Az anime helyzete kishazánkban

Általánosságban az animékhez kapcsolódó témák.
Avatar
Meglivorn
Törzskommentelő
Törzskommentelő
Hozzászólások: 376
Csatlakozott: 2003.07.27. 15:14
Tartózkodási hely: Jurai... (bárcsak. Magyarország)
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Meglivorn »

Gumicsont :D
Sosem fogunk a végére érni, ugyanis minenkinek igaza van.
Már az Értelmező szótár definíciója is hibás (jellemzi a "magyar ifjúság számára átdolgozta" időszak hozzáállását). Hiszen aki pl. járt iskolába, az hallott róla, hogy a népmesék eredetileg nem a gyerekeknek szóltak, hanem a felnőttek mesélték egymásnak, hosszú, téli éjszakákon pl. a kukorica kopasztása közben ;). És ne menjünk bele hogy miket művelt a juhászlegény a királykisasszonnyal :D

Vagy az 1001 éjszaka ami kissé más volt pár évtizede (bár inkább már évszázada) mint manapság.
De vehetjük az angolszász meseirodalmat is, ami szintén nem az a habospiskóta...

Szerintem nem érdemes ezen rágódni, mert egyszerre van mindenkinek igaza és senkinek.
Avatar
DinkaMailer
Sensei
Sensei
Hozzászólások: 539
Csatlakozott: 2005.07.31. 19:21
Tartózkodási hely: In da' land of pulykakakas :) [Debrecen rulez!]
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: DinkaMailer »

Meglivorn írta:...
Szerintem nem érdemes ezen rágódni, mert egyszerre van mindenkinek igaza és senkinek.
Szerintem nagyon üdítő tud lenni egy jó kis vita, amíg ilyen kultúráltan folyik... Nem egyezik a véleményünk és ez így van rendjén... Én sem örülnék ha 791 DinkaMailer válaszolgatna it egymásnak... :wink:
Kép
Avatar
Riddick
Gyakorlott
Gyakorlott
Hozzászólások: 81
Csatlakozott: 2005.07.16. 19:38
Tartózkodási hely: Tapolca/Győr

Hozzászólás Szerző: Riddick »

Ha belegondoltok akkor a Grimm mesék se voltak olyan szelidek. Ott van pl.: a Piroska és a Farkas. A farkas megkajálja a nagyit meg a piroskát, utánna a vadász meg élve szedi ki a farkas gyomrából őket :shock:
Avatar
DinkaMailer
Sensei
Sensei
Hozzászólások: 539
Csatlakozott: 2005.07.31. 19:21
Tartózkodási hely: In da' land of pulykakakas :) [Debrecen rulez!]
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: DinkaMailer »

Ez igaz, de azért ott is dúl a hepiend (Nagyi és Piroska szempontból... Pedig én az ordasnak drukkoltam! :)) ...és még azt sem tudjuk meg, hogy farkaskoma miért vált gonosszá... :D Mindenesetre szegénynek eléggé rossz hírét keltették ezzel a sztorival...
Kép
Avatar
Hikari
AoiAnime szerkesztő
AoiAnime szerkesztő
Hozzászólások: 743
Csatlakozott: 2003.02.17. 19:05
Nem:
Tartózkodási hely: Norvégia
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Hikari »

Riddick írta:Ha belegondoltok akkor a Grimm mesék se voltak olyan szelidek. Ott van pl.: a Piroska és a Farkas. A farkas megkajálja a nagyit meg a piroskát, utánna a vadász meg élve szedi ki a farkas gyomrából őket :shock:
Na igen, de itt is teljesen nyilvánvaló a gonosz és a jó, és persze az, hogy a gonosz elnyeri a büntetését....

