×

Regisztráció

Anime: Shouju Kakumei Utena: Adolescence Mokushiroku

Shouju Kakumei Utena: Adolescence Mokushiroku © Ikuhara Kunihiko / Saitou Chiho • J.C. Staff / Be-Papas

Shouju Kakumei Utena: Adolescence Mokushiroku (movie, 1999)

少女革命ウテナ アドゥレセンス黙示録

Revolutionary Girl Utena: The Movie


Hossz: 87 perc
Műfaj: vígjáték, romantikus, dráma, shoujo, yuri

Rendezte: Ikuhara Kunihiko
Eredeti mű: Ikuhara Kunihiko, Saitou Chiho
Írta: Enokido Yoji
Karakter dizájn: Hasegawa Shinya
Zene: Amari Hideato, J. A. Seazer, Mitsumune Shinkichi
Stúdió: J.C. Staff, Be-Papas

Hivatkozások: ANN, AniDB

Kapcsolódó címek:
Shoujo Kakumei Utena (TV, 1997)

Értékelések: (33 szavazat, átlag: 7.36) részletek

Shouju Kakumei Utena: Adolescence Mokushiroku © Ikuhara Kunihiko / Saitou Chiho / J.C. Staff / Be-Papas
A Movie ugyanott kezdődik, ahol a sorozat, de "újramesélik"; a további cselekmény már más szálon fut. A 14 éves diáklány, Tenjou Utena új iskolába kerül, az Ohtori Akadémiára. Külseje miatt a történet elején mindenki azt hiszi róla, hogy fiú. Rendre megismerkedik az iskola többi tanulójával; többek közt Juri-val, a vívó csapat "hercegével" (aki valójában lány, de a többiek így nevezik), és annak jó barátjával, Miki-vel. Aztán hirtelen feltűnik a színen egy újabb herceg; Touga, aki régi ismerőse Utena-nak... A lány az emlékek elől menekülve véletlenül rátalál egy titokzatos, nem hétköznapi rózsapecsétes gyűrűre, amely megmagyarázhatatlan késztetésként vezérli arra, hogy felkeresse az iskola legmagasabb pontját, ahol egy vörös rózsákkal borított teraszon találkozik Anthy Himemiya-val, az iskola másik titokzatos diákjával. Mielőtt azonban összebarátkozhatnának, megjelenik Saionji, a másik lány barátja. A fiú egészen addig nem is foglalkozik Utena-val, míg fel nem fedezi a rózsás gyűrűt az ujján. Ekkor közli főhősünkkel, párbajozzanak, hogy kié legyen a Rózsa Mennyasszonya, vagyis Anthy. A párbaj azonban nehezebbnek bizonyul, mint ahogy Utena számította, de szívóssága végül győzelemhez vezet. Azt azonban még most sem érti, mekkora jelentősége van annak, hogy most már övé a Rózsa Mennyasszonya. A történet folyamán egyre közelebb kerül Anthy-hoz (nem csak lelkileg, de testileg is), míg végül minden világossá válik számára. Anthy és az ő kapcsolata, a duelisták (akik a gyűrűt viselik, és bárbajoznak a Rózsa Menyasszonyáért - többek közt Touga, Juri, Miki és Saionji) küldetése. A misztikus Kastély, amelyről kiderül, hogy nem csupán illúzió, hanem egy végtelen csapda. És akkor ott van az a titokzatos Herceg, akinek jelenléte az egész történetet körüllengi. Aki már sok éve halott, mégis fogva tartja világában a Rózsa Mennyasszonyát, aki talán sosem szabadulhat tőle... Vagy mégis?

Aki látta a sorozatot - mint jómagam is - biztosan örül, hogy ismét találkozhat a már jól ismert szereplőkkel. De aki esetleg mégsem, az se keseredjen el, mert a Movie önmagában is érthető, habár néhol kiegészíti a sorozatot; olyan kérdésekre ad választ, ami a sorozatból nem, vagy csak részben derül ki (Ilyen például a Rózsa Mennyasszonyának szerepköre, és hogy mit is jelent ez a bizonyos "eljegyzés"). A történetben sokkal nagyobb hangsúlyt kapott a yuri (lány-lány szerelem), mint a sorozatbeli egyszerű shojo-ai, hiszen a főszál is ezen fut! A Movie cselekménye merőben dinamikusabb és izgalmasabb, mint a sorozaté, habár a párbajok nem kapnak már akkora szerepet. A grafika szépen kidolgozott, A figurák is jobban meg vannak rajzolva, ettől tűnnek valahogy életszerűbbnek, mint a sorozatban. De a karakterek külseje - és néhol személyiségének egyes elemei - is változott valamelyest (például Anthy-nak hosszú a haja, és a bőre is világosabb lett, Utena-nak pedig rövid, fiús a frizurája).
A színkompozíciók hatására az egész történetet valami megmagyarázhatatlan titokzatosság veszi körül - a színek néhol egészen erősek, míg máshol finoman halványak. Megjegyzem, egy abszolút, szürreális világban, néha kissé furcsa kifejezési módokkal dolgoztak az alkotók; az ember szinte már nem is tud különbséget tenni az illúzió és a valóság között, ami néha főhősnőnket is elbizonytalanítja. Olyan ez, mint valami csodás álom, amiben mesebeli kastély körvonalazódik ki a víztükörben, és a szél, a lábunk elé fújja a vörös rózsaszirmokat... Mindehhez társul a fantasztikusan sokszínű zene, amely hol lassú és érzelmes (például zongoradarab), hol pedig pergős (dobok, gitár, stb.) ahogy épp a cselekmény zajlik. Mindehhez még gyönyörű szövegek is társulnak!
De természetesen humorból sincs hiány a történetben, amelyek mindig akkor tűnnek fel, amikor az ember a legkevésbé várná! Személyes kedvencként említhetem, amikor a Herceg vadiúj cabrioja motorháztetején támaszkodik, majd a bókokat zsebre vágva, közli a nézővel, hogy csupán a kulcs nincs meg, ezért aztán egy ügyes balett lépéssel átugorja a motorháztetőt, és beszáll egy rozzant, olajzöld taxiba! ;]

Véleményem szerint a Movie igazán gyönyörű, és romantikus történet, annak ellenére, hogy eléggé szembetűnő a yuri jelenléte a műben, ezért fiatalabbak számára nem ajánlanám. Ezen kívül, a történet megoldása mindenki számára mást hozhat, mivel ugyanolyan rejtélyes és elgondolkodtató, mint maga a film. Úgyhogy főképp a shoujo-történetek kedvelőinek ajánlom, de másoknak is tartalmas szórakozás lehet!
Írta: Petrus
Petrus értékelése: 10 (mestermű)
2005.08.12.
28884 olvasás

Ismertető értékelése:
4.00 (jó), 1 szavazat
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

Shouju Kakumei Utena: Adolescence Mokushiroku © Ikuhara Kunihiko / Saitou Chiho • J.C. Staff / Be-Papas

Hozzászólások:
Hozzászólás írásához jelentkezz be.