Animeajánló, milyen animét nézel mostanában?

Általánosságban az animékhez kapcsolódó témák.
Avatar
Risa
Profi
Profi
Hozzászólások: 263
Csatlakozott: 2017.06.23. 20:01
Tartózkodási hely: 井戸の底

Re: Animeajánló, milyen animét nézel mostanában?

Hozzászólás Szerző: Risa »

Annarancs, ha ez vigasztal, a Sengoku Basarán én se tudtam végigküzdeni magam. :'D Őszintén szólva japántöri-órákkal és-vizsgákkal együtt se értettem belőle semmit, de legalább halálra idegesített. XD
Avatar
annarancs
Veterán
Veterán
Hozzászólások: 664
Csatlakozott: 2016.09.03. 00:45
Nem:
Tartózkodási hely: a danmei pokolban

Re: Animeajánló, milyen animét nézel mostanában?

Hozzászólás Szerző: annarancs »

Nem lesz egyszerű, de végignézem, ha már elkezdtem. :D A hiányos öltözetű kunoichi az egyik daimyo oldalán már az első részben is zavart, masszív fanservice karakter, de közben csak szerelmesen-szégyenlősen hebegett a hadura előtt. Félkomolyan vártam is, hogy mikor alél el végre, erre a második részben egy kézfogás hatására örvénylő rózsaszirmok közepett félreérthetetlenül felnyög a csaj... oké. :drop: :knife:
Az animáció viszont egész jó itt-ott, szóval amint sikerült túltenni magam a bődületes túlzásokon, lehet még meg is kedvelem majd a sorozatot.
Avatar
Risa
Profi
Profi
Hozzászólások: 263
Csatlakozott: 2017.06.23. 20:01
Tartózkodási hely: 井戸の底

Re: Animeajánló, milyen animét nézel mostanában?

Hozzászólás Szerző: Risa »

tulokos írta: 2018.05.19. 00:02a lány, aki lehet, hogy aranyos kislánynak született, de gusztustalan lett.
Fight me. :D Tsuyu-chan szerintem így is nagyon bájos. Érdekes amúgy, hogy én pont azt tekintem a sori egyik pozitívumának, hogy nem ragad le a 100%-osan humanoid ábrázolásnál, és hogy soha senki nem tesz semmilyen negatív megjegyzést a másik külsejére, akármilyen furán is néz ki. Engem igazából egyedül Mineta zavar, őt nagyon nem hiányolnám mint karaktert, de nem a megjelenése miatt.

Mondanám, hogy érdemes továbbnézni, mert igazából a második évadtól kezdődik a karakterek képességeinek, személyiségüknek, félelmeiknek mélyebb bemutatása, illetve még némi társadalomkritika is belefér itt-ott, de biztos vagyok benne, hogy nálad ez sem érné el a kívánt szintet. :drop:
Avatar
Jucuky
Gyakorlott
Gyakorlott
Hozzászólások: 79
Csatlakozott: 2017.10.24. 11:56
Nem:

Re: Animeajánló, milyen animét nézel mostanában?

Hozzászólás Szerző: Jucuky »

Tsuyu-chan szerintem sem gusztustalan. Mármint az első felbukkanása óta nagyon szeretem és kifejezetten aranyosnak tartom, pedig IRL rettegek például a békáktól. De vele szemben soha nem volt rossz érzésem, sőt, az egyik kedvenc karakterem. Vessetek oroszlánok elé, de az egyébkénként kinézetében és jellemében is roppant bájos Ochakonál is jobb karakternek tartom minden tekintetben. :D

Nagyon érdekes meglátás volt ez, mert nekem sem jutott soha eszembe, hogy ott esetleg bárki szegény lehet a külseje miatt. Úgy értem, soha nem éreztem, hogy a történet különbséget tesz a külső alapján, inkább az volt a benyomásom, hogy ott ez a természetes, és ezzel abszolút ilyen természetesen együtt is élnek. Mármint, hogy nem tartják előnytelennek a nem emberi kinézetű hősöket sem. Végül is, a való életben is rengeteg egyéni eltérés van az emberek, népcsoportok között és egy ideális világban teljesen természetes lenne, hogy nem vagyunk egyformák és el tudjuk fogadni a más kinézetű embertársaink is. Csak ugye sajnos nálunk jelen van az ilyen irányú megbélyegzés. Nem lehet, hogy ezért is volt ez az érzésed a kinézetek miatt, mert a mi társadalmunk szemüvegén keresztül nézted, holott a történet pont azért állítja be Midoriyát "szerencsétlennek", mert ott a külsőségek más megítélés alá esnek és más a megbélyegzés tárgya?
Avatar
Catrin
Hikikomori
Hikikomori
Hozzászólások: 1260
Csatlakozott: 2008.08.12. 11:00
Nem:
Tartózkodási hely: Hualian egyik szentélyében
Kapcsolat:

Re: Animeajánló, milyen animét nézel mostanában?

Hozzászólás Szerző: Catrin »

Ohh, mielőtt teljesen elfelejteném... (a havi kihívásra amúgy se hagytam már időt... bár ahogy látom, azt lassan mindenki elfelejti?! :S)

Szóval Esca és 3-gatsu impressziók röviden:

Az Escához szerintem még sokáig nem lett volna kedvem, valahogy ez a középkori-fantasy hangulat sosem vonzott igazán. Végül tetszett a mecháskodás, az isekai vonala és a közege is, az egész nosztalgikusan hatott, mivel hangulatilag valami SlayersxInuyashaxNGE kombinációként csapódott le bennem. Viszont semmi újat nem kaptam tőle ezen ötvözeten kívül, a végkifejlete és időnként a történetíve is kb. végig érdektelen maradt. Ebből kifolyólag elég nehéz volt nekiállni a részeknek, viszont amikor néztem, akkor könnyedén beszippantott a kis világába, és nem mondanám, hogy bármikor unatkoztam volna rajta. Egyszerűen csak nem tudtam benne a hangulatán kívül semmit megkedvelni, de utálni se, lájtos kikapcsolódás volt végig.
Karakterei dettó: mindenki egyformán vállalható benne, senki se nőtt a szívemhez, de okoztak mókás pillanatokat. Hitomi főhős(nő)ként remekül működött, Ms. "VÁNSZÁMÁ" nekolány egy nem publikus ok miatt nekem külön LOL volt, Van minden szárnyas jelenetében badassebb volt az összes többi karakternél, Allen élete elbírna egy önálló szappanopera sorozatot, Dilandau pedig több frontnak köszönhetően is inkább volt nevetséges, mint fárasztó a sok arcoskodás utáni megfutamodásával. Mondjuk a sorozat legnagyobb poénja az ő szálának zárása lett, az ore no imouto mondaton nem kicsit felröhögtem, pedig akkor már egyértelmű volt. (Azt mondjuk nem tudom, Surci mit eszik ennyire a kattantságán - tipikus mecha-gyökér, bár öcsémnek is van ilyen pszichokarakter-vonzódása, szóval valahol lehet értem -, de a fejvágásainak kidolgozottságát mindig tudtam értékelni.)
A zárásnak csak a romantikus vonala volt kissé wtf: ez a végre kimondjuk, hogy mi van, és győz a húdenagy szerelem ereje, aztán pápá, mert mégiscsak külön világba tartozunk, háááttt, nem tudom eldönteni, hogy zavar-e vagy korrekt-e. Kicsit mindkettő. És azt sem tudom, hogyha jobban érdekelt volna, akkor merre billennék...
A látvány és a zene tetszett talán a legjobban: mindkettő erősen hozzátett ahhoz a nézhető hangulathoz, amivel szumma hiánypótlásként elégedett voltam. 7/10.

A 3-gatsu másképp, de hasonló élmény volt. Sosem volt kedvencem az az animés megoldás, hogy a tizenéves főhős teljesen egyedül lakik, és csak néha néznek rá... Persze már megszoktam a felállást, így most se kellett különösebben túltennem magam ezen a tényen. De nem kedvelem, na. Viszont itt ennek a szituációnak a családi, az anyagi és az érzelmi háttere is többszörösen megjelenik, a profi sógis gyerek magánya és fájdalmai pedig szépen lassan átalakulnak. Persze a többi karakterből is kapjuk a megfelelő dráma és cukiság szeleteket.
Nem emelkedik ki itt sem számomra senki, de könnyebben néztem az életszeletüket, mint az Esca részeit (és azért elismerem, édesek és érdekesek a karakterek). Viszont így a történet felénél, és önismétlő szituk után ennek a hangulata kevésbé kapott el. Pontosabban inkább az az érzésem, hogy rosszkor néztem ezt az animét. Pont egy kellemetlenebb szakaszomban, amikor igyekeztem magamat távolabb helyezni azoktól az érzésektől és gondolatoktól, amit az anime elém rakott. Pont most nagyon nem akartam azonosulni vele. Így amikor vidámabb kedvvel ültem neki, akkor tempósabban haladtam, de távolságtartóbban is szemléltem. Érdekes ez, nem fejteném ki bővebben. Érdekel a folytatás, majd ősszel szerintem megnézem, reményeim szerint a szokásos anime-befogadó állapotomban.XD
Két dolog kimondottan tetszett: a Shaft nagyon illeszkedően tudott itt is shaftkodni (azért nehéz volt ellenállni a hangulatteremtésüknek^^), és a sógi is vonzóbb lett számomra, még ha nem is az volt a hangsúlyos (idén szerintem végre veszek egyet).
A zenéjét is kedvelem. Egyelőre nem tetszett jobban a Honey and Clovernél (hogy a mangakától példálózzak), de nem is lett gyengébb. 7/10.
Akosss
Törzskommentelő
Törzskommentelő
Hozzászólások: 374
Csatlakozott: 2016.10.22. 00:54

Re: Animeajánló, milyen animét nézel mostanában?

