Milyen mangát olvasol mostanában?

Minden téma, ami Japán képregényekkel kapcsolatos
Avatar
Junchi
Koffein Kondenzátor
Koffein Kondenzátor
Hozzászólások: 2512
Csatlakozott: 2007.06.23. 14:28
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Azuchi

Re: Milyen mangát olvasol mostanában?

Hozzászólás Szerző: Junchi »

Most, hogy folytatódott a Chainsaw Man a Part 2-vel, szerintem ez lesz időtlen idők óta az első olyan manga, amit heti rendszerességgel fogok követni (legalábbis szándékomban áll).

Az új fejezet nagyjából inkludált mindent, amitől a CSM CSM, kezdve a gore-ral, a sokszor teljesen groteszk démonokkal és persze a koromfekete humorral, mindössze a megszokott szereplőgárda hiányzott csak. Btw, van egy olyan sejtésem, hogy valamennyi time skip befigyelt közben, illetve kíváncsi leszek, a Part 1-ből kik fognak visszatérni valamilyen formában. *fingers mega-crossed for Reze*
Avatar
SaiyaGin
Profi
Profi
Hozzászólások: 222
Csatlakozott: 2018.10.25. 19:50
Nem: Férfi
Kapcsolat:

Re: Milyen mangát olvasol mostanában?

Hozzászólás Szerző: SaiyaGin »

Paripi Koumei 1-49. fejezet

Miután egy hónapja véget ért az anime, nekiálltam az alapul szolgáló manga olvasásának. Nyilvánvaló, hogy egy zenéről szóló történetnél egy olyan, hanggal rendelkező formátum, mint egy anime, jelentős előnyből indul egy olyan "néma" médiummal szemben mint amilyen egy manga. Ezzel nincs semmi baj, tudomásul veszem, de sajnos voltak dolgok, amiket már nem nagyon tudtam lenyelni. A rajzolás nem valami igényes, a karakterek sokszor elnagyoltak, néha akkor se rajzol nekik arcot a mangaka, amikor nem arról van szó, hogy egy névtelen tömeget kell ábrázolni. A hátterek helyzete felemás: sokszor semmilyen háttér nincs, és a szereplők üres fehér panelekben léteznek, a totálképek, pl. az utcaképek ábrázolásai viszont gyakran nagyon részletesek - annyira, hogy olvastam olyan felvetést, miszerint ezek valódi fényképek, amikhez addig adtak filtereket, amíg fel nem lehetett használni őket mangaként. (Mivel nem értek az ilyesféle képmanipuláláshoz, nem tudom megítélni, hogy tényleg ez történt-e, de a magam részéről el tudnám képzelni, mert eléggé elüt a rajz többi részétől, azt pedig nem tartom valószínűnek, hogy egy rajzoló a karakterábrázolás helyett a háttér lényegtelen apróságain babráljon.)

A történet folytatásával szintén nem vagyok kibékülve. Az anime az első 28 fejezetet adaptálta, a következő story arc pedig Eiko családi viszonyain alapul, konkrétan azon, hogy miközben Eiko a következő dalán dolgozik, hirtelen betoppan az anyja, aki közli vele, nem engedi meg, hogy a lány énekesként dolgozzon, és megparancsolja neki, hogy menjen haza vele Kiotóba. Beismerem, nem vagyok a japán kultúra és ezen belül a szülő-gyerek viszony nagy ismerője, de azért elég furcsa látvány, amikor valaki úgy bánik a felnőtt, stabil munkahellyel rendelkező lányával, mintha a lány a magántulajdona lenne, akinek nincs joga ahhoz, hogy önmaga döntsön a saját életéről - az egész amiatt volt különösen érthetetlen számomra, mert Eiko énekesi karriere épp most kezdett igazán beindulni. A család múltjának ismeretében azt meg tudom érteni, hogy miért nem támogatja Eiko karrierét, de ez a reakció már irreális túlzás.
Annyira azért érdekel a történet, hogy folytassam, ha már lesz belőle több fejezet.
Avatar
pintergreg
Törzskommentelő
Törzskommentelő
Hozzászólások: 431
Csatlakozott: 2017.04.11. 21:04
Nem: Férfi

Re: Milyen mangát olvasol mostanában?

