Chainsaw Man

Egyes anime sorozatok, filmek, OVA-k megtárgyalása
Avatar
Junchi
Koffein Kondenzátor
Koffein Kondenzátor
Hozzászólások: 2524
Csatlakozott: 2007.06.23. 14:28
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Azuchi

Chainsaw Man

Hozzászólás Szerző: Junchi »

(Nyitottam neki threadet.)
ep1

Ami jó volt:
- Szinte képkocka-pontosan követi a mangát (annak első fejezetét dolgozta fel a rész), de nem lelketlen klónozásról van szó, hanem tényleg látszik, hogy próbálnak az alapanyaghoz hűek maradni. A végéig tartson ki ez a fajta mentalitás, ha kérhetem.
- Denji hangja telitalálat. Persze bele kell még jönnie, de a manga alatt végig valami hasonló hangot képzeltem a szövegei alá.
- Cenzúra nuku, bár kicsit talán túl is lőttek a célon, szóval akinek (a manga nélkül) egy eszetlen gore-festnek érződne az első rész, azt simán megtudnám érteni.
- Nem kenyerem az ilyesmi, de Pochita tök cuki.

Ami kevésbé:
- A CG. Éreztem, hogy nem ússzuk meg, aztán az első leakek után a félelmem csak tovább nőtt. Nem nézett ki szükségszerűen rosszul vagy túlzóan feltűnőnek, de azért meglettem volna nélküle.
- Makima hangja túl fiatal. Nem tudom, hogy később mélyít-e rajta a seiyuu vagy annyiban hagyja, de ő castingra valahogy nagyon félrement.
- Az opening képileg WIN, zeneileg viszont... Maybe I'm just getting old.

Az anime 12 epizódos lesz, tippre (mivel a manga alapból gyors tempót diktál) a Katana Man arc végéig jutnak el, ami pont a manga fele, szóval egy második 12 részes turnussal fel is lehetne dolgozni az egészet, épp csak az a kérdés, arra mikor kerül sor.
Avatar
annarancs
Veterán
Veterán
Hozzászólások: 664
Csatlakozott: 2016.09.03. 00:45
Nem:
Tartózkodási hely: a danmei pokolban

Re: Chainsaw Man

Hozzászólás Szerző: annarancs »

Junchi írta:A CG. Éreztem, hogy nem ússzuk meg, aztán az első leakek után a félelmem csak tovább nőtt.
Kellett etetni a CG devilt... :slight_smile:
Makima hangja szerintem egyáltalán nem rossz. Eredetileg én is mást képzeltem el neki (mondjuk Noto Mamikót vagy Hayami Saorit), de ez az alig 2 perc alapján egyelőre elégedett vagyok Kusunoki Tomori játékával is. Kellemes a hangja, ugyanakkor (talán pont amiatt, mert nem rá számítottam) egészen picit nyugtalanító is, ami szvsz illik a karakterhez.
Avatar
Junchi
Koffein Kondenzátor
Koffein Kondenzátor
Hozzászólások: 2524
Csatlakozott: 2007.06.23. 14:28
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Azuchi

Re: Chainsaw Man

Hozzászólás Szerző: Junchi »

annarancs írta: 2022.10.12. 01:06 Kellemes a hangja, ugyanakkor (talán pont amiatt, mert nem rá számítottam) egészen picit nyugtalanító is, ami szvsz illik a karakterhez.
Amivel nincs is gond, egyedül a hangmagasság az, ami sehogy sem Makimás. Mondom, egyszerűen túl fiatalnak érződik hozzá, meg nem is igazán mélyít a hanghordozásán.

Btw, ha már seiyuuk: Aki még bizonyosan furcsa lesz elsőre, az Aki (pun intended, hehe). Szóval nekem ő az első pillanattól kezdve Sakurai Takahiro, szinte készpénznek vettem, hogy őt castingolják majd.
Avatar
Junchi
Koffein Kondenzátor
Koffein Kondenzátor
Hozzászólások: 2524
Csatlakozott: 2007.06.23. 14:28
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Azuchi

Re: Chainsaw Man

Hozzászólás Szerző: Junchi »

Ep 2

Nem semmi a pacing, szinte el is érkeztünk az első kötet végéhez(!), de ennél sokkal fontosabb: Kihagytak egy fejezetet. Mondjuk, hogy nem volt valami fontos (Denji "első" akciója), Muscle Devilt meg felteszem, senki nem sírja vissza. DE! Kicsit parázok, hogy mit fognak még kihagyni? Szóval ezen az apropón már semmi nem garantálja, hogy ezt nem játsszák el később még párszor, ráadásul ennél lényegesebb dolgokkal. A helyzet ott válik még inkább zavaróvá, hogy előzetesen azt nyilatkozták mindenféle sajtótájékoztatókon, meg fesztiválokon, hogy mangahű adaptációt kaptunk, és hát nem kellett sok, hogy bohócot csináljanak magukból...