Hozzászólás Szerző: Akosss »

Allison to Lillia

Nagyon aranyos kis anime volt ez. Rögtön az első pár része megfogott, kellemes a hangulata, iszonyatosan bájosak a szereplők, végigvigyorogtam a részeket. Tetszett a világ felépítése is, de sajnos szerintem kicsit kihasználatlan maradt, több lehetőség lett volna benne. Például a kalandosabb történetek jobban tetszettek benne, de a 6 kisebb történet közül kettő is pl. majdnem végig vonaton játszódik. Az is rögtön kiderül az első pár részben, hogy bár néha komolyabb témákkal operál a sorozat, a csavarok és megoldások inkább meseszerűek, gyermekbarátabbak, amit kezdetben nem bántam, mert ez az anime nem arról szól, hogy nagyon komolykodunk, nem is illene bele, viszont néhol azért már zavaró volt, főleg az utolsó történetben volt olyan logikai bukfencek, meg gáz csavarok, hogy csak a fejemet fogtam. A sorozat első fele, Allisonék története, jobban tetszett. Érdekesebbek voltak a történetek, jól lezárták és az Alison-Wil páros kalandjait jobban bírtam. Itt ismerjük meg Benedict-et is, aki fiatal formájában sokkal szimpatikusabb, mint felnőttként (a karakterdesign, amit a sorozat második felében kapott is rémes.), meg a párját Fionát is, aka a két flörtölőgépet. XD A sorozat második fele a két páros gyerekeiről, Lilliáról és Treizeről szólt. Összességében ez a fele sem volt vészes, csak itt több volt a zavaró tényező. Az utolsó történet gagyisága, a folyamatos titkolózás Lillia előtt (ez kikészített, sz'al én Treize vallomását például az emberrablós történet végére raktam volna, mert ott nagyon adta magát), plusz a vége nagyon antiklimaktikus lett, sajnáltam, hogy ennyire összecsapták. Amilyen jól lezárták a timeskip előtt a történteket, a másodikat úgy szúrták el, egy plusz részt ez a fele is megérdemelt volna. (Vagy ha nem húzzák annyira az időt, mert némelyik történet nem volt olyan komplex, hogy 4 részt kapjon, akkor a teljes 26. részt, vagy legalább annak a második felét.) Az is jó lett volna, ha Lillia megtudja, hogy Wil az apja, remélem a novelben ez kiderül majd. Azért annak örültem, hogy a szülőkről nem feledkeztünk meg a második felében, Allisont pl. anyukaként még jobban megszerettem. Az is érdekes egyébként, hogy a 3 párosnak csak egy-egy tagját kedveltem meg jobban. Allisont például nagyon megkedveltem, de Wilt annyira nem csipáztam. Benedictet is nagyon megkedveltem, Fionát annyira nem. A Lillia meg Treize párosból pedig Treize volt a szimpibb. De mint párosok, jól működött mind3, különösen ugye Fionáék, akik több szerelmes jelenetet kaptak, mint a másik két páros összesen. (Egyébként a kisebb történetekre való felosztás és az, hogy mindig akkor történik a baj, mikor a főszereplők végre tudnak találkozni egy iskolai szünetben meg a Conanre emlékeztetett. XD Ott van mindig az, hogy ahol Conan van, ott mindig van egy haláleset, ennek van is egy running gag-je, hogy Megure felügyelő Kogorou-t (aki általában mindig Conannel van) shinigaminak/halálistennek szokta nevezni. :D)

7/10-et kapott tőlem, mert bár most több negatívumot soroltam fel, mint pozitívumot, ennek ellenére nagyon megkedveltem a sorozatot, mindvégig nagyon varázslatos, kedves és aranyos volt és szívesen néztem volna belőle többet is.

Catrin: Örülök, hogy tetszett a 3-gatsu, sajnálom, hogy az időzítés nem volt jó. A második évaddal nyugodtan várjál addig, amíg meg nem jön hozzá a kedved. ^^
Avatar
Catrin
Hikikomori
Hikikomori
Hozzászólások: 1260
Csatlakozott: 2008.08.12. 11:00
Nem:
Tartózkodási hely: Hualian egyik szentélyében
Kapcsolat:

Re: Animeajánló, milyen animét nézel mostanában?

Hozzászólás Szerző: Catrin »

Akosss írta: 2018.05.29. 19:56 főleg az utolsó történetben volt olyan logikai bukfencek, meg gáz csavarok, hogy csak a fejemet fogtam.
Dettó. Valami elképesztően bosszantó szál... Mondjuk a regény is ilyen gyerekes, de ennyire nem lett logikátlan a vége, pl. nem a szakadékba zuhannak, hanem leugranak/leesnek a vonatról az erdőbe... az elítélt aberrációja is sokkal világosabb Treize iránt... de a zárás ott is ez a lezáratlanság volt. Még szerencse, hogy Sigsawa később orvosolta a dolgot két ráadás kötetben. :roll:
Akosss írta: 2018.05.29. 19:56 Itt ismerjük meg Benedict-et is, aki fiatal formájában sokkal szimpatikusabb, mint felnőttként (a karakterdesign, amit a sorozat második felében kapott is rémes.)
Hihi, nálam működött azzal a rémes szakállával is. :D Persze aláírom, hogy az első felében lévő szépsége után ez elég megosztóra sikerült, de mint karaktert én ugyanúgy imádtam, a kinézete pedig illett ott is szerintem a mókás jelleméhez. Az is LOL, hogy a lánya beszólt neki. A regény rajzok mondjuk valamivel jobbak. Ez a kedvencem róluk!^^
És a legvégén nééééézd ott a háttérben a két tüneményt (aww hogy most is egymást lesik), Benedict megint szexire nyalta magát.^^ A képen látható eseményről mindjárt írok még kicsit. XD
Akosss írta: 2018.05.29. 19:56 Amilyen jól lezárták a timeskip előtt a történteket, a másodikat úgy szúrták el, egy plusz részt ez a fele is megérdemelt volna. (...) Az is jó lett volna, ha Lillia megtudja, hogy Wil az apja, remélem a novelben ez kiderül majd.
Uhm, igen... De Sigsawa elég rémes, mert utána nekiállt a Kino mellett a Meg to Seront írni (Lilia osztálytársainak sztoriját, ami párhuzamosan halad a Lilia to Treize részekkel). Majd a végére csak lett benne annyi, hogy megírja az Egy kontinens történetét, ahol ezt a két művét összemixelve két ráadás kötetben lezárja Will kémkedős sztoriját, Lilia tehát végre mindent megtud, bár kissé pofátlan, totálisan az utolsó pillantokban elébaszott módonXD, a végén pedig újraházasodás, ahogy az az előbbi záróképen látszott. És mindenki happy. :D (Még egy olyan fanservice fejezet is belefért amúgy, amiben BeneFi azon vitatkoznak, hogy mire költsenek a royalalapból: újabb repülőre vagy fényképezőgépre.X'D)
Akosss írta: 2018.05.29. 19:56 Azért annak örültem, hogy a szülőkről nem feledkeztünk meg a második felében, Allisont pl. anyukaként még jobban megszerettem.
Ez az egyik szegmense ennek a cuccnak, amiért nagyon durván tudom imádni...

... és ez pedig a másik:
Akosss írta: 2018.05.29. 19:56 De mint párosok, jól működött mind3, különösen ugye Fionáék, akik több szerelmes jelenetet kaptak, mint a másik két páros összesen.
Akosss írta: 2018.05.29. 19:56 Az is érdekes egyébként, hogy a 3 párosnak csak egy-egy tagját kedveltem meg jobban.
Ebben hasonlóan vagyunk akkor. Mindenkit szerettem, de nálam is Allison és Treize a szimpatikusabb. Viszont Fiona és Benedict között már nem tudok különbséget tenni, akkora mindkettő felé az elvakultságom.
Akosss írta: 2018.05.29. 19:56 Egyébként a kisebb történetekre való felosztás és az, hogy mindig akkor történik a baj, mikor a főszereplők végre tudnak találkozni egy iskolai szünetben meg a Conanre emlékeztetett. XD
LOL, és ez mennyire igaz! Amúgy a Meg to Seron még inkább ilyen nyomozós, bár inkább Hyouka jellegű sztori.
Akosss írta: 2018.05.29. 19:56 Catrin: Örülök, hogy tetszett a 3-gatsu, sajnálom, hogy az időzítés nem volt jó.
Szintén örülök az AliLi élményed miatt.^^ És ne bánd, igazából rossz sem volt az időzítés, plusz abból, hogy én is sikeresen széthúztam 3-4 hónapig a megtekintését, látszódik, hogy akkor haladtam vele, amikor volt is hozzá kedvem. :D Csak jaja, kevésbé akartam ráhangolódni, de azt nem bántam, hogy ilyen helyzetbe hozott, valahol ez kellett. A folytatáshoz már sokkal lazábban állok hozzá. Ez biztos.
Egyébként karakter fronton emlékszem, hogy Kiriyamát nagyon kedveled, de a lányok közül tudsz választani? Nekem nagyon egyformán édesek (egyedül Kyouko volt bosszantóbb nőnemű a cuccban, de meg lehetett érteni). És a pasik közül? A szemüveges és az IshidaAkira-gyerek, Souya volt talán nekem érdekesebb, bár a többiek pedig mókásabbak, amit össze tudtak szenvedni egy-egy sógi meccs alatt az külön élmény. Bár valamiért a leglátványosabb nekem a végén a gigasógizás lett, pedig abban nem is voltak emlékeim szerint shaft megoldások, csak érdekes volt a légkör.
Majd nyialtkozz a második évadról minél előbb! :wink:
Akosss
Törzskommentelő
Törzskommentelő
Hozzászólások: 374
Csatlakozott: 2016.10.22. 00:54

Re: Animeajánló, milyen animét nézel mostanában?

Hozzászólás Szerző: Akosss »

Catrin írta: 2018.05.29. 20:57 Lilia tehát végre mindent megtud, bár kissé pofátlan, totálisan az utolsó pillantokban elébaszott módonXD, a végén pedig újraházasodás, ahogy az az előbbi záróképen látszott. És mindenki happy. :D
Na ezaz!!! pont ebben reménykedtem. :D Olyan aranyos volt Lilia, mikor abban reménykedett, hogy "Travas" megkérje Alison kezét. Annyira éreztem, hogy ebből újraházasodás lesz. :D És jaj, ez a kép az esküvőről... ::daisuki:: (Wil lesérült és mankóval jár? XD Nem is ő lenne. Plusz ő is mennyivel jobban néz ki ezzel a hajjal, mint azzal amit az animében kapott.
A mellékszereplők is annyira cukik amúgy. :3 A két testőr például, meg Carlo (azaz Carla), vagy akár Sous-Beilnek a hercegnője. Akit nem bírtam, az Merielle. xD

Nyáron lehet én is elolvasom a Meg to Seron-t, meg a két befejező kötetet.
Catrin írta: 2018.05.29. 20:57 Egyébként karakter fronton emlékszem, hogy Kiriyamát nagyon kedveled, de a lányok közül tudsz választani? Nekem nagyon egyformán édesek (egyedül Kyouko volt bosszantóbb nőnemű a cuccban, de meg lehetett érteni). És a pasik közül? A szemüveges és az IshidaAkira-gyerek, Souya volt talán nekem érdekesebb, bár a többiek pedig mókásabbak, amit össze tudtak szenvedni egy-egy sógi meccs alatt az külön élmény. Bár valamiért a leglátványosabb nekem a végén a gigasógizás lett, pedig abban nem is voltak emlékeim szerint shaft megoldások, csak érdekes volt a légkör.

