Berserk

Egyes anime sorozatok, filmek, OVA-k megtárgyalása

Neked hogy tetszett a Berserk?

Nagyon nagyon nagyon :)
26
59%
Tetszett
10
23%
Elmegy, nézhető
7
16%
Ennél rosszabb nincs :(
1
2%
 
Szavazatok száma: 44

Avatar
Kuresz
Szakértő
Szakértő
Hozzászólások: 190
Csatlakozott: 2006.03.01. 03:21
Tartózkodási hely: Silent Hill

Hozzászólás Szerző: Kuresz »

Akkor,ha még nem esett volna le senkinek:NEM AZ EGÉSZ MANGA JOBB,CSAK AZ AFTER THE ECLIPSE+2-3VOLUME-ig jobb a manga.Egyetértek,hogy mára eléggé elkurv...lt a manga,de amennyit az anime próbál elmesélni,az a mangában jobb,részletesebb.Amúgy nem egyezhet mindenki véleménye,tisztában vagyok vele,de te nagyjából azt mondtad,hogy Caska feleslegesen élte túl...Ezzel nem értek 1et
Kép
Kép
Kép
Lullaby
Szakértő
Szakértő
Hozzászólások: 164
Csatlakozott: 2005.10.17. 14:29

Hozzászólás Szerző: Lullaby »

Hogy ti mennyit tudtok írni egy nap alatt :shock: De végigiolvastam.

És...az anime nekem is azért tetszik jobban, mert egy kerek egészet alkot, és szerintem egyáltalán nem baj, hogy nyitva maradt pár kérdés.

A mangából persze jóval több kiderül, de sajna az is csak az After eclipse-ig maradt érdekes (nekem legalábbis)... Én is soknak tartom benne a "Gattsmindenkitlekaszabol" és a "szörnyekmindennőtmegb*****" részeket.
És az a hangulat ami az animeben végig megvan, a mangából fokozatosan kiveszik.
Avatar
Van Slanzar de Fanel
Újonc
Újonc
Hozzászólások: 5
Csatlakozott: 2006.03.27. 15:17
Tartózkodási hely: Alternatív univerum :)

Hozzászólás Szerző: Van Slanzar de Fanel »

Én tartózkodnék a távkiértékeléstől szerintem mufurc te se essél ebbe a hibába, van, hogy szeretem ha nyitva marad egy anime vége van hogy nem. A Berserk meg szvsz megérdemel egy normális befejezést. És nem egyetérteni lehet, sőt, nem is baj, de nem mindegy hogyan adod elő, remélem érthetően fogalmaztam. :)
hát, a trollos részig még csak csak, de igazából azóta egy árva képkockát nem tudtam elolvasni belőle. Egyszerűen túl értelmetlen. szal nem kapott el a fanservice és nem is élvezem mikor szerencsétlen nőket erőszakolják a szörnyek, ez is egy ok amiért nem olvastam a trollos rész után.
Nem tom mért ragaszkodnak egyesek egy olyan befejezéshez ami meg sem történt, Gatts sem halt meg, Caska sem, Rickert sem, ott a manga, az After the Eclipse megmagyaráz mindent. mármint nem mindent, csak azt, hogyan élik túl. Griffith nem szúrja le Gattsot és mást se. Ez olyan mintha aszondanánk hogy nekem a Birodalom a kedvenem úgyohgy a lázadók márpedig kikaptak Endornál. :)

Az anime azoknak jó akik inkább saját maguk szeretik befejezni a kedvenc történetüket ha már az alkotók nem tették meg ezt nekik, és ez ne mbaj, elvégre az agyunk azért van hogy használjuk. Mi is sokáig kombináltunk a barátaimmal, hogy mi lehet a vége. Persze arra jutottunk, hogy végül mindenki meghal és a gonosz Griffith győz. Nem részletezem.
A lepényhal előszőr, a reményhal meg utoljára.
Avatar
KuCz
Gyakorlott
Gyakorlott
Hozzászólások: 70
Csatlakozott: 2005.06.09. 18:20
Tartózkodási hely: na ez egy jó kérdés
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: KuCz »

Ok, megemlítem, h nekem mi a véleményem ^^

Szal, én először anime-ztem, és nagyon bejött, míly meglepő, egyik kedvenc :)
Aztán haver ideadta a mangát. Nagy lelkesedéssel olvastam, és tetszett is nagyon (a kisebb eltérések ellenére is).
Én még az Eclipse után is nagyon szerettem.... egy ideig... nagyon sokan leírták már, h kb. hol lesz már gáz... a boszorka+troll... akkor hagytam abba... ^^"
Szal az anime nekem is bejött, úgy ahogy volt.... Gatts megmenekült. Hogyan? Kit érdekel? :D

Azzal viszont nme értek egyet, h Caska inkább halt volna meg... sztem az igenis nagyon jó ötlet volt, h ennyire "megváltozott"... adott egy plusz fílinget az egésznek :)

Na, egyelőre ennyi, majd talán még feltűnök erre :cool:
--!!-E-project-!!--

Where's the end?
My final end
The final breath
My final breath
Avatar
Surci
Fanatikus
Fanatikus
Hozzászólások: 1879
Csatlakozott: 2004.03.05. 18:42
Tartózkodási hely: SkyEye Corporation

Hozzászólás Szerző: Surci »

Van Slanzar de Fanel írta:Nem tom mért ragaszkodnak egyesek egy olyan befejezéshez ami meg sem történt, Gatts sem halt meg, Caska sem, Rickert sem, ott a manga, az After the Eclipse megmagyaráz mindent. mármint nem mindent, csak azt, hogyan élik túl.
Ha az animét egy teljes egésznek veszem (a manga nélkül), akkor sztem teljesen evidens, hogy csak Gatts maradt életben (meg talán Casca, de inkább arra hajlok, hogy ő sem), aki csakis a bosszúnak élve hajszolja Griffith-t (elérhetetlenül). És mint mondtad, a manga csak azt magyarázza meg, hogy hogyan jutottak ki az Eclipse-ből, ez pedig az animében imho nem egy lényeges kérdés...
Van Slanzar de Fanel írta:A Berserk meg szvsz megérdemel egy normális befejezést
.
És meg is kapta. Az animében legalábbis. A manga felől már egyáltalán nem vagyok biztos. Sőt... -_-
Van Slanzar de Fanel írta:Ez olyan mintha aszondanánk hogy nekem a Birodalom a kedvencem úgyhogy a lázadók márpedig kikaptak Endornál.

