A konyha tündérei és gyilkosai
- Ricz
- Fórumfüggő
- Hozzászólások: 1160
- Csatlakozott: 2016.12.24. 01:12
- Nem: Férfi
- Tartózkodási hely: sajnos a Föld nevű bolygón
- Kapcsolat:
A konyha tündérei és gyilkosai
Épp a napokban találtam meg a receptes füzetem (találóan a címe: "Receptkönyv olyan hülyéknek, mint én"), és gondoltam, lehet vannak itt i olyanok, akik szívesen állnak be a konyhába olykor-olykor kikísérletezni valamit. Ezek a jómadarak, legyenek azok konyhatündérek vagy olyanok, akitől Gordon Ramsay is inkább felköti magát, cserélhetnének ilyen (szerintünk) jól sikerült próbálkozásokat.
De hogy ne csak a labdát dobjam fel, akkor már megosztom az egyik specialitásom, amit csak "szívinfarktusnak" nevezek. Van ennek a cuccnak 4 fokozata, étvágyhoz mérten, illetve ahhoz, ki mennyire akarja megölni a koleszterinszintjét.
1) Light:
- 4 szál virsli
- bacon szalonna
- trappista sajt
A virslit betekered a baconbe, a szálak közé teszel trappista sajtot (hogy legyen minek ráolvadni), majd összesütöd.
2) Medio:
A light adagjának duplája. Itt már célszerű száraz borban kisütni.
3) Brutal:
A light adagjának triplája.
4 db debreceni kolbász
A sütést száraz vörösborban és serpenyőben végzed.
A debrecenit nem tekered baconbe, de megvágod a borítását, hogy a belsejét is érje a bor.
4) Nightmare:
A light adag 4x-ese.
6 db debreceni kolbász
4 deka darált hús
1 fej vörös- vagy lilahagyma
1 gerezd fokhagyma
fűszerek (2 tk paprika, 1 tk őrölt fehér és fekete bors, majoranna, kömény)
kevés olaj
Megcsinálod a szívinfarktus brutalt.
A darált húsból, olajból, fűszerekből, hagymából fasírtalapot csinálsz, amit olajon megpárolsz, majd egy kis sajt bele és borban megsütöd rendesen. Ízlés szerint ebbe keverhetsz ketchupot, tormát vagy mustárt*. Ezt ráborítod a brutalra.
*Személyes javaslat: bajos fehérkolbászmustár. Mézes alapú, alapvetően édes, ami jól megy a fasírtalaphoz.
Jó étvágyat, az intenzíven találkozunk!
De hogy ne csak a labdát dobjam fel, akkor már megosztom az egyik specialitásom, amit csak "szívinfarktusnak" nevezek. Van ennek a cuccnak 4 fokozata, étvágyhoz mérten, illetve ahhoz, ki mennyire akarja megölni a koleszterinszintjét.
1) Light:
- 4 szál virsli
- bacon szalonna
- trappista sajt
A virslit betekered a baconbe, a szálak közé teszel trappista sajtot (hogy legyen minek ráolvadni), majd összesütöd.
2) Medio:
A light adagjának duplája. Itt már célszerű száraz borban kisütni.
3) Brutal:
A light adagjának triplája.
4 db debreceni kolbász
A sütést száraz vörösborban és serpenyőben végzed.
A debrecenit nem tekered baconbe, de megvágod a borítását, hogy a belsejét is érje a bor.
4) Nightmare:
A light adag 4x-ese.
6 db debreceni kolbász
4 deka darált hús
1 fej vörös- vagy lilahagyma
1 gerezd fokhagyma
fűszerek (2 tk paprika, 1 tk őrölt fehér és fekete bors, majoranna, kömény)
kevés olaj
Megcsinálod a szívinfarktus brutalt.
A darált húsból, olajból, fűszerekből, hagymából fasírtalapot csinálsz, amit olajon megpárolsz, majd egy kis sajt bele és borban megsütöd rendesen. Ízlés szerint ebbe keverhetsz ketchupot, tormát vagy mustárt*. Ezt ráborítod a brutalra.
*Személyes javaslat: bajos fehérkolbászmustár. Mézes alapú, alapvetően édes, ami jól megy a fasírtalaphoz.