A lányok közül én sem tudok választani. >< A fiúk közül Shimada-san egyértelműen, akit nagyon megkedveltem, örültem neki, hogy saját történetszálat kapott a vége felé. Valamint Smith, de Kiriyama osztályfőnöke is nagyon jópofa. :D
Avatar
annarancs
Veterán
Veterán
Hozzászólások: 664
Csatlakozott: 2016.09.03. 00:45
Nem:
Tartózkodási hely: a danmei pokolban

Re: Animeajánló, milyen animét nézel mostanában?

Hozzászólás Szerző: annarancs »

Akosss írta:Shimada-san ... Kiriyama osztályfőnöke
Maximálisan egyetértek, nekem is ők a kedvenceim, de Souya is érdekes karakter (picivel több infó derül ki róla a folytatásban). Smith pedig a macskaimádatával könnyedén belopja magát az ember szívébe. :3 A második évadban feltűnik néhány epizód erejéig egy nagyon karizmatikus tanár is; egyszerűen tele van a sorozat kedvelhető karakterekkel. :)

Sengoku Basara ep. 9: Ahogy elnézem, átírták kicsit a történelmet. A rózsaörvényes jeleneteken már csak nevettem kínomban, de a víz alatti "OYAKATA-SAMA!!!!4" sem volt semmi (kár az öregért, a szimpatikusabb szereplők közé tartozott)...
Szerk.:
Sengoku Basara ep. 12: ...Ok. Egy élmény volt az anime, az biztos. A 9. részben naivan azt hittem, bevállalósak lesznek, de nem így történt. A karakterek közül talán Sarutobi Sasukét sikerült leginkább megkedvelni, de az öreg Takeda Shingen sem volt rossz, csak a "Sensei!!! Ninomiya-kun!!!" "Oyakata-sama!!! Yukimura!!!!" jelenetei zavartak kicsit. Legjobban talán az imouto idegesített, ennyire gyámoltalan női karakterrel régen találkoztam már. Date Masamune engrishe leginkább kínos volt, de így legalább még viccesebb a Gintama paródia. :D Nem vagyok benne biztos, hogy folytatom majd a második évaddal (bár majdnem guilty pleasure lett az elsőből, szóval ki tudja), de a nem túl régen bejelentett Gakuen Basara spinoffba előfordulhat, hogy belenézek majd kíváncsiságból.
Avatar
Junchi
Koffein Kondenzátor
Koffein Kondenzátor
Hozzászólások: 2524
Csatlakozott: 2007.06.23. 14:28
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Azuchi

Re: Animeajánló, milyen animét nézel mostanában?

Hozzászólás Szerző: Junchi »

Densetsu Kyojin Ideon

*FELLÉLEGEZ!!*

Fú, emberek... nem szoktam rövidebb, meg ilyen moderáltan hosszabb sorozatokkal sem ennyit tökölni, ha épp nincs valami külső tényező, ami ennek a folyamatnak gátat szabna, de ezt az animét több mint másfél hónapig gyűrtem, pedig "csak" 39 részes.

Három dolog miatt akartam ezt megnézni: 1) nagyon rég néztem már retrót, 2) referenciaanyag volt anno a Shirobakóban, 3) van egy lezáró filmje, ami állítólag ilyen proto-End of EVA, szóval kíváncsi voltam. Ugyan a filmet nem néztem még meg (talán majd ma), de a sorozat végére értem, és bátran állíthatom, rég szenvedtem utoljára ennyit egy animén...

Az egész voltaképpen leírható a következő formulával: Vedd a 79-es Gundamet, tépd ki még azt a kevés erényét is, az abban fellelhető hibákat meg szorozd be hárommal. Az eredmény az Ideon.

Tehát van 39 epizód, adott rá egy mechás szetting, egy csomó, a Gundames karakterekre erősen hajazó szereplő, adnak valami alibi sztorit az első két epizódban... hogy utána ne álljon másból a középső 34(!) epizód, mint céltalan harcokból!!!!44 *RAGE* Egyszerűen... felfoghatatlan. Én aztán igazán nagyon kedvelem a retro animéket, de ezek a korabeli mecha cuccok valahogy nagyon idejétmúltak, sőt: nézhetetlenek mai szemmel. A kuncogtató dramaturgia egy dolog, de mivel akkoriban a mechák leginkább a merchandise-gyárakat szolgálták, ezért nem is olyan nagyon meglepő, ami ebben a cuccban is zajlik. Tehát miről szól az Ideon? Harcokról. Soha véget nem érő harcokról. Nincs egyetlen olyan epizódja sem, ahol ne harcolnának, az érdemi cselekmény gyakorlatilag a nulla felé konvergál, ami volt is, az leginkább a hajójukon történő, itt-ott felbukkanó belső konfliktusokból eredt, de komolyan, úgy örültem ezeknek a szegmenseknek, mint egy falat kenyér.

Egyébként az egész konfliktus nettó közröhej: Vannak az emberek, akik itt most nem a White Base-en vannak, hanem a Solo Shipen, meg van a Gundam, aki itt most Ideon, a "gonoszok" szerepében a Buff Clan, akik valahogy mindig megtalálják ezeket az idiótákat (kell nekik a robotóriás), hogy kezdetét vegye a 152. céltalan, lényegtelen fight. Szóval harcolnak, csak, hogy harcolhassanak. Semmiféle tétje, következménye, előzménye nincs a dolgoknak, jön a Buff Clan, amit mindig valaki beüvölt jó hangosan, a főszereplők bepattannak a mechába, hogy... harcoljanak. A harcok? Oké, hogy semmilyen céljuk, meg tétjük nincsen, de ráadásul még unalmasak és szárazak is, semmiféle stratégia, meg taktika nincs mögöttük, arról szólnak kivétel nélkül, hogy lövik egymást, meg minden részben látunk legalább 20(!) robbanást, egy, a korra való tekintettel is jobb esetben középszerű animációval megtámogatva. És ez megy gyakorlatilag 39 részen át! Semmit nem csinálnak, mint 98%-ban lövik egymást, üvöltenek, meg robbantgatnak, miközben a Buff Clan tagjai közt sorra jelennek meg a semmiből az újabb és újabb parancsnokok és nagykutyák. Mi a halálom ez, ki írta ezt a fost? A rendezésért mondjuk tudom, ki felelt, ugyanaz a fazon (Tomino), aki a Gundameket is dirigálta, és már ott sem voltam a munkájától elájulva, de ez az Ideon esetében még hatványozottabban igaz.

Lettek volna benne amúgy érdekesebb szeletek, például ez az egész "alien-perspektíva", hogy az emberek szemében hiába számítanak idegennek a Buff Clanosok, az utóbbiak is ugyanígy látják az előbbieket, a Buffos hercegnő elég hamar a hajóra keveredik, ahol állandó konfliktusba kerül az emberszereplők bizonyos hányadával, míg mások elfogadják, szóval van egy minimális mélysége és tartalma ezzel a rasszos/faji kérdéskörrel, a másik elfogadásával, megértésével megtámogatva, ahogy az érdekesebb konfliktusok is valahogy erre futnak ki legtöbbször, de mit érek el vele, ha a sorozat a fennmaradó 98%-ban nézhetetlen? Volt, hogy beterveztem egy kisebb adagot (uszkve 3 rész) egy estére, de egyszerűen képtelen voltam rá, most a legvégére sikerült az utolsó pár epizódot egybe lenyomni, mert végre megint volt egy kis sztori, meg a harcok is nagy tétben mentek.

Karaktereket tekintve nem volt OLYAN vészes a helyzet, a helyi MC (Cosmo) a hülye afrója ellenére egy proto-Shinji (Legalábbis bizonyos epizódokban), a felnőtt karakterek többnyire érdekesek (Sheryl, Bes, illetve a Buff hercegnő Karala - ő volt talán a legemberibb szereplő), Cosmo női partnere (Kasha) a mecha-vezetésben viszont heveny tenyérviszketések okozója, a Buff Clanos csürhe tagjai pedig a "monster of the week" jelleg említésre sem méltó képviselői. Persze a csaták miatt senkire nem jut igazán idő, ami nagy kár, mert ezen a téren azért volt egy halovány potencia a sorozatban, már ami a felnőttszereplőket illeti.

Az animáció - ahogy mondottan volt - középszerű (sokszor még az sem), a zenék elmennek, a forgatókönyv több, mint alibizés, a rendezés siralmas, harmatosan gyenge, mint mecha, ráadásul a végét is sikerült atomisztikusan összecsapni. (Illetve szakmabeliként kimondottan zavartak a pszeudo-tudományos próbálkozások. Végtelen, a semmiből termelődő energia, amivel az Ideon gazdálkodik... anyátokat.) Mondjuk ezeken felül is voltak benne érdekes dolgok, például olvastam, hogy a büdzsével annyira rosszul gazdálkodtak, hogy nem tudtak minden seiyuut kifizetni, ezért inkább kinyírták az adott karaktert, vagy az egyik csaj a Solo Shipen egyszerűen csak eltűnt a képből (a végére került egyedül elő, hogy aztán jól le is lőjék). A másik érdekes húzásuk a 22. epizód volt, ami egy-az-egyben az első rész, de cselesen külön epizódnak számolták (gondolom annyi pénzük sem volt, hogy egy rendes recap epizódot vágjanak a már meglévő anyagokból). Hát, ilyet sem láttam még...