Hozzászólás Szerző: pintergreg »

SaiyaGin írta: 2022.07.24. 19:37 Mivel nem értek az ilyesféle képmanipuláláshoz, nem tudom megítélni, hogy tényleg ez történt-e, de a magam részéről el tudnám képzelni, mert eléggé elüt a rajz többi részétől, azt pedig nem tartom valószínűnek, hogy egy rajzoló a karakterábrázolás helyett a háttér lényegtelen apróságain babráljon.
A képszerkesztés sem kivitelezhetetlen, de szinte biztosra veszem, hogy nem erről van szó. A hátteret jellemzően nem a mangaka, hanem valamelyik asszisztense rajzolja. Szerintem van egy ?kezdő mangaka, aki még nem túl ügyes, de kapott egy profi hátterező asszisztenst, és így jön ki az eredmény. A Bakuman is bemutat ilyen szitut. Mármint, hogy konkrétan mangakészítésről szól az a történet.
"If you immediately know the candlelight is fire, then the meal was cooked a long time ago." | MAL | Snitt
Kép
Avatar
SaiyaGin
Profi
Profi
Hozzászólások: 222
Csatlakozott: 2018.10.25. 19:50
Nem: Férfi
Kapcsolat:

Re: Milyen mangát olvasol mostanában?

Hozzászólás Szerző: SaiyaGin »

pintergreg írta: 2022.07.24. 21:36 A képszerkesztés sem kivitelezhetetlen, de szinte biztosra veszem, hogy nem erről van szó. A hátteret jellemzően nem a mangaka, hanem valamelyik asszisztense rajzolja. Szerintem van egy ?kezdő mangaka, aki még nem túl ügyes, de kapott egy profi hátterező asszisztenst, és így jön ki az eredmény. A Bakuman is bemutat ilyen szitut. Mármint, hogy konkrétan mangakészítésről szól az a történet.
Ez abszolút elképzelhető, azt hiszem, csak azért nem merült fel bennem ez a lehetőség, mert elég kevés jól kidolgozott oldal, és valószínűleg nem gondoltam rá, hogy ennél a mangánál felvettek valakit külön a hátterezésre. (Ami azért kínos részemről, mert olvastam anno a Bakumant, mentségemre legyen mondva, hogy az már régen volt. :drop: )
Avatar
GentleRain
Szakértő
Szakértő
Hozzászólások: 136
Csatlakozott: 2022.07.08. 13:29
Nem:
Tartózkodási hely: Tata
Kapcsolat:

Re: Milyen mangát olvasol mostanában?

Hozzászólás Szerző: GentleRain »

Citrus

Az animét anno hetiben láttam, és egy kihívás miatt most a mangát olvasom. Nem meglepetés, mivel az elejét már ismerem. És azt hiszem, most még jobban megértem mind Yuzu, mind Mei személyiségét és a köztük levő kapcsolatot. A grafika meseszép, a történet olvastatja magát. Nem titok, hogy kíváncsi vagyok rá, mi lesz velük az anime vége után.
"Ne gondoljuk, hogy valaki túlságosan tökéletes!"
Avatar
ZeroProcess
Szakértő
Szakértő
Hozzászólások: 148
Csatlakozott: 2019.03.27. 21:45
Nem: Férfi
Kapcsolat:

Re: Milyen mangát olvasol mostanában?

Hozzászólás Szerző: ZeroProcess »

All You Need is Kill

Anno a Holnap határa filmet még a moziban láttam és szerintem egy kifejezetten jó sci-fi akció film. Ezért már régóta el akartam olvasni a mangát, de csak mostanság láttam, hogy újfent kapható méghozzá egész jó árban. Azért nem a light novel-t szereztem be, mert úgy olvastam jól adaptálja azt.

Maga a sztori annyi, hogy egy nap a Mimic-nek nevezett idegen faj megtámadja a Földet az emberiség pedig egyre elkeseredettebb harcot vív ellenük. A főszereplő katona pedig az idegenekkel való első csatájában meghal, csakhogy az élete itt nem ér véget. Ugyanis a csatát megelőző napon találja magát és hamar rájön, hogy mikor életét veszti újra és újra visszautazik az elméje az időben lehetőséget adva megfordítani a csata és talán a háború kimenetelét.

Nos jó a manga változat és szépen rajzolt, viszont közel sem hibátlan. Személy szerint a filmet jobbnak tatom (ezen meglepődtem én is) ugyanis az jóval átgondoltam, illetve egy fokkal érettebb korosztálynak szól. Például a románc az jobban fel van építve és ki van bontva, mint itt a mangában ahol eléggé össze van csapva. Amúgy a manga végének még jót tett volna pár fejezet, mert elég gyorsan le lett zavarva pár dolog. Viszont egy valami jobban tetszett a mangában, mint a filmben, méghozzá a leges legvége, amin rendesen meg is lepett, hogy ebben a változatban miként zárul a történet.

Összességében nem egy hibátlan darab, de jó, amit ajánlok a sci-fi műfaj és az idegen inváziós és vagy időutazós téma kedvelőinek. Aki a filmet szereti annak is érdemes elolvasnia, mert kellően eltér attól ezáltal meghagyva az újdonság varázsát.

