×

Regisztráció

Anime: Alps no Shoujo Heidi

Alps no Shoujo Heidi © Johanna Spyri • Zuiyo

Alps no Shoujo Heidi (TV, 1974)

アルプスの少女ハイジ

Hossz: 52 rész
Műfaj: dráma, hétköznapi, történelmi, shoujo

Rendezte: Takahata Isao
Eredeti mű: Johanna Spyri
Írta: Okawa Hisao, Sasaki Mamoru, Yoshida Yoshiaki
Karakter dizájn: Otabe Youichi
Zene: Watanabe Takeo
Stúdió: Zuiyo

Hivatkozások: ANN, AniDB

Értékelések: (8 szavazat, átlag: 8.12)
 mestermű: 1
 kitűnő: 2
 nagyon jó: 2
 jó: 3
 megfelelő: 0
 középszerű: 0
 gyenge: 0
 rossz: 0
 nagyon rossz: 0
 legrosszabb: 0
Átlagos értékelés: nagyon jó
Az értékeléshez jelentkezz be.

Alps no Shoujo Heidi © Johanna Spyri / Zuiyo
Az öt éves árva kislányt, Heidit nagynénje, Dete egyedül neveli egy svájci kisvárosban. Amikor a nagynéni Frankfurtban kap állást, nem tud többé gondoskodni a kislányról, így a gyermeket nagyapjához viszi, hogy ezentúl ő viselje gondját. A nagyapa a svájci Alpok hegyi legelői között él egyedül egy kis házban, távol az emberektől, és mogorva, félelmetes ember hírében áll. A kis Heidi ettől kezdve vele él kettesben. Az öregember kezdetben nem örül a hívatlan lakótársnak, ám az idő elteltével egyre jobban kezdi megszeretni a kislányt, aki csak most kezd ismerkedni az élettel, az őt körülvevő világgal. Heidi hamarosan barátra és játszótársra lel Peter, a kecskepásztor fiú személyében. A csodálatos hegyi környezetben, távol a városoktól és emberektől Heidi napról napra tanul valami újat a természetről, az életről, és igazi otthonra talál a hegyekben.
Három évvel később Dete nagynéni visszatér, és magával viszi Heidit Frankfurtba, hogy ott egy gazdag, de kerekesszékhez kötött kislány társalkodónője legyen. A szabadsághoz szokott Heidit elszakítják nagyapjától és a szeretett hegyektől, így a kislány életében megpróbáltatásokkal teli időszak következik.

A sorozat Johanna Spyri svájci írónő sokak által ismert és szeretett 1880-as Heidi című regényének adaptációja.
A Heidi igazán szép és szeretni való anime, mely a hétköznapi élet apró dolgairól szól, mégis gazdag - érzelmekben és apró részletekben. Heidi hegyi kalandjai egyszerűek, hétköznapi dolgok körül forognak - sajt készítése, út a legelőre, az öreg fenyőfa hangjai, a hegyek szépsége - , de minden apró esemény részletes és valóságos, és mindet Heidi szemén keresztül láthatjuk. Így a helyszínek, a legapróbb események is csodákkal, újdonsággal telinek tűnnek. Épp emiatt a részletgazdagság miatt a sorozat hosszúsága ellenére sem tűnik unalmasnak.
Akárcsak a helyszínek, maguk a szereplők is hihetőek és élőek. Heidit nagyon könnyű megszeretni, és együttérezni vele örömben és bánatban egyaránt. Az anime csodálatos képekkel mutatja be az Alpok tiszteletet parancsoló szépségét, melyek könnyen megragadják a néző szívét is, így később jól átérezhetjük Heidi vágyakozását otthona, a hegyek és nagyapja után.

A sorozat kedvessége, szerethetősége mellett értékes üzenettel is rendelkezik, akárcsak az eredeti regény, amely a 19. század végi svájc belső feszültségeit tükrözte. Az iparosodás, városok, és a természeti, "idilli" környezet ellentéte az animében is központi helyen áll. Akárcsak a regény, az anime is a kettő harmóniáját hangsúlyozza, és rámutat, hogy a fejlődést, a kihívásokat nem szabad kikerülni, de soha nem szabad elfelejteni a természet erejét és jóságát, a fejlődést pedig jóra, egymás segítésére kell használni.

A Heidi több szempontból is mérföldkőnek számít az animék világában. Az anime készítésekor az akciótól mentes, európai környezetben játszódó, hétköznapi momentumokra koncentráló történet anime téren teljesen forradalminak számított, és nagy sikere teljesen váratlan volt. A Zuiyo Eizo animációs stúdióból született meg egy évvel később a híres Nippon Animation, és Heidi sikere alapozta meg a stúdió World Masterpiece Theater animációs gyűjteményét, melynek keretei között később számtalan nyugati ifjúsági regény anime adaptációja készült el. A Heidi volt az első anime, amin Takahata Isao és Miyazaki Hayao, a későbbi Ghibli stúdió alapítói munkatársként dolgoztak.

Animációját tekintve a sorozat ma már réginek tűnhet, de saját idejében messze meghaladta korát. A sorozat előkészületei során a stáb elutazott Svájcba, hogy tanulmányozzák a helyszíneket. A sorozatban előforduló összes helyszín és épület valódi minta alapján készült. A részletek és valósághűség iránti igényesség nem csak a csodálatos háttereken, helyszíneken látszik, de a stáb a karakterek animálásánál is a lehető legnagyobb valósághűségre törekedett. Az erőfeszítést mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a nyitó animációban Heidi és Peter körtáncának animálásához a helyszíntervezőként dolgozó Miyazaki és Otabe Youichi karakterdizájner valódi körtáncot jártak, hogy Mori Yasuji animátor ennek segítségével rajzolhassa meg a bonyolult mozdulatsort.
Mivel sok jelenetben nincs, vagy csak alig van párbeszéd, a szereplők mozdulatai, testbeszéde igen fontos érzelemközvetítő eszköz, és az animáció itt is jól megállja a helyét. A sokszor meglepően ötletes, változó kameraállás több távolságból és nézőpontból is rálátást kínál a helyszínekre. A készítők igényessége tehát kiemelkedő volt a készítés dátumához képest.

Az Alps no Shoujo Heidi a világ sok országban rendkívül népszerű lett, és máig az anime történelem egy értékes darabja. Címét Japánban máig viszontláthatjuk hivatalos anime toplistákon, és a történet sok japán turistát csalogatott a svájci Alpok hegyei közé.
Írta: Hikari
Hikari értékelése: 9 (kitűnő)
2007.08.18.
28616 olvasás

Ismertető értékelése:
5.00 (kiváló), 2 szavazat
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

Alps no Shoujo Heidi © Johanna Spyri • Zuiyo

Hozzászólások:
Hozzászólás írásához jelentkezz be.