Egyébként meg Makima hangját kezdem megszokni (jót tesz neki, hogy többet beszél), Akitól féltem, hogy ez a Literalwho majd elcseszi valahogy, de nem, teljesen oké, ahogy Power is.
Avatar
Junchi
Koffein Kondenzátor
Koffein Kondenzátor
Hozzászólások: 2524
Csatlakozott: 2007.06.23. 14:28
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Azuchi

Re: Chainsaw Man

Hozzászólás Szerző: Junchi »

Áthoztam ide.
Dodgers írta: 2022.10.19. 15:14 (főleg a waifuing frontján, néha-néha már átcsap egy ironikus "basszus, bár én tudnék így rápörögni valamire" reakcióba a részemről)
Én ezt egyedül Makima kapcsán tartom igencsak túlzónak, értem ezalatt azt, hogy nála a haterek és a fanboyok kábé ugyanannyira irritálóak. Az utóbbiakat nem nagyon kell részletezni, főleg azokat nem, akik öniróniát nem ismerve woof woofoznak (tartás, büszkeség... valami?), meg néha olyan headcanonjaik vannak, hogy csak lesek, hogy ezt mégis honnan a fakkból szedték.
A túlzott hate-et ugyanakkor szintén nem tudom hová tenni, ami persze legtöbbször a moral lovagoktól jön, akik még mindig képtelenek felfogni, hogy egy karakter igenis lehet jól megírt, akár még szimpatikus is(!), függetlenül az azonosulásra/egyetértésre nem feltétlenül alkalmas tetteitől. Nálam pont ezért lett kiemelkedő karakter (noha távolról sem a kedvencem): Jól működik, mint érdekes, rétegelt female villain, ugyanakkor nincs olyan karaktere ennek a mangának, akinek ne ártott volna valamilyen módon.
Avatar
Dodgers
Sensei
Sensei
Hozzászólások: 553
Csatlakozott: 2011.03.07. 09:00
Nem: Férfi
Kapcsolat:

Re: Chainsaw Man

Hozzászólás Szerző: Dodgers »

Waifuing terén igen, leginkább Makimára gondoltam, de biztos vagyok benne, hogy Himeno/Kobeni/Reze/többiek is át fognak majd futni a waifuzási futószalagon, ami mondjuk annyiban megérdemelt, hogy amennyire kevesebbet szerepelnek Makimához képest, a kidolgozottságukat mégis sikerült annyira szolidra megírni, hogy tényleg érdekesek/kedvelhetőek legyenek, legfeljebb szvsz azt kívánja az ember, hogy kaphattak volna több műsoridőt. Mégha mondjuk az is biztos, hogy nem fognak majd akkora felháborodásokat csinálni, mint amit Makima fog, ha eljut az adaptáció a sztori utolsó etapjáig. Mert amúgy biztos, hogy sokan vissza fognak hőkölni a karaktertől a mostani közegre jellemző felháborodós stílusban, még annak ellenére is, hogy Fujimoto jól rakott össze egy olyan női szereplőt, akit még ha nem is talál szimpatikusnak az ember (Team Himeno btw), meg tudja érteni, hogy Denji miért esett bele annyira, és miért vette készpénznek azt a személyiségét, amit a fejében elképzelt róla. Irónia nélkül jól megírt waifubait, akinek tényleg van egy big boss kisugárzása, és még ha a sztori nem is ásta bele annyira a múltjába, mint amennyire szerettem volna, attól még hellyel-közzel érthető, hogy miért lett az a szereplő, aki a 2000-es éveket idézi, ha az őt övező rajongás eszementségét nézi az ember.

Megnéztem időközben a második részt, és ha az első rész után azt mondtam, hogy dupla résszel kellett volna nyitni, akkor most még inkább azt mondom. Amennyire papíron jól összefoglalja az első rész tartalma a sztori milyenségét (= vérbélerőszak csekk, Denji életfelfogásának körbeírása csekk, érzéketlen-komor hangulat csekk), önmagában szerintem így sem adja meg igazán azt a benyomást, amiből egy "elsőbálos" néző be tudná lőni magának, hogy mire számíthat. Ahhoz a második rész szerintem van annyira low-key tempójú és karakter interakcióra fókuszáló, hogy egyrészt jobban le tudná ülepíteni az emberben az első etapban látottakat, másrészt jobban át tudná adni, hogy hiába tűnik egy szimpla trancsír flicknek a cucc, ennél sokkal korrektebbről lenne szó. Így is vannak mondjuk jó páran, akik pölö nem néznek ki sokat Denji karakteréből, de ő neki is jobbat tett volna szerintem a dupla nyitás, mert addigra szerintem jobban leszűrhető, hogy nem felületesen írt srácról van szó, hanem olyanról, akivel annyira kicseszett az élet, hogy már a kevéssel is beérné, mint számára jó élet. Plusz adaptáció ügyileg is szerintem jobb volt a 2. rész a hangulat kiemelése és a pacing szempontjából, zeneileg úgyszintén (kicsit Akira Yamaokás is volt szerintem az OST), Ai Faruz pedig tökéletes szerintem Powernek, szóval jó úton halad az adaptáció per pill.
Kép Kép
Avatar
Junchi
Koffein Kondenzátor
Koffein Kondenzátor
Hozzászólások: 2524
Csatlakozott: 2007.06.23. 14:28
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Azuchi