Legvégül alább összeszedtem a különbségeket a film és a manga közt, ha valakit mégsem érdekel annyira a manga vagy épp ellenkezőleg pont majd e miatt kezd majd bele:
SPOILER
 • A manga Japánban játszódik, ugyanis Európa, Afrika és Ázsia már elesett és a front most a Japán szigeteknél van. Bevallom őszintén szerintem a film egyik erénye az európai hadszíntér.
 • Amerika partjainál is voltak összecsapások.
 • A főszereplő itt japán, aki nem egy lefokozott tiszt, hanem csak egy zöldfülű katona.
 • A katonák a bevetésen egy “Master Chief páncélhoz” hasonlót viselnek sem, mint egy harci exoskeleton-t.
 • A Mimic-ek a mangában gömb alakú tüskés lények.
 • A főszereplő itt egymaga válik erőssé a loop-ok során pl úgy h lemásolja Rita Vrataski mozdulatait. Ugye a filmben ez úgy van, hogy elég hamar találkozik Rita-val, aki segíti kiképezni őt.
 • Bizony Rita az a mangában is van, csak a kora (itt fiatalabb) és családi háttere is más. Ugyanis nem a szerelmét hanem szimplán a szüleit vesztette el tinikét. És ez után korát hazudva lép be a seregbe.
 • Mangában láthatjuk, hogyan veszti el a családját és miként éli meg a saját loop-jait.
 • Rita fegyvere más. Továbbá segítője egy kis csaj és nem egy férfi, sőt a csaj nem is tudja, hogy Rita időutazó volt.
 • A főszereplő elég későn már túl a 100. loop-on találkozik úgy Rita-val, h közli vele képes az időben vissza menni.
 • A Mimic-ek működése hasonló, de vannak eltérések. Pl itt nincs olyan vagy legalábbis nem eset szó arról, hogy ha kellő vért vesztesz többé már nem leszel képes loop-olni.
 • A végén nem főszereplőink mérnek megelőző csapást hanem a Mimic-ek törtnek be a bázisra még a csatát megelőző nap.
 • És végül a legnagyobb eltérés, Rita a manga végén meghal a főszereplő öli meg. Ugyanis itt csak így tudják megtörni a srác loop-ját.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára ZeroProcess 2022.11.01. 22:04-kor.
Kép
Avatar
ZeroProcess
Szakértő
Szakértő
Hozzászólások: 148
Csatlakozott: 2019.03.27. 21:45
Nem: Férfi
Kapcsolat:

Re: Milyen mangát olvasol mostanában?

Hozzászólás Szerző: ZeroProcess »

Yuuyake Trip - 1. kötet

Még múltkorában botlottam bele bookdepo-n, ahol már a borítóképével megfogott. Persze a sztori leírás is kedvemre való volt így végül nem kellett sokat gondolkodnom azon, hogy a kosárba tegyem.

A középiskolás Akane az iskolai újságíró klub tagjaként egy sorsolás eredményeként azt a feladatot kapja, hogy írjon cikkeket a szóbeszéd által kísértetjártaként számontartott helyekről. Azonban kellő kurázsi hiányában nem mer egyedül belevágni, így megkéri az osztályteremben magányosan ücsörgő cserediákot, Amemura-t, hogy csatlakozzon hozzá hazafele menet. Ezzel pedig kezdetét veszi nemcsak nyomozásuk a kísértetjárta helyek iránt, de egyben szoros barátságuk is.

Kellemes, nyugodt, jópofa kis olvasmány, mely során egy-egy fejezet alkalmával, egy-egy rémisztő hely után kutat főszereplő párosunk. Láthatjuk, hogy a racionálisan megmagyarázható jelenségek az emberi képzelőerővel és félelemmel karöltve miként válhattak a szóbeszéd által kísértetjártaként emlegetett helyekké és akár milyen többlet jelentéssel bírnak. Nem kell bonyolult dolgokra gondolni, valójában egyszerűen magyarázható dolgokról van szó, csak hajlandónak kell lenni ahhoz, hogy kicsit jobban szemügyre vegyék az adott helyet, ahogyan ezt meg is teszi Akane és Amemura. Személy szerint nekem tetszik ez a hétköznapibb realista irány az eseteket illetően.

Azonban az igazán kiemelkedő pozitívuma a mangának az a hangulata. A mű helyszínéül szolgáló város nagyon erős atmoszférát tud teremteni a domboldalakon a házak közt cikázó végeláthatatlan lépcsőivel, a labirintus szerű sikátoraival, az egymásra árnyékot vető házaival, melyeket csak egy-egy szakaszon tör meg a beszűrődő fény, és végül a lenyugvó nap által vöröses-lilásra festet tájaival és égboltjával.

Mindez vizuálisan erős képeket igényel, melyet a mangaka egész szépen meg tudott rajzolni. Persze nem ez a legszebb manga amit valaha láttam, illetve sajnos előfordult, hogy néhány panelen nem tudtam kivenni mit látok. Nem tartom kizártnak, hogy a nyomtatás sötétebb a kelleténél és annak tudható be ez.

