban is csak egy adott rész egységet kell megoldaniuk.

Vajon hová kell sorolni az olyan alkotásokat, mint a Final Fantasy animációs filmek? Technikailag japánok alkották meg, de a piaca egyértelműen globális. Mutáns Tini Nindzsa Teknőcök OVA-ja természetesen mi is? Anime mert japánok rajzolták és japánban játszódik, de egyértelmű, hogy a piaca az Amerika volt és a történet is onnan jött. A Tekkonkinkreet rendezője francia, de ettől még animének számoljuk.

A mangak esetében megszületett már jó pár éve a global manga kifejezés, miért ne lehetne egy global anime névvel illetni azokat az animációs filmeket melyek mind vizualizációjában mind pedig történet mesélésében törekszik az anime stílus jegyeit átvenni, ahogyan az Avatar is.
"A barát olyan ellenség, aki még nem támadott meg." /Madagaszkár pingvinjei - Kapitány/
"Semmit sem tenni könnyű - megbocsátani viszont nehéz." /Avatar az utolsó léghajlító - Aang/

Avatar
Ricz
Nagymester
Nagymester
Hozzászólások: 968
Csatlakozott: 2016.12.24. 01:12
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: sajnos a Föld nevű bolygón
Kapcsolat:

Re: Avatár sorozatok - Aang, Korra és minden egyéb

Hozzászólás Szerző: Ricz » 2017.12.13. 04:18

iskariotes írta:
2017.12.11. 21:50
Az anime fogalmát szerintem mi magunk (tehát az animefanok) használjuk úgy, mint valami szent Grál lenne pedig dehogy.
Ezzel kétségtelenül egyetértek.
iskariotes írta:
2017.12.11. 21:50
Az anime fogalmát továbbá folyamatosan el inflálódik.
Kicsit odaszúrós leszek most, és nem neked. Én még betennék egy E) pontot, melyben az átlag anime fan puszta személye is inflálja a fogalmat. A legkönnyebben a szokványos és szabványos sztereotípia juthat eszünkbe a "mélyotakukról", akik kövérek, pattanásosak, szaguktól már a borzok is kitelepülnek 1 km-es körzetben, és valami meglehetősen alulöltözött nőcivel díszített, furcsán foltos párnát ölelgetnek, miközben női ruhában mormogják, hogy "trap is not gay". Van ilyen réteg is, aki maga a megtestesült sztereotípia, oké, de ilyenek minden kultúrkörben ott vannak. Fussunk neki azoknak, akikkel gyakrabban találkozunk egy-egy rendezvényen, csoportban: akiket amúgy sem az eszükért szeretünk. Akik felkapják a vizet azon, hogy az "anime nem mese!44!44!!!!44" (holott minden fikció mese, csak amit mi az epikán belül meseként ismerünk, az helyesen gyermekirodalom - a mese valódi definíciója sokkal absztraktabb), de még csak nem is rajzolt, hanem animált (mintha a rajzolt nem lehetne egyébként sem az, úgy mellesleg), és teljes mellszélességgel mondják magukról, hogy ők bizony otakuk (ami Japánban nem épp egy kedveskedő jelző), és lépten-nyomon szeretik ezt hangoztatni, ezáltal keltenek másokban, főleg a külső körökben komoly taszító viszolygást, amivel pont ráerősítenek a sztereotípiákra, ezáltal pecsételik meg jobban vele a műnemet is. Gyakorlatilag inflálják a fogalmat, csak nem tartalmi részről, hanem megítélési szempontból (vagyis az átlagember lesajnálón, lenézőn fog reagálni, mert az egészséges felfedező kíváncsisága se lesz meg iránta, hogy esetleg egy próbát tegyen vele). Sírnak, hogy gyerekesnek tartják őket ezért, mert anime, konstans céltábláknak érzik magukat miatta. Mindenkiben ott a hiba, csak ők tökéletesek, őket nem érti meg senki. (Tiszta WataMote helyzet.)
Alapvetően az ilyen személyek jelenléte is amolyan rákos daganat: kis számban nevezhetjük jóindulatú elburjánzásnak, de minél többen és koncentráltabban vannak... Gondolom, értitek az analógiám. Bár van még egy ettől is rosszabb szint: amikor adják alájuk a lovat. Vagyis egy közösség is képes alapos inflációs értéket biztosítani egy fogalomnak, amire a történelem és az irodalom is egyaránt remek példák garmadával képes szolgálni.

De visszatérve a fenti állításra, hogy "folyamatosan el inflálódik". Ezt annyiban helyesbíteném, hogy nincs minek inflálódnia. Az igaz, hogy úgy tekintenek az animések erre a fogalomra, mint a Szent Grálra, az Alfára és Omegára, de pont, itt megáll az egész. Csak kreáltak egy szót, amit többletjelentéssel ruháztak fel, hogy ezáltal különlegesebb legyen attól, mint ami. Neked Szent Grál, nekem csak egy ugyanolyan fából készült kehely rézbelsővel, mint a pórnép többi 1. századi ivóalkalmatossága. Ez az érem két oldala, ami végeredményben annyit jelent, hogy ugyanúgy tárgy, egy fogalom. Bár ez az én szemléletem, az én "iskolám", hogy semmivel se vagyunk se különbek, a műnem se különlegesebb, csak a származása és a története, a kultúrája miatt egzotikusabbnak hat, pedig dettó ugyanezt megtaláljuk más téma vetületeként nálunk.

