×

Regisztráció

Anime: Shiki

Shiki © Ono Fuyumi • Daume

Shiki (TV, 2010)

屍鬼

Corpse Demon


Hossz: 22 rész
Műfaj: dráma, horror, pszichológiai, természetfeletti

Rendezte: Amino Tetsurou
Eredeti mű: Ono Fuyumi
Írta: Sugihara Kenji
Karakter dizájn: Ochi Shinji
Zene: Takanashi Yasuharu
Stúdió: Daume

Hivatkozások: ANN, AniDB

Értékelések: (10 szavazat, átlag: 8.50) részletek

Shiki © Ono Fuyumi / Daume
Sotoba egy kis falu a semmi közepén, az apró falukra jellemző csekély számú, idősödő lakossággal és unalmas hétköznapokkal. Tipikusan olyan hely, ahol soha semmi új nem történik. Az sem hozza túlzottan lázba a helyieket, hogy egy új, gazdag család költözik a domb tetején álló európai stílusú kastélyba.
Még az sem kelt túl nagy feltűnést, hogy néhány idősebb lakos szinte egy időben hal meg, csak a helyi orvost, Ozaki Toshiot foglalkoztatják a megmagyarázhatatlan halálesetek. De amikor egy fiatal, életerős lány, Shimizu Megumi is rejtélyes kór áldozatává válik, a doktort egyre jobban nyugtalanítja a helyzet, és ismeretlen járványra kezd gyanakodni. Ezzel egy időben a faluban különböző pletykák kapnak szárnyra a halálesetekről, és visszajáró élőhalottakról. A doktor minden tudását latba kívánja vetni, hogy megtalálja Megumi halálának okát, egy tizenéves fiú, Natsuno Yuuki pedig a végére szeretne járni annak, hogy miért látja a halott Shimizu lányt újra és újra. Közben a rejtélyes halál megállíthatatlanul szedi áldozatait a faluban.

A Shiki 1998-ban Ono Fuyumi kétrészes horror regényeként látta meg a napvilágot, 2007-ben manga, 2010-ben pedig anime adaptáció készült belőle. Az eredmény pedig nagyon meggyőző lett. A sorozat a manapság ismét oly felkapott vámpírtörténetek között is képes volt egyedit alkotni, a romantikus-csöpögős gyenge vámpírsztorik helyett visszanyúlt a gyökerekig, és a lehető legősibb, legridegebb mítoszokból építkezik. Romantikát csak a leghalványabb nyomokban, jéghideg borzongást és vért azonban bőkezűen tartogat az izgalmakra vágyó nézők számára.
Az első halálesetektől kezdve az orvossal együtt a néző is végigkísérheti, ahogy lassan kiderül, mi is áll a falut fenyegető kihalás hátterében. Közben az anime sok szereplőt vonultat fel, rajtuk keresztül mutatja be a lehető legreálisabban a falubeliek reakcióit. Mindenki egyedi jellemként kezeli a helyzetet, az orvos rideg racionalitással, a falubeliek vérmérsékletük szerint a paranoid félelemtől a közönyösségig. A Shiki a megszokotthoz képest sokkal több szereplőt vonultat fel, kiemelt főszereplők helyett mind közösen alakítják a falu sorsát, és mindegyiküknek megvan a maga helye a történetben.
És amikor kiderülnek a rejtélyek, a Shiki mesterien fordítja meg a kockát valahol a sorozat felénél, és a néző számára nem létezik többé jó vagy rossz szereplő, a személyiségek ennél sokkal összetettebbek, reálisabbak. A sorozat ügyesen vet fel néhány morális kérdést, és szerencsére egyáltalán nem próbálja maga megválaszolni ezeket. Inkább csak bemutatja a félelmet, a halált, és az emberi lélek sötét oldalát a túlélésért folytatott harcban. A gondolkodás, döntés pedig a nézőre van bízva. Aki pedig nem szeretne ilyen mélyre ható kérdésekbe bonyolódni, az egyszerűen csak élvezheti a hátborzongató eseményeket, az izgalmas-véres fordulatokat.

Ha még nem lett volna elég nyilvánvaló, a Shiki sok helyen kifejezetten véres, durva és naturális, sőt, a végére olyan mértékű vérengzésbe megy át, ami után a legelvetemültebb horror rajongók is elégedetten mosolyoghatnak, ugyanakkor teszi ezt anélkül, hogy átlépné a hátborzongató realizmus és az öncélú brutalitás közti érzékeny határvonalat.
A Shiki tehát nagyon is intelligens horror, értelmetlen művéreső helyett nagyszerűen felépített félelmetes légkörrel fokozza a feszültséget, és csak a megfelelő helyeken mutat vért, de akkor igazán hatásosan. A szereplők egymásnak feszülő érdekei pedig fordulatos, mindvégig izgalmas történetet nyújtanak.
A külsőt tekintve a Shiki talán legszembeötlőbb jellemvonása a merész karakterdizájn, főleg a szereplők hajformái egészen extrémek, ami esetleg egyesek számára vicces lehet, számomra gyorsan megszokható volt. Ezen kívül azonban a sorozat külsőre is igényes, éles, határozott vonalakkal és erős kontrasztokkal, több helyen fantáziadús beállításokkal operál. A zenei aláfestés is emlékezetes mind a háttérben, mind az opening és endingek alatt.

A sorozatot ajánlom mindenkinek, aki kedveli az intelligens, karakterközpontú történeteket, a horrort és a drámát, valamint nem riad vissza az esetenként sok vértől és a félelmetes hangulattól.
Írta: Hikari
Hikari értékelése: 9 (kitűnő)
2011.04.15.
29799 olvasás

Ismertető értékelése:
5.00 (kiváló), 3 szavazat
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

Shiki © Ono Fuyumi • Daume

Hozzászólások:
Jó sorozat, megtekintése erősen ajánlott. Végre nem egy mindennapos Vámpír klisékből építkező történet!
#3 | 2011.06.06. | írta: Dawian
Jó kis sorozat még nem láttam olyat hogy valahol traktorral öljenek vámpírt. :D
#2 | 2011.06.01. | írta:
Végre egy sorozat ami tényleg érdekelne is ... persze, hogy szétakad a gépemen. :S Pedig az ismertető nagyon meghozta a kedvem. Szép írás.
#1 | 2011.05.11. | írta: Gulandro
Hozzászólás írásához jelentkezz be.