A főszereplő párosról külön nem lehet sokat írni lévén két átlagos középiskolás lányt követhetünk nyomon. Bár Amemura kiléte érdekes lehet. Az eddigi fejezetek alapján az esetek egytől egyig megmagyarázhatóak mindenféle természetfeletti nélkül, azonban Amemura esetén ez nem ilyen könnyen kijelenthető. A manga ugyanis tesz olyan enyhe utalásokat, mely alapján az is elképzelhető, hogy Amemura egy szellem, de legalábbis nem létező hús-vér személy.

Olvasnám tovább, de viszonylag friss cím ez, japánul sem tart sokkal előrébb. Az már biztos, hogy lesz második kötete a jövőben, de annak angol fordítására elég sokat kell várni, lévén 2024 nyarára van ígérve.

Az első kötet alapján egy rendkívül hangulatos sol manga, melyet ajánlok a városi kísértethistóriák kedvelőinek.

Csak mellékesen megemlíteném, hogy Yuuyake Trip végén láttam egy manga reklámot, ami felkeltette a figyelmem. Anno a Somali anime szerintem jó volt, még a mangájába is beleolvastam (kár hogy kaszát kapott). Most pedig arra lettem figyelmes, hogy van egy eléggé hasonló manga Ningen no Inai Kuni címmel. Lehet meglesem.


Devil's Candy - 1. kötet

A Fumax mostanság rákapcsolt na jó ez lehet túlzás de aktívabb az OEL mangák, manhwa-k terén, melyek közül el is kezdtem beszerezni egy némelyik címet, köztük a jelen sorok tárgyát képző Devil's Candy-t is.

A sztori leírás alapján egy szórakoztató vígjátékot reméltem, mely egy olyan akadémián játszódik, ahol különféle szörnyek, démonok és egyéb lények tanulnak együtt egy egyedi szörny világban. Sajnos az első kötet csak szeret volna ilyen lenne, minthogy ténylegesen ilyen lett volna.

Ami jó az a világ. Ötletesen és részletesen kitalálta az író, a különféle lényektől kezdve a technológián át a társadalomig. Az egyes fejezetek közt vannak néhány oldalas ismeretterjesztő részek különféle dolgokról a világgal kapcsolatban aminek örültem is meg nem is. Alapjáraton én szeretem az extra infókat, érdekességeket a fejezetek közt, de itt szerintem átesett az író a ló túloldalára és úgy éreztem az expozíció jó része is idekerült, mintsem a tényleges történetbe.

Ami nem igazán működik az a sztori. Nem vártam eget rengető történetet csak egy sol vígjátéknak megfelelőt, de amennyire jól kitalált a világ annyira nem sikerül valami szórakoztatót elmesélni benne. Az első két fejezett erőltetett és izzadságszagú lett, mely közben erősen fontolgattam magamban azt, hogy vszínű ennél a kötetnél tovább én nem tartok a mangával. De a harmadik fejezetre (mely a kötetben az utolsó) sikerült észhez térnie az írónak vagy legalábbis ráérezni, hogyan is kellene ezt írni. Ugyanis a harmadik fejezet szórakoztató lett. Bár annak középpontjában nem a főszereplő Kazu és az általa életre keltett lány Pandora áll, hanem Kazu barátja, egyben a srácba fülig szerelmes küklopsz csaj, Hitoma áll. Aki nem mellesleg az eddig legjobban eltalált karakter még az író szerint is. Egy kedves aranyos lány, aki képes elszánt és kemény csaj is lenne egyben.
Szóval a kötet utolsó harmada alapján még nincs veszve semmi, így pedig a következő kötetre is vevő vagyok.

Maga a rajzolás szép és a magyar szerkesztés is kifejezetten jó. A fordításban is látszólag rendben van (nem hasonlítottam össze az angollal) csak egy vagy két helyen van furcsán fogalmazva.

Egyelőre inkább azért ajánlom a beszerzését, hogy támogassuk a Fumax OEL mangák iránti törekvését, mintsem a tényleges mű miatt.
Kép
Avatar
GentleRain
Szakértő
Szakértő
Hozzászólások: 136
Csatlakozott: 2022.07.08. 13:29
Nem:
Tartózkodási hely: Tata
Kapcsolat:

Re: Milyen mangát olvasol mostanában?