Re: Chainsaw Man

Hozzászólás Szerző: Junchi »

Ep 4

Nekem kifejezetten bejövős ez az élőszereplős filmeket idéző rendezés, ami bevallottan (via interjú) cél is volt és szerintem baromi jól passzol ehhez a cucchoz. Persze lehet mondani, hogy valahol valami közben meg elveszett belőle, ami "CSM", de én sosem voltam az "adaptálás = klónozás" híve, itt meg tök esztétikusan adja vissza az anime tulképp ugyanazt, amit a manga. Érdemes visszanézni például Aki reggeli rutinos jelenetét, ami durván sok frame-ből áll, végig konzisztens és egyszerűen jó nézni, van egy olyan hangulata, amit ezek a slice-of-life részek a mangában nem adtak így át.

(Más: próbáltam elvegyülni kicsit a MAL-os CSM anime threadekben az elmúlt hetekben, de... Ó te jóságos szent habakkuk! Most vagy én szakadtam szinte teljesen el az anime communityktől, mint olyanoktól az elmúlt években vagy megint csak a szokásos legalja réteg szabadult rá az éppen népszerű cuccra esete áll fenn, de van egy érzésem, hogy ezt inkább nem erőltetem tovább, illetve újfent bebizonyosodott számomra, hogy a manga-olvasók úgy általában egy jóval kultiváltabb réteg, mint az anime-nézők vagy nem tudom, lehet csak igazságtalan/szigorú vagyok, de ettől függetlenül is úgy érzem, a pokol több körét is sikerült megtapasztalnom.)
Avatar
Ayla
Félisten
Félisten
Hozzászólások: 2074
Csatlakozott: 2007.02.18. 16:59
Tartózkodási hely: sehol és mindenhol

Re: Chainsaw Man

Hozzászólás Szerző: Ayla »

Junchi írta: 2022.11.02. 16:32
(Más: próbáltam elvegyülni kicsit a MAL-os CSM anime threadekben az elmúlt hetekben, de... Ó te jóságos szent habakkuk! Most vagy én szakadtam szinte teljesen el az anime communityktől, mint olyanoktól az elmúlt években vagy megint csak a szokásos legalja réteg szabadult rá az éppen népszerű cuccra esete áll fenn, de van egy érzésem, hogy ezt inkább nem erőltetem tovább, illetve újfent bebizonyosodott számomra, hogy a manga-olvasók úgy általában egy jóval kultiváltabb réteg, mint az anime-nézők vagy nem tudom, lehet csak igazságtalan/szigorú vagyok, de ettől függetlenül is úgy érzem, a pokol több körét is sikerült megtapasztalnom.)
Ez, ha kifejezetten a Chainsaw Manről szól, akkor ide folytasd, ha nem, akkor offba, de mindenesetre nagyon érdekel ez mi akar lenni :D

Amúgy, én is nekifogtam ennek, pedig nem volt tervben, de páromat bezúzta a hype és már a manga felén is túl van, így azt mondtam legyen.

Jó. De nekem erős 8/10 egyelőre.

Értem én, hogy a főhős egy nagyon egyszerű ember (lol) de ez sokszor nagyon lerombolja a hangulatát (ami morbid és erős) a darabnak, és csinál belőle agyatlan vérengzős klisé animét.

Várom mi lesz.
Shotaaa!! Lolííí! Shotaa!! Lolíí!! Sho- LOLI! :D He. | hol vagy, Pantalaimon?
Avatar
Junchi
Koffein Kondenzátor
Koffein Kondenzátor
Hozzászólások: 2524
Csatlakozott: 2007.06.23. 14:28
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Azuchi

Re: Chainsaw Man

Hozzászólás Szerző: Junchi »

Ayla írta: 2022.11.03. 23:58 Ez, ha kifejezetten a Chainsaw Manről szól, akkor ide folytasd, ha nem, akkor offba, de mindenesetre nagyon érdekel ez mi akar lenni :D
Kultúrsokk némi rage-dzsel. (Vagy rage némi kultúrsokkal?)
A zárójelbe helyezés nem a véletlen műve, de ha már magyarázni kell a bizonyítványt: A MAL-os tevékenységem általában annyi szokott lenni, hogy jelölöm, amit éppen láttam/olvastam, ránézek ismerősök profiljaira, meg válaszolok a kommentekre/PM-re, ha van. A többi dolga (főleg a community) nem nagyon érdekel, DE most mégis kivételt tettem azzal, hogy elmerültem kicsit a CSM anime részlegében. Amit kaptam végül: memelord tizenéveseket, értelmes mondatokat generálni képtelen usereket, csomó zs-kategóriás trollkodást, waifuzást, és persze egy csomó "anime-szakértőt" a maguk kb. 20 látott kínai meséjével. Ennek adtam hangot. Pontosabban szólva annak, ahogy meglepődtem azon, hogy meglepődök.
Avatar
Dodgers
Sensei
Sensei
Hozzászólások: 553
Csatlakozott: 2011.03.07. 09:00
Nem: Férfi
Kapcsolat:

