Mi(k) volt(ak) számodra a 2021. év animéje(i)?

Általánosságban az animékhez kapcsolódó témák.
Avatar
Surci
Fanatikus
Fanatikus
Hozzászólások: 1879
Csatlakozott: 2004.03.05. 18:42
Tartózkodási hely: SkyEye Corporation

Mi(k) volt(ak) számodra a 2021. év animéje(i)?

Hozzászólás Szerző: Surci »

Tavaly elmaradt, de idén jó lenne tovább vinni az évtizedes Aoi fórumos hagyományt, így a kérdés adott: mi fogta meg idén a népeket?
今度こそ... 決着をつけてやる! - This time... I'll end it all!
-----------------------------------------------------------------
Kép
MAL
Avatar
Ricz
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1158
Csatlakozott: 2016.12.24. 01:12
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: sajnos a Föld nevű bolygón
Kapcsolat:

Re: Mi(k) volt(ak) számodra a 2021. év animéje(i)?

Hozzászólás Szerző: Ricz »

Most mondanám, mennyire nem néztem lófaszt sem, meg azt is, hogy volt pár olyan cím, amit kihagytam, és állítólag olyan, hogy karmolnám, mint a Vivy vagy a Fumetsu no Anata e, de őszintén... így is 30-at néztem meg eleddig az idén.

Hogy mi volt jó és egyben pozitív csalódás is az idén? A Hold, az űrkutya meg a vámpír, vagyis a Tsuki to Laika to Nosferatu. Eleinte kicsit weird volt a hangulata, de aztán szépen húzta be az embert, szerethetővé tette a karaktereket. És igazából 'nuff said, mást nem tudok elmondani róla, amit mégiscsak, azt a szezonosban megtettem. A folytatási lehetőséget is technikailag ezüsttálcán kínálja, bár az ziher, hogy többet nem fogjuk látni, mert nem vert olyan visszhangot, és a 12. rész, akár hogy is nézzük így a leadása előtt 3 nappal, kerekké fogja tenni a sztorit így is önmagában.

Kifejezetten kedveltem még a Heike Monogatarit az egyértelmű rohanása ellenére is, amihez berendeltem a könyvverziót is. Egy féltégla jutott 11 részre, szóval eléggé csalódás, mert ez sokkal, de sokkal többet érdemelt volna, jobb vágásokat és kifejtéseket, ami nem csak a tudd, hogy értsd elv szerint működik, hanem mondjuk a belföldi nézőjét is oktatja történelemből. Így meg aztán igazi elvesztegetett potenciál.

Kedveltem még a Nagatorot és a Planetarian OVA-t, bár ez utóbbi inkább volt melakólikus, mint drámai, sok mindent szintúgy kivágtak, csak érzékeltettek. Nagatoro meg jó is volt, nem is, voltak pillanatai, de az első rész nettó egy betontömbnek érződött tormával megkenve.

Elnézegettem a Getter Robo Arc-ot, mint guilty pleasure-t, de másra az sem volt igazán jó. A Shinigami Bocchan szintén, bár ott nekem az art stylevolt igazán kellemesen stimuláló. Aztán ez a év nagyon taknyos volt, nem csak a tüdőpestis végett, hanem mert télen-nyáron Tensura, amiből tavasszal volt a paródiaévad... És bevallom becsülettel, az sokkal jobb volt, mint az S2 en bloc és a két fele külön-külön is. Ha meg paródia, akkor a World Witches-ben a végéig csalódtam: az 501-esek szála inkább erőltetett volt, nem mémeltették annyira magukat, mígy az 502-esek amolyan "ami a csövön kifér" formában nyomták a hülyeséget. Jahy-sama meg... eh? Voltak pillanatai annak is, de inkább érződött egy alapfelállását kifordító vígjátéknak, ami nem tudja, mikor mi legyen: SOL, vígjáték vagy dráma. Egyszer meg lehetett nézni. Ahogy az Azur Lane paródiaévadát is... Amúgy ácsi, idén volt 3 ilyen is. Mi a szösz, most kapcsolok.

Abszolút csalódás volt a Tawawa második évada, amit nagyon az eredeti műjöz hasonlóvá tettek, meg kihipózták a színeket is rajta. Abszolút hagyjuk élmény lett az Evangelion 4. filmje, és másom már nem maradt említeni, csak egy, amit nem igazán tudok hova tenni: Redo of Healer. Mármint, az íve oké, a sztorija vágom mire futott végül is ki, de a főhős eszköztára finoman szólva is kissé túl extrém volt, és annyi logikával dolgozott, mint az átlag pornófilm. Oké, hogy az volt, de igyekezett közben többnek is eladni magát, ami végső soron össze is jött, de azért még mindig annyit tudok erre odabökni, hogy "dude..."
"Egy dolog irracionalitása nem kérdőjelezi meg a létét, csak leírja az állapotát." (Friedrich Nietzsche)
Avatar
Jucuky
Gyakorlott
Gyakorlott
Hozzászólások: 79
Csatlakozott: 2017.10.24. 11:56
Nem:

Re: Mi(k) volt(ak) számodra a 2021. év animéje(i)?

