×

Regisztráció

Anime: Serohiki no Goshu

Serohiki no Goshu © Miyazawa Kenji • Oh production

Serohiki no Goshu (movie, 1982)

セロ弾きのゴーシュ

Gauche the Cellist


Hossz: 70 perc
Műfaj: zene, mese

Rendezte: Takahata Isao
Eredeti mű: Miyazawa Kenji
Írta: Takahata Isao
Karakter dizájn: Saida Shunji
Zene: Mamiya Michio
Stúdió: Oh production

Hivatkozások: ANN, AniDB

Értékelések: (8 szavazat, átlag: 7.25) részletek

Serohiki no Goshu © Miyazawa Kenji / Oh production
Goshu, a fiatal zenész egy kisvárosban él, és a helyi zenekarban játszik. Hangszere a cselló. A kicsi zenekar minden nap szorgalmasan gyakorol, mivel hamarosan itt a koncert ideje. De Goshu sajnos nem játszik valami jól, ezért a karmester nyilvánosan leszidja egy próba után. Goshu nagyon szomorú lesz, és attól kezdve fáradhatatlanul gyakorolja a darabot, hogy megtanulja, mire a koncert napja eljön.
Azonban hívatlan vendégei érkeznek, méghozzá az éjjel kellős közepén: első éjjel a szemtelen macska, második éjjel egy kakukk, majd egy tanuki, és végül két kisegér. A kis állatok először csak felbőszítik Goshut, ám lassan megváltozik, és kezd barátságosan viselkedni a jövevényekkel. Mint később kiderül, a kis állatok segítenek neki megtanulni, hogyan kell helyesen játszani a hangszeren, és hogy nem elég, ha erővel gyakorol, hanem más is kell ahhoz, hogy valaki jó zenész legyen: kitartás, figyelem, és odafigyelés másokra. A kis állatok segítségével Goshu nem csak jobb zenésszé, de jobb emberré is válik.

Az anime Kenji Miyazawa közkedvelt japán regényíró regényéből készült, Isao Takahata rendezésével. Takahata a későbbi Ghibli Stúdió egyik feje, ám e film keletkezésekor még a híres stúdió nem létezett. Ebből is látszik, hogy a Goshu nagyon régi anime, és ez érződik is rajta. Mind a történet elbeszélésének módja, mind az animáció igazán klasszikus stílusú. A történet valamikor az 1910-es évek vége felé játszódik, és ez nagyon erősen érződik mind a helyszíneken, mind pedig a szereplők viselkedésén.
Az animáció a saját korának megfelelő, és bár régi, a rajzok mégis részletesek és szépek. Sok helyen keverednek a valóság képei a zene képzeletbeli világával. A filmben sok zene van, természetesen ismertebb klaszikus darabok, melyek a történetben fontos szerepet játszanak.

Maga a történet egy nagyon aranyos mese, melyben talán több a mondanivaló, mint elsőre gondolnánk. Az állatok és a szereplők aranyosak, és sok helyen viccesek, a történet kedves, egyszerű, és tanulságos. A filmet életkortól függetlenül ajánlom mindazoknak, akik szeretik a Ghibli stúdió filmjeit, és a régi animéket.
Írta: Hikari
Hikari értékelése: 7 (jó)
2005.06.24.
27834 olvasás

Ismertető értékelése:
Nincs elég szavazat.
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

Serohiki no Goshu © Miyazawa Kenji • Oh production

Hozzászólások:
Hozzászólás írásához jelentkezz be.