Re: Chainsaw Man

Hozzászólás Szerző: Dodgers »

Junchi írta: 2022.11.02. 16:32 (Más: próbáltam elvegyülni kicsit a MAL-os CSM anime threadekben az elmúlt hetekben, de... Ó te jóságos szent habakkuk! Most vagy én szakadtam szinte teljesen el az anime communityktől, mint olyanoktól az elmúlt években vagy megint csak a szokásos legalja réteg szabadult rá az éppen népszerű cuccra esete áll fenn, de van egy érzésem, hogy ezt inkább nem erőltetem tovább, illetve újfent bebizonyosodott számomra, hogy a manga-olvasók úgy általában egy jóval kultiváltabb réteg, mint az anime-nézők vagy nem tudom, lehet csak igazságtalan/szigorú vagyok, de ettől függetlenül is úgy érzem, a pokol több körét is sikerült megtapasztalnom.)
Ilyen szempontból szerintem semmi különös nincs a CSM háza táján, pont annyira vannak tele idiótákkal és véleményformálás terén rövidnadrágokkal a threadek minden oldalon, mint ahogy az egy nagyon népszerűvé-mainstreammé vált cuccnál benne van a pakliban. A CSM-nél mondjuk eleve az bejátszik, hogy a shounen fanbase-k rendszerint amúgy sem a minőségről híresültek el, és ez most is egy szorzó tényezőt képvisel, akárcsak a waifu warlordok egy Makima kaliberű karakter meglétével, vagy azok az "elemzők", akik frame-ről frame-re léptetik az részeket, hogy találjanak olyasmi, amivel lehet gotchát játszani.

Ayla írta: 2022.11.03. 23:58 Értem én, hogy a főhős egy nagyon egyszerű ember (lol) de ez sokszor nagyon lerombolja a hangulatát (ami morbid és erős) a darabnak, és csinál belőle agyatlan vérengzős klisé animét.
Denjinek lesz majd fejlődése a sztori előrehaladtával, de szerintem nem baj, hogy Fujimoto ennyire egyszerűnek lőtte be a karakterét az elején. Egyrészt jól van tálalva, hogy miért olyan amilyen (beleértve olyan jeleket it, amikről érezhető, hogy nem csak egy thug), másrészt a sztori nem ritkán fogja pecegetni azt, hogy *tényleg* annyi kéne a teljes élethez, amennyit ő hisz, harmadrészt pedig van annyira összetettebb/drámaibb a többi szereplő háttérsztorija, hogy azokhoz jó kontraszt legyen Denji élete. De a CSM-et amúgy is érdemesebb picit lazábban kezelni, mint azt az ember gondolná, mert nekem pölö a 90-es/kora 2000-es cuccok ugrottak be arról, hogy mennyire tartja a writing egy fedél alatt a szereplők goofy-dorky, látszólag illúzióromboló pillanatait a komorabb/nihilebb/depresszívebb gondolataikkal.
Kép Kép
Avatar
Junchi
Koffein Kondenzátor
Koffein Kondenzátor
Hozzászólások: 2524
Csatlakozott: 2007.06.23. 14:28
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Azuchi

Re: Chainsaw Man

Hozzászólás Szerző: Junchi »

Dodgers írta: 2022.11.04. 19:15 Egyrészt jól van tálalva, hogy miért olyan amilyen
Egyébként abszolút. A magam részéről totál megértem Denji helyzetét, hogy miért elég neki annyi az élettől, hogy ehet, aludhat, meg esetleg score-t érhet el egy lánynál. Szóval itt már a legelején nyomatékosítja Fujimoto, milyen fucked up helyzetből is indul az ő karaktere, pláne, hogy ennek már gyerekkora óta a részese. Engem aztán igazán nem szoktak érdekelni ezek a shounen protagonisták (még az egykori sónen fanboy korszakomban sem), mert a legtöbbjük általában az "én akarok lenni 'x' dologban az első", meg "megvédek mindenkit!!" című ultraklisékben fetreng, ami persze, nyilván kell a célkorosztálynak, mint iránymutató, de engem Denji pont azért győzött meg, mert a legtöbb ilyen közhelytől azért mentes.
Avatar
Junchi
Koffein Kondenzátor
Koffein Kondenzátor
Hozzászólások: 2524
Csatlakozott: 2007.06.23. 14:28
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Azuchi

Re: Chainsaw Man

Hozzászólás Szerző: Junchi »

Ep 9

A Makimás palacsinta-hadművelet volt az egyik olyan dolog ebből a szezonból, ami kifejezetten érdekelt, hogyan valósítják meg animében. Nem kellett csalódjak.
Avatar
Rui-chan
Fórummániás
Fórummániás
Hozzászólások: 1644
Csatlakozott: 2009.06.08. 13:10
Nem:
Kapcsolat:

Re: Chainsaw Man

Hozzászólás Szerző: Rui-chan »

Manga olvasóktól kérdezem. Szerintetek hányadik fejezetig fog eljutni az anime?

