×

Regisztráció

Anime: Hidamari Sketch

Hidamari Sketch © Aoki Ume • SHAFT

Hidamari Sketch (TV, 2007)

ひだまりスケッチ

Hossz: 12 rész
Műfaj: vígjáték, hétköznapi

Rendezte: Shinbo Akiyuki, Kamitsubo Ryouki
Eredeti mű: Aoki Ume
Írta: Kubota Masashi, Hasegawa Nahoko, Yoguchi Natsue, Kitaki Rima
Karakter dizájn: Ito Yoshiaki
Zene: Kikuya Tomoki
Stúdió: SHAFT

Hivatkozások: ANN, AniDB

Kapcsolódó címek:
Hidamari Sketch Tokubetsu hen (Special, 2007)
Hidamari Sketch x365 (TV, 2008)
Hidamari Sketch x365 Tokubetsu hen (Special, 2009)
Hidamari Sketch x365 EX (OVA, 2009)
Hidamari Sketch x Hoshimittsu (TV, 2010)
Hidamari Sketch x SP (TV, 2011)

Értékelések: (6 szavazat, átlag: 8.50) részletek

Hidamari Sketch © Aoki Ume / SHAFT
Yuno egyszerű és aranyos lány, aki frissen kezdi a Yamabuki képzőművészeti középiskolát. Ezzel együtt az iskolával szemben található kis bérház, a Hidamari-so egyik lakásába költözik, ahol hozzá hasonlóan az összes többi lakó is az iskola diákja: a mindig jókedvű Miyako, aki Yuno osztálytársa és legjobb barátja, és a két másodéves lány, Hiro és Sae. A kis lakóközösség tagjai hamar jó barátok lesznek, és mindenben segítik egymást.

A Hidamari Sketch Aoki Ume yon-koma mangájából készült hétköznapi vígjáték, ami a négy lány mindennapjairól szól. Mivel összefüggő történet nincs, a szereplők adják a sorozat savát-borsát. A lányok igazán aranyosak, ahogy a műfajnál megszokhattuk, különböző személyiségűek, mégis összetartó kis közösséget alkotnak. Yuno csendes és visszafogott, Miyako vidám, és ő felelős a legtöbb viccért különleges életszemléletével, hihetetlen kreativitásával, és azzal, hogy állandóan éhes, ezzel szemben neki van a legkevesebb pénze négyük közül. Hiro nagyon jószívű és kedves, de mivel nagyon szereti a finomságokat, mindig elcsábul, aztán pedig folyton diétázik, Sae pedig fiús és komoly, ezzel jól rejtegeti gyengéd oldalát. Az események teljesen mindennapi cselekvésekből és beszélgetésekből állnak, időnként néhány vicces szituációval.
A négy lányon kívül kevés más szereplővel találkozunk, de a vicces jelenetekért sok esetben a cosplay mániás Yoshinoya tanárnő felelős, aki előszeretettel mutatkozik lenge és kihívó öltözékekben a diákok előtt, és a kissé furcsa kinézetű igazgató, aki ezért rendszerint leteremti.

A sorozat egyik érdekessége, hogy az egyes epizódok nem időrendi sorrendben játszódnak, hanem minden egyes rész Yuno első iskolai évéből egy véletlenszerűen kiválasztott nap eseményeit mutatja be. Ennélfogva a részek között nincs is szoros összefüggés, de egyes esetekben a korábbi részek eseményei későbbi részben nyernek értelmet.
A másik érdekesség maga a megvalósítás, amiért Shinbo Akiyuki rendező, és a SHAFT animációs stúdió felelős. A spontán jelenetváltások, keretek, a fényképek kombinálása az animációval, az egyszerű mintás hátterek, és a nagyszerű grafikus szimbólum-használat mind közrejátszanak abban, hogy Hidamari Sketch animációja különleges, igazán ötletes és hangulatos legyen. A képeken néha egészen rejtélyes dolgok vagy események vannak elrejtve, például képkockáról képkockára változó színű vagy formájú tárgyak, néhol pedig egészen elvont, szürreális képek támasztják alá az eseményeket, mint pl. amikor Yuno lázas, és furcsa álmaiba kapunk betekintést. Ezek a furcsaságok azonban cseppet sem zavaróak vagy feltűnőek, és nagyon jól illenek a kis történetek atmoszférájához, na és persze a képzőművészet témakörhöz.
A sorozat jellegzetessége még az igazán aranyos SD stílus, ami a humoros jelenetek velejárója. A fergeteges opening is említésre érdemes, ami animációjában és zenéjében is nagyszerű. A részeket egyébként a háttérben is kedves dallamok kísérik végig.

Amint látszik, a Hidamari Sketch aranyos hétköznapi vígjáték, a megszokottól egy kicsit eltérő tálalásban. Egyszerűen csak pihentető és vidám, igazán kellemes kikapcsolódás.
Írta: Hikari
Hikari értékelése: 8 (nagyon jó)
2008.01.06.
28663 olvasás

Ismertető értékelése:
Nincs elég szavazat.
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

Hidamari Sketch © Aoki Ume • SHAFT

Hozzászólások:
Hozzászólás írásához jelentkezz be.