×

Regisztráció

Anime: Black Cat

Black Cat © Yabuki Kentaro • GONZO / Black Cat Production Committee / TBS

Black Cat (TV, 2005)

ブラックキャット

Hossz: 23 rész
Műfaj: vígjáték, kaland, sci-fi, természetfeletti, shounen

Rendezte: Itagaki Shin
Eredeti mű: Yabuki Kentaro
Írta: Kouyama Shuuichi, Takeda Yuichiro
Karakter dizájn: Akiyama Yukiko
Zene: Iwasaki Taku
Stúdió: GONZO, Black Cat Production Committee, TBS

Hivatkozások: ANN, AniDB

Értékelések: (53 szavazat, átlag: 8.34) részletek

Black Cat © Yabuki Kentaro / GONZO / Black Cat Production Committee / TBS
Történetünk egy alternatív, mégis a mienktől nem sokban különböző világban játszódik, bár pont az eltérések adják a lényegét az eseményeknek. Ez a világ nagyjából olyan, mint a mi jelenkori Földünk (vannak mobiltelefonok, laptopok, Internet), de itt vannak misztikus lények is és elég fejlett a nanotechnika, ami ugyancsak fontos a történet szempontjából. Ezen kívül a köztörvényes bűnözők elfogására elterjedt módszer a fejvadászok (sweeper) megbízása, hőseink is közülük kerülnek ki.

A három tulajdonképpeni főszereplő bemutatását a sorozat címadójával, Train Hartnettel kezdem. Ő egy Chronos nevezetű szervezet önállóan tevékenykedő bérgyilkosa - a Chronos tulajdonképpeni célja a béke megőrzése, de ennek érdekében nem riadnak vissza semmitől, és feltétlen engedelmességet várnak a tagoktól, miáltal eléggé megkérdőjelezhető a szervezet működésének jogossága -, persze rajta kívül többen is vannak ilyen poszton a szervezetben. Az emberek általában neveik helyett csak a számukat tudhatják, Train esetében ez a XIII (ami a mellkasára is van tetoválva), emellett Black Cat (Fekete Macska) a beceneve, nem véletlen, hogy áldozataihoz intézett utolsó szavaiban a rossz szerencséjükre emlékezteti őket. A Black Cat nevet a természetfelettien gyors reflexeinek és gyorsaságának köszönheti, de a szeme írisze is olyan, mint a macskáké. A fegyvere egy pisztoly, amin ugyancsak szerepel a XIII-as szám. A sorozat elején ugyan még lojális a szervezethez, de megismerkedik egy sweeper lánnyal, Sayával, akinek életfelfogása és vidámsága teljesen megváltoztatja az életét, minek következtében rövidesen ott is hagyja "munkahelyét" és sweepernek áll, amelyet természetesen egy Chronos kaliberű szervezet nem hagyhat annyiban.

Második főszereplőnk Sven Volfied, egykori IBI (talén az FBI evilági megfelelője) ügynöke volt, ma már ő is sweeper. Jellegzetes fehér öltönyéről, a jobb szemét takaró kötésről, és hogy általában megpróbál úriemberként viselkedni. Bár jó sweeper és trükkös aktatáskája mindig tartogat meglepetéseket, a sorozat elején tulajdonképpen ennivalóra se nagyon futja neki. A feladatot, ami kihúzná az anyagi válságból, pont Train halássza el az orra elől, ezzel is megadva a kezdőlökést egy hosszú barátságnak. ;) Persze ő sincs speciális képesség nélkül, ha eltakart szemével néz, öt percre előre tudja látni a jövőt, bár e képességének használata sok energiájába kerül, emiatt csak különösen veszélyes helyzetekben folyamodik használatához.

A harmadik legfontosabb szereplő a történetben egy fiatal, szőke, hosszú hajú lány; Eve. Ő a második feladat, amit Sven és Train egyszerre kapott, bár mások a céljaik és okaik. Sven egy lánynak (Rinslet Walker) akar segíteni, aki azt állítja, hogy Eve a húga és egy bűnöző tart fogva, Train viszont a Chronos utasítására el akarja tenni láb alól Eve-et. De miért is fontos Eve ennyi embernek? Nos, Eve egy bio-fegyver, testében nanorobotok hemzsegnek, ezek segítségével bármivé át tud alakulni, élő-fém pengék lehetnek a kezei helyén, de akár szárnyakat is növeszthet.