Jó étvágyat, az intenzíven találkozunk!
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Ricz 2017.12.12. 21:11-kor.
"Egy dolog irracionalitása nem kérdőjelezi meg a létét, csak leírja az állapotát." (Friedrich Nietzsche)
- alvaro
- Fórumfüggő
- Hozzászólások: 1050
- Csatlakozott: 2007.05.09. 09:12
- Nem: Férfi
- Tartózkodási hely: gyászmenet
- Kapcsolat:
Re: A konyha tündérei és gyilkosai
Hmmm... a'sszem a mediohoz is vasszeg-éhségre lenne szükségem, pedig általában azért nem úgy csipegetek, mint egy madárka.
Viszont van nekem is egy faék receptem, igaz sokkal lightosabb: mégpedig a saját mocsi-értelmezésem, hosszú évek evolúciójával végletekig lecsupaszítva. Csak az van benne, ami kell.
60g rizsliszt
20g mazsola
1dl víz
Ezt alaposan összekevered, aztán bevágod a mikróba 5 percre. Önmagában fogyasztva nem ajánlott, csokival vagy banánnal édességnek alkalmas.
Kipróbált önjáró variációi a teás (víz helyett méregerős fekete teából) és a meggyes (ez meggyléből készül és szerintem marha jó is).
Viszont van nekem is egy faék receptem, igaz sokkal lightosabb: mégpedig a saját mocsi-értelmezésem, hosszú évek evolúciójával végletekig lecsupaszítva. Csak az van benne, ami kell.
60g rizsliszt
20g mazsola
1dl víz
Ezt alaposan összekevered, aztán bevágod a mikróba 5 percre. Önmagában fogyasztva nem ajánlott, csokival vagy banánnal édességnek alkalmas.
Kipróbált önjáró variációi a teás (víz helyett méregerős fekete teából) és a meggyes (ez meggyléből készül és szerintem marha jó is).
MGC (magyarul): http://alvaro84.deviantart.com/gallery/30220223
GOSE (folytatás): http://alvaro84.deviantart.com/gallery/ ... E-magyarul
A Sírrabló és a Halál Angyala (íródik): http://alvaro84.deviantart.com/gallery/ ... D-magyarul
GOSE (folytatás): http://alvaro84.deviantart.com/gallery/ ... E-magyarul
A Sírrabló és a Halál Angyala (íródik): http://alvaro84.deviantart.com/gallery/ ... D-magyarul
- Ayla
- Félisten
- Hozzászólások: 2075
- Csatlakozott: 2007.02.18. 16:59
- Tartózkodási hely: sehol és mindenhol
Re: A konyha tündérei és gyilkosai
Ez jó topik! Főleg a végigkísérletezett kisköltségvetésű ázsiais kaják jöhetnek!!
Itt az enyém: komplikáltnak hangzik, pedig gyors és olcsó.
Miszó leves
4 bő adagra (ahol egy adag, két merőkanál)
Kis tálkába:
- 3 evőkanál miszó paszta (érdemes megvenni egy nagy kiszerelést, hónapokig eláll a hűtőben)
- 1.5 evőkanál mirin (egy kis üveg eláll egy évig is a hűtőben) vagy egy kiskanál házipálesz (mindkettőből csináltam, mindkettőből jó lett)
- 3 evőkanál szójaszósz
Ezt simára keverni.
Leveses fazékba:
- bele a fenti katyvasz és adagolva hozzá, extra forrón 1.5 liter húsleveslé (lehet kapni ilyen zseléizét, ahhoz önts forróvizet és kész)
Ha ez összeállt, hagyd kis lángon, ne forrjon, csak gőzölgessen.
Serpenyőbe:
- olajka + kockázott 300 gramm tofu (a füstölt fincsibb) + 8 közepes kalap gomba egészben + 1 közepes méretű sárgarépa vagdalva + 10-12 szál spárga vagdalva.
Ezt addig sütögeted, amíg jó illatok vannak a konyhában. Aztán beleborítod a levesbe.
Megfőzöd a rizstésztát, úgy ahogy a csomagoláson írja.
Felaprítasz 4 szál újhagymát/zöldhagymát
Feltépkedsz vajmi norit.