All in all csak annyit mondhatok, kerülje mindenki nagyon messzire el ezt a sorozatot. Főként a befejezőfilm miatt szenvedtem végig, egyébként vagy tízszer dobtam volna legszívesebben, bár ezek után nem tudom, mit várjak attól. Mondjuk innen már csak feljebb vezethet az út.

Gyenge 3/10.
Avatar
iskariotes
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1173
Csatlakozott: 2007.04.11. 10:37
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Springfild, Evergreen Terrace 742

Re: Animeajánló, milyen animét nézel mostanában?

Hozzászólás Szerző: iskariotes »

A sorozatot a Tomy játék cég rendelte be, így próbálta utol érni és lehagyni a Bandait. A Bandai a hetvenes években olyan anime címeket húzott be, mint a Lupint, a Yamatot vagy a ’79-es Gundam vagy a Versailles rózsája.
A Tomy-nak pedig lépnie kellett valamit. A megváltó gondolat nekik is az volt, hogy animét kell forgatni és ahhoz kell készíteni játékot. Elsőre összerakták 1977-ben ezt. A sztori röviden annyi, hogy 1996-ban egy üstökös elhalad a Föld mellett és ennek következtében a dinók újra felélednek. A kutatócsapatnak meg egyszerre kell megvédeni az állatokat a vadászok elől, kutatni is kell őket plusz a saját egészségükre is kell vigyázni. 78-ban pedig a Dinosaur War Izenborg volt a soros, amiben egy gonosz dinót kellett legyőzni. Majd 79-ben bemutatták a Kagaku Boukentai Tansar 5 -t mely lényege az volt, hogy fiatalok a térben és időben próbálják összeszedni az elszórt nyomokat, hogy a nagy 2999-ben bekövetkező kataklizmát megtudják akadályozni.
A következő animénél a Tomy vezetősége bajban volt. A következő lehetőségek közül választhatót és egyik sem tűnt valami nagyon jónak:
1, Visszatérnek a dinoszauruszos témához, ami bár nem jó, de nem is rossz.
2, Folytatják az időkalandoros világuk építését.
3, Valami mást kezdenek el készíteni.
A fejesek végül a kettes forgatókönyv mellé tették le a voksukat és a felkért vezetőtervező (Tomino) el is kezdte a munkálatokat. Az elkészült művekkel csupán annyi baj volt, hogy:
1, Túlzottan elütöttek a Tansar 5 világától.
2, A robotok túl radikálisan néztek ki (érsd Gundamek voltak)
A cég fejesei végül azt találták ki, hogy ha már így alakult akkor legyen egy új sorozat teljesen a nulláról. Ez lett az Ideon. A sorozatot eredetileg 42 részre álmodták meg, de közölték csak akkor jár ennyi epizódszám, hogy ha jó lesz a nézettség, de ha nem akkor csak 39 rész készülhet el. Végül is az a soha el nem készült részek adják a mozik alapanyagát. Valamint mivel már a sorozat közben lehetet látni, hogy nem hozza be az árát a széria így a Tomy folyamatosan vonta ki belőle a pénzét. Ezért lett olyan amilyen.
"A barát olyan ellenség, aki még nem támadott meg." /Madagaszkár pingvinjei - Kapitány/
"Semmit sem tenni könnyű - megbocsátani viszont nehéz." /Avatar az utolsó léghajlító - Aang/
Avatar
Junchi
Koffein Kondenzátor
Koffein Kondenzátor
Hozzászólások: 2524
Csatlakozott: 2007.06.23. 14:28
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Azuchi

Re: Animeajánló, milyen animét nézel mostanában?

Hozzászólás Szerző: Junchi »

^Igen, ezeknek én is utánamentem wikipédián.

Ideon film - Be Invoked

JUST... WHAT THE... I DON'T EVEN...

Nem új keletű dolog számomra, hogy egy sztori befejezéséül szolgáló filmet vagy OVAt messze többre tartok, mint magát a jóval terebélyesebb előzményt. Ez a szituáció például az Evangelion (a sorozat 7-es, az End of EVA 9-es), illetve a Wolf's Rain (a záró OVA 7-es, szemben a sorozat gyenge 5/10-ével) esetében, de arra, hogy ekkora minőségbeli különbség legyen alapsorozat és closure movie között, arra soha nem gondoltam volna. Az Ideon ezen ritka állatfaj, ketrecben tartott példánya.

Szóval igen... mit lehet tenni, ha a készítők annyira megemberelik magukat, hogy a hibáikból tanulva összehoznak egy olyan kaliberű filmet, mint a Be Invoked? A csupa egyessel, meg pár kettessel bukdácsoló léhűtőből eminens tanuló lesz a negyedik év végére? Simán. Az meg, hogy ez a film az End of EVA legfőbb inspirációs forrása, egy letagadhatatlan tény.

A céltalan, irritáló, sehová sem tartó, állandó lövöldözésekből és robbanásokból álló sorozat immár a múlté. A helyét egy jóval nagyobb költségvetésű, töményebb, progresszív és célra tartó film veszi át, ahol másfél óra áll rendelkezésre, hogy az ember lelkét atomisztikusra őrölje. Az Ideon film képes volt arra, hogy egy számomra javarészt semleges, sokszor inkább irritáló és felszínes karaktergárdát többé-kevésbé megkedveljek, átérezzem a sorsukat, a helyzetüket és megsajnáljam őket. Enyhe spoiler nélkül semmit nem fog a mondókám végül érni, úgyhogy muszáj lesz élnem vele: Az Ideon film válogatott mészárszék; a sorozat ÖSSZES addig életben maradt karakterét kíméletlenül legyilkolja. Nem kegyelmez (terhes) nőnek, gyereknek, sérültnek, barátnak, ellenségnek. Mindezt úgy, hogy közben egy pillanatra sem válik hatásvadásszá, nincs már többé céltalan harcolgatás, mert az egész sztori túllépett ezen a kereten és átment egy teremtésmítoszba. A robot maga az "eszköz", a végkifejlet pedig egy evolúciós fordulópont, ahol az ismert Univerzumnak pusztulnia kell, az életnek pedig restartolnia. Tomino rendezése ezúttal sziporkázó. Nem tudom, mi történt vele, de valami nagyon jótékony anyag kerülhetett a birtokába, a film utolsó 20 perce pedig - szerény véleményem szerint - egy anime-történelmi mérföldkő. Szinte sajnálom, hogy a 10 évvel ezelőtti véresszájú EVA-fanboyok már nincsenek annyira jelen, mert ezt a filmet lazán bedobnám nekik, ugyan látták-e? (Ezek után az End of EVÁra sem tudok már úgy tekinteni, mint előtte.)

A sorozat gyenge 3/10-e után ez a film 8/10-zel zárt nálam. Gyakorlatilag a sorozat minden hibáját korrigálták benne, és végül egy olyan sztori kerekedett ki, amit az életben nem néztem volna ki belőle, bár azt hozzá kell tenni, igazán csak az előzmények fényében rúg ekkorát. (Mondjuk jó hír azoknak, akiknek esetleg felkeltettem az érdeklődését: készült egy A Contact névre keresztelt film is, ami a sorozatot vágja össze egyetlen filmmé [ami azért nem olyan nehéz dolog]. Ugyan azt nem láttam/érdekel, de állítólag teljesen kilehet vele váltani a szériát.)
Avatar
annarancs
Veterán
Veterán
Hozzászólások: 664
Csatlakozott: 2016.09.03. 00:45
Nem:
Tartózkodási hely: a danmei pokolban

Re: Animeajánló, milyen animét nézel mostanában?

Hozzászólás Szerző: annarancs »

Csak nem bírtam magammal, elkezdtem a Sengoku Basara második évadát is. A 9. részben nagyon romantikus volt, ahogy az Egyszeműsárkány és a Kistigris hiányoztak egymásnak. :'D Már az első évadban is felmerült bennem, hogy a karakterdizájnok alapján simán egy otome játék is lehetne a sorozat eredetije, de ez a rész után elég valószínűnek tartom, hogy több a női (javarészt fujoshi) rajongója az animének, mint a férfi. A legviccesebb azonban még mindig az, hogy az első évad végén szinte senki* nem halt meg, kivéve azt, akinek a történelem szerint életben kellett volna maradnia. xD
*A Démonkirály kivételével persze.
Szerk.:
Befejeztem. Mégsem halt meg a leendő shougun sem, de már nem is húzom fel magam ilyen apróságokon (ahogy azon sem, hogy rajta kívül mindenki külseje maradt a régi, de ő vagy 2-3 évet öregedett). Katakurát már korábban is kedveltem, itt most kicsit több hangsúlyt fektettek a képességeinek bemutatására; kár, hogy az elrabolt királylány szerepe jutott neki ebben az évadban. Az új (az első évadban éppen csak felbukkanó) karakterek közül Chousokabe nyert meg magának. Matsunaga annyira ráunt a háborúsdira, hogy rákapott a Touken Ranbura, meg is szerezte Mikazuki Munechikát (de Oodenta Mitsuyo is megfordult a kezei között). Már megint glasscannon volt a főboss. /sigh
Szerk.2:
Megnéztem a filmet is, de miért?! Meghal ebben a sorozatban véglegesen bárki is? (Oké, jelen pillanatban Toyotomi Hideyoshi éppen alulról szagolja az ibolyát, de én már nem hiszek ennek az animének.) Ott tartunk, hogy pozitívumként kell kiemelnem az időről időre felbukkanó fujoshi panderinget, mert legalább az megmosolyogtatott. Szerencsére az első két sorozat már megedzett, így nem akadtam fenn az olyan apróságokon, mint a repülő lovak, instant gyógyuló sebek stb. Igazából csak egyetlen dolog volt, amit sehogy sem tudtam megemészteni: az óriási hot pot a gigantikus zöldségekkel. Most még képet sem találok róla, a filmet pedig nem fogom megint betölteni egyetlen screenshot miatt, de ugye nem csak hallucináltam, tényleg benne volt?!
Androsama
Szakértő
Szakértő
Hozzászólások: 195
Csatlakozott: 2014.07.12. 09:14
Nem:
Tartózkodási hely: Amestris
Kapcsolat:

Re: Animeajánló, milyen animét nézel mostanában?