Hozzászólás Szerző: Jucuky »

Nálam az év animéje egyérelteműen az Idolish 7: Third Beat lett, mert a Troyca a szokásosan magas minőségben adaptálta a sztorit, és még mindig az egyik legjobb idolos sorozatnak tartom. Plusz ebben az évadban mutatták be a RE:Vale sztoriját végre teljesen, ami az egyik kedvencem volt már a játékban is. Ráadásul Tsumugi még mindig a best girl <3 Mivel jövőre folytatják a Third Beatet, amiben a játék fősztorijának a harmadik részének második felét adaptálják, ezért szerintem megvan a jövő évi kedvencem is. :D

Az év meglepetése számomra a Tenchi Souzou Design Bu lett. Mikor elindult, nem is gondoltam rá, hogy ennyire megszeretem. Bájos humor, imádnivaló szereplők és kreatív ismeretterjesztés. Tényleg nagyon a szívemhez nőtt, és mivel réteganime, sok esélyt nem látok a második évadra, de magam részéről bármikor nézném tovább.

Szintén kellemes meglepetés volt a Bakuten!! a tavaszi szezonban. Nem találta fel a spanyolviaszt, de a tálalása miatt élevezetes volt nézni. Noitamina sorozat volt, és ez tényleg méltán került be oda.

Bár még van egy rész belőle, én szintén az év erős sorozataihoz sorolom a Komi-san wa, Community-shou desut. Egyetlen gyenge pontja, hogy szerintem a mellékszereplők kilencven százaléka teljesen fölösleges vagy idegesítő, Yamai meg kifejezetten ütnivaló, viszont cserébe Komi és Tadano kettőse kellően kompenzálja őket. Komi egyszerűen imádnivaló, és nagyon cuki, ahogy Tadano segítségével barátokat igyekszik szerezni. Tadanoról szólva pedig, nagyon szeretem, hogy egy józan, teljesen rendbenlévő tizenéves srác, nincs eltúlozva, de megvan annyira jól írva, hogy ne legyen egy tucatfőhős, annak ellenére, hogy mint a neve is mutatja, elvileg csak egy átlagos fiú. A humora is tetszik, leszámítva, ami Yamaihoz köthető, az inkább creeepy. Azért mellékszereplők közül is vannak szerethetők, így mondjuk Komi családja, Najimi-chan vagy éppen Onemine Komiék osztályából.

És plusz 1-nek szeretném megemlíteni az I-Chu: Halfway Through the Idolt. Ami nem biztos, hogy egy kívülállónak nagy durranás lenne, de nekem, mint a franchise nagy rajongójának az év egyik legvártabb sorozata volt, és néhány apróbb hibát leszámítva én imádtam, amihez nagyban hozzátett, hogy mennyire szuper volt a kedvenc karaktereimet animálva látni.

Szintén plusz 1-nek hoznám az Ousama Rankingot, ami eddig szerintem az év legkülönlegesebb sorozat, mind történetmesélés, mind grafika szintjén, de ugye az még csak a felénél já.
Avatar
Junchi
Koffein Kondenzátor
Koffein Kondenzátor
Hozzászólások: 2524
Csatlakozott: 2007.06.23. 14:28
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Azuchi

Re: Mi(k) volt(ak) számodra a 2021. év animéje(i)?

Hozzászólás Szerző: Junchi »

Követve az elmúlt évek tendenciáit, idén sem néztem túlságosan sok mindent, ezek egy része meg kimondott folytatás, szóval a kevés valójában még kevesebb. DE! Több okból is emlékezetes év volt számomra (animék szintjén) 2021, amit a következők mondatnak velem:

1) Az a kevés, ami mégis fennakadt a hálómon, meglehetősen Junchi-kompatibilisnek bizonyultak. A Vivy például egy baromi kellemes csalódás volt, mert bár nem hibátlan távolról sem, de pont az a sorozat, ahol láttam végre erőfeszítést és akarást mögötte. Igényt tartott egy egészen használható történetre, mondani is akart valamit, büdzsét is toltak bele és úgy egyáltalán kerek-egész darab. Becsülendő.
Folytatások közül mindenképp kiemelném a Zombieland Saga második évadát, illetve a Yuru Camp S2 is kap egy honorábilis említést. Mindkettő jobban bejött, mint az elődeik, a YC-nél pedig végre sikerült eltalálni a karakterek arányát és már az Ohgaki-Inuyama-Saitou hármas sem volt olyan idegesítő/jellegtelen, mint az első szezonban. Komoly csalódás viszont a Non Non Biyori S3...

2) Több olyan franchise is teljesen a végére ért, amiket majdhogynem animés pályafutásom eleje óta követtem, ilyen volt a Gintama zárófilmje, az engem inkább meggyőző Evangelion 3+1, illetve bár nem idei, hanem tavalyi, de említést érdemel az "egyetlen VN, amivel játszottam anno" a.k.a Fate Stay Night is, aminek a harmadik Heaven's Feel mozijával végre teljessé vált mindhárom route. Azért ezt 10-15 évvel ezelőtt még senki nem gondolta volna.
Nem mellesleg volt KÉT Aria film is, ebből a második sajnos most megy még csak a japán mozikban, szóval egyelőre nehézkes ügy, de az első (Crepuscolo) engem kilóra megvett, amit mondjuk valahol el is vártam tőle.

Meg persze fut egy bizonyos Ousama Ranking is a mostani szezonban, aminek még a felénél sem járunk, szóval egyelőre inkább óvatos vagyok vele, de ha az Aria filmet és a ZLS második évadát nem számolom, akkor talán ő az év legnagyobb esélyese.
Avatar
Rui-chan
Fórummániás
Fórummániás
Hozzászólások: 1644
Csatlakozott: 2009.06.08. 13:10
Nem:
Kapcsolat:

Re: Mi(k) volt(ak) számodra a 2021. év animéje(i)?