Btw, Makimával kapcsolatban
SPOILER
nekem valami sántít. Még a kollégái sem tudhatnak róla, milyen módszerekkel dolgozik. Pl. Aki démonja se kispályás, de ő egészen más kategória. Vagy tényleg extra erős démonnal kötött szövetséget, vagy más is rejtőzik a háttérben. Remélem kiderül róla még valami a 12. rész vége előtt.

Baromira bejön a cucc látványvilága, olyan mintha filmet néznék, nem pedig animét. :cool:
Kép
Avatar
Junchi
Koffein Kondenzátor
Koffein Kondenzátor
Hozzászólások: 2524
Csatlakozott: 2007.06.23. 14:28
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Azuchi

Re: Chainsaw Man

Hozzászólás Szerző: Junchi »

Rui-chan írta: 2022.12.07. 22:37 Manga olvasóktól kérdezem. Szerintetek hányadik fejezetig fog eljutni az anime?
Szinte biztosra veszi mindenki, hogy vagy a 38. vagy a 39. fejezet lesz a szezon legvége, már csak azért is, mert a mostani ív (Katana Man) a 38-asban ér véget, de a 39-es meg "hivatalosan" még ehhez az ívhez tartozik, még ha csak átvezető is.

Engem most inkább az érdekel főleg, hogy mégis mikor látunk ebből az egészből effektív folytatást. Szóval most, hogy kiderült, az OPM 3. évada is a Mappához került, teljesen bizonytalan a következő szezon időpontja.
Avatar
Rui-chan
Fórummániás
Fórummániás
Hozzászólások: 1644
Csatlakozott: 2009.06.08. 13:10
Nem:
Kapcsolat:

Re: Chainsaw Man

Hozzászólás Szerző: Rui-chan »

Junchi írta: 2022.12.08. 14:25 Szinte biztosra veszi mindenki, hogy vagy a 38. vagy a 39. fejezet lesz a szezon legvége, már csak azért is, mert a mostani ív (Katana Man) a 38-asban ér véget, de a 39-es meg "hivatalosan" még ehhez az ívhez tartozik, még ha csak átvezető is.

Engem most inkább az érdekel főleg, hogy mégis mikor látunk ebből az egészből effektív folytatást. Szóval most, hogy kiderült, az OPM 3. évada is a Mappához került, teljesen bizonytalan a következő szezon időpontja.
TomHanks!

Jobb lett volna eleve 24-25 részre tervezni, akár egy szezon kihagyással, ahogy azt más animéknél is csinálják. Ez így bemelegítésnek kevés, elhúzták a mézes madzagot. (Tudom, olvashatnám a mangát, ha ennyire kíváncsi vagyok, de néhány cucc kapcsán ezt már megjártam, szóval marad a várakozás). És igen, a Mappa sok mindent vett át, a Shingekiért speciel hálás is vagyok, csakhogy ez nagy valószínűséggel azt jelenti, éveket várhatunk az esetleges folytatásra.

Másik kérdés, mert annyira belelendültem. Kobenit miért utálják ennyien? Oké, olvastam sok pozitív hozzászólást is vele kapcsolatban, elég sokan kedvelik, viszont nála láttam a legtöbb negatív visszhangot. A többi lánynál érezhetően kevesebb a hate, ha van egyáltalán. Bár van egy olyan érzésem, nála is hasonló munkálkodik a háttérben, mint Sayakánál, vagy a Francos Darling Ichigojánál.
SPOILER
Hozzátenném, a hotelben valóban nem a legjobb megoldást választotta Denjivel kapcsolatban. A legutóbbi részben azonban maximálisan kijavította nálam a korábbi viselkedését.
Kép
Avatar
Dodgers
Sensei
Sensei
Hozzászólások: 553
Csatlakozott: 2011.03.07. 09:00
Nem: Férfi
Kapcsolat:

Re: Chainsaw Man

Hozzászólás Szerző: Dodgers »

Rui-chan írta: 2022.12.09. 21:55 Másik kérdés, mert annyira belelendültem. Kobenit miért utálják ennyien?
Erre a legegyszerűbb, legfelületesebb válasz valószínű az lenne szerintem, hogy szinte ő az egyetlen rendszeres, de gyáva szereplő egy olyan szereplőgárdában, ami változó mértékben bátor/merész/idiótamerész/satöbbi, ergo egy iszonyatosan nem menő szerencsétlenség, aki állandóan remeg, mint a kocsonya, a hangja meg egy ázott pincsikutyáé. De normálisabb hozzáállással is egy elég megosztó szerintem úgy, hogy Fujimotónak jó érzéke van ahhoz, hogy még a korlátozott ideig feltűnő szereplőket is minimum korrekt mértékben karakterizálja és teszi emberibbé, még az elején faék egyszerűnek tűnő Denjit is. Ehhez képest Kobeninek ugyan van háttérsztorija, ami megmagyarázza, hogy miért annyira emberi roncs, de ezt leszámítva nem igazán kezd vele semmit a sztori - effektíve csak azért van tartva, hogy legyen egy comic relief, akinek old-school Donald Kacsa szintű szerencséje van, de valahogy mégis mindent túlél. Nem tagadom, vannak és lesznek azért olyan pillanatai, amik jó értelemben mémelhetővé teszik őt, de amúgy inkább egy egy trükkös póni, amire nem feltétlen mondanám, hogy fárasztó, de comic reliefnek jóval inkább egy "oké, kibírom azt a néha pár percet vele" kategória, mert amúgy nem tartom annyira jópofának a trükköt, hogy szórakoztasson. Élből jobb így is, mint teszem azt egy Jojós Speedwagon, akit agresszíven túlértékeltnek tartok a comic relief skálán, de ettől függetlenül inkább egy megtűrt, kicsit túlbecsült eleme a CSM kirakósnak.