Egyébként meg ha az értelmező szótár definícióját semmisnek veszük, akkor tényleg tök felesleges tovább folytatni a vitát, mert akkor mindenki számára azt jelenti a mese fogalom, amit ő mesének vél.
És akkor aki úgy gondolja, hogy az anime mese, annak igaza van, aki pedig úgy gondolja, hogy az anime nem mese, annak is igaza van.
Avatar
Arashi
Szakértő
Szakértő
Hozzászólások: 102
Csatlakozott: 2003.12.05. 17:14

Hozzászólás Szerző: Arashi »

mufurc írta:Persze vannak problémás esetek ill. nyilvánvaló kivételek (az egyértelműen felnőtteknek készült cuccok), de ettől még az animék nagy része igenis "mese". Bizony, még az Eva vagy Miyazaki filmjei is (azok aztán főleg).
És ez nem is baj. :) Vicces, hogy legtöbben mennyire tiltakoznak a fogalom ellen, mert esetleg rájuk sütik, hogy "Hűű, mesét nézel, de lúzer vagy", ezért aztán gyorsan igazolni kell valahogy, hogy amit én szeretek, az nem mese, pfujj! :P

Plusz, azt is vegyétek figyelembe, hogy az európai értelemben vett "népmese", (folk tale /= fairy tale! (~ a gyerekmese nálunk)) fogalma nem alkalmazható egy más mitológiai/vallási világú ázsiai kultúrára, ahol a mese alapfogalmához tartozó csodálatos elemek, varázslatok, állatok, stb. teljességgel mások, mint az európai kultúrkörben. Ezek már a néphagyomány elemei, ami a népi identitás része. (A "gyerekmese" persze ebbe beletartozik, de csak egy része az egésznek.)
Lehet, hogy amit egy animében fúúdekúlos magic akárminek tartasz, az egy egyszerű japán népmese eleme, ami viszont itthon nem minősülne a hagyományos értelemben vett "mesének". Így aztán a fogalom kissé zavaros lesz. (Tehát mindenkinek igaza van és senkinek sincs igaza. :lol:)

Ez a vita kb. ugyanaz, mint a "mese-e a Harry Potter"? Hogy valaminek van egy célközönsége, annak ellenére még értelmezhető szélesebb síkon/ idősebb olvasótábor számára is. A HP-ben például rengeteg "felnőttként" elemezhető dolog van, de ez nem változtat azon, hogy gyerekkönyv (illetve az utolsó három kötet már inkább ifjúsági irodalom) kategória. :D
Avatar
DinkaMailer
Sensei
Sensei
Hozzászólások: 539
Csatlakozott: 2005.07.31. 19:21
Tartózkodási hely: In da' land of pulykakakas :) [Debrecen rulez!]
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: DinkaMailer »

Arashi írta:.....
Vicces, hogy legtöbben mennyire tiltakoznak a fogalom ellen, mert esetleg rájuk sütik, hogy "Hűű, mesét nézel, de lúzer vagy", ezért aztán gyorsan igazolni kell valahogy, hogy amit én szeretek, az nem mese, pfujj! :P
....
Nem az idegesít, hogy esetleg lenéznek miatta... Tegyék csak, én nem szégyellem, hogy a barátnőimmel így 20-on túl is még mindig sokszor eljárkálunk a moziba egy-egy (hagyományos értelemben vett) rajzfilmért... Engem csak az zavar, hogy sokan ezeket a rajzfilmeket egyenlőnek gondolják az animékkel és ezért még esélyt sem adnak nekik, csak pfújolnak vagy kijelentik, hogy "Milyen emberek ezek a japánok?! Így hátráltatni a gyermekek fejlődését!"... mert hát nem mindegy, hogy az ember egy általa ismert dologról alkot véleményt, vagy olyanról, amiről csak halvány sejtései vannak (jobb esetben)... Ez olyan mintha pl. azt mondaná valaki, hogy "Feketék? Mind agresszív vadember, 10 kilós aranyláncokkal..." csak azért mert az MTV alapján úgy gondolja, hogy ez a valóság, ami szerinte mindenre és mindenkire vonatkoztatható...

EDIT: Bár mondjuk tény, hogy a Pokémon és társai sem sokat javítanak az animék megítélésén... Ha én anyuka lennék biztos, hogy halálra idegesíteme, ha a gyerekem ilyeneket nézne...
Kép
Avatar
mufurc
Fórumdémon
Fórumdémon
Hozzászólások: 1792
Csatlakozott: 2003.03.12. 15:52
Tartózkodási hely: Neue Sansoucci, Odin

Hozzászólás Szerző: mufurc »

