×

Regisztráció

Anime: Omohide Poro poro

Omohide Poro poro © Okamoto Hotaru / Tone Yuuko • Studio Ghibli

Omohide Poro poro (movie, 1991)

おもひでぽろぽろ

Only Yesterday


Hossz: 120 perc
Műfaj: romantikus, hétköznapi

Rendezte: Takahata Isao
Eredeti mű: Okamoto Hotaru, Tone Yuuko
Írta: Momose Yoshiyuki, Takahata Isao
Karakter dizájn: Kondo Yoshifumi
Zene: Hoshi Masaru
Stúdió: Studio Ghibli

Hivatkozások: ANN, AniDB

Értékelések: (28 szavazat, átlag: 8.61) részletek

Omohide Poro poro © Okamoto Hotaru / Tone Yuuko / Studio Ghibli
Okajima Taeko egész életét Tokióban töltötte. Soha nem voltak vidéki rokonai, akiknél az iskolai szüneteket tölthette volna, így aztán most, 27 évesen igazán élvezi, hogy a sógora vidéki családból származik. Hiszen így végre meglátogathatja a falusi ismerőseit. Ki is vesz 10 nap szabadságot, és felül a vonatra, ami egyenesen a nagy kaland felé viszi. Taeko rokonai a benibana-ültetvényeken dolgoznak, és Taeko is velük tart szabadsága alatt. Taeko nagyon örül, hogy végre egy kicsit közel kerülhet a természethez, és kimozdulhat az unalmas városi mindennapokból. Csakhogy az úton nem lesz egyedül: Előjönnek az emlékei 5. osztályos énjéről. Hirtelen a legapróbb részletekig emlékszik minden dologra, ami tízéves korában történt. Felidéződnek benne az emlékek az osztálytársakról, a kisebb-nagyobb kudarcokról, az első szerelemről, a gyerekkor nehézségeiről, az első atyai pofonról. Nem mennek ki a fejéből az emlékek, és Taeko nem is igazán érti, hogy miért rohanták így meg az emlékei... Csak nem valami üzenetet hordoznak számára a múltból?
Az ültetvényekre érkezve aztán rögtön neki is fog a munkának. Közben megismerkedik Toshio-val, egy régi ismerőssel, aki maga is földműves, mert megunta a város zaját, és 3 éve biokertészetet nyitott. Taeko nagyszerűen érzi magát, hamar beletanul a falusi munkákba, és szinte repülnek a napok. Sokat beszélget Toshioval, és nagyon jól megértik egymást. A férfinek minden problémáját el tudja mondani, ő pedig megérti, és a férfi egyszerű, közvetlen, és de őszinte modora révén Taeko úgy érzi, hogy Toshio elindított benne valamit. Közben folyton törnek elő az emlékek a múltból, és Taeko kezd rájönni, hogy az élete nem olyan, amilyennek ő szeretné. Bár van jó munkája, és nincsenek gondjai, mégis, valahogy üresek a mindennapjai. Az utolsó nap aztán a sógora nagyanyja felteszi neki a kérdést, ami Taeko lelkében mindig is motoszkált, de soha nem vette igazán fontolóra: miért nem veszi kézbe az életét, és változtat rajta...?

Az Only Yesterday szép, nagyszerű mondanivalóval rendelkező film, mely Isao Takahata fantasztikus karakterábrázolásának köszönhetően teljesen reális karakterekkel rendelkezik. Taeko felnőtt és gyermek énjének története váltásokkal, egymással párhuzamosan bontakozik ki, a két időbeli szál egymást alátámasztva gondoskodik a szereplők megismeréséről, és a jellemfejlődésről. Taeko gyerekkori történetei egy felnőttéválás küszöbén álló kislány élményeit mutatják be, a felnőtt Taeko története pedig egy fiatal nő története, aki a saját elhatározásából változtatja meg az életét.

A jól kidolgozott karaktereken túl az egész filmet átszövi a természet iránti szeretet és tisztelet, ami a Ghibli stúdió filmjeire annyira jelemző. A film különlegessége, hogy a magyar Muzsikás együttes egy zenéje is előfordul benne, sőt, a szereplők meg is említik, hogy ez egy magyar együttes. A szinkronhang alakítások első osztályúak, a film légköre igen kellemes, és magával ragadó.

Az Only Yesterday-t elsősorban érettebb, komolyabb nézőközönségnek ajánlom. A lányok biztos jobban magukénak tudják tekinteni a történetet - lévén női főszereplő, - és a fiúknak lehet hogy lesznek benne furcsának tűnő részek, de érdemes a fiúknak is rászánniuk 120 percet a filmre, mert nyerhetnek egy kis betekintést a nők néha oly érthetetlen lelkébe is.
Írta: Hikari
Hikari értékelése: 10 (mestermű)
2003.01.05.
37434 olvasás

Ismertető értékelése:
5.00 (kiváló), 1 szavazat
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

Omohide Poro poro © Okamoto Hotaru / Tone Yuuko • Studio Ghibli

Hozzászólások:
Hozzászólás írásához jelentkezz be.