Mondjuk azt valahol így is viccesnek tartottam, hogy nem kevesen voltak olyanok, akik mangában még el tudták viselni Kobenit, de konkrét hanggal, az anime pacingjének diktálásával már nem. Nem azért tartom viccesnek, mert lol, biztos mindenki speedreadelt vele kapcsolatban, hanem mert annyira nincs igazolva Kobeni létjogosultsága a sztoriban sokaknak, hogy az olvasás általi gyorsabb tempó volt szegény mentőöve, amit az anime óhatatlanul elvesz.
Kép Kép
Avatar
Junchi
Koffein Kondenzátor
Koffein Kondenzátor
Hozzászólások: 2524
Csatlakozott: 2007.06.23. 14:28
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Azuchi

Re: Chainsaw Man

Hozzászólás Szerző: Junchi »

^Én a manga egésze alatt nem nagyon foglalkoztam Kobeni jelenlétével, max azt a számlájára tudtam írni, hogy a legtöbb comic relief karakterrel ellentétben ő legalább nem irritált, sőt egyszer még nevetni is tudtam a szerencsétlenkedésein (a mangások érteni fogják: Burger King). Az anime ott "hibázott", hogy hangot adtak neki, pontosabban szólva egy olyat, ami már alapból idegesítő, de a vinnyogásai alatt egyenesen kibírhatatlan.

Btw most, hogy már csak két rész maradt hátra, feltűnt egy apróság: Az elmúlt fejezetek kicsit visszavettek a tempóból, szal eddig átlag 3,5 feldolgozott ch/epizód volt az arány, de ezt levitték háromra egy ideje. Persze a végcélon nem változtat, szóval a Katana Man arc nyilván teljesen fel lesz dolgozva, de én például simán azt hittem, hogy a 39-es fejezettel zárjuk majd az évadot, de erre már nem sok esély maradt. (Amire kíváncsi vagyok, hogy vasárnap a Jump Festán bejelentik-e a második évadot. Elvileg lesz CSM blokkjuk, szal remélem, nem csak valami helykitöltésnek szánják.)
Avatar
Junchi
Koffein Kondenzátor
Koffein Kondenzátor
Hozzászólások: 2524
Csatlakozott: 2007.06.23. 14:28
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Azuchi

Re: Chainsaw Man

Hozzászólás Szerző: Junchi »

CSM anime done

Nem is tudom, mi lenne a legmegfelelőbb érzés, az az egyetlen egyetemes kifejezés, amivel leírhatnám, amit érzek most az adaptáció irányába. A helyzet több szempontból is érdekes: egyrészt a manga után kifejezetten érdekelt, hogyan közelítik meg azt a jó értelemben vett őskáoszt, amit a mangaka papíron megálmodott, másrészt, hogy "önálló" produkcióként mennyire állja meg a helyét.

A kezdeti jelek bizakodásra adtak okot: A Mappa stúdió inkább igen, mint nem, a büdzsével azt ígérték, nem lesz gond (a gyártási folyamatokért felelős bizottságot kihúzták a képből, cserébe szabat kezet kaptak a projekttel, csak ugye ezzel saját zsebből kellett finanszírozni kvázi mindent), az adaptálás hűségéről személyesen nyilatkoztak, ahogy arról is, hogy a CSM alle zusammen szívügyük. Ilyen iniciális paraméterekkel nem lehet nagy gond a végeredményt illetően, ugye? És... valóban! Mégis ott az örök érvényű "DE!", a disszonánsabb elemek éppen a nagy igyekezetből adódtak.