Hozzászólás Szerző: Rui-chan »

Szerintem idén még kevesebb animét néztem, mint tavaly, viszont ezek közül több is betalált nálam. Sőt, ha lesz majd 2020-as évek TOP10 anime rangsorolása 2030-ban, valószínű említeni fogok több címet idénről! (Hacsak nem jönnek majd ezeknek sokkal-sokkal jobb cuccok, bár azt eléggé kétlem...)

Az első (és teljes joggal a listára kerülő, mert befejeződött) a Vanitas no Carte. Tulajdonképpen poénból kezdtem bele, ilyen "haha, már megint vámpírok" hozzáállással ültem le nézni, aztán hatalmas meglepetésemre minden tekintetben élveztem ezt a cuccot. A karaktereket pár rész után megszerettem, bejött a történet és bármennyire is meglepően hangzik, a drámai és vicces jeleneteket baromi jól össze tudták hozni. A chibi fejekkel sem volt gondom, mindig a megfelelő időben oldották a hangulatot. A grafika néhol azért lehetett volna jobb, ellenben a zenére nem lehetett panaszom. És úúúúú, az a táncolós jelenet! Szóval volt itt fiú-lány, lány-lány, fiú-fiú tánc, mégse hatott erőltetettnek, egészen gyönyörűre sikeredett, így kell ezt! :thumb: Lehet túlságosan vajszívű vagyok, de nekem ez megért 9 pontot a 10-ből. :D

A másik, amit rettentően megkedveltem, az Ousama Ranking, viszont ahogy többen említették előttem, még a felénél se járunk, ki tudja, mi lesz még belőle. Amit egyelőre mutatott, az igencsak meggyőző. 1-2 rész kicsit kapkodósabbra sikerült, szerencsére már visszataláltak a megfelelő tempóhoz. A szereplők kedvelhetőek és meglepően jól kezelik őket, pedig sokan vannak. A grafika érdekes, a világával nekem abszolút az európai meséket idézi.

Aztán idén sikerült hype shounenekbe is belekavarodnom, bár ebből 2 folytatás.
A Shingeki eléggé meglepett, a stúdióváltásban nem igazán bíztam, de végül is a Mappa bizonyított. Egy ponton túl már újdonságnak hatott, Gabiék szökése után hagytam abba a manga olvasását, szóval már nem tudtam, mi fog következni. A kissé haloványabban muzsikáló évadok után végre újra lelkesedtem a cuccért, jót tett az időugrás és a világ kinyitása.
Örülök, amiért végül mégse néztem meg a Kimetsu no Yaiba mozifilmet, mert a sorozat első 7 része ugyan azt dolgozta fel, némileg kibővítve. Eddig hozza az első évad szintjét, nekem bejön, de tudom a kisebbséghez tartozom a fórumon belül. Zenitsu persze még mindig rettentően idegesítő.
A Juujutsu Kaisen először elkerülte a figyelmemet, aztán ahogy egyre több figurát jelentettek be, csak sikerült felkelteniük az érdeklődésemet. Tetszett, amit az első évad hozott. :) A fő hármast megkedveltem, szerencsére egyikük sem idegesítő, az pedig külön öröm, amiért a romantikát teljesen mellőzték. Az külön tetszett, hogy a felnőttek igyekeztek a komolyabb küldetésekkel foglalkozni és nem a gyerekekre bízták rögtön a világ megmentését. (Az más kérdés, hogy rendkívüli érzékük van a bajba sodródáshoz. X'D) A történetben erősíthetnének, ha lesz második évad, követni fogom.

A Fumetsu no Anata e szintén kellemes meglepetés volt. A Gugu-s és a szigetes szálat kicsit elhúzták, szerintem rövidebben meg lehetett volna oldani. Ettől eltekintve szerettem Fushi kalandjait. Remélem kap második évadot, mert szívesen folytatnám és úgy érzem, bőven van még a karakterben annyi, hogy megérdemeljen mozgóképes feldolgozást.

A sci-fi, mecha vonalról még rég lemondtam, erre bekopogtatott a 86: Eighty Six. Kissé félve ültem neki, mert A1 Pictures keze van benne, viszont hamar eloszlatták a kételyeimet. Igazából az vett rá, hogy belenézzek, megláttam a zenéjét Sawano Hiroyuki szerzi, az pedig nálam eleve plusz pont. A témát már feldolgozták máskor is, csakhogy kellően érdekessé tették. A két szálon mozgó történetet szintén egész jól megoldották, bár néha Lena kicsit túl sok volt. A második évad most megy, végre tágítottak a világon, aminek örülök. Néha kilóg a CG, de közel sem olyan vészes. A zene sokkal jobban tetszett az első évadban, valahogy most nem találták úgy el.

A két ismeretterjesztő cucc, a Hataraku Saibou S2 és Hataraku Saibou Black tetszett, annyira nem mondanám kiemelkedőnek, viszont végig szórakoztattak, elgondolkodtattak. Utóbbira mondjuk fújok a túlzott fanservice miatt. A feldolgozott témák miatt már eleve seinen, nem kellenek bele az E kosaras, kibuggyanó mellek... :roll:

A Beastars második évadából még csak egy rész láttam, az eddig tetszett, viszont addig nem tudok róla bővebben nyilatkozni, amíg a végére nem érek.
Kép
Avatar
annarancs
Veterán
Veterán
Hozzászólások: 664
Csatlakozott: 2016.09.03. 00:45
Nem:
Tartózkodási hely: a danmei pokolban

Re: Mi(k) volt(ak) számodra a 2021. év animéje(i)?

