×

Regisztráció

Anime: Di Gi Charat

Di Gi Charat © Donbo Koge • MADHOUSE / Broccoli / TBS

Di Gi Charat (TV, 1999)

デ・ジ・キャラット

Hossz: 16 rész
Műfaj: vígjáték, kawaii

Rendezte: Sakurai Hiroaki
Eredeti mű: Donbo Koge
Írta: Sakurai Hiroaki, Kamanaka Nobuharu
Karakter dizájn: Donbo Koge, Yamakawa Yoshinobu
Zene: Sakamoto Yusuke
Stúdió: MADHOUSE, Broccoli, TBS

Hivatkozások: ANN, AniDB

Értékelések: (11 szavazat, átlag: 8.18) részletek

Di Gi Charat © Donbo Koge / MADHOUSE / Broccoli / TBS
1999-et írt a naptár a Di Gi Charat anime születésekor. Ekkor már egy éve létezett Koge Donbo 4-koma mangája, ami a From Gamers információs magazin szerves része volt. A From Gamers tulajdonképpen egy reklámújság, a Gamers bolthálózat saját belső újságja. (A Gamers anime, manga, számítógépes játékok és a hozzájuk kapcsolódó merchandise kereskedelmével foglalkozik, vagyis tulajdonképpen egy otaku-bolthálózat.) Ez a 4 paneles manga sorozat olyan népszerű lett rövid idő alatt a vásárlók között, hogy a szereplőit hivatalosan is megtették a bolthálózat mascot karaktereinek. Nem sokkal ezután jött az ötlet, hogy készüljön egy reklámfilm ezekkel a szereplőkkel. A reklámfilm elkészítésével megbízott egyik producer javasolta, hogy akkor a reklám legyen anime, ha már 4-koma manga alapján készül. Az eredeti cél az volt, hogy a Gamers bolthálózatban kirakott kivetítőkön menjen a többi reklám között, de a karakterek annyira népszerűek voltak, hogy végül az elkészült sorozatot a TV-ben is bemutatták. A TBS tévéállomás Wonderful című hétköznap éjszakai műsorában 1999. november 29. - 1999. december 23. között.

A sorozat "története" röviden annyi, hogy Di Gi Charat (rövidebb nevén: Dejiko) a Charat bolygóról azért érkezik a földre, hogy ünnepelt modell és sztár legyen. A Charat bolygóról elkísérte őt a barátja Petite Charat (rövid nevén: Puchiko) és a nevelője/felvigyázója (mivel Dejiko egy hercegnő is egyben) Gema a sárga gömb űrlény. Így hárman "zuhannak le" az űrhajójukkal Tokió Akihabara negyedében, ahol Dejiko minél előbb szeretne hozzálátni az álma beteljesítéséhez, csak van egy probléma. Nincs se pénzük, se fedél a fejük felett. Szerencsére a helyi Gamers bolt vezetője felajánlja nekik a segítségét, lakhatnak a bolt feletti üres padlástérben, ha cserébe segítenek neki mindenféle munkát elvégezni a boltban. Mivel nincs igazi idol-aspiráns rivális nélkül, ezért hamarosan feltűnik Akihabarában (és a boltban is egyben) Dejiko riválisa Rabi~en~Rose (igazi nevén: Usada Hikaru) megteremtve ezzel a bolt nem éppen nyugalmas életének alaphangulatát.

A Di Gi Charat anime az ún. dame-art stílus animébe való átültetése. A dame-art a kis helyet foglaló 4 paneles mangákban nagyon jellemző rajzstílus. Háttér egyáltalán nincs, vagy ha nagyritkán van akkor is elnagyolt. A szereplők pedig általában SD módban firkaszerűen jelennek meg, mivel nincs elég hely általában rendesen kidolgozni őket. Csak akkor vannak rendesen kidolgozva amennyiben az adott szituáció megkívánja. Hiroaki Sakurai az anime rendezője meg akarta tartani ezt a stílust az animében is, amely teljes mértékben sikerült is.

A sorozat maga egy abszurd vígjáték, aranyos meg kevésbé aranyos szereplőkkel, de az közös mindegyikükben, hogy egytől-egyig flúgosak, egyszóval minden adott egy a szó jó értelmében vett elmebeteg vígjátékhoz.
Írta: paTKany
paTKany értékelése: 10 (mestermű)
2006.07.10.
29917 olvasás

Ismertető értékelése:
4.00 (jó), 1 szavazat
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

Di Gi Charat © Donbo Koge • MADHOUSE / Broccoli / TBS

Hozzászólások:
Hozzászólás írásához jelentkezz be.