Közben a leves végig gőzölget magának a háttérben.
Mikor úgy döntesz, hogy enni is akarsz ebből, fogod a tányért/tálkádat előbb teszel bele rizstésztát, majd norit, aztán rámerőkanalazol a levesből, aztán rászórsz a zöldhagymából.
Készke.
Itt az enyém: komplikáltnak hangzik, pedig gyors és olcsó.
Miszó leves
4 bő adagra (ahol egy adag, két merőkanál)
Kis tálkába:
- 3 evőkanál miszó paszta (érdemes megvenni egy nagy kiszerelést, hónapokig eláll a hűtőben)
- 1.5 evőkanál mirin (egy kis üveg eláll egy évig is a hűtőben) vagy egy kiskanál házipálesz (mindkettőből csináltam, mindkettőből jó lett)
- 3 evőkanál szójaszósz
Ezt simára keverni.
Leveses fazékba:
- bele a fenti katyvasz és adagolva hozzá, extra forrón 1.5 liter húsleveslé (lehet kapni ilyen zseléizét, ahhoz önts forróvizet és kész)
Ha ez összeállt, hagyd kis lángon, ne forrjon, csak gőzölgessen.
Serpenyőbe:
- olajka + kockázott 300 gramm tofu (a füstölt fincsibb) + 8 közepes kalap gomba egészben + 1 közepes méretű sárgarépa vagdalva + 10-12 szál spárga vagdalva.
Ezt addig sütögeted, amíg jó illatok vannak a konyhában. Aztán beleborítod a levesbe.
Megfőzöd a rizstésztát, úgy ahogy a csomagoláson írja.
Felaprítasz 4 szál újhagymát/zöldhagymát
Feltépkedsz vajmi norit.
Közben a leves végig gőzölget magának a háttérben.
Mikor úgy döntesz, hogy enni is akarsz ebből, fogod a tányért/tálkádat előbb teszel bele rizstésztát, majd norit, aztán rámerőkanalazol a levesből, aztán rászórsz a zöldhagymából.
Készke.
Shotaaa!! Lolííí! Shotaa!! Lolíí!! Sho- LOLI! :D He. | hol vagy, Pantalaimon?
- Ricz
- Fórumfüggő
- Hozzászólások: 1160
- Csatlakozott: 2016.12.24. 01:12
- Nem: Férfi
- Tartózkodási hely: sajnos a Föld nevű bolygón
- Kapcsolat:
Re: A konyha tündérei és gyilkosai
A legfrissebb próbálkozás, ami legalább jól sikerült: ha nincs a tojásos nokedlihez már ecetes lébe áztatott saláta, de még a tészta megmaradt, keverj hozzá egy kevés áfonyalekvárt.
"Egy dolog irracionalitása nem kérdőjelezi meg a létét, csak leírja az állapotát." (Friedrich Nietzsche)
- Flame
- Újonc
- Hozzászólások: 19
- Csatlakozott: 2018.02.25. 19:30
- Nem: Nő
- Tartózkodási hely: Budapest
- Kapcsolat:
Re: A konyha tündérei és gyilkosai
Az én egyszerű de mindenki imádja receptem:
Virsli saláta
Hozzávalók:
- 1 nagy csomag virsli (frankfurti virslivel a legfinomabb)
- 1 nagy doboz (500g) tejföl
- póréhagyma vagy újhagyma
- trapista sajt lereszelve
Nagyon egyszerű: felkarikázod a virslit és felkarikázod a hosszú póréhagymát, összekevered egy fazékban (én ezt a nagy 3-4kilós családi fagyis vödröt fogtam be rá) a tejföllel és a sajtal. Berakod néhány órára a hűtőbe összeérni és kéész
Virsli saláta
Hozzávalók:
- 1 nagy csomag virsli (frankfurti virslivel a legfinomabb)
- 1 nagy doboz (500g) tejföl
- póréhagyma vagy újhagyma
- trapista sajt lereszelve
Nagyon egyszerű: felkarikázod a virslit és felkarikázod a hosszú póréhagymát, összekevered egy fazékban (én ezt a nagy 3-4kilós családi fagyis vödröt fogtam be rá) a tejföllel és a sajtal. Berakod néhány órára a hűtőbe összeérni és kéész