Na de, hogy ON is legyek: az Avatar első szériája méltón nyúlt az ázsiai kultúrához és a rajzfilmes hatásait is jól alkalmazta. A Korránál meg... Nos, én azt éreztem, hogy ez már identitásvesztett és elhalt dolog. Az első évada tuti volt, és úgy éreztem, az egy jó hang a folytatásra. Aztán nagyon más irányba terelték a dolgot. Bevonták a grrl power faktort, a leszbikusi kapcsolatot, feminizmust, ami oké, jó dolog egy ponton, csak véleményem szerint nem léptette előre a saját világát vele. Inkább egy ezüsttálcás kiszolgálása volt a rajongóknak, hogy "lássátok, tudok modernen mély is lenni". Csak ez a modernség inkább kárára volt, mert elég fókuszvesztetté vált. Voltak jó és erős pillanatai, de javában csak unalom a köbön. ahogy a magyar tanárom mondta egyszer egy dolgozatra: "Volt egy jó gondolata... csak sajnos aztán folytatta."
"A vérfürdő a második legkimerítőbb tevékenység a futball után."
Kép
MAL || Librarian Warrior

Avatar
Ayla
Fanatikus
Fanatikus
Hozzászólások: 1985
Csatlakozott: 2007.02.18. 16:59
Tartózkodási hely: sehol és mindenhol

Re: Avatár sorozatok - Aang, Korra és minden egyéb

Hozzászólás Szerző: Ayla » 2017.12.16. 16:42

Titkos, látod te még mindig milyen jól ismersz :D
Igen, a gyerekkorom odaveszett, ahol azt hittem ilyen animációval és ázsiai körettel csak Japánból származhat anime :')
OUATot nem néztem azóta se, volt más pl Gothamból másfél évadot most töltöttem le, Lucifert néztem csak. SHIELD, Flash, Arrow, Supergirl OUAT mind jegen van, sz*r az életem, ez van.

iskariotes a kóreai vendégmunkások bekerülnek a Happiness Journalomba :"D Jól megaszontad!

Ricz egyetértek.

Valljuk be, valamikor jogos volt a felháborodás, ez viszont még akkor volt, amikor nem tudtuk, hogy a Nyugat is képes Keletet alkotni. Globalizáció egyik példája, hölgyeim és uraim. Ahogy haladunk a korral, egyre több és több fogalom veszíti majd el a gyökereit, ám amíg ugyanazokat a gyökereket tükrözi, akkor is ha gyakorlatban már csak az eszmei értéke miatt nevezünk valamit animének, addig én úgy gondolom az egy sikeres produkció volt.

Aang
Meglepően könnyed volt, teljesen reggeli tévéműsor matinének indult. Aztán mint a Harry Potter, elsötétedett és bebizonyította, hogy meg tudja váltani a világot. Az első részekben végtelenül frusztrált agyilag, hogy "angol szinkronnal" nézek ilyesmit. Az agyamban lévő blokk miatt sokszor ösztönösen elfordultam és letagadtam a cucc létezését. :D Ez hozzátartozik az élménybeszámolómhoz, igen. Mert amikor valami ami neked szenvedélyed, ilyen mélyen beleivódik a szervezetedbe, külön kihívás nyitottak lenni és fejlődni.
Ezért egy adott ponton az animét nézve, tekintve a történetét, hogy korok jönnek és mennek és az Avatár a híd, azon is elgondolkoztam, hogy ennél jobb kivitelezése ennek a műnek nem is lehetett volna. Talán ez is szándékos volt valahol, jó lenne beszélni az alkotókkal és megkérdezni az volt-e, mert ha igen, zseniális. Ha viszont nem, akkor is létrehozott egy olyan történetmesélési csatornát, melyet eddig csak nagyon ritkán láthatunk és általában elvont múzeumok, ismeretlen művészek alkotásaiban.

Aang olyan természetes volt. És itt a sorozatról beszélek, nem a csávóról :D Nőtt a hajuk, éheztek, unatkoztak, kínlódtak. Ez rengeteg történetből kimarad, vagy csak egyik másik nehézség van kiemelve. Ezért is valahol a sorozat felénél egyre jobban és jobban sajnáltam, hogy vértelen és nyílttörés-mentes volt a mű. Persze, egy ilyen újdonságot el kellett adni valahogy, és mivel "mese" a kivitelezése, ezért nem lehet gore.
Azért mert ilyen valósághűnek volt megalkotva, a főszereplőink is GYEREKEK voltak. És csináltak meggondolatlan, vagy hősies vagy önző butaságokat, de, bár végig rettegtem, hogy "amerikai butaság" lesz, egyszer sem volt az. Majd belepusztultam, hogy "rajtakapjam" az animét, bunkón amcsisnak lenni, de nem volt, sehol :D Ettől megint csak boldogabb lettem.
A mesélni valója ennek az animének olyan sok rétegen futott, hogy külön sírtam (fizikailag) egy-egy sort amikor a történet haladtával ezekből nem lettek legalább epizódsztorik. Pl. hogy Sakka megkapta a pysho (biztosrosszulírom) darabkát. Vagy, hogy Zuko bácsikája. ZUKO BÁCSIKÁJA. VALAKI ANIMÁLJA MEG ANNAK AZ EMBERNEK A FIATALKORÁT KÉT SOROZATBAN KÖSZI

ehhm

Mindezektől óriási súllyal fejezte be magát a történet, a szereplők és szerintem hónapokig van min gondolkodni. Persze, nyilvánvalóan egy levetítése az emberiség történelmének és társadalmunk jelenlegi hozzáállásának a Föld nevű bolygóhoz, sok minden más mellett, de ez meg lett terítve NEM shounnen klisével, NEM Marvel univerzummal, NEM DC marhaságokkal és NEM tankönyvesen unalmas, keresztény hitvallásos vegán módon. ÉS EZ A LÉNYEG. Eladták, a gondolatát egy olyan történettel, ami még jó is volt és főleg VICCES. És nem volt original. Messziről sem. Mégsem volt klisé, vagy beszámítható, vagy unalmas. Miért? Mert természetes volt, mint a kocsmasztorik. :D Mindenki vevő rá.