Hozzászólás Szerző: annarancs »

Idén leginkább olvasással töltöttem a szabadidőmet, animációs sorozatokat/filmeket alig néztem. :'D A Beastars 2. évadán, a Gokushufudou első felén, illetve a Gintama befejező mozifilm+special kombóján kívül más idei japán művet nem is láttam talán. Ezek sem voltak rosszak, de ebben az évben a kínai animációk taroltak nálam. :D Kettőt emelnék ki ezek közül, bár jellemzően a többit is élveztem:

Thousand Autumns (Shanhe Jian Xin): az egyik kedvenc danmei regényem adaptációja. Ugyan az eredeti történeten itt-ott picit változtattak a készítők, jelen esetben ez csak a végeredmény előnyére vált, ugyanis így (szerintem) önmagában is élvezhető lett a sorozat. Ingyenesen megtekinthető végig akár YouTube-on is, de ha valaki véletlenül kedvet kap hozzá, akkor a (vélhetően) pontosabb fanfeliratot ajánlom(?). Alig várom a 2. évadot. :heart:

Link Click (Shiguang Dailiren): ez az időutazós (nem danmei, de aki akarja, beleláthatja a dolgokat xd) original sorozat mostanra egészen nagy népszerűségre tett szert. Kicsit túlhype-olják egyesek (a MAL-os 8.83-as pontszámot túlzásnak érzem), ami főleg az erős (cliffhangeres) utolsó résznek lehet köszönhető, de azért tényleg igen kellemes bevezető évadként funkcionált ez a 11 epizód. :)
Avatar
ZeroProcess
Szakértő
Szakértő
Hozzászólások: 172
Csatlakozott: 2019.03.27. 21:45
Nem: Férfi
Kapcsolat:

Re: Mi(k) volt(ak) számodra a 2021. év animéje(i)?

Hozzászólás Szerző: ZeroProcess »

Én idén az alábbi 32 animét láttam (vagy legalábbis kezdtem el):
SPOILER
Ezek alapján pedig a következőképpen alakultak nálam az év animéi:

Először kezdeném a sort a folytatásokkal, melyek közül a Tensei Shitara Slime Datta Ken 2. évada tetszett az egyik legjobban, ami meglepetéssel nem tudott szolgáltatni lévén, a manga adaptációt is olvasom, de így is jó volt meganimálva látni a történéseket. Bár az évad eleje kicsit bukdácsolt, de a közepe és vége végig kellően feszült és érdekesre sikeredett.

Ami a Slime kalandjainál is jobban tetszett folytatások terén az a Re:Zero 2. évadának 2. fele, mely rengeteget tett azért, hogy feledtesse az évad első felében vétett hibákat. Igazából remekeltek ezen részek, mely újfent emlékezettek arra, miért is kedvelem én ezt a sorozatot annyira. Ezzel pedig a végére is értem a kiemelkedően jó folytatások kivesézésének, mert a többi általam látott sorozatok újabb évadai szimplán csak jók voltak, mint a Non Non Biyori Nonstop vagy kisebb csalódásként értek, mint például a Log Horizon 3.

Az új címek közül a Yoru no Kuni-t említeném meg elsőnek. Ez egy mindössze 3 részes kis ONA sorozat, mely YouTube-on érhető el és ami az idei év egyik legkülönlegesebb és legemlékezetesebb darabja volt a számomra. Fantázia dús világa, érdekes szimbólum rendszere és könnyen átélhető kis történetei, mind-mind egy magával ragadó elegyet alkotnak. Az epizódok végén hallható dalok, pedig egytől egyig nagyon tetszettek és megismertették velem az énekesnőt Aimer-t, kinek munkássága eddig ismeretlen volt a számomra.

Ha már legkülönlegesebb animék, akkor nem mehetek el szó nélkül a Shadows House mellet, mely az idei év egyik legegyedibb animéje volt. Szokatlan felütése, gótikus világa és feszült hangulata az első pertől az utolsóig a képernyő elé szegezett. Kifejezetten várom a folytatását.

Sci-fi kedvelőként a Vivy: Fluorite Eye's Song igazi csemege volt a számomra, mely nemcsak érdekes sztorit és karaktereket tudott felmutatni, de bebizonyította, hogy 13 részben is el lehet mesélni egy jó, kerek, egész történetet. Továbbá megmutatta azt is, hogy a dalolászós pillanatok igen is tudnak szerves részei lenni egy animének.

Persze idén volt több sci-fi is, amik közül még az 86: Eighty Six volt kiemelkedő. Igaz az évad utolsó részei production issue-k miatt csúsznak, de az eddigiekről elmondható, hogy ha nem is hibátlan, de egy kifejezetten jó háborús anime, ahol politikai, társadalmi és morális problémák egyaránt terítékre kerülnek kendőzetlenül. Persze nem találja fel a spanyol viaszt, azonban a döntéseknek súlya van, amik hatással vannak főszereplőkre, kik nem mellesleg kellően árnyalt karakterek. A feszültségkeltéshez kitűnően ért a sorozat. A látvány pazar és az aláfestések is igencsak jók köszönhetően Sawano mesternek.