Hozzászólás Szerző: Androsama »

Argento Soma

Az eleje nehezen indult be, de aztán most már igencsak zajlanak az események. A karakterek érdekesek, az meg nagyon érdekel, hogy mégis miért tart az összes földönkívüli lény egyfelé. Plusz érdekes Hattie és Frank (EX-1) kapcsolata is, hogy vajon a lény miért engedelmeskedik a kislánynak. Szóval, vannak itt kérdések, rejtélyek, amik megmozgatják a fantáziámat. Alapvetően nem vagyok egy sci-fi rajongó, de ez engem is berántott és elég régóta csücsült már az anime a várólistámon.
A grafika tipikus 2000-res évek eleji, ami nekem egyáltalán nem zavaró, mivel azt szoktam meg eleve annak idején. A zene sem rossz, az opening kifejezetten kellemes, a háttérzenék sem rosszak. Mindent összevetve, én úgy érzem, hogy eddig maximálisan megérte a beleölt időt. :)
"Az élethez életet kell áldozni"

(Envy - Fullmetal Alchemist)

Kép
Avatar
Junchi
Koffein Kondenzátor
Koffein Kondenzátor
Hozzászólások: 2524
Csatlakozott: 2007.06.23. 14:28
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Azuchi

Re: Animeajánló, milyen animét nézel mostanában?

Hozzászólás Szerző: Junchi »

Ashita no Joe

Mivel az elmúlt hetekben kényelmesen sok szabadidőm volt, ezért a javát arra használtam fel, hogy begyűrjem ezt a rövidnek határozottan nem mondható sorozatot (habár már július elején elkezdtem)... legalábbis az első évadát, merthogy van egy második is.

Az elkezdés apropója valahol ott keresendő, mikor [önreklám]megírtam a Mondo századik számához a Dezaki Osamu cikkemet[/önreklám], abban az életműben pedig egy megkerülhetetlen elem a Joe, és mivel már évek óta tervezgettem (csak a hossza, meg a retróból kimutató, inkább az antik felé tartó mivolta sokszor tartottak vissza az elkezdés procedúrájától), meg amúgy is egy olyan tétel volt, amit szerettem volna mindenképp a completed listámon tudni, ezért adta magát a többszörös alkalom.

Nem köntörfalazok hosszasan, kimondom, amit verdiktnek szántam: Az Ashita no Joe az egyik legjobb shounen anime, amit valaha láttam. Igen, shounen anime, amiket már hosszú évek óta reflexből kerülök, de hogy ez miért lett végül egy egzakt kivétel, ahhoz nem árt előtte tisztázni a korát, és az abban rejlő megannyi lehetőséget. Az adaptáció 1970-es (a manga értelemszerűen még régebbi), tehát abból a korból való, amikor a férfiak még férfiak voltak, és nem angsty bájgúnár prettyboyok és/vagy self-insert 14 éves kissrácok. Mikor nem a fanservice meglétével pótolták ki a sztori hiányát. Mikor még minden japánnak fekete volt a haja, vagy legalább valamilyen sötétebb árnyalatú. Mikor nem volt még kényelmetlen cenzúra, az ütések, meg egyáltalán bármiféle fizikai kontaktus animációval történt (nem pedig állóképekkel, mögötte sebességvonalakat húzva), arcra, testre ment, fröccsent a vér, fogak és csontok törtek, ha kellett. Mikor még nem azért volt MANLY egy anime, mert mindenki Arnold Schwarzeneggerre gyúrta magát, vagy mindenféle mém hülyeségeket ordibált folyamatosan, hanem mert voltak ambíciók, komoly rivalizálások, mindent egy lapra feltett célok. Mindeközben nem feledkeztünk meg a sztoriról sem, tudtunk mellette karaktereket írni, emlékezetes jeleneteket rendezni, ÉS szórakoztatni.

Az AnJ alapfelállása nem túl bonyolult, mára már a sűrűn használt zero-to-hero klisé. Adott Joe, a szegénynegyed árvája, aki senkit nem tisztel, nem ismertek előtte a társadalmi normák, céljai nincsenek, így nem is több, mint egy, a világban sodródó törvénytelen huligán. Nem is sejti, micsoda változásokat indít be a találkozás az ex-bokszos Tange Danpeivel, aki mentoraként a szárnyai alá kívánja venni, mivel - meglátása szerint - dúl a bunyós tehetség a vad Joe-ban, és talán ő általa elérheti azt, amire maga képtelen volt bokszolóként. Persze Joe-t betörni nem olyan egyszerű, de sok-sok türelemmel és emberséggel teljesíthető a feladat. A klasszikus kung-fu filmek alapfelállásával (sokszor eszembe juttatta például a Részeges karatemestert) már adva volt egy olyan hangulat és koncepció, ami valahogy elsőre beszippantott, de ami igazán ütős főnyereménnyé avanzsálta a Joe-t a szememben, az a boksz, mint sport pusztán eszközzé, mankóvá degradálása. Szerény véleményem szerint azok az igazán jó sport animék (vagy filmek), ahol a sport maga csak egy eszköz, és inkább a karaktereken vagy a sztorin van a legfőbb hangsúly. Ezért is működnek olyan jól az Adachi Mitsuru cuccok (Touch, Cross Game), de ugyanezért volt felejthetetlen a Ping Pong is. Az AnJ hasonló cipőben jár, csak itt épp a boksz került a mellékszínpad rivaldafényébe. Kicsit féltem tőle eleinte, valahogy mindig is egy idétlen, primitív, unalmas sportnak tartottam, úgyhogy bár érdekelt a Joe, de sokkal jobban elviseltem volna, ha mondjuk golfoznak vagy vízilabdáznak helyette (értsd: tök mindegy, csak ne boksz legyen). Persze a mozgóképes szórakoztatásnak megvan az az előnye, hogy sztorit és karaktereket is lehet mellékelni a sporthoz, és mivel az hamar kiderült, hogy a Joe azt eleve csak egy mankónak szánja (effektíve elmegy majdnem 20 rész, mire tényleges bokszra kerül a sor), ezért hamar elkezdtünk jóban lenni egymással, a barátság pedig ott vált teljessé, mikor lementek az első bokszmeccsek, amiket legnagyobb döbbenetemre sikerült teljesen élvezhetővé tenniük, bár ezt főleg a folyamatos, korához képest is kimondottan igényes mozgásanimációnak, és a kemény, cenzúramentes ütéseknek köszönhetett.

Vissza kicsit a sztorihoz és a writinghoz: Az alapfelállás mai szemmel nézve tehát meglehetősen klisés (bár talán a klasszikus jobb, kevésbé pejoratív kifejezés lenne ide), dramaturgiailag túlzó, ahogy menet közben is fogunk azért találkozni izzadságszagú megoldásokkal, de ezeket bőségesen kompenzálja a kiváló karaktergárda (mínusz a bosszantó ötfős gyerekcsorda, akik elvileg a komikus helyzetekért voltak hivatottak felelni, de inkább irritáltak, ráadásul a sztoriról is csak elvonták a figyelmet), külön kiemelve a nagyívű, komoly utat bejáró Joe-t (talán ez az egész cucc legerősebb eleme), de két legfőbb riválisa (Rikiishi és a venezuelai Carlos) is hasonlóan értékes, jól megírt szereplők, továbbá a forgatókönyvben is találunk azért meglepő húzásokat, például a meccsek a kiszámíthatóság vádjával még csak véletlenül sem illethetőek, a rendezés pedig baromi sokat hozzátesz az élményhez, Dezaki tehetsége gyak minden képkockán megcsillan.

Persze ahogy minden, úgy a Joe sem hibátlan. A már említett negatívumait leszámítva is akadnak azért hiányosságok mind a külcsín kivitelezésében, mind a belbecset illetően. Utóbbira kiváló példa az idő múlása, amit valahogy nem nagyon találtak el, sokszor csak tippelget az ember, hogy egyáltalán mennyi idő telhetett el két fontosabb esemény között, de azzal sem blamálták magukat, hogy legalább utaljanak rá, mekkora lehet a time gap az első és az utolsó epizód között. Máskülönben a sztori a sorozat utolsó harmadára kicsit szétesett, a tempó valahogy nagyon belassult, egy-két idétlen filler epizód is becsúszott, de mindez nem ment azért drasztikusan a minőség rovására.
A bokszmeccsek alatt használt animációt éltettem már, ugyanakkor a grafikának vannak azért mai szemmel kínosabb, megmosolyogtatóbb hibái. Aki látott már animét (vagy bármilyen rajzfilmet) a hetvenes évekből, szerintem tudja, mikre gondolok: hiányzó képkockák, "teleportálások", ritkán a szájmozgás hiánya, mikor nagyon is beszél a szereplő, sőt volt egy olyan jelenet, mikor egy pillanatra rossz hátteret raktak a szereplők mögé. A seiyuukat is szokni kellett, illetve személyes, de kicsit furcsa volt úgy animét nézni, hogy egyik hangszínészt sem ismertem föl, mert mindegyiküket itt hallottam először.

Ezzel nagyjából "papírra" is vetettem mindazon impresszióimat, amik az Ashita no Joe 79. epizódja után felgyülemlettek. Amint lehet, megyek is tovább a második évadával, mert azt még ennél is többnek és jobbnak mondják (AniDb-n 9,26-os átlaggal fut, holy shit!), meg kell is, mert az első széria zárása kissé keserű szájízt hagyott maga után.

Kerek, egész 8/10, ami remekül jelzi, hogy bár voltak hibái és gikszerei, de az erények azért bőségesen diadalmaskodnak fölöttük.
Avatar
Risa
Profi
Profi
Hozzászólások: 263
Csatlakozott: 2017.06.23. 20:01
Tartózkodási hely: 井戸の底

Re: Animeajánló, milyen animét nézel mostanában?