Korra
Egészen a legutolsó sorozat feléig, egyszerűen hidegen hagyott szegény. Nem tudnám pontosan megmondani mi bajom volt vele, de valahogy nem jött át, az hogy Korrában érzések vannak. Persze a legutolsó részben ezt ő maga is kimondja: mindezen dolgoknak meg kellett történnie vele, hogy gyakorlatilag legyen benne őszinte empátia. Hát sikerült. Szóval, I guess mégis csak jó volt? Tud itt még engem valaki követni? :D
Mivel a Korrával ugrottunk az időben, nem sokat, de eleget, ezért kb lehetetlen volt beleélnem magam abba a "Tibeti papok hozzáállás" szellemébe, ami az Aangban olyan szépen kibontakozott. Reméltem, hogy ez azért is van, mert 1. ipari forradalom 2. mert Korra nem airbender nomád hanem déli sarki waterbender 3. mert ugyanazt nem lehet eladni kétszer
Na most mindhárom reményem beigazolódott, ám a 2-től akkor elvártam volna azt, hogy Korra ejjdenagyon waterbender hazafileány (hogy nincs nőnemű verziónk magyarul annak, hogy hazaFI?) legyen, amire gondolom azt mondaná mindenki, hogy hát ott volt egy egész évad arról, ahogy el akarják tiporni az apját stbstb. Lehet. Viszont Korra nem ÉLT délen (legalábbis nem úgy, hogy azt mi is láttuk) és nem vetette meg a lábát az emberekkel együtt, mint anno Sakka északon a fire nation támadása ellen. Sakka ott volt a sűrűjében, kapott jelentet mindenféle tipikus waterbender hagyományokkal és ez kielégítő volt. Korra ilyet nem kapott. Csak mert a családjával beszélgetnek egy sátorban, az nekem nem elég.

A fő gonoszaink az összes évad alatt ugyan annak a kockának, másik oldalai voltak. És persze a legutolsó részekben ERRŐL IS szó szerint beszélnek, hogy mindennek miért volt oka, stb stb, ám nekem ez nem volt elég okos megvalósítás. Mindezen elveket, gondolatokat, kiértékelő zen önmegvalósításokat el kellett volna kezdeni a legelső sorozatban.
Pontosan ezektől ez a sorozat pedig nem volt olyan természetes, mint az Aang. Az Aang olyan volt mint egy vén meséi, de reális életképek, pont mint amikor te sztorizol a harmadik sör után. A Korra, már sokkal mass-media merch szagúra lett kivitelezve. Érezted, hogy a résznek SEASON FINALE a neve és az nem jó. Attól már rengeteget veszít ama ideológiájából, hogy tükre a társadalmunknak. Persze, lehet ez is szándékos volt, hiszen az 1. pont , az az ipari forradalom, visszaköszönhet megbontva a negyedik falat, így is. Ja és persze meg is teszi! Hiszen a rádió kommentátor gondoskodik róla részről részre, hogy Hozzánk beszéljen. :) Szóval akkor most jó volt vagy sem, hogy a Korra sorozat elszakadt az Aangtól? Mikor Korra tényleg elszakad a korábbi avatároktól... : ) remélem kiolvasható a megfelelő gondolatmenet.

Amikor befejeztem a Korrát (kb 4 órája) első gondolatom az volt, alig várom, hogy újranézzem az Aang-ot. Nem nagy was is das rájönni miért. Miért ez az első reakció, miért tetszik a többségnek az Aang és másoknak a Korra.
Az Aang egy másik, egyszerűbb korban játszódik - a régi szép időkben. A többség mindig a régi szép időket sírja vissza. Persze sokféle idők jártak és ennek fejében, mindenkinek másak az álmodozásai, de a kulcsgondolat ugyanaz: egyszerűbb volt. Lenni, gondolkodni, problémákkal szembeszállni.
A Korra, már napjaink millió elvárásainak és stimulációinak van kitéve, kiégetve, mielőtt akár levegőt is vehetne. Nem mellesleg egyik évtizedről a másikra szinte időutazás szerűen ugrik a környezetünk megtestesülése. A reakcióidőnk folyamatosan lassabb és lassabb, mert a környezetünk folyamatosan gyorsabb és gyorsabb. Ezt nézni egy Korra kiadásban is frusztráló, végérvényben, nemhogy rádöbbenni, hogy te, én meg a harmadik az utcán is így él. Ezért kevésbé imponáló sokaknak és nekem is a Korra.

Akiknek a Korra a kedvesebb, azok valószínűleg az új kapun át érkező, legifjabb lelkecskék. :)
Nekik nincsenek régi szép idők. Még.
Lesz még ilyen anime a jövőben? :D
Shotaaa!! Lolííí! Shotaa!! Lolíí!! Sho- LOLI! :D He. | hol vagy, Pantalaimon?