Jöjjön a legfrissebb cím az Ousama Ranking, ami szintén még egy futó sorozat, azonban az idei évre eső felőle még a várakozásaimat is felülmúlta, úgy, hogy én kifejezetten magasra tettem a lécet. A történet nagyon jó, még ha feszes tempót diktál is. Arról nem is beszélve, hogy hihetetlenül fordulatos. A főszereplő páros igencsak szerethetőre sikeredett, kiknek köszönhetően volt nem is egy megkapó pillanata az animének. A többi karaktert pedig nem lehet egyszerűen beskatulyázni egyik vagy másik oldalra. A látvány érdekes stílusú, de szép.

Ezen címek voltak számomra a legjobbak az idei évről, de persze volt más szimplán jó cím is, mint pl az Ura Sekai Picnic, a Maiko-san Chi no Makanai-san, Gyakuten Sekai no Denchi Shoujo, stb.

Végezetül azért én még megemlíteném, mi volt az idei év legborzalmasabb animéje. Már az előzetesekből látszott, hogy kriminális lesz az EX-ARM és bevallom őszintén nem is bírtam végig nézni. Mielőtt azonban belekezdtem volna azért a manga alapanyagból elolvastam pár fejezetet, amiben egy közepes történet körvonalazódott ki, cyberpunk világgal, szép de kellően nyers rajzolással, ahol fedetlen keblek vagy éppen véresebb pillanatok egyaránt szerepeltek. Na most az adaptáció minden olyan elemet kihagyott, ami a manga erősségei közé tartozott. A naturalistább pillanatoknak ágyőt intettek, a látvány pedig olyan förtelmes lett, hogy alig találok rá szavakat. Az ótvar CGI van keresztezve low frame rate-es 2D-s animációval. De nem csak a vizuális megvalósítás, hanem a rendezés is brutálisan szar. Az aláfestésekről már ne is beszéljünk. Az egész produkció egy hányadék, amiben talán a japán szinkron az egyetlen értékelhető dolog.

Van még pár cím, ami az idei évről érdekel még, mint a Fumetsu no Anata e, Wonder Egg Priority, Sonny Boy, stb, illetve néhány kihagyott folytatás.
Kép
Avatar
SaiyaGin
Profi
Profi
Hozzászólások: 230
Csatlakozott: 2018.10.25. 19:50
Nem: Férfi
Kapcsolat:

Re: Mi(k) volt(ak) számodra a 2021. év animéje(i)?

Hozzászólás Szerző: SaiyaGin »

Ugye nem baj, ha csak valamikor jövőre írom meg, mik voltak számomra az idei év animéi? Egyelőre kb. több 2021-es sorozat van a plan to watch listámon, mint ahányat már megnéztem.
Avatar
Leara
Sensei
Sensei
Hozzászólások: 573
Csatlakozott: 2017.02.11. 20:26
Nem:

Re: Mi(k) volt(ak) számodra a 2021. év animéje(i)?

Hozzászólás Szerző: Leara »

Először nem terveztem írni ide, tekintve, hogy többségében csak folytatásokat láttam idén... de úgy látom, ezzel nem vagyok egyedül :D. Konkrétan ezeket néztem ebben az évben (vastagon szedve a nem folytatások):
Shingeki Final
Yakusoku no Neverland 2 (dobva 5 rész után)
Wonder Egg Priority (dobva 4 rész után)
Beastars 2
Hataraku Saibou!!
Hataraku Saibou Black
Yuru Camp 2
Boku no Hero Academia 5 (egyetlen a tavaszi szezonból)
Vanitas no Karte
Higurashi no naku koro ni Sotsu
Hanyou no Yashahime 2 (egyetlen az őszi szezonból, még fut)

Ezek közül a Vanitas no Karte tetszett a legjobban, de nem érzem olyan erősnek, mint a Pandora Heartsot... de azért várom a folytatást. A Hataraku Saibou Black is inkább spin-off, nem pedig egy eredeti ötlet, de érdekes volt látni most az egészet egy egészségtelen életmódot folytató test szemszögéből :D.
Maradt még az idénről olyan, amit tervezek megnézni, de igazából nem túl sok, talán kb. 3 sorozat.
Egyébként sajnos a folytatások se minden esetben sikerültek jól, a Yakusoku rengeteg dolgot kihagyott... igaz, hogy a manga is elég gyenge lett a végére, de az az arc, amit kihagytak, még pont a jobbak közé tartozott, szóval nem éreztem késztetést arra, hogy befejezzem az évadot. A Higurashinak nem értem, minek kellettek ezek a folytatások, idegesítő volt az egész. Sajnos a BokuAca is gyengébb volt az előző évadoknál, remélem, a 6. jobb lesz.

Ha a folytatások közül kéne legjobbat választanom, akkor az a Yuru Camp lenne. Mondanám, hogy tartotta a színvonalat, de igazából a második évadot valahogy jobban is élveztem, mint az elsőt, pedig azt is szerettem :D.
Avatar
pintergreg
Törzskommentelő
Törzskommentelő
Hozzászólások: 431
Csatlakozott: 2017.04.11. 21:04
Nem: Férfi

Re: Mi(k) volt(ak) számodra a 2021. év animéje(i)?

Hozzászólás Szerző: pintergreg »

Ezúttal is inkább a 2021-ben nézett animéket rangsorolnám, mintsem a tárgyévben megjelenteket.