Hozzászólás Szerző: GentleRain »

Dragon Ball

Tudom, hogy régi, és az animének minden sorozatát végignéztem már - kivéve a Kait, mert az nem jött be -, de a mangát sosem olvastam végig. Mindig elkezdtem, aztán valahogy mindig elfelejtettem, hol tartok. De most már úgy döntöttem, végig fogom olvasni mind a 42 kötetet, ha törik, ha szakad. És imádom, még mai fejjel is. Jókat derülök a poénokon, és együtt izgulok Gokuékkal minden harc előtt, holott tudom, melyik hogy végződik majd. És kifejezetten örülök, hogy csak az animében van benne pár olyan jelenet, mint Gohan 6 hónapos túlélőshowja a pusztaságban, vagy Goku véget nem érő útja a Kígyóúton. Bár az animében ez utóbbit pl. imádtam.
Szóval, élvezettel olvasom a mangát, most tartok a Vegitáék elleni küzdelemnél, és alig várom, hogy folytathassam végre. Aztán jöhet a Super mangája, valamint Toriyama-sensei összes többi műve szépen sorban, amiket még nem volt alkalmam megismerni.
"Ne gondoljuk, hogy valaki túlságosan tökéletes!"
Avatar
matta
Gyakorlott
Gyakorlott
Hozzászólások: 54
Csatlakozott: 2017.02.16. 15:20
Nem:
Tartózkodási hely: Sp-Bp-Db vonal

Re: Milyen mangát olvasol mostanában?

Hozzászólás Szerző: matta »

Mitarai-ke, Enjou suru

Adott egy gazdag család, kórházvezető apuka, két lánya és fizikailag és lelkileg gyenge felesége. Egy nap leég a házuk, a balhét pedig az anyuka viszi el, így végül a család is szétesik. A feleség és a két lány helyét a feleség volt barátnője és annak két fia veszi át. A lányok 13 év elteltével próbálják kideríteni az igazságot, hogy felszabadítsák a bűntudatba belerokkant anyukát.

Témák, amiket szerintem szépen körbejárt:
Influenszerkedés
Közösségi média
Neet
Tágabb család befolyása a házasságra.

Kifejezetten tetszett, ahogy a karakterek élték a szerepüket és ahogy változott, hogy épp ki irányít. Érdekes volt követni az akció-reakció halmazt.

Ami nem tetszett:
Az apuka karaktere végletekig kisarkított volt, nekem már túlzás.
A tripla csavar a dupla csavaron. A vége tetszett, de egy felesleges körrel lehetett volna kevesebb.
A megfigyelés módszerei egy idő után nekem nem voltak hihetőek.

Összességében végig izgalmas, lendületes, egyszer kétszer kifejezetten félelmetes.

Nekem tetszett, ajánlom.
LorenSomerk
Újonc
Újonc
Hozzászólások: 2
Csatlakozott: 2023.06.16. 20:57
Nem: Férfi

Re: Milyen mangát olvasol mostanában?

Hozzászólás Szerző: LorenSomerk »

A Chainsaw Man tetszett :knife:
Avatar
GentleRain
Szakértő
Szakértő
Hozzászólások: 136
Csatlakozott: 2022.07.08. 13:29
Nem:
Tartózkodási hely: Tata
Kapcsolat:

Re: Milyen mangát olvasol mostanában?

Hozzászólás Szerző: GentleRain »

07-Ghost

Az animét már nagyon régen egyszer láttam, de úgy döntöttem, elolvasom a mangát is. És nagyon tetszik, fordulatos, gyönyörű a grafika, sokrétűek a karakterek és egyszerűen nem bírom abbahagyni!
"Ne gondoljuk, hogy valaki túlságosan tökéletes!"
Avatar
Ayla
Félisten
Félisten
Hozzászólások: 2069
Csatlakozott: 2007.02.18. 16:59
Tartózkodási hely: sehol és mindenhol

Re: Milyen mangát olvasol mostanában?

Hozzászólás Szerző: Ayla »

Noragami még fut

Ez a manga egy elfelejtett istenről szól, aki mindenáron próbál életben maradni és főleg, kedves, népszerű isten lenni. Ebben a világban egy isten csupán addig létezik és oly erős, amekkora hívő gyülekezete van. A történetben találkozunk népszerű istenekkel is és fontos részlet, hogy minden oltár/szentély amely felbukkan a mangában, létező helyszín és látogatható. Ahhoz, hogy az istenek szeretve legyenek, dolgozniuk kell. Ez főleg a gonosz erőktől való megtisztítást jelenti, ám főszereplőnk, Yato egy olcsó k*rvaként vállal be akármit.

Noh de, a gonosz erők, azok az elkorcsosult szellemekké változott holtak lelkei, melyek nem tudtak továbbállni. Jó halálistenekként, egy s más eszközöket használván, írtják a gonoszt az isteneink. Enyhén Bleach-es beütéssel (még mindig nem láttam a Soul Eater-t), a választott eszköznek lelke van, mely egyenesen arányos tud lenni a kardforgatójával. Ahhoz, hogy minden simán menjen és az isteneink ne térjenek le a "jó" útról, ezen lelkek és az emberek értekei tanítják meg őket. Mert bármit ami egy tiszta lelkű, ártatlan lélekből született eszköz szelleme érez/gondol azt érzi és gondolja az istene is. S ha az illető korcsosulna, az halálosan sebzi az istent. Így történik, hogy Yato eszköze, Yukiné egy 14 éves tini srác, a tinirohamaival.