Avatar
iskariotes
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1057
Csatlakozott: 2007.04.11. 10:37
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Springfild, Evergreen Terrace 742

Re: Avatár sorozatok - Aang, Korra és minden egyéb

Hozzászólás Szerző: iskariotes » 2017.12.20. 23:37

Húú, de jó volt ezt olvasni Ayla! Az ATLA-s részhez nem is tennék, hozzá semmit az úgy jó ahogyan van. Nagyon jó példát hoztál fel arra, hogy miért is jó történet az Aang. Valamint boldog vagyok, hogy ennyire elnyerte a tetszésedet.
Sokka-ról sajnos semmi pozitív dolgot nem tudok mondani, ami a jövőjét illeti. A LOK-ból kiderül, hogy kapott egy szobrot. A képregényből pedig ugye csak annyit tudunk meg, hogy Suki kvázi Zuko személyitestőrségének a parancsnoka lett, így jó sokat voltak külön. A fantáboron belül leginkább az a teória a legkedveltebb, hogy Sokka kábé a Bei Fong lányok apjuként volt jelen, arról már erősen oszlanak a vélemények, hogy Toph mit engedett meg neki és mit nem.
Iroh-ról meg annyit, hogy eredetileg sokkal komolyabbra és keményebb tanítónak gondolták el, de végül megváltoztatták a tervet. Illetve, ha nem is egy két évados szériát, de egy részt szerettek volna készíteni a múltjáról. De ezt sajnos végül törölték.

Korra védelmében
A sorozat nekem se volt nagy kedvencem, a második évad után gyakorlatilag dobtam, de ugye ki jött a negyedik végéről szóló spoilerek és így végig néztem és egyáltalán nem bántam meg.
Honleányi probléma: Korra csak Délen született, de élt ott. Mint láthattuk, egy elzárt táborban nevelték fel, mondhatni egy inkubátorban. Így nem nagyon tudott érintkezni a törzsével és szerintem ki sem alakult benne egy fajta egészséges patriotizmus.
Korra és mass-media merch: Az Aang esetében a Nickelodeon erősen kényszerhelyzetben volt az amerikai tévés piacon. Azokban az években mindegyik nagy Amerikai csatorna vetített valamilyen animét és az igazán eladható nevek (pl.: Pokémon, Yu-Gi-oh! stb.) már foglaltak volna így kellett találni valamilyen „animét”. Mivel az Aang jónak tünt az űrpótlására így a Nick vezérkara teljes mellszéleséggel beállt a project mögé. A Korra idejére már lecsengett az anime láz, a Nickelodeon pedig megtudta erősíteni a pozícióját. Ezért is merte bekéretni a Korra-t, mondván csináljatok belőle egy 25 részes évadot, de úgy, ha rossz számokat hoz akkor töröljük. No, száz szónak is egy a vége a csatorna „leszólt”, hogy ja még se legyen csak fele annyi idő (ugye így lett 12 rész), de azért legyen értelmes, lezárt, de azért újra nyitható is. Miután lement a második évad is utána kötötték meg az ismert szerződést a még hátra lévő két évadra, de már a Nick erősen visszafogott minden támogatást. Gyakorlatilag azt mondták csináljatok, amit akartok minket nem érdekel. Csak hogy érzékeltessem az ATLA utolsó részét 5,59 millióan látták, a Korra első részét már csak 4,5 millióan követték nyomon. A széria évadonként közel 1 millió nézőt bukott. A Viacom konglomerátum (akié többek közt az MTV, a Paramount valamint a Comedy Central és a Nick is) csak azért nem törölte a műsort mert a 18-34 éves korosztályban érezhetően nagy volt rá a kereslett.
Korra és az ipari forradalom: Azért a mi világunk is képes volt ilyen szintű ugrásokra. Aang sorozata és Korra sorozata közt 70 év van. Azért a Föld is másképpen festet mondjuk 2000-ben mint 1930-ban.

Csak egy kis cukiság a végére. Hogy mennyire odafigyeltek a készítők az Aang világára az is jól mutatja, hogy az eredti sorozatban nem szerepelt elektronikus hangszer mert az nem lett volna autentikus abban a világban.
Ayla írta:
2017.12.16. 16:42
Lesz még ilyen anime a jövőben? :D
Egyrészt léteznek képregények, ha ilyen igényed van. Másrészt ja pusmognak egy Netflixes sorozatról, de az még nagyon . . . feltételes módban van.
"A barát olyan ellenség, aki még nem támadott meg." /Madagaszkár pingvinjei - Kapitány/
"Semmit sem tenni könnyű - megbocsátani viszont nehéz." /Avatar az utolsó léghajlító - Aang/

Androsama
Szakértő
Szakértő
Hozzászólások: 195
Csatlakozott: 2014.07.12. 09:14
Nem:
Tartózkodási hely: Amestris
Kapcsolat:

Re: Avatár sorozatok - Aang, Korra és minden egyéb

Hozzászólás Szerző: Androsama » 2018.01.08. 17:16

Az Aang-ot elkezdtem, de sajnos nem váltotta be a hozz fűzött reményeimet. Valahol az első évad közepe után kaszáltam el.
"Az élethez életet kell áldozni"

(Envy - Fullmetal Alchemist)

Kép

Avatar
iskariotes
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1057
Csatlakozott: 2007.04.11. 10:37
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Springfild, Evergreen Terrace 742

