×

Regisztráció

Anime: Godzilla: Kaiju Wakusei

Godzilla: Kaiju Wakusei © Urobuchi Gen • Polygon Pictures

Godzilla: Kaiju Wakusei (movie, 2017)

ゴジラ 怪獣惑星

Godzilla: Planet of the Monsters

Godzilla: Szörnyek bolygója

Hossz: 89 perc
Műfaj: akció, dráma, sci-fi, mecha

Rendezte: Shizuno Koubun
Eredeti mű: Urobuchi Gen
Írta: Urobuchi Gen
Karakter dizájn: Moriyama Yuuki
Zene: Hattori Takayuki
Stúdió: Polygon Pictures

Hivatkozások: ANN, AniDB

Értékelések:
Nincs elég szavazat.

Godzilla: Kaiju Wakusei © Urobuchi Gen / Polygon Pictures
A Toho Animation stúdió 2016 nyarán jelentette be, hogy egy teljesen új Godzilla projekten dolgoznak, ami egy CG-animációs filmtrilógiát takart a Polygon Pictures gyártásában, míg az alaptörténet és a forgatókönyv megírására Urobuchi Gent kérték fel. Az első animefilm a Gojira: Kaijuu Wakusei, magyar fordításban a Godzilla: Szörnyek bolygója címet kapta, és 2017 novemberében mutatták be a japán filmszínházak, a Netflix pedig 190 országban tette megtekinthetővé 2018 januárjában.

A 21.század utolsó nyarán észlelték őket először, majd az azt követő években egyre több, kaijuu néven ismert óriásszörny jelent meg a világunkban, kipusztulással fenyegetve az emberiséget. Közöttük is a legnagyobbnak és legerősebbnek a Godzillának keresztelt óriásgyík bizonyult, mely nem tett különbséget kaijuuk és emberek között, egyszerűen csak elpusztított mindent, ami az útjába került.
Az emberiségnek két, űrutazó idegen faj sietett a segítségére: az erősen vallásos exifek új hitet adtak az embereknek, míg a katonás bilusaludók megígérték, hogy ha letelepedhetnek a Földön, cserébe az általuk épített Mechagodzillával legyőzik a mi Godzillánkat.
Mechagodzillát azonban nem sikerült időben aktiválni, így 2048-ban a három faj végül a Föld elhagyása mellett döntött. 20 évvel és 12 fényévvel később meg is érkezett az emigrációs űrhajó a Tau Ceti e bolygóhoz, amiről azonban hamar kiderült, hogy nem képes eltartani az életet.
A fiatal Sakaki Haruo kapitány ekkor egy merész ötlettel állt elő: a megmaradt 4000 túlélő térjen vissza a Földre és egy új haditerv segítségével vegyék vissza a bolygót a szörnyektől.

A rendező Shizuno Koubunnak már korábban is volt alkalma kamatoztatni a tehetségét a CG-animációs munkáiról ismert Polygon Pictures stúdiónál, így született meg 2014-ben a Sidonia no Kishi sci-fi dráma manga TV-animesorozat adaptációja. Mivel a rendező ezúttal is az általa jól ismert közegben mozoghatott, így nem meglepő, hogy a Godzilla: Szörnyek bolygója nagyban hasonlít az említett, poszt-apokaliptikus űrkalandra. Az emberiség itt is ugyanúgy elveszítette a szülőbolygóját, a két évtizedes űrutazás során járványok és éhínség sújtja a túlélőket, és fogalmuk sincs, mi várja őket az út végén - szükség is volt Urobuchi Gen hozzáértéséhez, hogy a film elején hatásosan tudják bemutatni ezt a kellően sötét alapszituációt.
Ami pedig ezután következik, az egy hagyományos szörnyes akciófilm. Ha nem CG-anime lenne, nem is lehetne megkülönböztetni a hollywoodi álomgyár által gyártott blockbuster filmektől. Adott az ifjú, végtelenül magabiztos és forradalmi látásmóddal rendelkező hős, aki új haditervet eszel ki Godzilla legyőzésére - az még erősen kérdéses, mennyiben az ő ötlete ez a vállalkozás, és mennyire befolyásolja őt a Metphies nevű exif. Természetesen ellenállásba ütközik, de jobb ötlet híján csak elindul a nagyszabású hadművelet, amiben aztán semmi sem a tervek szerint alakul, de azért van ott hősünk, hogy mindenki helyett gondolkodjon, és a felmerülő problémákat áthidalja. Róla sem tudunk meg sokmindent, a fanatikus Godzilla-gyűlöletén kívül, de a többi karakter épphogy csak statisztának vagy ágyútölteléknek minősíthető. Így bár sokat nem látjuk, de a film főszereplője egyértelműen Godzilla, hiszen róla szól minden egyes jelenet, minden karakter csak az ő legyőzősén dolgozik.
Szinkronszínészek terén a legnagyobb japán neveket sikerült leszerződtetni a producereknek, akik a hírnevüknek megfelelően hibátlanul teljesítenek. A Netflix pedig vagy tíz, különböző nyelvű szinkronnal és még ennél is több felirattal sugározta a filmet, így ha valaki nem rajong az eredetiért, a világnyelvek között biztosan megtalálja a neki megfelelőt. Ami kevésbé kiemelkedő, az a zenei aláfestés. Mivel komédiának és humornak egyáltalán nincs helye a filmben, így többnyire lassú, melankolikus dallamok és grandiózus komolyzenei darabok váltják egymást.

Mint azt fentebb írtam, hamisítatlan (szörnyes) akciófilm, se több, se kevesebb. Minden a nagy küldetésről végrehajtásáról szól, a cselekmény egyetlen szálon halad előre, miközben egyre nagyobb robbanások követik egymást, a vége pedig természetesen teljesen nyitott. Felütésnek kiváló, de a karakterépítés és a bolygóközi politikai helyzet kiismerése a folytatásokra marad.
Írta: OJsan
OJsan értékelése: 7 (jó)
2018.01.24.
26880 olvasás

Ismertető értékelése:
Nincs elég szavazat.
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

Godzilla: Kaiju Wakusei © Urobuchi Gen • Polygon Pictures

Hozzászólások:
Hozzászólás írásához jelentkezz be.