×

Regisztráció

Anime: Solty Rei

Solty Rei © AIC / Gonzo

Solty Rei (TV, 2005)

ソルティレイ

Hossz: 24 rész
Műfaj: akció, sci-fi, shounen

Rendezte: Hiraike Yoshimasa
Írta: Kimura Noboru
Karakter dizájn: Hamakawa Shujirou
Zene: Omori Toshiyuki
Stúdió: AIC, Gonzo

Hivatkozások: ANN, AniDB

Értékelések: (8 szavazat, átlag: 8.00) részletek

Solty Rei © AIC / Gonzo
A történet kezdete előtt 12 évvel egy ismeretlen eredetű katasztrófa súlytotta a várost, a Blast Fall. Rengetegen meghaltak, a túlélők közül sokan megnyomorodtak. A különböző testrészek pótlására kifejlesztett Resemble technológia ugyan visszadhatta a végtagokat, de az elvesztett családtagok és barátok emléke még mindig keseríti a lakosok életét. Roy Revant felesége halála után egyetlen kincse a lánya volt, aki viszont eltűnt a katasztrófában, de holttestét sosem találták meg. Így sok évvel az események után a férfi még nem adta fel a reményt hogy a lánya még él valahol, keresése lassan a rögeszméjévé vált. Roy szinte mintaképe lehetne a kiégett ex-zsarunak: középkorú de jó kiállású, megkeseredett és magába fordult magányos fejvadász. Roy régi ismerőse és szomszédja a rendkívül csinos Miranda Maverick, aki azt a fejvadász ügynökséget vezeti aminek szolgálatában a férfi áll. Ő szintén a katasztrófa során vesztette el családját, egyedül él az okos, akaratos és igen nyílt természetű lányával, Kashával.

Egy napon Royt véletlenül egy váratlan jelenség húzza ki a csávából: az égből egy eszméletlen, rongyokba burkolózott lány esik a támadójára. Miután a lány amnéziával magához tér, Roy sehogy sem tudja lerázni magáról, aminek az a következménye hogy még egyszer megmenti őt, demonstrálva elképesztő erejét. Kezdetben a lányt keresi egy különleges képességekkel rendelkező nőkből (Proceed) álló csapat. A várost irányító cég, az RUC alkalmazásában állnak, de egy először ismeretlen okból hamar leszállnak a lányról, noha később fontos szerepük lesz. Ezután gyorsabban mint ahogy Roy komolyan ellenállni tudna, Miranda közbenjárásával Solty Revant néven a lányt Roy fogadott lányaként regisztrálják be a hatóságok. Az orvosi vizsgálaton kiderül, ereje onnan származik hogy tetőtől talpig Resemble technológiával készült, más szóval egy android. Ennek ellenére személyisége egy vidám és kissé tájékozatlan lányéval egyezik meg, aki színt visz Roy és Miranda hétköznapjaiba. A későbbiekben csatlakozik a csapathoz Rose Anderson, a kibírhatatlan személyiségű tolvaj lány, aki két bátyjával modern Robin Hoodként a nem regisztrált lakosok érdekében fosztogatják a regisztrálatakat, mivel ez utóbbiak sok mindent kapnak a várostól, az előbbiek meg semmit. Rose azért költözik be önhatalmúlag Revantékhoz, hogy megpróbálja rávenni Soltyt, legyen ő is tolvaj és segítse őt és testvéreit. Nem sejti hogy ezen döntése miatt meglepő dolgokra fog fény derülni. Végül pedig mindenkitől függetlenül ott van Ashley Links a RUC megnyerő külsejű és modorú magas rangú hivatalnoka, akiről első ránézésre is árad valami nyugtalanító erő.

Lehetett volna ez egy nagyon komor hangulatú filozofikus történet is, szerencsére a készítők nem erre vették az irányt. Két okból is nem szokványos. Először is nem feszegeti senki a már ezerszer feltett kérdést, hogy él-e az értelmes gép, lehet-e emberként kezelni. Másrészt azzal is kitör az anime-toposzok köréből, hogy Roy nem egy barátnővel, hanem a fogadott lányával fut össze véletlenül. Egy ideig szinte mindennapi történetek haladnak. Ez olyan dolgokat takar mint Roy megbízásai amikbe Solty beleüti az orrát, egy nem egyszerűen eltöltött pihenés egy úszómedence mellett, meg hogyan enged fel lassanként Roy Solty társaságában. Persze vannak komoly témák, amik a történet során csak később emelkednek ki, teljesen átformálva a hangulatot. Kit ne érdekelne, hogy valójában mi volt a Blast Fall, igazából micsoda Solty, mi lett Roy igazi lányával, mi is a Proceed, pontosan min töri a fejét Ashley, és ennek az egésznek mi köze van a város eredetéhez.

Érdekes a város tárgyainak kialakítása, habár minden futurszitikus, mégis leginkább a hetvenes évekbeli zsaru sorozatok díszletei köszönnek vissza, autók, telefonok, épületek, használati tárgyak terén, Rose motorja pedig még inkább retró beütésű. A szereplők rajza tulajdonképpen nem rossz, Solty egy kicsit furcsa, de összességében semmi különös vagy kiemelkedő nincs bennük. A zene szinte mindig pörgős, de a szükséges esetekben lelassít, nagyon jól sikerült. Ez az anime egy viszonylag szokványos akciódús sci-fi, aminek végére a szereplők egymást segítve a saját múltjuktól való elszakadásban megtalálják helyüket a világban. Semmi nem teszi különösebben naggyá, nincs benne mély filozófiai mondanivaló, de egy kellemes szórakoztató és eltalált darab.
Írta: Althego
Althego értékelése: 7 (jó)
2007.03.10.
29319 olvasás

Ismertető értékelése:
5.00 (kiváló), 1 szavazat
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

Solty Rei © AIC / Gonzo

Hozzászólások:
Hozzászólás írásához jelentkezz be.