- alvaro
- Fórumfüggő
- Hozzászólások: 1050
- Csatlakozott: 2007.05.09. 09:12
- Nem: Férfi
- Tartózkodási hely: gyászmenet
- Kapcsolat:
Re: A konyha tündérei és gyilkosai
Ez hiánypótló, az arányokkal sose sikerült egészen tisztába jönni
MGC (magyarul): http://alvaro84.deviantart.com/gallery/30220223
GOSE (folytatás): http://alvaro84.deviantart.com/gallery/ ... E-magyarul
A Sírrabló és a Halál Angyala (íródik): http://alvaro84.deviantart.com/gallery/ ... D-magyarul
GOSE (folytatás): http://alvaro84.deviantart.com/gallery/ ... E-magyarul
A Sírrabló és a Halál Angyala (íródik): http://alvaro84.deviantart.com/gallery/ ... D-magyarul
- Flame
- Újonc
- Hozzászólások: 19
- Csatlakozott: 2018.02.25. 19:30
- Nem: Nő
- Tartózkodási hely: Budapest
- Kapcsolat:
Re: A konyha tündérei és gyilkosai
- 1.5 evőkanál mirin (egy kis üveg eláll egy évig is a hűtőben) vagy egy kiskanál házipálesz
[/quote]
Most tudatosult bennem: Miso leves magyaros módra... Ha ezt hamarabb olvasom nem ajándékozom el a"cefrét" !
[/quote]
Most tudatosult bennem: Miso leves magyaros módra... Ha ezt hamarabb olvasom nem ajándékozom el a"cefrét" !
-
- Újonc
- Hozzászólások: 2
- Csatlakozott: 2020.06.26. 16:24
Re: A konyha tündérei és gyilkosai
Sziasztok!
Hoztam nektek zabkásás tearecepteket, nekem nagyon bejöttek.
https://teapalota.hu/zabkasa-ezer-arca-teas-receptek/
Hoztam nektek zabkásás tearecepteket, nekem nagyon bejöttek.
https://teapalota.hu/zabkasa-ezer-arca-teas-receptek/
- Ricz
- Fórumfüggő
- Hozzászólások: 1160
- Csatlakozott: 2016.12.24. 01:12
- Nem: Férfi
- Tartózkodási hely: sajnos a Föld nevű bolygón
- Kapcsolat:
Re: A konyha tündérei és gyilkosai
Még jó múltkorában csináltam palacsintatésztát Graham-lisztből és laktózmentes tejből. (Tojás is nyilván került bele, meg vízzel higítottam. Az arányokat ne kérdezze senki, totál érzésre dolgozok ilyenkor.) Viszont cukor/édesítőszer nem került bele, mégis édes lett - ami a laktózmentes tejnek köszönhető, az markánsabban édesebb a hagyományosnál. Akkor pár tölteléket is kipróbáltam bele, illetve a múlt héten megismételtük a mutatványt, ezúttal más módokkal.
- Az egyik a szmetánás volt. Ez lényegében magas zsírtartalmú tejfölnek felel meg, ami 9-36% közti. Ehhez túrót adtam és kicsi mézet a legutóbb, a legutóbb már az aranymazsola került bele a méz helyett. Ez alapjáraton ismerős lehet, de az ízbeli különbséget a tejföl magas zsírtartalma jelenti.
- Készült mézes-vajas. Alapvetően az ötletet a Helltaker játék adalékjaiból szedtem, és ott csak mézes szerepelt. Mivel önmagában lehetetlen úgy megtölteni mézzel, hogy ne folyjon ki belőle, így gyakorlatilag melegítettem egy kevés vajat, majd levéve a tűzről azzal kevertem el a mézet. Mivel mézből annyiféle van, mint a nyű, eddigi tapasztalatok alapján az akác- és a virágmézek határozottan működnek az édesszájúaknak, de ha kicsit karakteresebb ízt akar valaki neki adni, a hárs- illetve a fenyőmézek sem rossz választások. A bodzaméz szerintem alkalmatlan, túl híg és selymes ahhoz, hogy érdemi ízt teremtsen.