Azt mindenképp érdemes tudni a CSM animéről, hogy a mangát szinte lapról-lapra követi (egyedül az a retard muscle devil maradt ki a második fejezetből, de érte amúgy sem kár), a fontosabb kulcsjeleneteken át egészen a sokszor teljesen triviális mellékpanelekig, a különbség mégis szinte tapintható. Ugyanaz a sztori, ugyanazok a karakterek, de az anime (kihasználva a médiumban rejlő lehetőségeket) megközelítése merőben más volt. Fujimoto őrült panelkezelési technikáját nyilván nem lehet animére autentikusan átültetni, ezért fogták magukat és az élőszereplős filmek technikáit és rendezési stílusát hívták segítségül, miközben megmaradt az alap animációs vonal. Az eredmény? Egy szokatlan massza, ami alaposan megosztotta a fanbase-t (főleg a japánt) és ez valahol érthető. Impozáns kísérlet, tényleg remekül visszaadja egy live action film hangulatát és stílusát, de mindenképp muszáj elvonatkoztatni a mangától. Értitek? Hiába tűpontos az adaptáció, a kötött kompromisszumok azért érződnek.
A cucc összes többi shortcomingja is hasonló: Amit ad, az többnyire pazar, de pont a legambiciózusabb törekvéseibe lehet a legjobban belekötni. A harcok piszok látványosak és dinamikusak - cserébe sok a CG (ami ráadásul néha kifejezetten igénytelen volt, főleg Katana Mant szerették látványosan elnagyolni). Ott a filmszerű rendezés, mégis valahol kevés a valódi filmtechnika (például a cinematográfia helyenként csattog ugyan az erőtől, megint máskor meg vér- és ingerszegény). A seiyuuk és hangok kiválóak, a zene viszont sokszor csak úgy van. (És valóban szükség volt 12 különálló endingre? Őszintén kérdezem.)

A tizensokéves kínaimesés pályafutásom alatt ritkán volt arra példa, hogy egy animét úgy néztem, hogy a mangát előtte már olvastam (kétszer is), gyak ától cettig ismerem a sztorit, éppen ezért egy kicsit másabb élmény volt számomra, talán sokkal szigorúbb is voltam vele, mint egy hagyományosabb cucc esetében, de ez éppen azért volt, mert nem kis elvárásokkal ültem le elé. Amit mindenképp szeretnék még hangsúlyozni, hogy amit itt láttunk ebben a 12 epizódban, az bőven nem a CSM valódi ereje. Az pont az a négy arc lenne, ami még vissza van, viszont a kérdés itt inkább az, hogy merre megy tovább a szekér. A manga 4,5 kötete lett feldolgozva (38 fejezet), maradt 6,5. A japánok erősen tippelgetnek arra, hogy a Bomb Girl arc film lesz, amire van esély, de akkor is kérdéses a többi ív sorsa.

Némi kesernyés ízzel a számban, de azt mondom, megérte erre az animére várni. Az etalon a manga marad nálam, de mindenképp eredményesnek titulálom az adaptációt - hogy eltudta mesélni kvázi ugyanazt, csak más eszközkészlettel és stílusban. 7/10
Avatar
SaiyaGin
Profi
Profi
Hozzászólások: 230
Csatlakozott: 2018.10.25. 19:50
Nem: Férfi
Kapcsolat:

Re: Chainsaw Man

Hozzászólás Szerző: SaiyaGin »

Mivel ennyit dicsértétek, én is megnéztem magamnak ezt a láncfűrészes embört, és ez az anime sokkal jobban tetszett, mint azok a shounenek, amiket az elmúlt években láttam (végre egyszer nem vert át a hype!). A legjobban talán azt értékeltem, hogy nem csucsogott a shounenes kliséktől, mint a Kimetsu no Yaiba vagy a Jujutsu Kaisen. Denji jó karakter volt, és teljesen egyetértek veletek abban, hogy érthető, miért olyan a személyisége, amilyen. Ugyanezt mondanám Kobeniről is: soha nem akart ördögvadász lenni, teljesen érthető, hogy pánikol. (A KnY Zenitsuja számomra sokkal elviselhetetlenebb volt, nemcsak azért, mert sokkal többet szerepelt, hanem azért is, mert ő úgy pánikol folyton, hogy őt senki nem kötelezte a démonvadászatra.)

Tekintve, hogy nem követtem a sorozatot hétről-hétre, a fandomról és waifuzásról szóló megjegyzésekhez nem nagyon tudok mit hozzáfűzni (esetleg csak annyit, hogy a MAL fórum sose volt rettenetesen magas minőségű, már évekkel ezelőtt leszoktam az olvasásról).

Amit esetleg negatívumként meg tudnék említeni, az az, hogy egyes poénok szerintem se illettek a történet amúgy komor hangulatához (pl. a vécés meg a hányós).
Avatar
Junchi
Koffein Kondenzátor
Koffein Kondenzátor
Hozzászólások: 2524
Csatlakozott: 2007.06.23. 14:28
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Azuchi

Re: Chainsaw Man

Hozzászólás Szerző: Junchi »

SaiyaGin írta: 2023.01.29. 13:29 Mivel ennyit dicsértétek, én is megnéztem magamnak ezt a láncfűrészes embört, és ez az anime sokkal jobban tetszett, mint azok a shounenek, amiket az elmúlt években láttam (végre egyszer nem vert át a hype!).
Nagy szívfájdalmam, hogy pont annak a 4 arc-nak az adaptációjára várhatunk most kitudja mennyit, amik még vissza vannak, illetve kicsit parázok is, mert bár a streaming platformokon jól szerepelt a cucc, de a kezdőkörös BD/DVD-eladásai meglehetősen pocsékak. Remélhetőleg a merch legalább jól fogy...
Avatar
SaiyaGin
Profi
Profi
Hozzászólások: 230
Csatlakozott: 2018.10.25. 19:50
Nem: Férfi
Kapcsolat:

