×

Regisztráció

Anime: PSYCHO-PASS

PSYCHO-PASS © Production I.G

PSYCHO-PASS (TV, 2012)

サイコパス

Psycho-Pass


Hossz: 22 rész
Műfaj: akció, krimi, sci-fi, thriller, horror, pszichológiai, seinen

Rendezte: Shiotani Naoyoshi, Motohiro Katsuyuki
Írta: Takaha Aya, Urobuchi Gen, Fukami Makoto
Karakter dizájn: Akira Amano, Asano Kyouji
Zene: Kanno Yuugo
Stúdió: Production I.G

Hivatkozások: ANN, AniDB

Értékelések: (9 szavazat, átlag: 7.11) részletek

PSYCHO-PASS © Production I.G
A Psycho-Pass egy 2012-es Production I.G alkotás, melynek kulcsszavai a társadalompszichológia, a tekintélyelvű jövőbeli disztópikus világ, a végeredmény pedig egy remek alkotás.
Akane Tsunemori a Közbiztonsági Iroda Bűnügyi Osztályának új tagja. Ezen különleges csapat feladata, hogy speciális, úgynevezett "Dominators" fegyvereikkel üldözés vagy tettenérés közben tegyenek igazságot, és akinek magas a psycho-pass adata, azt a Sibyl Rendszer helyben halálra ítéli és a "Dominators" feloldásával az ítéletet azonnal végrehajttatik. Sorozatos brutális gyilkosságok történnek a városban, melyek mögött egy bizonyos Shogo Makishima tehető felelőssé. Ő azonban büntetőjogilag tünetmentes a Sybil Rendszer szerint. Egy ilyen bűnözőt miért tekint a rendszer tünetmentesnek? És vajon a rendszer, amit Akane szolgál, ezek után valóban megbízhatónak tekinthető?

A Psycho-pass elsősorban Mamoru Oshii Ghost in the Shell művével nevezhető egy lapon, de felsorolhatunk tucat más klasszikus disztópikus alkotást a filmvilágból vagy akár a modern irodalomból. A társadalmi témát, amit körülölel, nagyon jól megközelíti az alkotás, ez szerencsére nem hátrány. A távoli jövőben játszódó történet, a túlzott populáció és az egyén által elkövetett bűntény mértékének „szkennelése” a Szárnyas Fejvadász, az azonnali ítélet végrehajtás pedig a Dredd filmeket idézi meg. Az összegyúrt témák kellemes együtthatása, azoknak tálalása egy fantasztikus sorozatot ad, nem beszélve a kiváló karakterekről. Ritka az a sorozat, ahol ennyire egységes minden és hibát nehezen is fogunk benne találni. Egyet azonban mégis, ami szemet szúró. A sorozatgyilkosságok, a bűnösök azonnal ítélet végrehajtása olyan mértékű vérfürdőbe csap át, hogy ezt a fajta hentelést még Hannibal Lecter is megirigyelhetné. Nagyon sok kritika érte az alkotást ezért, és bizony a harmadik eset után már én is azt mondtam: ez sok. A bűnesetek szerencsére nem "egy epizód - egy tettes" alapon kerülnek bele a történetbe, szépen széthúzzák az egyes individuális eseteket és persze a háttérben ott van a fővonal, ami fel-felbukkan menet közben. Yugo Kanno zenéje is elég jól előtérben van, a két lemezen kiadott zenei aláfestések önálló hallgatást is megérnek.

A Psycho-Pass az elmúlt évek legjobb anime sorozata és pont! Nagyon jó az összhatása az egésznek, kiválóan "evez" a történet a szereplők és a társadalomkritika között, a sorozat két főhősét hamar meg lehet kedvelni. Az általam említett vérengzések miatt mínusz egy pontot vonok le, de ezen kívül alapműről van szó részemről, amire a Production I.G. név is garancia.
Írta: Ridley44Lev
Ridley44Lev értékelése: 9 (kitűnő)
2015.02.10.
29822 olvasás

Ismertető értékelése:
3.75 (jó), 4 szavazat
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

PSYCHO-PASS © Production I.G

Hozzászólások:
Én két rész után feladtam. Rettentően irritált, ráadásul a főszereplő kiscsaj úgy néz ki, mint aki folyton álmos.
#1 | 2015.05.10. | írta: Andro
Hozzászólás írásához jelentkezz be.