Íme az én TOP 10 11 2021-ben nézett animém:
10. Rikei ga Koi ni Ochita no de Shoumei shitemita./Taishou Otome Otogibanashi
9. Horimiya
8. Golden Kamuy S3
7. Fuuka
6. Yahari Ore no Seishun Love Comedy wa Machigatteiru. (franchise)
5. Gintama Semi-Final (OVA) & The Final
4. Level E
3. Beck
2. Yuru Camp S2
1. Mashiro no Oto

A Taishou Otome Otogibanashi felét már igazából 2022-ben néztem meg, de úgy döntöttem, hogy ideveszem, holt versenyben a RikeKoi-al.
Az első 5 helyezett meg szabadon cserélgethető attól függően, hogy milyen szempontot akarok kiemelni. Mindegyik teljesen más és másért szeret(t)em.

Összességében viszont nem volt egyszerű összeállítanom ezt a listát, mert úgy éreztem, hogy nagyon kevés igazán kiemelkedő darabot sikerült tavaly műsorra tűznöm. Volt sok jó, még több középszer, de talán egy listára sem elegendő nagyon jó.
Látszik is, hogy csaltam több helyen, a Yahari Ore is csak egyben vizsgálva fért fel a listára...
A Fuuka-ától eléggé tartottam, mert nagyon rossz értékelései (is) vannak, és a közepe tényleg nem lett a legjobb, de összességében korrekt darab. Eléggé tetszett. Szeretem a zenekar alapítós címeket, de az, hogy kiemelést kapott inkább a mezőnynek köszönhető, mintsem az objektív érdemeinek.
(A RikeKoi is hasonló cipőben jár.)

Mashiro no Oto nálam az év animéje (2021-es, szóval simán jöhet így is ide). Nem hibátlan, közel sem, ráadásul több olyan eleme van, amit nem tudok hova enni: túl harsány karakterek, ami teljesen elütnek az anime alaphangulatától; de olyan szinten beszippantott, hogy megérdemli ezt a pozíciót. Az OST-jét is szerettem. Kicsit egyébként a Sangatsu és a Showa Genroku Rakugo Shinju tengelyre tenném.

A Fumetsu no Anata e nálam az év csalódása, de ezt bizonyos mértékben magamnak köszönhetem, mert nem néztem meg rendesen, hogy ez nem seinen. Ugyanis egy Kino no Tabi -- Omoide no Emannon tengelyen mozgó melankolikus és filozofikus komorsággal átszőtt történetet vártam.
Ehelyett gagyi shounen ökörködésekkel volt tele, meg olyan karakterekkel, amit leginkább csak idegesítettek.
A mangája is tervben volt, de a látottak hatására kihúztam a listáról.

Jelen állás szerint, 2021-ből listán van még egyébként a Uramichi Oniisan és a Heike Monogatari , de ezek legfeljebb a 2022-ben nézett listára juthatnak föl, ha egyáltalán....
"If you immediately know the candlelight is fire, then the meal was cooked a long time ago." | MAL | Snitt
Kép
Avatar
Catrin
Hikikomori
Hikikomori
Hozzászólások: 1260
Csatlakozott: 2008.08.12. 11:00
Nem:
Tartózkodási hely: Hualian egyik szentélyében
Kapcsolat:

Re: Mi(k) volt(ak) számodra a 2021. év animéje(i)?

Hozzászólás Szerző: Catrin »

Nem írtunk 2020-asat???! Agyaltam, hogy akkor mi a fene rémlik... hát az egész éves mi volt 2010-es években jó cucc kihívás... Ohh, kár, hogy utána az év értékelése elmaradt. Szóval akkor én ezzel kezdeném most.XD

Uhum, igeeeeen. Nem sok cím ugrik be... maybe Promare? Az tetszett, és kellemesen elnéztem 2020-ban még ezt azt, pl.: Kabuki, Tanteidokoro, Pretender vagy a szokásos kínai MXTX adaptációk, mint a Scumbag első évada vagy a chibi Mo Dao sorozat (hm, ez 2021-ben fejeződött be!).
Igazából japán cuccok közül, ami a legjobban tetszett az a Fafner Beyond Part3 (magyarul az évenként mozikban vetített cucc 7-8-9. része, amit csak 2021 tavaszán pótoltam).

Kínai cuccok közül viszont lett egy hatalmas kedvenc 2020-ban, ami minden japán címet is lepipált, ez pedig a
- Tian Guan Ci Fu!!! Bár az utolsó részét és a ráadás epizódját már 2021-ben adták le, szóval amúgy is írtam volna ebben a topicban róla.:3 De most komolyan: Ez 2020 és 2021 legjobbja nálam. Igaz, hogy látszólag nagyon egyszerű kis sztorit mutat be ez az arc, nyilván ez csak a történet legeleje, de regényadaptációként zseniális. Minden fontos elemet megkaptunk, remek adagolásban, a szereplők kémiája és a sokat ígérő fantasy közeg is imádnivalóan hangsúlyos benne. Nagyon szórakoztató lett. Valószínű legalább 10 évbe fog telni, mire végigadaptálják, de remélem sikerül nekik, mert nagyon megéri.^^

2021-ben további kedvenc még:

- Thousand Autumns: Anna már emlegette másik kedvenc regényünket, és teljesen egyetértek vele. Ez a feldolgozás bár több apróságban eltér a TGCF-es megvalósításhoz képest, ez igazából csak a donghua előnyére válik. Egészen rabja lettem a 3D látványának is, minden hibája ellenére, és ennek is baromira várom a folytatását (idén ősszel érkezik, ahogy a TGCF 2 is T^T YEEESSSS). Maga a történet itt is egészen egyszerű, de ez is csak töredéke a teljes képnek. A főszereplők útja, eltérő véleménye, együttműködése végig izgalmas, ahogy a lassan bemutatott harcművész világ és történelmi/politikai közeg szintén érdekes. Remélem a cselekmény másik felére kicsit több epizód jut vagy ügyes lesz a rendező, és jól felhasználja a rendelkezésre álló időt.