Bármi mást mondani többet, szpojler lenne, és mivel még fut a manga, ezért hiába kezdődött már évekkel ezelőtt, nem írok többet. Jómagam is évekkel az anime megjelenése után találtam rá, sajnos ennyire nem volt annyira népszerű. S hogy miért? Arról lejjebb, bár az animéről lehet itt a fórumon tömény véleményeket olvasni.

Életem második komplett manga sorozata a polcomon :)
2 évvel ezelőtt láttam az animét, ami után el is döntöttem, hogy jöhet a cosplayelés is és itt az ideje beleásni magam a japán hitvilágba! Cosplay alakul, hitvilágból majd még lesz, de egyelőre ahogy beharangozták, hogy elvileg idén véget ér a manga, tudtam, hogy most vagy soha, mert ez bizony nem tejelt eleget ahhoz, hogy mindörökre hozzáférhessen majd az ember nem japánul.

A manga olyan gyönyörű, hogy az anime egyenesen egy vicc hozzá képest. Míg az anime lagymatag 13+, addig a manga enyhén obszcénabb, nem bugyilengetés végett, hanem dráma, vér, emberi értékek és nem utolsósorban a főszereplőnk alkoholizmusa valamint szerencsejáték függősége végett. A különböző istenek istenkomplexusa legitim! :dirr:

Túl gyorsan olvastam el és így a 26. kötet végére már főleg sajnálkoztam: hiszen a mese vége egy nagy hosszadalmas harc, mely kicsit sem annyira látványos vagy érzelmes, mint amire számítunk. De főleg azért sem, mert repetitív. Aztán ha ez a már állítólag a vége, akkor miért kaptunk még pár random istent a háttérmeséjével? Mint valami filler... semmi közük nincs a fő történetszálhoz. Legalább lett volna velük is értelmes extra történet, mint a korábban bemutatottakkal. A legjobb húzása a mangának eddig az egyik főbb mellékszereplő történetszála volt
SPOILER
Nora
ami mellett eltörpül minden más.

Őszintén nem értem miért lett egy ilyen jó alapanyag, ennyire elszürkülve. Rosszul nyújtották a mangakák a rétestésztát :/

Majd szerk, ha vége.
Shotaaa!! Lolííí! Shotaa!! Lolíí!! Sho- LOLI! :D He. | hol vagy, Pantalaimon?
Avatar
Junchi
Koffein Kondenzátor
Koffein Kondenzátor
Hozzászólások: 2512
Csatlakozott: 2007.06.23. 14:28
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Azuchi

Re: Milyen mangát olvasol mostanában?

Hozzászólás Szerző: Junchi »

Tényleg csak ilyen felmérés/érdeklődés szintjén, de most már rá kell kérdezzek: Chainsaw Mant olvassa innen valaki más is heti (vagy kétheti, mikor melyik jön) rendszerességgel rajtam kívül? Tök lenne igényem az újabb fejezeteket kibeszélni valakivel MAGYARUL, viszont nincs kedvem a schizopostinghoz.

Risáról tudom, hogy nagyjából naprakész a cuccal, bár ő mostanság kevesebbet jár (vagy legalábbis ír) ide...
Avatar
Risa
Profi
Profi
Hozzászólások: 263
Csatlakozott: 2017.06.23. 20:01
Tartózkodási hely: 井戸の底

Re: Milyen mangát olvasol mostanában?

Hozzászólás Szerző: Risa »

Én ilyen nagyobb darabokban olvasom: egyszer beértem, aztán hónapokig nem volt rá időm, és most nemrég pótoltam be egyben egy csomót, de emiatt biztosan elvesznek számomra az apróbb részletek. :')

Ami a fórumra járást illeti: sajnos igen, elszoktam a kommenteléstől, már a szezonvégi véleményezésekhez sincs igazán kedvem. T_T Akkora élmény számomra, hogy három és fél év nonstop fordítás után megint van időm nézni és olvasni dolgokat, hogy inkább erre szánom a szabadidőmet, ezt viszont az online életem bánja. :'D
Avatar
Junchi
Koffein Kondenzátor
Koffein Kondenzátor
Hozzászólások: 2512
Csatlakozott: 2007.06.23. 14:28
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Azuchi

Re: Milyen mangát olvasol mostanában?