Nem vagyok folklorista, de az értelmező szótár írhat amit akar, a "mese" ("tale") mint irodalmi fogalom, így önmagában nem létezik (angol nyelven legalábbis, egy magyar szakos mesélhetne, mit mond erről a magyar irodalomtudomány). Ezerféle dolgot lehet mesének hívni: népmesét, "tündérmesét" vagy "Marchent" (amiből ugye van Volksmarchen és Kunstmarchen - pl az Arany virágcserép műfaji besorolása bizony mese, Kunstmarchen), tanmesét, mindezek közül mindegyik ezerféle dologról szólhat, ezerféle generációnak (Aesopus vagy de la Fontaine meséi sem gyerekeknek szóltak, de pl ott a Canterbury mesék is), nincsenek meghatározott szereplők vagy vonások (mint pl "a jó elnyeri jutalmát, a gonosz bűnhődik" - hogy is volt a sztori a hollóról, a rókáról és a sajtról? vagy a farkasról és a bárányról? de pl ott vannak Oscar Wilde vagy Andersen meséi is). Mindennapi, "laikus" értelmezésben pedig mesének hívhatjuk pl a hihetetlen történeteket ("szerinted beveszem ezt a mesét?"), az anekdotákat, de pl azt is mondjuk, hogy "elmesélte, mi történt vele a bankban" - ami nyilván nem csodálatos eseményekre utal, de ezt a szót használjuk rá.

Úgyhogy a szó jelentésén lovagolni szerintem teljesen felesleges. :3 Nyilván a "mese" szónak, főleg magyarul, van egy "gyerekes" felhangja, amit sokan degradálónak tartanak, ezért ódzkodnak a használatától. Viszont ettől még a mese nem kizárólag gyerekeknek szóló dolgokat jelent - legalábbis meg lehet nézni mondjuk Wilde meséit, amik felnőttek számára sokkal értékesebbek, mert a gyerekek lehet, hogy felfogják a sztorit, de az amögött rejlő dolgokat nem; vagy ott vannak a mindenféle legendák, illetve legendékből kialakult történetek, amiket ma sokan infantilizálnak (ld Robin Hood), de eredeti formájukban vagy környezetükben abszolút felnőttek által készített, főleg felnőtt közönségnek szóló mesék (persze a középkorban teljesen más volt a felnőtt/gyerek világ).

...vagyis, oda akarok kilyukadni, hogy egyetértek Arashival, főleg ebben a meghatározásban:
Arashi írta:Hogy valaminek van egy célközönsége, annak ellenére még értelmezhető szélesebb síkon/ idősebb olvasótábor számára is. A HP-ben például rengeteg "felnőttként" elemezhető dolog van, de ez nem változtat azon, hogy gyerekkönyv (illetve az utolsó három kötet már inkább ifjúsági irodalom) kategória.
A legtöbb anime ugyanez a kategória. Vannak persze kivételek, de a többség bizony az "ifjúságnak" készült (és vagyok olyan vén, hogy ez alatt a 13-18 éves korosztályt értem :3). És attól még, hogy a kulturális különbségek miatt az animék (általában) nem "lefelé beszélnek", nem patronizálják, nem nézik hülyének a gyerekeket, így tartalmaznak komolyabb témákat is, ettől még nem lesznek omghúdekomoly dolgok, legfeljebb csak azoknak, akik eddig még nem találkoztak hasonló témákkal vagy hasonló megközelítésekkel más területen (pl irodalom, film).
A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára mufurc 2005.09.09. 13:29-kor.
現実は現実
アイドルはアイドル
それはそれ、これはこれだ!
Avatar
DinkaMailer
Sensei
Sensei
Hozzászólások: 539
Csatlakozott: 2005.07.31. 19:21
Tartózkodási hely: In da' land of pulykakakas :) [Debrecen rulez!]
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: DinkaMailer »

mufurc írta:.....
Vannak persze kivételek, de a többség bizony az "ifjúságnak" készült (és vagyok olyan vén, hogy ez alatt a 13-18 éves korosztályt értem :3). És attól még, hogy a kulturális különbségek miatt az animék (általában) nem "lefelé beszélnek", nem patronizálják, nem nézik hülyének a gyerekeket, így tartalmaznak komolyabb témákat is, ettől még nem lesznek omghúdekomoly dolgok, legfeljebb csak azoknak, akik eddig még nem találkoztak hasonló témákkal vagy hasonló megközelítésekkel más területen (pl irodalom, film).
Akkor most vagy nagyon infantilis vagyok, vagy nagyon jól megválogatom, hogy milyen animét nézek meg...
Kép
Avatar
Arashi
Szakértő
Szakértő
Hozzászólások: 102
Csatlakozott: 2003.12.05. 17:14