Ez most hogy jön ide? Meg nekem sem a kedvencem Griffith (ki nem állhatom) mégsem tudok más befejezést elképzelni, mint az ő győzelmét.
KucZ írta:Azzal viszont nme értek egyet, h Caska inkább halt volna meg... sztem az igenis nagyon jó ötlet volt, h ennyire "megváltozott"... adott egy plusz fílinget az egésznek
Szerintem a lehető legrosszabb ötlet volt a mangában ez. Mit csináltak belőle?! Az egyik kötetben Gatts pl. !pórázra köti! Cascat, hogy ne szökjön meg. Jézusom -_- Akkor inkább már öljék meg, hogy megmentsék.
今度こそ... 決着をつけてやる! - This time... I'll end it all!
-----------------------------------------------------------------
Kép
MAL
Avatar
mufurc
Fórumdémon
Fórumdémon
Hozzászólások: 1792
Csatlakozott: 2003.03.12. 15:52
Tartózkodási hely: Neue Sansoucci, Odin

Hozzászólás Szerző: mufurc »

Ami engem illeti, az én történetem az, hogy megnéztem az animét, pár napig totál kivoltam tőle... aztán megtudtam, hogy van manga, elkezdtem olvasni, és az államat szedtem a földről, hogy ez a nagyon erőteljes, intelligens anime egy ilyen vérszexerőszakbrutalitásyayy mangából készült. :3 (Aztán utána pár napig a mangakát átkoztam amiatt, amit Caskával művelt. Nem tudom, ki írta az anime Berserket, de gratulálok neki, hogy egy ilyen figurából egy szimpatikus, tisztelhető, háromdimenziós karaktert csinált.)

>Van Slanzar de Fanel
"Távkiértékelés"? Szerintem az animének nem nyitott a vége - teljesen kerek egész, normális befejezéssel, jól le van zárva. A mondanivaló, a szereplők karakterfejlődése szempontjából baromira érdektelen, hogy mi történik az eclipse után. A manga rétestésztaként nyúlik bele a nagy semmibe, amikor legutóbb néztem, már története se volt. Hát nem tudom, nekem az anime még mindig jobban tetszik. :P

Caska haláláról pedig teljesen jól egyetértek Surcival.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára mufurc 2006.03.28. 18:18-kor.
現実は現実
アイドルはアイドル
それはそれ、これはこれだ!
Avatar
Van Slanzar de Fanel
Újonc
Újonc
Hozzászólások: 5
Csatlakozott: 2006.03.27. 15:17
Tartózkodási hely: Alternatív univerum :)

Hozzászólás Szerző: Van Slanzar de Fanel »

Ez olyan mintha aszondanánk hogy nekem a Birodalom a kedvencem úgyhogy a lázadók márpedig kikaptak Endornál.

Ez most hogy jön ide? Meg nekem sem a kedvencem Griffith (ki nem állhatom) mégsem tudok más befejezést elképzelni, mint az ő győzelmét.
Megválaszoltad hogy jön ide. De ha úgy érzed mégsem akkor megteszem én. Van egy befejezés. Ugye, mit látunk az anime végén? Gatts leszorítva, fél szeme kinyomva, Caska lelkileg összetörve, testileg kihasználva fekszik a földön. És vége. Ebből sokaknak az jön le, hogy biztos meghal, és inkább ezt fogadják el, mint a mangás megoldást. Namos, ehhez jön az Endoros példa, felesleges egy olyan befejezéshez ragaszkodni, ami meg sem történhetett. Szeintem. De ezen nem érdemes vitázni, ám a véleményed érdekel. :)
A lepényhal előszőr, a reményhal meg utoljára.
Avatar
mufurc
Fórumdémon
Fórumdémon
Hozzászólások: 1792
Csatlakozott: 2003.03.12. 15:52
Tartózkodási hely: Neue Sansoucci, Odin

Hozzászólás Szerző: mufurc »

Van Slanzar de Fanel írta:Ugye, mit látunk az anime végén? Gatts leszorítva, fél szeme kinyomva, Caska lelkileg összetörve, testileg kihasználva fekszik a földön. És vége.
NEM. Ennek az animének az első rész a vége. Amiben azt látjuk, hogy egy összetört, kihasznált, megsebzett Gatts új életcélt talált magának, Griffith elpusztítását, ezáltal egy szomorú, nagyon ironikus befejezést adva a sztorinak és karakterfejlődésnek, ld. a fentebb belinkelt hozzászólásomat.

(Erre írtam azt, hogy "aki nem fogja az anime végét..." :roll: )
現実は現実
アイドルはアイドル
それはそれ、これはこれだ!
Avatar
KuCz
Gyakorlott
Gyakorlott
Hozzászólások: 70
Csatlakozott: 2005.06.09. 18:20
Tartózkodási hely: na ez egy jó kérdés
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: KuCz »

Surci írta:Szerintem a lehető legrosszabb ötlet volt a mangában ez. Mit csináltak belőle?! Az egyik kötetben Gatts pl. !pórázra köti! Cascat, hogy ne szökjön meg. Jézusom -_- Akkor inkább már öljék meg, hogy megmentsék.
Igen. Lehet, h hülyén hangzik, de nekem pont azért tetszett, h Caska ilyen lett, mert ez adott még egy hatalmas negatív érzést az egészhez... gondoljuk csak bele magunkat Gatts helyzetébe. Sztem nagyon durva volt, de (!) pont emiatt tetszett.
azt még hozzáteszem, h a nme igazán pozitív, sőt, szomorú, megrázó animeket részesítem előnyben. Lehet, h emiatt van :D
--!!-E-project-!!--

Where's the end?
My final end
The final breath
My final breath
Avatar
Kuresz
Szakértő
Szakértő
Hozzászólások: 190
Csatlakozott: 2006.03.01. 03:21
Tartózkodási hely: Silent Hill

Hozzászólás Szerző: Kuresz »