Hozzászólás Szerző: Junchi »

Risa írta: 2023.09.14. 10:22 Én ilyen nagyobb darabokban olvasom: egyszer beértem, aztán hónapokig nem volt rá időm, és most nemrég pótoltam be egyben egy csomót, de emiatt biztosan elvesznek számomra az apróbb részletek. :')
Főleg azért is kérdeztem, mert nekem azért akadnak gondjaim a Part 2 sztorijával/ívével (még néha az artworkkel is), meg mintha Fujimoto elfelejtette volna menet közben, mik voltak azok a komponensek, amik olyan zseniálissá tették a Part 1-et. Ettől függetlenül szinte mindegyik fejezethez szoktak gondolataim lenni, csak a külföldi fanbase-hez nincs sok kedvem (az anime óta zavaróan népszerű lett a cucc és sajnos nem a kultiváltabb réteg jelentette a növekmény nagyját, meg amúgy is mintha egyszerűen lövésük nem lenne, mit olvasnak, tisztelet a kivételnek)...
Risa írta: 2023.09.14. 10:22Akkora élmény számomra, hogy három és fél év nonstop fordítás után megint van időm nézni és olvasni dolgokat
Mondjuk ezt legit meg tudom érteni.
Avatar
Risa
Profi
Profi
Hozzászólások: 263
Csatlakozott: 2017.06.23. 20:01
Tartózkodási hely: 井戸の底

Re: Milyen mangát olvasol mostanában?

Hozzászólás Szerző: Risa »

Őszintén én igazából eddig is a friss, szórakoztató, meghökkentő dialógusok miatt olvastam a CSM-et, és ezekből mostanság szinte több van, mint valaha, szóval én elvagyok vele. :D De tény, hogy nagyon más, mint a Part 1. Ami viszont szerintem most is nagyon megy Fujimotónak, az a feszültségkeltés- és fokozás. Most megint egyszerre olvastam el négy vagy öt fejezetet, és ez volt az, amire a leginkább felfigyeltem.
Junchi írta: 2023.09.14. 12:02Ettől függetlenül szinte mindegyik fejezethez szoktak gondolataim lenni
Szerintem akkor ne tartsd őket magadban. :D
Avatar
Junchi
Koffein Kondenzátor
Koffein Kondenzátor
Hozzászólások: 2512
Csatlakozott: 2007.06.23. 14:28
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Azuchi

Re: Milyen mangát olvasol mostanában?

Hozzászólás Szerző: Junchi »

^Á, Risa, ha már itt vagy, hadd kérjem ki a véleményed Asáról, mert kifejezetten érdekelne egy női szemszög vele kapcsolatban.

Szóval nekem pasiként (bár lehet használhatnám az olvasóként megnevezést is) ő egyszerűen... sok. Sok. Sok. (Pláne Yoruval együtt.) Vannak relatable mozzanatai, illetve oldala a karakternek, ahogy Fuji látványosan érti, mi teszi a neurotikus, introvertált tinédzserlányt, de valahogy mostanra olyan szinten repetitív és túlmagyarázott nekem a csaj karaktere, hogy egyszerűen hol érdekel, mi van/lesz vele, hol baromira nem. Egyébként ezt nagyon furcsállom, szal Fuji pont az a fazon, aki sokszor elejtett félmondatokból vagy pár célzott dialógusból is tud karaktereket építeni, úgyhogy nem értem, miért érzi szükségét a spoonfeeding ilyen szinten történő túltolásának.

Btw az utóbbi pár fejezet valahogy megint tudta hozni a hamisítatlan CSM-feelinget, már ami a kaotikusságot és az őrült tempót illeti. Persze lehetne 14-15-nél több oldal is (fene a pofáját), de annyi baj legyen.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Junchi 2023.10.05. 18:18-kor.
Avatar
Risa
Profi
Profi
Hozzászólások: 263
Csatlakozott: 2017.06.23. 20:01
Tartózkodási hely: 井戸の底

Re: Milyen mangát olvasol mostanában?

Hozzászólás Szerző: Risa »

Ami Asát illeti, tbh... egyetértek. :') Mókás ez a "girlfail" karakter, de én is azt érzem, hogy több hangsúlyt kapott annál, mint amennyi feltétlenül szükséges, és egy ponton túl fárasztóvá vált mint jelenség. Emiatt nem lelkesedem annyira a Denji×Asa shipért sem, holott bőven van hozzá elég canon alapanyag, és látom, hogy egyébként akár még működhetne is.
Avatar
GentleRain
Szakértő
Szakértő
Hozzászólások: 136
Csatlakozott: 2022.07.08. 13:29
Nem:
Tartózkodási hely: Tata
Kapcsolat:

Re: Milyen mangát olvasol mostanában?

Hozzászólás Szerző: GentleRain »

My Happy Marriage

Az anime után belevágtam a mangába is, és nagyon élvezem. Még a regény van hátra, de majd idővel. A rajzolás ugyan nem olyan szép, mint az animében, de letisztult, könnyed és valahol elegáns is. A történet pedig az animéből ismerős, de ismét magával ragadott. A tekintetek kifejezők, főleg MIyo esetében, amikor a kezdeti kb. üres tekintet lassanként megtelik élettel. Aki még nem olvasta, annak nagyon ajánlom. Kár, hogy egyelőre csak négy kötet jelent meg.