Hozzászólás Szerző: Risa »

Kaguyahime no Monogatari

Jó volt nagyon. Először azt hittem, hogy inkább csak esztétikai élmény lesz (ez a rajzstílus nekem nagyon bejött), de aztán egyre jobban formálódni kezdett a hercegnő karaktere, és a mondanivaló is. Ezzel együtt először 8/10-et akartam adni rá, mert a történet maga igazából nekem nem tetszik, elég rendesen elszomorított. De aztán mégis úgy éreztem, hogy a 9/10-et legalább megérdemli azok után, hogy tényleg a maximumot kihozta ebből az ezeréves meséből. Szóval a történet viszonylagos egyszerűsége ellenére nekem rengeteg gondolkoznivalót adott, és úgy érzem, hogy oldalakon keresztül lehetne elemezni, hogy mi minden van ebben a filmben. Pl. az ugye az eredeti történetben is benne van, hogy Hime gyorsan nőtt fel, de mintha ez a feldolgozás egy olyan üzenetet is közvetített volna, hogy csak addig nőtt olyan rohamos gyorsasággal, amíg boldog volt. Aztán nyilván van a filmben egy jó adag társadalomkritika is, részben a nők akkori helyzetével, részben a nemesi élet álságosságával kapcsolatban. Ami különösen frusztráló volt nekem: az öreg figurája. Szegény annyira jót akar a lánynak, és hihetetlen, hogy mégsem képes figyelni rá annyira, hogy meglássa: boldogtalan. Ezzel együtt (vagy pont ezért) teljesen átjött, hogy Hime miért nem akar szembeszegülni vele, hiszen hálás neki, és tudja, hogy szereti, csak nem úgy, ahogy kéne.
Illetve eléggé meghökkentett Sutemaru.
SPOILER
Szóval amikor a végén megjelent a gyerekkel a nyakában, akkor úgy voltam, hogy francba, ez a hajó meg közben elment. Aztán amikor azt mondta Himének, hogy szökjenek meg együtt, elbizonytalanodtam, azt gondoltam, hogy talán újabb kistesó vagy valami, és elkezdtem örülni a nagy egymásra találásnak, erre a végén kiderül, hogy mégis családos ember. Én meg így: oh.
Kép
A rendezés egészen briliáns, a lány kétségbeesett rohanása eszméletlen erős jelenet, a zárójelenet szomorú hangulatának és a Hold népe által játszott vidám, lendületes zenének a disszonanciájáról meg már nem is beszélve. Na az nekem nagyon odavágott. :o

Lehet, hogy megnézetem majd anyukámmal is. :D

szerk.: ja igen, és Hime szolgálólánya best girl. :lol:
Avatar
Dodgers
Sensei
Sensei
Hozzászólások: 553
Csatlakozott: 2011.03.07. 09:00
Nem: Férfi
Kapcsolat:

Re: Animeajánló, milyen animét nézel mostanában?

Hozzászólás Szerző: Dodgers »

Most lehetne az a pont, amikor végre firkantanék pár sort néhány idei befejezett cuccról (Yuru Camp/Hinamatsuri/Wotakoi, csak hogy megnevezzek hármat közülük), de inkább pár olyan címet hoznék föl most, amelyeket mostanában történt idézőjeles fejlövések révén kezdtem el nézni, amik közül a "gyerekeknek készült cuccok még felnőtt fejjel is lehetnek jók" a hangsúlyosabb, azok közül is a Medabots és a Heybot! a leginkább meghatározók. Elsősorban azért, mert voltaképpen mind a két cucc egy Pokémon klón lenne, csak éppen radikálisan eltérő módon adják elő magukat. Mondjuk épkézlábság tekintetében a Medabots az erősebb, mert az alapkoncepciót tekintve akár egy "mi lett volna, ha a Gainax-nak lett volna egy saját Pokémon klónja" is lehetne, és ez nem csak az egyébként kimondottan jól stilizált és remekül animált vizuális stíluson látszik meg, hanem a sorozat humorán is. Mintha tényleg csak egy kommerszebbnek szánt Gainax cuccról lenne szó, mert pölö az FLCL-nél jóval kevésbé elvont, de bizonyos szintű atitűddel így is rendelkező stílussal rendelkezik, ami szerintem jóval fogyaszthatóbbra is sikeredett, arról nem is szólva hogy egy kicsit csavar is a Pokémon stílusán, mert az itteni Pikachu (Metabee) egyáltalán nem habozik cseszegetni és feleselni a gazdájának ha arról van szó, de nincs is szó egy direktbe rebellis nem-Pokémonról se, épp csak annyi komiszsági faktor van a cuccban, hogy idősebb fejjel is szórakoztató legyen. Az már más kérdés, hogy az angol és a japán szinkron nem csak az epizódsorrenden variál (amik között az angol meglepő módon szellősebb tempót ad a cuccnak), de Metabee személyiségén is változtat egy keveset, mert az angol változat egy kicsit "nigásabbra" veszi a figurát. Hogy melyik a jobb azt nem tudom eldönteni, de így is jó pont, hogy sok '90-es évekbeli angol szinkronhoz képest a Metabots-é jobb mint az átlag, ami nem rossz ahhoz képest, hogy pölö a Digimon-hoz képest nincs akkora kultstátusza, mégha sokan így is jó emlékekkel vannak a cucc irányába.

Ott volt aztán a Heybot! is, ami első látásra a Bandai Pokémon klónja is lehetne (az újabb, mert a Digimon is annak volt szánva, még ha részlegesen is), ha nem motoszkálna minden másodpercben az az érzés, hogy pár 12 évest teletömtek kólával, és hagyták, hogy kiéljék magukat a forgatókönyvön, és azt kell mondjam, hogy a végeredmény elég autentikus lett. Nem is azért, mert viszonylag rendszeres a toalett humor, hanem azért is, mert effektíve bármelyik másodpercben történhet egy totál véletlenszerű baromság, a szereplők totálisan eltérően eltorzított formában lehetnek megrajzolva, és totálisan eltérő módon lehetnek agyban pihentek. A Medabots-al ellentétben egy sokkal inkább rétegcucc kategóriás valamiről van szó, mert tényleg kell egy bizonyos beállítottság ahhoz, hogy ezt a humort élvezni lehessen a középiskola megkezdése után, de amondó vagyok, hogy a maga módján egy nagyon szórakoztató stuff, mert tényleg élvezetes tudni azt, hogy bármelyik pillanatban történhet valami orbitális baromság, amit tényleg pihent elmék csapatának munkája hozhatott össze, és rendszerint nincs is csalódás okozva. Az is "hót ziher", hogy nem ez a fajta cucc az, amit öt részesével lehet fogyasztani, de alkalmanként 1-2 rész így is meglepőden üdítő tud lenni, és mondom ezt úgy hogy két év múlva lépek be a harmadik x-be.

A konkrétabban említett fejlövés harmadik terméke a Keroro Gunso/Sergeant Frog, ami nem olyan rég a Sunrise egyik régóta futó sorozata volt, és ahhoz képest, hogy már első blikkre elég gyerekesnek tűnik, ahhoz képest aranyos kis sorozat a maga kis debilségi faktorával ahogy a címszereplő, Földön ragadt földönkívüli, a Föld megszállását elbukó béka szolgálni kényszerül az új családját. A Heybot-hoz képest valamelyest visszafogottabb/nyugisabb cuccról van szó, de az is igaz szerintem, hogy pont ez teheti kevésbé a sorozatot egyeseknek, hiszen itt a szereplők közti dinamika és az ő egyéni hülyeségeik nagyobb hangsúllyal bírnak a humor szempontjából, úgyhogy akinek nem jön be valamelyik, vagy akár egyik szereplő se, az valószínű meg fog szenvedni ezzel a sorozattal, de szerintem van benne épp annyi debilség, hogy felnőtt fejjel is lehet nézegetni a cuccot, és a fiatalabbaknak is lehet ajánlani ha arról van szó.


Volt szó egy másik fejlövésről is, ami inkább mondható egy oldalt megbökésnek is, révén hiába tartottam öt éve egy Gainax maratont, a Mahoromatic valamiért nem volt belevéve annak ellenére, hogy olyan 2009 környékén már ismertem hallomásból a cuccot, de valószínű inkább arról volt szó, hogy egyszerűen kiment a fejemből az anime a maratonozás során. Azóta pedig valahogy nem hajlottam rá arra hogy elkezdjem nézni, de végül ez változott meg a közeljövőben, részben pár /a/-s komment miatt, amelyek szerint ez a sorozat volt a felelős azért, hogy a 2000-es évek elején több lett a céltalan ecchi cucc, és csak motoszkált a kíváncsiság annak kapcsán, hogy ugyan mégis milyen lehetett a cucc ennek ellenére, vagy éppen emiatt. A hét elején pedig csak nekiveselkedtem az első két résznek, és egy angélusos "idunnoman" már most kicsúszna a számon, elsősorban azért, mert ez a két rész nem győzött meg afelől, hogy maga a sorozat jellege-minősége lenne a felelős azért, hogy nem egy ecchi-ben a nulla felé konvergál a minőségi ráta. Na nem mintha egy meglepően mély vagy prűd animéről lenne szó különben, de azt se mondanám, hogy rossz cucc lenne, mert eddig egyáltalán nem az. Ecchi-nek ecchi, mert meztelen mellek azért feltűnnek, és a "predátor" tanárnéni fantáziái sincsenek éppen annyira cenzúrázva, de ami már az első rész után szöget ütött az az volt, mennyire belengi a Mahoromatic-ot egy kora 2000-es diszkrét báj, ami lehet hogy egy kicsit bugyutácskává teszi az egészet, de mégis megvan benne az a kis plusz, ami a jellegzetesen animés humort és szereplőket élettel telivé és aranyossá teszi, és még a vizualitások terén is árad belőle az a tipikus, nagyon kora 2000-es évekre jellemző, de még így is sok odaadással összerakott stílus, amit a nagyon kellemes színhasználat tesz a szemnek még inkább kedvessé. Előre mondjuk így se akarom ellőni az össze dicshimnuszt, mert azt azért többször olvastam, hogy az S2 befejezése tökéletesen lefedi a rossz vicc kategóriáját, és vannak akik már az S1 végét is kifogásolták, de ha ezeket per pillanat nem veszem figyelembe (és miért is venném figyelembe, még csak a cucc elején járok), akkor erősen érik a gyanúm, hogy egyesek szemében a Mahoromatic által hagyott nyom-hatás révén született, nem egyszer rosszabb címek össze lettek mosva magával a sorozattal, mintha nem tudnák függetleníteni a sorozatot az azt követő körülményektől. Nem mondom azt természetesen, hogy a sorozatot csak imádni lehet, de néha tényleg az az érzés motoszkál bennem, hogy bizonyos címek médiumtól függően ugyanazzal a megvetéssel vannak kezelve, mint az általuk keltett hullámot meglovagló, esetleg tényleg bűnrossz alkotások, amit "kissé" igazságtalannak tartok, mert pölö a Mahoromatic nagyon jó első benyomással volt rám, és nagyon remélem, hogy az S1 vége sem fog ebbe különösen belerontani.
Kép Kép
Avatar
Leara
Sensei
Sensei
Hozzászólások: 573
Csatlakozott: 2017.02.11. 20:26
Nem:

Re: Animeajánló, milyen animét nézel mostanában?