Lényeg a lényeg:WTF? :D Szétspoilereztünk egy topicot,de a végeredmény ugyan az: szeretjük a Berserket :D (amúgy nekem az esett le,hogy bár sok embernek tetszik vagy sem,mindenki olvassa a mangát is.a vélemények magán céluak,de próbálja egy olyan ember azt mondani,hogy teljes az anime,aki nem olvasta az after the eclipse-t(aki olvasta annak akarata ellenére is teljes egész lett))).Ja! És mufurc :megtudtad,hogy mangából készült és egyből olvasni kezdted?Miért?Csak nem azért,hog több dolgot tudj meg,esetleg hogy megtudd hogy mi lett az eclipse után?Mert szerintem igen.Tehát míg nem olvastad a mangát,te sem érezted teljesen egésznek.
Kép
Kép
Kép
Avatar
mufurc
Fórumdémon
Fórumdémon
Hozzászólások: 1792
Csatlakozott: 2003.03.12. 15:52
Tartózkodási hely: Neue Sansoucci, Odin

Hozzászólás Szerző: mufurc »

Kuresz írta:És mufurc :megtudtad,hogy mangából készült és egyből olvasni kezdted?Miért?Csak nem azért,hog több dolgot tudj meg,esetleg hogy megtudd hogy mi lett az eclipse után?Mert szerintem igen.Tehát míg nem olvastad a mangát,te sem érezted teljesen egésznek.
............*facepalm* Most majdnem mondtam valami sértőt.

BAROMIRA nem azért kezdtem olvasni a mangát, mert nem éreztem teljesnek az animét. Azért kezdtem olvasni, mert KÍVÁNCSI VOLTAM, hogy a manga milyen - ENNYI, nem több. De persze te biztosan jobban tudod, hogy én miért teszek dolgokat. :roll:
現実は現実
アイドルはアイドル
それはそれ、これはこれだ!
Avatar
Rage
Hikikomori
Hikikomori
Hozzászólások: 1319
Csatlakozott: 2003.09.21. 14:51
Tartózkodási hely: Durva Duó HQ

Hozzászólás Szerző: Rage »

Nem bánnám, ha a személyeskedés és egyéb flame-elések privátban folytatódnának. (Btw, ez a vita kezd értelmetlen lenni. Van, aki szerint jobb a manga, van, aki szerint nem. Pont.)

Edit: Ha nem lett volna világos: az anime vs. manga vitát tessék befejezni, ezzel kapcsolatban ne postoljatok, szerintem kellőképp ki lett tárgyalva a dolog. Köszönöm.
Give me a chance to redeem myself, and I will sin no more.
Avatar
KEEW
Újonc
Újonc
Hozzászólások: 17
Csatlakozott: 2006.03.28. 15:48
Tartózkodási hely: pici Planétánk / Európa / Magyarország / Eger

Hozzászólás Szerző: KEEW »

Vissza az animéhez és egy kérdés:

Arról viszont szívesen meghallgatnék egy-két nézetet, hogy amikor Gatts kiválik a Héják Bandájából, Griffith miért törik meg olyan hirtelen?

Ezzel kapcsolatban bennem az merült fel elsőnek, hogy Griffith lelkileg összeroppan Gatts egyszerű, ám annál erősebb, céltudatosabb és magabisztosabb jelleme és viselkedése láttán, de végig furdalta az oldalamat az a tény, hogy első részekben Griffith nyilvánvalóan megmondta: Gatts a övé, az ő tulajdona.
A hatalmi, hierarchiai felemelkedés hatására Griffithben valami gyökeres változás indult meg és ügyes kardforgatóból egy politikai operátorrá lépett elő.
Miért nem tudta Gatts távozását (az addigra jól kifejlődőtt) retorikai érzékével rendezni? Ez is a vörös behelit miatt lehetett?


Minden (szerzője által szalonképesnek és pozitívnak ítélt) hozzászólást szeretettel várok!
d^_^b
Avatar
Zsan
Szakértő
Szakértő
Hozzászólások: 168
Csatlakozott: 2003.11.22. 17:23
Tartózkodási hely: Kaposvár

Hozzászólás Szerző: Zsan »

ööö lehet, hogy most hülyeséget mondok, rég láttam az animét, de én úgy emlékszem Griffith már a kezdetektől nem csak egy ügyes kardforgató volt. Hatalmas céljai voltak és ezekért bármit megtett.
Avatar
Kuresz
Szakértő
Szakértő
Hozzászólások: 190
Csatlakozott: 2006.03.01. 03:21
Tartózkodási hely: Silent Hill

Hozzászólás Szerző: Kuresz »

Szerintem azért,mert Griffith eddig csak győzött.Minden csatát,harcot,vitát stb ő nyert meg,és előre eltervezetten csinálta ezt.Nem gondolt rá,hogy Gatts egyszer "ellene fordul",legyőzi,és ezzel szabad lesz.Ezt a tényt,hogy legyőzték,sőt még az egyetlen embert,akiben megbízott elvesztette,mert neki is kialakult egy célja,akarata,nem tudta feldolgozni.(+ még közrejátszhatott az is,hogy,mint mondta nincsenek barátai,mert csak olyanok lehetnek a barátai,akik vele egyenrangúak,tehát van céljuk,álmuk,amit beteljesíthetnek,és erre törekednek.)most Gatts is elhatározta magát(bár neki csak a harc maradt,ugyanakkor ráeszmélt,hogy szereti Caska-t),és Griffith-nek ez se tetszett.
Kép
Kép
Kép
Avatar
Surci
Fanatikus
Fanatikus
Hozzászólások: 1879
Csatlakozott: 2004.03.05. 18:42
Tartózkodási hely: SkyEye Corporation

Hozzászólás Szerző: Surci »

KEEW írta:A hatalmi, hierarchiai felemelkedés hatására Griffithben valami gyökeres változás indult meg és ügyes kardforgatóból egy politikai operátorrá lépett elő.
Griffith sosem csak egy "ügyes kardforgató" volt, hanem egy senkire és semmire tekintettel nem lévő akarnok (bármennyire mézes-mázos is a felszínen), aki senki iránt nem érzett semminemű pozitív (barátság, szerelem) érzelmet, és mindenkit csak eszköznek tekint álma elérésének érdekében. És ekkor jön egy ember, akire valamilyen szinten mégiscsak legmegbízhatóbb társként, szövetségesként tekinthet, és aki a végén "elárulja".