Re: Avatár sorozatok - Aang, Korra és minden egyéb

Hozzászólás Szerző: iskariotes » 2018.09.20. 21:12

Korra Truf Wars 2-3
Jó, oké, hogy már magában a sorozatban is többszőr szóba kerül Köztársaság város alvilága és valahol az is érthető, hogy a képregényben erre a témára fokuszálnak rá, de ez így nagyon sovány. Míg az A:TLA-ban egy nagyon komoly történet szállat sikerült összerakni (ami szerencsére októberben folytatódik is) itt ennek semmi nyoma. Rengeteg karaktert egész egyszerűen eltüntettek. Su és a családja? Semmi. Tűzkirálysága? Pusztaság. Észak és a Déli Sark? Felejtős. Földkirálysága ahol épp választásokat tartanak(?)? Nem is létezik. Csak és kizárólagosan a Városban lődörgünk és ez így kicsit unalmas. Ráadásul ott sem valami sexi helyeken.
Ja igen, fentebb már említettem, hogy Su és köre eltűnt. De, ami még durvább, hogy Bumit is sikerült valahová elbújtatni, ahogyan Kai-t is, pedig biztosan sokan kíváncsiak lettek volna, hogy hol tart most Jinora és a srác bimbózó szerelmük. De nem. Sőt még Opal-nak sem osztottak lapot így csak tipp lehet, hogy Bolin még mindig vele jár.
Ezek helyett kaptunk egy klassz kis jogi gondolkodást. A szellemátjáró most köztulajdon vagy privatizálják? Esetleg szakrális hely? Természetes látnivaló? Ha eladják akkor azt mire lehetne használni? Utazásra és fuvarozásra? Persze ezek izgi kérdések, mint azok, hogy a Galaktikus Szenátus hogyan is dönt Kereskedelmi Szövetséggel való fennálló gazdasági blokádjáról. Ehh.
De ha ez nem lenne elég nyakukba kapjuk az elnöki választási kampányt is. Aminek egy darabig nem láttam az értelmét mivel csak Raiko akart elnök lenni. De aztán missis Warick elindult a posztért (Korra, Tenzin és Asami ötlete alapján) és meg is nyerte azt. EZ nagyban köszönhető volt Warick új filmes műfajának a propaganda-dokumentum filmnek.
A fő cselekményben pedig azon kellett volna izgulnunk, hogy a félig ember-félig szellem Tokuga és pár mechaja megállítható-e? Igen meg. Asami ki tud e szabadulni Tokuga fogságából? Igen ki. A mérges felhő tényleg elfogja borítani a várost és így sokak halálát okozva? Nem. Minden esetre azzal zárult a story, hogy Tokuga átszökött a szellemvilágba. Ide a rozsdás bökőt, hogy a szellemekből fog majd egy sereget összerakni és azzal akar majd harcot indítani. Végül is egy (fél)isten ellen, aki legyőzte magát a sötétséget biztos nagyon hatásos lesz.

Majd kiment a fejemből! Az egész mókához kapunk még egy teljesen felesleges szállat is. Megjelenik egy Jargala Omo nevezetű nő (nagyon indiai beütésű) és csapata, aki védelmi pénzt követel Asamitól. Igen védelmi pénzt az avatar barátnőjétől. És ami a legdurvább az egészben, hogy oldalakon át foglalkoznak ezzel a témával. Komolyan ezek nem olvasnak újságot? Kép1 Kép2
"A barát olyan ellenség, aki még nem támadott meg." /Madagaszkár pingvinjei - Kapitány/
"Semmit sem tenni könnyű - megbocsátani viszont nehéz." /Avatar az utolsó léghajlító - Aang/

Avatar
iskariotes
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1057
Csatlakozott: 2007.04.11. 10:37
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Springfild, Evergreen Terrace 742

Re: Avatár sorozatok - Aang, Korra és minden egyéb

Hozzászólás Szerző: iskariotes » 2018.12.22. 23:53

A:TLA – Imbalance 1/3
Egyrészt nagy öröm, hogy a rajzoló váltás ellenére mégis folytatták az Aangos képregény sorozatot, ez nagyon jó. ::jsmile:: Epekedve vártam, hogy végre visszakanyarodjunk az Azulás szálra, de mélyen csalatkoznom kellett.

Mert mit kaptunk? Visszatértünk a 2014-ben bemutatott városkába, amiből később Köztársaság város lett (plusz Aang megtalálta, azt a szigetet, ahol majd családot fog alapítani). Amikor itt hagytuk a várost még egy kis gyáracska volt, ahol a földidomárok és a tűzidomárok dolgozgattak. Időközben a város és maga a gyár is nagyon nagyra nőt. Ami pedig a problémát jelenti, hogy a hajlítok és a nem hajlítók közt egyre nagyobb nőt a feszültség.

És ezzel a történet szállal már nagyon tele van a hócipőm. ::argh:: A sima A:TLA-ban még csak-csak felbukkant, a Korraban egy komplett évadot szántak ennek, míg a képregényben pont az előző fejezet szólt pontosan ugyan erről, csak éppen a Déli Sarkon. Nem értem, hogy miért kellett újból elő venni ezt a problémát? Mondjuk a különbség annyi, hogy itt még összetettebb még több árnyalatot kapott ez a probléma. A közel 75 oldalból minimum 25 oldalon át vagy a várositanács termében tépték a szájukat a szereplők vagy máshol méláztak a munkaerő problémáján. Mert igen, ebben a fejezetben a bender/non bender problémát áthajlították egy ilyen munkaerőpiaci problémává.

Annyi azért kiderült, hogy Aang-ot tették meg a város első „rendőrfőnökének” plusz kaptunk egy gonosz anyát és gonosz lányait, akik ellenségek lesznek. Jaj, de félelmetes! Aang vajh képes lesz őket legyőzni? Vagy Toph lesz a befutó, mert úgyis ő van a fókuszban? Zuzu pedig sehol. ::pirate::
"A barát olyan ellenség, aki még nem támadott meg." /Madagaszkár pingvinjei - Kapitány/
"Semmit sem tenni könnyű - megbocsátani viszont nehéz." /Avatar az utolsó léghajlító - Aang/

Avatar
iskariotes
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1057
Csatlakozott: 2007.04.11. 10:37
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Springfild, Evergreen Terrace 742

