×

Regisztráció

Anime: Shin Kaitei Gunkan

Shin Kaitei Gunkan © Oshikawa Shunro • Toho

Shin Kaitei Gunkan (OVA, 1995)

新海底軍艦

Super Atragon


Hossz: 2 x 50 perc
Műfaj: sci-fi, történelmi, háború

Rendezte: Katayama Kazuyoshi
Eredeti mű: Oshikawa Shunro
Írta: Kishima Nobuaki
Karakter dizájn: Yasuhiko Yoshikazu
Zene: Amano Masamichi
Stúdió: Toho

Hivatkozások: ANN, AniDB

Értékelések: (3 szavazat, átlag: 5.67) részletek

Shin Kaitei Gunkan © Oshikawa Shunro / Toho
A második világháború utolsó napjaiban a Japán Császári haditengerészet egy titkos fegyverét kiküldik a tengerre. Célja, hogy súlyos csapást mérjen az Egyesült Államok flottájára. Ám azt csak nem lelik, és hamarosan rádióüzenetek tucatjai mozognak az éterben figyelmeztetve minden amerikai hajót, hogy kerüljék el Hirosimát. Mindez a hajón úgy jön le, hogy a város teljesen elpusztult. A fiatal parancsnok tudván, hogy küldetésük eleve kudarcra volt ítélve felmerül, miután a szonár egy furcsa jelet fog a tenger mélyéről. A hatalmas víz alatti csatahajó, a Rá legénysége megdöbbentve tapasztalja, hogy a másik víz alatti csatahajó szinte pontos mása Japán megfelelőjének. A hajó egyik utasa Annette, aki később fontos személy lesz a történetben, tudván kik és miért hozták össze a két hajót, figyelmezteti őket, hogy a csatát el kell kerülni minden áron. Ám mindez későn hangzik el, a csata elkezdődött. A lányt kómába kerülve az első tiszt menti ki, a két hajó pedig teljes legénységével együtt a hullámsírba kerül.

50 évvel később a fiatal Go Arisaka, kinek nagyapja a Rá parancsnoka volt az apja pedig évekkel ezelőtt eltűnt szintén egy expedíció során, az ENSZ egyik küldöttségével a Déli sarkra megy, mivel az olvadásnak indul. Méghozzá a közepén található mágnestől, mely a földből növekszik. És a végső háború az emberiség és egy fejlettebb civilizáció között megkezdődik. Furcsa gyűrűszerű eszközök tizedelik a világ flottáit, hatalmas repülő erődök pusztítása a világ városai felett, és az emberiség egyetlen esélye az a fegyver, melyet 50 évvel ezelőtt pont az a civilizáció küldte, tesztelve az emberiséget, mely most el akarja pusztítani őket: a Rá hadihajó, Go és apjának öröksége.

Szándékosan hagytam ki szereplőket és mellékszálakat a történetből, mert a végén elmondtam volna az egészet. A regény, melyből ez a kis szösszenet - mert valóban nagyon rövid az egész - készült, igen híres hazájában, Japánban. Készült belőle a 60-as években egy élőszereplős változat is. Hogy ha már az elsődleges hibájával kezdtem el, azzal is folytatom. Túl sok szereplőt mozgat, és abból csak keveset ragad meg. Pedig igen érdekes dolgok jöhettek volna ki, ám még ennek ellenére nem időzget nagyon a főszereplők múltján. Persze megkapjuk az adott infót, ám ez kevés. A történet sem egy eget rengető dolog, láttuk már, halottuk már, de nem unalmas végignézni. Nekem legalább is nem az volt. Ám ami a legszörnyűbb, hogy a két részt két különböző rendező készítette, és ez sajnos meglátszik. Ha nem írják ki, akkor is érződik, hogy mintha a két rendező egymással versenyzett volna. Eddig volt pro, és most kontra.

Az anime nagyon szépen meg van rajzolva. Akik megragadtak a kilencvenes évek közepén alkotott animék stílusán és dizájnján, azok örülhetnek, mert ebből a két részből is megkapják a jót. Az akciók gyönyörűen vannak elkészítve, a színek pompásak, a karakterek élnek a "vásznon". Van egy-két high-tech ötlet, ami akár egy Verne Gyula regényben is megállná a helyét, ötletes és jó. De a lényeg most jön. Masamichi Amano mestert azt hiszem, nem kell bemutatni, elég ha csak a Battle Royale, a Princess Nine és a Giant Robo zenéjét említem. És nyugodt szívvel merem kijelenteni, hogy azóta nagyon ritkán hallok olyan anime zenét, ami megüti ezt a szintet. A Varsói Filharmonikusok ismételten csak dicsérendők, Amano mester pedig Hollywoodot megszégyenítő zenét produkált. Csak javasolni tudom mielőbbi beszerzését.

Összegezve, egyszer nézhető, izgalmas, stílusa a 40-es 50-es évek film noirjára emlékeztet, főleg a zenéjével együtt. Csak ismételni tudom magam, aki olvasta bármelyik Verne Gyula könyvet, főleg a Némó kapitányt, és H.G. Wellstől a Világok Harcát, az tudja mit fog kapni.
Írta: Ridley44Lev
Ridley44Lev értékelése: 6 (megfelelő)
2006.03.11.
28420 olvasás

Ismertető értékelése:
Nincs elég szavazat.
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

Shin Kaitei Gunkan © Oshikawa Shunro • Toho

Hozzászólások:
Hozzászólás írásához jelentkezz be.