Bár Gatts sztem sosem árulta el Griffith-t, ezt max. csak ő érezhette így. Egyszerűen csak a saját álmát akarta keresni. A Hawks már nem tudott neki újat nyújtani (Griffith sinen volt, tiszta útja vezetett volna a trónhoz + gondolom Gattsnak sem esett valami jól Griffith "hitvallása" a barátságról a szökőkútnál).
KEEW írta:Miért nem tudta Gatts távozását (az addigra jól kifejlődőtt) retorikai érzékével rendezni?
Imho Griffith összezavarodott emiatt az "árulás" miatt. És ilyen állapotban az ember csinál ostobaságokat.

Egyébként ehhez a "Griffith összezavarodik és hát jaj mi lesz szegénnyel" témához még annyit, hogy milyen jogon várja el egy olyan "ember", hogy őt mindig mindenben kövesse mindenki, aki senkit nem vesz emberszámba? Arra nem gondolt, hogy másnak is lehetnek céljai az életben, nem csak neki? (Persze hogy nem gondolt...) *Elnézést, ez már megint az "utálom Griffith-t" reflex volt ^^*
今度こそ... 決着をつけてやる! - This time... I'll end it all!
-----------------------------------------------------------------
Kép
MAL
Avatar
KEEW
Újonc
Újonc
Hozzászólások: 17
Csatlakozott: 2006.03.28. 15:48
Tartózkodási hely: pici Planétánk / Európa / Magyarország / Eger

>G<

Hozzászólás Szerző: KEEW »

[...]milyen jogon várja el egy olyan "ember", hogy őt mindig mindenben kövesse mindenki, aki senkit nem vesz emberszámba?
Igen-igen... Hiszen:
Griffith eddig csak győzött.Minden csatát,harcot,vitát stb ő nyert meg,és előre eltervezetten csinálta ezt.
Az egyik legdurvább péda erre, mikor (pusztán emberi megóvása céljából) a saját testét adja "bérbe" háború helyett, de a szíve végig jéghideg marad, fagyos akár égkék tekintete. (Talán humánusnak tűnhet, mégis a végletekig számító cselekedet.) Ez valamelyest "a szem a lélek tükre" mondással is párhuzamba állítható. Gatts belül tomboló hangsúlyosan érzelmi mivolta és Griffith jéghideg tervei ellentétes hatást keltenek, már a sorozat elején érezhető egy erős bele nem nyugvás a "legyőzött" és Griffith tulajdonának tekintett Gatts részéről. Tul. képpen ennek kiteljesedése a megjósolható elszakadás.

Köszönöm a véleményeteket! Várom a további hozzászólásokat!
d^_^b
Avatar
Titkos
Grafomán
Grafomán
Hozzászólások: 6174
Csatlakozott: 2003.04.20. 12:27
Nem: Férfi

Hozzászólás Szerző: Titkos »

Tegnap végeztem eme nagyszerű sorozattal. :) Dícséretére válljon, hogy annak ellenére, hogy nem kifejezetten az ilyen stílusú animéket szeretem, az elejétől a végéig magával tudott ragadni. A Gatts-Casca-Griffith kapcsolatot hihetetlenül jól ábrázolja, nem is tudnám megmondani, hogy Gatts vagy Griffith -e a kedvencem. :) (OK, Griffith már túlzásba esett a végén, nem mondanám, hogy egyetértek vele, de akkor is érdekes karakter volt, Gatts pedig a sorozat első felében csak egy "henteslegény", viszont onnantól érezhetően fejlődik, a végére szinte már kedvenc lett. :D) Illetve akit még nagyon megkedveltem a "nem annyira főszereplők" közül, az Judeau volt. :) Zenékből szerintem kevés volt, viszont azok nagyon visszaadták az adott hangulatot (és amúgy a Berserk egyik legnagyobb előnyének tartom, hogy hangulata van, ami a mai animéknél sajnos egyre ritkább). És nekem tetszik az opening. :D
Egyedül talán csak a végét tudnám negatívumnak felhozni. Nem az zavart, hogy befejezetlen (egy 30 kötetes mangát nem lehet 26 részbe belepréselni, pláne, hogy a manga még most is fut), hanem hogy Griffith-ről és Cascáról nem tudtunk meg semmit, egyedül az derült ki, hogy Gatts valahogy kijutott az Eclipse-ből, és most Griffith-re vadászik. (Úgyhogy a mangából a Skull Knight-os részt majd elolvasom.)
Egyébként amit nem értettem, hogy Griffith miért próbálta a vége felé azt mondani Gattsnak, hogy ne menjen a közelébe, mielőtt "aktiválta" a Behelitet? ("Ha most idejössz, egyikünk sem lesz már a régi!") Lehetséges, hogy mégis féltette? És egyáltalán mennyit tudott a Behelitről? Abban a pillanatban érezte meg, hogy baj lesz, vagy már előtte is ismerte a "működését"? (Ha igen, akkor miért nem használta már az elején?)
Kép
Avatar
mufurc
Fórumdémon
Fórumdémon
Hozzászólások: 1792
Csatlakozott: 2003.03.12. 15:52
Tartózkodási hely: Neue Sansoucci, Odin

Hozzászólás Szerző: mufurc »

Titkos írta:Egyébként amit nem értettem, hogy Griffith miért próbálta a vége felé azt mondani Gattsnak, hogy ne menjen a közelébe, mielőtt "aktiválta" a Behelitet? ("Ha most idejössz, egyikünk sem lesz már a régi!") Lehetséges, hogy mégis féltette? És egyáltalán mennyit tudott a Behelitről? Abban a pillanatban érezte meg, hogy baj lesz, vagy már előtte is ismerte a "működését"? (Ha igen, akkor miért nem használta már az elején?)
Azért mondta, hogy ne menjen a közelébe, mert akkor nem lett volna képes megtenni, amit aztán megtett. Ő maga mondta, hogy Gatts volt az egyetlen, akinek sikerült elfeledtetnie vele az álmait, mert túlságosan is fontos volt neki. És ha abban a bizonyos pillanatban Gatts mellette van, fennállt volna a veszély, hogy Griffith "megadja" magát, és Gattsot választja, illetve azt az életet, amit nem sokkal azelőtt "látott" (ő és Caska együtt, stb.). Persze aztán Gatts megfogta, de akkor már késő volt.