- A kakaósat viszont teljesen átszabtuk. Eddig családi szokás szerint az édes port kis cukorral kevertük el, majd úgy tekertük be, amitől megolvadt a por, és egy sűrű édesebb csokis massza nem lett benne. Viszont, ha joghurttal keveritek el a sima kakaóport (tehát nem a Nesquicket mondjuk), egy pici fahéj és cukor/édesítőszer mellett kikeverhető egy kicsit a Rigó Jancsi csokis részének ízét idéző töltelék. Bár ezt megdobtam azzal, hogy megküldtem még meggylével (olyannal, ami nyilván látott gyümölcsöt).
- Kevert töltelék. Egy sűrűbb sárgabaracklekvár és egy könnyedebb szilvalekvár együtt egész érdekes ízt teremt, amit a leginkább egy könnyebb édes-savanyúhoz lehetne hasonlítani.
Egy másik sajátos módim, az a vaníliapuding, amiből már vittem a kerekasztalosoknak egyszer, meg pár ismerősnek készítettem is. Lényegében sima vaníliapuding, csak a forraláskor kerül bele (szintén érzésre) konyak. Nem aroma, nem a munkásgránátot csapolom meg, hanem 3 csillagos Napoleon konyak - mert ha valamit ihatatlannak tartok a tüskéken kívül, az ez a pia. A kitöltés előtt beledobálok egy kevés a fagyasztott epret, málnát, áfonyát, úgy töltöm rá a pudingot és adagolok még hozzá gyümölcsöt.
- Az egyik a szmetánás volt. Ez lényegében magas zsírtartalmú tejfölnek felel meg, ami 9-36% közti. Ehhez túrót adtam és kicsi mézet a legutóbb, a legutóbb már az aranymazsola került bele a méz helyett. Ez alapjáraton ismerős lehet, de az ízbeli különbséget a tejföl magas zsírtartalma jelenti.
- Készült mézes-vajas. Alapvetően az ötletet a Helltaker játék adalékjaiból szedtem, és ott csak mézes szerepelt. Mivel önmagában lehetetlen úgy megtölteni mézzel, hogy ne folyjon ki belőle, így gyakorlatilag melegítettem egy kevés vajat, majd levéve a tűzről azzal kevertem el a mézet. Mivel mézből annyiféle van, mint a nyű, eddigi tapasztalatok alapján az akác- és a virágmézek határozottan működnek az édesszájúaknak, de ha kicsit karakteresebb ízt akar valaki neki adni, a hárs- illetve a fenyőmézek sem rossz választások. A bodzaméz szerintem alkalmatlan, túl híg és selymes ahhoz, hogy érdemi ízt teremtsen.
- A kakaósat viszont teljesen átszabtuk. Eddig családi szokás szerint az édes port kis cukorral kevertük el, majd úgy tekertük be, amitől megolvadt a por, és egy sűrű édesebb csokis massza nem lett benne. Viszont, ha joghurttal keveritek el a sima kakaóport (tehát nem a Nesquicket mondjuk), egy pici fahéj és cukor/édesítőszer mellett kikeverhető egy kicsit a Rigó Jancsi csokis részének ízét idéző töltelék. Bár ezt megdobtam azzal, hogy megküldtem még meggylével (olyannal, ami nyilván látott gyümölcsöt).
- Kevert töltelék. Egy sűrűbb sárgabaracklekvár és egy könnyedebb szilvalekvár együtt egész érdekes ízt teremt, amit a leginkább egy könnyebb édes-savanyúhoz lehetne hasonlítani.
Egy másik sajátos módim, az a vaníliapuding, amiből már vittem a kerekasztalosoknak egyszer, meg pár ismerősnek készítettem is. Lényegében sima vaníliapuding, csak a forraláskor kerül bele (szintén érzésre) konyak. Nem aroma, nem a munkásgránátot csapolom meg, hanem 3 csillagos Napoleon konyak - mert ha valamit ihatatlannak tartok a tüskéken kívül, az ez a pia. A kitöltés előtt beledobálok egy kevés a fagyasztott epret, málnát, áfonyát, úgy töltöm rá a pudingot és adagolok még hozzá gyümölcsöt.
"Egy dolog irracionalitása nem kérdőjelezi meg a létét, csak leírja az állapotát." (Friedrich Nietzsche)