Desharow Merman

Szintén regényből készült, kínai BL-manhua. És milyen meglepetés, egy sellő az egyik főszereplője. Az alapszituáció szerint Desharow negyedik éves hallgató az Orosz Tengerészeti Akadémia biológia szakán. Egy titokzatos fekete pikkelyekkel rendelkező sellőt - akinek a neve Agaras - fog el az Izland melletti vizeken, miközben mentorával, Rhinnel egy kutatóexpedíción vesz részt. Az erős és gyönyörű lény azonnal magával ragadta Desharow-t. Aki nem tudhatta, hogy emiatt a sellők prédájává válik majd.

Nos, maga a manhua nagyon gyönyörű, mármint a rajzok. A BL persze cenzúrázva van benne, de azért tudjuk, mi történik. A manhua egyébként még Kínában is fut, szóval egyelőre még nagyon az elején járnak. De történnek dolgok, jók, rosszak és jelenleg elég izgalmasak is minden téren. Én ajánlani tudom, mert tényleg egy érdekes, jól megcsinált történet. A sellők pedig mindenek, csak éppen nem cuki, aranyos lények. Viszont Agaras b*szott jól néz ki!
Magyarul a Batoto-n lehet olvasni remek magyar fordítással. Érdekesség, hogy az angol fordítás szerintem nem olyan jó.
"Ne gondoljuk, hogy valaki túlságosan tökéletes!"
Avatar
Junchi
Koffein Kondenzátor
Koffein Kondenzátor
Hozzászólások: 2512
Csatlakozott: 2007.06.23. 14:28
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Azuchi

Re: Milyen mangát olvasol mostanában?

Hozzászólás Szerző: Junchi »

Shoujo Kakumei Utena: After the Revolution

Hogy mi ez? Az Utenahoz (az animéhez) készült még 2017-ben egy folytatás(nak szánt) manga, méghozzá egyetlen kötet, ami a Student Council többi tagjának utóéletét mutatja be. Slusszpoén, hogy anno hallottam ugyan felőle, de közben valahogy elveszett az infó az idő tengerében, szóval most, hogy megláttam conon, nem bírtam neki ellenállni.

Well... Sok pozitívum nem csúszik a számra, finoman szólva sem lettem elájulva. Eleinte érdekesnek tűnt, hogy az Utena 20. évfordulójának ünnepére készített kötet sztorija szerint "valós időben" is eltelt ugyanennyi idő, de ez persze a karakterek fizimiskáján kicsit sem vehető észre. Máskülönben nem több az egész, mint egy jókora alibizés - a korábbi Touga, Saionji, Juri és Miki sztorik lettek tulajdonképp újra elmesélve, aminek megmondom őszintén, sok értelmét nem láttam (bár a Juri-Ruka-Shiori dolog mindig kikészít pozitívan, annyira jó az a subplot), ráadásul nagyon hiányzott belőle az a plusz, ami az Utenát Utenává teszi: az Ikuhara-faktor. Az egyetlen jó húzás talán az volt, hogy itt már
SPOILER
Utena játssza Dios szerepét (ami az anime végének fényében nagyon is érthető),
de egyebek híján egy totál szükségtelen extra az egész kötet, emlékeztetve, hogy "igen, van ez az Utena anime, amit nagyon bírok", de semmi több. Artwork is a közepes közepe.

4/10
Avatar
GentleRain
Szakértő
Szakértő
Hozzászólások: 136
Csatlakozott: 2022.07.08. 13:29
Nem:
Tartózkodási hely: Tata
Kapcsolat:

Re: Milyen mangát olvasol mostanában?

Hozzászólás Szerző: GentleRain »

Battle Angel Alita

Anno többször nekikezdtem a mangának, de sosem olvastam végig. Nem is tudom, miért, pedig adja magát. Igazi retró poszt-apokaliptikus robotos cucc, ami nem terem ma sem minden bokorban. Igaz, a történet az elején faék egyszerűségűnek tűnik, de sokkal több van benne annál, mint amit elsőre mutat. Most, már a hetedik kötet felénél, lassan a véghajrába érve úgy érzem, hogy jó lóra tettem ezzel a sorozattal. Bár Alita - vagy eredeti nevén Gally - eléggé elborulttá vált, a világ is darkos, sok az akció, vér, gyilkosság, stb., de mégis érdekes a világ, a karakterek. A rajzolás is egészen tetszetős, illik a történethez. És most már kíváncsi vagyok, mi a vége. Főleg micsoda Tiphares és kicsoda valójában Alita.
"Ne gondoljuk, hogy valaki túlságosan tökéletes!"
Válasz küldése