- Mo Dao Zu Shi 3: Nagyon ügyes és hiánypótló záróévad. Minden benne van, amit az előző évadokból hiányoltunk...!!! ugyanakkor a vége kicsit összecsapott lett. Ha nem variálnak a regény eseményeinek sorrendjén ennyire, akkor lehet még kevésbé zavarna, de szumma így is elégedett vagyok a zárással. Öröm volt követni ezt a történetet, minden formájában. : ))) A donghua látványa is még mindig imádat.

Japán címek közül:

- Yuru Camp 2. évad nálam is! Szerintem még mindig az első évad Rin-utazásai a kedvenceim, de itt is imádtam ahogy akár ő, akár Nadeshiko újabb és újabb élménnyel, gyönyörű tájjal és tapasztalattal gazdagodik. Talán a többi szereplővel közös utazások most tényleg még jobban működtek. Nagyon kellemes sorozat.

- Heike Monogatri: nem folytatások közül talán ezt mondanám, ami legjobban tetszett tavaly. Igazából rettenetesen visszafogott, és ahogy páran már panaszolták a fórumon, a történelmi tálalása eléggé ködös és gyors, de engem ez egyáltalán nem zavart. Persze a háttérismeret tényleg fontos, szórakoztatóbbá és érthetőbbé teszi, de ami igazán megvett az a slice of life érzete, az az egyfajta korrajz, amit hangulatos látvánnyal és intim, nagyon családias közeggel fűszereztek. Érdekes, ahogy Biwa bár részese az eseményeknek, végig egyfajta külső szemlélőnek, kvázi mesélőnek fest (amit maga a hangszer is szimbolizál), a különleges képességei (jövőbe/szellem látás) is csak ezt a regés, elbeszélős érzetet növelik (jó, hogy nem hatott az eseményekre). Nagyon bekajáltam!
Biztos, hogy sokan vagy megunják vagy történelmileg egyszerre homályosnak és töménynek érzékelik, de szerintem egy hatásos és szépen tálalt dráma. Még több legalább ilyen jó történelmi animét, shounen közegek helyett, pls!

- Fafner Beyond Part4 - 10-11-12. rész: elstartolt ez is a japán mozikban, így bár én csak idén tavasszal fogom meglesni, már most biztosan mondom, hogy ez is nagy kedvencem a 2021-es címek közül! Egyrészt mert a Fafner zárások mindig rendkívül tetszetősek és fontosak számomra, másrészt OLVASTAM A SPOILEREKET BRUUUUHHHHHH T.T

Tetszett még jó pár cím, a teljesség igénye nélkül: Kingdom 3, Can Ci Pin, Horimiya, Dinghai, Gokushufudou, Lie Huo, a Shingekinek jól állt a MAPPA :') stb.

Most kezdtem el még tavalyról pótolni az Odd Taxit és Link Clicket, valamennyire mindkettő ígéretesnek tűnik.^^ (Tervben még a Fumetsu no... és talán az Ousama R, egyszer majd.)
Avatar
Catrin
Hikikomori
Hikikomori
Hozzászólások: 1260
Csatlakozott: 2008.08.12. 11:00
Nem:
Tartózkodási hely: Hualian egyik szentélyében
Kapcsolat:

Re: Mi(k) volt(ak) számodra a 2021. év animéje(i)?

Hozzászólás Szerző: Catrin »

Catrin írta: 2022.01.07. 22:22 Most kezdtem el még tavalyról pótolni az Odd Taxit és Link Clicket, valamennyire mindkettő ígéretesnek tűnik.^^
Ide írok, mert az Odd Taxi mehet is a fenti felsorolásomba!

A borítóján lévő állatszereplők biztos sokakat elriasztanak, és milyen kár érte!
De ez a cucc tényleg így működik, fanservice karakterek nélkül, masszív plottal és a (nem csak) japán társadalom minden rákfenéjének fellibbentésével.

Ez nem egy folyamatosan marháskodós gag cucc, persze vígjátéknak sem utolsó, de az erős társadalomkritika mellett itt egy jól felépített, minden karaktert megmozgató, több apró esetet is összefűző krimi tárul elénk. Mókás, sok oldalú vagy épp egy-egy személyiségjegyet/élethelyzetet remekül prezentáló karakterekkel. A karakterháló (és valamennyire a hangulat is) kicsit a durararára emlékeztet, persze itt a taxisnál, Odokawánál futnak össze a szálak.