Btw, nem azt mondta, hogy "egyikünk sem lesz már a régi"... ez honnan jött? O_O Azt mondta, hogy "ha most megérintesz, én soha többé... soha többé..." Persze a mondat jó japán szokás szerint nincs befejezve, de vhogy úgy lenne, hogy "Ha most megérintesz, soha többé nem foglak tudni elengedni téged." ("Ima omae ni fureraretara... ima omae ni kata wo tsukamaretara... ore wa nido to... nido to omae wo... [hanasenai kara]")

Használni meg azért nem használta korábban a Behelitet, mert 1) valszeg csak akkor értette meg, hogy mi is az valójában (vagy egyáltalán hogy az tényleg nem csak egy vicces nyakbavaló), 2) akkor jött el az ideje.

(A végéről szóló panaszt meg már nem kommentálom, kezdem úgy érezni, hogy én vagyok az egyetlen a világon, aki szerint teljesen logikus és jó volt, és hálistennek, hogy nem a manga szerint ment.)
現実は現実
アイドルはアイドル
それはそれ、これはこれだ!
Avatar
Titkos
Grafomán
Grafomán
Hozzászólások: 6174
Csatlakozott: 2003.04.20. 12:27
Nem: Férfi

Hozzászólás Szerző: Titkos »

mufurc írta:Azért mondta, hogy ne menjen a közelébe, mert akkor nem lett volna képes megtenni, amit aztán megtett. Ő maga mondta, hogy Gatts volt az egyetlen, akinek sikerült elfeledtetnie vele az álmait, mert túlságosan is fontos volt neki. És ha abban a bizonyos pillanatban Gatts mellette van, fennállt volna a veszély, hogy Griffith "megadja" magát, és Gattsot választja, illetve azt az életet, amit nem sokkal azelőtt "látott" (ő és Caska együtt, stb.). Persze aztán Gatts megfogta, de akkor már késő volt.
Aha, értem. :) Mondjuk az az álom kicsit elferdített volt, ha jól emlékszem Casca volt a felesége, Gatts a gyereke, Ricket pedig a kutyájuk. XD Gondolom ez inkább azt próbálta bemutatni, hogy Griffith szemében ők milyen szinten állnak (Gattsot és Cascát kicsit egyenrangúbbnak tekintette, mint a többi bandatagot), mivel olyan élete már úgysem lehetett volna, egyrészt Casca is inkább Gatts felé hajlott már akkor, másrészt szerintem Griffith kicsit meg is őrült a 3 év börtön alatt (vagyis abban a pillanatban kezdett elborulni, miután Gatts legyőzte, de a börtön volt számára a vég).
mufurc írta:Btw, nem azt mondta, hogy "egyikünk sem lesz már a régi"... ez honnan jött? O_O Azt mondta, hogy "ha most megérintesz, én soha többé... soha többé..." Persze a mondat jó japán szokás szerint nincs befejezve, de vhogy úgy lenne, hogy "Ha most megérintesz, soha többé nem foglak tudni elengedni téged." ("Ima omae ni fureraretara... ima omae ni kata wo tsukamaretara... ore wa nido to... nido to omae wo... [hanasenai kara]")
Akkor ezt a subberek szépen elferdítették, vagy inkább rosszul folytatták a befejezetlen mondatot. :neutral: A sub angol szövegében ezt mondta: "Don't come near! Stay away from me! If you touch me now... If you grab my shoulder now... I'll be never be able to... You and I, we'll be never be the same..." Szóval az utolsó mondat kavart meg engem.
mufurc írta:(A végéről szóló panaszt meg már nem kommentálom, kezdem úgy érezni, hogy én vagyok az egyetlen a világon, aki szerint teljesen logikus és jó volt, és hálistennek, hogy nem a manga szerint ment.)
Tudtommal a mangában is ugyanez van, csak ott még mutatják, ahogy a Skull Knight kimenti Gattsot és Cascát az Eclipsből, illetve előtte Ricketet a "bogarak" karmai közül az erdőben. Ezt még + 1-2 epizóddal elrendezhették volna, és akkor azt mondanám, hogy perfekt a vége is. :D (így szerintem csak 90%-os :wink: )
Kép
Avatar
mufurc
Fórumdémon
Fórumdémon
Hozzászólások: 1792
Csatlakozott: 2003.03.12. 15:52
Tartózkodási hely: Neue Sansoucci, Odin

Hozzászólás Szerző: mufurc »

Titkos írta:Mondjuk az az álom kicsit elferdített volt, ha jól emlékszem Casca volt a felesége, Gatts a gyereke, Ricket pedig a kutyájuk. XD
Ööö, az egy teljesen valós lehetőség volt - Griffith feleségül vette Caskát (mert hát ez lett volna, ha visszafordul, Caskát a szeretet és a felelősségérzet visszahajtotta volna Griffith mellé), volt egy gyerekük, akit Gattsról neveztek el (aki meg lelépett a fenébe, Caska még említi is), stb. Ez az egész inkább arról szólt, hogy Griffith-nek ez volt az egyik választási lehetősége. Vagy feláldozza őket az álmáért, vagy feladja az álmát, és velük marad.