Re: Avatár sorozatok - Aang, Korra és minden egyéb

Hozzászólás Szerző: iskariotes » 2019.06.21. 22:48

A:TLA – Imbalance 2/3
A rész előnye, hogy visszatért Sokka Sherlock. De a nyomozást egyértelműen Toph vezette, és egyre jobban kirajzolódik, hogy mi véget és miért ő lett Republic city rendőrfőnöke. Suki megérkeztével pedig az is egyre nyilvánvalóbb, hogy Beifong kisasszony továbbra Sokkan tartja a szemét. Az meg valahol cuki volt, ahogyan arról beszél mennyire nem tekinti Aangot pasinak.
Summa lesz még egy fejezet, ahol gondolom kifog derülni, hogy a zendülés vezetője is fémidomár vagy valami hasonló disznóság és Toph így vagy úgy legyőzi. Aang meg talán beveti az energia hajlítást legalábbis szerintem a chiblokkoló részt ezt vetítette előre, persze az is lehet, hoogy pont ellene fogják bevetni. De hát Azula villámja minden csak lol.
Remélem, hogy -e rész után végre visszatérünk a fontosabb kérdésekhez! Mit csinál Zuzu? May hogyan fogja még megszívatni a királyt? És persze a best of kérdés: Where is Azula?
Ezt az oldalt itt hagyom, aki szeretné Aangot hosszabb hajjal látni és vagy Katarát földidomár ruciban meglesni.

LOK - Ruins of the Empire 1/?
Ohh, igen végre valahára egy értelmes csapás irány.
A probléma nyilván valóan az, hogy senkinek nincsen jóga ítélkeznie Kuvira felett. Olyan, hogy Föld Királysága egész egyszerűen soha nem létezett a történelem során. Az a terület amit a Föld Királyságaként látunk a sorozatban, sokkalta inkább egy Német-Római Császárságnak tünik, méghozzá egy késői korában. Ha tovább akarjuk vonni a párhuzamokat, akkor a Habsburgok helyét itt Basingse veszi át. Mint látható volt a sorozatokban Basingse nem egy város, hanem egy külön álló ország. Hatalmas falai sokkal inkább azt mutatja, hogy erőszakmonopóliuma csak addig ér el, vagy csak addig akarja kiterjeszteni. Akaratát nem akarja kiterjeszteni a kontinens többi területére. Kiyoshi-szigete, a mocsár idomárok, a homok hajlítók, Omashu királysága és a többi terület saját magát szervezik meg, ezért lehet Bumi is király. Vélhetőleg adók/ajándékok formájában ismerik el Basingse hatalmát, de különösebben nem törödnek a császáripalotával. A jó kapcsolat csak azért kell, hogy vitás esetekben a Basingse császárra az adott királyság mellé álljon, pénzügyileg vagy katonailag.
Mint kiderült az elmúlt kicsit szűk 500 évben csak két vezér akarta egyesíteni a területet: Chi a hódító és Kuvira. Mind kettőjüket végül egy-egy nő állította meg: Kiyoshi valamint Korra.
Kuvira egyesítő hadjárata azért lehetett sikeres, mert bevonulása az adott területre komoly prosperitást hozott magával. Mágnes vasútjával az emberek, az áruk és a szolgáltatások egyik helyről a másik helyre gyorsabban jutottak el így gazdaság jól pörgött. Ehhez párosult a bűnözés letörése és egy sikeres hadserege megjelenése. Kuvira ellen, egyedül a Beifong klán (Zaofu) húzta a száját mivel, ők voltak a leggazdagabbak és legfejlettebbek, számukra nem járt túl nagy haszonnal a csatlakozás.
Azt, hogy Kuvirát bíróság elé citálták leginkább Köztársaság városának és Basingsenek köszönheti. A két hatalmas városállam egész egyszerűen példát akar statuálni, hogy aki velük kezd ki az, hogy végzi. Az már csak Wu császár reál politikai érzékét mutatja, hogy képes volt felismerni, hogy nagy egységes Birodalmat nem tudd szervezni (igen Köztársaság város vélhetőleg végig fúrta volna a tervet), ezért inkább egyfajta föderáció irányába tereli a területet. Minden esetre Kuvira Vaderes megoldása poén volt.
Komolyan ez a modernitás sok . Mondom, hogy sokk.
Korra briliáns tervéről meg két dolog jutott az eszembe: 1, vagy már halott 2, nincs az a Isten, hogy belemenjen.
"A barát olyan ellenség, aki még nem támadott meg." /Madagaszkár pingvinjei - Kapitány/
"Semmit sem tenni könnyű - megbocsátani viszont nehéz." /Avatar az utolsó léghajlító - Aang/

Avatar
iskariotes
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1057
Csatlakozott: 2007.04.11. 10:37
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Springfild, Evergreen Terrace 742