Hozzászólás Szerző: Arashi »

OFF:
A fenti Ayase helyett én voltam, de semmi gáz, csak nehogy keveredés legyen belőle. :D
/OFF
Avatar
mufurc
Fórumdémon
Fórumdémon
Hozzászólások: 1792
Csatlakozott: 2003.03.12. 15:52
Tartózkodási hely: Neue Sansoucci, Odin

Hozzászólás Szerző: mufurc »

Eh, sorry... ez a sok A betű... ::jcrazy::
現実は現実
アイドルはアイドル
それはそれ、これはこれだ!
Avatar
Ynah
Sensei
Sensei
Hozzászólások: 593
Csatlakozott: 2003.06.10. 20:02
Nem:

Hozzászólás Szerző: Ynah »

Figyelmen kívül hagyható és szélesebb értelemben is vehető valóban...viszont úgy gondolom a magyar egy elég értékes és kifejező nyelv ahhoz hogy ne kelljen egy dolognak nevezni azt amit nem feltétlen szükséges...
Arra próbáltam rávilágítani - kár volt - hogy az anime "mese" Japánban. Ahol az emberek számára mindennapi és teljesen megszokott hogy idősebbek és kevésbé idősek egyaránt megnézik. Így aztán korosztályokra lebontva, szellemi és lelki fejlettség alapján az nézi aki akarja és érti...
Itthon azonban a mese szó mint olyan és a rajzfilmek is _hozzáteszem sajnos - a gyermekeknek szólnak. Nálunk nem bontják le életkorspecifikusan hogy nahh te ezt nézheted ő meg azt, mert a magyar nyelvben a mese szó - bár tudom hogy ezt nehéz elismerni - de elsősorban a nagyon fiatal korosztályt képviseli. Amíg ez nem változik meg, és nem változik meg ez a téves kép addig igenis 12-es karikával fogják vetíteni, avagy 16-al...ha megbünteti őket az ORTT...
Csak azt akarom érzékeltetni hogy az itt jelenlévőknek egyértelmű hogy "mese", mégha 25 éveseket céloz meg akkor is, de mindazon emberek akik nem ismerik ezt az egészet amit mi annyira szeretünk addig nem helyes használni rá, mert akkor a magyar szülő leülteti elé a gyerekét és utána felhívja a reklamációs irodát..hogy a kicsi pumbika bizony kiömlő beleket lát a tv-ben mese jogcímén..
Kép
Avatar
Narumi
Hikikomori
Hikikomori
Hozzászólások: 1388
Csatlakozott: 2004.05.04. 14:36

Hozzászólás Szerző: Narumi »

Egyik tanárom tanul média-szakon Pesten, és októberben valami előadást kell tartani az animék és Hollywood kapcsolatáról, azaz milyen animékből loptak az amerikai filmgyártók ötleteket. Tök jó, tök jó! ^^ Egyik haverom menni fog fel vele, segíteni fog a munkájában. Mondjuk nem klubgyűlést kell tartani, szóval olyan embereket is visznek fel, akik annyira nem jártasak a témában. De kampánynak akkor is jó! :D
Kép
心在るが故にお前のすべてを欲する
"Because I have a heart, I lust for all that you are"
Avatar
Yui
Szakértő
Szakértő
Hozzászólások: 146
Csatlakozott: 2005.06.11. 17:30
Tartózkodási hely: Eva 01

Hozzászólás Szerző: Yui »

Narumi írta:Egyik tanárom tanul média-szakon Pesten, és októberben valami előadást kell tartani az animék és Hollywood kapcsolatáról, azaz milyen animékből loptak az amerikai filmgyártók ötleteket. Tök jó, tök jó! ^^ Egyik haverom menni fog fel vele, segíteni fog a munkájában. Mondjuk nem klubgyűlést kell tartani, szóval olyan embereket is visznek fel, akik annyira nem jártasak a témában. De kampánynak akkor is jó! :D
Ez érdekes lehet, kíváncsi lennék, mi sült ki belőle. :wink:
IKARI YUI
1977-2004-?
(still alive..?)
Avatar
Narumi
Hikikomori
Hikikomori
Hozzászólások: 1388
Csatlakozott: 2004.05.04. 14:36