Hozzászólás Szerző: Leara »

Gokinjo Monogatari: régóta nagy szerelmem a Nana, és úgy rémlik, hogy a Paradise Kiss is tetszett (de erről már olyan halvány emlékeim vannak, hogy nem szívesen említem, inkább igyekszem sort keríteni egy újrázásra), szóval fogtam a fejem, amikor Catrin nem is olyan rég írt összefoglalójának olvasása során esett le, hogy van még egy Yazawa Ai anime, amit nem láttam… azután nem sokat váratott magára, hogy elkezdjem.

Ha valamiben gyengébb volt, mint a Nana, akkor az a karakterek. Eleve fiatalabb korosztályról van szó, tehát teljesen más problémáik vannak, valószínűleg ezért nem fogtak meg annyira. Mondjuk inkább csak a női karakterekkel volt bajom, pont azok sikerültek szerethetőbbre és érdekesebbre, akiknek kisebb szerep jutott (gondolok leginkább Risára, akinek teljesen más az élethelyzete, mint a többieknek, szóval örültem volna, ha kicsit nagyobb hangsúlyt fektetnek rá). Mikako naaaaaagyon idegesített az elején, de miután rendeződött, hogy milyen kapcsolat is van közte és Tsutomu között, sokkal szerethetőbbé vált és azt vettem észre, hogy igenis érdekelnek a dolgai. P-channal most se tudok mit kezdeni, nem sok értelmét láttam a jelenlétének és továbbra is a sorozat leggyengébb részének tartom azt, amelyik vele és a plüssével foglalkozott :’D. Na, de a végére hagytam Marikot, aki a legtöbb (nagyrészt negatív) érzést váltotta ki belőlem. Te jó ég, én párszor szüneteltettem miatta néhány napig a sorozatot XD. Az egy dolog, hogy a beszédstílusával engem ki lehet kergetni a világból, de a csaj alapból tök hülye. Aztán volt egy pont, amikor úgy éreztem, kezdem megkedvelni, mert kicsit elindult a karakterfejlődés útján
SPOILER
(gondolok itt arra, amikor a gyerekkori szerelme kikosarazta)
, de utána elég gyorsan visszahülyült, aztán meg csodálkozott azon, hogy az emberek úgy viszonyulnak hozzá, ahogy. Az pedig már csak hab a tortán, hogy a Mariko&Yuusuke páros az egyik legrosszabb, amit valaha láttam, baromi nem normális az az egész kapcsolat. Egyébként is Yuusukének Ayumi mellett lenne a helye, hát mennyivel aranyosabb és normálisabb már az a lány >_<. A lényeg az, hogy az egész sorozat alatt az járt a fejemben, hogy bármennyire is nem vagyok az erőszak híve, ennek a csajnak igazán lekeverhetne már valaki egyet, hátha helyrebillen az agya…
SPOILER
aztán Yuusuke megtette és igazam lett, kár, hogy ez csak az utolsó pár rész volt XD.
A fiúkról nem sok mondandóm van, ők mind nagyon szimpatikusak és aranyosak voltak, valószínűleg inkább miattuk működött a sorozat romantikus oldala is.

Kissé hosszúra nyúlt a szereplők elemzése, de nálam általában ezen áll vagy bukik egy sorozat, szóval… de azért voltak itt más témák is. Aki látott/olvasott már valamit Yazawától, azt nem nagyon lepi meg, hogy nagy hangsúlyt kap a divat és ó, mennyire élveztem, hogy itt mindig változik a szereplők ruhája, és sehol se látok iskolai egyenruhát XD.
Még talán a zenéket emelném ki, mert bár az OP és ED páros nem hagyott mély nyomot bennem, a háttérzenék már annál inkább, néha azt vettem észre magamon, hogy azokat dúdolom.

Az anime egyébként nem dolgozta fel végig a mangát, szóval talán ezért tűnt furcsának, hogy az utolsó részekre szedték elő Mikako családját és annak problémáit, pedig ez nagyobb figyelmet érdemelt volna, így nagyon gyorsan és hirtelen történtek a dolgok (ha már szóba került... Mikako anyjának mangaka munkájáról is szívesen láttam volna többet, azok a jelenetek mindig szórakoztatóak voltak :D). Viszont pont ezért érzem úgy, hogy a mangát is el kell majd olvasnom, hisz ki tudja, ott végül kinek hogyan alakult a sorsa.
SPOILER
Pls, abban legyen Yuusuke&Ayumi páros!
Összességében 7/10-re értékeltem a sorozatot a kisebb-nagyobb hibák miatt, de aki szereti Yazawa munkáit, annak érdemes belenéznie (csak tartsa észben, hogy ez fiatalabbakról szól).
Avatar
Dodgers
Sensei
Sensei
Hozzászólások: 553
Csatlakozott: 2011.03.07. 09:00
Nem: Férfi
Kapcsolat:

Re: Animeajánló, milyen animét nézel mostanában?

Hozzászólás Szerző: Dodgers »

Mahoromatic ep3

Bírom, hogy amennyire ezt a cuccot hibáztatják egyesek az üresebb, céltalanabb ecchi cuccok emelkedő számát a kora 2000-es években, annyira meg vagyok szorulva egy kicsit vele, mert egy viszonylag ritka húzást csinált azzal, hogy a harmadik rész nem csak azt szellőztette meg, hogy egy sírós-nevetős sztoriról lesz szó, de éppenséggel működik is nálam annyira a formula, hogy kicsit "félve" nézek elébe a maradék nyolc résznek. Egyébként az a bizonyos sírós-nevetős formula elég nosztalgikusan követi az akkori korszakra jellemző stílust mint amilyennel pölö a Trigun is rendelkezett, de a Mahoromatic esetében abszolút nem segít a részemről az, hogy egyébként NAGYON aranyosnak és bájosnak találom a humorát-előadásmódját akármennyire bugyutácska tud lenni néha, arról nem is szólva hogy a szentimentalista hangulatot is határozottan jól hozza eddig mind a szó vidámabb-érzékenyebb, mind szomorúbb értelmében. És az vizuális humor kreativitása-aranyossága is nagyon sokat tesz hozzá ahhoz, hogy amilyen vicces tud lenni egyik-másik rész és jelenet, annyira vészjósló legyen a minden rész végére beszúrt "Mahoromatic működése leáll: [adott nap] múlva" szöveg, ami nem csak úgy szimplán a képernyőre van biggyesztve, és nem is komótosan jelenik meg, hanem épp olyan sebességgel, hogy azért érezze az ember, hogy lesz itt még szomorkodásra ok. Azzal mondjuk tisztában vagyok, hogy az S2 drámája el lesz rontva a végén (annyira, hogy amikor belebotlottam az egyik befejező képbe /a/-n, először komolyan azt hittem, hogy valaki Paint-tel firkált oda valamit, de nem), de van egy olyan érzésem, hogy ha az S1 teszem azt a leállás előtti 120 napnál áll meg, és maga az epizód a legkeserédesebb lesz az összes közül, akkor is jó pont lenne a franchise abbahagyására, mert mintha pont egy bizonyos dualitásra lenne kihegyezve a sztori. Ami lészen az "akármennyire ott lóg a levegőben az elkerülhetetlen szomorúság és a múlt szép, vidám napjai iránti vágyakozás egy reménytelen jövőben, az addig hátralévő idő igenis teljen úgy, hogy a lehető legtöbb pozitív élménnyel gazdagodjon, hiába tudod, hogy egyszer véget fog érni ezek a napok", és őszintén szólva egy kicsit meglepett az, hogy a sorozat ilyen korán és ilyen céltudatosan belőtte magát ebbe a mentalitásba. Pláne ahhoz képest, hogy egyesek úgy beszélnek a cuccról, mint egy semmitmondó, C kategóriás ecchiről lenne szó, ami már csak azért is vicces, mert:

- szerintem az ecchi abszolút nem olyan hangsúlyos hogy érdemi szintjen elvigye a hátán a cuccot, és Mahoro karakterének egyik poénja az, hogy egy ex-harci robothoz képest ennyire tehetetlen az ecchivel szemben

- most nem azért, de egy olyan ecchi, amely a tényleges tartalmát nézve marha keserédes és depresszíven szentimentalista, de mégis aranyos és "boldogobban" is szentimentalista, arra semmiképp se aggatnám a céltelen ecchi jelzőt, potenciálisan szar S2 ide vagy oda.

Aztán persze lehet, hogy az S1 drámája is lehet lesz olyan szar, és feleslegesen dícsértem előre a stuffot, de akárhogy is, nem lesz egyszerű eset a Mahoromatic ha ebben a mederben fog haladni tovább.
Kép Kép
Avatar
annarancs
Veterán
Veterán
Hozzászólások: 664
Csatlakozott: 2016.09.03. 00:45
Nem:
Tartózkodási hely: a danmei pokolban

Re: Animeajánló, milyen animét nézel mostanában?

Hozzászólás Szerző: annarancs »

Tsukumogami Kashimasu a nyári szezonból: Könnyed, kellemes, talán egy picit gyerekes sorozat, amiben a felmerülő lagymatag bonyodalmakat pletykák alapján oldják meg a főszereplők. A pletykákat a tsukumogamik (életre kelt tárgyak) gyűjtik össze számukra. A háttérben futó főszál nagyon lassan halad előre, de legalább megfelelő lezárást kap. :twisted: A "testvérekként élünk, de igazából nem vagyunk vér szerinti rokonok" klisé miatt húztam kissé a számat. Mind képileg, mind zeneileg színvonalas, hangulatos anime, ami nem váltja meg a világot, de azért akadnak benne apró életigazságok is. 6/10
Avatar
SaiyaGin
Profi
Profi
Hozzászólások: 230
Csatlakozott: 2018.10.25. 19:50
Nem: Férfi
Kapcsolat:

Re: Animeajánló, milyen animét nézel mostanában?