Re: Avatár sorozatok - Aang, Korra és minden egyéb

Hozzászólás Szerző: iskariotes » 2019.11.15. 21:28

A:TLA – Imbalance 3/3
Aang újabb lépést tett a felnőtté válás útján, Katara a bölcs feleség szerepében tetszelgett, Sokka a tanácsait egyre finomabban tudja közölni. Toph esetében pedig egyre nagyobb a gyanúm, hogy azért tették meg rendőrfőnöknek mert így a törvények közzé tudták szorítani önbíráskodó hajlamait így védve meg a közt és saját magát.
Míg az előző hozászolásomban azt vetítettem előre, hogy kifog derülni, hogy a lázadást vezetője is egy fémidomár, ez téves jóslatom volt. De a chiblokkolás már korántsem volt az. Sőt pont ez köré szerveződött a történet. A kérdés az volt, hogy mi legyen Liling sorosa? Toph a szokásos higgadt és modoros tempójában kérte Aangot, hogy azonnali hatállyal vegye el tőle a hajlítási képességét. Katara próbálta magyarázni, hogy Aang eddig csak egyszer vette be ezt a technikát, akkor is avatar állapotban. Aang pedig szokása szerint hezitált. A helyzetet végül Liling törte meg aki benyögte, hogy ha Aang tényleg könyörületes akar lenni hozzá akkor ölje meg. Mint érvelt, egy hajlítótótól elvenni a képességet az olyan mintha meggyilkolnák csak Aang önámítása az, hogy nem ölte meg Ozait. A levegőmesterét eme szavak igen keményen szíven ütötték. Érdekes volt látni ahogyan Aang a történetben első ízben hosszan töpreng egy döntésén. Mérlegel, gondolkodik, külön beszél mindenkivel (igen még a Liling-gel is).
Lilling azt hozta fel, hogy ő csak egy olyan várost akar, ahol csak hajlítok élnek, ő képes a legvégső áldozatot meghozni ezért a céljáért.
Katara az mellett érvelt, hogy a hajlítás elvétele gyilkossággal ér fel, így Aang ne tegye meg.
Sokka azt hozta fel Aangnak, hogy a technikai fejlődés ami annyira zavarja Lillinget és magát az avatart is, csupán a kor vele járója. Sok embernek add munkát és ez által lesznek gazdagabbak. A vicces fiú végül két dolgot mondott: az egyik, hogy Aang és Liling meddig akarják vissza szorítani a technikai fejlődést? Mi az a határ ami még okés és mi az ami nem? A másik pedig, hogy elsőként Ozait fosztotta meg a hatalmától most Lilling következik? Hol lesz a határ ami alatt nem lehet majd valakitől elvenni a hajlítás képességét?
Aang sokat gondolkodott sőt még saját világképpel is elő állt, de a lényeg az volt, hogy nem fosztotta Lillinget a hajlítás tudományától. Minden esetre Aang itt végre próbált ténylegesen avatarként viselkedni és nem csak fizikális értelemben, hanem szellemileg is amit jó volt látni. Toph legnagyobb bánatára.
Ja igen a felkelőket leverték és újra útnak indultak. Nagyon remélem, hogy most már Zuzu jön.
"A barát olyan ellenség, aki még nem támadott meg." /Madagaszkár pingvinjei - Kapitány/
"Semmit sem tenni könnyű - megbocsátani viszont nehéz." /Avatar az utolsó léghajlító - Aang/

Avatar
iskariotes
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1057
Csatlakozott: 2007.04.11. 10:37
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Springfild, Evergreen Terrace 742

Re: Avatár sorozatok - Aang, Korra és minden egyéb

Hozzászólás Szerző: iskariotes » 2019.12.05. 21:18

iskariotes írta:
2019.06.21. 22:48
LOK - Ruins of the Empire 2/?
Korra briliáns tervéről meg két dolog jutott az eszembe: 1, vagy már halott 2, nincs az a Isten, hogy belemenjen.
De van az az Isten, hogy belemenjen. Bár eléggé ilyen szájhúzósan, de beleegyezett a dologba. Az egész rész tetszett. Másrészt nagyon érdekel, hogy tudják egy rész alatt lezárni a történetet? Maga az ellenség legyőzése nem lesz egy nagy esett, szegény fickó ilyen Zsao admirális szintjén mozog. Taktikai érzékét leginkább az mutatja, hogy simán megtámadta (pontosabban a katonáival) a Korra, Toph, Su, Kuvira valamint az ikrekkel és Opal-lal fel álló csapatot. Komolyan mondom nevetséges. Mégis mit hit, hogy az aki legyőzte Vaatu-t majd beijed pár mechatól? Vagy az az ember aki feltalálta a fémhajlítást majd elmenekül? Nonszensz.
A másik szálat tartom inkább érdekesnek. Baatart újra elő keríteni, Kuviraval való újra találkozása. Valamint egy használható gépet is építeni, plusz mindenkit vissza formatálni. Hát nem lesz séta galopp. És akkor még itt van Wu császár is, meg a választás meg Asami és Korra. Szóval ezekre vagyok inkább kiváncsi.
"A barát olyan ellenség, aki még nem támadott meg." /Madagaszkár pingvinjei - Kapitány/
"Semmit sem tenni könnyű - megbocsátani viszont nehéz." /Avatar az utolsó léghajlító - Aang/

Avatar
iskariotes
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1057
Csatlakozott: 2007.04.11. 10:37
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Springfild, Evergreen Terrace 742

Re: Avatár sorozatok - Aang, Korra és minden egyéb

Hozzászólás Szerző: iskariotes » 2020.03.18. 20:18

Természetesen minden problémát megoldottak. Amit talán külön megjegyeznék, hogy az egész elment egy fajta Kuvira magán mutatványba. Ő győzte meg Baatart, ő harcolt a rosszfiúk ellen. Korra csak egyfajta mellék karakterként tűnt fel, míg Bolin és az "Avatar univerzum legszürkébb karaktere" Mako csak ilyen villanásnyi szerepet kaptak. Az már nem volt meglepő, hogy Kuvira bár kapott büntetést, de mindenki láthatta, hogy jó útra tért és míg Su is visszafogadta "lányát". Persze azon nincs semmi meglepő, hogy egy sokak által kedvelt karaktert ennyire előre helyeznek még a főszereplő háttérbe szorítása árán is.

Nincs képregény, itt az ideje végre belekezdeni a regénybe. Ami egyre jobban kezd érdekelni, speciel már csak a villámlás miatt.
"A barát olyan ellenség, aki még nem támadott meg." /Madagaszkár pingvinjei - Kapitány/
"Semmit sem tenni könnyű - megbocsátani viszont nehéz." /Avatar az utolsó léghajlító - Aang/

Avatar
iskariotes
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1057
Csatlakozott: 2007.04.11. 10:37
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Springfild, Evergreen Terrace 742

Re: Avatár sorozatok - Aang, Korra és minden egyéb

Hozzászólás Szerző: iskariotes » 2020.09.17. 13:56

A múltkori fórumon talin talán Ricz felvetette, hogy számára váratlan volt a Korraban megjelenő Egyenlőség pártiak, valamint ez az egész hajlítás ellenesség. Én akkor röviden válaszoltam rá, de hátha másokat is érdekel a téma, plusz kiélhetem a fanságomat. Spoiler lesz.