Hozzászólás Szerző: Narumi »

Én is kivi vok. A 7 szamurájból fogunk kiindulni:

manga --> anime --> a film --> A hét mesterlövész

Valami ilyen séma szerint menne. Tök gáz amúgy, letöltöttem pár részt az animéből, hogy lehessen mire építeni, csak aztán ne kérdezzék meg a forrását, mert ugyebár az internetről beszerzett dolgok nem éppen... köhm... izé... legálisak. ^^"
Kép
心在るが故にお前のすべてを欲する
"Because I have a heart, I lust for all that you are"
Avatar
Cyrko
Haladó
Haladó
Hozzászólások: 31
Csatlakozott: 2005.07.24. 13:18
Tartózkodási hely: Bátonyterenye

Hozzászólás Szerző: Cyrko »

Mindekit azzal etetnek, hogy aki sok animét nézz, az erőszakos lesz. Ezt a sok ember elhiszi, mert ott van egy ember, aki pszihológusnak nevezi magát, és a nemlétező kutatásai bebizonyították, hogy... Ezt utálom a magyar médiában. Elhitettnek mindent az emberrel. De velem nem. Én azt hiszem el, hogy van egy okos ember, aki mindig elhitet valamit a buta emberekkel. A médiakönyvünkben nincs leírva rendesen a média célja. Kihagytak valamit: butítson. Hazudozznak a rockzenéről(pl. minden rocker kábítózik), a számítógépes játékokról(hogy gyilkosságra erőltettnek), a társas kapcsolatokról(hogy pl. egy guminő, vagy egy vibrátor 100% helyettesíti, meg hogy felesleges), stb. Én még nem láttam egy rockert sem kábítózni(max. inni meg cigizni), meg zenekarokról sem nagyon hallotam(csak Ramonesról). Én még a játékoktól nem öltem meg senkit. És még azt nem tudom, hogyan lehet helyettesíteni a beszélgetést, a simogatást, a szeretettet(mert elhitetik mindenkivel, hogy csak a szexról szól). És elfelejtettem mondani néhány dolgot: Bush elnök elhiteti mindekivel, hogy Irak segített Oszamának, el kell foglalni, mert veszélyeztetik a demokráciát. A bugyuta polgárok elmennek katonának, lerohannyák Irakot, és a texsasi olajfúrók felmérik az olajkészletett, és utána kitermelik, és elosztják a résztvevők között. Mert a világgazdaság mindennél fontosabb.

-----

Meg sokan azért itélik el az animéket, mert valótlannak tartják. És egy brazil sorozat? Ott majdnem mindenki nagyon szép, okos, tökéletes. Ezzel szemben egy animében a karaktereknek ugyanúgy vannak negatív tulajdonságai, mint jó. És a gonoszok sem mindig 100%-osan gonoszak(mint a szappanoperákban), hanem van nekik is egy komolyabb háttértörténetük(pl. a Sonicban Dr. Robotnik sem született gonosznak, azelőtt természettudós volt.).
A volt Screenslayer vezetője.
A TeraWatt gitárosa.
Avatar
kukurbuki
Sensei
Sensei
Hozzászólások: 524
Csatlakozott: 2004.06.23. 22:58
Tartózkodási hely: In a rotten little kingdom where kings and clows alike...
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: kukurbuki »

Nemrég hallottama tévében, hogy japánban nagyon kevés az erőszakos bűncselekmények száma, de a fiatalkorú bűnelkövetők tekintetében erősen kezdenek fölzárkózni. A japó tizenévesek azzal szórakoznak, hogy baseballütővel hajléktalanokat vernek agyon, meg olyan motorosbandákba verődve garázdálkodnak, mint a GTO-ban. Mesélték például, hogy úgy szórakoznak, hogy motorokkal beállnak egy kocsi elé, lelassítanak, és ha a sofőr rájukdudál, kirángatják a kormány mögül, és elverik.
Meg van úgy, hogy a játékokon szocializálódott nyomigyerek eyszer bekattan, fog egy kést, és elmegy buszt eltéríteni, meg utasokat levagdalni...
Ebben a filmben inkább a játékokat mutatták be lehetséges okként, az animékről nem volt szó. Talán lesz majd folytatás.