Re: Chainsaw Man

Hozzászólás Szerző: SaiyaGin »

Junchi írta: 2023.01.29. 17:07 Nagy szívfájdalmam, hogy pont annak a 4 arc-nak az adaptációjára várhatunk most kitudja mennyit, amik még vissza vannak, illetve kicsit parázok is, mert bár a streaming platformokon jól szerepelt a cucc, de a kezdőkörös BD/DVD-eladásai meglehetősen pocsékak. Remélhetőleg a merch legalább jól fogy...
A BD-eladás sikertelensége nem hangzik jól - bár az is igaz, manapság még annyira se vagyok képben az ipar aktuális helyzetével, mint régebben. Még mindig a BD eladás határozza meg leginkább azt, hogy lesz-e valaminek folytatása, vagy most már a streaming után járó pénz is hangsúlyos?

Más: jól látom, hogy ez a 12 rész igazából csak a történet bevezetése, amolyan kedvcsináló?
Avatar
Junchi
Koffein Kondenzátor
Koffein Kondenzátor
Hozzászólások: 2524
Csatlakozott: 2007.06.23. 14:28
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Azuchi

Re: Chainsaw Man

Hozzászólás Szerző: Junchi »

SaiyaGin írta: 2023.01.29. 18:46 A BD-eladás sikertelensége nem hangzik jól - bár az is igaz, manapság még annyira se vagyok képben az ipar aktuális helyzetével, mint régebben. Még mindig a BD eladás határozza meg leginkább azt, hogy lesz-e valaminek folytatása, vagy most már a streaming után járó pénz is hangsúlyos?
Ebben annyira én sem vagyok (már) otthon, de a lényeg az, hogy a japánok az egyébként mocskosul túlárazott anime BD-ket kifejezetten azért veszik, hogy jelezzék, így kívánják támogatni az adott anime készítőit. A Bocchi the Rock pont egy pozitív példa a közelmúltból, a CSM nem, bár azt érdemes tudni, hogy az ottaniakat durván megosztotta ez a "filmes" megoldás. (A streaming meg hiába teljesített jól, az bőven nem hoz vissza annyit, mint a nyers eladások.)
SaiyaGin írta: 2023.01.29. 18:46Más: jól látom, hogy ez a 12 rész igazából csak a történet bevezetése, amolyan kedvcsináló?
Inkább egyfajta identitáskeresés. Amitől CSM a CSM, az pont az a 4 arc, ami még vissza van.
Avatar
SaiyaGin
Profi
Profi
Hozzászólások: 230
Csatlakozott: 2018.10.25. 19:50
Nem: Férfi
Kapcsolat:

Re: Chainsaw Man

Hozzászólás Szerző: SaiyaGin »

Junchi írta: 2023.01.29. 19:06
SaiyaGin írta: 2023.01.29. 18:46 A BD-eladás sikertelensége nem hangzik jól - bár az is igaz, manapság még annyira se vagyok képben az ipar aktuális helyzetével, mint régebben. Még mindig a BD eladás határozza meg leginkább azt, hogy lesz-e valaminek folytatása, vagy most már a streaming után járó pénz is hangsúlyos?
Ebben annyira én sem vagyok (már) otthon, de a lényeg az, hogy a japánok az egyébként mocskosul túlárazott anime BD-ket kifejezetten azért veszik, hogy jelezzék, így kívánják támogatni az adott anime készítőit. A Bocchi the Rock pont egy pozitív példa a közelmúltból, a CSM nem, bár azt érdemes tudni, hogy az ottaniakat durván megosztotta ez a "filmes" megoldás. (A streaming meg hiába teljesített jól, az bőven nem hoz vissza annyit, mint a nyers eladások.)
SaiyaGin írta: 2023.01.29. 18:46Más: jól látom, hogy ez a 12 rész igazából csak a történet bevezetése, amolyan kedvcsináló?
Inkább egyfajta identitáskeresés. Amitől CSM a CSM, az pont az a 4 arc, ami még vissza van.
Köszi!
Avatar
Rui-chan
Fórummániás
Fórummániás
Hozzászólások: 1644
Csatlakozott: 2009.06.08. 13:10
Nem:
Kapcsolat:

Re: Chainsaw Man

Hozzászólás Szerző: Rui-chan »

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Rui-chan 2023.12.17. 11:28-kor.
Kép
Avatar
Junchi
Koffein Kondenzátor
Koffein Kondenzátor
Hozzászólások: 2524
Csatlakozott: 2007.06.23. 14:28
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Azuchi

Re: Chainsaw Man

Hozzászólás Szerző: Junchi »

A hivatalosnál is hivatalosabb. :D

Mondjuk lehettek volna kicsit kreatívabbak az alcímválasztással (ha rajtam múlt volna, én a Gekijouban Chainsaw Man or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb címet adtam volna neki, de sajnos csak én vagyok ennyire based), de ez nekem MUST WATCH.
(Mondjuk vicces, mert már egy éve is voltak leakek, hogy filmet készítenek ebből az arc-ból, ami durva.)
Válasz küldése