×

Regisztráció

Anime: Ueki no Housoku

Ueki no Housoku © Tsubasa Fukuchi • Studio DEEN

Ueki no Housoku (TV, 2005)

うえきの法則

The Law of Ueki


Hossz: 51 rész
Műfaj: akció, vígjáték, természetfeletti, shounen

Rendezte: Hiroshi Watanabe
Eredeti mű: Tsubasa Fukuchi
Karakter dizájn: Shinobu Tagashira
Zene: Akifumi Tada
Stúdió: Studio DEEN

Hivatkozások: ANN, AniDB

Értékelések: (12 szavazat, átlag: 8.58) részletek

Ueki no Housoku © Tsubasa Fukuchi / Studio DEEN
Biztosan gondolt már mindenki arra, hogy mit tenne, ha választhatna magának egy tetszőleges "képességet". Az Ueki no Housoku ("Ueki Törvénye") egy különös világban játszódik: az események (javarészt) a Földön játszódnak, az isten azonban egy hawaii-inges, napszemüveges, kigyúrt, 30-as éveiben lévő ember, aki megunta a "jól megszokott" szabályokat, és egy meglehetősen érdekes ötlettel állt elő: ún. isten-jelölteket állít ki, akik majd az ő helyét vehetik át. Persze ez nem megy olyan egyszerűen, úgyanis a játékszabályok sem kevésbé elborultak az alapszituációnál - mindegyik jelölt választhat egy tetszőleges képességet, amit majd ő, és az általa kiválasztott "földi halandó" használhat (ez ebben a formában nem teljesen igaz, mint ahogy majd később kiderül). Történetünk egyik főszereplője Kobayashi-sensei (vagy ahogyan becézik, "Kobasen"), az egyik jelölt, akitől Isten személyesen kérdezi meg, milyen képességet szeretne - és ekkor jön a meglepetés: a "szemetet és egyéb hulladékokat fává változtató erőt". (Igen, nem titkoltan a környezetvédelem népszerűsítésére mentek a készítők.)

A cím ellenére még nem ejtettem szót a főhősről, Ueki Kousuke-ről, a középiskolás srácról; miután Kobasen megmenti a biztos haláltól, felruházza képességével, amit elég jól és ötletesen képes ezután használni. De térjünk vissza a "versenyre", hiszen nem lesz csak úgy bárkiből isten: miután a jelöltek kiválasztották emberüket, nagyon egyszerű a helyzet - minden más ilyen, ún. "zai-használót" (zai - "képesség") eliminálni kell a végső győzelemért; ekkor a jelöltből isten lesz, a kiválasztottja pedig megkapja az "üres zai"-t (azért olyan nagy jelentőségű ez, mert úgy funkcionál, mint franciakártya esetében a joker - bármit lehet választani a helyére). Természetesen ezeknek a kiválasztottaknak különböző képességeik vannak (pl. "gyöngyöket bombává változtató erő" stb.), amik igencsak látványos csatákat eredményeznek. Uekihez kalandjai során többen is csatlakoznak, mint pl. osztálytársa, Mori Ai; "az ellenségből lett barát", Rinko Jeraado; és sokan mások, akiket inkább nem sorolnék fel - természetesen a szereplőkről gyakorlatilag mindent megtudunk a sorozatból, és nem ritkák a meglepő cselekménybeli fordulatok sem.

Ami a megvalósítást illeti, az Ueki no Housoku gyakorlatilag minden szempontból csillagos ötöst érdemel: a meglehetősen ronda és elkapkodott mangából sikerült a maximumot kihozniuk a készítőknek. A karakterdizájn szerintem nem hagy kívánnivalót maga után, ahogyan a seiyuu-teljesítmény sem - gyakorlatilag az egész stáb hírességekből áll (pl. Paku Romi, Yamaguchi Kappei, Hoshi Souichirou, Kawakami Tomoko és Noto Mamiko); az egész animéről érződik a minőségi megvalósítás.
Sajnos a manga félbe lett szakítva (illetve hirtelen "lezárta" a készítő a történetet), valószínűleg "felsőbb utasításra", hogy be lehessen fejezni az animét 52 résszel - amiből végül csak 51 lett. Kár érte, ezt az ötletes történetet még lehetett volna folytatni.
Ettől függetlenül szerintem az Ueki no Housoku egy kiváló manga-adaptáció, és egy különlegesség a shounen animék között, amely nem a megszokott irányvonalakat követte, hanem azokkal nagyrészt szakítva egy rendkívül egyedi, és kiválóan élvezhető sorozattal gazdagította az ilyen típusú animék sokaságát. Mivel helyenként durva jeleneteket is tartalmaz, csak 12 éven fölöttieknek tudom nyugodt szívvel ajánlani a megtekintését - aki nem vár többet ettől az animétől, mint amennyi elvárható, annak garantáltan nem fog csalódást okozni.
Írta: Rage
Rage értékelése: 9 (kitűnő)
2006.08.16.
34774 olvasás

Ismertető értékelése:
4.00 (jó), 1 szavazat
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

Ueki no Housoku © Tsubasa Fukuchi • Studio DEEN

Hozzászólások:
Hozzászólás írásához jelentkezz be.