×

Regisztráció

Anime: Gankutsuou

Gankutsuou © Alexandre Dumas • Gonzo

Gankutsuou (TV, 2004)

巌窟王

Gankutsuou: The Count of Monte Cristo

Monte Cristo grófja

Hossz: 24 rész
Műfaj: romantikus, dráma, kaland, sci-fi

Rendezte: Maeda Mahiro
Eredeti mű: Alexandre Dumas
Írta: Takahashi Natsuko, Yamashita Tomohiro
Karakter dizájn: Matsubara Hidenori
Zene: Jean Jacques Burnel, Kasamatsu Koji
Stúdió: Gonzo

Hivatkozások: ANN, AniDB

Értékelések: (49 szavazat, átlag: 8.84, #92) részletek

Gankutsuou © Alexandre Dumas / Gonzo
A Gankutsuou című anime Alexandre Dumas Monte Cristo grófja című regényének alternatív, futurisztikus feldolgozása. A cselekmény távol a jövőben, néhány évtizeddel az 5000. év után játszódik. A technológia nagyfokú fejlettsége, ugyanakkor az 1800-as évek közepére jellemző társadalmi berendezkedés igen érdekes hátteret ad a cselekménynek, és egészen új dimenzióba helyezi ezt a fordulatokkal, drámával, tragikummal, rejtélyekkel teli történetet. A drámai emberi sorsok, és a kegyetlen bosszú történetét.

A 15 éves Albert de Morcerf gazdag, párizsi nemesi család fia, akinek megvan mindene: vagyonos családja, szerető szülei, jó barátai. Ám a kalandvágyó fiú egyhangú, gazdag életvitele elől menekülve utazásra indul legjobb barátja, Franz d'Epinay kíséretében. A helyszín, ahová a két fiatal utazik, és ahol történetünk kezdődik, Luna, a Hold felszínén található város. A városban a két fiatal egy különös férfival találkozik: A rejtélyes, különleges kisugárzású milliomos Monte Cristo grófjának nevezi magát, és nemes viselkedésével, titokzatosságával első pillantásra lenyűgözi Albertet. Albertnek sikerül közelebb férkőznie hozzá, és a gróf kedves embernek bizonyul. Miután egy szerencsétlen esetben Albert élete veszélybe kerül, a gróf meg is menti a fiút. Albert teljesen el van bűvölve e nagyszerű ember által, így újdonsült barátját és megmentőjét meghívja otthonába, Párizsba, hogy a családjának, barátainak, és a párizsi előkelő osztálynak is bemutathassa a nem mindennapi embert.
Albert ekkor még nem tudja, hogy e cselekedet a drámai véget jelenti családja, és közeli barátai számára. A gróf ugyanis bosszútól vezérelve érkezik Párizsba, hogy régi sérelmeit, kettétört életét megtorolja azokon, akik tönkretették. Albert szülei, barátai, jegyese Eugenie, és a család barátai mindannyian belekeverednek a tragikus történésekbe, miközben lassanként fény derül a múlt eseményeire: árulás, gyilkosság, féltékenység, hazugság az, ami tönkretette a gróf életét, majd elfelejtették őt. De sok év eltelte után visszatért, és örök szenvedés lesz azok sorsa, akiken bosszút áll.

A Gankutsuou nagyszerű, komoly történettel rendelkező anime, mely tele van drámai fordulatokkal. A nagy számú főszereplőnek köszönhetően a cselekmény is több szálon fut, majd végül ezek a szálak összeállnak eggyé. A sorozat végére világossá válik a történet, és a szereplők indítékai, de addig sok fordulat, megrázó esemény vár a nézőre. Az animében a legkülönfélébb emberi jellemek és sorsok jelennek meg, a reális, sötét történet, a nyomasztó légkör végig gondoskodik az izgalomról, és az előre nem sejthető befejezésről.
Az 1800-as évek közepének társadalma és stílusjegyei, ötvözve a jövő technológiájával (űrhajók, futurisztikus virtuális képernyők, mesterséges intelligenciával rendelkező számítógépek, földönkívüliek) igen érdekes elegyet alkot, amilyennel még talán soha nem találkozhattunk máshol.

Ám az anime más szempontból is teljesen egyedi, méghozzá a megjelenésben. A Gankutsuou-t készítő Gonzo stúdió merész módszert választott az animációhoz: minden karakter és helyszín részletesen kidolgozott, ám a textúrák nagyon érdekes, a karakter mozgásával nem egészen együtt mozgó, élénk mintázatok. Igazán furcsa hatást kelt ez a megoldás, és talán még jobban kihangsúlyozza az érdekes légkört. De könnyen lehet, hogy nem mindenki ízlésének felel meg ez az ábrázolásmód. Az animében több helyen látványos 3D-technikát is alkalmaztak a készítők, melynek köszönhetően vibrálóan színes 3 dimenziós városképeket, és izgalmas 3D mecha-harcot is láthatunk, melyek valószínűleg megosztják a nézők seregét két táborra: akinek tetszik a 3D alkalmazása, és akinek nem. A sorozat zenéje jó, az opening és ending igen eltérő stílusúak, de mindegyik igazán jól sikerült, és hangulatos.

A Gankutsuou jól kidolgozott, sötét, fordulatos történettel rendelkező, sok drámai elemet tartalmazó, és egyedi esztétikai élményt nyújtó anime, amiben minden megvan, ami egy jó sorozathoz szükséges. Műfaja legnagyobb részben dráma, a sci-fi elemek csak mint kiegészítés szerepelnek a sorozatban. Így ezt az animét elsősorban a szövevényes történettel rendelkező drámák kedvelőinek ajánlom.
Írta: Hikari
Hikari értékelése: 9 (kitűnő)
2005.06.26.
28592 olvasás

Ismertető értékelése:
4.67 (kiváló), 3 szavazat
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

Gankutsuou © Alexandre Dumas • Gonzo

Hozzászólások:
Hozzászólás írásához jelentkezz be.