Az antropomorf közeg más célt is szolgál a plotorientáción és a kifigurázáson kívül: kicsit könnyedebbé, mesésebbé teszi az egész sorozatot, arra motiválva a nézőt, hogy a túlzásaival, sarkításaival együtt fogadja el az egyébként komolyan vehető és tálalt történetet.
Konkrétabban, ez a sorozat az emberi hülyeség, logikátlanság és figyelmetlenség számos példáját tárja elénk. Így többször belénk hasít, hogy "ez így nem történhetne meg" vagy "ennyire hülye már igazán nem lehet" érzés, de ez egyrészt ellensúlyozva van sok más részlettel, másrészt "minden viccnek a fele igaz"... Egyszerűen tetszik az embernek, hogy ennyi eszelőst láthat egy helyen, több jól ismert szituációval (legyen az sns tevékenység, netes csalás, korrupció, mentális betegség, showbiznisz stb-stb.) Hiába akadnak "szerencsés véletlenek", így vagy úgy minden ok-okozati összefüggés is szépen kiderül, és működik ebben a maga szűk, tokiói világában.
Ha valamihez még hasonlítani kéne, a távol-keleti mafia filmeket hoznám példának, nekem különösen a koreai humor-akció ötvözetek/doramák jutottak itt-ott eszembe, bár azoknál ez sokkal könnyedebb, hétköznapibb cucc. (Azért felbukkan benne konkrét filmes utalás is.)

Ne ijesszen meg az sem senkit, hogy folytatás filmet és mangát lát hozzá az anime oldalakon... Ez egy original cucc, önmagában is működik! A manga csak utólag készül hozzá, a film pedig nagyrészt a sorozat újramesélése lesz egy kicsit tovább folytatva azt, mert úgy ért véget az utsó rész, hogy az egyik szál még tovább bogozható... De ez igazából sima csattanós zárásként is működik. (Természetesen azért kíváncsian várom, mit szőnek még hozzá a filmben.^^)

Apropó vége! Számítottam rá, hogy illeszkedő, jól működő zárást kap, de sikerült még egy eleinte totál nem várt, ugyanakkor lassan felépített húzást betenni az utolsó epizódba, amin csak tapsikolni tudtam (mivel ez olyan elem, amit többször érdekesnek gondoltam, választásában és pláne kivitelezésében, ugyanakkor nem tulajdonítottam neki különösebb jelentőséget... HÁTPEDIG). Szóval szép volt, viszont nagyon fontos kerülni az ezzel kapcsolatos spoilereket!

Érdekesség még, hogy a remek seiyuuk mellett feltűnik pár szokatlan hang is 1-2 szerepben, ahogy látom több showmant felkértek a feladatra. Egyedül talán kicsit a rapper antagonistától kaptam hülyét, mert mindig a japán ritmusokra figyeltem, amikor beszélt, a szöveg értelme helyett XDDD de nem vészes, és követhető így is a karakter.XDDD

Szóval mindenkinek ajánlom az Odd Taxit^^ (azért is írtam, hosszú idő után XD, mert innen alig láttátok!!! és nem kell félni, ez tényleg nem olyan japán humor, amivel mellélőhetünk XD), az utóbbi évek legnagyobb meglepetése és legjobb sztorija, igazán szórakoztató.

(Szegény Link Clickre azóta sem volt időm... X'D)
Avatar
GentleRain
Szakértő
Szakértő
Hozzászólások: 181
Csatlakozott: 2022.07.08. 13:29
Nem:
Tartózkodási hely: Tata
Kapcsolat:

Re: Mi(k) volt(ak) számodra a 2021. év animéje(i)?

Hozzászólás Szerző: GentleRain »

Nekem ezek:

Beastars 2. évad
Dr. Stone: Stone Wars
Vivy: Fluorite Eye's Song
86
Bakuten!!!
Link Click (donghua)
The Island of Siliang (donghua)
Spare Me, Great Lord! (donghua)
The Daily Life of the Immortal King 2 (donghua)
Thousand Autumn (donghua)
Mo Dao Zu Shi season 3 (donghua)

Ezeket néztem is jórészt hetiben. És igen, egyre több a kínai animáció köztük. Kezdek azokra ráállni a sok egy kaptafára készült anime miatt.
"Ne gondoljuk, hogy valaki túlságosan tökéletes!"
Avatar
SaiyaGin
Profi
Profi
Hozzászólások: 230
Csatlakozott: 2018.10.25. 19:50
Nem: Férfi
Kapcsolat:

Re: Mi(k) volt(ak) számodra a 2021. év animéje(i)?

Hozzászólás Szerző: SaiyaGin »

2022 decemberére végre sikerült befejeznem azokat a 2021-es animéket, amiket annak idején tervbe vettem (ha valaki azt érzi ez alapján, hogy mostanában nem voltam túl aktív, igaza van, jövőre megpróbálom aktivizálni magam :drop: ) 13 sorozatot néztem a tavalyi évből, ezek közül a Zombieland Saga 2 tetszett a legjobban, a dobogóra az Odd Taxi és a Vivy fér még fel. Említést érdemel még a Horimiya, aminek az első fele nagyon tetszett, de aztán sajnos kifogyott a szuszból. 2021 csalódása számomra a Heike Monogatari volt.
Avatar
popovicsp07
Haladó
Haladó
Hozzászólások: 35
Csatlakozott: 2022.07.10. 22:25
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Maglód

Re: Mi(k) volt(ak) számodra a 2021. év animéje(i)?

Hozzászólás Szerző: popovicsp07 »

2021? Lássuk csak:

Vivy: Fluorite Eye's Song
Tenchi Souzou Design-bu
Biohazard: Infinite Darkness
Jujutsu Kaisen 0
Beastars 2nd Season
Re-Main
Dragon, Ie wo Kau.
Mo Dao Zu Shi season 3 (donghua)

Amik még jók voltak:
Shadows House
Komi-san wa, Comyushou desu
Otome Game no Hametsu Flag shika Nai Akuyaku Reijou ni Tensei shiteshimatta... X

A többi meg vagy egynek elment, vagy felhúzott. :P
Válasz küldése