A Sven és Train közti, Eve miatti konfrontáció után (amikor már Train egyébként sem igazán akarja teljesíteni a Chronos parancsát) hárman együtt folytatják életüket mint sweeper. Train elsősorban egy bosszú reményében, mivel egy volt Chronos-os társa, Creed Diskenth megöli Sayát. Creed lesz a tulajdonképpeni céljuk, mert nem csak a személyes bosszú lesz az egyedüli ok, hanem a kissé őrült Creed maga köré gyűjtött féltucatnyi misztikus erővel rendelkező embert, hogy segítségükkel világuralmi céljait elérje. Érdekes módon ő bálványozza Traint, mondhatni szerelmes minden a szemébe, a szavaiba, mozdulataiba. Az általa vezetett Apostles of the Stars (Csillagok Apostolai) szervezet ténykedéseinek nyomozása, célpontjaik megmentése és törekvéseik meggátolása a feladata kicsiny csapatunknak, miközben Train egykori munkatársai, a Számok (mivel ők is egy-egy számmal vannak jelölve) beavatkoznak az eseményekbe egyszer a hőseink ellen, máskor pedig az oldalukon.

A történet sok szereplőt felsorakoztat az események során, emiatt talán kevés idő is jut egy-egy szereplőre, elsősorban a főszereplők érzéseivel, gondolataival, jellemfejlődésükkel van idő foglalkozni, egyéni véleményem, hogy a sorozat elviselt volna kétszer ennyi epizódot is. Egyébként érdekes módon a szereplők nem mindig azok, amiknek első pillanatban láthatjuk őket, ez különösen igaz a gonosz oldal képviselőire, hiszen nem egyről derül ki, hogy nem is igazán rossz, sőt, a végjátékra elég sok egykori ellenfél sorakozik fel hőseink oldalán. (Személyes kedvencem a sorozatban éppen egy Apostol: Kyoko Kirisaki, ha valaki megnézi a sorozatot, nem kell magyaráznom miért. :) )

A karakterdesign a kornak megfelelő, nekem a poénos jelenetekben általában minimális kidolgozású rajzok is nagyon tetszettek, kifejezetten viccesre sikeredtek. Ez egyébként ennek a sorozatnak az egyik nagy előnye, rengeteg kis elszórt poénnal találkozhatunk, még harci, komoly helyzetekben sem ritka az ilyen. Persze tud a sorozat komoly is lenni, nem egy tragikus helyzet elé kerülnek hőseink a történetben, lehet értük izgulni eleget. A szereplők nagyon jók, mindenki egy önálló személyiség, mindenki megtalálhatja a kedvencét. Az animációk véleményem szerint átlagosak, és egyes csaták és párharcok talán túlzottan el vannak torzítva, elég nehéz néha nyomon követni az eseményeket, de ez nem sokat ront az élvezeti értékén. A hangok jók, a zenék különösen jól eltaláltak, hozzásegítenek az éppen történő cselekmény jobb átérzéséhez. Ezt a sorozatot szerintem bárkinek tudom ajánlani nyugodt szívvel, nem hiszem, hogy sokan csalódnának benne, de azért a korhatárt 12 évnél meghúznám, egyes eseményeket nem gyerekeknek szánva raktak a sorozatba a készítők. Véleményem szerint a 2005-ös év egyik jobb sorozatához volt szerencsém, emiatt értékelésem is maximális lett.
Írta: SuMMeR
SuMMeR értékelése: 10 (mestermű)
2006.04.28.
28842 olvasás

Ismertető értékelése:
4.50 (kiváló), 2 szavazat
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

Black Cat © Yabuki Kentaro • GONZO / Black Cat Production Committee / TBS

Hozzászólások:
Hozzászólás írásához jelentkezz be.