1, Maga hajlítás képesség rejtélye
A világ egyik leggyengébb pontja, hogy nem tisztázza, ki-hogyan tudja örökölni/megkapni a hajlítás képességét. Mert milyen variánsok léteznek, ha a szülőket vesszük:
A, Hajlító&Hajlító: Gondolhatnánk, hogy két hajlító gyereke is képes lesz rá, de pont Aang és Katara első gyereke Bumi a példa arra, hogy ez nem igaz.
B, Hajlító&Nem Hajlító: Lehetne azt is feltételezni, hogy a fiúk az apjuk míg a lányok az anyjuk képességét viszi tovább. Suyin és Baatar esetében ez sem állja ki a felvetést: a négy fiúk közül csak Baatar Jr. az aki nem képes hajlítani. Lányuk Opal szintén nem tudd hajlítani, amikor pedig mégis akkor levegő eleméhez nyert képességet.
C, Nem Hajlító&Nem Hajlító: Sajnos erre egyértelműen nem kapunk választ. Vagy egyes karaktereknek nem ismerjük pontosan a felmenőit vagy nem tudjuk, hogy képesek-e hajlításra vagy sem. Nota bene se Puppy-ról se Lao-ról nem derül ki, hogy tudnak-e földet hajlítani, de hát nehéz lenne elhinni, hogy Beifong klán feje ne tudna.

Mindent egybe vetve, nehéz lenne azt állítani, hogy százszázalékos bizonyossággal lehet valakiről előre megmondani, hogy képes lesz-e hajlítani vagy sem. Így ez a képesség az Avatar világában élők közt egyfajta Istene ajándék vagy Szellemi adomány volt. A hajlítás képessége nem függ jelemtől vagy tudástól, kvázi vakszerencsén múlik minden. Ez pedig sokakat zavarhat vagy bánthat.

2, Hajlítás ereje
Sok hajlító – és most ne foglalkozzunk az avatarokkal – ereje legalább félisteni erőről add bizonyítékot. Guru Laghima képes volt repülni, Hama a vérhajlítással másokat tudott mozgatni, Ghazan egy maga elpusztított egy hegyormot, Azula az avatar állapotban lévő Aangot is képes volt megölni.
Joggal mondhatjuk, akik ilyen erőket birtokolnak félelmetesek. Az, hogy ki mire használja erejét egyedül csak rajta áll. Egy nem hajlítónak igen kevés lehetősége van egy hajlítóval szemben.

3, Az „Egyenlőség pártiak” előzményei
A nem hajlítok az évezredek alatt több megoldást is találtak arra nézve, hogy kikerüljék vagy akár le is győzzék a hajlítókat.
A, Üldözték a hajlítókat
Az A: TLA S02ep05-s részben egy olyan falút ismerünk meg ahol az avatarokat megvetik és szimbolikusan elégetik a papírmásukat. Könnyen ellehet képzelni, hogy máshol is épp ennyire üldözték a hajlítókat.
B, Harci technikát fejlesztettek ki ellenük
A chi blokkolás technikáját pontosan a hajlítok ellen fejlesztették ki. Így tudták őket valamelyest lefegyverezni, legyőzni vagy akár megölni őket is.
C, Technikai fejlesztések
Az egyre gépesített világban a hajlítok és nem hajlítok közti határ egyre jobban eltűnt. Ennek következtében sokan érezhették azt, hogy már nem is olyan nagy dolog hajlítónak lenni elég csak a megfelelő technikát birtokolni és bárki ellen be lehet azt vetni.

Mindezek mellett a nem hajlítóknak azt kellett tapasztalniuk, hogy a politikai vezetés mindig a hajlítok kezébe összpontosulnak. A Víz törzseinek vezetői mindig hajlítok voltak, a Tűz királyság vezetője szintén idomár volt, a Föld birodalomban pedig a katonai potenciál a Dai-li kezében volt míg a gazdaságot a Beifong klán tartotta a markába.
A Korra világában lehet úgy tekinteni Köztársaság városra, mint egy „paradicsomi helyre” ahol demokrácia uralkodik és ami leginkább modernizált. De Amon és követői továbbra is azt látták, hogy Aang kisajátított magának egy földet, ahol csak a Levegő nomádjai élhetnek. A városi tanácsban 4 hajlító és egy nem hajlító kapott helyet. A városi rendőrséget immár két generáció óta ugyan az a földhajlító család birtokolja miközben egyben ők a világ leggazdagabbjai is egyben. A gyógyítás erősen a vízidomárok kezében összpontosul, a szervezett bűnözés meg zömmel a tűz hajlítókra alapszik.
A Vörös Lótusz nem hiába lázadt-e rendszer ellen, ahogyan a belőlük kilépő Unalaq is az Avatar által irányított világ ellen lépett fel. Amon egy ilyen szintű eseményt csak egymaga nem tudott volna létrehozni, ha nem kapott volna erős hallgatólagos támogatást a városlakoktól. Gondoljunk bele kvázi elfoglalta a várost, csak Korra húzta át a számításait.
"A barát olyan ellenség, aki még nem támadott meg." /Madagaszkár pingvinjei - Kapitány/
"Semmit sem tenni könnyű - megbocsátani viszont nehéz." /Avatar az utolsó léghajlító - Aang/

Válasz küldése