×

Regisztráció

Anime: Planetes

Planetes © Bandai Visual / NHK / Sunrise

Planetes (TV, 2003)

プラネテス

Hossz: 26 rész
Műfaj: vígjáték, dráma, sci-fi

Rendezte: Taniguchi Goro
Írta: Yukimura Makoto, Okouchi Ichiro
Karakter dizájn: Chiba Yuriko
Zene: Nakagawa Kotaro
Stúdió: Bandai Visual, NHK, Sunrise

Hivatkozások: ANN, AniDB

Értékelések: (20 szavazat, átlag: 8.70) részletek

Planetes © Bandai Visual / NHK / Sunrise
A nem is olyan távoli jövőben, amikor az emberiség már úgy utazgat az űrben, mint ma a repülővel, amikor a Holdon állandó település van, és a Mars sem olyan távoli, mint amilyennek ma tűnhet, új probléma merül fel: az űrszemét. Az űrben, főleg a Föld környezetében sok milliónyi anyagdarabka mozog, amik az emberi tevékenység következtében kerültek oda. Ezek mindegyike képes arra, hogy elpusztítson egy űrjárűvet, amikor összeütközik vele. Így hát egy súlyos baleset életre hív egy új foglalkozási ágat: az űrszemetest. Bármilyen viccesnek hangzik is ez, a Planetes az egyik óriáscég szolgálatában álló űrszemetesek életét mutatja be. Bizony az ő életük nem sokban különbözik azokétól, akik szilárd talajt taposnak, hiszen munkahelyi csetepaték, kellemetlen vagy éppen vicces események mindenhol történnek.
A történet kezdetén Tanabe Ai, a fiatal lány megérkezik a Seven nevű űrállomásra, ahol is mint teljesen újonc űrszemetes kezdi meg működését. Találkozik a kollégáival, akik először hamar lehűtik tettvágyát. Bármilyen fontos is az űrszemetesek munkája, lenézik őket, a fizetésük kevés, a felszerelésük elavult, a munka veszélyes és túl kevesen vannak hozzá, hogy megfelelően ellássák. Ai ennek ellenére mégis kitartó és lelkes marad. Alaposan megismerkedik a munkatársaival, akik egytől egyig fura alakok.
Hoshino Hachirota (becenevén Hachimaki), aki szintén begyűjtő munkásként dolgozik, arról álmodik, hogy saját űrhajója legyen, és noha ez szinte egy lehetetlen kívánság, kitart emellett. Első látásra ki nem állhatják egymást Aival, mi azonban sejthetjük, ez mit jelent. Szintén űrhajós gúnyát húz Jurij Mihailkov (már csak ilyen magyarosan írom), aki valamit keres az űrszemét között, emellett szabadidejében állatokat tart. Aztán ott van Fee Carmichael, ez a látszólag nemtörődöm nő a Toy Box nevű szemétgyűjtő űrhajó pilótája, valójában a küldetések alatt a parancsokat osztogató kapitánya. A többi három ember a részlegből az irodai munkát végzi. Ott van a semmire nem képes főnök, a bűvésztrükkökkel játszadozó kissé eszement helyettese, valamint ideiglenes állásban egy titokzatos nő. A legtöbbjükről elég sok dolog kiderül közben, szinte azt érzi a néző, hogy ő is részese ennek a csapatnak. Vannak még szereplők, akik nem a részlegnél dolgoznak, de a történet szempontjából igen fontosak, éppen ezért jobb nem írni róluk, mindenki ismerje meg őket maga.

Egyszóval ez a különös bagázs különféle, valójában szokványos munkahelyi kalandokat él át (ha eltekintünk a helyszíntől), egészen úgy a sorozat kétharmadáig, amikor is az űrben is tanyát verő terrorizmus egyre inkább eltéríti a történet fonalát attól amire számítani lehet. Ennek ellenére, habár kicsit furcsán és nem úgy ahogy számítunk rá, a végére minden helyreáll, a főszereplők elnyerik a boldogságot és a békét.
Írta: Althego
Althego értékelése: 8 (nagyon jó)
2005.07.24.
35799 olvasás

Ismertető értékelése:
Nincs elég szavazat.
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

Planetes © Bandai Visual / NHK / Sunrise

Hozzászólások:
Hozzászólás írásához jelentkezz be.