Btw, nem hiszem, hogy Caska olyan húdesokat jelentett volna Griffith-nek... többet, mint a zsoldosai, de nem olyan sokat, hogy pl pótolhatta volna Gattsot. Röviden és őszintén: mikor Griffith látta Gattsot és Caskát összeölelkezni, Caskára volt féltékeny, nem Gattsra. :3 (A végén az az "erőszak"... az is arról szólt, hogy Gattsot büntesse.) Caska viszont egy életre Griffith mellett kötelezte el magát. Gatts is nagyon fontos volt neki, és sok mindent jelentett, amit Griffith nem, de ha választani kellett volna, Griffith-t választotta volna. (Griffith meg persze hogy megkattant a börtönben. ^^;; Sose szerettem, de kegyetlen volt az a kis bepillantás a gondolataiba, mikor Gattsék mentek érte a börtönbe.)
Titkos írta:Akkor ezt a subberek szépen elferdítették, vagy inkább rosszul folytatták a befejezetlen mondatot. :neutral:
Ja, hát a sub. :/ Láthatóan sikerült teljesen félreérteniük az egészet... Nálam ott ásta el magát a dolog, mikor a végén Griffith "sasageru" mondatát úgy fordították, "feláldozom magam"... mikor baromi egyértelműen arról szólt az egész jelenet, nameg a szöveg is, hogy GATTSOT áldozza fel, és az egész zsoldoscsapatot. Nem tudom, hivatalos sub-e, de ha igen, akkor csak gratulálni tudok a fordítónak... :roll:
Titkos írta:Tudtommal a mangában is ugyanez van, csak ott még mutatják, ahogy a Skull Knight kimenti Gattsot és Cascát az Eclipsből, illetve előtte Ricketet a "bogarak" karmai közül az erdőben.
Na ja, csak éppen az anime "kontextusában" abszolút értelmetlen és felesleges a Skull Knight meg az egész kimentés. Rickert meghalt, mert semmi értelme annak, hogy túlélje, Caska dettó, halálosan mellékes, hogy Gatts hogyan került ki onnan (egyébként is összerakható a dolog a szövegből), és az egész úgy jó, ahogy van, mint ahogy párszor már elvitatkoztunk róla a topicban. :3
現実は現実
アイドルはアイドル
それはそれ、これはこれだ!
Lullaby
Szakértő
Szakértő
Hozzászólások: 164
Csatlakozott: 2005.10.17. 14:29

Hozzászólás Szerző: Lullaby »

Titkos írta:...másrészt szerintem Griffith kicsit meg is őrült a 3 év börtön alatt...
Lehet, hogy csak én emlékszem rosszul, de:
nekem úgy rémlik, hogy az volt a király parancsa, hogy legalább 3 évig tartsák életben és ebből 1 telt le amikor kiszabadították :weh:
Avatar
Titkos
Grafomán
Grafomán
Hozzászólások: 6174
Csatlakozott: 2003.04.20. 12:27
Nem: Férfi

Hozzászólás Szerző: Titkos »

mufurc írta:Ööö, az egy teljesen valós lehetőség volt - Griffith feleségül vette Caskát (mert hát ez lett volna, ha visszafordul, Caskát a szeretet és a felelősségérzet visszahajtotta volna Griffith mellé), volt egy gyerekük, akit Gattsról neveztek el (aki meg lelépett a fenébe, Caska még említi is), stb. Ez az egész inkább arról szólt, hogy Griffith-nek ez volt az egyik választási lehetősége. Vagy feláldozza őket az álmáért, vagy feladja az álmát, és velük marad.
OK, így már értem. :) Viszont szerintem néhány dolog miatt ez nem jöhetett volna létre:

1. Griffith testileg-lelkileg eléggé megtört, már sosem lett volna az, aki volt. (Az Eclipse-ben is szerintem részben azért döntött úgy, hogy újjászületik, mert a régi teste már finoman szólva is használhatatlan volt.)
2. Gatts szerintem nem hagyta volna ott őket, egyrészt pont akkor ismerte fel, hogy hozzájuk tartozik, ők a "családja" (meg persze valamennyire bűntudata is volt, hogy csak egyszer hagyta ott őket, és lám mi történt Griffith-el...), másrészt számomra furcsa, hogy ha Griffith ennyire kötődött Gattshoz, akkor az álmában pont lelépett.
3. A Band of the Hawk úgysem hagyta volna őket, vagy Cascának, vagy Gattsnak, vagy a felgyógyult Griffithnek újra a sereg élére kellett volna állnia, mert egy vezető mindig kell nekik. (Gattsal is egy csomóan vele akartak menni, amikor még úgy álltak a dolgok, hogy megint elhagyja őket.)
4. Ha mégis megvalósul minden úgy ahogy az álomban megjelent, akkor jött volna később az igazi meglepetés, ugyanis Casca tudtommal terhes volt Gatts-tól. :D (ugyebár együtt voltak, mielőtt mentek kiszabadítani Griffith-et)
mufurc írta:Btw, nem hiszem, hogy Caska olyan húdesokat jelentett volna Griffith-nek... többet, mint a zsoldosai, de nem olyan sokat, hogy pl pótolhatta volna Gattsot. Röviden és őszintén: mikor Griffith látta Gattsot és Caskát összeölelkezni, Caskára volt féltékeny, nem Gattsra. :3 (A végén az az "erőszak"... az is arról szólt, hogy Gattsot büntesse.)
Mondjuk úgy, hogy Casca volt akkor a második legfontosabb személy az életében. :wink: (Persze csak ha saját magát és az álmait nem számítjuk.) Gattsot végülis tényleg nem pótolhatta senki Griffith számára, hiszen ahogy mondtuk, ő volt az egyetlen, aki el tudta vele feledtetni az álmát, viszont Casca iránt is kellett, hogy érezzen valamit, ha parancsnokká nevezte ki. (Mellesleg észre lehet venni, hogy igazán komoly beszélgetései Griffithnek csak Gattsal és Cascával voltak, a többiekkel általában kimerült az interakciója pár mondatban. Szerintem ez is jelezte, hogy valamilyen szinten többre tartotta őket az átlagzsoldosoknál, bár ez nem változtat a tényen, hogy őket is csak eszköznek tekintette, viszont ezt mindvégig jól titkolta mindenki előtt. :D)
mufurc írta:Caska viszont egy életre Griffith mellett kötelezte el magát. Gatts is nagyon fontos volt neki, és sok mindent jelentett, amit Griffith nem, de ha választani kellett volna, Griffith-t választotta volna.
Igen, ez igaz, tulajdonképpen amikor követlenül az Eclipse előtt azt tárgyalják, hogy hogyan tovább, akkor Casca meg is mondja neki, hogy mindenképpen Griffith mellett marad, úgyhogy ha Gatts akkor úgy döntött volna, hogy mégis megy, akkor ott elválnak útjaik...
mufurc írta:(Griffith meg persze hogy megkattant a börtönben. ^^;; Sose szerettem, de kegyetlen volt az a kis bepillantás a gondolataiba, mikor Gattsék mentek érte a börtönbe.)
Én nem tudtam nem kedvelni, igazság szerint túl érdekes és jól megírt karakter, az a varázs amivel az animében mindenkit lenyűgőz, a nézőre is átragad. :D Bár voltak jelek arra, hogy lesz még bajuk vele ("Te a személyes tulajdonom vagy" hozzállása Gattshoz, illetve amikor a szőkőkútnál pont meghallják, amikor Charlotte-nek mondja, hogy "Csak az lehet a barátom, akinek ugyanannyira nagy álmai vannak, mint nekem", valamint a legelején: "Akkor harcolsz és halsz meg, amikor én akarom"), de sem a néző, sem Gattsék nem tudják elképzelni, hogy ő ezt véresen komolyan gondolja, és ezért tényleg bármire képes, egészen a végéig. Mondjuk bevallom, hogy Gattsot először nem értettem. Amikor meghallotta, hogy Griffith nem tekinti őt barátjának, láthatólag megrendült, ennek ellenére mégsem akkor hagyta ott, hanem csak jóval később, amikor már minden rendben volt. Bár én ezt úgy raktam össze, hogy Gatts pont erre várt. Számára ez az "enyém vagy" dolog, egyfajta üzletnek tünt: ő hagyja magát használni Griffith által, amíg az megszerzi a hatalmat, amire vágyik. Amikor Gatts úgy ítélte, hogy a továbbiakban Griffith már nélküle is képes lesz haladni, akkor hagyta ott. Csak más kérdés, hogy fogalma sem volt róla, hogy a jelenléte ennyire fontos Griffith számára, illetve hogy Griff ezt az "enyém vagy dolgot" a szó legszorosabb értelmében értette. Egyébként Griffith-re visszatérve: Jól értelmeztem, hogy amikor a szekérrel a tóban landolt, és meglátta a vízből kiálló éles deszkát, akkor egy pillanatra átfutott az agyán az öngyilkosság gondolata, csak aztán az utolsó pillanatban nem volt képes megtenni? (és nem a torkát szúrta át, csak a nyakát súrolta)
mufurc írta:Na ja, csak éppen az anime "kontextusában" abszolút értelmetlen és felesleges a Skull Knight meg az egész kimentés.
Ebben végülis van valami...
mufurc írta:Rickert meghalt, mert semmi értelme annak, hogy túlélje,
Itt viszont pontosítsunk. :D Rickert-el nem derült ki, hogy mi lett. Persze ha egy törött kezű gyerek egyedül van az erdőben egy csapat "bogárral", akik az előbb falták fel a teljes bandát, akkor én is arra típpelnék, hogy nem úszta meg, viszont itt jön a képbe a manga, ahol kiderül, hogy a Skull Knight megmenti. De amúgy a manga nélkül is csak 99%-ban mondhatnánk, hogy halott, ugyanis mivel nem láttuk, ahogy őt is felfalják, ezért reménykednék abban, hogy valahogy túlélte. :) Most tételezzük fel, hogy nincs manga, ez esetben a nézőre van bízva, hogy Rickert-el mi lett. Te elképzeled, hogy meghalt (amire tényleg több az esély), én pedig, hogy túlélte, mert egy arra járó zsoldoscsapat/tápos harcos megmentette. :D Ráadásul szerintem még lenne is értelme, hogy túlélje, mert talán ő az egyetlen szereplő, akit:
a, nem öltek meg
b, nem facsartak ki testileg/lelkileg annyira, hogy már csak árnyéka legyen egykori önmagának (OK, biztos "megviselte" ahogy a szeme láttára falták fel a barátait/ismerőseit, de ez az Eclipse-ben történtekhez képest még enyhe)
mufurc írta:Caska dettó,
Hát nem tudom... A mangát még nem olvastam, szóval azon kívül, hogy túléli, nem tudom, hogy hogyan és miért, viszont mivel "Griffith második legfontosabb személye", gyanítom, hogy életben hagyná. Meg a mangát ismerve ez a dolog is logikusabb, egyrészt Griffith lehet, hogy tudta, hogy Cascából "autista" lesz, (és ugye mivel is gyötörhetné jobban Gattsot, mint azzal, ha a szerelmét visszajuttatja hozzá, csak éppen "önkívületi állapotban"), másrészt Casca akkor már terhes volt Gattstól, és Griffith megrontotta a gyereküket, tehát szüksége volt Cascára, hogy kihordja, már csak ezért sem ölhette még meg.
mufurc írta:halálosan mellékes, hogy Gatts hogyan került ki onnan (egyébként is összerakható a dolog a szövegből),
Dehogyis mellékes. :D (Pláne, hogy te mondtad, hogy a Berserkben nem annyira a történet a fontos, mint inkább a karakterek. Akkor nem csoda, ha tudni akarom, hogy pontosan mi is lett velük.) Annyira még Gatts sem lehet tápos, hogy egymaga levágja a démonokat (akikhez az egész Band of the Hawk is kevés volt), aztán kimeneküljön az Eclipseből. (Amiről szintén nem derül ki, hogy pontosan micsoda, de az biztos, hogy nem olyan, mint a börtön, ahol átvágja a karddal az ajtót és kint van...Cascát meg szerintem amúgy sem hagyta volna ott, ha nem jön a Skull Knight, akkor inkább meghalt volna vele együtt.) Nem tudom melyik szövegre gondolsz, de sem a 25. rész utolsó képkockáiban, sem az első részben még csak utalás sincs arra, hogy hogyan jutott ki az Eclipseből, és mi lett a többiekkel, egyedül annyi derül ki, hogy Griffith-re vadászik, a démonok pedig őrá, a nyakán lévő jel miatt. (És akkor még rendes vagyok, és nem kezdek el kukacoskodni, hogy hogyan került egy számszeríjas lángvető a levágott keze helyére, hanem arra gondolok, hogy biztos a kovács barátja csinálta neki. :wink:)
mufurc írta:és az egész úgy jó, ahogy van, mint ahogy párszor már elvitatkoztunk róla a topicban. :3
Szerintem pedig 90%-os a befejezés, én már csak szintén az a fajta néző vagyok, aki a történetet 100%-ig szereti ismerni, ha magam akarom kitalálni valaminek a fehér foltjait, esetleg a befejezését, akkor írok egy fanficet. XD (Elmélkedni jó a dolgokon, ahogy most én is tettem pl. Gatts és Griffith lelkivilágával, de azért ennyire ne bízzák már a nézőre a befejezést.)
Lullaby írta:Lehet, hogy csak én emlékszem rosszul, de:
nekem úgy rémlik, hogy az volt a király parancsa, hogy legalább 3 évig tartsák életben és ebből 1 telt le amikor kiszabadították :weh:
Nem tudom, én úgy vettem észre, hogy letelt mind a 3 év, bár ezeket az "éves ugrásokat", eléggé lazán kezeli a sorozat, általában pár mondatban lehet csak rájönni, hogy éppen mennyi idő telt el. (pl. a sorozat elején is, amikor Gatts csatlakozik, megnyernek egy csatát, aztán máris ugrunk 3 évet az időben) Nem bántam volna, ha az amerikai filmekben szokásos "3 évvel később" feliratokat átvették és alkalmazták volna ebben az esetben. :lol: (az első 3 éves ugrásnál mondjuk a szereplők megrajzolásán is látszott, hogy érettebbek lettek, főleg Gatts-szon, de később már ehhez nem lehet viszonyítani)
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Titkos 2006.07.15. 04:03-kor.
Kép
Lullaby
Szakértő
Szakértő
Hozzászólások: 164
Csatlakozott: 2005.10.17. 14:29

