×

Regisztráció

Anime: Takarajima

Takarajima © Robert Louis Stevenson • Tokyo Movie Shinsha

Takarajima (TV, 1978)

宝島

Treasure Island


Hossz: 26 rész
Műfaj: dráma, kaland, történelmi, shounen

Rendezte: Dezaki Osamu
Eredeti mű: Robert Louis Stevenson
Írta: Yamazaki Haruya, Shinozaki Yoshimi
Karakter dizájn: Sugino Akio
Zene: Haneda Kentaroh
Stúdió: Tokyo Movie Shinsha

Hivatkozások: ANN, AniDB

Értékelések:
Nincs elég szavazat.

Takarajima © Robert Louis Stevenson / Tokyo Movie Shinsha
Ez az 1978-as anime sorozat Robert Louis Stevenson "A kincses sziget" című regényét dolgozza fel. A 13 éves fiú, Jim Hawkins édesanyjával él egy tengerparti brit kisvárosban, ahol apja halála óta ők ketten vezetik a Benbow Admirális nevű vendégfogadót. Egy viharos éjszakán öreg tengerész érkezik a fogadóba hatalmas tengerészládával, a mogorva és rejtélyes Billy Bones. A félelmetes ember egyetlen öröme a rum és messzelátója, amivel naphosszat a tengert kémleli. De a titokzatos tengerészről hamarosan kiderül, hogy kalóz, méghozzá a rettegett Flint kapitány legénységéből. Hamarosan a kis fogadót megtámadják a kalózok, akik Billy életére törnek, Jim és édesanyja pedig épphogy csak megmenekülnek. Jim bátorságának köszönhetően a kalózok megfutamodnak, de Billy Bones meghal, a ládája féltett tartalmát pedig Jimre bízza. És a ládában nem más van elrejtve, mint Flint kapitány térképe a szigetről, ahová híres zsákmányát elrejtette: a kincses sziget térképe!
Jimre vár tehát élete kalandja, az utazás a kincses szigetre. Nagy felfedezését megosztja a helyi orvossal és bíróval, Dr. Livesey-vel, és a város leggazdagabb emberével, Trelawney-val. A két férfi legénységet bérel, és hamarosan elindul a hajó a nagy kaland felé, Jimmel a fedélzeten. Jim a hajón jó barátra lel a hajószakács és tapasztalt tengerész, John Silver személyében. Sok kalandot élnek át együtt a tengeren, Jim igazi barátjaként tekint rá. Nem is sejti, hogy hamarosan kiderül majd a szörnyű igazság: John Silver nem más, mint Flint kapitány egykori jobbkeze, a félelmetes féllábú férfi, akinek a legelvetemültebb kalóz is félve ejti ki a nevét. A kincskeresés rövidesen lázadásba torkoll, Jim és a legénység maroknyi becsületes része élethalálharcot kényszerül vívni a szigeten a kincsestérképért a kalózok ellen.

Az anime Dezaki Osamu és Sugino Akio híres rendező-karakterdizájner páros (Versailles no Bara, Ace wo Nerae, Oniisama E...) egy újabb remekműve, ami szorosan követi az eredeti regényt cselekményben és mögöttes tartalomban egyaránt. Nem újabb sablonos gyerekmesévé degradálja a történetet, mint oly sok feldolgozás, hanem megtartja a regény eredeti konfliktusát, az erkölcs kettősségét, a jó és rossz közötti határok elmosódását.
A sorozatban az akciódús, kalandos történet mellett a szereplők is nagyon fontosak, a karakterek és az elbeszélésmód lenyűgöző atmoszférát teremtenek. A mellékszereplők, még a rosszfiúk is emberi vonásokkal rendelkeznek, Silver pedig az anime-történelem egyik legkarizmatikusabb negatív hőse. Kapcsolata Jimmel adja az történet fő érzelmi szálát. A barátság és Jim igazságérzete közti konfliktus végigkíséri a történetet. Az anime verzió talán még jobban kifejti, elmélyíti a regény amúgy is kitűnő szereplőinek jellemét.

A készítők egyéb munkáinak ismerői nyilván sejtik, mire számítsanak az anime külsejét illetően. Sugino jellegzetes karakterrajzai, a gondosan kidolgozott, szép hátterek, a shounen mangákra jellemző nyers, vonalkázott állóképek itt is mind megtalálhatók. Külön kiemelendő a Haneda Kentaro által komponált zene, és a szép opening és ending.

A néhány vidámabb pillanat ellenére az anime hangvétele végig komoly, és bár vért szinte alig látni, a halált több esetben is kendőzetlenül bemutatja. Szép, klasszikus anime és izgalmas, kalandos történet barátságról, csalódásról, egy fiú felnőtté válásáról.
Írta: Hikari
Hikari értékelése: 8 (nagyon jó)
2009.01.08.
28046 olvasás

Ismertető értékelése:
Nincs elég szavazat.
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

Takarajima © Robert Louis Stevenson • Tokyo Movie Shinsha

Hozzászólások:
Hozzászólás írásához jelentkezz be.