Erőszakos primókból meg szerintem többen vannak, akik az utcán szocializálódtak, mint akik monitor előtt.
Piracy is charity.
Avatar
Narumi
Hikikomori
Hikikomori
Hozzászólások: 1388
Csatlakozott: 2004.05.04. 14:36

Hozzászólás Szerző: Narumi »

Amúgy ez inkább szülői neveltetés hiánya...
Kép
心在るが故にお前のすべてを欲する
"Because I have a heart, I lust for all that you are"
Avatar
Cyrko
Haladó
Haladó
Hozzászólások: 31
Csatlakozott: 2005.07.24. 13:18
Tartózkodási hely: Bátonyterenye

Hozzászólás Szerző: Cyrko »

Narumi írta:Amúgy ez inkább szülői neveltetés hiánya...
Meg sokan mondják, hogy a South Parktól beszélnek csúnyán a gyerekek. Ez is nevelés hiánya. Meg a gyerekek java része a szülőktől tanulja el. Én annak idején a bátyám által halgatott punk zenékből(meg a filmekből). De azóta nem birok káromkodni.
A volt Screenslayer vezetője.
A TeraWatt gitárosa.
Avatar
Andro
Fanatikus
Fanatikus
Hozzászólások: 1823
Csatlakozott: 2003.07.27. 13:14
Nem:
Tartózkodási hely: sajnos még mindig nem Tokióban :(
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Andro »

Szerintem is inkább a nevelés hiánya, meg az otthoni viselkedés. Öcsém sem akart senkit sem megölni, csak mert anno DB-t nézett.
Kép
Avatar
kukurbuki
Sensei
Sensei
Hozzászólások: 524
Csatlakozott: 2004.06.23. 22:58
Tartózkodási hely: In a rotten little kingdom where kings and clows alike...
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: kukurbuki »

Meg sokan mondják, hogy a South Parktól beszélnek csúnyán a gyerekek. Ez is nevelés hiánya. Meg a gyerekek java része a szülőktől tanulja el. Én annak idején a bátyám által halgatott punk zenékből(meg a filmekből). De azóta nem birok káromkodni.
Én sokat káromkodok kiskorom óta, pedig akkor még nem volt SP. Mondjuk sok jó szöveg eltanulható belőle, az kétségtelen.
Muter utálja a közönségességet, ezért otthon választékos vagyok, tehát ez nem függ össze a neveléssel. Egyszerűen van olyan közeg, ahol ezt a stílust kell követnem, és van ahol azt.
Piracy is charity.
Avatar
Andro
Fanatikus
Fanatikus
Hozzászólások: 1823
Csatlakozott: 2003.07.27. 13:14
Nem:
Tartózkodási hely: sajnos még mindig nem Tokióban :(
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Andro »

Öcsém is pont ilyen. Bár otthon ő is kerüli a káromkodást, főleg mióta fizetni kell, ha valaki csúnyán beszél itthon. De suliban is csak a barátai miatt olyan amilyen. Én meg nem szoktam csúnyán beszélni. Csak ha már nagyon ideges vagyok.
Kép
Avatar
Elhaym
Nagymester
Nagymester
Hozzászólások: 926
Csatlakozott: 2005.02.11. 16:16
Nem:

Hozzászólás Szerző: Elhaym »

Én egyáltalán nem tudnák csúnyán beszélni.A South parkot ez miatt megsem tudnám nézni.
Kép
Olvasom: http://moly.hu/tagok/elhaym
Blogom szavazás augusztus 31.-ig.
Konomi

Hozzászólás Szerző: Konomi »

Pedig a South Park nagyon állat...
Már kölyökkorom óta nézem XD nem mondom, hogy épületes, de nekem pl. eszembe nem jutna utánozni a szövegeket, amiket ott nyomnak... hajnali agyfárasztásnak elmegy, amikor már nincs mit csinálni, de még nem akarok aludni... és szórakoztatónak aztán tényleg szórakoztató :P
Avatar
Andro
Fanatikus
Fanatikus
Hozzászólások: 1823
Csatlakozott: 2003.07.27. 13:14
Nem:
Tartózkodási hely: sajnos még mindig nem Tokióban :(
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Andro »

Na ja, a történetek tényleg jók, bár én nem nagyon kedvelem. De néha megnézem, ha öcsém is azt nézi + semmi sincs a TV-ben.
Kép
Válasz küldése