Hozzászólás Szerző: Lullaby »

Titkos írta:az első 3 éves ugrásnál mondjuk a szereplők megrajzolásán is látszott, hogy érettebbek lettek...
Most hogy így mondod eszembe jutott valami ami mindig bökte a csőrömet.
Az animében is, de a mangában még jobban. Miért van az, hogy ahogy Griffith egyre idősebb, egyre hullámosabb a haja? A végén már mintha dauerolva lenne XD

Engem speciel eléggé idegesített :?
Avatar
mufurc
Fórumdémon
Fórumdémon
Hozzászólások: 1792
Csatlakozott: 2003.03.12. 15:52
Tartózkodási hely: Neue Sansoucci, Odin

Hozzászólás Szerző: mufurc »

>Lullaby
T'od, Prettyboy Power. :D Minden helyzetben tökéletes haj!
Titkos írta:OK, így már értem. :) Viszont szerintem néhány dolog miatt ez nem jöhetett volna létre:
Maa, létrejöhetett volna... Griffith abban a vízióban sem éppen a régi önmaga (és ha megnézed, Caska épp etetné, mikor felbukkan a Behelit). Gatts otthagyta volna őket, már csak Caska miatt és a bűntudat miatt is (mármint hogy ő tehet róla, hogy Griffith így járt), plusz Caskának is említette, hogy legfeljebb majd alakít egy rablóbandát, és úgy fog megélni, és gondoskodni Griffith-ről, btw, ez megmagyarázza a zsoldosokat is. Ami meg a terhességet illeti - az a manga. Nem az anime. :roll:
Titkos írta:viszont Casca iránt is kellett, hogy érezzen valamit, ha parancsnokká nevezti ki. (...) őket is csak eszköznek tekintette, viszont ezt mindvégig jól titkolta mindenki előtt. :D)
Caskát értékelte, mint hűséges és tehetséges katonát, aki ráadásul még értelmesebb is, mint a banda jó része. Nyilván közelebb érezte magához, mint az átlag zsoldost (ld. folyóparti beszélgetés, stb), de nem hiszem, hogy ennél sokkal több lett volna. De hogy Gatts csak eszköz lett volna... nem tudom, szerintem épp az itt a probléma, hogy nem az volt, csak Griffith ezt hitte. Egészen addig nem vette észre, pontosan mennyire fontos is neki Gatts, amíg késő nem lett.

Egyébként, ami Griffith-t illeti, ő egy lenyűgöző, borzasztó karizmatikus figura, de ettől még nem lesz kötelező kedvelnem. :3 Nem utálom, de kedvelni se tudom... vhogy úgy vagyok vele, mint Obersteinnel a LoGH-ból (bár neki soha nem fogom megbocsátani Reuentahl halálát :/).
Titkos írta:Amikor Gatts úgy ítélte, hogy a továbbiakban Griffith már nélküle is képes lesz haladni, akkor hagyta ott.
Na azért abban más is volt... egyrészt egy nagyon fájdalmas csalódás
(mármint hogy Griffith nem tekinti a barátjának), és az, hogy egyre kevésbé tudott azonosulni Griffith céljaival, nem bírta az udvari életet, stb.
Titkos írta:Jól értelmeztem, hogy amikor a szekérrel a tóban landolt, és meglátta a vízből kiálló éles deszkát, akkor egy pillanatra átfutott az agyán az öngyilkosság gondolata, csak aztán az utolsó pillanatban nem volt képes megtenni? (és nem a torkát szúrta át, csak a nyakát súrolta)
Yup.

A többi meg - a manga az a manga, az anime meg az anime. :roll: Lehet, hogy a mangában ez meg az van, csak éppen az animében mindannak semmi értelme, már csak dramaturgiailag sem. Ha lett is volna még egy epizód - mi értelme lett volna behozni egy teljesen új szereplőt és pár teljesen új sztorit a történet végén? Mi értelme lett volna pl annak, hogy Rickert életben marad (jó, persze, lehet hogy túlélte... és akkor mi van?), vagy hogy Caska terhes, vagy bármi? semmi, az ég egy világon, mert a sztori nem megy tovább.
mufurc írta:Dehogyis mellékes. :D (Pláne, hogy te mondtad, hogy a Berserkben nem annyira a történet a fontos, mint inkább a karakterek. Akkor nem csoda, ha tudni akarom, hogy pontosan mi is lett velük.)
De egyértelmű, hogy mi lett velük. :roll: Mit kell ezen még ragozni? Egyébként is, a szereplők részéről teljesen le van zárva az egész: mindenki elindul valahonnan, és a végére mindenki elérkezik valahová, ahová olyan erősen beágyazódik, hogy nem lehet elmozdítani. Ebből a szempontból halál mindegy, hogy Gatts hogyan és miért "menekült meg"... és egyébként a szövegből nekem az jön át, hogy egyszerűen elengedték, hadd szenvedjen még kicsit, mielőtt meghal (ami előbb-utóbb úgyis bekövetkezik, hiszen meg van bélyegezve). Mármint, ez sokkal jobb bosszú, mintha Femto ott helyben megölte volna...
現実は現実
アイドルはアイドル
それはそれ、これはこれだ!
Válasz küldése