Hozzászólás Szerző: SaiyaGin »

Sirius the Jaeger: az 1930-as években játszódó akciósorozat, amelyben vámpírok vadásznak egy varázserejű tárgyra, a főszereplők pedig a vámpírokra. Meglehetősen átlagos sorozat, viszont jól néz ki, egyszer érdemes próbát tenni vele.
Avatar
Junchi
Koffein Kondenzátor
Koffein Kondenzátor
Hozzászólások: 2524
Csatlakozott: 2007.06.23. 14:28
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Azuchi

Re: Animeajánló, milyen animét nézel mostanában?

Hozzászólás Szerző: Junchi »

Sangatsu no Lion S2 ep4

Muszáj egy pár sorban megemlékeznem erről az epizódról, mert amellett, hogy felkerült a kedvenc anime epizódjaim tízes listájára, még egy ordas nagy esettanulmány is lehetne az ilyen Clannad-féle keserves műdrámák számára. Szóval igen, dráma done right. Megvolt a felvezetés (még az előző rész legvégén), Hina problémájának a felvázolása, a dolgok kisiklása, tűrése, elmérgesedése, majd a cérna elszakadása, és minden felgyülemlett érés kiadása az összes ember felé, akiben valaha is bízott (a nővére, Rei, a nagyapa). A bullying és az ezzel járó mentális károk egy kedvelt téma a normálisabb animékben, ami nem is csoda, hisz egy nagyon is létező, valós dolog, pláne arrafelé. A kiváló megvalósítás, erős pillanatok mellett azért is volt zseniális ez a rész, mert a szereplő karakterét használták ki hozzá. A néző nagyon is jól tudta, hogy Hina túlságosan is jóindulatú, kifog állni a barátjáért, még akkor is, ha tudja, hogy mivel jár végül ez a barátjára nézve, és mivel járt végül számára. Befejezésképp azokból nyer erőt, és azok segítségével fog szakaszosan talpra állni, akik végig ott voltak mellette, és érzelmileg valóban támogathatják őt.

Úgy érzem, nem túlzott semmit ez a rész, nem is sarkított, nem is beszélt mellé (talán a narrációbeli váltások voltak kissé furcsák, de ez aligha számít most). Azt adta, amit az első szezontól is vártam volna helyenként, de csak nagyon ritkán kaptam meg, azt sem feltétlenül így. Jó ez a sorozat, egészen kiváló karakterekkel, csak az a gond, hogy viszonylag későn kezd magára találni, több ilyen jelenet vagy esemény kellene, és akkor kevesebb idő jutna az éretlen "poénkodásra", meg a repetitív sógi-montázsokra.
Avatar
Ricz
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1158
Csatlakozott: 2016.12.24. 01:12
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: sajnos a Föld nevű bolygón
Kapcsolat:

Re: Animeajánló, milyen animét nézel mostanában?

Hozzászólás Szerző: Ricz »

Majokko Tsukune-chan

6*15 perc, de nekem így is 2-3 napomba telt. Rég volt már olyan abszurd és slapstick humorú (mini)sorozat, ami hasonlóképpen lefárasztott, és élveztem nézni. Talán a Ninin ga Shinobuden, de az se ma volt. Bár azért átmentem már olyanokon, mint a PaSwG, a Hare nochi Guu, Puni Puni Poemi és társai (nem, az Excel Sagán még mindig nem...) , de azért összességében nem fájtak annyira azok, mint ez az egy.
Alapjaiban a sztori semmi extra, gyakorlatilag nincs, egyetlen koncepció az egész, amibe dobálnak mindenfélét, aztán majd valami kisül és mégse lesz random az adott gag. Ráadásul egy rész alatt is több szekció, jelenetsor van, szóval nem húzzák el azzal, hogy egy nagy eseményben jönnek az ilyen pillanatok. A grafika eléggé hozza a 2005 táji hatást, az animáció meg inkább hirtelen vágások, bevágások és mozdulatok sorozata. A zene olyan, amilyen (fülvérzős), de szerencsére nem veszt semmit az ember, ha az OP-ED kimarad az életéből miután egyszer látta-hallotta.
Kapott egy hetest.

Cyborg 009: Call of Justice Movie 1-3

A MAL és más adatbázisok moziként hivatkoznak rá, míg a Netflixes anyag sorozattá van vágva, de ugyanazt kapod.

Nos, a Cyborg 009 franchise legutóbbi filmje egyszerre volt folytatás is, meg a franc tudja mi, mivel 2001-ben kapott egy remake sorozatot, amiben a klasszikus sztorit dolgozták újra 52 részben The Cyborg Soldier címen. Akár ezzel a sorozattal vagy barátságban, akár az 1966-os mozifilmmel, majd annak folytatásaival (a '67-es Monster War film, a '68-as és '79-es sorozatok, valamint a Super Galaxy film), a CoM-trilógia előzményéül szolgáló 009 Re:Cyborg film folytatja ezeket, és valami nagyon kusza történetű valamit kapunk, aminek elvileg az a végső kicsengése valami vallási alámagyarázással, hogy az ember jelenti a legnagyobb veszélyt saját magára. Nem árt előre ismerni benne a karaktereket, és a film meg se kísérli a saját világát kifejteni, mindössze kérdéseket kapunk, választ nuku, csak egy rakás vállrándítást, hogy aztán sose legyen újfent feltéve és esetleg megválaszolva. Nagyon próbál komoly és lélektani mellette, miközben úgy kapkod, hogy "öröm nézni". Ezen felül a saját hangját és történetét se találja, a film felétől meg mintha egy teljesen másik mű lenne.

Na de, Call of Justice. És most kukázhatnám az előzményfilmről leírtakat, mert alig van köze hozzá. Mégis a folytatása. Van egy Bresudo nevű csoport, ami olyan, mint az X-Men mutánsai. Szupererővel bírnak és a történelem kezdete óta beavatkoznak annak a folyásába. Nagyon kevesen hisznek a létezésükben, a céljaik ismeretlenek, mégis baljós árnyékként vetülnek a világra. Egy amerikai újságíró nyomozgat, és fut össze a munkájuk alól felmentett kiborgokkal, akik az ENSZ Világőrség felállítása óta munka nélkül vannak.

Na, ez már egy valamire való sztori volt, tipikusan klasszikus shounen utóérzéssel (mégiscsak a -60-as és 70-es években fogant meg a széria), picikét felnőttesebben kezelve, az eredetiektől picikét hangsúlyosabb nyomozós szállal, de messze kevesebb humorral (amiért nem kár). Viszont a grafika, te úristen... Az egy dolog, hogy átdolgozták kicsit a kinézeteket, rohadt jók az álló pillanatok, egyes jelenetek, az effektek, de egy csomó mozgás valami egészen gyomorforgatóan förtelmes. Valami elképesztően ingadozó képet mutat, hatalmas és olykor meredek amplitúdóval. A zene valami meh, az érdektelen és a gyenge közt mozog. A karakterek meg... épít arra, hogy már ismered nagyjából őket, de minimum hallottál róluk.

Hogy jó volt-e? A sztori és a kimenetel érdekes volt legalább, tudta, hogy mit akar kihozni és meg is tette, de a grafika színvonal-ingadozásai miatt jobbára egy hatosra futotta az egészre.
"Egy dolog irracionalitása nem kérdőjelezi meg a létét, csak leírja az állapotát." (Friedrich Nietzsche)
Androsama
Szakértő
Szakértő
Hozzászólások: 195
Csatlakozott: 2014.07.12. 09:14
Nem:
Tartózkodási hely: Amestris
Kapcsolat:

Re: Animeajánló, milyen animét nézel mostanában?

Hozzászólás Szerző: Androsama »

Ranma 1/2

Azon kevés animék egyike, amit anno elkezdtem, de sosem láttam végig köszönhetően annak, hogy elvették az RTL2-nket (német adó!). De most pótolom. Eszméletlen egy hülyeség az egész, de vannak benne ötletes megoldások. Én egyébként imádom, és ki gondolná, hogy Takahashi Rumiko-senseinek milyen perverz humora van nem egyszer. Rengeteg mindent írtak át a mangához képest, vagy hagytak ki belőle, de ez nem von le az értékéből. A karakterek szerethetőek, a seiyuuk szuperek (Yamaguchi Kappei és Hayashibara Megumi remekül alakítják a fiú és lány Ranmát), a történet hol izgalmas, hol az oldalam fogom a röhögéstől, hol meg a fejem a sok hülyeség láttán. Az openingek és endingek is zseniálisak. Garantált szórakozás részemről.


Yu-Gi-Oh - Duel Monsters


Nos, a másik anime, aminek sosem jutottam a végére köszönhetően a megvágott és soha egészben meg nem vett magyar szinkronos verziónak. Most végre végig akarom nézni (jelenleg a második évadot tolom), és meglepően jó annak ellenére, hogy nem vagyok a gamer-animék híve. Viszont a sok rejtély, az izgalmas párbajok lekötnek és a karakterek sem rosszak. A kedvencem Yami Yugi és persze Yami Bakura meg Malik (ő Yamiként és nem Yamiként is). Tetszik, hogy van karakterfejlődés, senki sem reked meg egy szinten, hanem mindenki szépen erősödik, fejlődik a párbajok és versenyek során. A grafika jónak mondható ehhez a fajta animéhez, habár a ruhákon néha röhögök, viszont nagyon illenek a párbajozókhoz. Nos, röviden, végig fogom nézni, érdekel a vége.
"Az élethez életet kell áldozni"

(Envy - Fullmetal Alchemist)

Kép
Avatar
Leara
Sensei
Sensei
Hozzászólások: 573
Csatlakozott: 2017.02.11. 20:26
Nem:

Re: Animeajánló, milyen animét nézel mostanában?

Hozzászólás Szerző: Leara »

Mo Dao Zu Shi így kemény 1 rész után: érdekes sztori, kedvelhetőnek tűnő karakterek és baromi szép animáció (még a néha furán kinéző CGI ellenére is). Viszont már most érzem, hogy nagy bajban leszek a kínai nevek megjegyzésével, néhány jelenetet megnéztem vagy háromszor, hogy megpróbáljam őket memorizálni (és az se sokat segít, hogy elég hasonlóan néznek ki a karakterek). Valaki erősítsen meg abban, hogy ez később javulni fog :D.
Válasz küldése